![]() |
#31 |
BAN stały
|
Dot.: Poglądy polityczne a typ osobowości, wiek, zawód, wykształcenie itp.
Oczywiście, że 'bo bozia' i 'prawilne spędzanie wolnego czasu z rodziną w niedzielę' - o czym otwarcie mówił solidaruch Duda i biznesmen Rydzyk.
O żadne prawa pracownicze nie chodziło, bo nikt tego nie konsultował z organizacjami pracodawców czy jakimiś innymi, społecznymi. Ponadto pracownicy handlu od zawsze mieli możliwość odebrania wolnego dnia w tygodniu za niedzielę, a dodatkowo praca w niedziele nie była obowiązkowa i zdaje się - płatna więcej niż w każdy inny dzień. Jeżeli gdzieś dochodziło do uchybień i kodeks pracy nie był przestrzegany, to trzeba było popracować nad tym, a nie uprawiać propagandę dla pomylonych i cisnąć swoje widzimisie wysługując się kasjerkami. Nawet o pracownikach handlu mówić nie można, bo przecież na stacjach benzynowych np. też pracują 'pracownicy handlu', a o nich nich się nie zająknął. Jednak nie o otoczenie tu chodzi, a o dane/statystyki, kto w Polsce jakie partie popiera. Przy okazji ostatnich wyborów była o tym wielokrotnie mowa. Na PiS głosowali ludzie ze wsi i małych miast, raczej starsi, słabo wykształceni i biedni. W dużych miastach jak było też każdy wie. Od razu mówię, że nie uważam ludzi głosujących na PiS za głupich, pomylonych i mi ich żal. Żeby była jasność. Edytowane przez answer_is_here Czas edycji: 2018-10-27 o 09:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jasne, skoro jedna grupa ma źle (czyli np praciwnicy stacji benzynowych), to równajmy w dół. Na pewno na tym dobrze wyjdziemy jako społeczeństwo. Cytat:
![]() Bo tak, statystyki mówią bardzo wyraźnie pewne rzeczy i nigdzie się z nimi nie kłócę. Więc ponownie - o co ci właściwie chodzi? Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
Abstrahując o merytoryki, bo mi się odechciało z tobą gadać.
To właściwie dlaczego zwykłą wymianę zdań odbierasz jako atak na siebie i czepianie się ? Nie umiesz rozmawiać ? EDIT: edytowałam tamtą swoją wypowiedź i usunęłam odnośniki do twojego posta (służyły mi one wyłącznie jako inspiracja dla moich myśli). Mam nadzieję, że ulżyłam w cierpieniu. Edytowane przez answer_is_here Czas edycji: 2018-10-27 o 09:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Tutaj ktoś mówił o "prawilności" pisowców, moim zdaniem to bardzo dobre słowo. Bo ja zauważyłam taką prawilność w pisie, szczególnie jeśli się słucha Rydzyka. I wyczuwam podobną prawilność u zwolenników PO, taką poprawność polityczną, jeśli ktoś nie będzie prawilny i poprawny, to ze strony tzw. "lewicy" jest histeria. To jest podobny nakaz myślenia tak jak zbiorowość i występowanie przeciwko indywidualizmowi.
![]() |
![]() |
#35 |
jestę wieszczę
|
Ja zauważyłam tylko w swoim otoczeniu, że wyborcy PiS i sympatycy ONR to ludzie bardzo zawzieci i bardziej agresywni niż reszta. Nie bardzo widzę dla siebie szansę w społeczeństwie składającym się wyłącznie z takich ludzi. Odrzucanie wszystkiego co odmienne nie leży w mojej naturze. Na wszelki wypadek nie rozmawiam o polityce z takimi ludźmi, bo nieraz już na samo moje wspomnienie, że nie popieram, otrzymywałam w zamian wrzaski i wyzywanie od lemingów i peowcow.
Co do lewicujacych, to w ich szeregach jest chyba więcej wegetarian i wegan i znowu jakkolwiek blisko mi do tego, to spotykam stanowczo za dużo fanatycznych wege.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
BAN stały
|
W ogóle mówienie tylko o dwóch ugrupowaniach, jakby tylko one tworzyły scenę polityczą w Polsce też jest dziwne.
Tym bardziej mówienie o PiS, że to prawica, a o PO, że to lewica, albo co jeszcze śmieszniejsze - liberałowie. Nie ma to wiele wspólnego z prawdą i stanem faktycznym - o czym już tu wspomniała chociażby ruda beksa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
jestę wieszczę
|
Answear masz rację. PO to soft PIS i wiele się nie różnią. Nie jestem wyborca żadnej z nich.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przyznam, ze nie rozumiem wysuwania takich uogolnionych tez, to jakas forma dowartosciowania ![]() Cytat:
![]() ![]() Imigracja to swietny przyklad ![]() Inny przyklad - we Wloszech rzadza prawicowa Lega Nord i lewicowe Cinque Stelle, a spoiwem tej koalicji jest troska o skutki tejze imigracji. Bardziej ogolnie - wg mnie podzial na lewice i prawice jest juz nieadekwatny. Bardziej pasuje podzial na partie/ruchy proglobalistyczne i pronarodowe. Te pierwsze beda za masowa imigracja, wiekszymi kompetentcjami UE czy ONZ i opieraja sie na miedzynarowodowej oligarchii biznesowo/biurokratycznej. Te drugie beda przeciwko masowej imigracji i za ochrona intersow narodowych, na narodach sie opierajac. Wlochy sa takim przykladem, gdzie ten podzial jest duzo bardziej wyrazny niz prawa - lewa ![]() Nawet podzial PiS - PO w Polsce duzo bardziej tak przebiega (i dlatego, ze to jest faktyczna linia podzialu spolecznego, te dwie partie tak zdominowaly scene polityczna). Podobnie z wyborem Trumpa w Stanach, Brexitem i UKIPem w UK itd. itp. Cytat:
![]() Tak to sie zawsze konczy - zaczyna sie od hasel tolerancji, a konczy sie facetami w kobiecych sportach, zmuszaniem cukiernikow do robienia tortow dla homoseksualistow, partiami normalizujacymi pedofilie itp. i jeszcze sa brednie o braku otwartosci. To lewicowcy maja kompletny brak otwartosci na inne poglady/sposob zycia - na prawicy naprawde nikomu powaznemu nie przeszkadzalo, kto z kim sypia i czy nosi meskie czy damskie ciuchy... to lewicowcy probuja narzucic innym swoje poglady i cenzurowac krytyke. Zenada i tyle ![]() Cytat:
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
I tak powiem
|
Podział na prawicę i lewicę jest trochę archaiczny, historycznie wziął się stąd, że w czasie Rewolucji Francuskiej jedni osiedli po prawej, a drudzy po lewej.
![]() Sam wolę bardziej mówić o podziale po konkretnych doktrynach. Mi jest najbliżej coś w kierunku klasycznego liberalizmu, może z lekkim odchyleniem w stronę konserwatywnego liberalizmu. W temacie, poniżej macie obszerny materiał na temat różnic w budowie mózgu u ludzi o poszczególnych poglądach, dużo dużo badań: W skrócie, różnice między ludźmi polegają na różnicach w budowie takich części mózgu jak: -ciało migdałowate -przedni zakręt kory obręczy (ACC) -płat przedczołowy Mówiąc ogólnie: -Ludzie o poglądach prawicowych mają większe ciało migdałowate, dlatego bardziej reagują na sytuacje zagrożenia -Ludzie o poglądach lewicowych mają większy ACC, co przekłada się na większy relatywizm moralny i większą preferencję czasową -U lewicowców występuje deficyt dopaminy, co przekłada się na większą potrzebę stymulacji, sięganie po używki itd. Edytowane przez MuchaLibre Czas edycji: 2018-10-28 o 11:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
BAN stały
|
Cytat:
Niech zgadnę, masz poglądy bardziej prawicowe, kompleksy i dlatego odbierasz to wszystko osobiście ? Uogólnione tezy - jak chodzi o życie polityczne - zwykle wynikają ze statystyk. Nie ma w tym nic złego, trzeba tylko zrozumieć, że nie każde uogólnienie obejmuje także nas. Mówiąc o ostatnich wyborach miałam na myśli samorządowe - sprzed tygodnia. Zresztą nie tylko w tych te tendencje są takie jakie są (czasem bardziej, czasem mniej oczywiste, ale zawsze są). Kłóć się z faktami jak lubisz. Edytowane przez answer_is_here Czas edycji: 2018-10-27 o 15:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak czy siak to bzdura, w samorzadowych PiS wygral kazda grupe wiekowa za wyjatkiem 30-39? Nie przytaczasz zadnych zrodel, piszesz uogolnienia, w dodatku negatywnie nastawione, to co sie dziwic, ze to wyglada jak proba dowartosciowania sie ![]() Podaj najpierw jakiekolwiek fakty, bo w Twojej wypowiedziach doslownie ich 0 ![]() Mozesz zaczac od statystych nt dochodow, vide "niskie zarobki"?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
owszem, za pracującą niedzielę odbiera się dzień wolny - po prostu w miesiącu jest określona ilość dni wolnych, część przypada w tygodniu, kiedy pracuje się w weekendy. Co do obowiązkowości - niedziela jest traktowana jak każdy inny dzień i tak samo płatna. Nie wiem co masz na myśli pisząc "nie jest obowiązkowa" - jeśli idziesz pracować do hipermarketu, to masz pracujące niektóre niedziele, po prostu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Im dłużej żyję na świecie i słucham to widzę, że zarówno inteligentna osoba po prawej jak i inteligentna osoba po lewej mają swoje argumenty, całkiem niezłe. Zazwyczaj to są wyważone osoby.
Są też debile, którzy bezmyślnie wspierają jedną albo drugą ideologię - po obu stronach. Sama nie wiem, kim dokładnie jestem, bo mi się zawsze strony mylą. Ale w moim otoczeniu są zwykle ludzie po prostu normalni o zróżnicowanych poglądach.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:16.