![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: byłam z alkoholikiem-on chce wrócić
Cytat:
Widze e ty bagatelizujesz problem. Chcesz to do niego wracaj skoro tak cie cianie do kolejnych lat z alkoholikiem. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Historia z happy endem to w Ranczu była.
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Dajcie dziewczynie spokój, niech bierze alkusa, ładnych parę lat dała się trenować pijakowi, to przynajmniej ma doświadczenie- wie czego się spodziewać. Lepiej ona niż jakaś nowa, naiwna co uwierzy w jego sześciomiesięczny trip ku dojrzałości
Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
![]() |
#34 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
U mnie w rodzinie jest, niestety, problem alkoholowy. Poza moim szanownym wujem, który od 20 lat próbuje zerwać z nałogiem i kupa, mam też bardziej smutny przykład- mój brat. Problemy z alkoholem, "od zawsze" - 4 lata temu poszedł na terapię, przestał pić i niestety, rok temu zostawiła go dziewczyna i znowu wpadł w nałóg. Tutaj nie ma "się udało", chyba że, przepraszam za dosadność" alkoholik kopnie w kalendarz. To jest choroba na całe życie, a biorąc pod uwagę, że "za pierwszym razem" mojemu bratu zbieranie się do kupy, żeby przestać pić (mówię o terapii i spotkaniach) zajęło dobre 2 lata, to nie wierzę, żeby Twój ex w pół roku "ozdrowiał". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Biorąc pod uwagę statystyki dotyczące wyjścia z nałogu alkoholowego, to byłoby jak znalezienie igły w stogu siana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
ileż w Was jest nietolerancji i stygmatyzacji wobec osób uzależnionych!!!
---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- chodze na mitingo Al Anon i wiem że jest to możliwe by przejść razem terapie - wiem czym jest tzw wspóluzależnienie. wydajecie tylko opinie, nie pytając prawie o nic, bo bardzo smutne... ---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- a skąd wiesz takie rzeczy? jesteś terapeutką? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Naczelna Nastolatka
|
Jako DDA, po związku z alkoholikiem uważam, że własne zdrowie psychiczne jest ważniejsze od źle pojętej tolerancji. Jak ktoś lubi być matką teresą to niech sobie będzie.
![]() |
#40 |
Przyczajenie
|
a poza wydawaniem opinii i mądrzeniem się w temacie którego nawet dobrze nie poznałeś bo o nic nie zapytałeś, masz jeszcze coś do dania drugiemu człowiekowi? Czy poprawiasz sobie tylko humor wywyższając się?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Naczelna Nastolatka
|
Mechanizmy uzależnienia i współuzależnienia działają tak samo, niezależne od tego jaki jest człowiek.
![]() |
#42 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- ten człowiek z którym byłam był miłością mojego życia. to nie jest takie łatwe żeby to po prostu rzucić w kąt. czytam dużo książek na ten temat - wiem że można zbudowac na nowo związek, jesli oboje podejmiemy terapię. prosze o wypowiedź osoby które miały podobne doświadczenia, a nie te które tylko będa mnie oceniać |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Naczelna Nastolatka
|
No przecież ci piszę, że miałam partnera alkoholika. Nie ma sensu się w to pakować. Bo nawet jeśli pójdziecie na terapię, to będziesz żyła w niepewności. To jest życie na minie, na bombie zegarowej. Lubisz tak żyć? No może lubisz wieczną adrenalinkę i niepewność. Tylko miej świadomość, że taka potrzeba dreszczyku to właśnie jeden z objawów współuzależnienia. To uzależnienie od emocji, których doświadczamy na tej karuzeli życia z osobą uzależnioną.
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Jesteś chora i udaj się na terapię. To raz. Ja jestem kobietą, to dwa. Mam ojca alkoholika/3,5 roku dodatkowo partnerowałam alkoholikowi, to trzy. Jesteś trollem to cztery. Na razie - pięć.
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mój brat to alkoholik i powiem Ci, że taka osoba w rodzinie powoduje liczne kryzysy. Ilość łez wylanych przez jego akcje przez moją mamę wywołałaby niezłą powódź. Ilość paskudnych, wrednych słów, które powiedział do swoich bliskich, akty agresji (raz miałam przez niego zwichnięty nadgarstek), zrujnowane święta Bożego Narodzenia, jak nagle zwalił się totalnie pijany, wywołał awanturę, wizyty policji - mogłabym wymieniać. Jego partnerki też mogłyby ten temat zabawić jeszcze lepszymi opowieściami. Tak, jestem nietolerancyjna wobec alkoholików - mój nadgarstek mi przypomina codziennie, dlaczego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego nie nadaje sie do zwiazku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:43 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Cytat:
Zanim nie zrozumie że to jego i tylko jego problem - trzeba się od niego trzymać z daleka. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Konto usunięte
|
Warto jeszcze dodać, że przy alkoholizmie zachodzą również zmiany w mózgu, osobowości i często są nieodwracalne.
Edytowane przez 7cd1d0bf3fc279e4e45587f61c3d7242fa9c0a30 Czas edycji: 2017-04-27 o 21:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7331078 1]Warto jeszcze dodać, że przy alkoholizmie zachodzą również zmiany w mózgu, osobowości i często są nieodwracalne.[/QUOTE]
Potwierdzam na przykładzie ojca, który od kilkunastu tygodni ma wymuszoną abstynencję, a i tak mu na głowę siada. Ba, okres trzeźwości jest jeszcze chyba gorszy, niż okres jego ciągów, eh...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Konto usunięte
|
Bo przy abstynencji, szczególnie jeśli jest wymuszona pojawia się agresja i rozdrażnienie przez głód jak przy każdej innej używce. Ale faktycznie alkohol zmienia osobowość na bardziej agresywną, mój ojciec pił, zmienił się w chama i furiata. Nie pije już parę lat, a wciąż mu to zostało
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
[1=7cd1d0bf3fc279e4e45587f 61c3d7242fa9c0a30;7331138 6]Bo przy abstynencji, szczególnie jeśli jest wymuszona pojawia się agresja i rozdrażnienie przez głód jak przy każdej innej używce. Ale faktycznie alkohol zmienia osobowość na bardziej agresywną, mój ojciec pił, zmienił się w chama i furiata. Nie pije już parę lat, a wciąż mu to zostało[/QUOTE]
Dokładnie, schematy niemal zawsze są niestety takie same, eh. Tyle, że my 'średnio' miałyśmy wybór dorastając w takich a nie innych domach, natomiast autorka wybór ciągle ma, a mimo to ciągnie ją do nieszczęścia. To smutne.
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Przydałby się wątek o osobach współuzależnionych i dzieciach z takich rodzin. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Naczelna Nastolatka
|
Jest wątek DDA I DDD
![]() |
#54 |
Przyczajenie
|
dzięki, już myślałam że to Wy jesteście trollami i nikt mi nic nie poradzi "od serca". pomyślę o tym co piszecie. jak rozumiem, znacie specyfikę takiej relacji i wiecie jak potrafi być wspaniale jak i jak straszne jest kiedy pewnego dnia nagle odkrywacie że żyjecie w jakiejś fikcji - bardzo wam dziękuję
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą zwisa mi to i powiewa, mam z nim tyle do czynienia ile muszę. Cytat:
![]() Wiesz, zakładałam kiedyś wątek na wizażu o poradę, dostałam to samo co Ty, mimo to pchałam się dalej, potem zakładałam wątek pt co robić jak mąż jest alkoholikiem, dziewczyny raczej nie wierzyły po moich postach że odejdę, starałam się pisac obiektywnie z mojego punktu widzenia. Z innegoi punktu widzenia wyglądało to zupełnie inaczej. I tak rozwiodłam się 4 lata temu i jestem szczęśliwa z partnerem nie pijącym. Miłość do eks męża się ulotniła jak zaczął podnosić rękę, zamiast przynosić kwiatów na przeprosiny i obiecywac że to "ostatni raz się napił". Później już gadał "że to choroba , a nie on tak robi".
![]() |
![]() |
#56 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dawno nie byłam tu i widzę, że rozwinęła się ciekawa dyskusja. Pewnie, że czasem lepiej siebie ratować i uciąć kontakt. Tworzenie związku z kimś kto jest chory zawsze jest trudne. Z drugiej strony bardzo dobrze rozumiem, że nie chcesz rezygnować z tej relacji i ratować się terapią. Może to naiwne, ale nam do tej pory udaje się coś zmieniać właśnie dzięki terapii. oczywiście oboje mamy świadomość, że zagrożenie nie zniknęło raz na zawsze. To ciągła praca nad sobą. Co mogę Ci o terapii powiedzieć. jest tyle róznych możliwości. Zależnie od tego czy ma być indywidualna czy grupowa, odpłatna czy nie. Musisz to dobrze przemyśleć i sprawdzić na co możesz sobie pozwolić. Nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale na pewno coś znajdziesz u siebie. A jeśli np. dużo pracujesz, to wiem, że są jakieś możliwości weekendowe. Wtedy to nawet może się wiązać z przyjemnym wyjazdem do innego miasta (gdybyście się wstydzili korzystać z terapii w swojej miejscowości ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Przyczajenie
|
O dzięki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:11.