Zaręczyny - wątek zbiorczy - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-01-19, 22:01   #31
lilu1980
Zadomowienie

GG do lilu1980
Re: Cos o zareczynach!

oj mole zaręczyny odbyły sie w kinie!tomdługa historia powiem w skrócie... na pierwsza randke poszliśmy do kina na Shreka 1 , i tak sie zaczęło! w te wakacje przezylismy ciezkie chwile na koloniach jako opiekunowie i zmeczeni po powrocie postanowilismy sie wybrac na kolacje! bylo to zaplanowane przez megonarzeczonego ja pojecia nie mialam. los sprawil tak ,ze na kolacje wystroilismy sie w garniturki bo wszystkie ciuchy byly brudne po koloniach! I KIEDY STALISMY NA PRZYSTANKU zobazylismy ze graja Shreka 2 w kinie i postanowilismy po kolacji szybko sie udac do kina! i po seansie moj kochany poprosil mnie o reke!nie spodziewalam sie,plakalam i nie moglam w to uwierzyc, bylo cudnie! potem pytalam go co do mnie mowil bo z wrazenia nie pamietalamciekawe czy ludzie w kinie wiedzieli co sie dzieje
lilu1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-20, 17:28   #32
Kincia
Raczkowanie

GG do Kincia Wyślij wiadomość przez MSN do Kincia Send a message via Skype™ to Kincia

Wszystkie wasze opowieści,są takie romantyczne,a ja wciąż czekam,fakt trochę krótko jestem z moim chłopakiem ale co tam szkodzi pomarzyc!Powiedzcie mi drogie co po zaręczynach,od razu przygotowania do ślubu czy tylko pomysły a w dalszej przyszłosci przygotowania?Jestem trochę zielona w tych sprawach,to mój pierwszy facet!

-100 dni na diecie i ćwiczeniach-
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=205927
Kincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-20, 19:08   #33
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711
Konto usunięte

Rób tak jak uważasz za słuszne, zareczyny nie obliguja do przygotowań ślubnych.
1d36bece409c03b7a5895977e3eaa07c69f6d3f6_64237171b1711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 01:06   #34
bzyku
Rozeznanie

Wg tradycji (ja taką właśnie znam ) związek małżeński zawiera się w przeciągu roku od zaręczyn... Ale kto by tam się przejmował tradycją . Zresztą nie raz, nie dwa zdarzyło się zerwanie zaręczyn . Oczywiście nie zachęcam do przyjmowania pierścionka zaręczynowego jeśli nie w głowie nam ślub - zadawania ran z premedytacją zakochanemu w nas po uszy mężczyźnie (tak zakładam skoro ofiarował nam pierścionek ) jest perfidne... A zabawa w narzeczeństwo też nie jest wg mnie dobrym pomysłem. Lepiej zostawić sobie tę przyjemność do momentu gdy do tego dojrzejemy i będziemy pewni, że mężczyzna, który ofiarował nam pierścionek to właśnie ten "nasz" jedyny
bzyku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-21, 15:31   #35
inez76?
Raczkowanie

A ja napisze o zareczynach mojej kuzynki...
Jej wybranek zaproponowal jej wycieczke do Kazimierza Dolnego (mieszkaja nie daleko).Nie chciala tam jechac bo byli w tym miejscu wielokrotnie, ale w koncu sie zgodzila.Bedac na miejscu jej wybranek co chwile zostawial ja, gdzies wydzwanial... co bardzo zdenerwowlao moja Kuzynke.
Dotarli na Rynek na ktorym sa tlumy turystow... z ktorych w penym momencie wylonili sie ich znajomi tworzac krag wokol mej kuzynki a potem wkroczyl jej wybranek z ogromnym bukietem i pierscionkiem...
Chyba nie musze pisac o jej zaskoczeniu?
inez76? jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-22, 12:09   #36
Taverney
Zakorzenienie

U mnie było to tak: zimą mój kochany postanowił zaciągnąć mnie bidulkę na giewont, gdzie nawet latem nie byłam. Był 29 grudzień, strasznie zimno, wietrznie, do tego zacinało z takich śnieżnych igiełek. Wszędzie pełno śniegu i nikogo na szlaku. My opatuleni jak dwie cebulki, z rakami, czekanami. Jak zobaczyłam szlak na szczyt, to pomyślałam, że nie dojdę, ale chociaż jeszcze kawałeczek...
I tak doszliśmy pod krzyż. Usiedliśmy pod nim, to znaczy ja usiadłam i zaczęłam się cieszyć, że weszłam i mówić, jak tu jest cudownie, choć śnieg zacinał i nie było nic widać, nawet końca krzyża.
A On nagle wziął mnie za rękę, uklęknął i powiedział: Kochanie, wyjdziesz za mnie?
Zamurowało mnie, ale ze łzami wzruszenia w oczach zgodziłam się. To było 29 grudnia 2003 roku. Najpiękniejsza chwila w moim życiu.
A pierścionek dostałam trochę później (jesteśmy parą studentów, więc mój mój Narzeczony musiał trochę pooszczędzać, hi hi). Jest z białego złota z kamieniem. Bardzo elegancki i delikatny. Taki jak ten wyżej na zdjęciu od Kruka, tylko, że mój jest z Apartu.
Pozdrawiam
Fajnie było powspominać
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-22, 13:32   #37
Champs
Zadomowienie

Re: Zaręczyny a oświadczyny...

Kincia dzieki za poparcie i milo mi rowniez ze uwazasz tak samo

Masz marzenia, które chcesz spełnić ?! To o nie zawalcz !...
Champs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-01-28, 10:40   #38
Kincia
Raczkowanie

GG do Kincia Wyślij wiadomość przez MSN do Kincia Send a message via Skype™ to Kincia

dalej dalej,na pewno macie wiecej takich historii!!!!

Stary 2005-01-28, 11:18   #39
Ines1985
Zakorzenienie

Chcialabym aby moj chłopak wymyslil cos niesamowitego .
On z tego co mi wiadomo juz cos tam sobie w głowie zaplanował (jak się oświadczy) ale nie rozmawiamy o tym. Zdecydowanie za wcześnie na taki krok. Za młodzi jesteśmy .

Co do marzeń dotyczacych tego wydarzenia... Ja zadnych nie mam bo nie chcę się rozczarować . Mogłabym powiedziec chłopakowi, że chce aby to wyglądąło tak i tak, on pewnie by sie postarał to zrealizować, ale to bez sensu bo przeciez oświadczyny powinny być niespodzianką.

Ale musze przyznac ze nie moge sie doczekac tego momentu... Pewnie sie wzrusze

A pierścionek? Jak najdelikatniejszy .
Podoba mi się większośc z tych ktore są w tym wątku.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-28, 15:35   #40
sarenka
Zakorzenienie

Któregoś razu mój M przyjechał do mnie na hot-dogi [tzn. ja mu oznajmiłam, że będziemy robic domowe hot-dogi - był jakiś taki spięty [oczywiście do tego wniosku doszłam post factum]. Dał mi Elle. Wzięłam do ręki i odłożyłam na bok [czasem przynosił mi różne gazetki]. Usiadł obok mnie i powiedział "pooglądajmy". Pomyślałam, że chce mi pokazać jakąś swoją reklamę [pracuje w marketingu] i z zapałem przewróciłam pierwszą stronę.. I doznałam szoku..

W Elle było drugie Elle! Ze mną na okładce - w środku był tekst oświadczyn [w tym miejscu gdzie zazwyczaj znajduje się notka od naczelnego/nej] , historia naszej znajomości, zwierzenia już zaręczonych znajomych par z ich zdjęciami [wszyscy zatem wiedzieli oprócz mnie], porady, zdjęcie pierścionka i wina, które przyniósł mój Ukochany i wyjął za chwilę z plecaka.. [wszystko profesjonalne, bo ma znajomych grafików, fotografów etc] do małej torebeczki włozył pierścionek i przykleił go do okładki [taki tam gratis ].. Potem było "tak", buziaki, łzy.. Zrobiliśmy sobie hot-dogi [teraz to nasza najromantyczniejsza potrawa ] wypilismy pyszne winko. Mile wspominam ten zwykły-niezwykły dzień

M mówi, że najlepszy był moment, gdy zobaczyłam siebie na okładce i przez chwilę nie wiedziałam o co chodzi, nie poznałam się [chwila szoku ] - ale kiedy zobaczyłam "gratis" to zajarzyłam

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-01-28, 15:58   #41
Ines1985
Zakorzenienie

Sarenko, czekalam z niecierpliwoscia kiedy sie wypowiesz bo pamietam ze juz kiedys pisalas o swoich zareczynach na forum i twoja historia bardzo zapadla mi w pamiec (bo trzeba przyznac ze jest bardzo wyjatkowa)... I az mnie korcilo aby tu o tym wspomniec ale czekalam az sama to zrobisz... I w koncu sie doczekalam

Najbardziej w tym wszystkim podoba mi się to, że masz wspaniałą pamiatkę na całe życie. Poza pierścionkiem oczywiscie.
Niezle to wykombinował twój (już) męzuś

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-01-28, 18:14   #42
Kincia
Raczkowanie

Oryginalne! W sumie ja tez jeszcze mam czas,ale myslę i mam nadzieje ze to bedzie niedługo....jezeli chodzi o mnie.Jestem ciekawa co mój facet wymyśli i az się boję!
Czasem przyglada sie temu wątkowi i pod nosem się uśmiecha i droczy sie ze mna....ze za 15 lat my tez sie zaręczymy!!!
Ale wiem ze w rzeczywistosci mysli o tym! Miła sytuacja to jest bo inna niz wszystkie, zawsze to jakies kilka chwil innych niz codzienność! i w dodatku takie przyjemne

Stary 2005-02-02, 11:29   #43
sarenka
Zakorzenienie

Ines1985 napisał(a):

>
> Najbardziej w tym wszystkim podoba mi się to, że masz wspaniałą pamiatkę na całe życie. Poza pierścionkiem oczywiscie.
> Niezle to wykombinował twój (już) męzuś

Oj tak - z tym chłopakiem nie można się nudzić

WESOŁYCH ŚWIĄT!
sarenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-03, 15:58   #44
Enterpe
Raczkowanie

Cheetach. Tak jest! Zaręczyny To Bardzo Staropolska i Szlachetną Tradycja - rozumiem, że nie ma prawa być Tobie znana. Ci tylko tej tradycji nie rozumieja, co wychowali się "troszkę inaczej" i nie posiadaja tzw "korzeni". Im jest wszystko "ganc pomada" / maja do tego prawo/ . Tylko będą w przyszłości- tak samo traktowani przez własne dzieci. Czyli znów następne pokolenie ....Nie wspominając o kontakcie duchowo-uczuciowym.Ale do tego trzeba mieć TRADYCJĘ> A tak na dobrą sprawę - kto kogo przez lat wiele i wychował i utrzymywał?
Jesteś zwolenniczką luzactwa, braku więzi z pokoleniem starszym-masz prawo. Tylko zauważyłam jedno-/dziś Ja jestem kąśliwa/- Długo, długo Ciebie nie ma. A jak już wpadniesz na Wizaż - to zawsze musisz komuś dokopać. I pokazac jaka to TY / wg Ciebie / Jesteś lepsza. Nie- lepsza nie jesteś- zastanawiam się czy nie inaczej. A pro-po pierścionka załączonego w jednym z postów. Na ślubnym. Dlaczego się Tobie podoba?. No cóz- wirtualnie, bez podania kruszcu, kamienia, ilości szlifów, oznakowania czystości - jest dla mnie fantastyczną, jarmarczną podróbą wyrobu szlachetnego.Ma prawo się Tobie podobać. Wygląda nieżle jak na "odpust".Zadałaś pytanie cyniczne-masz cyniczną odpowiedź. Jeśli zadaje sie pytanie to nie w taki sposób, by z innych robić głupków co to na "szlachetnej" biżuterii-nikt sie nie zna -ino TY. A zadając pytanie taktownie - należy podać jeszcze wszystkie parametry. By mógł się spodobac. Skończ z wyższością nad innymi. To już nużące i większość - omija Twoje wpisy. Ja spełniłam słowo dane sobie i innym
wizażankom. Ente
Enterpe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-23, 18:11   #45
inka1980
Zadomowienie

Ines1985 napisał(a):
Zareczyny przy rodzicach? to chyba jakas staropolska tradycja. Ktos to teraz tak jeszcze robi?

Mnie się wydaje, że po pierwsze wypada przedstawić sobie rodziców a zaręczyny to dobry moment. Nie mówię, że chłopak ma lecieć do matki panny młodej prosić o jej rękę ale kiedy już młodzi się zaręczają to zapraszają rodziców na małe "przyjęcie" i dzielą się z nimi swoim szczęściem. Ja sobie nie wyobrażam, żeby mój facet przy obiedzie strzelił rodzicom hasłem: wiecie, zaręczyliśmy się.... Wolałabym, żebyśmy im to powiedzieli raze. Jest to wspólna i dość wydaje mi się ważna i uroczysta decyzja więc i takiej oprawy wymaga. Pozdrawiam przy okazji Ines
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-02-23, 18:18   #46
Ines1985
Zakorzenienie

inka1980 napisał(a):
> Ines1985 napisał(a):
> Zareczyny przy rodzicach? to chyba jakas staropolska tradycja. Ktos to teraz tak jeszcze robi?

Ej zaraz zaraz, to nie ja to napisałam, coś źle przytoczylaś wypowiedź
>
> Mnie się wydaje, że po pierwsze wypada przedstawić sobie rodziców a zaręczyny to dobry moment. Nie mówię, że chłopak ma lecieć do matki panny młodej prosić o jej rękę ale kiedy już młodzi się zaręczają to zapraszają rodziców na małe "przyjęcie" i dzielą się z nimi swoim szczęściem. Ja sobie nie wyobrażam, żeby mój facet przy obiedzie strzelił rodzicom hasłem: wiecie, zaręczyliśmy się.... Wolałabym, żebyśmy im to powiedzieli raze. Jest to wspólna i dość wydaje mi się ważna i uroczysta decyzja więc i takiej oprawy wymaga. Pozdrawiam przy okazji Ines

Myślę dokladnie tak samo i równiez pozdrawiam

Stary 2005-02-23, 20:35   #47
inka1980
Zadomowienie

Ja też mam to wydarzenie jeszcze przed sobą ale nie miałabym nic przeciwko temu, gdyby odbyło się w niedalekiej przyszłości. Z tego co wiem bo już kiedyś rozmawialiśmy troszkę na ten temat, to mój. J. myślał już kiedyś o zaręczynach i o ile nie ma wątpliwości, czy jestem "tą jedyną", o tyle ma jakieś chyba podświadome obawy, że mogłabym odmówić (absurd). Postarałam się jak najdelikatniej wyperswadować wszelkie tego typu obawy i z tego co wiem to zaczął już zbierać na pierścionek, ale zważywszy na to, ile zarabia w nowej pracy, to trochę jeszcze poczekamy. Nic to. Będę cierpliwa. Chciałabym, żeby moje zaręczyny też były romantyczne i jedyne w swoim rodzaju, ale wiem, że pierścionek on chciałby wybrać ze mną. Trochę się obawia kupić samemu. Może jak już pochodzimy po jubilerach to mniej więcej zrozumie jaki mi się marzy. Bo tak naprawdę to wolałabym żeby to była niespodzianka. A pierścionek mógłby wyglądać jak jeden z poniższych. I koniecznie białe złoto, żółtego nie znoszę !!!
inka1980 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 13:28   #48
Alikbe
Raczkowanie

Question Na której ręce nosić pierścionek zaręczynowy??

Witam

Mamproblem, na której ręce powinno sie nosić pierścionek zaręczynowy, widziałam już opcje i na lewej i na prawej w miejscu na przyszłą obrączkę. Więc jak w końcu jest????
Alikbe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 13:37   #49
Champs
Zadomowienie

Wink Dot.: Na której ręce nosić pierścionek zaręczynowy??

Ja noszę na prawej ręce Na paluszku na którym będę w przyszłości nosić obrączkę.Pierścionek wtedy prawdopodobnie "przewędruje" na ten sam paluszek ale na lewej ręce.
Pozdrawiam Aga
Champs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-05-10, 15:36   #50
edytka250
Rozeznanie

Dot.: Na której ręce nosić pierścionek zaręczynowy??

a ja uważam że powinnaś nosić na lewej
edytka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 16:58   #51
Taverney
Zakorzenienie

Przyznam się szczerze, że też miałam z tym problem. Sprawdzałam w wielu żródłach, pytałam kobiety, szperałam w internecie i gazetach dla narzeczonych. I teraz już wiem na pewno, że pierścionek nosi się na lewej ręce na serdecznym palcu. Na lewej, bo od serca.
Stary 2005-05-10, 17:43   #52
nati__xxx
Wtajemniczenie

GG do nati__xxx

A serdeczny to....który?? nie śmiejcie sie :P: zawsze miałam z tym problemy
nati__xxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 17:57   #53
Alikbe
Raczkowanie

No to teraz zgłupiałam do reszty?!
Alikbe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 17:59   #54
mskladaczek
Zakorzenienie

ja nosze na serdecznym reki... lewej
poodbno powinno sie na prawym, tyle ze ja w czasie zareczyn mialam zlamana, opuchnieta reke i pierscionek po prostu sie na mojego wielkiego "palucha" wtedy nie zmiescil teraz nie mam serca go przekladac

serdeczny to 4 palec ( liczac od kciuka

Edytowane przez mskladaczek
Czas edycji: 2005-05-10 o 18:04
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 18:38   #55
daphne81
Wtajemniczenie

GG do daphne81

Ja noszę na prawej, na palcu na którym w przyszłości będę nosić obrą

czkę, wszystkie moje znajome zaręczone i mężatki noszą

i nosiły zaręczynowy na prawej dłoni
daphne81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 19:00   #56
alcia
Raczkowanie

Mi też wydaje się, że na lewej na palcu serdecznym. Tak jak pisała Andrea Taverney, że od serduszka A wiadomo, że jak już obrączka, ślub to na prawej bo od rozumu
alcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 19:06   #57
Justek
BAN stały

GG do Justek

Ja noszę na prawej
Justek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 20:01   #58
Taverney
Zakorzenienie

serdeczny to ten między malutkim, a wskazującym palcem.
Stary 2005-05-10, 20:12   #59
konfitura
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nati__xxx
A serdeczny to....który?? nie śmiejcie sie :P: zawsze miałam z tym problemy
Serdeczny to czwarty licząc od kciuka .
konfitura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-05-10, 20:21   #60
anucha
Raczkowanie

Witam.
A ja cały czas myslałam, że powinnam nosić na prawej ręce, a noszę na lewej . Widziałam jak niektóre, mężatki już, noszą pierścionek zaręczynowy razem z obrączką. Czy to nie właściwe?
anucha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości