![]() |
#31 |
hakuna matata
|
Dot.: Nierówne zarobki
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 21:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po drugie, mój mąż często ma więcej kasy niż ja i sobie cos kupuje - nie mam nic przeciwko i nie oczekuję, że będzie kupował dla rowności coś i mi. Do budżetu dokładamy tak, żeby było równo - kasa i tak jest wspólna. Po trzecie, i najważniejsze, najlepszym prezentem od mojego męża przez 8 lat znajomości był list walentynkowy, który mi napisał. I który kosztował go tylko uczucia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Hehe, a mnie akurat rozbawiło zdanie "jestem kobietą to mam więcej wydatków". To jest takie szufladkowanie że jak jestem kobietą to wydaję więcej na torebki, kosmetyki itp. Ale przecież facet też może kupować sobie markowe kosmetyki męskie i skórzane torby czy neseser, itp... Jeśli mamy tak szufladkowac wydatki na typowo kobiece i typowo męskie, to facet może powiedzieć, że on w końcu jest facetem, więc ma więcej wydatków niż kobieta: narzędzia, wymiana opon w samochodzie, akcesoria do samochodu, itd...
Nie można więc powiedzieć, że różnice w zarobkach się zacierają. Bo można dużo zarabiać a mało wydawać na kosmetyki i torebki... jest to też kwestia charakteru a nie płci. Ktoś może sobie kupować mało ciuchów, bo nie lubi. A z drugiej strony ktoś może ogranicza zakupy ciuchowe bo ma mało kasy, a gdyby zarabiał więcej, to może polubilby zakupy. Jeśli dużo zarabiasz i stać Cię na torebkę za 1500 zł to ją sobie kup. To raczej nie jest kwestia presentu tylko po prostu potrzebujesz torebki. Gdyby Twój chłop kupił sobie płaszcz na zimę za 100 zł, to nie znaczy to, że Ty też musisz sobie kupić taki za 100 żeby było równouprawnienie, tylko możesz kupić za 500, jeśli Cię na to stać. Nie jesteście po ślubie, nie macie wspólnoty majątkowej, więc masz tylko swój własny punkt odniesienia. A prezent kupujesz taki jaki chcesz. To jest kwestia między wami. Gdybyś chciała mu kupić prezent za 1500 i Cię na to stać to kup. Jak chcesz za 200 to kup za 200. Ja osobiście, gdybym miała takie zarobki jak Ty, że spokojnie mogłabym wydać 1500 na torebkę, to na pewno wydalabym więcej na prezent. Chętnie bym kupiła taki za 700, ale mnie nie stać ;-) Edytowane przez fbf4f81e41525779832788cd71e9a6a506251643_6580de17ecce4 Czas edycji: 2016-11-29 o 14:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Copyraptor
|
Trochę nie rozumiem problemu. Przecież prezent kupiony sobie, to żaden prezent, tylko zwykły wydatek. Pewnie jakby zsumować te wydatki na fryzjera, paznokcie i ciuchy to by wyszło więcej niż te 1500zł w skali roku, więc o co chodzi?
![]() Co innego, gdyby np. autorka WYMAGAŁA prezentów za 1500zł, albo, nie wiem, szefowi w pracy kupiła coś za 600zł a partnerowi zestaw kosmetyków z Nivei, bo on jej też nic ąę nie kupił. Ale tak długo, jak partner dostaje prezent, z którego się cieszy, to co za problem? Serio, moim zdaniem kwestia z tyłka, zwłaszcza, że najbardziej boli to...siostrę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Serio. Pewnie, że cena rzecz drugorzędna, ale gdyby nie to, że TŻ zażyczyłby sobie konkretną rzecz za 200 zł i ani grosza więcej to czułabym się głupio sama wydając na jakieś zbytki, a jemu kupując coś za jakieś grosze. Myślę, że jeśli on mniej zarabia, a i tak inwestuje w wasze wspólne wyjścia no to faktycznie dużo tańszy prezent może sprawić, że będzie mu średnio przyjemnie. Bo święta raz w roku i choćby z takiej okazji czy z okazji urodzin na przykład mógłby raz na jakiś czas dostać od Ciebie coś droższego. Inna sprawa, że nie widzę sensu wdawać tyle na torbę, nawet skórzaną bo one niszczą się praktycznie tak samo szybko jak skóropodobne, a jeszcze pielęgnacja naturalnej skóry jest i kłopotliwa i kosztowna. Spokojnie torbę skórzaną na lata mogłabyś mieć za 1/3 tej ceny, no ale rozumiem, że to kwestia jakiegoś snobizmu. Bo ceny skóry licowej raczej nie. Ja jako milionerka nie dałabym w życiu tyle za torbę. Prędzej dałabym na jakiś zabieg dla chorego dziecka czy coś takiego.
![]() |
![]() |
#36 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- A ja bym dała, bo niby czemu nie? Jeśli stać mnie na coś, co mi się podoba, to po co mam na siłę szukać czegoś tańszego? ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Tęczowa Jaszczurka
|
Mi się wydaje, że partner autorki bardziej ucieszy się z tego kontrolera, niż, powiedzmy, z nesesera o podobnej wartości jak ta nieszczęsna torebka. W prezentach nie chodzi o to, żeby wydać jak najwięcej, tylko żeby obdarowywany się z podarku cieszył. A kupowanie czegoś dla siebie nie ma nic wspólnego z kupowaniem prezentów i nie powinno być żadnym wyznacznikiem (bo przecież tej torebki pod choinkę nie wsadzisz jako prezent od siebie dla siebie).
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
A mnie zastanawia dlaczego wiele wizażanek w sytuacji gdy facet zarabia więcej oburzają się, że zrzutka na wydatki jak mieszkanie czy rachunki powinny być proporcjonalne do zarobków, a w sytuacji odwrotnej- jak kobieta zarabia więcej- to tylko suche stwierdzenie, że pewnie jemu to pasuje, bo pewnie nie ma potrzeb na większe wydatki na samego siebie. Doprawdy ciekawa sprawa
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nierowne zarobki
A czy na tej torebce bedzie nieusuwalna metka z cena? Twoj facet nie zna sie na torebkach nie bedzie wiedział ile kosztowała. Twoja kasa mozesz wydac na co chcesz. A to ile przeznaczysz na prezent dla faceta to Twoja sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Co do samego problemu - kupuj sobie co chcesz i olewaj opinie innych.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#42 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() Sorry za offtop- mam kilka torebek skórzanych, niektóre mają i po 20 lat i nadal nadają się do noszenia, czego nie mogę powiedzieć o skóropodobnych.... Autorko- za bardzo przejmujesz się opinią innych ludzi. To nie ich sprawa, na co wydajesz własne pieniądze. To nie oni Cię utrzymują i nie oni powinni rozliczać Cię z wydatków...Jak masz ochotę, możesz nawet całą wypłatę przepić/przepalić/wydać na wycieczkę/spalić w piecu...Dopóki nie latasz regularnie do rodziny po pożyczki- nic im do tego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Konto usunięte
|
Ale to zależy od sposobu myślenia. Jak się mniej zarabia to można gdybac. Ale jak się już zarabia dużo, to wtedy większość tych "milionerów" nie kupuje zwykłych rzeczy tylko raczej tzw "dobra luksusowe". I my się potem dziwimy dlaczego tacy bogacze bankrutuja... Bo bogacz szybko zarobi kilka tysięcy, ale później równie szybko je wydaje. Bo nie będzie jeździł skodą tylko ferrari. Niegdyś głośno było o gwiazdach które utopily miliony w nowych, wielkich domach i potem mieli problemy finansowe. Bo zainwestowali w wille po 500 m kwadratowych mimo, że do życia spokojnie wystarczyloby im połowę mniej. To taka pułapka dóbr luksusowych.
Mi kiedyś podobała się bardzo torebka za ponad 300 czy 400 zł ale jej nie kupiłam, bo uznałam że jest zbyt droga w stosunku do tego co oferuje. I też myślę sobie czasem, że gdybym była taką "milionerka" to bym kupowala wszystko jak leci. Ale znam też osoby które mogą sobie pozwolić na skórzane kurtki czy torebki powyżej tysiaka, ale kupują tańsze, bo uważają że to bez sensu wydawać np 1500 zł na torebkę. Więc jak ktoś ma inne zdanie niż wy, to nie atakujcie od razu że "ooo, siostra autorki na wizaż przyszła". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kazdy powinien dołozyc tyle na ile go stać. Osoba ktora zarabia np 5 tys np opłaca czyns a osoba mniej zarabiajaca kupuje jedzenie przykładowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez Ellsa Czas edycji: 2016-11-29 o 15:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja też nie. Kupiłabym z 5 razy droższą. ![]() ![]() ![]() Tekst o chorych dzieciach pozostawiam bez komentarza.
Wszystkie nicki zajęte. ![]() Edytowane przez lubiekielbase Czas edycji: 2016-11-29 o 15:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
po drugiej stronie szafy
|
Dla mnie nie ma różnicy, tak czy siak wszystko jest kwestią ustaleń między partnerami i tego czy owe ustalenia sprawdzają się w praktyce, czy nie powodują dyskomfortu.
U autorki, z tego co autorka pisze, problemu w tym temacie w związku nie ma ![]()
![]() |
#49 |
Copyraptor
|
Najwyżej dostanę punkty, ale przepraszam, nie mogę się powstrzymać.
Miss, na wątku o DDD pytasz o pędzle hakuro i skarpetki nike. No powiem Ci, że jakbym ja zarabiała tyle, że by mnie było stać na hakury i najki, to kupiłabym zwykłe pędzle w Rossmanie i skarpetki na bazarku, a różnicę oddała na schronisko. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Konto usunięte
|
Wolałabym dostać upatrzoną przeze mnie rzecz niż koniecznie coś za konkretną kwotę, bo partner za taką kupił sobie prezent.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hakuro bo to polska firma i mam jeden, który mnie nie uczulił. Co do schroniska czy innych- jak mogę pomagam. Brałam koty z fundacji i tą fundację wspieram. Jak będzie mnie stać na więcej to będę wspierać więcej fundacji. Pędzel z rossmana miałam i farbuje i mnie ta farba uczula bo mam dziedziczną alergię na metale ciężkie. Niestety byle jakiego chińskiego pędzla nie kupię bo co na na nim oszczędzę to wydam na dermatologa. I tyle. Dla mnie pędzel Hakuro to nie jakiś mega giga snobizm. Snobizm to dla mnie Zoeva. I tych nie kupuję. Gdyby mi chińszczyzna nie szkodziła mogłabym kupić byle co na aliexpress. Ale nie mogę. Alergik niestety nie może kupić zawsze tego, czego by chciał.
![]() |
![]() |
#53 | |
Copyraptor
|
Cytat:
No a przy zarobkach autorki torebka za 1500 to nie snobizm ![]() I czy w takim razie Twój TŻ to snob, bo chce nosić skarpetki z nike? A mógłby zwykłe z biedronki? To i to skarpetki, znaczkiem się tylko różnią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Serio to takie dziwne że za mieszkanie płacą po rowno? Kobieta lub facet ma płacić więcej za wspólną przestrzeń tylko dlatego że trochę więcej zarabia? Mowimy tu oczywiście o sytuacji w której tą osobę stać spokojnie na zapłacenie połowy czynszu. Mi tam nie chciałoby się bawić w jakieś podziały opłat finansowych proporcjonalnie do zarobków.. płacenie po połowie jest ok.
Poza tym wydaje mi się, że niektórzy zapominają, ze autorka owszem zarabia więcej, ale nie jest to jakaś zabójcza różnica robiaca z niej bogaczke przy swoim f acecie. Osobiście wydaje mi się, że mowimy tutaj o różnicy w zarobkach rzędu 2 - 3 tysiące a nie 10 tysięcy, więc wydziwiacie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyjaciółka od 5 lat mieszkała z facetem i przyzwyczaili się do takiego modeli 50/50, mimo nierównych zarobków. Wzięli ślub, nic się nie zmieniło, bo lepiej zarabiająca strona nie widzi powodów, skoro dalej razem mieszkają i dotychczas wszystko funkcjonowało wyśmienicie.
![]() |
![]() |
#56 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
po drugiej stronie szafy
|
Jeśli zarabiają podobnie, to tak. Jeśli by jego płacenie połowy opłat oznaczało znacznie niższą stopę życiową niż jego lubej, to już wtedy by był zgrzyt.
No ale właśnie, nie wiadomo o jakiej różnicy tu mówimy (i w zasadzie nie jest ona istotna, skoro obecny sposób płacenia za wspólne życie im pasuje), więc mamy gdybanie ![]()
![]() |
#58 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
(Zamiast pędzli to może kup takie gąbeczki do twarzy? A cienie nakładaj pałeczkami do uszu.) Ale patrz - chłopak Autorki będzie się cieszyć z prezentu za 200 zł. On jej droższego nie kupi, więc pewnie poczuł by się głupio jakby dostał za 800 zł, a on dął jej za 100. Więc Autorka ma wydać więcej, bo ...? A tak to kupi torbę na przecenie, którą chce, jej sie podoba i na długo jej starczy.
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe co sądzi o tym chłopak autorki
![]()
![]() |
#60 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:11.