![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Gwara ;)
Cytat:
cześnie/czesienki- czereśnie Wymiana -li na -ly, np. bylyna. Często używane jest "aby" zamiast 'żeby", "by" Moja prababcia na ostry wiatr mówiła 'pochwiściel'. Podobno czasownik 'rozczytać' bywa nierozumiany w innych regionach- spotkałam się z czymś takim niejednokrotnie. Podomka- fartuszek zapinany na guziki. Wiem, że na Podlasiu podomki to ciapy i nas. I parówka to też bułka przecież-ta długa.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Dużo ludzi.
Jeśli chodzi o Wielkopolskę, to w moim mieście mówimy gzika, nie gzik. I galat, a nie galart ![]() Moi znajomi z roku, np. z okolic Krakowa, nie wiedzą, co to kejter (pies), purzyta (a to chyba akurat po śląsku), porannik, ryczka, pamperek, ostrzytko (choć ja osobiście nie używam tego słowa, ale domyśliłabym się, co ono oznacza). "Do góry" w znaczeniu "na górze", np. Idę do góry (= idę na górę). Bodajże w Małopolsce nie idą na dwór, tylko na pole i nie znają słowa zakluczyć ![]()
i ask for silence i ask for sex give me a ray gun tell me how to dress call my mother call the priest tell them my lover has turned a beast i ask for strength a clear head maybe a razor to paint you red i want radar i want a light i want division i want to fight |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
U mnie na Lubelszczyźnie mówi się 'na dwór' i jak nasz znajomy z Wrocławia powiedział, że idzie 'na pole' to mój brat powiedział mu, żeby maki pooglądał
![]() Nigdy nie byłam w stanie tego pojąć ![]()
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
juror z you can dance
![]() wenedko w krk tez mowia na pole. bpo wg nich to oni mieszkaja na/we dworze i jak wychodza ze/z dworu to ida na pole.. tak mi kolega tlumaczyl ![]()
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Shame on you, Kropek
![]() Piróg to takie ciasto z serem z Lubelszczyzny właśnie(nie na słodko) ![]() Rzadkie już dosyć, ale smaczne ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
Dla miłośników gwary poznańskiej.
Na tej stronie http://www.tutej.pl/cms.php?i=11976 jest zamieszczony plik dżwiękowy opowiadania o wyprawie na grzyby. Miłego słuchania. Plik najlepiej pobrać ze strony, gbyż odsłuchiwany bezpośrednio nie jest kompletny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój tato z powiatu krakowskiego niezmiennie mówił o moim wychodzeniu na pole, sprawiając, że moi znajomi w dzieciństwie tam usiłowali mnie znależć.
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
powinny się tu zgłosić Wizażanki z woj.Podlaskiego
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Swoja droga - w plotkowym jest juz duzy temat o regionalizmach.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie.
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić co oznacza w gwarze góralskiej "tam wciornaska wygoda"? Jest to fragment jednej ze zwrotek kolędy "Oj Maluśki". Domyślam się, że chodzi o wygodę wszechobecną (tam (czyli w niebie) wszędzie wygoda), choć nie jestem pewien. Dzięki z góry za pomoc. Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku. AntoniD |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.