|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jak czesto jezdzicie do Polski? | |||
Raz na pare lat. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 8,86% |
Raz w roku. |
15 | 18,99% |
Dwa razy do roku. |
25 | 31,65% |
Wiecej niz dwa razy w roku. |
27 | 34,18% |
Co miesiac. |
5 | 6,33% |
Głosujący: 79. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Jak czesto jezdzicie do Polski?
Ja z Wiednia do Torunia mam ok.1000km. Jeszcze dwa lata temu jak mieszkalam w dolnej Austrii to do Polski podrozowalam az 18h! Najpierw pociagiem do Wiednia potem noca podroz autobusem, potem 3 godziny czekania w Katowicach na dworcu (okropnosc), potem pociagiem do Warszawy, tam godzina czekania i pociagiem do Torunia. Po podrozy bylam tak zmeczona, ze przesypialam 12 godzin.
Teraz jest duzo lepiej: jade zawsze pociagiem (biltety sa tansze i jest bezpieczniej bo jezdzi duzo ludzi). Mam tylko przesiadke w Warszawie.
![]() |
#32 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() choc jak jedziemy do Katowic do rodzinki mojego meza to autem tez jest to okolo 8 godzin... ale w sumie do czeskiej granicy tez mam rzut beretem ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Ale fajnie tym dziewczynom, ktore wsiadaja w pociag i juz sa w Polsce
![]() Ja jezdze do Polski jakies 3x w roku, w sumie wystarcza, ale chcialabym miec mozliwosc takiej szybkiej wizyty (np. na 2,3dni) i zeby zaraz wrocic. Ale skoro juz lece samolotem (zawsze), to nie za bardzo sie oplaca taki dwudniowy wyjazd, najczesciej przyjezdzam na przynajmniej tydzien. Najblizsza wizyta w Polsce juz pod koniec maja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
BAN stały
|
Ja ledwie co tutaj przyjechalam.Moj pobyt we Fr trwa jak na razie 7 miesiecy.Jednak w lipcu jedziemy do Pl i podroz odbedzie sie samochodem.Kierunek Warszawa...z przystankiem w moim kochanym Poznaniu.
Odkrylam tanie linie lotnicze z Nicei do W-wy za 42 euro od osoby ale nie skorzystamy,bo na miejscu wolimy miec swoja bryke. Nasza podroz bedzie trwala zapewne ponad 24 godziny,bedziemy prowadzic na zmiane. Kolejny wyjazd do PL prawdopodobnie za rok.To bedzie pozegnalny wyjazd,bo dluuuugo do mamusi nie zajrzymy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwielbiam to miasto,tyle wspomien...ehhhh |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tak... jestem ze Szczecina ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Pierwszy raz zawitalam do Polski po prawie 4 latach pobutu w US- w lutym tego roku.Ciagnie mnie bardzo-szkoda ze bilety takie drogie-mysle ze jak popracuje do sierpnia to uzbieram wystarczajaco kasy i we wrzesniu albo blizej swiat sie wybierzemy-chcialabym byc tam chociaz raz w roku-ale niwiem czy bedzie to mozliwe.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Ja nie bylam w Pl 4 lata i jakos mnie nie ciagnie.Nie tesknie,jedynie jestem ciekawa zmian jakie nastapily w tym czasie,aczkolwiek wszyscy znajomi i rodzina mowia zebym sie nie nastawiala na nie wiadomo jakie zmiany,bo bede rozczarowana.Dotychczas rodzina przyjezdzala do mnie,wiec tymbardziej nie mialam za kim tesknic.Najblizsza podroz planujemy jesienia tego roku i mysle,ze jak juz uporam sie z urzedem imigracyjnym do bede jezdzila do PL jak wiekszosc dziewczyn 2 razy w roku,plus rodzina bedzie przyjezdzala do mnie i to mi wystarczy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#39 |
Rozeznanie
|
A ja marze, zeby moja rodzina do mnie przyjechala
![]() ![]() ![]()
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Tak jakos wyszlo ze w zeszlym roku byam az 4 razy w domu
Wakacje,2 razy w zwiazku z kupnem mieszkania i Boze Narodzenie W tym roku jeszce nie bylam, ale planuje wakacje troszke dluzsze niz zazwyczaj (4TYG) chce pobyc od 6 tyg nawet do 8 A potem Swieta w grudniu Niestety jako jedyna z was czesto korzystam z autokaru , (podroz trwa 22-24 godz)szczegolnie w drodze powrotnej z kraju Czesto tez autem, ale z samolotu jeszce nie korzystalam,chociaz planuje wlasnei teraz na wakacje Duzo rzeczy zabieram z Polski wiec mialabym ogromne ilosci nadbagazu Na razie ode mnie lataja do Gdanska,Berlina skad mam dosc blisko do domu,Warszawy tam blisko ma TZ i Krakowa gdzie bilety sa najdrozsze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |
BAN stały
|
Cytat:
Hej,moze wiesz,moze nie skorzystasz...a moze jakos pomoge
![]() Znalazlam w tanich lotach http://www.norwegian.no/ Maja wyjatkowe promocje na lato i lataja tez z Oslo.Cena ok 48 euro,to niezle,co?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Betka dziekuje , wlasnie o tych liniach wspomnialam
I planuje z nich skorzystac jeszcze do niedawna latali tylko do Berlina ale od zeszlego roku zaczeli rozszerzac dzialalnosc i dodali Gdansk,Krakow i Warszawe Moi znajomi zawsze lataja wlasnie z norwegian u mnie jest duzy a wrecz olbrzymi problem z bagazem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pozdrawiam goraco Szczecinianko ![]() My do Polski jezdzimy czesto tzn. tak mniej wiecej raz na 3 miesiace. Mamy do pokonania 650 km (Enschede NL-Szczecin) wiec to wcale nie jest daleko. 6-7 h autkiem i jestesmy na miejscu. Podziwiam dziewczyny mieszkajce daleko od swojego rodzinnego miasta i rodziny, bo ja nie moglabym w zyciu mieszkac np. w USA czy Australii. Za bardzo jestem zwiazana z rodzicami, siorka, ogolnie rodzina. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Ordnung muss sein!
|
ja mieszkam z mezem obok dortmundu i na poczatku jezdzilismy nawet 4-5 razy w roku,ale od kiedy prowadze wlasny interes wyrywamy sie na pare dni na swieta bozego narodzenia.Wprawdzie mamy tam rodzicow-oboje,ale zadnych przyjaciol(wszyscy tez uciekli)wiec po paru godzinach opowiadania co u nas nie bardzo jest co robic.Aha- i tez teraz tylko samolotem!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Jestem po kilkudniowej podrozy do domciu.
Alez to niesamowite uczucie - wsiadam do samolotu, rozejrze sie jak odbijamy sie od ziemi, kanapka, soczek, kawka, przejrze pokladowa gazete i juz slysze ze zblizamy sie do ladowania... nieeesamowite, jak to szybko mija ![]() Najgorsze tylko te dojazdy, do lotniska i z lotniska. Moglabym miec lotnisko pod domem.
![]() |
#47 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A w autobusie nawet jak mi sie uda zasnac, to zaraz po przekroczeniu granicy budza mnie wyboje na trasie wroclawskiej i przez jakies 40 minut nic tylko sie skacze na tych siedzeniach.. aaah, nasze piekne, cudowne polskie autostrady... ![]()
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Zazwyczaj jezdze 2 razy w roku. Tylko jakos teraz od dawna nie udalo mi sie wyjechac...
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj dziewczyny, ale wam zazdroszcze takiego nastawienia! Ja mam okropny lek wysokosci i ogolnie wrecz nie znosze latania!! Niestety moja praca wymaga bardzo czestych podrozy samolotem wiec dobrze nie jest ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
Ja nawet nie czuję, że mieszkam w obcym kraju, jeśli chodzi o odległość i czas podróży.W Polsce mam 15 minut do promu.Moja rodzina z Głuchołaz(ów) jedzie dłużej z Gdyni do siebie, niż ja do Szwecji
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Przy zmianach cisnienia, mam straszny, potworny bol w uszach. Mysle, ze wiekszy niz inni smiertelnicy, bo nikt sie jakos nie skarzy, a ja ze skrzywiona mina przelykam sline(rada mojej mamy) i zatykam nos wypychajac mocno powietrze (sposob mojego trenera od nurkowania). To jest okropny bol ![]() Ale potem przylatuje i stwierdzam, ze bylo warto, bo nie stracilam znow calego swojego dnia, a nawet dwoch w podrozy autobusem ![]()
![]() |
![]() |
#53 |
Rozeznanie
|
Ja jestem w Anglii cztery miesiace, do Polski jade w sierpniu (na dwa tygodnie)i juz sie nie moge doczekac
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
Kattarina a blisko masz w Szwecji od promu do siebie do domku? Tak w ogole to cie pozdrawiam bo jestes chyba najblizsza mi sasiadka. Ja sie nie moge doczekac swojego pierwszego lotu
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() W Szwecji mieszkam w 2 miejscach, w Sztokholmie mam jakieś 60 min. do promu, z tej drugiej, b.małej miejscowości 3 godz.Ale po szwedzkich drogach to aż przyjemnie jechać ![]() Edytowane przez Kattarina Czas edycji: 2006-05-09 o 09:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Ja własnie wróciłam z Polski po tygodniowym pobycie. Miałam pare ważnych rzeczy do załatwienia i jestem wściekła, wykończona i zła na ludzi w Polsce. Wszedzie się kłocą, warcza na siebie i kłoca się do obłędu. W urzędach musiałam sie użerać z urzednikami i z ludzmi którzy ze mną czekali na załatwienie sprawy.
Miło wspomninam tylko chwile spedzone z rodzina, przyjaciółka i znajomymi. Dlatego tez od teraz oni będą przyjeżdżać do mnie, to za nimi tęsknię a nie za jakąś babcią wrzeszczącą w autobusie na młodziez ani za pijanym facetem który zaczepia ludzi na ulicy. Wiem, że piszę tak dlatego, że jestem zła i niedługo mi przejdzie ale dlaczego w Polsce ludzie musza sie tak ciągle ze soba szarpać? Złości mnie to i nic na to nie poradzę. Na razie nie chcę tam jeździć.
![]() |
#58 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() no prosze... Ty masz do przejechania cale Niemcy wszesz i masz mniej km jak ja z Bawarii ![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() wole sie pomeczyc z dojazdem ![]() ------------------- a co do strachu przed lataniem... moje drogie w katastrofach lotniczych ginie o wiele mniej ludzi jak codziennie w wypadkach samochodowych i autobusowych ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:12.