![]() |
#31 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kary cielesna w szkolach w USA
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;2865843]Nie zgadzam się. Dzisiaj byłam za koleżankę na dyrzuze, sama jestem z nich zwolniona, poniewaz musze zająć się na przerwach dzieckiem niepełnosprawnym ruchowo. nie znam więc dzieci nowych, gimnazjalistów. I na tym właśnie dyzurze grupa dzieciaków zachowywała sie skandalicznie - wyzywali się, popychali, używali wulgarnych gestów. Na moją ostrą reakcję ich reakcją był smiech. Jedna małolata z pępkiem nawierzchu i koszulką pod biustem po prostu odwróciła się plecami i odeszła.
Nie ma więc racji argument "słąby nauczyciel". Oni mnie nie znali, ja nie znałąm ich, a mimo to olali mnie kompletnie. I to jest kwestia braku wychowania w domu, a nie kwestia słabego człowieka.[/quote] Uczniowie nie znali cię i tak jak napisałaś słowa nauczyciela potraktowali śmiechem. Ja miałam na myśli zupełnie inne sytuacje. Uczniowie już w krótkim czasie potrafią określić jakiemu nauczycielowi można się postawić a jakiemu nie. Coś w tym jest że jeden budzi większy respekt niż drugi. Pytanie tylko co sprawia że tak się dzieje. Moim zdaniem dużo zależy właśnie od nauczyciela(co nie znaczy że tylko od niego - podkreślam). Mój brat jest nauczycielem i od samego początku swojej zawodowej drogi ustalił jasną hierarchię na linii nauczyciel - uczeń. Nigdy nie zdarzyła mu się sytuacja, że ktoś go poniża lub nie szanuje. Sama z doświadczenia wiem, że w mojej klasie część nauczycieli budziła respekt, a część lepiej nie mówić...
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie w 100%.
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
Nie no ja od jutra każdego źle zachowującego sie klienta lub ludzia z pracy będę waliła jakimś pejczykiem czy czymś podobnym...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o stwierdzenie "agresja rodzi agresję", to gdzie jest powiedziane, że stosując karę cielesną ktoś musi być agresywny ![]() ![]() Dla mnie kwestią bardziej problematyczną jest - to czyjeś, cudze dzieci, ale jeśli rodzice dają zgodę na piśmie, to nie ma problemu. Aha, dodam jeszcze że nie zamierzam swoich dzieci bić, ale nie uważam żeby to była jakaś nieodpowiednia kara. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() Edytowane przez layla_lbn Czas edycji: 2008-02-18 o 11:51 Powód: Wybacz, płeć Ci zmieniłam, przez przypadek...:( |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]() ![]() Bić dzieci w szkole? W XXI wieku? To się robiło w XIX, a co jeżeli taki nauczyciel przesadzi? Czytał ktoś "Janko Muzykanta"? On też nieźle dostał w tyłek i co się z nim stało;> Z drugiej zaś strony sytuacja taka: gimnazjum lub liceum, filigranowa nauczycielka, 150cm wzrostu ma wlać 2-metrowemu mięśniakowi, który codziennie pakuje na siłowni? Co jeżeli taki postawny uczeń jej odda? No bo skoro można bezkarnie używać siły fizycznej w szkole... I nie rozumiem tych wszystkich narzekań, że nauczyciele nie mają żadnej władzy nad uczniami? Przecież zawsze można zostawić na drugi rok w tej samej klasie. Nie raz byłam świadkiem sytuacji kiedy nauczyciel przez cały rok użera się z takim delikwentem, a jak przychodzi czas klasyfikacji to mamusia przychodzi do szkoły i prosi nauczyciela o możliwość poprawienia oceny dla syneczka, bo to takie dobre dziecko jest.... Dobre dziecko dostaje w końcu pozytywną ocenę, na koniec roku cacy, a od września wszystko zaczyna się od początku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
niestety, na niektorych nie robi wrazenia, ze moga zostac na drugi rok w klasie ;/
a przemocy mowie nie
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
Bicie to dowód słabości tego, kto bije. Jaki skutek miałoby to przynieść? Poniżone dziecko zacznie jeszcze bardziej nienawidzić szkoły i nauczycieli. Co osiągnęli w Stanach? Poziom agresji i frustracji jest tak wielki, że uczniowie przychodzą z bronią, nie potrafiąc już sobie poradzić z emocjami.
Edytowane przez kaktuss Czas edycji: 2008-02-17 o 18:47 Powód: - |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
popieram ,jak mój synalek bawił się komórką na lekcji to też mu pani zabrała i chociaż na początku sama się bulwersowałam że dlaczego własność prywatna więc jak to .ale przyznałam rację nauczycielce bo w końcu to jest szkoła a nie impreza towarzyska.oczywiście nie jestem za przemocą ale co niektórym rodzicom proponuję raz wziąć udział w zajęciach w szkole a szczególnie na przerwach ,będą bardzo zdziwieni do czego zdolne są nasze kochane dzieci.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z drugiej strony, myślę, że zostawienie kogoś na drugi rok w tej samej klasie za karę, jest dużo bardziej demoralizujące niż bicie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Najbardziej krwawe amerykańskie masakry szkolne nie zdarzyły się w Stanach których wykonuje sie kary cielesne (Columbine High), bądź na poziomie edukacji, na którym się te kary wymierza (Virginia Tech, Texas). W przypadku niezwykle krwawego Virginia Tech mordercą nie był nawet Amerykanin, lecz student z Korei. Inna głośna sprawa z 2006 - morderstwa w szkole Amiszów, też nie pochodzą ze stanu, w którym takie kary się wykonuje kary cielesne. Ostatni przykład - Northern Illinois (swoją drogą, sądząc po nazwisku mordercy, polskie pochodzenie/korzenie...), też ani stopień edukacji, ani stan w którym takie kary są wykonywane. Na jakiej więc podstawie taka "błyskotliwa" korelacja wg Ciebie ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Stosowanie przemocy wobec drugiego człowieka jest sprzeczne z prawem. Nie widzę powodu, żeby prawo miało chronić tylko silnych (dorosłych) zaś dopuszczać pozbawianie podstawowych i niezbywalnych praw człowieka jednostki słabe (dzieci). Ludzie często zapominają, że dzieci to także ludzie i prawa człowieka także ich dotyczą. Tiare - to dobre, co napisałaś. Też myślałam nad tym, że skoro twierdzimy, że kary cielesne maja działanie wychowawcze, to czemu nie bijemy pracowników niewywiązujących się z obowiązków, kierowców przekraczających prędkość, czemu nie mamy jakiegoś ładnie wychowującego systemu tortur fizycznych w zakładach karnych?
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzieci mają prawa, lecz jestem przeciwny doprowadzaniu do tego, że rodzice nie mają nic do powiedzenia w sprawach wychowania. Efektem tego są dzieci wychowane bezstresowo, które nie mają żadnych norm i hamulców, bo nie zostały one w nich wytworzone w procesie wychowawczym. Niestety, tak się składa, że karanie jest nieuniknioną częścią wychowania. Jeszcze powiedz, że niezgodne z prawem jest zakazanie dziecku z korzystania z komputera/telewizora w ramach kary (bo ogranicza jego samoekspresję), czy "areszt domowy" (bo ogranicza jego wolność). Od paranoi tylko krok... ![]() Co do ostatniego akapitu - bo to dorośli ludzie, a nie dzieci które się wychowuje? Na koniec: dlaczego masz narzucać komuś jak ma wychowywać dzieci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Jeśli zabierze się rodzicom możliwość bicia dzieci, to już "nie mają nic do powiedzenia w sprawach wychowania"?! Przerażasz mnie. Cytat:
Przemoc silniejszych wobec słabszych uczy tego, że silniejszych należy się bać, a słabszych wolno bić. Jakim przykładem jest rodzic, który mówi: nie wolno bić słabszych, a sam to robi? W ten sposób można dojść do wniosku, że nie wolno również narzucać ludziom, żeby nie katowali współmałżonków, psów, a także własnych rodziców, kiedy Ci będą starzy.
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo może je zabić?
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
No, jezeli Twoim zdaniem, jedynym srodkiem wychowawczym jest bicie, to rzeczywiscie jezeli rodzicom zabroni sie tego nie beda mieli nic do "powiedzenia".
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dzieci wychowane bez kar - juz owszem.... a tak jak dezawuujesz bicie, ze ogranicza prawa dziecka, tak mozna zdezawuuowac wiekszosc kar i do czego to prowadzi? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niby dlaczego pozostanie na drugi rok ma być demoralizujące? To dodatkowy rok na poprawę ocen i swojego zachowania. Nie uważam, żeby przykład podany w moim poprzednim poście był ekstremalny bądź też abstrakcyjny. W szkołach do których uczęszczałam (podstawówka,gimnazjum,lo ) pracowały głównie PANIE nauczycielki i mało która mogła poszczycić się posturą sumo fightera ![]() Natomiast w gimnazjum nie brakowało dresów w wieku 16-17 lat , którzy zamiast na lekcje chodzili na siłownię. I naprawdę nie zdziwiłaby mnie sytuacja, gdyby nauczycielka (zgodnie z prawem oczywiście) ukarała takiego ucznia -czyt. uderzyła go- a on oddałby jej o wiele mocniej, przy reszcie klasy oczywiście. Wspaniały sposób na poprawę autorytetu nauczyciela ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie mieszaj poprawiania ocen i zachowania, bo to dwie rozne sprawy, u mnie w podstawowce osoby sprawiajace problemy wychowawcze i majace problemy z nauka, to byly dwie zupelnie nie pokrywajace sie grupy. Reasumujac: krzywdzisz dziecko, zabierasz mu rok z zycia tak naprawde. Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Wlasnie do tego prowadzi bicie gdy nie jest to oficjalna kara. Gdyby taka kara byla, to po pierwsze, uczen nie powinien byc bity w klasie, po drugie, nie powinien byc bity publicznie (bo to ponizajace), nawet ta filigranowa nauczycielka nie musiala by wykonywac kary, tylko ktos inny. Ogolnie Twoj arugment to jest szukanie dziury w calym - 16letnie byczki to jakis promil tych uczniow, tak samo jak filigranowe panie (co zreszta, jak pisalem wyzej, nie jest problemem). |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdzie przebiega Twoim zdaniem ta cienka granica, kiedy to państwo może wkroczyć?
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta cienka granica jest mysle dosc dyskusyjna... z jednej strony, wychodze z zalozenia, ze panstwo powinno sie jak najmniej mieszac w zycie obywateli, ale z drugiej jak sobie przypomne o parze wegan, ktorzy zabili swojego synka, bo go karmili produktami z soi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Raczkowanie
|
Niestety, ale większość osób, które są za biciem uczniów do końca nie zdaje sobie sprawy czym by się to skończyło. Jestem uczennicą, nastolatką. Chodzę do normalnej szkoły. Owszem, bywają przepychanki, bójki (nie do krwi, bez noży), zdarzają się pijani (jak już to prędzej na dyskotece), palą jak wszędzie. I faktycznie czasem jednemu z drugim przydałaby się jakaś mocna kara, ale już nawet nie bicie, coś bardziej upokarzającego np ww mycie toalet ( i zdjęcia wywiesić na "ścianie wstydu'"). Ale bicie to przesada. To przykre, ale niestety prawdziwe. W wielu polskich szkołach pracują nauczyciele, którzy nie lubią pracować z młodzieżą, mają problemy z agresją. W mojej szkole jest wielu nauczycieli, którzy nie lubią młodzieży. Nie szanują nas, mają w głębokim poważaniu nasze zdanie, a lekcja kompletnie ich nie interesuje, nie przychodzą na nie lub w ogóle ich nie prowadzą. Moja była nauczycielka to straszna "wrzeszczota". Mama opowiadała mi, że kiedy były zajęcia z wuefu na terenie obok szkoły to ludzie przyglądali jej się i śmiali jak się wydziera choćby za to, że ktoś za wolno pobiegł. Nauczyciel sportówki wyzywa swoich podopiecznych od najgorszych i nie liczy się ze zdaniem innych nauczycieli (z hali korzysta kiedy chce, przekłada zajęcia po godzinach innych klas). A teraz wyobraźcie sobie tych nauczycieli gdyby dać im prawo do "lekkich cielesnych kar". Zdenerwowałby się taki i pobiłby do krwi ucznia, bo ten położył nogi na ławce i nie chciał zdjąć. I co teraz z tym zrobić? Przecież nikt nie określił jak bić wolno i kiedy to przesada i w jakich sytuacjach wolno tak karać. Nietrudno byłoby się wybronić w sądzie. Wiem, że uczniowie przesadzają. Że są chamscy, że pyskują itd. Ale przecież nie raz spotkałyście się w życiu z chamami i prostakami. I nawet gdybyście miały ochotę, czy uderzyłyście tych ludzi? Poza tym nauczyciel, który docieka się przemocy traci jakikolwiek autorytet w oczach uczniów. Z obserwacji wiem, że nauczyciel nie musi nawet krzyczeć by w klasie był spokój. Mój nauczyciel historii nigdy na nikogo nie krzyczał, a na lekcjach była cisza, bo do odpowiedzi nikt iść sam nie chciał, a pan prowadził ciekawie lekcje. Nauczyciel matematyki jedyną karę jaką stosuje to "wstań" i tak do końca lekcji. Nauczycielom powinno się robić odpowiednie testy psychologiczne. Czy lubi młodzież, czy nie jest agresywny i czy umie wzbudzić autorytet. Nie każdy nadaję się do tego zawodu. Miałam przez miesiąc nauczyciela, który nie potrafił patrzeć się komuś w oczy, czerwienił jak wypowiedział dwa słowa i bał się wpuszczać uczniów do klasy. Oczywiście autorytetu nie wzbudzał żadnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Konto usunięte
|
Dla mnie bicie drugiego człowieka jest przejawem słabości. W życiu nie mam zamiaru być swoich dzieci, tak samo jak mama mnie w życiu nie uderzyła. Nie uważam się przez to za jakieś niewychowane dziecko, bo mama nie stosowala u mnie kar cielesnych.
![]() Ja sobie bym nie pozwoliła, aby jakiś nauczyciel mnie bił. I również nie dziwiłabym się uczniom, którzy by oddali(agresje rodzi agresje) Chodziłam do podstawówki, chodziłam do gimnazjum, gdzie było najgorzej. Niektórzy nie szanowali nauczycieli, wszędzie palili, bójki również się zdarzały, naćpani równiez przychodzili, nie uczyli się, zostawali po 3 lata w tej samej szkole itp. Ale jakoś wyszli z tej szkoły, nauczyciele nie zostali zabici i sobie nawet radzili. Na szczęście jestem już w liceum, gdzie nie ma tylu gówniarzy, a ludzie są najczęściej na jakimś poziomie. ![]() A jeszcze odnośnie telefonów komórkowy. Czemu się tak ich czepiacie? Czy one naprawdę zakłócają lekcje? BArdziej bym powiedziała, ze rozmowy, a nie dźwięk smsa, który się zdarzył, bo ktoś zapomniał wyciszyć telefonu. U mnie w szkole teoretycznie jest zakaz używania telefonów, trzeba mieć je wyłączone i głęboko schowanego. Jednak bardzo często się zdarza, ze telefon dzowni na lekcji, a nauczyciel go nie zabiera, tylko każe wyłączyć. To wszystko, nikt się nie denerwuję, nikt się nie wkurza. Ja osobiście piszę smsy na lekcji i jak dotąd żaden nauczyciel nie zauwazył. Kwestia ukrycia się, pisać i tak będziemy mimo tych zakazów. ![]() A argument, ze mogę z tym poczekać do przerwy jakoś mnie nie przekonuje, bo zazwyczaj piszę do kogoś, jak mi się potwornie ludzi na lekcjach. Niektórych nauczycieli po prostu nie da się słuchać... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.