![]() |
#31 | |
niecnotliwa dziewica
|
Dot.: Brak łazienki i mycie w misce a opinia brudasa?
Cytat:
![]() A ile się człowiek tej wody narozchlapywał, zanim nabrał wprawy w takim myciu, które nie wiązało się z automatycznym myciem całej podłogi ![]() Chociaż to ostatnie było nawet dość praktyczne - i człowiek czysty, i podłoga umyta....
![]() |
#32 |
Konto usunięte
|
Ej dobra miałam jedną koleżankę mieszkającą w kamienicy bez łazienki ale nie sądziłam, że serio to jest tak popularne a z tego co czytam to mnóstwo osób tak mieszkało... Mi się nigdy nie zdarzyło myć w misce i nie wiedziałam, że tyle osób musi się z tym zmagać w tych czasach. Serio, jakby mi przyszło się tak myć dłużej niż miesiąc to bym chyba zwariowała. A serio to zmieniłabym mieszkanie - choćby jakiś pokój w normalnym mieszkaniu z łazienką.
|
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;67804941]Ej dobra miałam jedną koleżankę mieszkającą w kamienicy bez łazienki ale nie sądziłam, że serio to jest tak popularne a z tego co czytam to mnóstwo osób tak mieszkało... Mi się nigdy nie zdarzyło myć w misce i nie wiedziałam, że tyle osób musi się z tym zmagać w tych czasach. Serio, jakby mi przyszło się tak myć dłużej niż miesiąc to bym chyba zwariowała. A serio to zmieniłabym mieszkanie - choćby jakiś pokój w normalnym mieszkaniu z łazienką.[/QUOTE]
Nie mam pewności (nie pamiętam dokładnie), ale dawno temu w jakimś programie typu "Uwaga" była przedstawiona sytuacja ludzi mieszkających w kamienicach dokładnie na przeciwko Manufaktury w Łodzi. Z okna mogli oglądać wielkie centrum handlowe, a w mieszkaniach brak łazienek. Centrum dużego, wojewódzkiego miasta...
#34 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
Edit: pisząc cały korytarz mam na myśli klatkę schodową (nie przedpokój) i kilka mieszkań.
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
znam też osobę mieszkającą na wsi niedaleko tegoż miasta - w domu nigdy nie było i jeszcze przez pewien czas nie będzie łazienki z własnego doświadczenia wiem, że mycie się w misce to nic niezwykłego, można myć się w misce i być czystym, mieć łazienkę i być brudasem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kamienice mają najczęściej około 100 lat, nie istnieją już dla nich oryginalne dokumentacje techniczne, co oznacza, że potrzebne są dokładne przeglądu żeby takową stworzyć od zera, wiele z nich ma drewniane stropy, które nie udźwigną pewnych remontów, naruszone konstrukcje, jednocześnie potrafią być wpisane do rejestru zabytków, czyli każdy remont to dogadywanie się z konserwatorem, brak zgody na pewne zmianyi koszty lecące w górę. Można tak wymieniać godzinami. W pracy mam spory kontakt z tematem prac remontowych m.in. na obiektach zabytkowych, lub nie koniecznie wpisanych w rejestr zabytków, ale już znajdujących się w strefach i wiem że nie jest łatwo. Także z jednej strony wstyd, że w XXI wieku nadal mamy takie mieszkania, ale niestety często tańsze byłby wybudowanie nowych domów od podstaw niż remontowanie tego co jest.
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
szafa tekstylna, parawan, zasłonka enter enter u mnie w robocie był taki brodzik-kabina, brodzik i od razu 3 ścianki z tego samego tworzywa+ zasłonka, taka łazienka przenośna, nie trzeba ścian kafelkować, fugować , zabezpieczać przed wilgocią
Edytowane przez 749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 Czas edycji: 2016-11-22 o 12:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
niecnotliwa dziewica
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;67809441]szafa tekstylna, parawan, zasłonka enter enter u mnie w robocie był taki brodzik-kabina, brodzik i od razu 3 ścianki z tego samego tworzywa+ zasłonka, taka łazienka przenośna, nie trzeba ścian kafelkować, fugować , zabezpieczać przed wilgocią[/QUOTE]
Ale odpływ do tej przenośnej kabiny by się też przydał, c`nie? A jak w lokalu jest tylko jedno "wyjście" i do zamontowania czegokolwiek trzeba by całą instalację sanitarną rozbebeszać, do czego mogą istnieć np. takie przeciwwskazania, jakie Wolha wymieniła powyżej.
#39 | |
Zasiedzenie
|
Cytat:
My teraz będziemy kuć pół łazienki, bo regularnie zalewamy sąsiada, a jak się okazało winna jest sp#^&% konstrukcja budynku i rury odpływowe (czy jak to się tam mówi). Przyszedł pan z administracji, popatrzył i powiedział że oni nic nie poradzą i możemy wynająć ekipę na własny koszt ![]() [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;67809441]szafa tekstylna, parawan, zasłonka enter enter u mnie w robocie był taki brodzik-kabina, brodzik i od razu 3 ścianki z tego samego tworzywa+ zasłonka, taka łazienka przenośna, nie trzeba ścian kafelkować, fugować , zabezpieczać przed wilgocią[/QUOTE] To jest super pomysł! Może uda Ci się autorko zrobić taki prowizoryczny prysznic? Myjesz się w tej misce na stojąco, dookoła jakaś prowizoryczna zasłonka nawet podwieszona pod sufitem i do tego ten przenośny prysznic ![]()
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Przeraza mnie ten watek
![]() Serio, nie mialam pojecia, ze caly czas ludzie mieszkaja w takich warunkach. I chyba sie wylamie, ale powiem, ze nie wyobrazam sobie jak mozna zachowac higiene myjac sie jedynie w misce z woda. |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
niecnotliwa dziewica
|
I obyś się nigdy w życiu nie musiała o tym osobiście przekonać.
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
niecnotliwa dziewica
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;67811941]zaraz trzeba, wstawiasz wannę, brodzik w pobliże zlewozmywaka i jakoś działa https://www.google.pl/search?q=wanna...C7M%3Apowstałą łazienkę obudowujesz czymkolwiek, dobrym pomysłem byłyby te płyty którymi przegrodzone są toalety w marketach i prysznice na siłowni, nie jest to ściana, nie jest to przebudowa, raczej podpada pod meble[/QUOTE]
1. zatrudniasz hydraulika do zamontowania przyłącza 2. zatrudniasz ludzi do wniesienia/ zamontowania wanny/ brodzika 3. zatrudniasz osobę do zainstalowania płyt odgradzających Podlicz sobie wszystkie koszty, a okaże się, ze taniej wyjdzie zmienić lokum.
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aktualizacje Edytowane przez Wolha wRedna Czas edycji: 2016-11-22 o 13:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Zasłonka prysznicowa (10-20zł) rozciągnięta na zwykłym sznurku, ewentualnie dwie, jak jedna to za mało. Swojego czasu miałam tak osłoniętą wannę i sprawowało się super.
|
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
niecnotliwa dziewica
|
Ema, to jest wątek o braku wanny, nie o jej osłanianiu.
#47 | |||||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
![]() [1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;67809441]szafa tekstylna, parawan, zasłonka enter enter u mnie w robocie był taki brodzik-kabina, brodzik i od razu 3 ścianki z tego samego tworzywa+ zasłonka, taka łazienka przenośna, nie trzeba ścian kafelkować, fugować , zabezpieczać przed wilgocią[/QUOTE] Dobry pomysł ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Moi rodzice nie zmienią mieszkania bo to mieszkanie jest naszej rodziny z czasów wojny, mają tam stały meldunek i nikt ich nie wyrzuci a poza tym jest tam tanio a mnie i tak się ledwie udaje wiązać koniec z końcem tak szczerze:/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-12-02 o 22:46 Powód: Przywrócenie posta bez danych osobowych. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-12-02 o 22:46 Powód: Przywrócenie cytatu bez danych osobowych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#49 | ||
Zasiedzenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Kurcze, ale taki kącik i tak by się wam przydał na stałe, bo rozkładać i składać to codziennie i tak całe życie... Zresztą znajomi chyba się nie zdziwią, bo i tak jak teraz przychodzą to pewnie widzą, że nie macie łazienki. Ale wierzę, że możecie nie mieć jak tego ustawić na stałe.
![]() |
#50 |
BAN stały
|
Niby mogli ale wiecie jak to było, segment po dziadkach, przedwojenny, musieli w tym domu zrobić wszystko od drzwi po remont ścian, wymiany okien, podłogi i kupno każdego talerzyka , łyżeczki, widelca itd.
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2016-12-02 o 22:50 Powód: Przywrócenie posta bez danych osobowych. |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Niedawno u mnie w bloku była awaria i przez miesiąc nie miałam ciepłej wody ani gazu, więc musiałam sobie gotować wodę na kuchence turystycznej i kąpać się w misce. Dla mnie to była katorga, czułam się niedomyta, a na dodatek było już zimno na dworze, więc nie mogłam się rozgrzać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Konto usunięte
|
Sofiax nie tlumacz sie.
Ja bylam 3 lata temu w takiej sytuacji, ze nie moglam miec pralki w mieszkaniu (nie bylo jak podlaczyc po prostu), a pralni sie brzydzilam, wiec pralam w reku (w umywalce). Wszystko, wlacznie z wielkimi przescieradlami 180x200. Przez ponad rok. Ludzie patrzyli na mnie jak na ufoludka bo jak to tak, bez pralki w tych czasach? Toc to brudne bedzie. Ano nie. Tak sie nauczylam, ze nawet reczniki mialy pousuwane bakterie (najpierw woda z czajnika, potem specjalny plyn do plukania dezynfekujacy). I pralam jakies 2 godziny dziennie, codziennie. Takze wszystko mozna. Duzo to tez kwestia przyzwyczajenia. |
![]() ![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() jak to, brzydzić się pralni? Nie szkoda Ci było czasu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
I tak, brzydzilam sie pralni, w ktorej do tej samej pralki inni ludzie (moze brudni, moze chorzy) wkladali swoje rzeczy. Poza tym raz tam poszlam i ktos mi powiedzial 'mozesz sobie nastawiac nawet na 90 stopni, i tak upierze w niskiej temperaturze'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Ja duzo korzystalam z pralni jak bylam w stanach. Nie wiem skad ci sie to wzielo... pranie wychodzilo suche i pachnace
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może wydawać się to dziwne, ale jakby się nad tym zastanowić, to nie różni się to aż tak od korzystania ze wspólnego jacuzzi czy basenu. A nawet w ośrodkach SPA ludzie potrafią być takimi flejami, żeby nie wziąć najpierw prysznica.
![]() |
#59 |
Konto usunięte
|
Ja ręczniki co jakiś czas wrzucam nawet na 90 stopni, bo czuję, że takie wyprane w niższej temperaturze po prostu szybko zaczynają nieładnie pachnieć.
|
![]() ![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:35 ---------- [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;67817366]Ja ręczniki co jakiś czas wrzucam nawet na 90 stopni, bo czuję, że takie wyprane w niższej temperaturze po prostu szybko zaczynają nieładnie pachnieć.[/QUOTE] Tak jest. Nam sie wydaje, ze jak sie wycieramy, to jestesmy juz czysci, ale niestety kwestia bakterii jest dosyc bardziej skomplikowana. I takie jest zalecenie, reczniki prac na 60, a co kilka pran na 90 stopni. Tak samo posciel i bielizna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.