|
|
#31 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Egzamin ustny-w jakiej kolejnosci odpowiadac na pytania?
Cytat:
Co do tematu tego wątku - ja zazwyczaj odpowiadam najpierw na pytanie, na które umiem najlepiej, później to średnio obryte, a na koniec zostawiam to najgorsze. Według mnie to jeszcze zależy z jakiej dziedziny jest egzamin. Na moich studiach (kierunek ścisły) raczej nie ma pytań, na które można lać wodę. Jeśli nie znam odpowiedzi to niewiele mogę powiedzieć na dany temat. A niestety u nas wykładowcy bardzo lubią egzaminy ustne Szczególnie jeśli wcześniej trzeba jeszcze zdać pisemny... No cóż - taki urok studiowania
|
|
|
#32 |
|
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ja bym zrobila tak:
najpierw to z ktorego umiem srednio, pozniej z ktorego nie wiem nic, a na koncu o ktorym wiem wszystko. według zasady, ze zapamietujemy to, co uslyszymy jako pierwsze i ostatnie.
|
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie nie ma się nad czym zastanawiać
![]() Najpierw pytanie, na które mam najwięcej do powiedzenia (żeby zrobić dobre wrażenie), potem to, na temat którego mam średnie pojęcie, a na końcu, to o którym nie mam zielonego pojęcia Może coś mi się przypomni podczas odpowiedzi na pierwsze pytanie, na które jestem obkuta i nie muszę zbytnio myśleć, a odpowiadam wręcz mechanicznie ![]() Właśnie miałam tak na olimpiadzie z histy, na ustnym, po wylosowaniu zestawu pytań już wiedziałam, że nie przejdę, bo jako, że dostałam 3+ z pracy pisemnej, musiałabym dostać dwie piątki z ustnego (jeszcze pytanie z lektur na 5), żeby przejść do okrgu z minimalną liczbą punktów. no więc wylosowałam pytania (przekrojówka, cała hista, program rozsz. szkoły średniej) 1. Organizacja państwa pierwszych Piastów - pierwsze dobre wrażenie nie pomogło niestety ![]() Piastów nie umiałam a XX wiek tak, bo jestem na mat-fizie i robię sobie sama historię do matury i akurat w takiej kolejności, się złożyło ![]() ![]()
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wychodzi na to, że masz rację.
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
a u mnie sprawdza się taka kolejność; najpierw to pytanie, na które umiem dużo i najlepiej odpowiedzieć, potem to średnie, na końcu to z czego jestem najsłabsza.
Liczy się pierwsze wrażenie... najczęściej jeśli coś dobrze umiem to mogę o tym długo nawijać i egzaminator musi mi przerwać i poprosić o odp. na kolejne pytanie... ale często też egzaminatorzy bedąc pod wrażeniem pierwszej odpowiedzi wpisują już piątkę do indeksu przy odpowiedzi na drugie a o trzecim pytaniu zapominają .... tak wiec dla mnie to najlepszy sposób ![]() poza tym... najczęściej umiem dobrze odpowiedzieć na wszystkie pytania a jeśli nie to zawsze da się tak nakręcić i zrobić wrażenie "umiącego ale trochę zamieszanego", że o tak dostanie się 4 lub 5. Oby i w tym roku tak było
|
|
#36 |
|
Zadomowienie
|
U mnie zawsze sprawdzała się metoda "najpierw mów o tym, o czym masz pojęcie". Tak jak już pisało kilka osób, lepiej nie ryzykować, że nie dostanie się szansy zrobienia wrażenia przy ostatnim pytaniu
Padło też pytanie, czy jeśli się nie zna odpowiedzi, to lepiej się do tego przyznać, czy lać wodę... ja uważam, że lepiej mówić cokolwiek (oczywiście bez przesady ) - istnieje szansa, że egzaminator naprowadzi na właściwą odpowiedź albo nie będzie już zbyt uważnie słuchał
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.

) . Egzamin w formie zdań (30,50) z których połowa jest prawdziwa i tę połowę należy zaznaczyć na TAK, a za zaznaczenie fałszywej jest -1pkt. Nie ma ryzyka że ktoś coś wystrzela. Nie ma ryzyka że ktoś oceni nieobiektywnie, bo punktacja jest prosta 1 pkt albo -1pkt. Ściągi też raczej pomagają w niewielkim stopniu, bo to egzamin na myślenie bardziej. Więc jesli wyeliminuje się porozumiewanie między sobą , to dla mnie to jest bardzo obiektywne.
Szczególnie jeśli wcześniej trzeba jeszcze zdać pisemny... No cóż - taki urok studiowania