![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Kredyt hipoteczny - jaka kwota?
Ja w ogole nie rozumiem jak ktoś może się zastanawiać czy stać go na spłatę kredytu przy wynajmowanym mieszkaniu. Wole spłacać swoje, niż wynajmować i płacić tyle samo miesięcznie komuś. Poza tym twierdzenie, że po 15 latach nie będzie nas stać na kredyt jest bezsensu. A na wynajem bedzie stać? Czy idzie sie pod most? Poza tym nawet w krytycznej sytuacji mieszkanie można sprzedać z hipoteką, a za ta część pieniędzy, albo kupić coś małego, w gorszej lokalizacj, albo znów wynająć. Jednak warto pomyśleć o tym, że gdy już dożyjesz emerytury, to jie wiadomo czy na wynajem bedzie cie stać, a jednak kredyt juz za swoje powinnaś do tego czasu spłacić.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88474059]Nie, moim zdaniem taka cena jest miażdżąca zwłaszcza dla kogoś, kto musi brać kredyt na praktycznie cały koszt, żeby to kupić.
Bez względu na to jakie to mieszkanie i gdzie. Nie rozpatruję w ogóle czy to świetna inwestycja, bo są jeszcze droższe mieszkania i czy to okazja, bo już wszystko wszędzie wykupione. Przedstawiam swój punkt widzenia, mam chyba prawo uważać, że coś może być za drogie ? Więc nie kupiłabym tego w kredycie za praktycznie pełną cenę. Albo dozbierałabym na większy wkład własny, albo szukała czegoś tańszego. Nie wiem czemu ludzie uważają, że jak im bank da kredyt na pół bańki na 30 lat, to znaczy że ich na to stać. Dzisiaj mnie stać na kilka tysięcy raty miesięcznie, a za rok ? Cholera wie. To Twoja wypowiedź była arogancka, więc nie obrażaj się o ironię ![]() Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- [1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88474079]W czasach kiedy wartość pieniądza naleje, najbardziej opłaca się kredyt. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Przy hipo trzeba być ostrożnym. Niestety przy niskich stopach % banki podnoszą marżę. A marża potem może zabić, gdy stopy wzrosną. Przy hipo w ciągu 20 lat wzrost stop jest nieunikniony, zwlasza w tej sytuacji. Bralam hipo przy wyższych stopach %, miałam marżę 1,09. Mój TZ bral stosunkowo niedawno i ma marże 1,8. Trudne to decyzje... Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2021-01-30 o 08:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Konto usunięte
|
[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88474079]W czasach kiedy wartość pieniądza naleje, najbardziej opłaca się kredyt.
[/QUOTE] Kwestia czasu aż zaczną rosnąć te kuriozalnie niskie stopy procentowe. Tzn. powinny zacząć rosnąć (podobno od przyszłego roku albo już na koniec tego), o ile Glapiński nie próbuje zrobić tutaj drugiej Wenezueli. ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ---------- Cytat:
No i na wzajem. Też bym tak powiedziała w normalnej rozmowie. Jeszcze chcesz bić pianę na ten temat ? EOT |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja się poważanie zaczynam zastanawiać czy nie bardziej opłaca się praca zdalna i zakup nieruchomości dalej od dużego miasta. W takiej samej cenie dostanie się coś o wiele lepszego i bardziej komfortowego. Jestem ciekawa czy przez pandemię więcej osób nie dojdzie do podobnych wniosków i czy rynek nieruchomości się nie zmieni. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Takie są warszawskie ceny. Jak chce się kupić mieszkanie, które spełnia jakieś sensowne wymagania lokalizacyjne, to trzeba się nastawiać na pół miliona i więcej.
To podobna sytuacja jak zarobki 3500zl i kredyt 215tys w mniejszym mieście. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Z moich obserwacji wynika, że nawet w mniejszych miastach ceny mieszkań są bardzo wysokie. Smutne to, że ceny (nie tylko nieruchomości) lecą tak szybko do góry, a zarobki rosną w ślimaczym tempie, albo stoją w miejscu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88474270]
No i na wzajem. Też bym tak powiedziała w normalnej rozmowie. Jeszcze chcesz bić pianę na ten temat ? EOT[/QUOTE] Ja biję pianę? Dobrze, że zakończyłaś to, co sama zaczęłaś. Cytat:
![]() średnie wynagrodzenie w grudniu wzrosło +7% r/r. Nie dziwi mnie, ze mieszkania też są drogie. Zakup mieszkania z oszczędności to takie gonienie króliczka. Niestety bolesne.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Mieszkanie w dużym mieście, gdzie dookoła jest cala infrastrukturę i usługi, to dla mnie jedyna słuszna opcja. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Normalna cena, podejrzewam że za nie więcej niż 2 pokojowe mieszkanie w W-wie. Mając wkład 20% zostanie do wzięcia ok pół mln kredytu, co da ratę pewnie w okolicach 2k - przy Waszych zarobkach to jest niecałe 20%, więc moim zdaniem nie ma się co martwić, brałabym nawet pod uwagę okres 25 lat zamiast 30 ze względu na dużo niższy koszt całościowy. Zresztą możecie wziąć kredyt w banku, w którym można realizować nadpłatę przez zwykłą aplikację mobilną (np ING), w związku z czym można uciec z niego dużo szybciej niż początkowe założenia - bez dodatkowych opłat, bo teraz już nie można takowych nakładać
![]() Edytowane przez Nathalynn Czas edycji: 2021-01-30 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
Edytowane przez Timon i Pumba Czas edycji: 2023-12-18 o 22:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Można też kupić tańsze mieszkanie w starym budownictwie i płacić mniej za kredyt lub kupić coś lepszego i droższego. To jest dylemat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Savasana Czas edycji: 2021-01-30 o 12:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88474552]To już kwestia preferencji. Nawet przy pracy zdalnej nie chciałabym mieć domu na zadupiu.
Mieszkanie w dużym mieście, gdzie dookoła jest cala infrastrukturę i usługi, to dla mnie jedyna słuszna opcja. Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Dla mnie opcją idealną też byłoby duże miasto i wszystko w pobliżu. Ale gdy przeglądam ceny w Warszawie i Gdańsku to naprawdę nie wiem jak udźwignąć takie zobowiązanie. Szczególnie z perspektywy singielki, która obecnie nie podzieli kosztów i kredytów z facetem. Zresztą dla par to też nie takie hop, bo zanim weźmie się z kimś kredyt wypadałoby się dobrze poznać i mieć solidny plan na kolejne 30 lat. ![]() Patrzę na ceny nieruchomości w swoich okolicach, porównuję je do tych w metropoliach i mam mętlik w głowie. Oczywiście wszystko ma plusy i minusy. Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Tak jest teraz, jeśli dobrze kojarzę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#44 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Dokladnie tak, teraz w niektorych bankach np. Ing kredyt hipoteczny mozna nadplacac od nawet pierwszej raty bez zadnych oplat. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#45 |
Konto usunięte
|
[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88474059]Nie, moim zdaniem taka cena jest miażdżąca zwłaszcza dla kogoś, kto musi brać kredyt na praktycznie cały koszt, żeby to kupić.
Bez względu na to jakie to mieszkanie i gdzie. Nie rozpatruję w ogóle czy to świetna inwestycja, bo są jeszcze droższe mieszkania i czy to okazja, bo już wszystko wszędzie wykupione. Przedstawiam swój punkt widzenia, mam chyba prawo uważać, że coś może być za drogie ? Więc nie kupiłabym tego w kredycie za praktycznie pełną cenę. Albo dozbierałabym na większy wkład własny, albo szukała czegoś tańszego. Nie wiem czemu ludzie uważają, że jak im bank da kredyt na pół bańki na 30 lat, to znaczy że ich na to stać. Dzisiaj mnie stać na kilka tysięcy raty miesięcznie, a za rok ? Cholera wie. To Twoja wypowiedź była arogancka, więc nie obrażaj się o ironię ![]() To tez nie działa tak że sprzedający może ustalic dowolna kwotę za lokal. Sporządza się stosowne operaty które określają wartość nieruchmości. Jak sie sprzedaje ponizej ceny rynkowej to US szybciutko upomina się o dodatkowy podatek. Ceny widuje też fakt zakupu działki. Prywatne osoby krzyczą sobie horendalne ceny ktore niestety pozniej rozliczyć trzeba w kosztach budowy. Same prace budowlane i materiały to też obecnie kosmos. W 2019 podwyżka na tych produktach oscylowala miedzy 60% a 120%. Ceny zawsze są trochę wyższe bo budujący musi liczyć się z ryzykiem inwestycyjnym. Malo kiedy sie zdarza zeby przygotować harmonogram rzeczowo- finansowy bez rezerwy przynajmniej 10% a to moim zdaniem tez malo bo u mnie np te 10% zjadały zawsze dodatkowe koszty pod postacią decyzji miasta dotyczacych budowy publicznej infrastruktury. Drogo jest i drogo bedzie dopoki nasz cudowny rząd nie wprowadzi ustawy regulujacej rynek wynajmu ktory jest obecnie "dziki" przez co w naszym kraju biedni ludzie kupuja nieruchmosci i zadluzaja sie po uszy w bankach bo nie stac ich na wynajem. W kwestii samego wątku rata przy takim kredycie oscylowałaby w granicach 3000 - 3300 plus nalezy doliczyć opłaty za media na calkiem sporym lokalu tak wiec z jakies 1000 zl. Moim zdaniem to nie potrzebny wydatek. Duże mieszkanie w dobrej okolicy oplaca sie jedynie osobom ktore dysponują gotówką przynajmniej w proporcjach 50%:50% Jezeli miałby to byc zakup kredytowany na potrzeby własne wtedy mniejszy lokal jest bardziej opłacalny lub zakup domu gdzieś na obrzeżach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Rozeznanie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88483369]Mylisz tutaj dwa pojęcia. Cena moze byc adekwatna do lokalizacji i standardu wykończenia ale nie koniecznie do zarobków. No chyba miliarderowi byś nie napisała że mieszkanie w dobrej lokalizacji w Warszawie jest za drogie?
To tez nie działa tak że sprzedający może ustalic dowolna kwotę za lokal. Sporządza się stosowne operaty które określają wartość nieruchmości. Jak sie sprzedaje ponizej ceny rynkowej to US szybciutko upomina się o dodatkowy podatek. Ceny widuje też fakt zakupu działki. Prywatne osoby krzyczą sobie horendalne ceny ktore niestety pozniej rozliczyć trzeba w kosztach budowy. Same prace budowlane i materiały to też obecnie kosmos. W 2019 podwyżka na tych produktach oscylowala miedzy 60% a 120%. Ceny zawsze są trochę wyższe bo budujący musi liczyć się z ryzykiem inwestycyjnym. Malo kiedy sie zdarza zeby przygotować harmonogram rzeczowo- finansowy bez rezerwy przynajmniej 10% a to moim zdaniem tez malo bo u mnie np te 10% zjadały zawsze dodatkowe koszty pod postacią decyzji miasta dotyczacych budowy publicznej infrastruktury. Drogo jest i drogo bedzie dopoki nasz cudowny rząd nie wprowadzi ustawy regulujacej rynek wynajmu ktory jest obecnie "dziki" przez co w naszym kraju biedni ludzie kupuja nieruchmosci i zadluzaja sie po uszy w bankach bo nie stac ich na wynajem. W kwestii samego wątku rata przy takim kredycie oscylowałaby w granicach 3000 - 3300 plus nalezy doliczyć opłaty za media na calkiem sporym lokalu tak wiec z jakies 1000 zl. Moim zdaniem to nie potrzebny wydatek. Duże mieszkanie w dobrej okolicy oplaca sie jedynie osobom ktore dysponują gotówką przynajmniej w proporcjach 50%:50% Jezeli miałby to byc zakup kredytowany na potrzeby własne wtedy mniejszy lokal jest bardziej opłacalny lub zakup domu gdzieś na obrzeżach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Dla wielu osob mieszkanie w domu, do tego na obrzezach, to koszmar. Rada rownie dobra jak 'lepiej nie, lepiej taniej kupic w malym miescie'. Do tego autorka nie planuje dzieci |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88483369]Mylisz tutaj dwa pojęcia. Cena moze byc adekwatna do lokalizacji i standardu wykończenia ale nie koniecznie do zarobków. No chyba miliarderowi byś nie napisała że mieszkanie w dobrej lokalizacji w Warszawie jest za drogie?
To tez nie działa tak że sprzedający może ustalic dowolna kwotę za lokal. Sporządza się stosowne operaty które określają wartość nieruchmości. Jak sie sprzedaje ponizej ceny rynkowej to US szybciutko upomina się o dodatkowy podatek. Ceny widuje też fakt zakupu działki. Prywatne osoby krzyczą sobie horendalne ceny ktore niestety pozniej rozliczyć trzeba w kosztach budowy. Same prace budowlane i materiały to też obecnie kosmos. W 2019 podwyżka na tych produktach oscylowala miedzy 60% a 120%. Ceny zawsze są trochę wyższe bo budujący musi liczyć się z ryzykiem inwestycyjnym. Malo kiedy sie zdarza zeby przygotować harmonogram rzeczowo- finansowy bez rezerwy przynajmniej 10% a to moim zdaniem tez malo bo u mnie np te 10% zjadały zawsze dodatkowe koszty pod postacią decyzji miasta dotyczacych budowy publicznej infrastruktury. Drogo jest i drogo bedzie dopoki nasz cudowny rząd nie wprowadzi ustawy regulujacej rynek wynajmu ktory jest obecnie "dziki" przez co w naszym kraju biedni ludzie kupuja nieruchmosci i zadluzaja sie po uszy w bankach bo nie stac ich na wynajem. W kwestii samego wątku rata przy takim kredycie oscylowałaby w granicach 3000 - 3300 plus nalezy doliczyć opłaty za media na calkiem sporym lokalu tak wiec z jakies 1000 zl. Moim zdaniem to nie potrzebny wydatek. Duże mieszkanie w dobrej okolicy oplaca sie jedynie osobom ktore dysponują gotówką przynajmniej w proporcjach 50%:50% Jezeli miałby to byc zakup kredytowany na potrzeby własne wtedy mniejszy lokal jest bardziej opłacalny lub zakup domu gdzieś na obrzeżach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Co masz na myśli mówiąc duze mieszkanie? Za takie kwoty jak autorka podała nie kupi się w Warszawie mieszkania w nowym budownictwie większego niż 50 metrów. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Rozeznanie
|
Normalna cena za 2/3 pokoje w nowym budownictwie Warszawie. Przy waszych zarobkach raczej bym się zdecydowała, ale musicie też przemyśleć co w sytuacji gdy jedna osoba traci dochód/rozstajecie się.
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
Mówi się, że bezpieczny kredyt to taki w którym rata wynosi max 30% zarobków netto (tu trzeba uwzględnić, że rata wzrośnie o 20%, dalej byście się łapali?) a kwota kredytu jest na max 70% ceny zakupu.
Edytowane przez anzet Czas edycji: 2021-02-04 o 06:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na jedną osobę 1 tys. raty przy zarobkach 5 tys. netto to dobre proporcje. Moja rata też mniej więcej wynosi taki procent wynagrodzenia i szczerze mówiąc nie odczuwam jej szczególnie, kredyt mi w ogóle nie ciąży.
![]() |
![]() |
#51 |
Przyczajenie
|
Obecnie stopy kredytowe maleją i 2025 rok jest dobrym momentem na zaciągnięcie kredytu hipotecznego: xxx
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2025-04-23 o 07:46 Powód: link |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:22.