![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dlaczego nie lubimy Cyganow?
Mogę tylko powiedzieć,że zgadzam się z Kattie7.Nie nienawidzę ich,ale przez oszustwa itp.incydenty z ich udziałem nie mam do nich zaufania.Cyganki na ulicy zaczepiają ludzi i korzystając z ich nieuwagi okradają.Kiedyś,gdy byłam u kuzynów,trzy Cyganki zapukały do drzwi.Otworzyła im moja babcia.Chciały chleba.Jedna z nich na siłę otwierała drzwi i próbowała wprosić się do mieszkania.Trzecia udała się na zwiady na tyły domu.A że niczego ciekawego nie znalazła,wsiadły w niedaleko zaparkowany samochód i odjechały.
Innego razu widziałam żebrzące cygańskie dziecko,które oddawało później 'utarg'starym Cygankom,a one od razu do monopolowego ![]()
![]() |
#32 |
Wtajemniczenie
|
Moją mamę kiedys okradła cyganka,siostrę też,moze dlatego czuje do nich niechęc.Nie chce wsypywac wszystkich do jednego wora ale w moim mieście cyganie nie maja dobrej opini,ich praca polega tylko na kradzieży albo żebraniu
![]() |
#33 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak napisałam wcześniej są Cyganie i Cyganie, a ja znam tych "Cyganów", którzy pokazali sie z tej najgorszej strony. Zmienie zdanie o nich jeśli będą zachowywać się zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami moralności i etyki. I niech nikt nie mowi, że to taka /inna niż nasza/ kultura, bo złodziejstwo nie jest wyznacznikiem i elementem żadnej kultury. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Ja tez mieszkam we Wroclawiu, a tu fakt- jest duzo Romów. Co moge o nich powiedziec z wlasnego punktu widzenia? Otoz, zaczynajac od zerowki
![]() ![]() Co jeszcze.....kiedys dawno temu podrywal mnie jeden Rom ![]() ![]() ![]() Najlepiej jest jak wracam autobusem i zbierze sie taka grupka Cyganow ze swoimi nieodlacznymi akordeonami i gitarami izaczynaja brzdakac ![]() ![]() Gdybym miala sie jednoznacznie opowiedziec czy ich lubie czy nie...Nie moge zdecydowac. Bo ludzi traktuje jednak jako jednostki a nie jako zbiorowosc. Tak wiec, : Tak , nie lubie Roma ktory jest CHAMSKI, GLUPI, BEZCZELNY, WULGARNY. - tak jak i innego czlowieka o takich samych cechach ![]() ![]() edit: acha, tytul watku jakos mi smierdzi ,bo juz nakierunkowuje, narzuca myslenie ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Lubić to sobie mogę kogoś lub nie gdy go poznam.
A mijając Cygankę to mogę sobie przesunąć torbę bliżej brzucha niż bioder. To samo robię bedąc w tramwajach, autobusach czy sklepach np - a przecież bardzo rzadko jeżdżą ze mną czy stoją przy mnie Romowie. ![]() I jeśli bym miała takich ludzi wkoło siebie jak pisze Impersona - to też z chęcią omijałabym ich dzielnicę. A jeśli moja sąsiadka będzie zadbana, czysta, niegłośną i niezłodziejską kobietą, a do tego jeszcze np sympatyczną - to będzie mnie cieszyć takie sąsiedztwo. Że będzie Cyganką - no problem. Wtedy. Burdy na klatce polscy menele też robią super.
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() czy każdy Polak lub co drugi kradnie?? nieee..... czy każdy Polak lub co drugi jest chamem??? niee.... więc porównanie złodziejstwa Polaków i Romów nie ma sensu.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Nie lubię ich, bo się ich boję. Najbardziej nie lubię młodych nażelowanych i gównarzeri. Powód? Zaczepianie na ulicy, wulgarne zachowanie (zdarzyło się nie raz usłyszeć świński tekst od kilkuletniego dzieciaka). Mam wrażenie, że prawo ich nie dotyczy, nic nie robią a raczej robią to, co im się żywnie podoba.
Mieszkam w Śrómieściu we Wrocławiu i tutaj jest dosć sporo Cyganów. Rozumiem odmienność kulturowa, tradycja etc. ale skoro tu mieszkają xxx lat, to mogliby się stać normalną częścią społeczeństwa a nie grupą, która budzi postrach i same negatywne skojarzenia. Czasem po takim "spotkaniu" z kilkoma przedstawicielami nie dziwiłam się temu, co kilka lat temu działo się w Czechach. Może jestem uprzedzona, ale za którymś razem trudno nie być.
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ludzie się cieszą, chętnie przychodzą - więc nie jest tak źle. My, słowiańscy romantycy ![]() ![]() Nie bronię Romów. Nie będę. To naród złodziejski, głośny, nachalny i pewnie leniwy. Nikt mi nie wmówi, że nie. Mieszkam w tym kraju, widuję ich sporo - i jakoś zawsze poznaję ich od tej kombinującej strony. Te dzieci mają fatalne wzorce, więc nawet nie mają wiekszych szans na przełamywanie stereotypów - a matkom nie zależy na ich (wzorców) zmianie. Koło się zamyka. Polacy też świetni nie są. Sami Romowie sobie na opinię zapracowali. Nikt tego za nich nie zrobił. W przeciwieństwie np. do Żydów czy ''kolorowych'' (fuj, co za słowo).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlazcego wszyscy Cyganie nie promuja się w ten sposób? Skoro jedni potrafią to dlaczego inni dają sie poznać od tej gorszej strony?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Mam mieszane uczucia.
Raz do mnie do pracy przyszla jakas Cyganka. Oczywiscie chciala powróżyć. Nie moglam sobie poradzic ze splawieniem jej. Na koniec powiedziala ze spotka mnie szczescie. Dwie godziny pozniej ktos mi ukradl telefon. Ja dziekuje za takie szczescie ![]() Ale znam tez inna strone Cyganów. Moja ciotka mieszka na osiedlu pełnym Romów i szczerze mowiac przyjazni się z nimi. Spora grupka była nawet na przyjeciu weselnym mojej siostry i to oni rozkrecali cala zabawe ![]() Dlatego nie dam sobie wmówić ze Cyganie to brudasy, zlodzieje i nieroby. Krzywdzące stereotypy... Nie boje sie Cyganów. Moze wlasnie dlatego ze kilku poznałam i według mnie są normalnymi ludźmi.
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt, temat jest kontrowersyjny. Cieszy mnie - że nie jest tak źle. Znam Cyganów od tej niepochlebnej strony - i mam opinie taką, jaką mam. Słowo cyganić np. samo się nie wymysliło (dobra dobra, bez etymologii, językoznawcą i tak nie jestem). Oni na pewno dla siebie są świetną społecznością. Nie twierdzę, że leżą przed telewizorami i nie pozmywają u siebie w domu, że są niemili, że śmierdzą, że nie można się z nimi świetnie czuć, spędzać czasu. Ale tak długo, jak długo nieskrępowanie Cyganki będą mnie molestowac w parkach czy centrach miast olewając moje odmowy i nie zobaczę na oczy - lub nie usłyszę choćby od Ciebie ![]() - tak długo bedę mysleć tak zaściankowo jak myslę obecnie. Będę zmuszona. Tak samo źle myslę, gdy w autobusie Polak grzebie w cudzej torbie. Z radością (bez złośliwości) natomiast przyjmę ''dowody'' w zmianie postępowania. Ja też rozmawiałam z Cygankami nie raz, miałam taką możliwość. Nie traktuję nigdy ludzi jak śmieci. Są miłe, sympatyczne, można się z nimi pośmiać. I mowa głównie o jednarozowych kontaktach. I mogłabym się przyjaźnić, gdybym poznała świetną kobietę, dlaczego nie? Ale - mówią przy mnie - ze ten czy ten jest taki, że zrobią to czy tamto - i się uśmiechają. Taki normal dla nich. Chciałabym mieć pewnośc - że przyjaciele Twojej Ciotki sa po prostu dobrymi ludźmi - także dla innych. Nie tylko w granicach osiedla np. Że krzywdzimy opiniami ludzi - jest tak, jak napisałaś, to są krzywdzące stereotypy. Oni są dumni ze swojej kultury i słusznie. Ale - niewiele chyba robią - by myślenie o nich uległo zmianie. Większośc się nie wysila, nie oszukujmy się. Zapytam się - czemu ja nie słyszałam o Cyganie kierowcy autobusu, sprzedawcy w sklepie czy prawniku. Że wiele im nie wolno..? No żyć muszą. Skąd mają pieniądze? Chyba ''panie'' jednak częściej dają ![]() P.S. I sztuczki mają opanowane perfekt. Czasami daję się skroić na tych parę złotych - by, jak w cyrku ![]()
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2006-07-01 o 21:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
dubel
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Wtajemniczenie
|
Mi Cyganie nie przeszkadzają
![]() ![]()
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Myslę, że wróżyć umieją.
Tylko mówią co chcą i komu chcą, no i pewnie nie każda ma taki talent. Może sa dobrymi psychologami. Moja mama trafiła kiedyś w parku na mądrą cygankę - i ta (Cyganka) nie dała się wpuścić w maliny. Powiedziała mamie kilka naprawdę dobitnych rzeczy, żadnych pierdół - a pieniędzy nie dostała i wiedziała, że nie dostanie. Nie chce mi się pisać całej tamtej historii - lecz - szacunek dla niej. Więc mam i ja perełkę. Czy ta kobieta natomiast - poza kilkuminutowym spotkaniem z mamą - nie kradła - wątpię - ale nie wiem tego.
![]() Edytowane przez Aeterna Czas edycji: 2006-07-01 o 21:05 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
Ja tez spotykalam na swojej drodze Cyganów nachalnych, podejrzanie wygladajacych... Takie spotkania budzily we mnie cos w rodzaju niepokoju czy niecheci.
Ale tak jak mowie - ogolnie nie boję się tych ludzi. Od ciotki wiem ze wielu jej cygańskich znajomych ma totalnie "pokopaną" sytuację rodzinną. Nie jest im łatwo, szczegolnie kiedy w Polsce spotykaja sie z jakimis oznakami niecheci w stosunku do ich kultury. Nigdy tak naprawde nie wnikałam w szczegoly ich zycia - czy i gdzie pracują, skąd biora pieniadze na zycie... Ci ktorych poznalam byli bardzo chetnymi do pomocy i sympatycznymi ludzmi. To mi wystarczy. Nawet jesli czasem spotykam Cyganow nie wzbudzajacych sympatii, to tak jakby po drugiej stronie stawiam tych przeze mnie poznanych i ogolny bilans wychodzi na zero ![]()
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
wszyscy, których 'znam' mieszkają w melinach, ostatnio nasłuchałam się od nich na swój temat ( pierwszy raz ich widziałąm, ale co tam i tak nie dość że znają moje nazwisko i wiedzą gdzie mieszkam (skąd?) to wyzywają i drą się jaka to ja k., s., etc.. irytuje mnie, gdy krzyczą na bazarze na każdego, kto nie kupi ich kapci i w ogóle to jest margines.. znam kilku Murzynów, ja k ize mną do klasy chodził Albańczyk i naprawdę to są wporzo ludzie i ich lubię.. myślę że tonie jest rasizm, ale dość słuszne uprzedzenie do tych ludzi, bo większość z nich jest taka sama czyli zmeliniona
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Niestety,nie jestem pozytywnie nastawiona do Cyganów.Wiąże sie to z moimi doświadczeniami.
Pewnego razu do mojego domu chciała sie dostać pewna cygańska kobieta,ale brama była zamknięta.Zadzwoniła domofonem i prosiła o sporą sume pieniędzy,twierdząc,że nie ma co jeść itp...Nic jej nie daliśmy.Wyszłam na balkon na pierwszym piętrze , a tu widze dwóch "opiekunów" Cyganki.Jeden z nich pił piwko,a drugi w coś grał.Widać było,że to cwaniacy i zwykli naciągacze ![]() Ostatnio szłam na moją uczelnie,strasznie sie spieszyłam i nagle zaczepiła mnie starsza Cyganka i spytala sie która jest godzina.Odpowiedziałam jej , a ona spytała sie czy może mi powróżyć. Powiedziałam,że nie a ona sie spytała "Dlaczego?!", a ja na to "Bo NIE!".Kobita powyzywała mnie od najgorszych i poczułam sie okropnie ![]() Moja mama miała też kiedyś podobną sytuacje.Jakaś kobieta poprosiła ją o pieniądze na jedzenie,a mama zaproponowała,że kupi jej jedzenie.Wiadonmo,jak to sie mogło skończyć ![]() Ostatnio przeczytałąm w jakiejś gazecie , że na oddział trafiłą 12 letnia romska dziewczyna w zaawansowanej ciąży ![]()
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Powie tak - w Polsce południowej szcególnie Nowy Sącz, Łącko i tym podobne oklice - istnieje steretyp brunego Cygana złodzieja. Niestety stereotyp bardzo, ale naprawdę bardzo umacniany przez faktyczne i częste zachwnia tych ludzi.
Tak ogólnie jednak rzecz ujmując - brudny, śmierdzący, kombinujący, żebrzący Cygan przeszkadza mi tak samo jak każdy inny brudny, śmierdzący, kombinujący, żebrzący człowiek. Schludny, starający się, uczciwie pracujący czy uczący się Cygan - nie przeszkadza mi tak samo jak schludny, starający się, uczciwie pracujący czy uczący się każdy inny człowiek. Pochodzenie nie ma znaczenia, bo: Jeśli poznasz ładną zadbaną, inteligentną osobę o pochodzeniu cygańskim to powiesz o niej "ta Cyganka" czy Kasia, Asia, Tomek ..... ??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ci Lovisa, za Twoj wkład w wątek
![]() Nie wiedziałam, że Romowie a Cyganie to nie to samo. Zawsze to się mogłam dowiedzieć troszkę więcej - a i nie piszesz samych ogólników z zycia jak tak naprawdę my. Cytat:
Dla mnie to źle skreślać człowieka - szczególnie, gdy się go poznaje, a ten jest ok. Czy ja się Cyganów boję..? Nie wiem. Nigdy mi nic złego żaden z nich nie zrobił. I oby nadal tak było, i z każdym człowiekiem. Dlatego tym samym trudno wyobrazić mi sobie ich jako zbirów np. Kiedyś jechałam sama w przedziale z całą rodziną (sami młodzi ludzie, kuzyni kuzyni kuzyni ![]() Ale głównie tego - że ich była spora grupa - ja ''bidna'' samiuśka dziewczynka ![]() ![]() Skubaliśmy sobie razem słonecznik (tak piszę jak małe dziecko ![]() ![]() ![]() ![]() Obawiałam się kradzieży, byłam czujniejsza - ale, bądźmy sprawiedliwi - mało to było przypadków - że to konduktorzy usypiali ludzi w wagonach i okradali..? Cwaniaki - nie zapłacili za bilety ![]() (Dali łapówkę) Nie uważam siebie za rasistkę. Mimo wszystko. Ja uważam, że ich kultura (ta jej część z którą mam do czynienia ''na co dzień'') , jest hm - dla mnie nieco kontrowersyjna ![]() Wczoraj siedziała koło mnie na skwerku Cyganka - i nie przeszkadzało mi ze siedzi. ![]() ![]() Że Cyganka..?! Szkoda tylko - że odruchowo zaczynam w takiej sytaucji pilnować bardziej własnego portfela ![]() Tak Francuz, jak i Amerykanin. Ale wyczulona bardziej jestem. Sami się przyczynili do tego - że, no właśnie - jestem.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi sie,że niechęć do Cyganów w naszym kraju wzrosła zaraz po zamordowanie tego biednego,nastoletniego Belga przez Polaków romskiego pochodzenia
![]()
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Co to ma dla mnie za znaczenie - jaki paszport ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
Nie, nie, Brzoskiwnka, nie masz racji
![]() Niechęć do Cyganów była zawsze /prawie zawsze/ i nie tylko w Polsce (np. Czechy lata 90-te, sprawa muru) Ale Cyganie sami sobie na taki a nie inny stereotyp zapracowali, swoim złodziejstwem, chamstwem i lenistwem.... Owszem, to prawda że nie wszyscy, ale znaczna wiekszość. Gdyby Cyganie byli w porządku, to nikt nie czepiał by ich się tylko dlatego że to inna nacja. A tak, robią wiele złego, a to że są inną narodowością tylko te niechęć potęguje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:29.