Kredyt hipoteczny - jaka kwota? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2021-01-30, 07:39   #31
mamaporazczwarty
Zadomowienie

Dot.: Kredyt hipoteczny - jaka kwota?

Ja w ogole nie rozumiem jak ktoś może się zastanawiać czy stać go na spłatę kredytu przy wynajmowanym mieszkaniu. Wole spłacać swoje, niż wynajmować i płacić tyle samo miesięcznie komuś. Poza tym twierdzenie, że po 15 latach nie będzie nas stać na kredyt jest bezsensu. A na wynajem bedzie stać? Czy idzie sie pod most? Poza tym nawet w krytycznej sytuacji mieszkanie można sprzedać z hipoteką, a za ta część pieniędzy, albo kupić coś małego, w gorszej lokalizacj, albo znów wynająć. Jednak warto pomyśleć o tym, że gdy już dożyjesz emerytury, to jie wiadomo czy na wynajem bedzie cie stać, a jednak kredyt juz za swoje powinnaś do tego czasu spłacić.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
mamaporazczwarty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 08:00   #32
beatiska
Zakorzenienie

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88474059]Nie, moim zdaniem taka cena jest miażdżąca zwłaszcza dla kogoś, kto musi brać kredyt na praktycznie cały koszt, żeby to kupić.
Bez względu na to jakie to mieszkanie i gdzie. Nie rozpatruję w ogóle czy to świetna inwestycja, bo są jeszcze droższe mieszkania i czy to okazja, bo już wszystko wszędzie wykupione.

Przedstawiam swój punkt widzenia, mam chyba prawo uważać, że coś może być za drogie ? Więc nie kupiłabym tego w kredycie za praktycznie pełną cenę. Albo dozbierałabym na większy wkład własny, albo szukała czegoś tańszego. Nie wiem czemu ludzie uważają, że jak im bank da kredyt na pół bańki na 30 lat, to znaczy że ich na to stać. Dzisiaj mnie stać na kilka tysięcy raty miesięcznie, a za rok ? Cholera wie.

To Twoja wypowiedź była arogancka, więc nie obrażaj się o ironię [/QUOTE]Rozumiem Twój punkt widzenia. Ja również mam prawo do swojego zdania i na komentarze o tym, że to mieszkanie jest za drogie po prostu na miejscu autorki bym nie patrzyła. Nie było w tym nic aroganckiego. W normalnej dyskusji na żywo też bym tak powiedziała, natomiast Twoja ironia już w normalnej rozmowie byłaby niemiła.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 08:51 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Cytat:
Napisane przez ojejuniu1974 Pokaż wiadomość
Powiedzmy ze sie wstrzymaja i poczekają jeszcze rok, odkladając na wynajmie

Co jest pewnikiem - w miedzyczasie kasa za wynajem przepadnie bezpowrotnie. Powiedzmy ze wynajmują za 2500 to stracą 30tys w rok.

Co jest realnym ryzykiem - nieruchomosc moze podrozec (vide przyklad podane przez trolsey)

Na dozbieraniu mozna niezle stracic...
Racja. Poczekają rok, dwa lata, uzbierają kasę, ale realnie tej kasy będzie mniej niż teraz, bo mieszkania mogą zdrożeć. Nawet w tej całej pandemii gdzie nie gdzie o kilka-kilkanaście % poszły do góry. Stopy teraz niskie, wiec hipoteki znowu będą na wzięciu, a mieszkania dalje będą rosły.

---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ----------

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88474079]W czasach kiedy wartość pieniądza naleje, najbardziej opłaca się kredyt.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Przy hipo trzeba być ostrożnym. Niestety przy niskich stopach % banki podnoszą marżę. A marża potem może zabić, gdy stopy wzrosną. Przy hipo w ciągu 20 lat wzrost stop jest nieunikniony, zwlasza w tej sytuacji.

Bralam hipo przy wyższych stopach %, miałam marżę 1,09. Mój TZ bral stosunkowo niedawno i ma marże 1,8.

Trudne to decyzje...

Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6

Edytowane przez beatiska
Czas edycji: 2021-01-30 o 08:06
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 08:58   #33
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25
Konto usunięte

[1=a79790139dd0658ebd8b23c e8e3846ca00e1de31_65bd820 1a8975;88474079]W czasach kiedy wartość pieniądza naleje, najbardziej opłaca się kredyt.

[/QUOTE]

Kwestia czasu aż zaczną rosnąć te kuriozalnie niskie stopy procentowe.
Tzn. powinny zacząć rosnąć (podobno od przyszłego roku albo już na koniec tego), o ile Glapiński nie próbuje zrobić tutaj drugiej Wenezueli.

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:57 ----------

Cytat:
Napisane przez beatiska Pokaż wiadomość
po prostu na miejscu autorki bym nie patrzyła. Nie było w tym nic aroganckiego. W normalnej dyskusji na żywo też bym tak powiedziała

No i na wzajem. Też bym tak powiedziała w normalnej rozmowie.
Jeszcze chcesz bić pianę na ten temat ?

EOT
a240a5cdc9601fd61cd3ffc006c0fc885123340f_657b9702b0d25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 09:34   #34
MiamiGlow
Zakorzenienie

Cytat:
Napisałaś, że cena mieszkania miażdży, co sugerujesz autorce, że jest za drogie. Jeśli metraż i lokalizacja jest spoko, to cena może być adekwatna. Może to nawet być okazja inwestycyjna, tego nie wiemy.

Jeśli metraż i lokalizacja jest ok, to nie jest to cena miażdżącą, po prostu taki standard.

I po co ta ironia? Nie mogłaś się powstrzymać? Człowiek normalnie pisze, to zawsze znajdą się takie, które sobie nie odpuszcza.

Ja też pisałam, że ta cena miażdży, bo ceny nieruchomości w dużych miastach uważam po prostu za kosmiczne. Ich ciągły wzrost również. To nie jest w porządku, że ludzie muszą tyle wydawać na coś tak podstawowego jak mieszkanie do życia. Przy czym do wyboru mają dwie opcje: duże straty na wynajmie i niepewność lokum albo gigantyczny kredyt na 30 lat. Jeszcze jak ktoś jest typową wizażanką i zarabia 10k na rękę, już w przedszkolu zaczął uczyć się trzech języków obcych i w wieku 9 lat miał pomysł na karierę zawodową, no to spoko. Ale jednak dla większości ludzi w Polsce to są dramatyczne wybory i nie każdy zarabia tak dużo.
Ja się poważanie zaczynam zastanawiać czy nie bardziej opłaca się praca zdalna i zakup nieruchomości dalej od dużego miasta. W takiej samej cenie dostanie się coś o wiele lepszego i bardziej komfortowego. Jestem ciekawa czy przez pandemię więcej osób nie dojdzie do podobnych wniosków i czy rynek nieruchomości się nie zmieni.

MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 09:55   #35
squirrelqa
Zakorzenienie

Takie są warszawskie ceny. Jak chce się kupić mieszkanie, które spełnia jakieś sensowne wymagania lokalizacyjne, to trzeba się nastawiać na pół miliona i więcej.
To podobna sytuacja jak zarobki 3500zl i kredyt 215tys w mniejszym mieście.

squirrelqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 10:49   #36
a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975
Konto usunięte

Z moich obserwacji wynika, że nawet w mniejszych miastach ceny mieszkań są bardzo wysokie. Smutne to, że ceny (nie tylko nieruchomości) lecą tak szybko do góry, a zarobki rosną w ślimaczym tempie, albo stoją w miejscu.

a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 11:07   #37
beatiska
Zakorzenienie

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88474270]
No i na wzajem. Też bym tak powiedziała w normalnej rozmowie.
Jeszcze chcesz bić pianę na ten temat ?

EOT[/QUOTE]
Ja biję pianę? Dobrze, że zakończyłaś to, co sama zaczęłaś.

Cytat:
Napisane przez MiamiGlow Pokaż wiadomość
Ja też pisałam, że ta cena miażdży, bo ceny nieruchomości w dużych miastach uważam po prostu za kosmiczne. Ich ciągły wzrost również. To nie jest w porządku, że ludzie muszą tyle wydawać na coś tak podstawowego jak mieszkanie do życia. Przy czym do wyboru mają dwie opcje: duże straty na wynajmie i niepewność lokum albo gigantyczny kredyt na 30 lat. Jeszcze jak ktoś jest typową wizażanką i zarabia 10k na rękę, już w przedszkolu zaczął uczyć się trzech języków obcych i w wieku 9 lat miał pomysł na karierę zawodową, no to spoko. Ale jednak dla większości ludzi w Polsce to są dramatyczne wybory i nie każdy zarabia tak dużo.
Ja się poważanie zaczynam zastanawiać czy nie bardziej opłaca się praca zdalna i zakup nieruchomości dalej od dużego miasta. W takiej samej cenie dostanie się coś o wiele lepszego i bardziej komfortowego. Jestem ciekawa czy przez pandemię więcej osób nie dojdzie do podobnych wniosków i czy rynek nieruchomości się nie zmieni.

Wysokie ceny mieszkań są odkąd pamiętam. Gdy rozpoczynałam pierwszą pracę na etat miałam ok. 700 zł netto, wtedy moja siostra kupiła małą kawalerkę za ok. 50 tys. zł (taka do zamieszkania z niskim poziomem wymagalności ) Był to dla mnie kosmos. Teraz minimalne wynagrodzenie netto jest 3x większe, więc ceny mieszkań też są wyższe. Krążą po sieci wykresy za ile średnich wynagrodzeń można kupić średniej wielkości mieszkanie i to nie zmienia się jakoś mocno (wiadomo, że to średnie, ale daje jakiś pogląd).

średnie wynagrodzenie w grudniu wzrosło +7% r/r. Nie dziwi mnie, ze mieszkania też są drogie. Zakup mieszkania z oszczędności to takie gonienie króliczka. Niestety bolesne.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu.

Narysuj mi coś

23/6
beatiska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2021-01-30, 11:22   #38
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez MiamiGlow Pokaż wiadomość

To już kwestia preferencji. Nawet przy pracy zdalnej nie chciałabym mieć domu na zadupiu.
Mieszkanie w dużym mieście, gdzie dookoła jest cala infrastrukturę i usługi, to dla mnie jedyna słuszna opcja.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka
bafa65383b74e1029ccef70174e4f68b71e8a0f7_646950f23ada7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 11:22   #39
Nathalynn
Raczkowanie

Normalna cena, podejrzewam że za nie więcej niż 2 pokojowe mieszkanie w W-wie. Mając wkład 20% zostanie do wzięcia ok pół mln kredytu, co da ratę pewnie w okolicach 2k - przy Waszych zarobkach to jest niecałe 20%, więc moim zdaniem nie ma się co martwić, brałabym nawet pod uwagę okres 25 lat zamiast 30 ze względu na dużo niższy koszt całościowy. Zresztą możecie wziąć kredyt w banku, w którym można realizować nadpłatę przez zwykłą aplikację mobilną (np ING), w związku z czym można uciec z niego dużo szybciej niż początkowe założenia - bez dodatkowych opłat, bo teraz już nie można takowych nakładać

Edytowane przez Nathalynn
Czas edycji: 2021-01-30 o 11:31
Nathalynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 12:06   #40
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-18 o 22:56
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 12:30   #41
Savasana
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mamaporazczwarty Pokaż wiadomość
Ja w ogole nie rozumiem jak ktoś może się zastanawiać czy stać go na spłatę kredytu przy wynajmowanym mieszkaniu. Wole spłacać swoje, niż wynajmować i płacić tyle samo miesięcznie komuś. Poza tym twierdzenie, że po 15 latach nie będzie nas stać na kredyt jest bezsensu. A na wynajem bedzie stać? Czy idzie sie pod most? Poza tym nawet w krytycznej sytuacji mieszkanie można sprzedać z hipoteką, a za ta część pieniędzy, albo kupić coś małego, w gorszej lokalizacj, albo znów wynająć. Jednak warto pomyśleć o tym, że gdy już dożyjesz emerytury, to jie wiadomo czy na wynajem bedzie cie stać, a jednak kredyt juz za swoje powinnaś do tego czasu spłacić.

Kredyt razem z opłatami za mieszkanie wychodzi z reguły trochę więcej niż wynajem. Na wynajem raczej każdy celuje w tańsze mieszkania bo właśnie szkoda płacić komuś.

Można też kupić tańsze mieszkanie w starym budownictwie i płacić mniej za kredyt lub kupić coś lepszego i droższego. To jest dylemat.

Edytowane przez Savasana
Czas edycji: 2021-01-30 o 12:34
Savasana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-01-30, 12:40   #42
MiamiGlow
Zakorzenienie

[1=bafa65383b74e1029ccef70 174e4f68b71e8a0f7_646950f 23ada7;88474552]To już kwestia preferencji. Nawet przy pracy zdalnej nie chciałabym mieć domu na zadupiu.
Mieszkanie w dużym mieście, gdzie dookoła jest cala infrastrukturę i usługi, to dla mnie jedyna słuszna opcja.

Wysłane z mojego M2007J20CG przy użyciu Tapatalka[/QUOTE]Dla mnie opcją idealną też byłoby duże miasto i wszystko w pobliżu. Ale gdy przeglądam ceny w Warszawie i Gdańsku to naprawdę nie wiem jak udźwignąć takie zobowiązanie. Szczególnie z perspektywy singielki, która obecnie nie podzieli kosztów i kredytów z facetem. Zresztą dla par to też nie takie hop, bo zanim weźmie się z kimś kredyt wypadałoby się dobrze poznać i mieć solidny plan na kolejne 30 lat.
Patrzę na ceny nieruchomości w swoich okolicach, porównuję je do tych w metropoliach i mam mętlik w głowie. Oczywiście wszystko ma plusy i minusy.
Cytat:
Ja biję pianę? Dobrze, że zakończyłaś to, co sama zaczęłaś.

Wysokie ceny mieszkań są odkąd pamiętam. Gdy rozpoczynałam pierwszą pracę na etat miałam ok. 700 zł netto, wtedy moja siostra kupiła małą kawalerkę za ok. 50 tys. zł (taka do zamieszkania z niskim poziomem wymagalności ) Był to dla mnie kosmos. Teraz minimalne wynagrodzenie netto jest 3x większe, więc ceny mieszkań też są wyższe. Krążą po sieci wykresy za ile średnich wynagrodzeń można kupić średniej wielkości mieszkanie i to nie zmienia się jakoś mocno (wiadomo, że to średnie, ale daje jakiś pogląd).

średnie wynagrodzenie w grudniu wzrosło +7% r/r. Nie dziwi mnie, ze mieszkania też są drogie. Zakup mieszkania z oszczędności to takie gonienie króliczka. Niestety bolesne.
Nie mam dobrego porównania zarobków i kosztów z perspektywy dalszych lat. Jak się tak zastanawiam dużo osób w mojej rodzinie kiedyś dostało mieszkania z pracy (wojsko czy nawet pracownicy budowlani mogli liczyć na lokum i je wykupić) albo po prostu rodzina pomogła. Natomiast znam obecne szaleństwo kredytowe.

MiamiGlow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-02-01, 00:35   #43
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Tak jest teraz, jeśli dobrze kojarzę.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-02-01, 21:08   #44
beaata
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
Tak jest teraz, jeśli dobrze kojarzę.

Dokladnie tak, teraz w niektorych bankach np. Ing kredyt hipoteczny mozna nadplacac od nawet pierwszej raty bez zadnych oplat.

beaata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-02-03, 08:39   #45
f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a
Konto usunięte

[1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;88474059]Nie, moim zdaniem taka cena jest miażdżąca zwłaszcza dla kogoś, kto musi brać kredyt na praktycznie cały koszt, żeby to kupić.
Bez względu na to jakie to mieszkanie i gdzie. Nie rozpatruję w ogóle czy to świetna inwestycja, bo są jeszcze droższe mieszkania i czy to okazja, bo już wszystko wszędzie wykupione.

Przedstawiam swój punkt widzenia, mam chyba prawo uważać, że coś może być za drogie ? Więc nie kupiłabym tego w kredycie za praktycznie pełną cenę. Albo dozbierałabym na większy wkład własny, albo szukała czegoś tańszego. Nie wiem czemu ludzie uważają, że jak im bank da kredyt na pół bańki na 30 lat, to znaczy że ich na to stać. Dzisiaj mnie stać na kilka tysięcy raty miesięcznie, a za rok ? Cholera wie.

To Twoja wypowiedź była arogancka, więc nie obrażaj się o ironię [/QUOTE]Mylisz tutaj dwa pojęcia. Cena moze byc adekwatna do lokalizacji i standardu wykończenia ale nie koniecznie do zarobków. No chyba miliarderowi byś nie napisała że mieszkanie w dobrej lokalizacji w Warszawie jest za drogie?
To tez nie działa tak że sprzedający może ustalic dowolna kwotę za lokal. Sporządza się stosowne operaty które określają wartość nieruchmości. Jak sie sprzedaje ponizej ceny rynkowej to US szybciutko upomina się o dodatkowy podatek. Ceny widuje też fakt zakupu działki. Prywatne osoby krzyczą sobie horendalne ceny ktore niestety pozniej rozliczyć trzeba w kosztach budowy. Same prace budowlane i materiały to też obecnie kosmos. W 2019 podwyżka na tych produktach oscylowala miedzy 60% a 120%. Ceny zawsze są trochę wyższe bo budujący musi liczyć się z ryzykiem inwestycyjnym. Malo kiedy sie zdarza zeby przygotować harmonogram rzeczowo- finansowy bez rezerwy przynajmniej 10% a to moim zdaniem tez malo bo u mnie np te 10% zjadały zawsze dodatkowe koszty pod postacią decyzji miasta dotyczacych budowy publicznej infrastruktury.
Drogo jest i drogo bedzie dopoki nasz cudowny rząd nie wprowadzi ustawy regulujacej rynek wynajmu ktory jest obecnie "dziki" przez co w naszym kraju biedni ludzie kupuja nieruchmosci i zadluzaja sie po uszy w bankach bo nie stac ich na wynajem.
W kwestii samego wątku rata przy takim kredycie oscylowałaby w granicach 3000 - 3300 plus nalezy doliczyć opłaty za media na calkiem sporym lokalu tak wiec z jakies 1000 zl. Moim zdaniem to nie potrzebny wydatek. Duże mieszkanie w dobrej okolicy oplaca sie jedynie osobom ktore dysponują gotówką przynajmniej w proporcjach 50%:50% Jezeli miałby to byc zakup kredytowany na potrzeby własne wtedy mniejszy lokal jest bardziej opłacalny lub zakup domu gdzieś na obrzeżach.

f4dc90dff2e2b615c19266a8122ebdaa1aaf3285_639bb50290b9a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2021-02-03, 10:24   #46
ojejuniu1974
Rozeznanie

[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88483369]Mylisz tutaj dwa pojęcia. Cena moze byc adekwatna do lokalizacji i standardu wykończenia ale nie koniecznie do zarobków. No chyba miliarderowi byś nie napisała że mieszkanie w dobrej lokalizacji w Warszawie jest za drogie?
To tez nie działa tak że sprzedający może ustalic dowolna kwotę za lokal. Sporządza się stosowne operaty które określają wartość nieruchmości. Jak sie sprzedaje ponizej ceny rynkowej to US szybciutko upomina się o dodatkowy podatek. Ceny widuje też fakt zakupu działki. Prywatne osoby krzyczą sobie horendalne ceny ktore niestety pozniej rozliczyć trzeba w kosztach budowy. Same prace budowlane i materiały to też obecnie kosmos. W 2019 podwyżka na tych produktach oscylowala miedzy 60% a 120%. Ceny zawsze są trochę wyższe bo budujący musi liczyć się z ryzykiem inwestycyjnym. Malo kiedy sie zdarza zeby przygotować harmonogram rzeczowo- finansowy bez rezerwy przynajmniej 10% a to moim zdaniem tez malo bo u mnie np te 10% zjadały zawsze dodatkowe koszty pod postacią decyzji miasta dotyczacych budowy publicznej infrastruktury.
Drogo jest i drogo bedzie dopoki nasz cudowny rząd nie wprowadzi ustawy regulujacej rynek wynajmu ktory jest obecnie "dziki" przez co w naszym kraju biedni ludzie kupuja nieruchmosci i zadluzaja sie po uszy w bankach bo nie stac ich na wynajem.
W kwestii samego wątku rata przy takim kredycie oscylowałaby w granicach 3000 - 3300 plus nalezy doliczyć opłaty za media na calkiem sporym lokalu tak wiec z jakies 1000 zl. Moim zdaniem to nie potrzebny wydatek. Duże mieszkanie w dobrej okolicy oplaca sie jedynie osobom ktore dysponują gotówką przynajmniej w proporcjach 50%:50% Jezeli miałby to byc zakup kredytowany na potrzeby własne wtedy mniejszy lokal jest bardziej opłacalny lub zakup domu gdzieś na obrzeżach.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]
Dla wielu osob mieszkanie w domu, do tego na obrzezach, to koszmar. Rada rownie dobra jak 'lepiej nie, lepiej taniej kupic w malym miescie'.
Do tego autorka nie planuje dzieci
ojejuniu1974 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-02-03, 15:34   #47
Savasana
Raczkowanie

[1=f4dc90dff2e2b615c19266a 8122ebdaa1aaf3285_639bb50 290b9a;88483369]Mylisz tutaj dwa pojęcia. Cena moze byc adekwatna do lokalizacji i standardu wykończenia ale nie koniecznie do zarobków. No chyba miliarderowi byś nie napisała że mieszkanie w dobrej lokalizacji w Warszawie jest za drogie?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]Co masz na myśli mówiąc duze mieszkanie? Za takie kwoty jak autorka podała nie kupi się w Warszawie mieszkania w nowym budownictwie większego niż 50 metrów.

Savasana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2021-02-03, 20:00   #48
Tataraczka
Rozeznanie

Normalna cena za 2/3 pokoje w nowym budownictwie Warszawie. Przy waszych zarobkach raczej bym się zdecydowała, ale musicie też przemyśleć co w sytuacji gdy jedna osoba traci dochód/rozstajecie się.
Stary 2021-02-04, 06:17   #49
anzet
Raczkowanie

Mówi się, że bezpieczny kredyt to taki w którym rata wynosi max 30% zarobków netto (tu trzeba uwzględnić, że rata wzrośnie o 20%, dalej byście się łapali?) a kwota kredytu jest na max 70% ceny zakupu.

Edytowane przez anzet
Czas edycji: 2021-02-04 o 06:18
anzet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2021-02-28, 10:07   #50
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

Cytat:
Napisane przez Samaniewiem89 Pokaż wiadomość

[/COLOR]20% wkładu własnego. 11tys. to zarobki netto. Mamy umowy o pracę na czas nieokreślony w korpo. W razie w raczej powinniśmy znaleźć szybko inna, chyba że nadejdzie kryzys i tutaj...

Myślę, że przy kredycie 500 tys. rata może być na poziomie około 2 tys. (wyliczam w oparciu mniej więcej o moje warunki kredytowe, i biorąc pod uwagę długi czas kredytowania - 25-30 lat).

Na jedną osobę 1 tys. raty przy zarobkach 5 tys. netto to dobre proporcje. Moja rata też mniej więcej wynosi taki procent wynagrodzenia i szczerze mówiąc nie odczuwam jej szczególnie, kredyt mi w ogóle nie ciąży.
Stary 2025-04-22, 14:47   #51
Karolek389
Przyczajenie

Obecnie stopy kredytowe maleją i 2025 rok jest dobrym momentem na zaciągnięcie kredytu hipotecznego: xxx

Edytowane przez aniolek-tasmanski
Czas edycji: 2025-04-23 o 07:46 Powód: link
Karolek389 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości