![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Patenty na bycie NAJ :)
To ja też dopiszę coś
- włosy także po umyciu spłukuję zimną wodą (od niepamiętnych czasów) a następnie przed wysuszeniem spryskuję je odżywką w sprau Gliss Kur - stosuję peelingi najczęściej z kawy - olejek rycynowy na rzęsy - gimnastyka - hula-hop- na ładną talię - skakanka od czasu do czasu - okłady na oczy z czarnej albo zielonej herbaty - na jakieś niespodzianki na twarzy zwłaszcza bolące gule stosuję Tribiotic - samoopalacz (Avene), żeby skóra wyglądała ładniej, bo opalać się nie mogę - krem do rąk mam zawsze w torebce i kremuję sie wszędzie gdzie się da (ostatnio jak jezdżę busem na uczelnię a trwa to ok 40 min. to po drodze też kremuję ręce i przy okazji znajomemu kierowcy też łapki wysmaruję, chłopak nie protestuje a wręcz czasami się domaga kremu!) - przy sobie tzn. w torebce zawszę noszę też krem z filtrem, albo próbkę, zależy jak pojemną torebkę akurat mam ![]() - dokładny demakijaż przed snem (nie wyobrażam sobie jak można pójść spać w makijażu! dla mnie to zbrodnia, nawet nie wiem jak bym była zmęczona to muszę zmyć makijaż, umyć buzię żelem i wytonikować się na koniec, aha i krem na buźkę, szyję i dekolt, i dopiero wtedy spać!) - zdrowe odżywianie, nie lubię tłustych potraw, używam mało tłuszczu, jem dużo warzyw, prawie wogóle białego pieczywa nie jem, tylko chrupkie wasa od czasu do czasu. - nie noszę spodni które optycznie spracają nogi, nie znoszę zwężanych u dołu spodni, - zdrowe, białe zęby, do dentysty chodzę regularnie, i używam past wybielających i jak narazie nie narzekam na swoje uzębienie - stosuję też Etiaxil i problem mokrych bluzek pod pachami mnie nie dotyczy ![]() I narazie tyle sobie przypomniałam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
To spłukiwanie zimną wodą, to słyszałam, ale - poważnie tak pomaga zmiejszyć przetłuszczanie włosów?
![]() Także spłukuję na koniec zimną wodą, ale nigdy nie czytałam, ale to ma trwać (że kilka minut) więc zwykle było to około 10 sekund ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Gość
|
10 sekund?
![]() Mnie zawsze fryzjerzy mówili, że masaż i spłukiwanie to najważniejsze rytuały, im dłużej się płucze włoski, tym bardziej lśniące będą. |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Ale najpierw trzeba ciepłą wodą, dopiero później zimną, tak? Bo sama zimna nie zmyje dokładnie szamponu. A może się mylę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Jak to Fructisa wycofali?? Moje ulubione kosmetyki
![]() A czy plukanie wlosow zimną wodą znacznie zmniejszy przetłuszczanie sie ?? |
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#37 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#38 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
PS. Ch****a, miałam takiego fajnego, długiego posta i mi go zerzarło ![]() ![]()
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Jesli chodzi o mnie to najwazniejsze:
-Nanobase-wtedy,gdy moja buzia jest odwodniona -SVR Lysanel Lotion-kilka razy w tygodniu,wygladza,rozjasn ia,oczyszcza moja cere. -Dermalibour lub Sudocrem-na podrazniona skore -Zel ze swietlikiem-na podraznione powieki -Masc ichtiolowa lub Tribiotic-na te bolace pryszcze -Zielona glinka-skarb natury -Duzo wody mineralnej -Conajmniej raz w tygodniu peeling ciala (Exfotonic) Teraz doszlo dodatkowo: -dieta i zdrowe odzywianie sie,pomimo iz waze zaledwie 40-pare kilo,uwielbiam jesc,ale moj zoladek nie wytrzymal i ciezko sie rozchorowal ![]() -cwiczenia,zaczelam chodzic na basen -I przede wszystkim NIE PALE,po 10 latach rzucilam,udalo sie!-czuje sie lzejsza,zdrowsza i ladniejsza ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 | |
Gość
|
Cytat:
myję skórę głowy i włoski szamponem i spłukuję letnią (ciepławą,no) wodą, potem nakładam odżywkę na conajmniej poł godziny i spłukuje zimną wodą. Są nieziemsko lśniące i takie śliskie (silikony rządzą ![]() Co do przetłuszczenia - tak jak juz napisałam,ja przetłuszczające włosy miałam z dziesięć lat temu, ale mi pomogły. nic dziwnego, skoro podczas spłukiwania ciepłą wody gruczoły łojowe pracują zdecydownie intensywniej, więc i więcej "tłustości" produkują. A i tak wiadomo, ze najbardziej do przetłuszczenia przyczynia się non-stop używanie szamponów właśnie do takich włosów ![]() |
|
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#42 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Gość
|
Myję głowę zanim wejdę do wanny. Nakładam na wlosy czepek - pod wpływem ciepła (jeszcze opary wody to potęgują) - łuski się otwierają i subst.odzywcze wnikają głębiej i lepiej działają.
Lubię domowe odżywki - olejek rycynowy, piwo, oliwa z oliwek, cytryna w różnych proporcjach albo maseczkę 3minutową Pantene Pro-V "złota linia". Ostatnio mile zaskoczył mnie Fructis 1minutową maseczką z linii "odbudowa i blask', juz gdzieś o tym pisałam. Te maseczki są tanie, a po pół godzinie działają lepiej niż profesjonalne, przynajmniej u mnie ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
Dzięki Sandijuś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie,
a mój sposób na skuteczne i nie przeciążające odżywianie włosów jest taki: zamiast (konwencjonalnie) umyć głowę a potem nałożyć odżywkę, to ja robię na odwrót- lekko moczę głowę, nakładam odżywke (czasem w międzyczasie moczę się w wannie, tak jak Sandija, co by się lepiej wchłonęło) , a dopiero potem myję głowę- to, czego włosy i tak już nie wchłoną- po prostu zmywam- i w ten sposób włoski są nawilżone ale nie obciążone. Często też zostawiam sobie odżywkę na noc, a myję głowę z rana ![]() Poza tym, za skuteczne uważam nakładanie co wieczór olejku rycynowego na rzęski- nie wiem, czy są gęstsze, ale na pewno lepiej nawilżone, bardziej posłuszne i tusz się z rana ślicznie po nich ślizga, przez co można ładnie podkreślić oczy! Sandijo a przez ile minut spłukujesz główkę zimną wodą? |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Gość
|
Kurczę,no nie wiem, nie płuczę z zegarkiem w ręku, ale myślę, ze parę minut na pewno. 3, 5?
![]() ![]() A propos sposobu Basi - często na noc nakładam na końcówki odżywkę do spłukiwania. Wcieram ją w nie i w ogóle nie spłukuję, rano po prostu rozczesuję odwłosie jakby nigdy nic ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Gość
|
Spróbuj, spróbuj
![]() Na początku może Ci być zimno, ale ani kataru od tego nie złapiesz, ani zatok nie przeziębisz - jedynie możesz dostać szaleńczego blasku włosków ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Wtajemniczenie
|
No więc spróbowalam
![]() ![]() Moj inny sposob to zimny prysznic (super ujędrnia ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Jednak na razie chyba sobie podaruję tą zimną płukankę
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Gość
|
Kochana Pogodo, miło Cię widzieć - tak dawno Cię nie widziałam, od czasów kultowego wątku "do filtromaniaczek"
![]() No a wracając do rzeczy: moja bratowa, którą zaraziłam zimnym spłukiwaniem,na początku jojczała,że dla niej to za bardzo arktyczne klimaty a morsem to ona nie jest i nie planuje być. I nie została, ale przestała narzekać, że jej lodowato w skórę głowy. Pewno ładne włosy jej to zrekompensowały ![]() Mnie tam mózgu nie zamraża, ja go wyłączam podczas relaksujących kobiecych obrządków - od nadmiaru myślenia robią się zmary ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
No i jestem po lodowatym spłukiwaniu. Po wszystkim to myślałam, że mi palce odpadną
![]() W głowę nawet nie było aż tak zimno, myślę że można się przyzwyczaić a nawet polubić. A włosy? Faktycznie coś tam się musiało pozamykać, bo przyjemnie gładsze są i nie mam końcówek rozczapierzonych jak zwykle ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#54 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do płukania to ja po kilku latach takiego płukania włosów w lodowatej wodzie, nadal nie mogę się przyzwyczaić i wciąż mnie mrozi ![]()
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Oj wg. mnie warto się pomęczyć z tą zimną wodą, dla takiego efektu. Włosy są naprawdę gładziutkie i błyszczące
![]() Info dla posiadaczek jasnych włosów, wyczytałam gdzieś, że do wody można dodać też troche soku z cytryny, albo odrobinę octu winnego wtedy połysk jest jeszcze większy. |
![]() ![]() |
![]() |
#56 |
Gość
|
Pogódko,najważniejsze, żebyś się pojawiała
![]() Beoneself, cieszę się, że już widzisz efekt "lodówki" ![]() ![]() Wojtusiu, też świeta prawda z tym octem czy cytryną - dzięki temu zakwaszamy włoski, a takie ph też służy błyszczącej czuprynie. Kiedys przez kilka lat stosowałam, teraz - przyznaję, że z lenistwa - rzadko to robię. |
![]() |
![]() |
#57 |
Zadomowienie
|
To znaczy że błyszczenie włosów zależy tylko od tego czy łuski są dokładnie zamknięte??
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#58 |
Gość
|
Tak.
Dlatego jak się suszy, to też trzeba kierować strumień powietrza w dół włosa - zgodnie z kierunkiem rośnięcia, no nie wiem, jak to nazwać ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
To ja moze skromna ilosc patentow swoich i patentow mamusi, ktore mi zdradzila
![]() - kiedy zdarzy sie, ze wlosy sa bardzo zniszczone (zla farba albo trwala), to mozna zrobic jednorazowa kuracje: dwuminutowa maske Pantene do wlosow farbowanych kladziemy na wlosy, zawijamy w foliowy czepek i zostawiamy na 40 minut. Wlosy wygladaja pozniej rewelacyjnie, mocno blyszcza i maja ladniejszy kolor. Pozniej juz maske stosuje sie tak, jak zaleca producent, czyli 2 minutki ![]() ![]() - skromny patent na lapki - gruuuuba warstwa kremu Neutrogena nalozona na noc. Nie lubie tego kremu stosowac na dzien, bo rece mi sie od niego kleja, ale przez noc potrafi zdzialac cuda. - patencik podpatrzony z forum Paznokcie: na zniszczone skorki kladziemy olejek z witaminy A, czyli kupujemy w aptece najtansza witamine A w kapsulkach, przebijamy kapsulke szpilka i packe ze srodka kladziemy na skorki. Im dluzej sie trzyma, tym lepiej dziala, wiec tez dobrze stosowac na noc. - najnowsze odkrycie z cyklu "potrzeba matka wynalazkow": nie wiedzialam, co zrobic ze znienawidzonym korektorem z Sephory, wiec nalozylam go na srodek twarzy (ciutke na srodkowa linie nosa, troszke naokolo). Rewelacyjnie rozswietla i moze sluzyc zamiast drugiego podkladu do modelowania twarzy odcieniami. - odkrycie z marca: balsam do ust Tisane (w aptece ok. 5-6 zl), dziala jak krem uniwersalny Oriflame, tylko jest duzo tanszy. Na razie tyle ![]() ![]() edit: - nie jem bialego chleba, czasem skusze sie na bulke pszenna, ale wtedy z duza iloscia ziaren. - bardzo ograniczam mieso, najczesciej jem drob, nieco rzadziej wieprzowine. Jem wiecej miesa tylko wtedy, kiedy potrzebuje i taki podzial pozwala mi zachowac umiar. - jedno z nowszych odkryc: od 2 tygodni stosuje serie Lirene antycellulitowa i chyba dostanie wysokie oceny na KWC, bo juz widze znaczne efekty ![]() ![]() - probuje oddalac od siebie kompleksy na punkcie wlasnego ciala, ktore mialam przez bardzo dlugi czas. Najlepiej pomagaja: smianie sie z siebie, wysokie wymagania co do garderoby (jestem bardzo wybredna, jesli chodzi o ubrania, ale to poplaca, bo potem nie placze przed lustrem) i przyjmowanie komplementow za szczere, a nie sarkastyczne ![]() - taniec stal sie moja druga natura ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#60 |
Gość
|
Dżizas, kto pisał o rozczesywaniu włosów na sucho?
![]() U mnie by to nie przeszło, a w życiu> ja od razu mokre rozczesuję rzadkim grzebieniem, takim, co to pięć ząbków na krzyż ![]() A, jeszcze jedno: na piętki jakiś smarowidło wmasować, grubą warstwę zostawić i na to skarpety i spać. Najlepiej sprawdzają sie maści na łuszczyce i tym podobne (niech usuną zrogowacenia), ja polecam Hasceral, kosztuje ok.8zł, a działa super. Sholle się chowają ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:42.