![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak Wy to liczycie - ciasto, napoje, wino
Hejka.
My liczyliśmy (na wesele bez poprawin) 0,5 litra wody, ,05 litra gazowanego i 1 litr soku. Do tego mamy małe Tymbarki i chcemy dokupić jeszcze takie małe oranżady... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Jak Wy to liczycie - ciasto, napoje, wino
dziewczyny ile wina poszlo u was na weselu i na ile osob? a jakie wino bialo czerwone a moze oba?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
byłam na weselu 50 osobowym, gdzie było tylko 8 (4b + 4cz) win plus wódka.
Wódki nie piłam, i przez całe wesele - łącznie z jeszce dwiema parami wypiliśmy 4 butelki białego wina. czyli całe białe wino. I było nam mało. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
U mnie na sali Pani podala nastepujace proporcje:
- z 1 jednej butelki szampana wychodzi 7 kieliszkow; - na 10 osob - jedna blacha ciasta (choc nam sie to troche malo widzi) - 0,5 l wodki na osobe. A jesli chodzi o tort to zwykle w cukierniach juz wiedza jaki tort jest na ile osob. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Tortu liczy się średnio 100 gram na osobę.
Ciasta wydaje Ci się mało, ale jak zastosujesz się do tej proporcji blacha na 10 osób to i tak zobaczysz, że zostanie. To nie jest mała ilość, poza tym do jedzenia będą także przecież inne rzeczy, a ciasta na weselach relatywnie mało schodzi, więc możesz być spokojna. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
super watek...zabieram sie za czytanie
![]() |
![]() |
#38 |
Raczkowanie
|
niom bardzo pomocny watek a 1 blacha na 10 osob wydaje mi sie wporzadku
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
Tak zgadza sie, ale czasem torty maja rozne ksztalty i w cukierni juz wtedy wiedza mniej wiecej ile on w calosci wazy, jak sie kroi i ile porcji z niego wychodzi.
My na przyklad mamy tort w ksztalcie dwoch labedzi i w cukierni juz wiedzieli, ze wychodzi z niego 120 porcji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
U mnie lokal dba o zapewnienie tortu, więc my mamy problem z głowy. Wystarczy, że powiemy im ile będzie osób, jaki chcemy smak, kolor, kształt i tyle naszego udziału.
![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Na sobote zamowilismy tort z okazji obrony magisterskiej mojej mamy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
my na 110-120 osób (bo jeszcze nie wszyscy dali odpowiedź) mamy 150 butelek wódki-0,5l
po 2l soku naturalnego na głowę, oprócz tego 5 zgrzewek coli-nie wiem czy nie dokupic, 8 zgrzewek wodu min niegazowanej i 8 zgrzewek gazowanej. oprócz tego mamy po 8 butelek wina słodkiego i półwytrawnego, 3 koniaki, jeszcze planujemy żubrówkę i takie małe drinki gotowe sobieskiego ![]() jeśłi chodzi o ciasta to zamówliśmy 8 ciast-z blachy wychodzi 70 kawałków-po ok. 5 na głowę ![]() ![]() nie wiem ile owoców? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powiem szczerze, że gdybym miała sama organizować torta chyba bym hopla dostała. Pamiętam jak moja siostra 5 lat temu nerwowo szukała odpowiedniej cukierni. W konsekwencji odebrała tort z Hotelu Wrocław (jak dobrze pamietam) i lekko różnił się od tego co zamówili. ![]() Daget to się cieszę, że macie już najważniejszego smakołyka z głowy ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mam nadzieje ze znajde tania cukiernie.... 130 oob 13kg tortu Cytat:
bedziemy mieli 200szt wodki ....choc moj tato mowi ze to malo i wiecej by sie przydalo ![]() plus 20 butelek wina. piwa nie bedziemy mieli.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Raczkowanie
|
sliczne
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
Dzieki m.a.r.t.a i mala 2241. Nam tez sie bardzo podoba. A te 'piora' nie bita smietana tylko bezy. Bita smietana tez bylaby pycha, tylko ze chyba by nie wytrzymala calego dnia i klapnela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez LilStar Czas edycji: 2008-07-07 o 16:56 Powód: jak zwykle literówka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Przyczajenie
|
My liczymy po pół litra wódki na osobę,a nie wiem jak mam liczyć ciasto i napoje.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Przyczajenie
|
Dzięki za radę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
to nie są złe proporcje. Napojów jest w sam raz, a ciasta tyle, że po weselu jeszcze na pewno zostanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Wtajemniczenie
|
U nas na 60 osób bierzemy 80 butelek wódki 0,5l (70 na salę, 10 do autka na wypadek bram i innych takich), 10 butelek szampana, win mamy 16 (różnych - czerwonych, białych , różowych) i zastanawiam sie nad dokupieniem paru butelek, bo wiem, że część kobiet będzie piła właśnie wina.
Z owoców poradzono nam, żeby wziąć po 5kg białych i ciemnych winogron, 4kg mandarynek, 4kg nektarynek, 5kg bananów i 1-2 duże arbuzy (te ostatnie będą pokrojone w kostkę). Dość dużo, ale jeśli będzie ciepło, to owoce szybko zejdą. Ciasta poradzono nam wziąć 6-8 blach, czyli blachę na 8-10 osób. Zamówiłam 10 porcji po ok. pół blachy, bo jeszcze musze domówić sękacze (podlaska tradycja) i marzy mi się tradycyjna drożdżówa, czyli najzwyklejsze ciasto drożdżowe, bo wesele mamy tak troche na chłopski styl. Napoje gwarantuje knajpka. Mówią o 2l na łebka. Jeśli zabraknie, to już ich problem ![]() A co do alkoholu, to na wiejskim stole będzie jeszcze coś, ale głośno o tym mówić nie mogę, bo pędzenie swojej wódki jest właściwie nielegalne ![]() Tort ma ważyć 5,5kg (60 osób), 3 piętra. W cukierni powiedziano, ze w zupełności wystarczy.
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
U nas wódki będzie po 0,5 litra na głowę, czyli około 40 litrów, co do wina to nie mam pojęcia ile tego wyjdzie, ale wiemy że musi być, bo część gości nie lubi albo nie może wódki pić. Wszyscy w rodzinie mojej i TŻta mówią, że na dobrym weselu nie może zabraknąć wódki, a jak zostanie to gościom się rozda. Poza tym my bierzemy z jakiejś hurtowni i nieruszone kartony przyjmują z powrotem. Więc to jest wielki plus, bo my wódki nie dotykamy i nasi rodzice też nie, więc nie chciałabym z pełnym kartonem zostać
![]() ![]()
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Co do Alkocholu to chcemy zakupić 150 butelek . Wina około 10 butelek bo zazwyczaj mało kto u nas wino na weselu preferuje. Wiec to raczej tak do obiadu jakby ktoś sobie zyczył.
A co do napojów i ciast to generalnie ja mam to wliczone w cene i napoje sa bezograniczen , a za ciasta i tort razem płacimy 800 zł t jest w cenie oczywiscie. Jedynie co to musze dopłacic za paczki z ciastem dla gosci ale menadzer powiedział ze to bedzie kwota do 1000zł około 70 paczek. Jednak musze to oczywiscie dokładnie przekalkulować ale to mam jeszcze sporo czasu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
O kurcze dziewczyny jak was czytam, to straasznie się cieszę, że nie musze się martwić jeszcze ciastem, tortem, owocami itp.
Ja mam lokal, gdzie płacę 130 od osoby. Mam 6 dań gorących, 12 przystawek, owoce, tort, ciasto, napoje zimne i gorące bez ograniczeń. Więc my załatwiamy tylko alkohol i stół wiejski. Narazie zmagam się z poszukiwaniem kamerzysty, fotografa i dj. I straasznie się cieszę, że nie muszę się martwić o ciasta itp. ![]() AAA a lokal sprawdzony-jedzenie pyszne i dużo więc się nie martwię ![]() Powodzenia życzę i nie martwcie się alkoholu i tak zazwyczaj zostaje, szczególnie gdy wesele jest latem- bo jest gorrraco mimo klimatyzacji ![]() Buziaki dziewczyny ja tam bym chciała by moje wesel było juz ![]()
Kiedy jestem z Tobą Wiatr użycza mi swych westchnień Gdy jestem przy Tobie To czuję, że JESTEM Kocham... http://www.suwaczek.pl/cache/f350441464.png?html ![]() Edytowane przez aksa24 Czas edycji: 2008-09-02 o 09:13 Powód: dopisek:) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:51.