Mamy marzec 2016. Część II - Strona 19 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-06, 20:00   #541
_emma
Zakorzenienie

Dot.: Mamy marzec 2016. Część II

Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
My dzis mamy 1 rocznice dostalam piekne kwiaty.
zdjecie tego nie oddaje ale sa olbrzymie
Duuużooo miłości na dalszej Wspólnej Drodze Życia!!
Cytat:
Napisane przez Darkanddark Pokaż wiadomość
Heh, nawet nie wiecie jak wam zazdroszczę tego wyboru 'iść na l4 czy nie iść'... Ja siedzę w domu, w piątek dostałam ostatnia wypłatę za sierpień i teraz jestem skazana na brak kasy.. I czekanie na rozprawę.. A jak nie wygram? będzie masakra, nie dość że bez kasy, to jeszcze namieszane w papierach. Jedynym pocieszeniem jest nowe becikowe 2016, że bezrobotne dostają kasę przez rok..całe 1000 zł. No ale dobre i to. Wybaczcie za marudzenie, ale jak tylko o tym pomyślę zaczyna mnie boleć brzuch.
Wygrasz! Będziesz cieszyła się z wygranej i becikowego, na które fuksem się załapiesz Bądź dobrej myśli. Musisz być pewna siebie!!
Cytat:
Napisane przez eeyesblue Pokaż wiadomość
gratulacje dziewczyny! duzo milosci i szczescie na kolejne lata u mnie dzisiaj rocznica 3 miesiecy taka mini mini w porownaniu do was

ja dzisiaj odczuwam takie ciagniecie w macicy lekkie, ale czeste, nie wiem czy mam sie niepokoic?
Wszystkiego Najlepszego z okazji Mini Rocznicy
Na to ciągnięcie zdecydowanie bierz nospę i wypij meliskę
Cytat:
Napisane przez cloche Pokaż wiadomość
Z tymi waszymi l4 nie to, że nie rozumiem i że mając okazję i niezbyt ciekawe środowisko w pracy bym nie skorzystała ale to pisanie, że dobrze, że l4, bo teraz takie kiepskie samopoczucie. .. no cóż. Ja teraz mam zwolnienie na 1.5 tygodnia z powodu silnych wymiotów, nie wyrabiałam siedzieć w pracy i latać tam do kibla modląc się po drodze żeby zdążyć. Ale do końca zwolnienia lekarskiego liczę na poprawę i potem powrót do pracy. Czy któraś z Was myśli o tym, żeby to l4 brać tylko w razie faktycznej potrzeby? Znaczy się jak dolegliwości ustąpią, to nie będzie oczekiwać kolejnego l4, tylko wróci do pracy? Z kolei spotkałam się też z opowieściami, że pracodawcy w polsce często sami wolą takiej ciężarnej się "pozbyc" przez l4, żeby już nie zawadzała bo i tak jest ryzyko, że częściej będzie na zwolnieniu... no ale w Niemczech czegoś takiego się nie praktykuje, wiec tak ogólnie chciałam rzucić temat i spytać, jak wy i wasi pracodawcy to widzicie.
(A tak w ogóle to niedobrze mi jak się ruszam i próbuję jeść mało a częściej i leżę między posiłkami jak tylko synek pozwoli... I jako że spać nie mogę, to próbuję czytać, a wy jak na złość w weekendy mało piszecie )
U mnie w pracy nawet nie chcą żebym wracała. Mam jedno poronienie za sobą i boją się, że znów mogłoby się coś złego stać.. Nie każdy ma pracę, w której mamy gwarancję bezpieczeństwa dla ciąży, a to jest teraz dla mnie ważniejsze od ambicji. Może gdyby nie poronienie patrzyłabym na to inaczej, a teraz dmucham na zimne, pomimo, że świetnie się czuję. Gdyby nie zwolnienie to pewnie już bym spała żeby wstać wcześnie rano, a tak mogę sobie spędzić romantyczny wieczór z mężem i rano spać ile wlezie..
Cytat:
Dziewczyny mam pytanie, czy w ciąży można brać ziołowe leki na uspokojenie? Krople typu nervosol lub tabletki validol?
Nie wiem czy i jakie ziołowe leki są dozwolone ale na pewno na receptę Diphergan jest dozwolony dla kobiet w ciąży.
Cytat:
Napisane przez nessea Pokaż wiadomość
Moim zdaniem kazdy powinien robic tak jak czuje, i w zaleznosci od mozliwosci.
Dokładnie tak! Każda z nas ma wybór i nie ma co się dużo dziwić, że jedna bierze l4, a druga nie. To tak samo jak z karmieniem piersią, czy naturalnym porodem. Decyzja należy do nas(może nie do końca )
Cytat:
Napisane przez mira81 Pokaż wiadomość
Co do bolu brzucha ja zaczynam sie troche stresowac, bo oprocz takie typowego ciagniecia w dole brzucha czy pachwinach czesto boli mnie rowniez wyzej, w okolicach pepka. To nie jest mocny bol, nazwalabym to takim szczypaniem od srodka..nie umiem tego inaczej okreslic. Nie jest to uciazliwe, nie musze z tego powodu brac tabletek przeciwbolowych ale jednak mnie niepokoi troche. Wizyte mam 15 wrzesnia wiec porozmawiam z gin mam nadzieje ze to nic strasznego.
Nospa na pewno nie zaszkodzi. Rozluźni co trzeba. Można ją brać bez obaw codziennie-profilaktycznie.
Cytat:
Napisane przez misia880 Pokaż wiadomość
Ja slucham zaufanej poloznej, dostalam od niej namiar tez na dobra polozna i mam zamiar wydac kase na prywatna polozna na porod i jestem dobrej mysli
Moja przyjaciółka przez całą ciążę przypominała o sobie położnej, którą chciała wynająć do porodu-urodziła przez cc oczywiście tylko mi się nasunęło, nie krytykuję Ciebie
Cytat:
Napisane przez ktoregos_dnia Pokaż wiadomość
Nad położną się zastanawiam, ale cały czas nie rozumiem jak to technicznie wygląda. Wpuszczają obcą kobietę, którą opłacam na porodówkę? Czy to musi być położna ze szpitala, w którym będę rodzić? Bo jakieś to dla mnie niejasne..
To zależy od szpitala. W większości wybierasz sobie połóżną szpitalną ale czasami pozwalają na położną z poza szpitala(taka osoba towarzysząca)..

---------- Dopisano o 20:00 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

O 11 byłam na mszy. Słabo mi było kiedy musiałam stać..
Później byliśmy na obiedzie u moich rodziców.
Następnie pojechaliśmy na kręgle, jedliśmy pyszną pizzę.
Po powrocie poszliśmy na referendum..
A teraz leżymy sobie z mężem, który każe mi przestać już pisać bo chce się mną zająć

Sorry na pogrubienia, taka moja głupawka

Miłej nocy dziewczyny, szkoda, że białe, półwytrawne, zimne winko niedozwolone.. mąż mnie nim szczuje obok
Stary 2015-09-06, 20:04   #542
misia880
Zakorzenienie

Jak bedzie cesarka zapowiedziana to co innego. Jak nie to polozna biore tak czy siak

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-06, 20:13   #543
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Dziewczyny na bóle wszelakie w ciąży,skurcze itp polecam zwyczajnie magnes. W pierwszej ciąży lekarz mi polecił i pomagało, teraz też już zakupiłam. W ciąży wszelakie takie bóle to norma, wszystko się rozciąga przestawia, nie ma co panikować
Stary 2015-09-06, 20:36   #544
trzydziescidwa
Zakorzenienie

piszecie o l4... ja też myślę, że dobrze zrobiłam idąc na nie, zwłaszcza, że nie jestem w formie, tak jak byłabym bez ciąży... jest trochę lepiej od jakiegoś tygodnia, ale dopiero co plamiłam z krwiaka i nigdy nie wiadomo co się dalej wydarzy lub mogłoby wydarzyć, gdybym wróciła do pracy...
dla nauczycieli wrzesień to same stresy, a zwłaszcza w takiej sytuacji, jakiej miałam się znaleźć, klasa I, nowe dzieci, nowi rodzice, same wyzwania.. i OGROMNA odpowiedzialność za dzieci, których na początku zupełnie się nie zna, nie wiadomo czego się spodziewać, jak reagować... a i tak po max pół roku ktoś musiałby te dzieci na ponad rok przejąć... a tak dzięki mnie koleżanka ze świetlicy złapała fuchę, przyjęli też młodą dziewczynę na zastępstwo a i nikt do mnie nie ma pretensji, a ja spokojnie mogę siedzieć w domu, nie bać się, że ktoś mnie uderzy w brzuch, złapię jakiegoś wirusa od ucznia albo stres źle wpłynie na rozwijające się dziecko.. tego bym sobie nie darowała... a każde "krótkie" zwolnienie uniemożliwiałoby zatrudnienie zastępstwa, tylko przychodziłyby nauczycielki z różnych klas na bieżąco i "łatały"... to nie byłoby dobre dla nikogo. Na szczęście takie zdanie ma też dyrekcja.

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Cytat:
Napisane przez _emma Pokaż wiadomość
U mnie w pracy nawet nie chcą żebym wracała. Mam jedno poronienie za sobą i boją się, że znów mogłoby się coś złego stać.. Nie każdy ma pracę, w której mamy gwarancję bezpieczeństwa dla ciąży, a to jest teraz dla mnie ważniejsze od ambicji. Może gdyby nie poronienie patrzyłabym na to inaczej, a teraz dmucham na zimne, pomimo, że świetnie się czuję. Gdyby nie zwolnienie to pewnie już bym spała żeby wstać wcześnie rano, a tak mogę sobie spędzić romantyczny wieczór z mężem i rano spać ile wlezie..

Miłej nocy dziewczyny, szkoda, że białe, półwytrawne, zimne winko niedozwolone.. mąż mnie nim szczuje obok
no właśnie... poronienie zmienia myślenie...

winko... echhh.... jeszcze się napijemy
trzydziescidwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-06, 21:04   #545
Darkanddark
Zakorzenienie

Cytat:
To turlnij i mi
Chyba skończę na tostach
Uwaga turlam, ale dużo nie zostało, bo facet wciągnął jak odkurzacz. :-D

Cytat:
Napisane przez gwiazdka997 Pokaż wiadomość
Ja dziś gotowalam pulpety w sosie pomidorowym na kilka dni. A na obiad byliśmy u rodziców bo nam się nie chciało nic robic:-D
Uwielbiam! Podobnie jak w sosie koperkowym.

Cytat:

Wygrasz! Będziesz cieszyła się z wygranej i becikowego, na które fuksem się załapiesz Bądź dobrej myśli. Musisz być pewna siebie!!

Dziękuję za miłe słowa, oby było tak jak mówicie :-*

Milej nocy, nawet nie rób smaków! Kocham wino, najbardziej białe i różowe.. Zimne..
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-06, 21:22   #546
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Dobranoc Dziewczyny, jestem padnięta po tym dniu pełnym nicnierobienia
Stary 2015-09-06, 21:40   #547
zombiga
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez trzydziescidwa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak jest u Was z wagą? Jest ktoś, kto jeszcze nie przytył albo wręcz schudł? Jestem już w 14 tygodniu i nie wiem czy to normalne, na samym początku ważyłam 60 kg, nie miałam nadwagi, mieściło mi się bmi w normie, ale jakieś tam krągłości miałam i mam W każdym razie przez mdłości i brak apetytu schudłam kilogram i tak stoję w miejscu, w ogóle waga nie idzie do góry ani o włos a brzuch widzę, że robi się ciut większy... Myślicie, że to normalne?
Ja chudnę, a jem jak świnka. Zawsze byłam szczupła, 175cm wzrostu, 60kg, dzisiaj weszłam na wagę - 58kg. No jaaaaa. Ręce nogi coraz chudsze, tylko brzuch rośnie. Zaczynam śmiesznie wyglądać

---------- Dopisano o 21:40 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Dziewczyny byłam u TŻ cały weekend i nawet nie zaglądałam na wątek. Wróciłam do domu, położyłam się już do łóżka, czytam Was i... Tak mi się zachciało gołąbków, przecież teraz nie wstanę i nie zrobię ...
TŻ się śmiał bo się popłakałam gdy mi odmówił cheeseburgera argumentując że niezdrowe. Naprawdę się popłakałam. Boże.

Moje dziecię zmieniło porę przyprawiania mnie o mdłości z 6 rano na 3 nad ranem. Cudownie, przynajmniej nie jest mi niedobrze jak wstaje do pracy.
zombiga jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-06, 21:56   #548
nessea
Raczkowanie

Cytat:
Poczytałam trochę wątek mamuś wrześniowych i wysiadam
Ja nie jestem taka "tawrdka" a juz ogladac tez nie bardzo moge, bo albo sie rozklejam i rycze, myslac, jakie to piekne - cud narodzin, innym razem zwyczajnie mnie to przeraza . Chyba zalezy od nastroju

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
A lekarz nie zalecił Ci innych leków? Aspiryna nie obniża przecież ciśnienia.
Aspiryna ma na celu rozrzedzic krew, co powinno zmniejszyc cisnienie, ale zuwazylam ze na mnie dziala to krotko i po poludniu mam znow wysokie Jutro ide do lekarza i mam nadzieje ze znajdzie dla mnie i dzidzi jakas bezpieczna opcje

Cytat:
Uwaga turlam, ale dużo nie zostało, bo facet wciągnął jak odkurzacz. :-D
Uwielbiam! Podobnie jak w sosie koperkowym.
Dziękuję za miłe słowa, oby było tak jak mówicie :-*
Milej nocy, nawet nie rób smaków! Kocham wino, najbardziej białe i różowe.. Zimne..
Dzisiaj ugotowalam wielki gar bigosu , tak to sie koncza nasze forumowe rozmowy o jedzeniu W planach na najblizsze dni mam krokiety z kapusta, no i oczywiscie golabki
Stary 2015-09-07, 05:13   #549
monicca1989
Zakorzenienie

Witam się po weekendzie ;-) dzisiaj kończe 14t
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-07, 07:01   #550
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość

Gratuluję i zazdroszczę

Miałam juz nie czytać wrześniowego wątku, ale wkręciłam się chciałabym już być po, a to jeszcze tyle miesięcy.. Jestem potwornie niecierpliwa, pewnie dlatego te tygodnie mi w ogóle nie mijają.
Stary 2015-09-07, 07:22   #551
fjolek
Zadomowienie

w rossmanie jest jakas promocja z karta rosne ..jak kupie produkt lirene balsam dla kobiet w ciazy to krem do piersi gratis.. ale czy ten lirene jest w porzadku ? zna sie ktos?
fjolek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-07, 07:26   #552
Bonku
Wtajemniczenie

Cytat:
Mamy ten sam TP od OM i nie kończymy tylko zaczynamy 14t bo 15 jest ale od okresu a liczy się -1 tydzień

Jesteś w 15 tygodniu ciąży
(14 tyg. i 0 dni)
Miesiąc: 4
Trymestr: 2
Wiek płodu: 12 tydzień
Data porodu:
7 marca 2016
(pozostało 182 dni)

---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ----------

Cytat:
Gratuluję i zazdroszczę

Miałam juz nie czytać wrześniowego wątku, ale wkręciłam się chciałabym już być po, a to jeszcze tyle miesięcy.. Jestem potwornie niecierpliwa, pewnie dlatego te tygodnie mi w ogóle nie mijają.
ja je podczytuje odkąd właśnie w lipcu jednej z dziewczyn zmarła córeczka, strasznie mną to ruszyło i chciałam wiedzieć co u niej...
Bonku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-07, 07:40   #553
ktoregos_dnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Bonku Pokaż wiadomość
ja je podczytuje odkąd właśnie w lipcu jednej z dziewczyn zmarła córeczka, strasznie mną to ruszyło i chciałam wiedzieć co u niej...
Boże.. to aż do lipca nie wracałam i nie wiedziałam o tym. Coś okropnego
Stary 2015-09-07, 07:41   #554
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mira81 Pokaż wiadomość
Ide do niej jeszcze teraz we wrzesniu i chce pojsc w pazdzierniku. Pierwsze spotkanie w szpitalu mam 2 listopada a usg 18listop. Wiec mimo wszystko chcialabym pojsc do niej w pazdz i obejrzec czy wszystko jest ok bo nie wytrzymalabym chyba do usg szpitalnego. Szczerze mowiac miesiac przerwy miedzy badaniami ciezko mi wytrzymac a co dopiero dwa..taka juz jestem niecierpliwa. Szkoda tylko ze ona sporo bierze za wizyte, nie zwraca mi sie calosc z ss i mutuelle. Ale dla widoku malenstwa warto

Envoyé de mon SM-G920F en utilisant Tapatalk
Mi w szpitalu kazali chodzić póki co do lekarza mojego jakiegoś, to będę do niej, jak już mi ciążę potwierdziła. Ja idę teraz we wrześniu, potem chcę w październiku, listopadzie i w zależności od kiedy mnie w grudniu szpital weźmie to może i w grudniu No i będzie mi musiała dać skierowanie w takim wypadku na echografię II trymestru bo to wypada nam chyba jakoś przełom października/listopada właśnie, jak się nie mylę
Też jestem niecierpliwa i już odliczam dni do wizyty, bo chciałabym już zobaczyć czy wszystko ok u Maleństwa
Mi też wszystkiego nie zwracają, bo tylko chyba od połowy czy jakoś tak, za USG genetyczne też mi tylko część zwrócili, ale dla Malucha nie będę szczędziła grosza i raz w miesiącu mogę wydać tyle

Cytat:
Mamy ten sam TP od OM i nie kończymy tylko zaczynamy 14t bo 15 jest ale od okresu a liczy się -1 tydzień

(14 tyg. i 0 dni)
Data porodu:
7 marca 2016
(pozostało 182 dni)

---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ----------

generalnie to kończycie 14. Bo jakby nie patrzeć to 14 tygodni od OM już za Wami i zaczynacie 15 tydzień. Masz 14 pełnych tygodni za sobą i teraz zaczynasz kolejny czyli jesteś w 15 tygodniu ciąży
Stary 2015-09-07, 07:44   #555
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fjolek Pokaż wiadomość
w rossmanie jest jakas promocja z karta rosne ..jak kupie produkt lirene balsam dla kobiet w ciazy to krem do piersi gratis.. ale czy ten lirene jest w porzadku ? zna sie ktos?
Jeżeli założycie sobie kartę Rossnę i zaznaczycie status "jestem w ciąży" to będziecie mogły dostać za 1gr oliwkę Babydream. Przyjdzie wiadomość na maila.

Cytat:

(14 tyg. i 0 dni)
Data porodu:
7 marca 2016
(pozostało 182 dni)
Z tym -1 tydz. to pierwsze słyszę. Ani w pierwszej ciąży, ani teraz żaden lekarz mi tak nie liczył. W każdym bądź razie ja tak liczę, że kończę 14t i jestem w 15 i liczę tylko wg om. Wg wszystkich aplikacji też jestem w 15 tyg.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-07, 07:51   #556
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Jeżeli założycie sobie kartę Rossnę i zaznaczycie status "jestem w ciąży" to będziecie mogły dostać za 1gr oliwkę Babydream. Przyjdzie wiadomość na maila.

Z tym -1 tydz. to pierwsze słyszę. Ani w pierwszej ciąży, ani teraz żaden lekarz mi tak nie liczył. W każdym bądź razie ja tak liczę, że kończę 14t i jestem w 15 i liczę tylko wg om. Wg wszystkich aplikacji też jestem w 15 tyg.
i dobrze liczysz
Napisałam wcześniej jak to wygląda. Sama tego na początku nie ogarniałam, ale już teraz to pikuś
Stary 2015-09-07, 08:00   #557
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Dobranoc Dziewczyny, jestem padnięta po tym dniu pełnym nicnierobienia
Uroki ciąży
Cytat:
Napisane przez zombiga Pokaż wiadomość
Ja chudnę, a jem jak świnka. Zawsze byłam szczupła, 175cm wzrostu, 60kg, dzisiaj weszłam na wagę - 58kg. No jaaaaa. Ręce nogi coraz chudsze, tylko brzuch rośnie. Zaczynam śmiesznie wyglądać
Dziwny trochę ten Twój spadek wagi biorąc pod uwagę to, że dużo jesz. Chyba, że wymiotujesz to zrozumiałe.
Cytat:
Napisane przez nessea Pokaż wiadomość
Dzisiaj ugotowalam wielki gar bigosu , tak to sie koncza nasze forumowe rozmowy o jedzeniu W planach na najblizsze dni mam krokiety z kapusta, no i oczywiscie golabki
Najedz się kapusty do bólu bo później różnie z tym może być
Stary 2015-09-07, 08:17   #558
Bonku
Wtajemniczenie

Cytat:
Boże.. to aż do lipca nie wracałam i nie wiedziałam o tym. Coś okropnego

ktoś u nas na forum o tym wspomniał to było pod koniec lipca właśnie

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

a ja właśnie od koleżanek i siostry słyszłam ze liczy się skończone czyli dopiero jak skończę cały 14 to jestem w 14, i dopiero jak się skończy 15 to się liczy ze jest się w 15, czyli tak jak na bellybest jest napisane ze jestes w 15 tygodniu ale w nawiasie jest 14t 0d

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

i nawet pokrywa mi się to z usg moje maleństwo ma zawsze wymiary z tygodnia wcześniej, porównajcie sobie tygodnie zaraz po wizycie usg chyba, że Wasze dzieciątko ma już 9-10cm

moje tydzien temu mialo 6,6 czyli to odpowiadało 13tygodniowi czyli wszystko się zgadza teraz jest 14 termin na 7.03
Stary 2015-09-07, 08:25   #559
Darkanddark
Zakorzenienie

Witam z rana!

Tak czytam i czytam te wasze posty i myślę 'kurde jakie belly??', wyszukalam siebie - fajna stronka! Wg niej jutro zaczynam drugi trymestr
Darkanddark jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-07, 08:26   #560
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
ktoś u nas na forum o tym wspomniał to było pod koniec lipca właśnie

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:11 ----------

a ja właśnie od koleżanek i siostry słyszłam ze liczy się skończone czyli dopiero jak skończę cały 14 to jestem w 14, i dopiero jak się skończy 15 to się liczy ze jest się w 15, czyli tak jak na bellybest jest napisane ze jestes w 15 tygodniu ale w nawiasie jest 14t 0d

---------- Dopisano o 08:17 ---------- Poprzedni post napisano o 08:14 ----------

i nawet pokrywa mi się to z usg moje maleństwo ma zawsze wymiary z tygodnia wcześniej, porównajcie sobie tygodnie zaraz po wizycie usg chyba, że Wasze dzieciątko ma już 9-10cm

moje tydzien temu mialo 6,6 czyli to odpowiadało 13tygodniowi czyli wszystko się zgadza teraz jest 14 termin na 7.03
ale jak skończysz 14, to jak dalej możesz być w 14? Wtedy masz skończony 14 i zaczęty 15. Lekarze podają wiek ciąży dokładnie i często liczą właśnie skończone tygodnie, ale ogólna zasada jest taka, że jeśli masz 14 t 0 d / + 1d itp to jesteś w 15 tygodniu, a masz skończone 14 tygodni. Każdy kalkulator też tak liczy 'i belly też tak liczy, a w nawiasie podaje właśnie dokładnie skonczone dni i tygodnie

Moje Maleństwo ma wymiary do przodu, więc u mnie na USG się nie sprawdzi patrzenie

Ale najlepiej niech każda liczy jak uważa i jak liczy jej lekarz i będzie najlepiej

Edytowane przez malinka9191
Czas edycji: 2015-09-07 o 08:29
malinka9191 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-07, 08:29   #561
misia880
Zakorzenienie

Moje tez ma wymiar prawie tyg do przodu

W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca

misia880 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-07, 08:31   #562
verrerie
Rozeznanie

Dziewczyny jade dzisiaj na 13:30 na wizyte do ginekologa. Usg nie bedzie robila zapewne bo dopiero mialam prenatalne. Moze wiecie od ktorego tygodnia mozna uslyszec serce przed taki detektor tetna, ktory ginekolog czy polozna przyklada do brzucha?

Pola ur. 6/10/2011
Ella ur/zm 7/08/2014
Ross ur. 6/02/2016
verrerie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-07, 08:36   #563
Bonku
Wtajemniczenie

macie wymiary do przodu od OM? to ile cm ma Wasze maleństwo? to ja już nei wiem jak liczyć jak mowilam ze jestem w 10 od okresu to słyszałam aha czyli masz 9 dobra to licze od okresu :d zawsze to wiecej czyli dziś 15

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

mój to w ogóle dziwnie liczy ostatnio pyta sie mnie który tydzień? ja od ostatniej miesiączki 14 a on wpisał mi 12 w kartę i bądź tu mądra
Stary 2015-09-07, 08:39   #564
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez verrerie Pokaż wiadomość
Dziewczyny jade dzisiaj na 13:30 na wizyte do ginekologa. Usg nie bedzie robila zapewne bo dopiero mialam prenatalne. Moze wiecie od ktorego tygodnia mozna uslyszec serce przed taki detektor tetna, ktory ginekolog czy polozna przyklada do brzucha?
Z tego co kiedyś czytałam to te nowoczesne detektory można używać od 10t. Zastanawiałam się nad takim domowym ale chyba wystarczą mi ruchy dziecka.
Stary 2015-09-07, 08:42   #565
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez verrerie Pokaż wiadomość
nie wiem dokładnie od którego, ale jak byłam w szpitalu, to leżała ze mną dziewczyna z terminem na grudzień i pielęgniarki mówiły, że to trochę za wczesnie na słuchanie, ale szukały, szukały i znalazły jej serduszko tak

Cytat:
macie wymiary do przodu od OM? to ile cm ma Wasze maleństwo? to ja już nei wiem jak liczyć jak mowilam ze jestem w 10 od okresu to słyszałam aha czyli masz 9 dobra to licze od okresu :d zawsze to wiecej czyli dziś 15

---------- Dopisano o 08:36 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

mój to w ogóle dziwnie liczy ostatnio pyta sie mnie który tydzień? ja od ostatniej miesiączki 14 a on wpisał mi 12 w kartę i bądź tu mądra
ja mam 4 dni do przodu wymiary Maluszka wg USG w stosunku do OM

To dobrze słyszałaś, bo miałaś 9 skończonych, pełnych, ale 10 zaczęty

Wpisał Ci pewnie od możliwej owulacji, bo tu znów jest 2 tygodnie mniej

---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:40 ----------

Cytat:
Z tego co kiedyś czytałam to te nowoczesne detektory można używać od 10t. Zastanawiałam się nad takim domowym ale chyba wystarczą mi ruchy dziecka.
z jednej strony taki detektor to fajna sprawa, bo można w każdej chwili serducha posłuchać, ale z drugiej dziecko się różnie układa i czasem nawet położne mają problem żeby nie zgubić malucha, a co dopiero my. O chyba bym zawału dostała jakbym nie mogła znaleźć serca. Wolę na ruchy poczekać
Stary 2015-09-07, 08:46   #566
_emma
Zakorzenienie

Cytat:

U mnie dziś 11t6d czyli ostatni dzień 11 tygodnia. Liczę tak ponieważ portale ciążowe opisują skończony tydzień, a nie następny co prawda kalkulatory podają tydzień do przodu, a lekarze różnie. Nie ma co się spierać niech każda robi jak uważa
Stary 2015-09-07, 08:46   #567
ANTERIA
Zakorzenienie

GG do ANTERIA

Dziewczyny myślę że nie ma się co rozwodzić nad tygodniami i rozmiarami. Ważne że dziecko rośnie, a urodzi się i tak kiedy samo będzie chciało, albo kiedy lekarz powie że cc będzie
Stary 2015-09-07, 08:47   #568
malinka9191
Zakorzenienie

Cytat:
U mnie dziś 11t6d czyli ostatni dzień 11 tygodnia. Liczę tak ponieważ portale ciążowe opisują skończony tydzień, a nie następny co prawda kalkulatory podają tydzień do przodu, a lekarze różnie. Nie ma co się spierać niech każda robi jak uważa
Dokładnie niech każda robi i liczy jak uważa i tak będzie najlepiej Nie ma co się o to spierać, bo nie to najważniejsze
Stary 2015-09-07, 08:47   #569
magda16262
Zadomowienie

Cytat:

To podobnie jak u mnie ... z uag było 12tydz 2 dzień a a kartę ciązy wpisał mi 13/14 tydzień jednak ja liczę tak jak od miesiączki dziś 14 tydz i 5 dzień i dla mnie nie jest to 15 tydz tylko jeszcze 14 tydz .. tak jak własnie mówi mój gin 12 tydz 2 dzień to był dla niego 12 tydzień a nie 13 ale to prawda w tym można się pogubić
magda16262 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-07, 08:52   #570
_emma
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malinka9191 Pokaż wiadomość
z jednej strony taki detektor to fajna sprawa, bo można w każdej chwili serducha posłuchać, ale z drugiej dziecko się różnie układa i czasem nawet położne mają problem żeby nie zgubić malucha, a co dopiero my. O chyba bym zawału dostała jakbym nie mogła znaleźć serca. Wolę na ruchy poczekać
Dokładnie z tego względu odpuszczę sobie ten gadżet. Nie chcę niepotrzebnie się stresować

---------- Dopisano o 08:52 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Czy czujecie już jakieś motylki nad spojeniem łonowym? Ja wieczorami czuję łaskotanie. W pierwszej ciąży czułam to w 15t, a lekarz twierdził, że to niemożliwe. Później czułam coraz wyraźniej i utwierdzało mnie to w przekonaniu, że miałam rację. Czytałam, że w drugiej ciąży można szybciej odczuwać ruchy..

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości