![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Egzamin ustny-w jakiej kolejnosci odpowiadac na pytania?
Cytat:
Co do tematu tego wątku - ja zazwyczaj odpowiadam najpierw na pytanie, na które umiem najlepiej, później to średnio obryte, a na koniec zostawiam to najgorsze. Według mnie to jeszcze zależy z jakiej dziedziny jest egzamin. Na moich studiach (kierunek ścisły) raczej nie ma pytań, na które można lać wodę. Jeśli nie znam odpowiedzi to niewiele mogę powiedzieć na dany temat. A niestety u nas wykładowcy bardzo lubią egzaminy ustne ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#32 |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
ja bym zrobila tak:
najpierw to z ktorego umiem srednio, pozniej z ktorego nie wiem nic, a na koncu o ktorym wiem wszystko. według zasady, ze zapamietujemy to, co uslyszymy jako pierwsze i ostatnie. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie nie ma się nad czym zastanawiać
![]() Najpierw pytanie, na które mam najwięcej do powiedzenia (żeby zrobić dobre wrażenie), potem to, na temat którego mam średnie pojęcie, a na końcu, to o którym nie mam zielonego pojęcia ![]() Może coś mi się przypomni podczas odpowiedzi na pierwsze pytanie, na które jestem obkuta i nie muszę zbytnio myśleć, a odpowiadam wręcz mechanicznie ![]() Właśnie miałam tak na olimpiadzie z histy, na ustnym, po wylosowaniu zestawu pytań już wiedziałam, że nie przejdę, bo jako, że dostałam 3+ z pracy pisemnej, musiałabym dostać dwie piątki z ustnego (jeszcze pytanie z lektur na 5), żeby przejść do okrgu z minimalną liczbą punktów. no więc wylosowałam pytania (przekrojówka, cała hista, program rozsz. szkoły średniej) 1. Organizacja państwa pierwszych Piastów ![]() ![]() ![]() Piastów nie umiałam a XX wiek tak, bo jestem na mat-fizie i robię sobie sama historię do matury i akurat w takiej kolejności, się złożyło ![]() ![]()
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wychodzi na to, że masz rację.
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
a u mnie sprawdza się taka kolejność; najpierw to pytanie, na które umiem dużo i najlepiej odpowiedzieć, potem to średnie, na końcu to z czego jestem najsłabsza.
Liczy się pierwsze wrażenie... najczęściej jeśli coś dobrze umiem to mogę o tym długo nawijać i egzaminator musi mi przerwać i poprosić o odp. na kolejne pytanie... ale często też egzaminatorzy bedąc pod wrażeniem pierwszej odpowiedzi wpisują już piątkę do indeksu przy odpowiedzi na drugie a o trzecim pytaniu zapominają .... tak wiec dla mnie to najlepszy sposób ![]() poza tym... najczęściej umiem dobrze odpowiedzieć na wszystkie pytania a jeśli nie to zawsze da się tak nakręcić i zrobić wrażenie "umiącego ale trochę zamieszanego", że o tak dostanie się 4 lub 5. Oby i w tym roku tak było ![]()
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
U mnie zawsze sprawdzała się metoda "najpierw mów o tym, o czym masz pojęcie". Tak jak już pisało kilka osób, lepiej nie ryzykować, że nie dostanie się szansy zrobienia wrażenia przy ostatnim pytaniu
![]() Padło też pytanie, czy jeśli się nie zna odpowiedzi, to lepiej się do tego przyznać, czy lać wodę... ja uważam, że lepiej mówić cokolwiek (oczywiście bez przesady ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:21.