Faux pas w święta? Mój niesmak - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-12-26, 15:35   #31
201803071142
Konto usunięte

Dot.: Faux pas w święta? Mój niesmak

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość
Mój narzeczony i jego rodzice traktują mnie normalnie, a ty się już nakręciłaś jak szczerbaty na suchary. Jedyna osoba która zataja przybycie obcych do mojego domu i daje głupie prezenty jest moja szwagierka, teściowie co najwyżej próbowali zamaskować niewygodną sytuację przyjemną rozmową.
Za rok podanie i trzy zdjęcia.
Z rocznym terminem rozpatrzenia.
201803071142 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 15:35   #32
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Mój narzeczony i jego rodzice traktują mnie normalnie, a ty się już nakręciłaś jak szczerbaty na suchary. Jedyna osoba która zataja przybycie obcych do mojego domu i daje głupie prezenty jest moja szwagierka, teściowie co najwyżej próbowali zamaskować niewygodną sytuację przyjemną rozmową.

Czemu definitywnie nie zerwiesz kontaktu ze znienawidzoną osobą? Tak raz na zawsze?
trzyrazypiec jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 15:36   #33
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Toblerone Pokaż wiadomość
Za rok podanie i trzy zdjęcia.
Z rocznym terminem rozpatrzenia.
To nie ja uzylam tego idiotycznego sformułowania.

---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Cytat:
Napisane przez trzyrazypiec Pokaż wiadomość
Czemu definitywnie nie zerwiesz kontaktu ze znienawidzoną osobą? Tak raz na zawsze?
A co ja miałam powiedzieć? Pierwsza wspólna wigilia zapraszam wszystkich oprócz siostry narzeczonego bo jest głupia? Liczyłam na to że ma rozum i ogarnie coś takiego jak umawianie się na coś.
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 15:37   #34
Djuno
Regulator reniferów

Powiedz jej to, wygarnij jej, tak prosto w twarz.

Będziesz mieć problem z głowy. Ona przy okazji też.
Stary 2017-12-26, 15:37   #35
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Djuno Pokaż wiadomość
Powiedz jej to, wygarnij jej, tak prosto w twarz.

Będziesz mieć problem z głowy. Ona przy okazji też.
Ale myślisz że takie rzeczy robi się osobiście czy przez telefon? Bo nie wiem czy jest sens zawracać sobie pół dnia na wizyty?
Stary 2017-12-26, 15:38   #36
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Nie, pytam czemu raz na zawsze nie zerwiesz kontaktu ze szwagierką, ktorej nie znosisz. Czemu ją zapraszałaś. Czemu miałaś zamiar łamać się opłatkiem z osobą, która wzbudza w Tobie furię. Co masz zrobić? No właśnie zerwać z nią kontakt, tylko tyle.
Stary 2017-12-26, 15:39   #37
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez trzyrazypiec Pokaż wiadomość
Nie, pytam czemu raz na zawsze nie zerwiesz kontaktu ze szwagierką, ktorej nie znosisz. Czemu ją zapraszałaś. Czemu miałaś zamiar łamać się opłatkiem z osobą, która wzbudza w Tobie furię. Co masz zrobić? No właśnie zerwać z nią kontakt, tylko tyle.
Nie zerwę z nią kontaktu bo ona mnie tak po ludzku po prostu irytuje. Nie zabiła mi dziecka, nie wylała specjalnie barszczu na suknie ślubną. Po prostu zachowuje się jak dzikus co mnie irytuje ale nic poza tym, to chyba nie jest powód do zrywania kontaktów z siostrą narzeczonego, mogę co najwyżej wyznaczyć granice...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-12-26, 15:41   #38
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Ale myślisz że takie rzeczy robi się osobiście czy przez telefon? Bo nie wiem czy jest sens zawracać sobie pół dnia na wizyty?
Spokojnie możesz przez telefon.
Stary 2017-12-26, 15:41   #39
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zerwę z nią kontaktu bo ona mnie tak po ludzku po prostu irytuje. Nie zabiła mi dziecka, nie wylała specjalnie barszczu na suknie ślubną. Po prostu zachowuje się jak dzikus co mnie irytuje ale nic poza tym, to chyba nie jest powód do zrywania kontaktów z siostrą narzeczonego, mogę co najwyżej wyznaczyć granice...
To jest powód, jak najbardziej. Twoja niechęć zatruwa Ciebie i pewnie cala resztę rodziny.
Stary 2017-12-26, 15:42   #40
cava
Zakorzenienie

Cytat:
To Ty się zachowujesz jak dzikus.
Wykopywanie prezentu pod choinkę

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 15:42   #41
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Spokojnie możesz przez telefon.
Dziękuję. Ale jakbyś to zaczęła? Tak po prostu, że nie podobało mi się to co zrobiła na Wigilii? Powinnam to zrobić ja czy mój narzeczony?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-12-26, 15:46   #42
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

A rozmawialiście bezpośrednio ze szwagierką w sprawie tej Wigilii, czy zaproszenie zostało przekazane przez jej rodziców? Skoro pytała, czy może przyjść, to sytuacja chyba jednak nie była dla niej jasna.

W opisanej sytuacji nie widzę nic złego. W końcu nie przeprowadziła ze sobą menela, o którym wspominasz, tylko swojego partnera, bliską sobie osobę.

Dla mnie faux pas jest proszenie kogoś, by przekazał prezent byłemu chłopakowi. Po co? Jak się przyjaźnicie, to sami wyślijcie, jak jedynym czynnikiem łączącym była szwagierka, to jaki sens ma dawanie mu podarków? Większość ludzi jednak nie ma ochoty się kontaktować z exem...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 15:49   #43
patusiaa23
BAN stały

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;79952826]A rozmawialiście bezpośrednio ze szwagierką w sprawie tej Wigilii, czy zaproszenie zostało przekazane przez jej rodziców? Skoro pytała, czy może przyjść, to sytuacja chyba jednak nie była dla niej jasna.

W opisanej sytuacji nie widzę nic złego. W końcu nie przeprowadziła ze sobą menela, o którym wspominasz, tylko swojego partnera, bliską sobie osobę.

Dla mnie faux pas jest proszenie kogoś, by przekazał prezent byłemu chłopakowi. Po co? Jak się przyjaźnicie, to sami wyślijcie, jak jedynym czynnikiem łączącym była szwagierka, to jaki sens ma dawanie mu podarków? Większość ludzi jednak nie ma ochoty się kontaktować z exem...

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Pierwsze pytanie - tak, rozmawialiśmy z nią
Druga sprawa - jaka bliska osoba jak ona miesiąc temu jeszcze za granicą z innym facetem mieszkała a tu wyskakuje z kimś innym. Ja nie traktuję poważnie takiego stwierdzenia, że to bliska osoba bo oni są ze sobą... krótko
Trzecia sprawa - ale ten facet nie przyjeżdża po prostu do polski, nie czaję co ty się czepiasz? On też nam przekazywał jakąś czekoladę czy życzenia przez siostrę, to było pudełko domowych ciasteczek już też nie róbmy z tego jakiejś filozofii żeby DHLem do Holandii wysyłać poza tym ja nic nie wiedziałam że się ktoś z kimś rozstał

Edytowane przez patusiaa23
Czas edycji: 2017-12-26 o 15:52
Stary 2017-12-26, 15:50   #44
201803071142
Konto usunięte

Cytat:
Pierwsze pytanie - tak, rozmawialiśmy z nią
Druga sprawa - jaka bliska osoba jak ona miesiąc temu jeszcze za granicą z innym facetem mieszkała a tu wyskakuje z kimś innym. Ja nie traktuję poważnie takiego stwierdzenia, że to bliska osoba bo oni są ze sobą... krótko
Trzecia sprawa - ale ten facet nie przyjeżdża po prostu do polski, nie czaję co ty się czepiasz? On też nam przekazywał jakąś czekoladę czy życzenia przez siostrę, to było pudełko domowych ciasteczek już też nie róbmy z tego jakiejś filozofii żeby DHLem do Holandii wysyłać
Ale nikogo nie interesuje, co ty jak traktujesz. Dla niej bliska widocznie.
Stary 2017-12-26, 15:50   #45
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Dziękuję. Ale jakbyś to zaczęła? Tak po prostu, że nie podobało mi się to co zrobiła na Wigilii? Powinnam to zrobić ja czy mój narzeczony?
Ty, przecież tobie to przeszkadza.

Że chciałaś jej coś przekazać, i chcesz to powiedzieć na świeżo, bo wolałabyś, żeby sytuacja w przyszłości się nie powtórzyła.

Możesz opisać, jak się czujesz i na jakich zasadach przyjmujesz gości oraz czego oczekujesz. Powinno rozwiązać sprawę.
Stary 2017-12-26, 15:51   #46
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Ale nikogo nie interesuje, co ty jak traktujesz. Dla niej bliska widocznie.
Logika poziom wizażu. Dla niej równie dobrze ksiądz proboszcz może być bliską osobą co nie znaczy że ucieszyłabym się gdyby wbił na wigilię bo nic nie raczyła wspomniec kiedykolwiek że kogokolwiek przyprowadzi...

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Cytat:
Ty, przecież tobie to przeszkadza.

Że chciałaś jej coś przekazać, i chcesz to powiedzieć na świeżo, bo wolałabyś, żeby sytuacja w przyszłości się nie powtórzyła.

Możesz opisać, jak się czujesz i na jakich zasadach przyjmujesz gości oraz czego oczekujesz. Powinno rozwiązać sprawę.
Dziękuję ale zastanawiam się czy nie lepiej tego napisać... w sensie wiesz o co mi chodzi? Jak ona będzie chciała zrobic z tego aferę to zrobi z tego aferę i boję się tego jej mówić bez świadków / nie na piśmie.
Stary 2017-12-26, 15:52   #47
201803071142
Konto usunięte

Cytat:
Logika poziom wizażu. Dla niej równie dobrze ksiądz proboszcz może być bliską osobą co nie znaczy że ucieszyłabym się gdyby wbił na wigilię.

---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ----------

Dziękuję ale zastanawiam się czy nie lepiej tego napisać... w sensie wiesz o co mi chodzi? Jak ona będzie chciała zrobic z tego aferę to zrobi z tego aferę i boję się tego jej mówić bez świadków / nie na piśmie.
Na razie to Ty robisz aferę.
Bez świadków... jezu...
Stary 2017-12-26, 15:53   #48
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Na razie to Ty robisz aferę.
Bez świadków... jezu...
Największą aferę to kręcisz ty i cava, weszłyście tutaj sadzić się jeszcze o poprzedni wątek a póki co jak Djuno próbuje pomóc to cytujesz moje wypowiedzi żeby dać złośliwe komentarze.
Stary 2017-12-26, 15:54   #49
trzyrazypiec
Zakorzenienie

Ja to bym zebrała całą rodzinę i to powiedziała przy wszystkich. Głośno i wyraźnie, co sądzisz o szwagierce i jej zachowaniu. Rodzina będzie wiedzieć, szwagierka będzie wiedzieć, koniec chorej sytuacji.

Może wreszcie cała rodzina, w tym szwagierka, zrozumie, że się z nią nie dogadasz.

Edytowane przez trzyrazypiec
Czas edycji: 2017-12-26 o 15:56
Stary 2017-12-26, 15:57   #50
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Logika poziom wizażu. Dla niej równie dobrze ksiądz proboszcz może być bliską osobą co nie znaczy że ucieszyłabym się gdyby wbił na wigilię bo nic nie raczyła wspomniec kiedykolwiek że kogokolwiek przyprowadzi...

No ale z czego ma zrobić, skoro jesteś przekonana, że takie zachowanie jest naganne i nie do zaakceptowania? No to chyba każdy się z tobą zgodzi, że masz prawo tego oczekiwać, nie?

No i w sumie jaką aferę? Jakie mogą być skutki takiej afery?
Stary 2017-12-26, 16:01   #51
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no fantastycznie, że uwielbiacie spędzać rodzinny czas z obcymi ludźmi ale to nie jest jakiś wyznacznik normy.
To jest normalne, że nie traktuje się obcych ludzi jak wrogów.
Zwłaszcza w święta.
Im gwarniej tym weselej.
Poza tym: jeśli ktoś niespodziewanie pojawia się u mnie na wigilii, to znaczy że nie miał gdzie jej spędzić, wiec cieszę się że dzięki wizycie u mnie nie jest samotny w święta.

Doświadczenie takich niespodziewanych gości wynioslam z rodzinnego domu i podobnie jak rodzina mam w zanadrzu zawsze jakaś kawę, ptasie mleczko na prezent. Dorośli ludzie nie robią problemu z tego że jakiś prezent pod choinka został czy z tego że jakiś został pozniej podlozony.

Goście w domu to radość, wyluzuj, ciesz się chwilą i możliwością poznania, rozumowy z ludźmi, których byś inaczejdzie nie poznała.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 16:10   #52
visionAM
Zakorzenienie

Patusia, z każdego Twojego posta bije to samo - złość na cały świat, nerwowość, zaślepienie negatywnymi emocjami, zero refleksji na temat swojego zachowania, przekonanie o swojej nieomylności i za☠☠☠istości, wywyższanie się i ocenianie wszystkich z góry. Polecam czasem spojrzeć na siebie samą z boku. Może i Twoja szwagierka nie jest święta, ale Tobie też wiele brakuje.
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 16:11   #53
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie no fantastycznie, że uwielbiacie spędzać rodzinny czas z obcymi ludźmi ale to nie jest jakiś wyznacznik normy.
Wyznacznik normy? Lol. Nie "uwielbiamy spędzać czasu z obcymi ludźmi", tylko rozumiemy pojęcie gościnności. Jest staropolskie powiedzenie "Gość w dom, Bóg w dom". Niektóre z nas wyniosły to z domu, ty ewidentnie nie - współczuję.

Cytat:
O tak tak, a ja jako pani domu bym latała jeszcze zestresowana, czy mu na pewno dobrze, wygodnie, czy wszystko ma, czy nie uczulają go orzechy i może jeść gluten.
No i czy nie ma odcisków palców na kieliszku (strasznie mnie na to uczuliła praca w knajpie).
U mnie tak samo. Też się stresuję, ale mimo tego lubię mieć gości, zawsze jest wesoło.

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
To jest normalne, że nie traktuje się obcych ludzi jak wrogów.
Zwłaszcza w święta.
Im gwarniej tym weselej.
Poza tym: jeśli ktoś niespodziewanie pojawia się u mnie na wigilii, to znaczy że nie miał gdzie jej spędzić, wiec cieszę się że dzięki wizycie u mnie nie jest samotny w święta.

Doświadczenie takich niespodziewanych gości wynioslam z rodzinnego domu i podobnie jak rodzina mam w zanadrzu zawsze jakaś kawę, ptasie mleczko na prezent. Dorośli ludzie nie robią problemu z tego że jakiś prezent pod choinka został czy z tego że jakiś został pozniej podlozony.

Goście w domu to radość, wyluzuj, ciesz się chwilą i możliwością poznania, rozumowy z ludźmi, których byś inaczejdzie nie poznała.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 16:16   #54
Djuno
Regulator reniferów

Cytat:
Napisane przez ruda_beksa Pokaż wiadomość
Wyznacznik normy? Lol. Nie "uwielbiamy spędzać czasu z obcymi ludźmi", tylko rozumiemy pojęcie gościnności. Jest staropolskie powiedzenie "Gość w dom, Bóg w dom". Niektóre z nas wyniosły to z domu, ty ewidentnie nie - współczuję.
Ja znam gość w dom - chleb do szafy.

Nie każdy lubi mieć gości i akurat tutaj nie ma czego współczuć, ani czym się szczycić. Żaden to wyznacznik czegokolwiek.
Stary 2017-12-26, 16:21   #55
natash88
Wtajemniczenie

Na pismie, zeby miec swiadkow?

Powaznie, powtorze, co pisalam poprzednio:
jesli facet jest taki jak jego rodzina z opisu (radosni, serdeczni, otwarci), to Ty ze swoim jadem, malostkowoscia, intryganctwem niezle im zryjesz psyche. Dobra rada: moze jakas terapia rozwiazalaby problem nagromadzonych w Tobie kompleksow i wynikajacej z tego nienawisci i zlosci. Troche mi szkoda i Ciebie, ale i ludzi wokol.

natash88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 16:22   #56
visionAM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natash88 Pokaż wiadomość
Na pismie, zeby miec swiadkow?

Powaznie, powtorze, co pisalam poprzednio:
jesli facet jest taki jak jego rodzina z opisu (radosni, serdeczni, otwarci), to Ty ze swoim jadem, malostkowoscia, intryganctwem niezle im zryjesz psyche. Dobra rada: moze jakas terapia rozwiazalaby problem nagromadzonych w Tobie kompleksow i wynikajacej z tego nienawisci i zlosci. Troche mi szkoda i Ciebie, ale i ludzi wokol.

Widać wyraźnie po tonie wypowiedzi jak dużo zła jest w tej kobiecie
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 16:30   #57
lubiekielbase
Zadomowienie

Cytat:

Nie każdy lubi mieć gości i akurat tutaj nie ma czego współczuć, ani czym się szczycić. Żaden to wyznacznik czegokolwiek.
Nie każdy lubi mieć gości racja.To po co organizować wigilię?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-12-26, 16:32   #58
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:

Uważam inaczej, bo cenię sobie w ludziach otwartość i szczodrość. Sama staram się być taka więc wybieram ludzi, którzy odzwierciedlają te wartości. Ty oczywiście masz prawo mieć inne zdanie.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 16:33   #59
niepa
Catleesi Morza Kocimiętki

śledziłam poprzedni wątek i czytam ten i mam tylko jedno pytanie - po co chcesz facetowi zepsuć życie? Znajdź kogoś, kogo będziesz mogła ustawiać po kątach i pluć bogatymi złożami jadu, ale nie psuj życia tej rodzinie borze, za każdym razem będzie gorzej.

(wyobraźcie sobie wątek - szwagierka założyła jasną sukienkę na mój ślub, mój niesmak!)

Okej, koniec żartów. Mleko się wylało, wigilia już była, po co roztrząsać i kisić jad? Samej sobie szkodzisz
niepa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-12-26, 16:34   #60
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez lubiekielbase Pokaż wiadomość
Nie każdy lubi mieć gości racja.To po co organizować wigilię?

A co ma piernik do wiatraka? Wigilia była umówiona ilość osób umówiona od miesiąca a tu nagle w momencie przyjścia dowiaduję się że ktoś "ma inne plany" i mnie nie raczył uprzedzić a potem pisze smsy od czapy czy może wpaść nie wspominając o dodatkowych gościach. Ja nie wiem czy wy mieszkacie w hipisowskich komunach ale ja nie byłam przygotowana choćby na dodatkowe krzesło którego po prostu nie mam w domu

---------- Dopisano o 16:34 ---------- Poprzedni post napisano o 16:33 ----------

Cytat:

No dokładnie...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości