|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Zadomowienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
Cześć Dziewczyny
![]() A ja tak weekendowo, aż wstyd się przyznać... pospałam do 9, potem zjadłam śniadanie i zrobiłam kilka rzeczy pracowych... i po 11znów poszłam spać i spałam do tej pory... normalnie jak nigdy. Zaczęły mi się przed spaniem skurcze - dość bolesne i były co 10 minut, ale jak leżałam na patologii, to kazali czekać aż te regularne co 10min będą trwały przez conajmniej 2 godziny, albo aż będą się robić częstsze... No więc ja w najlepsze poszłam spać ![]() Cóż.... czyli przepowiadacze.... Ale tak sobie myślę, że chyba jutro odstawię no-spę i może coś się zacznie bez niej dziać... Lena - cieszę się, że Malutka już coraz bliżej Ciebie... ![]() Dobrze jest mieć ten WizażMed - bo to naprawdę kopalnia wiedzy i to wiedzy praktycznej a nie teorii, która nie zawsze się sprawdza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#542 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Większość mam już rozpakowanych a na kilka wciąż czekamy ! Mamy Wiosenne 2012
balbinka Julek jest słodziutki
![]() ---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:08 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#543 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm Edytowane przez emigra Czas edycji: 2012-04-14 o 13:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#544 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#545 |
Rozeznanie
|
[QUOTE=emigra;33535466]Rybko podczas karmienia nie ma sie @ z powodu wysokiego stezenia prolaktyny, ktora jest odpowiedzialna za produkcje pokarmu
![]() ![]() Dziewczyny myslalyscie juz o antykoncepcji poporodowej? Ja sie zdecyduje na plastry badz nuvaring - przy tabletkach nie bylam nigdy systematyczna ![]() Wczoraj b yłam na wizycie u gina- wszystko ładnie zagojone ![]() ![]() ![]() W czwartek bylismy na 1 szczepieniu z Agatką. Niestety Aga mało przybrała- tylko 800g od urodzenia....mimo że dokarmiam ja butlą. Ona je często i mało- ledwo co 70, 80 ml na raz. Przy cycu zasypia..już sama nie wiem, co robić. Zrobiłam morfologię- wsio w porządku. Lekarka zaproponowała nam pobyt w szpitalu na obserwacji i porobienie szeregu badań...zmartwiłam się okropnie. Póki co mam jej rozpychać żołądek i karmić, ile wlezie ![]()
![]() |
#546 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
![]() ![]() |
![]() |
#547 | |
Zakorzenienie
|
emigra dziękuję za odpowiedzi, a co do kolki jak by była to od kiedy można podawać kropelki chyba dopiero po miesiącu czy wcześniej? Mój maluch dopiero w środę będzie miał 2tygodnie.
A co do herbatek to też nie za wcześnie na herbatki jak ma dopiero ledwo co 2 tygodnie ?? ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:18 ---------- Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#548 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cytat:
![]()
![]() ![]() 07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#549 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Cytat:
![]() z tymi herbatkami chyba jeszcze się wstrzymam do wizyty położnej choć ona dopiero w czwartek będzie to kawał czasu ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#550 |
Zakorzenienie
|
Jolkaa jaki Michaś śliczny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#551 |
Zakorzenienie
|
a jeszcze mam pytanie do podczas karmienia piersią kazali mi dawać witamine K+D a jak tylko samym MM to tylko samą D a jak ja mam całe opakowanie K+D to czy mogę mu podawać do MM? a potem tylko samą D ???
---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- dziękuję ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#552 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Jeszcze czekam na Antka, termin mam na 30.04 ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#553 | |||||
Gang Iren
|
Cytat:
Cytat:
W pierwszej chwili jak zobaczylam,ze jednak ma on nie takie male rozmiary,to myslalam ze bedzie sie czuc dyskomfort,a tu mile zaskoczenie!Nic nie czulam,ani na codzien,ani przy stosunku. Nie wiem jak tu sprawa wyglada,ale jak karmilam Wiki to bralam zastrzyki antykoncepcyjne co 3 miesiace,jakby byla tu taka mozliwosc,to wybiore ta forme antykoncepcji.Chociaz w sumie tabletki tez moga byc,zawsze o nich pamietalam. Sliczny jest ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Cytat:
Z witaminami sama bym nie kombinowala. W mm pewnie sa jakies witaminy,wiec mozesz przedobrzyc. Takie rzeczy powinnas skonsultowac z lekarzem.Ja bym nic nie robila na wlasna reke.
![]() |
#554 |
Zakorzenienie
|
dziękuję
![]() a czy tą solą fizjologiczną co mam do noska mogę oczka przemywać? czy musi być jakaś inna? czyli mam przepajać i co podać samą wode przegotowaną beż żadnego dodatku? I kiedy to podawać? Jak się obudzi zamiast jedzenia czy jak? |
![]() ![]() |
![]() |
#555 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do ulewania to ja już mniej się stresuje, gaviscon tez odstawiłam, bo to tylko pogarszało... Ponoć dzieci z tego wyrastają Patrzyłam ten leżaczek.. od 6m-cy dopiero można go używać ![]() cholera mieliśmy iść na spacer.. A tu Tomek z wózkiem pojechał do pracy ![]()
![]() |
#556 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Nie zamiast jedzenia,mozesz po mleku dac popic,miedzy jednym karmieniem a drugim tez. Ja zyczanalam dopajac dopiero jak mloda miala pol roku do pokarmow stalych,to kupowalam wode zywiec i przegotowywalam ja.
![]() |
#557 |
Zakorzenienie
|
Acha a jeszcze takie głupie pytanie bo nie wiem - po co wogóle się przepaja?
|
![]() ![]() |
![]() |
#558 | |
Gang Iren
|
Cytat:
http://www.ebay.co.uk/itm/NEW-FISHER...item231bf1fd27 Bedziemy korzystac od poczatku. A mate kupie jak bedzie mial kolo 1,5-2 miesiace mysle. ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- Bo mleko matki to picie i jedzenie w jednym,zmienia sie w trakcie karmienia,aby zaspokoic i pragnienie i glod.Mm tak nie ma,ma staly sklad,wiadomo i tego pragnienia nie zaspokoi dostatecznie,a jedynie glod.
![]() |
#559 |
Zadomowienie
|
kurde mały się przeciąga co jakiś czas brzuch twardnieje co chwilę czop idzie pełną para na brązowo już sikam co 20 min i bujam się na fotelu
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#560 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Oj to moze juz dzis bedziesz miec maluszka!Ale fajnie. A jak ci zazdroszcze,nie masz pojecia. ![]() ![]()
![]() |
#561 |
Zakorzenienie
|
Cziqua, czyżby to już DZIŚ?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#562 |
Zadomowienie
|
gosia fajny ten bujaczek
![]() http://www.ceneo.pl/1456931 a szwagier nam kupił matę z canpola ![]()
![]() ![]() godzina 16:30 najszczęśliwszy dzień w moim życiu narodziny syna Filipa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
#563 |
Zakorzenienie
|
Gosiu mam mleko...i to bardzo dużo. Robią mi się zastoje i sika ze mnie jak z fontanny! Cały czas muszę masować biust, żeby nie mieć problemów.
|
![]() ![]() |
![]() |
#564 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla mnie to jeszcze wszystko nie jasne jest, dużo rzeczy nie wiem, ciągle się uczę tego wszystkiego. A na pomoc matki nawet liczyć nie mogę ;( |
|
![]() ![]() |
![]() |
#565 |
Zakorzenienie
|
Opis porodu:
O północy obudził mnie ból krzyżowy. Przychodził falami, więc zaczęłam liczyć. Regularnie co 15 min. Po godzinie było co 10 min. Od 3.44 było już co min 6-8. Nie dało się spać. Co zamknęłam oczy to zaczęło mnie męczyć. Nie było to silne, ale nieprzyjemne. Zaczęłam budzić M. jak ból trwał już tak regularnie godzinę. Nie było to łatwe. Myślał, że budzę go tylko po to, żeby przewrócił się na bok, bo chrapał. Zadzwoniliśmy po karetkę i po 6.00 byliśmy już na IP w szpitalu. Podłączyli mnie pod KTG, zbadali...rozwarcie dalej na 2 palce. KTG rejestrowało skurcze na poziomie 20. Przyszła lekarka, powiedziała że to za mało a poza tym wyglądają jej na nieregularne więc pewnie wrócę do domu, ale jeszcze poczekają 30 min. Po 30 min były już regularne, ale dalej słabiutkie. Na szczęście lekarka zmieniła zdanie i powiedziała, że jeszcze tego dnia będziemy rodzicami. Przebrali mnie w koszulę do rodzenia, przenieśli na wygodniejsze łóżko. Wsadzili mi wenflon, podłączyli kroplówkę i oxydocynę. Akcja z minuty na minutę postępowała. Skórcze były coraz mocniejsze i coraz bardziej nieprzyjemne. Ale znośne ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Przyszedł M. zgasiły mi światło na sali. Było zapalone tylko takie relaksujące (jak lampka nocna) a ja sobie odpływałam w błogim nieczuciu niczego. M. się ze mnie śmieje, że leżałam jak naćpana ![]() Zaczęło się parcie. Musieli mi wypchać ją, bo mam za silne mięśnie (chyba któraś z Was też tak miała). Nacieli mnie raz - 3 szwy. i o 12.36 mieliśmy już naszą Kruszynkę na świecie. CUD! Nie na darmo mówia CUD NARODZIN! Położyli mi ja taką golutką na ciele. Miała mokre falowane włoski ![]() Teraz trochę rozpiszę się nad pomocą męża. Był CUDOWNY! CUDOWNY x 100000000000! Znosił wszystko dzielnie i z łzami w oczach patrzył się na mnie przy skurczach, pomagał przy parciu. Ja pamiętam mniej niż On. Ale powiedział, że nie wyobraża sobie jakby miało go przy mnie nie być i będzie przy każdym następnnym porodzie mimo, że był taki przerażony. Biedaczek mój Kochany! Współczuję mu ![]() No i wniosek na koniec. Mogę rodzić kolejne ![]() PERSONEL SZPITALA NA MEDAL! Pediatrzy, pielęgniarki, salowe, lekarze, konsultacja laktatorki ![]() ![]() ![]() Rozpisałam się ![]() Edytowane przez tikki85 Czas edycji: 2012-04-14 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#566 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
sie okaże jak będzie taki uparty jak mamusia i tatus to niekoniecznie dzisiaj może mi psikusa chce spłatac i za tydzień wyjdzie ![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#567 |
Wtajemniczenie
|
A ja wlasnie zaraz uciekam na grilla do siostry, stwierdzilam ze moze moj ostatni weekend w dwupaku ,wiec nas wprosilam
![]() Czekam tylko az mezczyzni wroca z zoo i prosto jedziemy ![]() Acha i Adas mi dzwonil ze mu drugi zabek do gory wypadl ![]() Rosnie mi moj maly chlopiec ![]() Jolka, Orzeszek jest cudny ![]() I jak On juz ladnie glowke podniosl na tym zdjeciu jednym ![]() Silny facet z Niego! ![]()
![]() |
#568 |
Zakorzenienie
|
Hej!
Trochę mnie nie było, niestety nie jestem w stanie nadrobić, opisu porodu też nie zdążyłam skończyć-jednym słowem dopiero teraz wracam do "życia" i może uda się nadrobić zaległości. Ale od początku. We wtorek poszliśmy na wizytę do pediatry, wszystko w porządku, ale mała przybrała ciut za mało i lekarka kazała odciągać pokarm i sprawdzać ile je (karmię tylko piersią). więc tak zaczęłam robić. To był największy błąd tego tygodnia. Emilka się rozleniwiła, że przestała chcieć jeść z piersi- z butli przecież ładnie, samo jej leci, a tu już niestety ma pod górkę, bo przy piersi musi się wysilić. No ale już powoli wraca do formy, złości się przy tym ale musimy być cierpliwi. Ale ale, żeby nie było zbyt pięknie i przyjemnie, zrobił mi się jednak ten zastój. :/ rano miałam pierwszą temperaturę ponad 39 stopni. powiedziałam tej lekarce, zbadała mi piersi i dała antybiotyk i jak by mi po dwóch dniach nie puściła ta temperatura to miałam wziąć ten antybiotyk. Ale w czwartek był spokój więc myślałam, że się udało bez antybiotyku. niestety nie, bo popołudniu mnie łapło znów, tak więc do wczoraj umierałam! raz zimno, raz gorąco, temperatura nie chciała spaść poniżej 39,5 stopnia. ![]() Na szczęście w nocy udało mi się ją zbić ![]() zastój w prawej zażegnany ale w lewej natomiast mam taki nawał, że nie nadążam odciągać po tym jak mała z niej zje, no i coś się zaczyna robić też w niej, więc muszę szybko reagować. Teraz przynajmniej wiem czym to się je, bo wcześniej to człowiek głupi, niedoświadczony to nie wiedział dokładnie jak to wygląda, czego się spodziewać i jak z tym walczyć. mam nadzieję tylko, że temperatura już nie powróci, bo to była dla mnie i dla dziecka straszna męczarnia. Zresztą mąż też chodził codziennie jak zombi bo w nocy podawał mi małą do karmienia, odbijał, przewijał, a w przerwach spał. Oczywiście gratuluje wszystkim nowym mamusiom!!! ![]() ![]()
#569 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#570 |
Zakorzenienie
|
Desia...Andrea przy odbijaniu trzyma głowę w pionie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:48.