![]() |
#31 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: problem z mamą chłopaka, długie :(
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Ten facet to pipa.
Twoje zycie z nim bedzie pasmem użerania sie I miotania pomiedzy nim a jego matką. Daj sobie z nim spokój,nie warto. Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L01 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
dzięki wszystkim za komentarze. muszę to przemyśleć, bo mam niezły kocioł w głowie. gdyby ktoś coś jeszcze chciał napisać to zapraszam, na pewno przeczytam i pewnie odpiszę. pozdrawiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
problem to Ty masz z facetem a nie z jego matką
problem z jego matką to ma on i tak należałoby te problemy rozwiązywać Ty z jego problemem z jego matką nie możesz zrobić nic bo to nie Twoja sprawa - natomiast Ty możesz coś zrobić z problemem, który masz z facetem i na Twoim miejscu przestałabym się w pierwszej kolejności absolutnie interesować jego relacją z matką a w zamian przedstawiłabym mu wymagania względem naszej relacji (jasno i konkretnie mówiąc czego oczekujesz od waszego związku - zarówno w chwili obecnej jak i w przyszłości) i zobaczyła jak się sprawy potoczą a jak nic się nie zmieni to cóż - szkoda życia
![]() |
![]() |
#36 | ||
High Quality Since 2007
|
Ty masz głównie matkę chłopaka, ja miałam praktycznie całą jego rodzinę przeciwko sobie
![]() W tym całym wątku czytam też co piszesz o swojej mamie i wydaje mi się bardzo mądra i fajna, musiałam o tym napisać ![]() ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | ||
High Quality Since 2007
|
Trzymaj się dzielnie
![]() Dobrego wieczoru ![]()
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Konto usunięte
|
Wiesz co... u mnie nie ma takiego hardkoru, ale jak poznałam TŻ-a to też był powiedzmy bardzo za mamusią. Ale ja od początku sobie nie pozwoliłam... Tylko u mnie TŻ nie jest uzależniony finansowo od mamy i to raczej on jej pomaga finansowo niż ona jemu... on zwyczajnie przejął rolę ojca, który nie żyje... Dba o dom, podwórko itd... ale robił też wszystko co mamusia sobie umyśliła bo rodzeństwo szkoda gadać... on tak z dobroci serca - sobie odmówi, ale mamie coś załatwi, zrobi choćby to najgłupsza rzecz pod słońcem była... przyjeżdża z delegacji na 2 dni i jeździ mamie po sprawunki, jak mama chce wytrzepać dywan to on trzepie, jak sobie umyśli ścięcie drzewka to TŻ idzie i ścina itd.
Kiedyś spróbowała nam wcisnąć jakieś bibeloty to powiedziałam, że nie chcę bo nie lubię kurzołapów, kiedyś nam łóżko ścieliła i mnie to tak irytowało, że poprosiłam TŻ-a aby z nią pogadał i pogadał i już nam nawet nie wchodzi do mieszkania (mieszkamy na wsi, na jednej działce, w 2 domach)... no ogólnie powiedziałam TŻ-owi, że co jak co ale bez przesady i jak tak ma wyglądać nasze życie, że on najpierw mamusi jeździ po wkłady do zniczy, wieńce, drzewka ścina, okienka dla kur wstawia czy inne wymysły co tydzień a dla nas nie ma w ogóle czasu bo najpierw mamusia to ja dziękuję bardzo i nie zamierzam... No to chłopak się ogarnął i nie ma już tak, że jeździ milion razy do miasteczka bo mamie się coś ubzdryngoliło a i ona przystopowała w doradzaniu co i jak mamy robić u siebie, gdy to ja dyplomatycznie stwierdzałam, że coś mi się nie podoba... ![]() Ogólnie często z TŻ gadamy o wymysłam jego mamy i zazwyczaj mamy identyczne zdanie na ten temat, ale jemu czasem głupio coś powoedzieć, aby mamy nie urazić... bo serio wystarczy, że on powoe w naszym imieniu, że to bez sensu to jej świeczki w oczach stają (np. dla nas głupotą jest chodzenie co 2 dni na cmentarz i zmienianie wkładów na 5 grobach, ehh żeby to był jeden wkład a tu na jednym musi stanąć 3 bo w jednym grobie 3 osoby... to samo z wieńcami :/ ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Konto usunięte
|
poczekaj aż skonczy studia podejmie pracę i nie będzie na jej utrzymaniu
te pół roku to nie długo jeśli nie ukroci relacji po rozpoczęciu życia na własny rachunek wówczas bym się rozstała na tą chwilę jestem w stanie zrozumieć że nie chce się stawiać ma tylko pół roku do skończenia szkoły po co mu dodatkowy stress moim zdaniem źle że on musi wymyślać wymówki żeby pogadać z matką udawać że gdzieś musi wyjść itp bo ty mu gadasz nad głową z jednej strony ma matkę despotyczna a z drugiej ciebie przed którą już zaczął się chować i dzwonić potajemnie po co takie chore sytuacje tworzyć daj mu skończyć studia w spokoju .może kiedy zacznie być samodzielny poczuje się silniejszy na tyle żeby żyć po swojemu jeśli nie zawsze możesz odejść |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Wtajemniczenie
|
Najlepiej poczekac az chlopak skonczy studia.Bo ty rozumiem pracujesz i jestes samowystarczalna finansowo?
Zamieszkajcie razem i ustalcie granice,kiedy on sam idzie do mamy kiedy idziecie razem a kiedy zapraszacie mamy do siebie.I najwazniejsze,nie bierzecie kasy od zadnej strony,mieszkacie sami i sami bierzecie odpowiedzialnosc za wasze zycie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie brac kasy i zyc po swojemu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Ja od siebie dodam, chłopak jest potwornie zahukany przez matkę, podobnie zresztą jak ojciec. Znam kilka takich przypadków. On sam musi uwierzyć w swoją siłę, musi przeprowadzić bolesne cięcie, odsunąć matkę od swoich spraw na bezpieczną odległość. Myślę że jak zacznie zarabiać na siebie, zobaczy na ile go stać, stanie trochę na nogi to dopiero zobaczy jakim toksykiem jest jego matka. Na razie dzwoni do niej co chwile bo jeśli tego nie zrobi to matka mu gdera, chociaż nie ona po prostu na niego wrzeszczy. Gderanie jeszcze można znieść, ale ona zwyczajnie wpędza go w poczucie winy i wrzeszczy na niego. Baba uzależniona od kontroli, nie panuje nad własnym życiem a chciała by panować nad życiem innych. Coś o tym wiem, ale mi 3 lata mieszkania bez matki pomogły na tyle, że jak coś mówię że na mnie nie zarabia, a jej na tyle że zaczęła się normalnie zachowywać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
BAN stały
|
Dobra, to ja się wyłamię i zapytam - w czym w ogóle problem?
To nie Ty musisz z nią rozmawiać, to nie Ty musisz wysłuchiwać obelg pod swoim adresem. Widać jemu to nie przeszkadza aż tak, a skoro nie przeszkadza, to niech sobie tego słucha jak ma ochotę. Usamodzielni się finansowo, zamieszka osobno i będzie mógł decydować całkowicie o sobie, gdzie jedzie na wakacje i gdzie spędza czas. A jak dalej będzie z matką rozmawiał codziennie to jaki w tym problem? Dla mnie to trochę abstrakcja sprawdzać partnerowi bilingi w telefonie i robić wyrzuty, "znowu do matki dzwoniłeś, prawda? przyznaj się, pokaż historię połączeń!!11". Ja z moją też rozmawiam codziennie i chyba bym padła, jakby ktoś próbował mi tego zabronić. Matkę ma toksyczną, ale taką ją akceptuje i chce mieć w swoim życiu. Dopóki nie wpływa to na Twoje, daj mu spokój. Nie decyduj za niego co będzie dla niego najlepsze, to dorosły człowiek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 13:08 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- Dzieci kochaja swoich toksycznych rodzicow, rodzicow cpunow, alkoholikow itp. Oczywistym jest, ze z jednej strony czuja nienawisc, ale tak czy siak ich kochaja i chca ich miec. Wiec to raczej typowe, ze on matki nie odtraca i zgadza sie na to wszystko. Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | ||
High Quality Since 2007
|
Matka stwierdza, że dziecko ma nie mieszkać z dziewczyną, matka stwierdza czy ma jechać na wakacje czy nie. Syn ma problem z matką. Ale luz, niech to jego dziewczyny w ogóle nie obchodzi, niech ma to gdzieś, bo przecież "jej problem nie dotyczy"...
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |||
High Quality Since 2007
|
Cytat:
Także życie na zasadzie "zamykam oczy i to nie mój problem" ma dość krótką perspektywę.
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Matka mu za mieszkanie płaci, więc decyduje gdzie będzie mieszkać. Jak chce mieszkać z dziewczyną to niech sam za to sobie zapłaci. Wtedy nie będzie miała podstaw do wtrącania się, a chłopak wymówek czemu nadal z autorką nie mieszka. I wtedy będzie można ocenić, na ile faktycznie jego matka na niego wpływa. Bo dopóki żyje na jej garnuszku to mnie wcale nie dziwi, że to ona podejmuje decyzje na co SWOJE pieniądze przeznaczyć.
I doskonale wiem, że toksyczni teściowie mogą napsuć krwi nie tylko swoim dzieciom, po prostu nie rozumiem zachowania autorki. Albo jej chłopak widzi problem, i ona go może wspierać w nauce asertywności, stawiania na swoim i usamodzielnienia się finansowego, albo nie widzi, nie przeszkadza mu ton, którego używa jego matka, lubi z nią rozmawiać i chce to robić dalej. I wtedy awantury i przetrzepywanie telefonów w poszukiwaniu śladów kontaktu z matką i doprowadzanie do sytuacji, gdzie własny partner się przed nami chowa z telefonem jest niepoważne i tyle. Bo wygląda na to, że to autorka próbuje wejść w buty nowej mamy. Jeszcze niech mu szlaban da, jak zobaczy, że napisał mamie smsa ![]() Edytowane przez amillia Czas edycji: 2016-12-01 o 12:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | ||
High Quality Since 2007
|
Dlatego też większość osób w tym wątku przychylała się do wersji żeby poczekać tych kilka miesięcy i zobaczyć co się będzie dalej działo. Ale problem wtedy zupełnie nie zniknie, dlatego że widać po mamusi więcej problematycznych zachowań, a po synu sporo problemów.
Nawet jeśli mamusia daje kasę, to mimo wszystko może rozmawiać z synem o różnych opcjach, mieszkanie w akademiku generalnie luksusem nie jest a ona go chce tam na siłę usadzić. Jak zarobił swoje pieniądze to też nie mógł jechać na wakacje i był to problem. Także ogólnie będzie to temat trudny.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
BAN stały
|
Co to znaczy usadzić na siłę w akademiku? Ja pół studiów w akademiku spędziłam i nie czuję się poszkodowana i pokrzywdzona. No już bez przesady.
Jak chłopakowi tak zależy na mieszkaniu na stancji to mógł pieniądze zarobione za granicą rozłożyć sobie na czynsz w roku akademickim. Wolał pojechać na wakacje, to teraz musi żyć w standardzie, który zgodzili się zapewnić mu rodzice. Takie gadanie jest bez sensu. Tak, fajnie by było gdyby mama mu dawała pieniądze do ręki na wszystkie zachcianki i w nic się nie wtrącała. No fajnie by było jakby płaciła mu za wynajem mieszkania z jego dziewczyną. Jeszcze lepiej, jakby wyremontowała im przyszłe mieszkanie i słowa nie rzekła na temat umeblowania. Ale nie jest. Trudno. Jak chłopak chce zmian w swoim życiu to musi je sam wprowadzić. Widać mu wygodnie jak jest tak jak jest. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
BAN stały
|
Cytat:
Kopnieta, wystarczy zarobić nadwyżkę nad kwotę za akademik. Ja odkładałam w fabrykach w Niemczech ~4-5 tys zł miesięcznie pracując z agencją, nie wierzę, że przez te parę lat stawki się aż tak zmieniły. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
BAN stały
|
Naprawdę wierzycie że to kwestia utrzymywania? To jest takie gadanie jak "skończysz 18lat to sobie będziesz robić co chcesz a teraz masz mnie słuchać" następnie "dopóki mieszkasz pod moim dachem to masz mnie słuchać" a na końcu pada propozycja właśnie akademika, mieszkania, pożyczki na samochód, szantażu emocjonalnego " własną matkę masz za nic?" I tam do usfanej. Bo ta kobieta ma SWOJEGO synka i on jest JEJ i tylko JEJ i dopki jemu to na rękę to tak będzie i lepiej uważaj bo jak pojawią się wnuki to będą JEJ wnuki a Tobie jak się nie będzie podobać to będziesz musiała odejść, ich będzie łączyć krew a Ciebie z nimi nigdy.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
12 000 na rok na utrzymanie - 1000zł miesięcznie na wynajęcie mieszkania, rachunki, jedzenie, jakieś materiały na studia itd... no ewentualnie 5x3=15 15 000 rocznie - 1250zł |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
High Quality Since 2007
|
Amillia - możesz wierzyć bądź nie, ale są rodzice, którzy dają pieniądze swoim dzieciom i nie rozliczają ich z każdej złotówki. A są tacy, co dają na wesele, a potem decydują o każdej pojedynczej rzeczy.
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:31.