![]() |
#541 |
Zadomowienie
|
Dot.: Luteina - wątek zbiorczy!
Ermirka dziękuję bardzo za odpowiedzi
![]() Moja wizyta 5 listopada, jestem ciekawa czy przepisza mi luteine i na jakie badanie pokieruja... mattelka - moze zadaj pytanie na tym watku https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...tyczne+jajniki Myślę, ze osoby sa tam bardziej zorientowane co do tego schorzenia. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#542 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#543 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Po 2 po 1 dniu brania luteiny wątpię, aby pobudziła ona twoje jajeczka. Co innego gdybys brala ja ok 10 - 14 dni wtedybyloby to mozliwe.Bo jak wiadomo kazdy przypadek PCO jest rozny i moze poprostu mialas niski progesteron a, że luteina to właśnie ten progeteron mogło się tam wszystko ,,unormowac" że tak powiem. Po 3 mogłaś zajśc w ciaze ale nie byloby to spowodowane braniem przez 1 dzien Luteiny. Niektore kobiety latami nie wiedzą o swoim ZESPOLE POLICYSTYCZNYCH JAJNIKÓW, mają dzieci i żyją w niewiedzy. Po prostu moze masz bardzo łagodny przypadek PCO. Po 4 koniecznie powtórz test. A po 5 ja własnie mam PCO wiec jakbys potrzebowala jakies rady to wal do mnie ![]() ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#544 |
Przyczajenie
|
mam recepte na lek z luteina. recepta wazna do 5 listopada. oddam ...
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#545 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Ci Ermirko za odpowiedz
![]() Miałam robione usg dopochwowe i doktorka stwierdziła że mam powiekszone jajniki.. i "leniwe" jajeczka, które zamiast przechodzic przez cykl tak jak nalezy składują się na jajniku, jedno na drugim. Kazała mi zrobic badania hormonalne i krwi w 5-9 dniu okresu... który nie nadszedł. Miało to zapewne słuzyc utwierdzeniu się w diagnozie... To cała jej teoria o moim PCO. Przez te 6mcy w ogóle sie nie zabezpieczałam bo i tak doszłam do wniosku ze nie ma po co... Nie ma cyklu=bezpłodnosc. A teraz, po tej luteinie nie wiem co sie ze mna dzieje. Zrobiłam dzisiaj drugi test. Też pozytywny. Czy z tych "leniwych" jajeczek mogła zrobic sie torbiel w tym czasie i to ona fałszuje mi wyniki? ;( |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#546 |
Przyczajenie
|
Ja niedawno zaczalam brac luteine ale w czwartym dniu ja odstawilam bo nie dalo sie wytrzymac, ciagle wymioty, zawroty glowy i oslabienie takie ze nie mialam sil wstac z lozka a mialam tylko dawke 2 razy dziennie po 1 tabletce... Nie uplynely 3 dni i dostalam takiego krwawienia ze az sie wystraszylam bo nigdy tak nie krwawilam... Mialam ja brac przez 3 mies i po niej zglosic sie do pani doktor po czym ona miala mnie skierowac na badania zeby zastosowac nastepne leczenia i mam nadzieje ze po tym co sie stalo skieruje mnie ona na te badania juz teraz bo chcialabym wiedziec co mi jest. Staramy sie z partnerem od pol roku o dziecko i boje sie coraz bardziej ze nic z tego nie bedzie
![]() ---------- Dopisano o 16:21 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- ErMiRkA na czym polega to PCO? Czytalam we wczesniejszych Twoich wypowiedziach ze tez chcesz miec dziecko i zostalo to u Ciebie wykryte... Czytalam o tym troche w internecie i zaczynam sie bac ze moge to miec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#547 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Renatko, to nie jest uleczalne niestety ale mozna przyhamowac troche powstawanie nowych cyst na jajnikach za pomoca tabletek anty - ktore zatrzymuja owulacje i prace jajnikow dzieki czemu nie stymuluja sie jajniki i nowe cysty sie nie pojawiaja a stare sie odrobine zmniejszaja. Po takiej ,,kuracji" jest prawdopodobienstwo zajscia w ciaze ale jak wiadomo kazdy przypadek jest inny.Jednym kobietom wystarcza taka kuracja, innym zas zabieg laparoskopii to zalezy jakie jest Twoje PCO. Najlepiej wejdz sobie na nasz PCOsowy wątek ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=99222&page=63 A jakbys chciala cos wiecej wiedziec to pisz do mnie ![]() ---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
![]() Ale skoro 2 testy wyszly + to Twoje PCO jest bardzo łągodne ![]() Poza tym watpie aby torbiel fałszowała wyniki. Poczekaj do dnia w którym masz dostac okres a jesli nie dostaniesz to do lekarza ze ,,wspaniałą wiadomością" o ciąży ![]() I zapomniałam Ci pogratulowac ![]()
![]() |
![]() |
#548 |
Przyczajenie
|
teraz juz wiem na 1000% że to jednak ciąża ;DDDD wczoraj widziałam maluszka na ekranie..
Dziekuje Ermirko za rady ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#549 |
Raczkowanie
|
Mattelko cieszę się, że chociaż Ty doczekałaś się dzidziusia
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#550 |
Zadomowienie
|
Wróciłam dzisiaj od lekarza. Zlecił badanie krwi oraz usg, stwierdził też, że mam powiększony lewy jajnik..
nie wiem czy powinnam się martwić, a konkretnie nie potrafił odpowiedzieć na pytanie co to może oznaczać. No i oczywiscie zapisal mi slynna luteinke. Martwie sie troche czy ja jednak zastosowac juz teraz (ok dwa tygodnie temu odczuwalam bol identyczny jak przy menstruacji i do tego mialam krawe plamienia.. moznaby powiedziec, ze przypominalo bardzo skapa miesiaczke) Czy moge sobie zaszkodzic ta luteina skoro zapisal mi ja lekarz juz przed badaniami nie wiedzac co tak naprawde mi dolega? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#551 |
Przyczajenie
|
![]()
Ja tez wczoraj bylam u ginekologa, powiedzialam mu ze po luteinie zle sie czulam i przepisal mi Primolut-Nor i mam te tabletki brac od 19 dnia cyklu przez 7 dni, dostalam tez skierowanie na usg dopochwowe ktore mam 13 listopada w piatek (pechowy) ale mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#552 |
Przyczajenie
|
Hej Dziewczyny!
Mam na imię Gosia i mam 18 lat. PCOS wykryto u mnie w stydzniu tego roku. Brałam Diane 35 lecz postanowiłam ją odstawić, Także brałam Bromergon od czerwca ale 1,5 miesiaca temu zapomnialam wziazc kilka tabletek i rowniez odstawiłam ten lek. 58 dni temu miałam okres. Nie dawno byłam u lekarza i przepisał mi jak zwykle luteine na wywołanie miesiączki. Biorę już ją 7 dzień, a miesiączka nie pojawiła się... kiedyś po 3 dniach mi luteina wywołała okres a teraz nie... Zastanawiałam się czy jestem w ciąży, właściwie to nie zabezpieczałam się z partnerem bo chcielibyśmy mieć Dzidzi. Jak myślicie jest jakaś szansa że jestem w ciąży? Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#553 |
Raczkowanie
|
kilka wypowiedzi wyżej masz przypadek zajscia w ciaze po braniu luteiny. Wiec musisz zrobic sobie test zeby miec pewnosc
![]()
![]() |
#554 |
Przyczajenie
|
![]()
Help!
![]() Dostałam Luteinę na wywołanie miesiączki. Przyjmowałam doustnie 3x1 tabl. przez 7 dni po czym odczekałam 2 dni i dostałam najpierw brązowego plamienia, które przeistoczyło się w skąpy okres który trwał... góra 3 dni. Od następnego cyklu w 16-25 miałam przyjmować luteinę 2x1 tabl. natomiast już 24 dnia dostałam znowu dziwnego brązowego plamienia ze skrzepami, które zamieniło się w skąpy okres, znowu 3 dniowy... i koniec. Przed braniem Luteiny miałam miesiączki trwające po 6-7 nawet dni bez brązowych plamień, czysta krew, czasami ze skrzepami. Miałyście może takie przypadki?? Nie wiem czy jest się czym martwić czy może organizm tak reaguje na Luteinę ale nigdy wcześniej nie miałam tak krótkich miesiączek. Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#555 |
Raczkowanie
|
kasikk123 - 3 dniowa miesiączka jest w normie
![]() ![]()
![]() |
#556 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, proszę o pomoc:
02.11 byłam u lekarza bo od końca sierpnia nie miałam okresu. Dostałam luteine (3x1 przez 5dni) i lekarz powiedział że do14 dni dostanę okres, w ulotce pisze 7-10dni. Jak skończyłam brać tabletki 06.11 tak okresu dalej nie mam. Nie wiem czy iśc do lekarza czy czekać. Doradźcie cosik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#557 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#558 |
Wtajemniczenie
|
odczuwam jedynie lekkie bóle jak na okres. Mam nadzieje że jak jadłam luteine to ryzyka zajścia w ciąże nie było? Bo przytulaliśmy sięz TŻem bez zabezpieczenia ale z "wyjściem"
![]() a wizyta u lekarza za ok 2 tyg ![]() Edytowane przez blackrose4u Czas edycji: 2009-11-17 o 07:35 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#559 |
Wtajemniczenie
|
No to najpierw zrób test ciążowy, bo luteina nie zabezpiecza przed ciążą. W pewnych szczególnych sytuacjach nawet powoduje owulację...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#560 |
Wtajemniczenie
|
ale myśle że na oznaki ciąży to za wcześnie jeszcze
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#561 |
Wtajemniczenie
|
2 tygodnie po współżyciu można zrobić już test. Oznaki ciąży w pierwszych tygodniach (w okolicach planowanej miesiączki) mogą przypominać objawy przedokresowe (ciągnięcie i ból w dole brzucha).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#562 |
Wtajemniczenie
|
byłam już w ciąży ale niestety poroniłam więc objawy wiem jakie mogą być, jednak te ich nie przypominają. Umówiłam się na wizyte u lekarza na 30.11
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#563 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny od początku miesiączkowania mam problemy z niereglarnymi miesiączkami brałam tabletki antykoncepcyjne i wszystko było ok ale gdy musiałam przestać ich przyjmować na nowo są problemy. Ostatnio musiałam wywoływać miesiączkę luteiną i po 3 dniach po braniu luteiny okres się pojawił i myślałam że następna miesiączka przyjdzie prawidłowo po miesiącu ale znów minęło już ponad 40 dni i nic. W opakowaniu mam jeszcze luteine na 5dni ale sama nie moge zadecydować o jej przyjęciu?? powinnam znów iść do lekarza? Martwi mnie to i zastanawiam sie czy można cały czas wywoływać miesiączke lekami. To na nic nie szkodzi ?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#564 |
Mother of Cat
|
Byłam u lekarza w październiku. Zapisał mi luteinę i miałam brać 2 razy dziennie po jednej tabletce od 14 dnia cyklu przez 10 dni.
Luteinę odstawiłam 14 listopada, a miesiączki dalej ni widu, ni słychu! Luteinę miałam brać na uregulowanie okresu i przez 3 cykle, później odstawić i zobaczyć, czy się uregulowało, po czym przyjść na kontrolę. I teraz jest nadal ten pierwszy cykl. Piersi bolą mnie bardzo i są jakby napuchnięte ![]()
![]() |
![]() |
#565 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do Twojego pytania o wywolaniu sobie luteina okresu to nie wiem - zrobisz jak uwazasz. Luteinę można kupic bez recepty wiec chyba konsultacja lekarska nie bedzie potrzebna - ale z gory zaznaczam , ze nie jestem tego pewna ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#566 |
Mother of Cat
|
Wykluczone. Prezerwatywa nie uległa uszkodzeniu, więc nie ma możliwości...
![]() |
![]() |
#567 |
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny i poproszę o radę
Nie mam okresu od sierpnia, podczas wizyty lekarz przepisał mi luteine i zalecił zrobienie badań hormonalnych. Zrobiłam testy i zaczęłam brać luteine 3x1 tabl. Lekarz powiedział, że po 5 dniach powinien pojawić się okres ale dzisiaj jest dzień 6 a okresu dalej nie ma. W związku z tym nie wiem co robić czy stosować dalej luteine czy przestać i czekać na okres. Dodam, że jakiś czas temu miałam podobną sytuacje tylko,że lekarz zamiast luteiny przepisał mi Duphaston i okres się pojawił prawidłowo. Dodam też, że raczej jest małe prawdopodobieństwo żeby to była ciąża. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#568 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#569 |
Raczkowanie
|
Dziękuje za odpowiedź.
Właśnie w tym problem, że lekarz nie uwzględnił do mnie tego, że się nie pojawi. W takim razie uznaje, że skoro powiedział że do 5ciu dni powinien się pojawić to powinnam brać przez 5 dni i czekać. W ogóle to nie mogę się doczekać aż to wszystko się unormuje. Odstawiłam tabletki bo chciałabym ze wszystkim dojść do ładu. Mam nadzieję że badania hormonalne i usg dopochwowe które chciałabym zrobić przy następnej wizycie w końcu coś poradzą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#570 |
Raczkowanie
|
Dokładnie - okres powinien pojawić się PO odstawieniu luteiny, a nie w trakcie jej brania. U mnie luteina nareszcie zlikwidowała plamienia przed okresem, i to już w drugim cyklu leczenia!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.