Rozwój działu dietetyka i fitness - Wasze propozycje, pomysły :) - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-03, 21:13   #31
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Konto usunięte

Dot.: Rozwój działu dietetyka i fitness - Wasze propozycje, pomysły :)

Ja bym łączyła wszystkie wątki dotyczące tego samego tematu.
Często użytkowniczki zadają pytanie nie korzystając z wyszukiwarki, pada odpowiedź, bądź odesłanie do funkcjonującego już wątku i... temat zostaje... z kilkoma postami.
Ma to miejsce szczególnie na fitnessie.
Ostatnio znalazłam mnóstwo takich przykładów o rolkach.
Próbując pomóc Wizażance.

W przypadku takich połączeń forum na pewno zyskałoby na przejrzystości.

Edytowane przez cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3
Czas edycji: 2009-05-03 o 21:14
cbc6429be45513368b51b71e340d921ce6d338a3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-12-26, 22:13   #32
Asilos Magdalena
Zadomowienie

jak tam Szefostwo, wypali coś z suwaczkami?

Asilos Magdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 14:19   #33
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

A ja mam taki pomysł, żeby zrobić osobne podforum nie dla odchudzających się, ale dla dbających o linię, dla odżywiających się zdrowo i ogólnie dla stosujących zdrowe reguły odżywiania Myślę, że takie podforum by się przydało, bo nie każdy chce pozbyć się dodatkowych kilogramów, ale chce poznać zasady prawidłowego odżywania itp. Jeśli takie coś by powstało z chęcią bym się zajęła tym podforum, bo interesuję się od dawna zdrowym stylem życia
CoffeeWithMilk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 14:45   #34
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez CoffeeWithMilk Pokaż wiadomość
A ja mam taki pomysł, żeby zrobić osobne podforum nie dla odchudzających się, ale dla dbających o linię, dla odżywiających się zdrowo i ogólnie dla stosujących zdrowe reguły odżywiania Myślę, że takie podforum by się przydało, bo nie każdy chce pozbyć się dodatkowych kilogramów, ale chce poznać zasady prawidłowego odżywania itp. Jeśli takie coś by powstało z chęcią bym się zajęła tym podforum, bo interesuję się od dawna zdrowym stylem życia
A od czego jest niby dzial dietetyka, z przyklejonym mnostwem watkow o zasadach zdrowego odzywiania ?

Ludziska, przyjmijcie do wiadomosci:
- dietetyka: nauka o odzywianiu sie.
- dieta: sposob odzywiania sie.
Dieta nie jest rownoznaczna z dieta redukcyjna, wbrew temu, co pisza kolorowe pisemka.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 14:56   #35
CoffeeWithMilk
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
A od czego jest niby dzial dietetyka, z przyklejonym mnostwem watkow o zasadach zdrowego odzywiania ?

Ludziska, przyjmijcie do wiadomosci:
- dietetyka: nauka o odzywianiu sie.
- dieta: sposob odzywiania sie.
Dieta nie jest rownoznaczna z dieta redukcyjna, wbrew temu, co pisza kolorowe pisemka.
Ja wszystko rozumiem, ale na forum Dietetyka większość tematów, wątków jest o dietach, odchudzaniu się itp. a o zdrowym stylu życia trzeba się naszukać żeby coś znaleźć, więc moim zdaniem takie coś by się przydało

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:49 ----------

"Zdrowy styl życia" - nie może być takiego podforum? Ktoś kto wejdzie na Dietetykę może poczytać tylko o różnych różniastych dietach, o gubieniu kilogramów, ale tak w kupie wszystkiego o zdrowym stylu życia nie ma
CoffeeWithMilk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 18:43   #36
Sunniva
Rozeznanie

GG do Sunniva

Przydało by się też coś na temat diety dla osób aktywnie uprawiających ćwiczenia fizyczne. Chodzi mi tu o opracowanie posiłków przedtreningowych i potreningowych, zarówno po aerobach, interwałach i ćwiczeniach siłowych.

Bo czy dietetyka to tylko odchudzanie?

wymiana ciuszków : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=396723

wymiana książek : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=379247

Poszukuję wszelkich przewodników i książki do anatomii.
Sunniva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-14, 18:53   #37
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sunniva Pokaż wiadomość
Przydało by się też coś na temat diety dla osób aktywnie uprawiających ćwiczenia fizyczne. Chodzi mi tu o opracowanie posiłków przedtreningowych i potreningowych, zarówno po aerobach, interwałach i ćwiczeniach siłowych.

Bo czy dietetyka to tylko odchudzanie?
Juz jest temat o tym...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-24, 21:21   #38
MakoMary
Przyczajenie

Nie wiem czy można mnie nazwać "profesjonalnym dietetykiem", ale skończyłam dietetykę kliniczną i postaram się w miarę regularnie odpowiadać na pytania w wątku: "Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi". Proszę o wyrozumiałość i cierpliwość, bo jeszcze zachciało mi się studiować i nie zawsze będę mogła szybko odpisać.
MakoMary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-26, 08:57   #39
AgaZ
Przyjaciółka Wizaz.pl

Wasze pomysły bardzo mi się podobają. Ja również jestem za stworzeniem miejsca - "zdrowe odżywianie". Przede wszystkim dlatego, że termin dietetyka przede wszystkim kojarzy się z odchudzaniem, a przecież jest mnóstwo osób, dla których najważniejszy jest zdrowy tryb życia.

Na razie nie potrafię powiedzieć kiedy zaczniemy pracować nad nowym działem, ale naprawdę baaardzo chcę go aktywować.
AgaZ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-05, 15:42   #40
Maianthemum
Rozeznanie

Witam,
jeszcze nie jestem dyplomowanym dietetykiem (studia w trakcie), ale za to magistrem biologii już tak Interesuję się tematyką zdrowego odżywiania i bardzo chętnie pomogłabym w rozwijaniu nowych działów i pomysłów

Maianthemum jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-03-24, 12:09   #41
GIGNFR78
Raczkowanie

Ja mam propozycje coś na temat suplementów jakich firm unikać a co warto brać.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-09-07, 09:55   #42
darek90
Przyczajenie

Moim zdaniem dobrym pomysłem było by rozbicie działu związanego z dietą na trzy różne. Mianowicie:

*odchudzanie, lub utrata wagi (podejrzewam był by to najbardziej oblegany dział)
*utrzymanie wagi (również bardzo ważny, gdyż czasem jeszcze nie mamy problemu z nadwagą, lecz problem wydaje nam się bliski, związany choćby z podeszłym wiekiem, lub zabieganiem)
*przytycie (gdyż są osoby o których nie należy zapominać, które z kolei nie potrafią przytyć. Chodzi mi tu o zdrowe nabieranie masy ciała, co w brew pozorom jest trudniejsze od utraty wagi. Jak każdy w końcu wie, łatwiej jest coś stracić niż zyskać )

Dlaczego ja bym tak podzielił ? Bo nie należy zapominać, że dieta nie dotyczy tylko odchudzania. Dieta jest to sposób w jaki się żywimy, jest tym co wkładamy do buzi i w jakich ilościach.
darek90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-09, 21:13   #43
Eldo_rado
amor vincit omnia

Cytat:
Napisane przez darek90 Pokaż wiadomość
Moim zdaniem dobrym pomysłem było by rozbicie działu związanego z dietą na trzy różne. Mianowicie:

*odchudzanie, lub utrata wagi (podejrzewam był by to najbardziej oblegany dział)
*utrzymanie wagi (również bardzo ważny, gdyż czasem jeszcze nie mamy problemu z nadwagą, lecz problem wydaje nam się bliski, związany choćby z podeszłym wiekiem, lub zabieganiem)
*przytycie (gdyż są osoby o których nie należy zapominać, które z kolei nie potrafią przytyć. Chodzi mi tu o zdrowe nabieranie masy ciała, co w brew pozorom jest trudniejsze od utraty wagi. Jak każdy w końcu wie, łatwiej jest coś stracić niż zyskać )

Dlaczego ja bym tak podzielił ? Bo nie należy zapominać, że dieta nie dotyczy tylko odchudzania. Dieta jest to sposób w jaki się żywimy, jest tym co wkładamy do buzi i w jakich ilościach.
POPIERAM! ja też jestem za takim podziałem. wiele watków jest pomiesznaych, bo częśc osób przechodzi na utrzymanie. te osoby tez powinny miec osobną rpzestrzeń, bo dział z osobmai, które chudną nie ejst dla nich odpowieedni. te osoby zmieniają anwyki zywieniowe, a nie mają wsparcia.
Eldo_rado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-15, 11:40   #44
kornelia7506
Przyczajenie

Witam

A czy jest coś o odchudzaniu grupowym? w Bydgoszczy zaczyna się właśnie taka grupa?w innych miastach też są takie grupy?

Pozdrawiam-ciekawska
kornelia7506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-20, 14:00   #45
gaga_90
Przyczajenie

A może też coś na temat dietetyki klinicznej? To chyba też ważny wątek
gaga_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-26, 16:24   #46
Mischka90
Przyczajenie

A ja z kolei mam propozycję, aby stworzyć nowy temat o nazwie "Podstawowa lista zdrowych zakupów" i w tym wątku jak nazwa mówi rozmawiałybyśmy o produktach które trzeba mieć bądź powinno się mieć w lodówce odżywiając się zdrowo lub dla osób które chcą zrzucić na wadze, taki np MUST-HAVE , top lista gdy idziemy do sklepu, co zakupić, by potem móc spokojnie przygotować z tych produktów wiele zdrowych posiłków a nie przejmować się, że ktoś zakupił coś niezdrowego a teraz nie ma co z tym zrobić.
Moim zdaniem byłoby to sporym ułatwieniem dla osób które chcą dbać o linię
Stary 2013-06-12, 15:42   #47
ruda3d
Zakorzenienie

GG do ruda3d

wydaje mi się, że fajny mógłby być taki "katalog wartościowej żywności", którą możemy kupić sklepach - informacja o produktach bez śmieciowych, chemicznych składów, nie zasłodzonych, trudno jest dzisiaj wygrzebać w sklepach coś zdrowego, trzeba czytać miliony składów

wiem, że takie informacje na pewno są na poszczególnych watkach, ale fajnie byłoby mieć to w jednym miejscu - coś podobnego do KWC - i to nie tylko o suplementach, ale ogólnie o produktach żywnościowych

ruda3d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-07-12, 10:33   #48
wildclouds
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ruda3d Pokaż wiadomość
wydaje mi się, że fajny mógłby być taki "katalog wartościowej żywności"

Może jakiś dział o tzw "superfoods", czyli naturalnych pokarmach zastępujących syntetyczne suplementy (ze względu na bogaty skład)

przykład: melasa
http://www.whfoods.com/genpage.php?d...name=foodspice

No i może coś o ziołach przydatnych w sporcie?
Takich, które naprawdę się sprawdzają.
wildclouds jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości