![]() |
#31 |
Konto usunięte
|
Dot.: Rozwój działu dietetyka i fitness - Wasze propozycje, pomysły :)
Ja bym łączyła wszystkie wątki dotyczące tego samego tematu.
Często użytkowniczki zadają pytanie nie korzystając z wyszukiwarki, pada odpowiedź, bądź odesłanie do funkcjonującego już wątku i... temat zostaje... z kilkoma postami. Ma to miejsce szczególnie na fitnessie. Ostatnio znalazłam mnóstwo takich przykładów o rolkach. Próbując pomóc Wizażance. W przypadku takich połączeń forum na pewno zyskałoby na przejrzystości. ![]() Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 Czas edycji: 2009-05-03 o 21:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
jak tam Szefostwo, wypali coś z suwaczkami?
![]()
![]() |
#33 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam taki pomysł, żeby zrobić osobne podforum nie dla odchudzających się, ale dla dbających o linię, dla odżywiających się zdrowo i ogólnie dla stosujących zdrowe reguły odżywiania
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ludziska, przyjmijcie do wiadomosci: - dietetyka: nauka o odzywianiu sie. - dieta: sposob odzywiania sie. Dieta nie jest rownoznaczna z dieta redukcyjna, wbrew temu, co pisza kolorowe pisemka.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ---------- "Zdrowy styl życia" - nie może być takiego podforum? Ktoś kto wejdzie na Dietetykę może poczytać tylko o różnych różniastych dietach, o gubieniu kilogramów, ale tak w kupie wszystkiego o zdrowym stylu życia nie ma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Przydało by się też coś na temat diety dla osób aktywnie uprawiających ćwiczenia fizyczne. Chodzi mi tu o opracowanie posiłków przedtreningowych i potreningowych, zarówno po aerobach, interwałach i ćwiczeniach siłowych.
Bo czy dietetyka to tylko odchudzanie?
"Znalazłam szczęście, mocno otuliłam i ogrzałam serduszkiem..." ![]() ![]() ![]() wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723 wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247 Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Juz jest temat o tym...
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
Nie wiem czy można mnie nazwać "profesjonalnym dietetykiem", ale skończyłam dietetykę kliniczną i postaram się w miarę regularnie odpowiadać na pytania w wątku: "Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi". Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość, bo jeszcze zachciało mi się studiować i nie zawsze będę mogła szybko odpisać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Wasze pomysły bardzo mi się podobają. Ja również jestem za stworzeniem miejsca - "zdrowe odżywianie". Przede wszystkim dlatego, że termin dietetyka przede wszystkim kojarzy się z odchudzaniem, a przecież jest mnóstwo osób, dla których najważniejszy jest zdrowy tryb życia.
Na razie nie potrafię powiedzieć kiedy zaczniemy pracować nad nowym działem, ale naprawdę baaardzo chcę go aktywować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Rozeznanie
|
Witam,
jeszcze nie jestem dyplomowanym dietetykiem (studia w trakcie), ale za to magistrem biologii już tak ![]() ![]()
![]() |
#41 |
Raczkowanie
|
Ja mam propozycje coś na temat suplementów jakich firm unikać a co warto brać.
![]() |
#42 |
Przyczajenie
|
Moim zdaniem dobrym pomysłem było by rozbicie działu związanego z dietą na trzy różne. Mianowicie:
*odchudzanie, lub utrata wagi (podejrzewam był by to najbardziej oblegany dział) *utrzymanie wagi (również bardzo ważny, gdyż czasem jeszcze nie mamy problemu z nadwagą, lecz problem wydaje nam się bliski, związany choćby z podeszłym wiekiem, lub zabieganiem) *przytycie (gdyż są osoby o których nie należy zapominać, które z kolei nie potrafią przytyć. Chodzi mi tu o zdrowe nabieranie masy ciała, co w brew pozorom jest trudniejsze od utraty wagi. Jak każdy w końcu wie, łatwiej jest coś stracić niż zyskać ) Dlaczego ja bym tak podzielił ? Bo nie należy zapominać, że dieta nie dotyczy tylko odchudzania. Dieta jest to sposób w jaki się żywimy, jest tym co wkładamy do buzi i w jakich ilościach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
amor vincit omnia
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Przyczajenie
|
Witam
A czy jest coś o odchudzaniu grupowym? w Bydgoszczy zaczyna się właśnie taka grupa?w innych miastach też są takie grupy? Pozdrawiam-ciekawska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Przyczajenie
|
A może też coś na temat dietetyki klinicznej? To chyba też ważny wątek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Przyczajenie
|
A ja z kolei mam propozycję, aby stworzyć nowy temat o nazwie "Podstawowa lista zdrowych zakupów" i w tym wątku jak nazwa mówi rozmawiałybyśmy o produktach które trzeba mieć bądź powinno się mieć w lodówce odżywiając się zdrowo lub dla osób które chcą zrzucić na wadze, taki np MUST-HAVE , top lista gdy idziemy do sklepu, co zakupić, by potem móc spokojnie przygotować z tych produktów wiele zdrowych posiłków a nie przejmować się, że ktoś zakupił coś niezdrowego a teraz nie ma co z tym zrobić.
Moim zdaniem byłoby to sporym ułatwieniem dla osób które chcą dbać o linię ![]()
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
wydaje mi się, że fajny mógłby być taki "katalog wartościowej żywności", którą możemy kupić sklepach - informacja o produktach bez śmieciowych, chemicznych składów, nie zasłodzonych, trudno jest dzisiaj wygrzebać w sklepach coś zdrowego, trzeba czytać miliony składów
wiem, że takie informacje na pewno są na poszczególnych watkach, ale fajnie byłoby mieć to w jednym miejscu - coś podobnego do KWC - i to nie tylko o suplementach, ale ogólnie o produktach żywnościowych
![]() |
#48 | |
BAN stały
|
Cytat:
Może jakiś dział o tzw "superfoods", czyli naturalnych pokarmach zastępujących syntetyczne suplementy (ze względu na bogaty skład) przykład: melasa http://www.whfoods.com/genpage.php?d...name=foodspice No i może coś o ziołach przydatnych w sporcie? Takich, które naprawdę się sprawdzają. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.