|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jak czesto jezdzicie do Polski? | |||
Raz na pare lat. |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 8,86% |
Raz w roku. |
15 | 18,99% |
Dwa razy do roku. |
25 | 31,65% |
Wiecej niz dwa razy w roku. |
27 | 34,18% |
Co miesiac. |
5 | 6,33% |
Głosujący: 79. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
![]() Jak czesto jezdzicie do Polski?
Przyznam sie, ze szukalam czy byl juz oby podobny watek, pytanie, sada, ale... nie znalazlam.
![]() No a pytanie sady "Jak czesto jezdzicie do Polski?" zadaje Wam Emigrantkom aby zorientowac sie, zaspokoic ciekawosc - wlasnie jak czesto mozecie pozwolic sobie na te radosc wyjazdu do Polski. ![]() Wyobrazam sobie, ze pewnie Emigrantki z odleglejszych zakatkow - USA, Australia itp. rzadziej tez beda wybierac sie w rodzinne progi. No ale nic, ot, taka ciekawska sada, ktora pozwoli nam sie zorientowac ile czasu mozemy poprzebywac na ojczystej ziemi. ![]()
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak czesto jezdzicie do Polski?
Cytat:
![]() Gdybym mogla jezdzilabym czesciej, a przynajmniej zostawala na dluzej, przynajmniej miesiac. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Rozeznanie
|
Ja raz-dwa razy w miesiacu.Nie mamy daleko wiec co tam. Jedziemy np w piatek a w niedziele wracamy. Czasami sa jakies sprawy do zalatwienia a czasami spotkac sie z rodzina lub na piwko z przyjaciolmi.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A czym najczesciej jezdzicie??? - Samochodem, - Pociagiem, - Autobusem, - Samolotem? Hm, gdybym miala bezposrednie polaczenie samolotowe z Bolonii do Wroclawia na pewno bylabym czestszym gosciem na ojczyznie... ![]() Jak dotad jezdzilam - samochodem, atobusem i samolotem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Ja jezdże z rożna częstotliwością, czasami co 2 miesiące a czasem co 10 miesiecy. Ale co roku w ferie letnie jeżdże do mojej siostry na mniej wiecej 3 tygodnie. Ale jak juz kiedyś pisałam nie za bardzo mnie do Polski "ciągnie", wolę jak rodzina i przyjaciólka przyjeżdżają do nas.
Jeździmy albo autem albo pociągiem przez Czechy. Jezdżę sypialnym za pare groszy ![]()
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mnie chyba tez juz nic do autobusu nie zapedzi. Tym bardziej, ze ostatnio jakos tak sie porobilo, ze te firmy przewoznicze jakies przesiadki w ciagu nocy organizuja, bleh... A do tego ceny biletow samolotowych i autokarowych prawie sie wyrownaly, a samolotem szybciej, wygodniej, bezpieczniej. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Wiekszosci jezdzimy samochodem.Gdy jade sama -pociagiem. Do autobusu tez nikt mnie nie wsadzi- nawet sila...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ja dwa razy do roku (w zeszlym roku 2 razy w tum jeszcze ani razu). Za to mame juz mialam u siebie i przyjedzie z siostra znow w czerwcu
![]()
![]() |
#13 |
Rozeznanie
|
Na poczatku swojego pobytu za granica jedzilam dwa razy w miesiacu (jeszcze studiowalam w Polsce). Teraz koncze studia w Austrii wiec nie moge czesciej jezdzic jak dwa razy w roku. To troszke malo jak dla mnie (mam cala rodzine i najlepsze dwie przyjaciolki w Polsce)... Szkoda, ze do Torunia nie mozna latac samolotem.
![]() |
#14 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Ja gdybym normalnie pracowala w UK to jezdzilabym jak najczesciej do PL (transportem lotniczym bo najszybciej i najwygodniej). Od wakacji zeszlego roku bylam tylko raz nie tak dawno temu
![]() Equita a co studiujesz w Austrii? Tez wlasnie mysle o studiach w Wiedniu bo mam tam rodzine i podobno nie sa drogie. A oplaty maja niestety dla mnie spore znaczenie. Przepraszam za off-topic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
|
Cherie: wlasnie koncze prawo, a oplaty to ok.400 euro za semestr + ubezpieczenie (studenckie: 21 euro/miesiac), bilet miesieczny normalny to 45euro (ja bede miala w czerwcu 27 wiec niestety studenkiego juz nie dostane). Jak masz rodzine tu to pewnie odpadna koszta wynajmu mieszkania. Za obiad w studenckiej knajpce lub mensie zaplacisz ok.5-6 euro. Jak potrzebujesz wiecej informacji to przesle ci na priv.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
jezdze do polski tylko po to zeby moich rodzicow tam odwiedzic-w innym przypadku pewnie byl do PL nigdy nie zawitala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
zaznaczylam raz w roku... choc teraz mam dwuletnia przerwe... ale wychodzi na to, ze w tym roku bede dwa razy... wiec podalam srednia
![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Na poczatku jezdzilam nawet 5-6 razy w roku. Teraz troche rzadziej, to znaczy jakies 2-4 razy
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#19 |
Zadomowienie
|
Zalezy: po przyjezdzie tutaj nie jezdzilam do polski przez 6 lat.
Potem bylam jeszcze 2 razy podczas szkoly sredniej rodzice chcieli sie pozbyc mnie na miesiac podczas wakacji. ![]() Potem spedzilam semestr w polcse, tak na wymianie podczas studiow. Zostalam wtedy tez przez lipiec i objechalam cale wybrzeze od swinoujscia do helu. W tamtym roku w czerwcu bylam w polsce przez dwa tygonie .Wtedy myslelismy ze moze zrobimy slub w polsce i wyjdzie rownie fajnie ale taniej (zrezygnowalismy z tego palnu) i chcialam sie rozejzec. A, i w tym roku jedziemy na slub w rodzinie. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
Dodam ze do polski bardziej mnie ciagnelo kiedy jeszcze zyla babcia i dziadek i kilka innych osob z dwurodzinnego domu gdzie spedzilam pierwsze lata swojego zycia.
Potem, podczas studiow, chcialam podreperowac jezyk w razie jakby sie przeydal zawodowo (nie przydal sie do tej pory). Z strony turystycznej zobaczylam juz wszystko co chcialam a wiec teraz juz mnie nie ciagnie wogole. Jade jak sa jakies wesela czy inne wazne rodzinne wydarzenia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Wtajemniczenie
|
OJ, kiedys jezdzilam czesto...
Nie mialam pracy, wiec zadnych ograniczen, a moj eksTZ mial samochod. Te dwa czynniki spowodowaly, ze mam awidziala mnie czesciej, a ja czesciej jadalam kotlety mielone i ziemniaki z koperkiem. PO rozstaniu sie z eksem i przy nowej pracy, nie moge praktycznie wcale wyjechac.... ![]() Na wielkanoc mnie nie bylo, zlamalam im serce,i sobie... A teraz..uuuffff.. lece juz w niedziele, z Luxembourga do Wawy, znalazlam b. tani lot z Czech Airlines (kto by pomyslal), wiec cztery cale dni spedzone w domku.... ![]() ![]()
![]() |
#22 |
Wtajemniczenie
|
A i zgadzam sie z Femme Banale, ze ceny biletow lotniczych i autobusowych sie wyrownaly na tyle, ze juz sie nie oplaca prawie tym kierowcom d* zawracac i sie z nimi meczyc, lacznie z przesiadkami nocnymi, i ich wiecznym chamskim zachowaniem... (pardon, osobiste przezycia).
Teraz znalazlam to lotnisko w Luxie, gdzie mam tylko godzinke drogi pociagiem, wiec jestem szczesliwa. No i przede wszystkim jest roznica - w 24 godziny w domu, a w 4 godziny w domu (lacznie z odprawa lotniskowa). Autokarom mowie stanowczo NIE!
![]() |
#23 |
Wtajemniczenie
|
Jak mieszkalismy w Europie, to bylam w Polsce 3, 4 razu do roku, i czesto to byla np. na miesiac wkaci, lub dluzej (jestem nauczycielka, wiec mam sporo wolnego od pracy). Teraz jak jestesmy w Stanach, to przez 2 lata nie zobacze Polski
![]() ![]() ![]() Ale na szczescie moi rodzice przyjada do nas za 3 miesiace ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Wtajemniczenie
|
miesiac wakacji mialam na mysli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Ja na poczatku jezdzilam dosyc czesto ok4-6 razy w roku, dodam ze mam 1000km. Treaz jezdza rzadziej-szkola
![]() Na poczatku jezdzilam autobusem (nigdy wiecej), teraz jezdzimy autem. Mozliwe, ze nastepnym razem polece ![]() ![]()
![]() |
#26 |
Zakorzenienie
|
no tak ceny przelotow sa w miare korzystne... tylko dlaczego u mnie nic nie lata w kierunku Polska... jakis tam jeden lot w kierunku Warszawy jest... za nic mi to nie po drodze...
![]() ![]() tyle dobrze, ze do mnie busem jedzie sie 7 godzin... da sie przezyc ![]() ![]()
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
|
No własnie Desti, ja tez załuję, że nie moge poleciec samolotem, jaka to oszczędność czasu! Ale nie ma interesujących mnie połaczen z Poską. To już wolę czeskim pociągiem niz autobusem, ja mam te wygode, ze tu mieszkam blisko czeskiej granicy i rodzine w Polsce mam blizutko granicy z Czechami.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Ja mam blisko z Białorusi, wychodzi równo 600 km, więc jeżdżę często - co 2,5-3 miesiące. Mam nocny pociąg sypialny, jedyny problem, że kiepsko w nim umiem spać, ale raz na kilka miesięcy jest to do zniesienia. Samoloty są duuużo droższe, mimo że pociąg też tani nie jest jak na tę część Europy. A z kolei podróż samochodem albo autobusem to katorga kolejek na granicy - zdarzyło nam się kilka razy tak jeździć, ale to jednak koszmar i nie mam zamiaru więcej tego robić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Kurcze 7 godzin
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#30 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:42.