![]() |
#31 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak utemperowac brata ?
Cytat:
![]() |
![]() |
#32 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#33 | ||
BAN stały
|
Poszedłby do roboty na pierwszej lepszej budowie, to by nie pokozaczył, bo wyleciałby szybciej, niż ustawa przewiduje.
![]() Niech wali w drzwi - zainwestujcie w mocne. Mieszkacie w bloku? Niech robi cyrk przez calą noc, sąsiedzi sie wkurzą i zadzwonią po policje (sami możecie, nawet byloby wskazane), to go zgarną. Tak czy siak masz w domu zwykłego bandytę. Cytat:
Cytat:
Powiem szczerze, że zainteresowałabym się, jak to jest z tymi meldowaniami. Bo przecież ważne jest, do kogo mieszkanie należy, a chyba nie do niego, nie? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zadomowienie
|
Coś musi na siebie włożyć przecież.
A najwięcej awantur jest podobno z jedzeniem, jak zrozumie że nikt się nie będzie specjalnie przejmował jego fochami to może mu się znudzi i będzie trochę spokojniej.
![]() |
#35 |
BAN stały
|
Jeśli jest elegancik (bo jeśli nie jest, to będzie lazil w brudnych lachach
![]() Ale dążyłabym do pozbycia się takiego osobnika z domu, i to za wszelką cenę. Może nagrywałabym, już nawet nic nikomu nie mówiąc, awanturę za awanturą i oskarżyła go o znęcanie się nad rodziną. Tylko, że tu wszystko i tak zależy od matki. Najgorsza to jest bierność. Przekonanie, że nic się z tym nie da zrobić, ucieczka przed wstydem; chronienie drugiego (dziecka) za wszelką cenę (cenę swojego życia i swoich nerwów). Coś musi się dać zrobić. Psychiatryki domami wczasowymi w końcu nie są. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To się tak zawsze łatwo pisze wyrzucić, wezwać policję i tak dalej, ale to jednak rodzina. Takie osoby mimo wszystko się kocha i nie chce się ich krzywdy nawet jeśli nas bardzo ranią. Szczególnie, że on nikogo nie bije tylko się awanturuje z tego co zrozumiałam. Potem przeprasza i robi nadzieję, że jednak się poprawi.
![]() |
![]() |
#37 |
BAN stały
|
Najłatwiej pisać, co by było.
Zapewniam, że mam na tyle despotyczny charakter (nie mylić z wiarą w rozwiązania siłowe ![]() Także, moim (kiedyś) dzieciakom, jeśli tylko Bozia da (oj, daj <dmucha i zaklepuje>), że będą zdrowe na umyśle (i daj, B., jeszcze i na ciele ![]() Czy oskarżyłabym? Nie wiem, nie chciałabym nigdy w życiu musieć stawać przed podobnymi wyborami, nie wiem nawet, czy bym mogła, skoro mama byłaby ewidentnie przeciwko, ale myślałabym na pewno o szukaniu swojego kąta. W każdym bądź razie, gdybym miała brata-psychopatę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
No i wlasnie -jemu jest najczesciej wszytsko jedno,co na siebie włoży. Co zje też. Ale bywaja takie dni -ze wszytsko jest dla niego "nie tak jak on chce". Dla mnie odpowiedz jest prosta -to zrób sobie tak jak chcesz. I koniec. A mama wdaje się w dyskusje. Potem w sprzeczke. A pozniej kłoci sie z nim na równi. Według mnie powinna własnie ignorować-zachowując się w taki sposób nie zasługuje na to,zeby zwrócic na niego uwagę. Ale mama kłoci sie z nim jak kolezanka. I to tez jest błąd - moim zdaniem. A pozniej zali się mnie. A jak próbuje cos zrobic,to karze sie nie wtrącac.
Ja niedługo się wyprowadzę,to kwestia ok. pół roku ,ale martwie sie o mame wlasnie... Młody skończył zawodówkę (z lenistwa,bo jest inteligenty az za bardzo -pod pewnymi wzgledami),pozniej poszedł do szkoły wieczorowej,ale znudziło mu się dosc szybko. Pracował,ale wstawanie na 8 rano to tez dla niego za wczesnie.Pozniej zaczał "handlowac autami" -czyli kupił 2 rupiecie i stoja u tego kumpla na podwórku. Niedawno wyjechał za granicę -nie było go pół roku -wrócił (na max 6 tygodni),przez pierwszy tydzien wydawło nam się,że wydoroślał,spowazniał,usp okoił się. A pozniej zaczeło byc jeszcze gorzej,niz zwykle. Czas jego pobytu w kraju sie konczy,ale niestety,nie widac u niego ochoty na powrót za granicę... Sunny - nie,on nie przeprasza,bo uwaza,ze ma zawsze racje. I prawo. Pyskowac,ublizac,wyzywac, chować osobiste rzeczy,szarpac mnie,czy wyskakiwac złapami do mamy. A poprawe obiecuje -podczas rozmowy z tata czy drugim bratem. Na jakies 5 minut pomaga. I jest cos,co mnie zastanawia - nie widział przemocy w domu. Nikt nie bił jego,ani mnie,czy starszego brata. Miedzy rodzicami tez nie dochodziło do rękoczynów,ani awantur w takim stylu. Nie wiem skąd u niego takie zachowania i pogląd, ze siła to najlepsza metoda.
![]() |
#39 |
BAN stały
|
No to faktycznie, głupio robi Twoja mama, że wdaje się z nim w te pogadanki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
ciężka sytuacja. u mnie jest podobnie. mój bat co prawda nie jest agresywny ale śpi 15 h na dobę i absolutnie nic poza tym nie robi. mniejsza o to.Ja nie wezwałabym policji (na miejscu tego osobnika wkurzyłabym się jeszcze bardziej). poza tym policja za dużo w takiej sytuacji nie pomoże. brat musiałby kogoś uderzyć aby mogli coś zdziałać.nie znam się na prawie ale wydaję mi się, że pozostaje jedynie sprawa cywilna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zastanawiam się z czego Twój brat w ogóle żyje. Przecież facet w tym wieku ma swoje potrzeby. Teraz pewnie zarobił coś za granicą, ale wcześniej? Dostawał pieniądze od rodziców?
![]() |
![]() |
#42 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
A jeśli dziecko wpada w narkotyki? Tak porządnie, kiedy się już stacza? Nie dociera do niego, jak jest źle, nie widać szans, że (przynajmniej w najblizszej przyszłości, bo to zawsze się wierzy w uratowanie tego, kogo się kocha) odmieni się jego postępowanie? To czy należy to akceptować, godzić się z tym? Moim zdaniem, choć niektóre rozwiązania to ostateczność - niemniej - jak przykre by nie były - istnieją. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zadomowienie
|
Nie może bez jego zgody.
![]() |
#44 | |
BAN stały
|
A sądownie wymeldować nie można?
Tak sobie przeglądam neta. Jak już wyjedzie za granicę (generalnie, zgodnie z prawem po pół roku nieprzebywania można wymeldować delikwenta), to lu z nim. ![]() edit. Znalazłam jeszcze np. to: Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Zasada działania: Brat (-> agresor) sprzecza się z Mamą (-> ofiara), która szuka pomocy u Ciebie (-> pomocnik). Ty próbujesz interweniować (z pomocnika w -> agresor), więc podejmujesz działania, które uważasz za stosowne, na przykład zwracasz się o pomoc do Ojca (-> pomocnik). W tej sytuacji Brat udaje skruchę (-> ofiara), a Twoja Mama podejmuję rolę czynną (-> agresor), ponieważ ma do Ciebie pretensje o to, że źle postąpiłaś. To z kolei wywołuje u Ciebie poczucie zawodu i krzywdy (-> ofiara), bo przecież chciałaś pomóc... Tak się to kręci i napędza. W niektórych rodzinach gra trwa przez całe życie, z pewnymi tylko modyfikacjami. Zostaje przerwana dopiero wtedy, kiedy któraś ze stron przerwie grę - wycofując się z roli / nie podejmując jej. Nie jest to łatwe, bo wbrew pozorom, kontynuowanie gry daje każdej ze stron określone profity (psychologiczne). Dlaczego warto się z tego wycofać? Ponieważ tego typu gry nie mają na celu rozwiązanie problemu, ale wyłącznie trwanie; chodzi o prowadzenie gry, w której wynik - łatwo to przewidzieć - jest zawsze taki sam. Przebieg tych wszystkich zdarzeń jest jak menu w dobrze znanej Ci restauracji, prawda? Takie nieustające deja vu. Przerwij to, jeśli masz dość siły na absolutne usamodzielnienie się. Powodzenia. EDIT: odszukałam właściwe terminy z Analizy Transakcyjnej: Prześladowca, Ofiara, Wybawiciel (Opiekun). ************************* ************************* *************
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
hmm, no to ja już nie wiem. u mnie w domu podobny problem , pytałam kolegi- radcy prawnego i powiedział, że kiedy braciszek skończy 21 lat to można go wymeldować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Zakorzenienie
|
brat nie musi wyrazic zgody na wymedlowanie!!!
zalozcie sytuacje. chcecie sprzedac mieszkanie ale macie powiedzmy lokatorow ktorym to mieszkanie wynajmujecie. sa zameldowani, a nie chca sie wymeldowac abys ty mogla spokojnie to mieszkanie sprzedac wtedy wystarczy wniosek do urzedu i z tego co mysmy sie z tz dowiadywali u notarisza i w tej firmie w ktorej mieszkania kupowalismy to po okolo 3 miesiacach nast wymeldowanie nawet bez zgody lokatorow-osob zameldowanych. nie dokonca wiem jak to sie odbywa w rodzinie ale mysle ze da sie jakos zalatwic tylko trzeba byc naprawde zdecydowanym i tego chciec. np nie wpuszczac brata przez 2 miesiace do domu. przeciez on ma 22 lata. Da sobie rade!!
![]() |
#48 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym tu jest trochę inna sytuacja. A narkotyki to już w ogóle co innego i temat rzeka. Cytat:
![]() Moim zdaniem na pewno nie można wymeldować jeśli rzeczywiście mieszka w tym miejscu. Ewentualnym wyjściem jest wszczęcie postępowania o eksmisję.
![]() |
![]() |
#49 |
BAN stały
|
Przykłady jak przykłady, dla mnie agresor i awanturnik (jeszcze nie bije, ale jak długo??) w rodzinie to nie taka daleka para kaloszy od (np.) narkomana, który nie pracuje, nie uczy się i jeszcze wynosi z domu wszystko, co tylko może.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#51 |
Raczkowanie
|
ja się specjalnie dowiadywałam i wątpie aby radca prawny się mylił.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
nie musielismy sie dowiadywac o to wszystko bo u nas sytuacja byla inna - lokator sam sie wymeldowal. choc nam wlasnie w kancelarii mowili ze wcale to nie jest tak trudno zalatwic. (zwlaszcza ze ten chlopak wynajmowal to mieszkanie od tego czlowieka co je nam sprzedawal)
a jesli chodzi o wymeldowanie w rodzinie to znam jedna sytuacje podobna nawet do tej: moj kolega wciaz sie klocil z rodzina to jego matka go wygonila z domu, powiedziala zeby sobie poszedl mieszkac do dziadkow bo oni nie beda juz go sponsorowac (tez skakal z lapami do bicia).. on chetnie sie zgodzil bo dziadkowie jeszcze i sypneli groszem wiec powiedzmy P. zostal wymeldowany bo w domu sie nie pokazywal a jesli chodzi o brata autorki watku powinien z nim ojciec sie powaznie rozmowic albo zabrac do siebie, wspoczuje tym kobietom bo nie potrafia sie obronic a starszy bart ma cala sytuacje w dupie..
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
Kropko ,rozmowa z ojcem nic nie da. On albo udaje skruszonego,mówi,że go nerwy poniosły,ze juz nie bedzie itd. Albo udaje głupka,ze nie wie o co chodzi.A na siłę ojciec go tez nie weźmie do siebie. A on sie przeprowadzac nie chce - bo -ojciec trzymałby go króciutko :-]
Straszy brat - on się w to po prostu nie wtrąca. Owszem,jesli natrafi na moment,ze młody sie awanturuje opierniczy go i przywola do porzadku,ale to tez chwilowe,bo wiecznie go pilnował nie bedzie. Mona Lisa tak,myślę,że mam dość siły. I myślę,ze masz rację. Dziekuję ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:35.