Kłótnia o samochód ... - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-03-01, 11:03   #31
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Dot.: Kłótnia o samochód ...

Też bym dała, ale rozumiem że ktoś może nie chcieć i nie widzę w tym problemu.
Stary 2018-03-01, 11:05   #32
DawnSeeker
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
Powiem tak:ja bym od razu dala auto chlopakowi. On slusznie pomyslal ze mu nie ufasz.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

A ja nie dałabym, jako osoba niepełnosprawna bez auta byłabym uziemiona, więc zawiozłabym go, ale nie zostałabym sama "na lodzie", skoro auto jest mi tak bardzo potrzebne. O siebie należy dbać najpierw.
DawnSeeker jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:06   #33
Pia_Gizela
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
A ja z koleżankami dzwonimy, wysyłamy sobie fotki itd

Natomiast uważam, że jego foch "bo wszystko wspólne" w przypadku kiedy jeździ za jej kasę, jest co najmniej nielogiczny
U mnie to samo

Autorko, a potrzebowałas go fizycznie przy tych wizytach? Ja 2 razy w życiu pojechałam z mężem do lekarza, jak miałam 40 stopni gorączki i nie byłam w stanie prowadzić a drugi raz żeby obejrzał dziecko na usg.
Pia_Gizela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:07   #34
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DawnSeeker Pokaż wiadomość
A ja nie dałabym, jako osoba niepełnosprawna bez auta byłabym uziemiona, więc zawiozłabym go, ale nie zostałabym sama "na lodzie", skoro auto jest mi tak bardzo potrzebne. O siebie należy dbać najpierw.
? Po co jestes w zwiazku?

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:10   #35
Asior77
Raczkowanie

Cytat:
Też bym dała, ale rozumiem że ktoś może nie chcieć i nie widzę w tym problemu.
Ja nie mam zdanego problemu, żeby mąż, czy córka jeździli moim autem, tutaj sytuacje komplikuje fakt, że autorka jest niepełnosprawna i ma auto przystosowane. Wg mnie nie ufa umiejętnościom partnera i obawia się, że uszkodzi auto, a potem umyje ręce i ona zostanie z problemem.
Nie rozumiem szpanowania nie swoimi rzeczami.
Asior77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:12   #36
amillia
BAN stały

Jeżeli w związku się zakłada, że auta nie pożyczę, bo jak partner zepsuje to mi kasy nie odda to już jest coś bardzo nie tak.

Nie wyobrażam sobie wydzielać partnerowi rzeczy, których może używać, w drugą stronę to samo. Żadna inna forma związku by mi nie odpowiadała i też zrobiłoby mi się przykro, że partner czuje potrzebę kontrolowania mnie do tego stopnia i wiszenie mi nad głową, bo nie daj boże zepsuję i wtedy na pewno wzruszę ramionami i powiem, że to nie moja sprawa. Jak ma takie zdanie o mnie to przecież cały związek nie ma sensu już w tym momencie.

W opisanej sytuacji facet się uniósł dumą i wcale mu się nie dziwię, niby związek i partnerstwo, a nagle słyszy, że będzie podwożony do pracy, bo jego kobieta nie ma do niego zaufania, i że łaskawie go może wysadzić przecznicę wcześniej, jak dzieciaka w szkole. Jeżeli on ten samochód by pożyczył i zepsuł to w normalnym związku po prostu WIESZ, że go naprawi i zadba o to, żebyś trafiła do pracy na czas, chociażby wzywając ubera czy taksówkę. Jak tego nie wiesz to już masz swoją odpowiedź na to, czy ten związek ma sens.
amillia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:12   #37
DawnSeeker
Raczkowanie

Cytat:

Po prostu, nie lubię jak ktoś jeździ moim autem i mam do tego pełne prawo. A ten fakt, nie wpływa na całokształt mnie jako partnerki. Sama, choć nie lubię, dałam mojemu partnerowi parę razy moje auto, gdy go potrzebował, a jego było w naprawie. Jednak, jakbym była niepełnosprawna (czyli od samochodu zależą moje możliwości transportowe), nie dałabym - zawiozłabym, pomogłabym w inny sposób.

O ironio, mój partner jest dużo bardziej wrażliwy na punkcie swojego auta i nie da mi nim jeździć
Stary 2018-03-01, 11:15   #38
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Po prostu, nie lubię jak ktoś jeździ moim autem i mam do tego pełne prawo. A ten fakt, nie wpływa na całokształt mnie jako partnerki. Sama, choć nie lubię, dałam mojemu partnerowi parę razy moje auto, gdy go potrzebował, a jego było w naprawie. Jednak, jakbym była niepełnosprawna (czyli od samochodu zależą moje możliwości transportowe), nie dałabym - zawiozłabym, pomogłabym w inny sposób.

O ironio, mój partner jest dużo bardziej wrażliwy na punkcie swojego auta i nie da mi nim jeździć
Wolno ci. A jemu wolno sie obrazic i ja go rozumiem. Niektorzy potrzebuja wiekszej wspolnoty.

Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”.
Stary 2018-03-01, 11:16   #39
luna2018
Przyczajenie

Wielokrotnie bym go potrzebowała. Tym bardziej, że mówił że będzie mnie wspierał chociaż ostrzegałam go że że zdrowiem u mnie różnie.

Często jednak jest tak, że nawet sam z siebie nie zapyta co u lekarza ... zaczął dopiero jak mu to powiedziałam ...
luna2018 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:17   #40
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez kennedy
Po co zadajesz takie pytanie? Skąd przekonanie, że tylko Twój model związku jest właściwy?

Cytat:
Napisane przez Asior77 Pokaż wiadomość
(...)tutaj sytuacje komplikuje fakt, że autorka jest niepełnosprawna i ma auto przystosowane.
Tak, on może jeździć jej samochodem, ona jego nie.

Autorko, co planujesz?
Stary 2018-03-01, 11:19   #41
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2
Konto usunięte

O co te fochy, jak najbardziej miałaś prawo nie pożyczyć mu samochodu.
ad661336dba67467d5566b7c0c939a9c82ec46ac_5f7e48729cea2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:21   #42
luna2018
Przyczajenie

Szczerze? Sama nie wiem. Na pewno porozmawiam z nim jeszcze raz jak wstanie.
luna2018 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:23   #43
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc
Konto usunięte

Zgadzam się w dodatku tak można postępować że wszystkim. Można kupić bardzo drogi telefon, laptop czy sprzęt AGD. I tez nie wolno by mi było tego dotykac bo jeszcze o zgrozo coś się popsuje?

Facet może powiedzieć mam ważne dotykomenty w laptopie,dotyczące mojej pracy, podpisuje umowę z nowym przedsiębiorstwem i w związku z tym nie wolno Ci go dotykac, bo jeszcze coś popsujesz, może wszystko pousuwasz i przypadnie. Od razu pomyślałabym że taki facet nie ma do mnie zaufania i traktuje mnie jak 5 latke
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:24   #44
I am Rock
lokalna gwiazda

Cytat:
Napisane przez Asior77 Pokaż wiadomość
Ja nie mam zdanego problemu, żeby mąż, czy córka jeździli moim autem, tutaj sytuacje komplikuje fakt, że autorka jest niepełnosprawna i ma auto przystosowane. Wg mnie nie ufa umiejętnościom partnera i obawia się, że uszkodzi auto, a potem umyje ręce i ona zostanie z problemem.
Nie rozumiem szpanowania nie swoimi rzeczami.
Ja też nie. Ale moim zdaniem, to mentalny dzieciak. Foch, bo fajnej zabawki nie dostał.

Osobiście nienawidzę pożyczać swoich rzeczy. Cokolwiek by to nie było.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:34   #45
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez luna2018 Pokaż wiadomość
Szczerze? Sama nie wiem. Na pewno porozmawiam z nim jeszcze raz jak wstanie.
Naprawdę na poważnie się zastanów, czy w tym związku problemem jest tylko jego foch "samochodowy".

---------- Dopisano o 11:34 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ----------

[1=54ce3fbc88f185a30110098 9ca5a9ee48614e14d_61d6310 24e2fc;81798921]Zgadzam się w dodatku tak można postępować że wszystkim. Można kupić bardzo drogi telefon, laptop czy sprzęt AGD. I tez nie wolno by mi było tego dotykac bo jeszcze o zgrozo coś się popsuje? [/QUOTE]
Tak, można, niektórzy tak mają.

Natomiast tutaj dodatkowo dochodzi jeszcze kwestia tego, że jeśli cokolwiek się z samochodem autorki stanie, to ona będzie uziemiona. Nie on.
Stary 2018-03-01, 11:36   #46
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez amillia Pokaż wiadomość
Jeżeli w związku się zakłada, że auta nie pożyczę, bo jak partner zepsuje to mi kasy nie odda to już jest coś bardzo nie tak.

Nie wyobrażam sobie wydzielać partnerowi rzeczy, których może używać, w drugą stronę to samo. Żadna inna forma związku by mi nie odpowiadała i też zrobiłoby mi się przykro, że partner czuje potrzebę kontrolowania mnie do tego stopnia i wiszenie mi nad głową, bo nie daj boże zepsuję i wtedy na pewno wzruszę ramionami i powiem, że to nie moja sprawa. Jak ma takie zdanie o mnie to przecież cały związek nie ma sensu już w tym momencie.

W opisanej sytuacji facet się uniósł dumą i wcale mu się nie dziwię, niby związek i partnerstwo, a nagle słyszy, że będzie podwożony do pracy, bo jego kobieta nie ma do niego zaufania, i że łaskawie go może wysadzić przecznicę wcześniej, jak dzieciaka w szkole. Jeżeli on ten samochód by pożyczył i zepsuł to w normalnym związku po prostu WIESZ, że go naprawi i zadba o to, żebyś trafiła do pracy na czas, chociażby wzywając ubera czy taksówkę. Jak tego nie wiesz to już masz swoją odpowiedź na to, czy ten związek ma sens.
Zgadzam się. Mi byłoby przykro w tej sytuacji i pewnie też uniosłabym się honorem i pojechała autobusem/ taksówką, gdyby moje auto ostatecznie nie odpaliło.

57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 11:43   #47
I am Rock
lokalna gwiazda

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;81799301]Zgadzam się. Mi byłoby przykro w tej sytuacji i pewnie też uniosłabym się honorem i pojechała autobusem/ taksówką, gdyby moje auto ostatecznie nie odpaliło.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Przecież chciała go zawieźć i przywieźć. Gdzie tu powód do unoszenia się się honorem?
Stary 2018-03-01, 11:45   #48
DawnSeeker
Raczkowanie

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;81799301]Zgadzam się. Mi byłoby przykro w tej sytuacji i pewnie też uniosłabym się honorem i pojechała autobusem/ taksówką, gdyby moje auto ostatecznie nie odpaliło.

A ja tam dałabym się zawieść, a honor zostawiła w domu.
Stary 2018-03-01, 11:47   #49
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Po co zadajesz takie pytanie? Skąd przekonanie, że tylko Twój model związku jest właściwy?

Tak, on może jeździć jej samochodem, ona jego nie.

Autorko, co planujesz?
Po to ze na forum wyrazamy swoje wlasne opinie.

Nie ma uniwersalnego modelu zwiazku dla wszystkich.

Ja wiem ze duzo ludzi /w tym ja i byc moze chlopak autorki/ odebraloby zle takie zachowanie.

Stary 2018-03-01, 11:50   #50
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Nie ma uniwersalnego modelu zwiazku dla wszystkich.
Ano właśnie. Więc sugerowanie, że dany model jest beznadziejny, jest...no właśnie.
Stary 2018-03-01, 11:52   #51
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Ano właśnie. Więc sugerowanie, że dany model jest beznadziejny, jest...no właśnie.
Ja nie sugeruje ze jestbeznadziejny.

Ja napisalam ze duzo ludzi mialobyw takim wypadku pretensje. Czujesz roznice?

Stary 2018-03-01, 11:53   #52
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
A ja tam dałabym się zawieść, a honor zostawiła w domu.
Ja tu w ogóle kwestii honoru nie widzę, przyjmuję że ktoś może mieć jakąś schizę, zrozumiałą bądź nie. Akceptuję to bądź nie. Jeśli nie akceptuję, to daję nogę z takiego związku, zamiast próbować wymusić na kimś zmianę zdania.

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Ja nie sugeruje ze jestbeznadziejny.
A jednak zapytałaś DawnSeeker po co jest w związku, skoro jej dobro jest dla niej najważniejsze. Już w samym tym pytaniu była sugestia.
Stary 2018-03-01, 11:55   #53
DawnSeeker
Raczkowanie

Cytat:
Ja tu w ogóle kwestii honoru nie widzę, przyjmuję że ktoś może mieć jakąś schizę, zrozumiałą bądź nie. Akceptuję to bądź nie. Jeśli nie akceptuję, to daję nogę z takiego związku, zamiast próbować wymusić na kimś zmianę zdania.

Z tym honorem była lekka ironia, też nie rozumiem, po co się nim unosić w takiej sytuacji.

---------- Dopisano o 11:53 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

A jednak zapytałaś DawnSeeker po co jest w związku, skoro jej dobro jest dla niej najważniejsze. Już w samym tym pytaniu była sugestia.
Tia, poczułam się jak jedna z tych "egoistek", które nie dość poświęcają się dla związku i faceta.
Stary 2018-03-01, 12:06   #54
57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez I am Rock Pokaż wiadomość
Przecież chciała go zawieźć i przywieźć. Gdzie tu powód do unoszenia się się honorem?
Mi nie odpowiada model związku "moje, nie ruszaj". Rozumiem, że ktoś może mieć inaczej, ale ja bym się z taką osobą nie dogadała.
Gdyby to było na zasadzie - nie pożyczę Ci auta, bo obawiam się, że nie zdążysz wrócić przed moim planowanym wyjściem, to nie miałabym najmniejszego problemu. Ale uzasadnienie - nie ufam Ci, jeszcze zepsujesz moje auto by mnie zwyczajnie zabolało. I owszem, nie skorzystałabym z podwózki, czułabym się potraktowana jak małolata.

57d469676eb95e4afe06d5c46bd77df5270daf8d_6584d1a317847 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 12:24   #55
I am Rock
lokalna gwiazda

[1=57d469676eb95e4afe06d5c 46bd77df5270daf8d_6584d1a 317847;81800541]Mi nie odpowiada model związku "moje, nie ruszaj". Rozumiem, że ktoś może mieć inaczej, ale ja bym się z taką osobą nie dogadała.
Gdyby to było na zasadzie - nie pożyczę Ci auta, bo obawiam się, że nie zdążysz wrócić przed moim planowanym wyjściem, to nie miałabym najmniejszego problemu. Ale uzasadnienie - nie ufam Ci, jeszcze zepsujesz moje auto by mnie zwyczajnie zabolało. I owszem, nie skorzystałabym z podwózki, czułabym się potraktowana jak małolata.

Chyba nie rozumiesz. U mnie nie ma "moje, nie ruszaj". Gdybym powiedziała mężowi, że samochód mi nie odpala, a czas nagli, to on powiedziałby "zawiozę cię". I przez myśl by mi nie przeszło, że powinnam mieć focha, bo nie przyniósł w zębach kluczyków i przechodzi mi koło nosa okazja pochwalenia się jego autem.

Chłopaczkowi przecież chodziło o to, by się pokazać. Tylko i wyłącznie.
Stary 2018-03-01, 12:30   #56
Pia_Gizela
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez luna2018 Pokaż wiadomość
Wielokrotnie bym go potrzebowała. Tym bardziej, że mówił że będzie mnie wspierał chociaż ostrzegałam go że że zdrowiem u mnie różnie.

Często jednak jest tak, że nawet sam z siebie nie zapyta co u lekarza ... zaczął dopiero jak mu to powiedziałam ...
Niefajny obraz związku tutaj przedstawiasz. Zastanów się czy warto trwać w czymś takim. Duża jest między wami różnica wieku, być może rozjeżdżacie się w oczekiwaniach względem siebie.
Pia_Gizela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 12:34   #57
wiekanka
Zakorzenienie

Slusznie ktos napisal, ze ich wspolne bedzie wtedy, gdy bedzie kupione za wspolne pieniadze a jesli nie jest, to najpierw chlopak powinien sie zastanowic i byc na tyle odpowiedzialnym, czy w ogole stac go na pozyczenie, bo pozyczane sie oddaje i nie w gorszym a w takim samym stanie.
Mysle, ze chlopak nie ma kasy, bo gdyby mial, to by sobie kupil takie cacko a nie wydzwanial po kolegach, jaka to on teraz bryka jedzie.
A autorka majac ta swiadomosc, ze nawet, gdyby chlopak chcial odkupic samochod lecz kasy nie ma, to bylaby sorry ale glupia.

W innym przypadku zostalaby bez potrzebnego do zycia auta i jestem pewna bez chlopaka, bo by sie rzecz jasna obrazil, przeciez najwazniejsze, ze on zyje a nie jej gowniany problem.
wiekanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 12:35   #58
Konto usunięte

Jeśli Autorka ma takie złe zdanie o swoim partnerze, to chyba czas się z nim rozstać. Zaproponowanie chłopakowi że go podwiezie i odbierze z pracy bo obawia się o swoje auto i jego kiepskie umiejętność jako kierowca nie jest z jej strony żadna przysługa. Potraktowala go jak dzieciaka, do którego nie ma zaufania.

I on chce się pochwalić fajnym autem, no tak bo mężczyzni nie mają jobla na punkcie motoryzacji. Czy to mają dwadzieścia parę lat czy czterdzieści.
54ce3fbc88f185a301100989ca5a9ee48614e14d_61d631024e2fc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 12:38   #59
elvegirl
po drugiej stronie szafy

No ma autorka fisia na punkcie tego swojego samochodu, no ma. Boi się o niego, dba jak może, wpakowała ile kasy się dało i na samą myśl że miałaby zostać go pozbawiona robi jej się słabo. No tak bywa. Ma swoją schizę, dla jednych logiczną, dla innych nie, podejrzewam że to nie jest pierwszy raz kiedy chłopak o tej schizie został poinformowany, więc skoro tak mu źle, to dlaczego jeszcze w tym związku jest?
Stary 2018-03-01, 12:40   #60
Konto usunięte

Haha wspólne jest coś jak obie osoby w związku wyloza na to równa sumę pieniędzy a jak ktos coś kupil z własnej kieszeni to druga osoba nie ma prawa tego ruszyć? Jeszcze będąc w tak zaangażowanej relacji gdzie ludzie mieszkają że sobą pod jednym dachem?

To jakiś koszmar a nie dobry związek
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości