Jaki transporter dla kota? - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-13, 19:56   #31
adzia'90
Rozeznanie

Dot.: jaki transporter dla kota?

na początku witam wszytskich na wiZOOż [mój pierwszy post tu]
odświeżam wątek z powodu dylematu jaki mam.. znalazłam fajną torbe/transporter dla mojej kotki. Póki co ma 2,5 miesiąca, więc z rozmiarem niby nie ma problemu, ale kotka urośnie, a chciałabym, aby służył mi troche czasu... znalazłam na allegro : http://www.allegro.pl/item477234109_..._orange_s.html
wydaje sie solidna, ale właśnie rozmiar 35x21x21 czy nie za mały ? z kotem jakos ekstra nie podróżuje, jedynie do weta. Czytalam, ze transporter nie powinien byc za duzy, bo kot woli coś przytulnego.. Mialam plastikowy koszyczek otwierany góry, byl fajny ale siostrze pozyczylam i kot jej tak sie do niego przywiązał, ze w nim śpi, więc odbierać mu nie będę, poza tym te wszystkie plastikowe transportery jakos źle mi sie kojarzą, sama nie chcialabym w czymś takim podróżować... ta torba wydaje się taka właśnie przytulna. Poproszę o radę co do rozmiaru
adzia'90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 22:15   #32
adzia'90
Rozeznanie

up.
nikt nie pomoże?
Stary 2008-11-14, 22:45   #33
motylek1007
Zakorzenienie

moim skromnym zdaniem za mały jest ten transporter, ja mam podobny rozmariowo i.....ledwo moja swinka morska sie w nim miesci (a mam 2) wiec dla kota tym bardziej za ciasny bedzie

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-14, 22:57   #34
adzia'90
Rozeznanie

Chwilke temu zalicytwałam, jak będzie za mały to wystawie na aukcje.. Siostra zmierzyła ten poprzedni to 40 cm ma..
Pozdrawiam
Stary 2008-11-14, 23:00   #35
motylek1007
Zakorzenienie

daj znac pozniej jak sie sytuacja rozwineła

[*] 11.09.2012
Stary 2008-11-14, 23:07   #36
adzia'90
Rozeznanie

jak wygram aukcje to dam znac.. jest dostępny tez większy 41x25x24 sądze,ze bylby pewnie lepszy,ale juz 70pln... odezwe sie jutro wieczorem. teraz uciekam spać,bo jutro rano do pracy Dobrej nocy
Stary 2008-11-15, 22:46   #37
adzia'90
Rozeznanie

Przegrałam licytacje, a może i lepiej skroro mówisz,ze mogłby być mały. sądzisz,ze ten lepszy http://www.allegro.pl/item482616177_...nsportowa.html ??

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-16, 10:35   #38
motylek1007
Zakorzenienie

ja nie mam kota ale patrzac na wymiary to mi 2 prosiaki wejda i skoro wlascieciel mial dla yorka to chyba i dla kota bedzie ok

[*] 11.09.2012
Stary 2008-11-17, 08:16   #39
adzia'90
Rozeznanie

jeszcze jedna osoba wystawila ja na licytacje,to sprobuje zalicytować.. moze taniejmi sie uda.bardzo mi sie podoba a jedna z allegrowiczek dała zdjecie z yorkiem w srodku a skoro piszą ze dla kota,malego psa to chyba rozmiarpowinien byc spoko. choc te plastikowe są większe dł.44 wys.32 szer.29 s tu jednak 35x21x21 to jaka roznica jest..
Stary 2008-11-18, 22:13   #40
Aranka
Zakorzenienie

kupiłam dla mojego kociaka ten

http://allegro.pl/item467942878_467942878.html

gratis dostałam mały polarowy kocyk. Jest gabarytowo spory ale skoro kociakowui ma być wygodnie to lepszy większy niż taki, w którym nie mógłby sie obrócić i rozprostowac kości...

Wszystkie nieba bym oddała aby z TOBĄ dzielić jedno piekło
Aranka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-19, 17:13   #41
Lupetita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez adzia'90 Pokaż wiadomość
na początku witam wszytskich na wiZOOż [mój pierwszy post tu]
odświeżam wątek z powodu dylematu jaki mam.. znalazłam fajną torbe/transporter dla mojej kotki. Póki co ma 2,5 miesiąca, więc z rozmiarem niby nie ma problemu, ale kotka urośnie, a chciałabym, aby służył mi troche czasu... znalazłam na allegro : http://www.allegro.pl/item477234109_..._orange_s.html
wydaje sie solidna, ale właśnie rozmiar 35x21x21 czy nie za mały ? z kotem jakos ekstra nie podróżuje, jedynie do weta. Czytalam, ze transporter nie powinien byc za duzy, bo kot woli coś przytulnego.. Mialam plastikowy koszyczek otwierany góry, byl fajny ale siostrze pozyczylam i kot jej tak sie do niego przywiązał, ze w nim śpi, więc odbierać mu nie będę, poza tym te wszystkie plastikowe transportery jakos źle mi sie kojarzą, sama nie chcialabym w czymś takim podróżować... ta torba wydaje się taka właśnie przytulna. Poproszę o radę co do rozmiaru

hej! moj kicius ma dokładnie taki transporterek, wybralam rozmiar M i mysle, że bedzie wystarczający. Jestem z niego zadowolona. Kotek na 4miesiące ale jak urosnie to tez zmiesci sie do niego. Jak na razie transporter sprawuje sie bardzo dobrze, czesto go uzywam, jest wytrzymaly, chociaz ta krateczka jest plastikowa a mój Prezes umyślał sobie ostrzyc sobie na niej pazurki. Mam nadzieje ze wytrzyma
Lupetita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-19, 17:25   #42
adzia'90
Rozeznanie

Jak miło, ze odezwała sie osóbka ktora ma kota i taki transporterek... właśnie siedziałam w necie i znalazłam L'ke 28x50x27cm za 79 pln, M'ka 24x43x25 na allegero 59,. S'ke znalazlam za 38pln, ale doszłam do wniosku, ze S'ka bedzie za mała, i sie zastanawiam między M a L ... Mówisz, ze M spokojnie wystarczy? w Piątek mam wypłate to sie zobaczy... a za tydzien drugie szczepienie musze zmienić weta, bo te cos nieteges.. Zastanawiam sie jeszcze czy będą tansze. jeśli mozna wiedzieć gdzie kupowałas i za ile? w zoologicznych pewnie nie bedzie wcale, albo droższe..

Moglabys zrobic zdjecie swojego kociaczka tym transporterku? ale bez zamykania, zebym widziala jaki duzy w proporcji do kotka. Moja za pare dni skonczy 3 miesiace, ale jest malutka..

Edytowane przez adzia'90
Czas edycji: 2008-11-19 o 17:57
Stary 2008-11-19, 21:41   #43
Lupetita
Raczkowanie

Kupiłam na allegro dość dawno i nie pamiętam ile zapłaciłam całkiem niedawno natknelam sie na identyczny transporterek w zoologicznym,ale chyba ciut wiekszy, i kosztował ponad 80zł!!! na allegro nawet z przesyłką wychodzi taniej między M a L jest rzeczywiście nieduża różnica, raczej zależy jak duży będzie lub jest kotek dorosły. Myslę, że w L będzie troche więcej luzu, jednak M też nie jest ciasna teraz gdy jest zimno do środka wkładam mały kocyk, nakładam go na boki torby i jest ok, kot nie ma ciasno chociaz ma dopiero 4 miesiace.
co do zdjec to wysylam takie jakie mam na teraz, pstrykne mu jutro takie pozowane w torbie i tez przesle
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (90,1 KB, 93 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (59,4 KB, 114 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (108,6 KB, 84 załadowań)
Stary 2008-11-19, 21:49   #44
Lupetita
Raczkowanie

2 i 3 zdjecie - kotek mial 2 miesiące

Mam nadzieje, że pomogę w podjeciu decyzji

ps. czesto sie zdarza, że ludzie na ulicy zwracaja uwagę na torbę i kotka a kilkoro pytało nawet gdzie torbe zakupiłam bardzo ładnie sie prezentuje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (80,5 KB, 112 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02538.jpg (41,5 KB, 99 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg maly.jpg (65,3 KB, 128 załadowań)
Stary 2008-11-19, 22:20   #45
Relyah
Raczkowanie

Ja tak jak poprzedniczki mam wiklinowy z krateczką (olaboga, chyba z 10 lat już). Niezniszczalny.. Idealny do jazdy autem, bo jest stabilny i sztywny, do tego bardzo przewiewny.. no i kotek wszystko widzi zza szparek, jak i zza krat

Lupetita, straaasznie mnie rozbawiłaś Świetna jest ta torba do noszenia!!!
Powiedz mi tylko, proszę, jak jest z jej sztywnością?
W środku wygląda jak futerał na aparat :P
buahahaaa... a ten kot na 3cim zdjęciuuuuuuuuuuuuuu aaaaaa hahahahaa
co za mały kosmita!! wygląda jakby z pralki właśnie wyszedł hahaha ojejj..

Edytowane przez Relyah
Czas edycji: 2008-11-19 o 22:23
Relyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-20, 09:04   #46
Lupetita
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Relyah Pokaż wiadomość
Ja tak jak poprzedniczki mam wiklinowy z krateczką (olaboga, chyba z 10 lat już). Niezniszczalny.. Idealny do jazdy autem, bo jest stabilny i sztywny, do tego bardzo przewiewny.. no i kotek wszystko widzi zza szparek, jak i zza krat

Lupetita, straaasznie mnie rozbawiłaś Świetna jest ta torba do noszenia!!!
Powiedz mi tylko, proszę, jak jest z jej sztywnością?
W środku wygląda jak futerał na aparat :P
buahahaaa... a ten kot na 3cim zdjęciuuuuuuuuuuuuuu aaaaaa hahahahaa
co za mały kosmita!! wygląda jakby z pralki właśnie wyszedł hahaha ojejj..

Hmm ciekawe masz skojarzenia torba jest sztywna, w sam raz kiciuś na 2 i 3 zdjeciu byl jeszcze troche zaniedbany, troche czasu potrzebował aby dojść do normy, bo znaleźlismy go w bardzo złym stanie
Stary 2008-11-20, 09:27   #47
Aranka
Zakorzenienie

Pytałam o tę torbę w zoologicznym Pani mi powiedziała, ze to bardziej dla psów małej rasy. Koty mają pazurki i mogą go podrapać więc zrezygnowałam. Wybrałam plastikowy transporter bo i bardziej higieniczny, sztywniejszy i większy. Choć przyznam, ze torba prezentowała się ślicznie i jest bardzo sztywna!

Stary 2008-11-20, 15:52   #48
adzia'90
Rozeznanie

no to zakupie w takim razie M'ke... zawsze 20pln w kieszeni, tymbardziej, ze teraz drugie szczepienie i 50PLN pojdzie na weta..

Aranka widze, ze Ty z Torunia, gdzie z kotkiem chodzisz do weterynarza?

a tą torbe znalazlam w necie za 55 pln... obok pozwolilam sie pochwalic zdjeciem mojej Czoko
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 204112.jpg (24,6 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 053.jpg (54,0 KB, 61 załadowań)

Edytowane przez adzia'90
Czas edycji: 2008-11-20 o 15:57
Stary 2008-11-20, 18:49   #49
Relyah
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lupetita Pokaż wiadomość
Hmm ciekawe masz skojarzenia torba jest sztywna, w sam raz kiciuś na 2 i 3 zdjeciu byl jeszcze troche zaniedbany, troche czasu potrzebował aby dojść do normy, bo znaleźlismy go w bardzo złym stanie
Ojej...bardzo przepraszam, myślałam, że tak po prostu wygląda..
Relyah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-20, 20:11   #50
Aranka
Zakorzenienie

adzia'90 - kotek przybędzie nam w ten weekend ale mam od 9 lat psa, z którym jeżdżę tylko wyłącznie do weta na Kniaziewicza na Stawkach - dla mnie to idealny profesjonalista - na dodatek tani! Po różnych przebojach i szukaniu idealnego weta mamy w końcu swojego zaufanego! Polecam! Masz śliczną czarnulkę w domu!

Edytowane przez Aranka
Czas edycji: 2008-11-20 o 20:12
Stary 2008-11-20, 20:35   #51
adzia'90
Rozeznanie

Aranka ja się właśnie motam co to wyboru stałego weta, bardzo polecany jest Dr. Krawczyk na Legionów koło Piotra i Pawła, jeździłam tam kiedys z psem, ale ze względu na czas oczekiwania na dostanie sie do gabinetu (3godz) zrezygnowałam.. od jakiegos czasu z psem chodzimy koło Bumaru, sterylizowalismy tam jedną kotke(uciekła nam tydzień po sterylizacji), moja mama jest bardzo zadowolona z tych lekarzy, ja bylam tam raz i nie moge sie wypowiedziec na ich temat... ja przez nagły zły stan zdrowia kićki o 21 wieczorem pojechałam na Wszyńskiego koło Kościoła, ale nie jestem zbyt zadowolona z tych lekarzy, leczyli mi ją tam na koci katar, jeden lekarz mówił, ze 3 zastrzyki wystarczą inny, ze 5 a jeszcze inny, ze 7 będzie potrzebych, w końcu przez 7 dni jeździlam na zastrzyki wydawałam od 15-23 pln za szczepienie, u kazdego lekarza inaczej pomimo stale 3 zastrzyków i jednej tej samej przychodni... znajomi mówili, ze mam jak najszybciej zmienic weta, bo ta przychodnia ma złe opinie.. ale na drugie szczepienie już z nią tam pójdę i w razie jakis komlikacji bede szła do innego weta, chcę ją wysteryliować dlatego szukam odpowiedzialnego lekarza...

Przepraszam za ot.

Ps. mieszkam w toruniu lat 18 i pierwsze słysze o ul. Kniaziewicza, jakie to przykre, ze właśnego miasta nie znam

Dziekuje za pochwałe mej piękności
Stary 2008-11-20, 20:42   #52
Aranka
Zakorzenienie

Ja u swojego robiłam za jednym zamachem u suni cesarkę i sterylizację i płaciłam 400zl podczas, gdy za ten zabieg na Kościuszki śpiewano sobie od 650zł do nawet 1000!!!! na dodatek wet na drugi dzień przyjechał z zastrzykiem do nas do domu. We wrześniu sunia miała pękniętą przetokę okołoodbytniczą i zapłaciłam za zbieg 150zł + 15zł za zastrzyk przez bodajże 2-3 dni potem! Uważam, ze akurat ten wet jest tani, bardzo solidny a z Kościuszki mam złe wspomnienia. psina rozwaliła sobie pechowo łapę. Jechaliśmy taksówką z krwawiącym psem w szoku. A tam czekało nas czekanie ponad godzinę, gdzie na koniec pies miał robioną operację bo nacięte było ścięgno! Za takie 2cm nacięcie wybuliliśmy wówczas 350zł nie mówiąc o dalszym leczeniu gdzie codziennie inny wet na dyżurze mówił co innego...

Skoro ty też z Torunia to poleć mi dobry sklep zoologiczny zaopatrzeniem dla kotów, jaki żwirek kupujesz dla swojej koci i ile płacisz. Ja w sumie byłam wczoraj w Bumarze w maluśkim zoologicznym z karmami i chyba tam wrócę bo po rozeznaniu Benek Cristal jest tam tylko po 16zł a na Legionów w sklepie zoologicznym po 21zł.Szukałam w zoologach karmy Akana ale niestety nie ma...Chyba kupię przez neta.

Edytowane przez Aranka
Czas edycji: 2008-11-20 o 20:44
Stary 2008-11-20, 21:01   #53
adzia'90
Rozeznanie

ja kupuje tego najzwyklejszego benka co na obrazku ma kota i króliki, place za 5l 8,50, jestem z niego niezbyt zadowolona, nieladnie pachnie, przykleja sie do kuwety.. kupuje go w malenkim zoologicznym na strumykowej, nie ma tam wcale wyboru, ale ten zwirek jest tam najtanszy. kicia do drewnianych załatwiać sie nie chce zabawki kupuje na Nowym rynku, ceny ciut wyższe... jutro ide wyczaić jakis nowy zoologiczny otowrzyli na warszawskiej{?} naprzeciwko przystanku 1 na pl.sw.katrzyny... poszukuje zwirku hiltona truskawkowego i neutralizatora z benka, moze tam dostane, bo w obu zoologicznych wymienionych wczesniej nie ma.. o karme bede sie mogla tam zapytac, wiem ze na nowym runku maja royala (?)ale chyba tylko dla psów, na wage.. ale jakas konkretną karme Akana? dla psa, kota? jutro bede to podpytam.
Stary 2008-11-20, 21:10   #54
motylek1007
Zakorzenienie

dziewczyny nie łatwiej Wam (i taniej) zamawiac przez net?

[*] 11.09.2012
Stary 2008-11-20, 21:16   #55
Aranka
Zakorzenienie

Adzia'90 - chodzi mi o Akana Kitten. W sumie wyczaiłam fajnego sprzedajacego na All, który ma też sklep internetowy i za darmo 2 razy w tyogdniu pod Copernikusem mi przywoził rzeczy dla kotka - zoszczędziłam całkiem pokażną kwotę ale Akany narazie nie ma. Benka 5L tego Crystal sylikonowego ma tylko za 11zł. Też szukam profilaktycznie tego neutralizatora ale objechałam Galerię, tamte 2 co wymieniłam, sklep na Kościuszki i lipa. Kupiłam malego Royal Cannin na Legionów aż o 5zł tanij był niż w Galerii - tam jest naprawde pieońsko drogo - przykładowo kuweta na All, ktorą kupiłam kosztowała 47zł a tam...115zł!!!!!

Stary 2008-11-20, 21:20   #56
adzia'90
Rozeznanie

ja sie ostatnio zastanawialam nad tym, ale nie robie zakupów "hurtowych" więc niezbyt mi sie to opłaciło... może gdyby moja jadła pokarm z wyższej półki to napewno byłoby taniej, lecz suche je sporadycznie, kupiłam jej Perfect fit, paczke 190g miesiac temu i ma jeszcze ponad połowe... a co do mokrego to, aż przykro sie przyznać i pewnie zostanie zlinczowana, ale je komercyjna karme niechce jesc niczego innego, nawet gotowana piersia z kurczaka z warzywami gardzi...

zastanawiam sie właśnie czy jak podrośnie nie przejsc wylacznie na suche z "wyzszej" półki

możesz dać namiary na tego sprzedawce z all na prv?

Edytowane przez adzia'90
Czas edycji: 2008-11-20 o 21:22
Stary 2009-11-10, 21:36   #57
kasienkakg
Zadomowienie

Odświeżam wątek.
Za około miesiąc w moim domu zawita main coon (chłopiec). Muszę kupić dla niego torbę/transporter. I własnie nie wiem co wybrać...
- Torby - największe mają dłg 50parę cm, chociaż znalazłam na allegro w przekroju trójkątną 70cm, ale nie wiem jak ze stabilnością takiej torby, tzn czy ciężki kot jej nie wygnie
- Transportery - są rózne , bardzo duży wybór. Polecano w tym wątku z drzwiczkami z kratki.
Bardziej podobają mi się torby, ponieważ łatwo ją przechowywać i jest lżejsza. Jednak boję się, że dla kota tej rasy może być za mała. Szczerze mówiąc nie wiem też jak szybko taki kot rośnie (może starczy mu na trochę taka torba jak nie będzie jeszcze taki duży). Kot będzie podróżować głownie pociągiem. Rzadziej samochodem. Jednak najczęsciej będzie ta torba służyć do wyjścia do weterynarza i mniej więcej 1 wyjazd w miesiącu pociągiem (ale nie co miesiąc).

Drogie KOcie Mamy POMOŻCIE! Za ok.miesiąc będe jechac po kotka. Podróż będzie trwała ok.4,5 godziny. Martwię się tą podróżą. Chcę zadbać odpowiednio o kiciusia.

Jakie sklepy zoologiczne internetowe polecacie (poza allegro)-chcę jeszcze kupić wędkę, drapaczki, kuwetę, miseczki, może jakiś domek. Poleććie jakiś proszę

Edytowane przez kasienkakg
Czas edycji: 2009-11-10 o 21:37
kasienkakg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-10, 22:01   #58
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kasienkakg Pokaż wiadomość
Odświeżam wątek.
Za około miesiąc w moim domu zawita main coon (chłopiec). Muszę kupić dla niego torbę/transporter. I własnie nie wiem co wybrać...
- Torby - największe mają dłg 50parę cm, chociaż znalazłam na allegro w przekroju trójkątną 70cm, ale nie wiem jak ze stabilnością takiej torby, tzn czy ciężki kot jej nie wygnie
- Transportery - są rózne , bardzo duży wybór. Polecano w tym wątku z drzwiczkami z kratki.
Bardziej podobają mi się torby, ponieważ łatwo ją przechowywać i jest lżejsza. Jednak boję się, że dla kota tej rasy może być za mała. Szczerze mówiąc nie wiem też jak szybko taki kot rośnie (może starczy mu na trochę taka torba jak nie będzie jeszcze taki duży). Kot będzie podróżować głownie pociągiem. Rzadziej samochodem. Jednak najczęsciej będzie ta torba służyć do wyjścia do weterynarza i mniej więcej 1 wyjazd w miesiącu pociągiem (ale nie co miesiąc).

Drogie KOcie Mamy POMOŻCIE! Za ok.miesiąc będe jechac po kotka. Podróż będzie trwała ok.4,5 godziny. Martwię się tą podróżą. Chcę zadbać odpowiednio o kiciusia.

Jakie sklepy zoologiczne internetowe polecacie (poza allegro)-chcę jeszcze kupić wędkę, drapaczki, kuwetę, miseczki, może jakiś domek. Poleććie jakiś proszę
ja mam przy MCO - kocury

Trixie Transporter Gulliver
Wymiary: 61x40x38cm

zapraszam na Zakątek Maine Coona na forum

MCO rośnie w miare szybko i jak kupisz mu na dziś to za 3 m-ce bedzie za mały

sklepy: krakvet, animalia

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-11-10 o 22:03
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-10, 22:09   #59
Aranka
Zakorzenienie

Z transporterów zdecydowanie polecam ci tylko transporter plastikowy. Wystraszony kot w trobie będzie ci się szamotał, a jeśli czasem zdazy mu się np. posiusiać? W razie wiezienia kota chorego, osłabionego tylko plastikowy zapewni komfort i czystość. Pomyśl też, ze kotu nie zawsze jazda w zamknietym transporterze się podoba-może drapać, gryźć na początku drogi i torba tutaj szybko się zniszczy. Kup plastikowy - sugeruj się wymiarami. Nie kupuj najmniejszego bo twój kot należy do ras dużych. Owszem najpierw będzie malutki ale urośnie i w małym będzie mu niewygodnie a ciebie narazi to na koszty kolejnego zakupu.

Miseczki - ceramiczne lub metalowe. Można myć w zmywarkach, łatwo wyparzyć wrzątkiem. Kup 3. Na wodę, na suche i na mokre.

Kuweta - najlepsza kryta. Ja mam narożną bodajże Yarro w metalicznym szarym kolorze. Jest przestronna, filtr w miarę zatrzymuje zapaszki a drzwiczki chornią przed zbędnym rozsypywaniem żwirku. Ma na dodatek chowaną u góry łopatkę dzieki czemu nie wala się ona na widoku.

Żwirki - odradzam bentonitowe - wiele kotów jest na nie uczulona. Warto spytać hodowcę jakiego do tej pory uzywał. Ja przetestowałam chyba wszytskie dostępne na rynku iobecnie uzywam drewnianego zbrylającego się Hiltona. Identyczny jak Cat Best Eco Plus z tym, ze o połowę tańszy. Świetne są też żwirki silikonowe.

Spanko - u mnie rewelacyjnie sprawdziła się oponka kupiona na All. Wklep hasło "oponka" w legowiskach. Jeśli chcesz podam ci na pw namiary u kogo kupowałam aby nie robić tu oficjalnie reklamy.

Drapak - mam firmy Armarkat i naprawdę polecam tę markę. Mają swoją stronkę internetową. Nie są tanie ale są baaardzo solidne. Im drapak wyższy tym lepsza frajda ale to zależy od powierzchni jaką dysponujesz. Tanie drapaki typu kwadratowa budka+drapak+prostkąt obity futekiem są ze słabego pluszu - odpuść je sobie bo po roku będzie go znów tapicerować. Na All mają fajne ofert. poszukaj. No i na All mają też epsze ceny niż w sklepach internetowych.

Ze sprawdzonych sklepów polecam ci Krakvet, Zoomarket, Kotekpiesek. Z mokrych karm super są w Zoomarkecie tacki Bozita. Z samych karm świetna jest Acana, Royal Cannin (choć ma sporo konserwantów), Sanabella Bosch, Orijen. Zależy czym kotek dotąd był karmiony. Jeśli zamierzasz karmić go szymś nowym nie wprowadzaj zmiany z dnia na dzień - zafundujesz mu rozwolnienie. Lepiej dodawać codziennie do karmy coraz więcej nowej.

Z zabawek - wszelkie niezniszczalne firmy Petstagets. Zwykłe piórka na kijku są bezcenne! tylko u mnie jakoś łamią się "same" kijki i jedna na miesiąc idzie do kosza. Piłeczki gąbkowe, z sizalu, myszki z naturalnego futerka z kocimiętką w środku. To się u mnie sprawdza.

Wiele porad dostaniesz na forum miau.pl. Ja przez rok bytowania tam czuję się jak stara wyga w kocich sprawach ;-)

Stary 2009-11-10, 22:12   #60
sunshain
Wtajemniczenie

drapaki polecam RUFI

www.drapaki.pl

drogie ale warto

karma TASTE OF THE WILDE - trudno dostępna ale warta zachodu

lub stabilny z allegro

trzeba pamietac przy MCO o ... duzych domkach, duzych pólkach do leżenia i drapak ma być solidny i stabilny

bo MCO wskakują, naskakują a nie wchodzą a przy ich wadze i wielkości to ważne

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2009-11-10 o 22:18
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości