![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pomagając Ziemi,pomagamy sobie
Czy wiesz że:
- Rzucona w lesie butelka plastikowa rozłoży się w ziemi po 500 latach, guma do żucia po 5 latach, a niedopałki papierosów po 2 latach. - Ponad 1,2 miliarda ludzi nadal nie ma swobodnego dostępu do czystej wody pitnej, a 2,9 miliarda - do odpowiednich urządzeń sanitarnych. Wskutek chorób przenoszonych przez wodę umiera rocznie 5 milionów osób, przede wszystkim dzieci. - Aby wyprodukować 1 tonę papieru trzeba ściąć średnio 17 drzew. - Jeden nieszczelny, lekko kapiący kran powoduje, że w ciągu doby wycieka około 36 litrów wody. Nieszczelna spłuczka w WC powoduje wyciek w ciągu dnia około 720 litrów wody, a rocznie - 260 m sześciennych wody. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Mirianko już zagłosowałam
![]() ![]() Sorki za offtopa ![]()
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Baterie - ja zbieram przez cały rok, a na wiosnę moje dzieci wymieniają na sadzonki iglaków: http://www.zaglebie.info/drukuj.php?n=4123
W zeszłym roku tylko moja córka miała cały worek baterii i uratowała honor klasy, która co roku wraz z panią uczestniczy w obchodach Dnia Ziemi... https://www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=4215 Czytałam też kiedyś w gazecie, że katowicki Urząd Miejski ma w budynku pojemnik na zużyte baterie, które tam należy wyrzucać - ale osobiście tego nie sprawdzałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Konto usunięte
|
Wklejam kilka zdjęć zwierząt, które - w wyniku działalności człowieka - dla naszych dzieci mogą być już tylko czystą teorią.
Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2008-06-02 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
I jeszcze dwa:
Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2008-06-02 o 18:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() neissi niestety kartoniki po sokach i mleku nie nadają się do utylizacji,poniewaz tak jak mówisz mają jakąś tam dodatkową osłonkę wewnątrz,z jakiegoś metalu z tego co kojarzę.Jedynym wyjściem jest przejście na soki w plastikach.Albo przejście na samą wodę,khh ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Konto usunięte
|
A ja jeszcze dodam, że kupując kosmetyki wybierajmy te, które nie są testowane na zwierzętach.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny ale mnie natchnełyście segregacja itp nigdy sie nad tym nie zastanawiałam nie segregowałam itp.
A teraz zamierzam wszystko zmienić. dziekuje wam za to ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Bardzo mądre akcje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Marhusia chcesz powiedzieć, że te kartony wcale nie są utylizowane?
![]() ![]() ![]()
![]() |
#42 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Samo uswiadomienie kogoś jak widać może dużo zmienić.Jak się zacznie patrzeć na proste rzeczy,można dużo wnieść do swojego życia zmieniając tryb na mniej konsumpcyjny. Ta je! ![]() Cytat:
![]() Jeżeli chodzi o 'wspieranie'(hihi;>)się dobrymi smaczkami co jakiś czas,to polecam tez w szklanych buteleczkach,jest sporo takich właśnei prawdziwych soków,z niekomercyjnych polskich(!!!)firm. Ciesze się baaardzo,że jednak zainteresował się ktoś tym wątkiem,bardzo bardzo,naprawdę ![]() Pozdrawiam Was gorąco ![]() Edytowane przez marthusia Czas edycji: 2007-10-28 o 11:27 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Raczkowanie
|
Hey, nie wiem czy się tu nadaję ale ja za to ... zbieram i odnoszę na zbiórkę makulaturę i zużyte baterie bo z nich sie coś wytapia trującego
![]() ![]()
![]() |
#44 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Jestes kolejną najważniejszą cegiełką w naszej wielkiej budowie. Dzięki jeszcze raz za wsparcie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
to i ja się przyłączam do ratowania Ziemi
![]() ![]() ![]() ![]() Kartki z komputera, zadrukowane z jednej strony używam jako brudnopisy- niby nic, ale zawsze to jakaś oszczędność papieru ![]() Zużyte baterie wyrzucam do specjalnego pojemnika u mnie na uczelni. Wszelkiego rodzaju śmieci, które wyprodukuję podczas uczelnianych zajęć także wyrzucam do odpowiednich pojemników [na korytarzach uczelni mamy kosze do segregacji ![]() a tak poza tym to studiuję ochronę środowiska ![]() A i co mi się jeszcze nausneło na myśl... jak byłam w Austrii w górach podczas jednych z wakacji, to w osadzie, w której mieszkaliśmy zadziwiło mnie, że wszyscy tam segregują odpady! My także dostaliśmy swój kompostwonik, worki na odpady- zbierało się je cały tydzień, a potem zanosiło do kontenerów, które były na samej górze wioski i plac z nimi otwarty był tylko w jeden dzień tygodnia ![]() ![]() ![]() Edytowane przez april:) Czas edycji: 2007-11-14 o 16:28 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
Ssssssuper,jeja
![]() U mnie tak samo,w domu rodiznnym same siatki wielokrotnego użytku,siateczki plastikowe również zużywam na stancji jako wkłady do śmietnika,a pod domem kontenerów brak ![]() Patrzcie no,jakie wielkie skoki tworzymy razem tymi,zdawałoby się,maleńkimi kroczkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
ach no i oczywiście wyłączam światło tam gdzie mnie nie ma
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
To bardzo dobrze
![]() tylko pamiętajcie,że komputer należy wyłączyć TYLKO wtedy,gdy oddalamy sie od niego na dłużej niż 16 minut. Jeżeli wiesz,że nie bedzie Cię przy nim conajmniej 17 minut,wyłącz go wraz z opcją standby,która również ciągnie sporo pradu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
ja sie do was przyłączam, tez staram się propagować wśród znajomych (i nieznajomych
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Uaaau,super
![]() dzika_kaka cieszę się bardzo ![]() Wczoraj kupiłam sobie bluzeczkę w Diversie i ekspedientka już mi ją ładuje w mega siate,na co mówię 'nie,dziękuję,do torby sobie włożę' 'alee nie nie,maasz' O_O 'ale ja nie chcę' i wyjęłam zawartość siatki,czizss NO means NO -_-' Gracias Wam bardzo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zakorzenienie
|
o zbiórkach zakrętek też słyszałam. mojej mamy znajomi zbierają, bo podobno ktoś może je później wymienić na wózek inwalidzki (?!) dla mnie to żaden wysiłek a skoro można pomóc to gra jest warta świeczki!
staram się również sprowadzać moich znajomych na dobrą stronę, z jednorazówkami większość z nich już sobie umie razić, teraz nadrzędną krucjatą jest dla mnie uświadamianie o zawartości rtęci w świetlówkach, bo każdy ze znajomych używa świetlówek ale nikt nie miał pojęcia że trzeba je oddawać do sklepów. Uświadamiajcie i Wy babeczki! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zadomowienie
|
Racja,sama nie słyszłam o tym,że świetlówki trzeba oddawać 'gdzieś'.Tymbardziej nie mam pojęcia gdzie to robić
![]() Warto sprawę nagłośnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
no więc spieszę poinformować, że oddawać te świetlówki możemy do każdego sklepu, w którym kupujemy nowe. obowiązuje zasada jeden na jeden czyli kupując jedną świetlówkę można oddać jedną zużytą. aczkolwiek to chyba zależy od dobrej woli sprzedawcy
![]() oddaje się również zużyte baterie, ale tu chyba nie ma takiej zasady bo można je oddawać bez konieczności kupowania nowych. ostatnio widziałam specjalny pojemnik na zużyte przy okazji zakupów w leroy merlin. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Wtajemniczenie
|
to ja się przyłączę
![]() w Polsce do tej pory mieszkałam na podlubelskiej wsi, gdzie segregowalismy smieci oczywiście-kompost spomagała w naturalny sposób warzywnik i ogólnie maksymalnie dużo jedlismy plonów "miejscowych" teraz jestem we Francji, tu jest trochę łatwiej niz w Polsce, sa specjalne pojemniki na szkło, na plastik i na kartony. no i jest tez inna swiadomość społeczna. dzieciaki w szkoąłch mają tu taki przedmiot- wychowanie obywatelskie i jest cały wielki dział poswięcony ekologii- w ten sposób ludzie sa uświadamiani i uwrażliwieni.poza tym w supermarketach nie ma tych siateczek foliowych przy kasie. Ogólnie gdziekolwiek jestem robię takie małe rzeczy- oszczędzam prąd i wodę, jem mało mięsa, staram sie (w miare mozliwości ![]() w Polsce brakuje mi takiej właśnie ogólnie świadomości społecznej. i drobnych gestów pozdrawiam ciepło |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
Dokładnie...dzieci często żyją w przekonaniu,że te małe 'akcje'(segregacja w domu,wyrzucanie baterii i świetlówek
![]() ![]() Cieszę się,że się przyłączyłaś ![]() ![]() Trzymajcie się,ekoludki ![]() ![]() PS.A tej Francji to Ci zazdroszczę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Wtajemniczenie
|
nom, a kiedy dziecko już się uświadomi i przyzwyczai do małych wielkich gestów, to przeważnie się tego trzymają. Moi rodzice mnie w sumie w takim duchu wychowali i teraz mam kieszenie w kurtkach pełne papierków, bo nie potrafię głupiego biletu wyrzucic ot tak na ulicę
a Francja piękna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Rozeznanie
|
Przylaczam sie i ja! Nie biore udzialu w zadnych zorganizowanych akcjach. Po prostu staram sie segregowac smieci, oszczadzac wode i prad, pamietam o swietlowkach itp.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Francja wcale nie jest taka pro-ekologiczna, a na pewno nie jest taka czyściutka... byłam w marcu w Paryżu i syf na ziemi jakiego u siebie w Warszawie nie widuję-tyle śmieci! może jeśli chodzi o sprawność działania w tej dziedzinie poszczególnych gospodarstw domowych jest ok, o tyle na mieście nie wygląda to imponująco.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
Cos w tym jest...Pamietam,ze pierwsze co mi przyszlo do glowy po powrocie z Paryza bylo : alez tam jest brudno!Smieci,smieci i jeszcze wiecej smieci. Co innego Szwecja...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Zakorzenienie
|
czy nie mylę się myśląc że szwedzka jest IKEA? to chyba jeden z pierwszych sklepów w Polsce, który zrezygnował z plastikowych siatek. Do tego prowadzą zbiórkę baterii i nie wiem czy przypadkiem i nie świetlówek...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:59.