szampon oczyszczający - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-04-08, 21:09   #31
mrrrau
Przyczajenie

Dot.: szampon oczyszczający

wow, dopiero co dowiaduje się o czymś takim co szampon oczyszczający! (na jakim świecie ja dotąd żyłam?!). chyba właśnie tego potrzebują moje włosy. dziewczyny proszę polećcie mi coś, najlepiej z odżywką nawilżającą... bo boje się, że ten szampon może mi wysuszyć włosy, są dość cienkie i w ogóle się nie puszą (a chciałabym), są raczej ciągle takie "przylizane" i nic z tym nie mogę zrobić, nawet szampony nadające objętości, pianki, lakiery nic nie działa. dodam, że włosy są proste i za chiny nie chcą się kręcić :/
mam nadzieję, że któraś z Was mi pomoże coś znaleźć z góry dzięki!
Stary 2012-04-08, 22:18   #32
jeanettex3
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mrrrau Pokaż wiadomość
wow, dopiero co dowiaduje się o czymś takim co szampon oczyszczający! (na jakim świecie ja dotąd żyłam?!). chyba właśnie tego potrzebują moje włosy. dziewczyny proszę polećcie mi coś, najlepiej z odżywką nawilżającą... bo boje się, że ten szampon może mi wysuszyć włosy, są dość cienkie i w ogóle się nie puszą (a chciałabym), są raczej ciągle takie "przylizane" i nic z tym nie mogę zrobić, nawet szampony nadające objętości, pianki, lakiery nic nie działa. dodam, że włosy są proste i za chiny nie chcą się kręcić :/
mam nadzieję, że któraś z Was mi pomoże coś znaleźć z góry dzięki!
Szampon oczyszczający to może Barwa, wybierz taki najlepiej z prostym składem,a jak boisz sie wysuszenia to wybierz taki który nie zawiera ziół w składzie. Dodatkowo możesz zastosować wersję OMO, powinna zabezpieczyć przed wysuszeniem. A może zamiast szamponu użyj peelingu cukrowego.
Stary 2012-04-11, 13:10   #33
mrrrau
Przyczajenie

dzięki za odpowiedź, poczytałam trochę i wymyśliłam coś innego! kupiłam szampon nawilżający emolium - będę próbować ;] bo skórę głowy też mam w tragicznym stanie... mam nadzieję, że dzięki temu włosy też "odżyją", a szamponu oczyszczającego nie mogłam nigdzie znaleźć :|
ale zastanawiam się nad tym:
http://allegro.pl/revlon-pro-you-sza...214518460.html
ktoś używał?
Stary 2012-04-11, 23:43   #34
piroksena
Zadomowienie

Od czasu do czasu używam szamponu Detox Toni&Guy. Spisuje się ok, włosy są odciążone i nowo narodzone. Niezbyt tani ale też nie kasuje włosów nawet przy częstszym używaniu.

piroksena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-13, 21:35   #35
lanavera
Zadomowienie

Przeczytałam wasze propozycje, ale wciąż nie wiem, jaki szampon jest w stanie pozbyć się tych najgorszych, nierozpuszczalnych w wodzie ani niczym silikonów, jak cyclopentasiloxane na przykład. chodzi o to, że mam szampon biovax, ktory jest super, bez silikonów, parabenów i bez sls, a odżywka niestety już jest z silikonami i szampon, jako że nie ma sls, nie zmyje odżywki z tej samej serii wiec chciałabym zakupić jakiś hardcorowo oczyszczający szampon do stosowania, powiedzmy, raz na dwa tygodnie. który szampon NA PEWNO zmywa te trudno usuwalne silikony. Proszę o odpowiedź kogoś, kto się na tym trochę zna, bo rekomendacja w stylu "wydaje mi się, że ten zmywa, bo moje włosy są po nim lżejsze" to nie to, o co mi chodzi.
lanavera jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 09:12   #36
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

ja uzywam silikonow caly czas gdyz mam porowate wlosy raz na tydzien funduje im oczyszczanie szamponem aptecznym ziaji : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...lupiezowy.html pozniej funduje im maske;D

silikon o ktorym piszesz cyclopentasiloxane jest sylikonem lotnym ,co oznacza ze w czesci odparowuje z wlosow tworzac malenkie "otworki" przez ktore rozne skladniki sa w stanie sie dostac do wlosa ale to co zostaje jest juz ciezko zmywalne allleeeeee...........mozn a to zmyc np przy olejowaniu wlosow bo ten silikon rozpuszczalny jest w olejach ( poza rycynowym)
Stary 2012-06-16, 09:53   #37
lanavera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olkie Pokaż wiadomość
ja uzywam silikonow caly czas gdyz mam porowate wlosy raz na tydzien funduje im oczyszczanie szamponem aptecznym ziaji : https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...lupiezowy.html pozniej funduje im maske;D

silikon o ktorym piszesz cyclopentasiloxane jest sylikonem lotnym ,co oznacza ze w czesci odparowuje z wlosow tworzac malenkie "otworki" przez ktore rozne skladniki sa w stanie sie dostac do wlosa ale to co zostaje jest juz ciezko zmywalne allleeeeee...........mozn a to zmyc np przy olejowaniu wlosow bo ten silikon rozpuszczalny jest w olejach ( poza rycynowym)
Dzięki wielkie oprócz tego w odżywce jest również cyclomethicone, dimethiconol, dimethicone i peg 14. czy one również zachowują się w wyżej wymieniony sposób? Dimethicone chyba zmywa się w ogóle zwykłym, delikatnym szamponem, prawda?

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

A no i jeszcze - ten szampon który zaproponowałaś jest dla włosów z łupieżem. Ja nigdy nie miałam łupieżu ani tego typu problemów, więc czy stosowanie tego szamponu nie jest dla mnie nieodpowiednie? Może powinnam wybrać jakiś inny z tej serii Ziaja Med?
Stary 2012-06-16, 10:04   #38
lulaluna
Rozeznanie

Dziewczyny czy szampon yves rocher hammamelis,
Aqua, Sodium Laureth Sulfate, Sodium Cocoamphoacetate, Peg-40 Glyceryl Cocoate, Citric Acid, Hamamelis Virginiana Extract, Polysorbate 20, Parfum, Sodium Coceth Sulfate, Peg-150 Distearate, Sodium Benzoate, Peg-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Peg-7 Glyceryl Cocoate, Salicylic Acid, Glycerin, Alcohol

...będzie się nadawał na oczyszczający?
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-16, 10:52   #39
olkie
Zakorzenienie

GG do olkie

Cytat:
Napisane przez lanavera Pokaż wiadomość
Dzięki wielkie oprócz tego w odżywce jest również cyclomethicone, dimethiconol, dimethicone i peg 14. czy one również zachowują się w wyżej wymieniony sposób? Dimethicone chyba zmywa się w ogóle zwykłym, delikatnym szamponem, prawda?

---------- Dopisano o 10:53 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

A no i jeszcze - ten szampon który zaproponowałaś jest dla włosów z łupieżem. Ja nigdy nie miałam łupieżu ani tego typu problemów, więc czy stosowanie tego szamponu nie jest dla mnie nieodpowiednie? Może powinnam wybrać jakiś inny z tej serii Ziaja Med?
ja tez nie mam lupiezu ani nigdy nie mialam.ale on jest rowniez przeznaczonu do wlosow przetluszczajacych sie jak i kiedy wlosy nam sie przetluszczaja po zbyt agresywnych srodkach chemicznych np farbie,trwalej, w okresie grzewczym i klimatyzacji oraz w okresach stresu i dojrzewania ja go uwielbiam ma zapach.....mietowy na lato super
Stary 2012-06-16, 11:17   #40
lanavera
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olkie Pokaż wiadomość
ja tez nie mam lupiezu ani nigdy nie mialam.ale on jest rowniez przeznaczonu do wlosow przetluszczajacych sie jak i kiedy wlosy nam sie przetluszczaja po zbyt agresywnych srodkach chemicznych np farbie,trwalej, w okresie grzewczym i klimatyzacji oraz w okresach stresu i dojrzewania ja go uwielbiam ma zapach.....mietowy na lato super
boję się, ze może mi zniszczyć włosy, bo moje się nie przetłuszczają w ogóle, mogę je myć raz na 5 dni
Stary 2012-10-13, 22:18   #41
layla_lbn
Zakorzenienie

GG do layla_lbn Send a message via Skype™ to layla_lbn

Ja używam Hip Detox, ale szukam jakiegoś tańszego zamiennika, myślę o Detoxie od Toni&Guy.

Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje

layla_lbn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-14, 12:51   #42
MesaVerde
Raczkowanie

Szampon oczyszczający to po prostu zwykły szampon z detergentami siarczanowymi (wszystko z sulfates w nazwie).
O detergentach można poczytać np. na tym blogu: http://czarownicujaco.blogspot.com/2...kadnikach.html

Silne detergenty ma prawie każdy szampon, ale oczyszczający jest tylko ten, który nie ma innych w składzie innych substancji filmotwórczych, które się nadbudowują, bo przecież je mamy oczyścić. To są właśnie silikony (-cone; -siloxane na końcu), poliquetrenium i quaternium, oraz guma guar i tego warunku większość szamponów już nie spełnia, łącznie z wieloma które wkleiłyście jako teoretycznie "oczyszczające"!
Najlepsze są zwykłe, najtańsze szampony jak Barwa czy ziołowe. Nie trzeba wydawać kokosów, bo te "oczyszczające" w niczym nie muszą ustępować tańszym, wystarczy porównać składy. W przypadku dużego nadbudowania silikonami itp. przez kilka lat potrzeba czasem kilku myć, żeby włosy się oczyściły. Dla wzmocnienia jego działania ewentualnie można dodać pół łyżeczki sody do porcji szamponu, ale nie należy robić tak często, to tylko opcja do zadań specjalnych.
Wklejam jeszcze jednego blogowego linka dot. szamponu oczyszczającego. http://hair-and-food.blogspot.com/20...szczajacy.html
Uwielbiam oleje.
Czytam, słucham, jestem szczęśliwa.

Będę:
Ćwiczyć i pływać- kondycja i sylwetka.
Precz z celulitem i naczynkami.
Badania kontrolne.
Zorganizować się i popchnąć życie do przodu.

Edytowane przez MesaVerde
Czas edycji: 2012-10-14 o 12:53
MesaVerde jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości