![]() |
#31 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: Ty, Ciebie, Twoj, Twoje...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Ja zupełnie nie zwracam uwagi na to jak ktoś się do mnie zwraca . Sama pisze o kimś z duzej litery żeby nikogo nie urazić. Staram sie nie robić błędów ale mam dysleksje i jakbym zaczeła sprawdzać każde słowo którego nie jestem pewna to pisałabym jednego posta godzine. Jezeli kogoś rażą moje błędy to trudno.
Uważam że we wszystkim należy zachować zdrowy umiar ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
Nie lubie jak ktos pisze bez przecinkow i kropek.Ciezko sie pozniej to czyta.
Jezeli widze perfidny blad np "blad zamiast blond, morze zamiast moze, ktury" to mnie trafia bo to sa PODSTAWY! Nie stosuje polskich znakow. Lecz gdy zwracam sie do jakiejs osoby staram sie pisac z duzej. Na przejezyczenia i brak liter nie zwracam uwagi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do literowek i przejezyczen to tez szczegolnie za nimi nie przepadam, malo tego, zawsze przed wyslaniem swojej wiadomosci wciskam podglad, zeby sie upewnic, ze takowych nie poczynilam i ewentualnie skorygowac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zakorzenienie
|
Zwracam dużą uwagę na pisanie zaimków "Ciebie" "Tobie" z dużej litery.
Jeśli nowo poznana osoba zwraca się do mnie z małej litery ![]() ![]() Co do polskich znaków, staram się ich używać jak najczęściej. Wiadomo, czasem chcę napisać coś szybko (albo jedną ręką ![]() ![]() Jednak po to mam na klawiaturze "ą" i "ę", żeby ich używać ![]()
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
co to niedopowiedzenie miało oznaczać? że spoko, ja szanuję, ale skoro Ty piszesz z wielkiej, to szanujesz swoich rodziców bardziej?
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Zawsze staram się pisać dużymi literami, natomiast gdy piszę długie posty ipt,. to czasem po prostu przez nieuwagę piszę z małej.
Sama nie czuję się urażona gdy ktoś piszę do mnie "ty" a nie "Ty"ale mnie ogólnie nie denerwują błędy na forum. Pisanie Mama i Tata z wielkiej litery? Pierwszy raz się z tym spotykam... z pierwszej litery to ja mogę pisać Bóg ale nie Mama, tak samo jak nie Babcia czy Ciocia..no ale co kto lubi. Chyba pisanie Mama z dużej litery w jezyku polskim nie jest poprawne? Zresztą ja się nie znam ![]() Tak ogólnie to ja do rodziców, babci i dziadka zwracam się: podaj mi to, byłaś tam,widziałaś to a nie "Niech mama mi poda, czy mama była,widziała babcia".. ale niektórzy tak się zwracają zauważyłam..
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#41 |
Konto usunięte
|
Staram się używać wielką literę w zwrotach grzecznościowych. Nie zawsze mi się to udaje - kiedy się spieszę, nie używam. Ale za to zawsze stosuję polską czcionkę i nie robię ortów
![]() Aha - mój, moje, mojemu, mnie itd - pisze się małą literą. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Konto usunięte
|
ja piszę słowa takie jak 'Twój', czy 'Ci' z wielkiej litery. to raczej nie zależy od tego, czy rozmówcę lubię, czy nie.
(wkurza mnie niemiłosiernie pisanie 'powiedzieli to Ci ludzie', 'zrobili to Ci pracownicy'. ![]() nie zaczynam zdań od wielkich liter, wszystko piszę małymi, tak się po prostu przyzwyczaiłam. ktoś tu pisał, że to go denerwuje. no cóż, mnie denerwuje np. brak polskich znaków, ale problemu z tego nie robię. zresztą, wielkie litery to pikuś. żeby tylko wypowiedź była bez błędów ortograficznych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Ja staram sie i niemal zawsze pisze zaimki z duzej litery, chyba ze naprawde przez omylke zapomne. Ma juz nawyk po prostu ze jak pisze zaimek to z duzej.
Z drugiej strony wydaje mi sie ze sporo Wizazanek przestrzega te zasade ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zadomowienie
|
no ja wlasnie widze, ze coraz mniej. Jak ostatnio zostalam poczęstowana
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Rzadko uzywam polskich znakow, chyba, ze ma to wplyw na zmiane znaczenia slowa lub jest to kwestia przyzwyczajenia. Natomoast zawsze staram sie pisac "Tobie", "Ciebie" z wielkiej litery. I zwracam uwage na ortografie. Denerwuje mnie tez, kiedy ktos nie uzywa przecinkow i nie wiem co autor mial na mysli ;-)
Moja mama jest polonistka i zalamuje rece nad ortografia i stylistyka mlodziezy. Horror. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
Ja kompletnie nie zwracam uwagi na takie rzeczy, czy ktos pisze "twoj" czy "Twoj". No chyba ze w korespondencji prywatnej - tu na forum to co innego. Tak samo nie zwracam uwagi na polskie litery.
Za to nie lubie bledow, sama staram sie ich jakos nie popelniac, lubie jezyk polski i te skomplikowane zasady. Taka łamigłówka na co dzień ![]() ![]() Śmieszy mnie gdy ktoś pisze Nim, Jego.... Ci ludzie (tak jak zauważyła Umbra).
![]() |
#47 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
jak piszę szybko to czasami mi sie kliknie z duzej litery albo jakis polski znak, ale nie przywiazuje do tego wiekszej uwagi. wazne, zeby tekst byl przejrzysty, zeby bylo wiadomo o co chodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie też czasem korci, ale nie chce mi się naprawiać świata. Zresztą, to jest w regulaminie zakazane, a jeśli już bym miał wylecieć, to chociaż za jakieś konkretne pieklenie się ![]() Jeśli chodzi o ostatnie wpisy - jak dla mnie, pisanie że ważna jest przejrzystość tekstu, to czy przejrzystość tekstu zwalnia z dostosowywania się do zasad gramatyki/ortografii?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja tak mówię ![]() ![]() Co do ę na końcu słowa, w podstawówce, zawsze popełniałam ten błąd i miałam przez to niższą ocenę za błędy. Ja po prostu nie czuje tego ę ![]() Co do Ty, na Wizażu piszę przez dużą literę, a na gg, zależy z kim pisze, jak ktoś do mnie "ty" to ja też. Zresztą często bliskim znajomym i bracią zwracam uwagę na ich błędy ![]() A zjadanie ostatnich literek, tylko jak piszę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Raczkowanie
|
Pisanie małą literą słów razi, jednak tragiczna jest kwestia ortografii. Udzielam się na kilku forach internetowych i aż mnie krew zalewa jak widzę np. rzycie czy żeczy. Matko.... ja rozumiem, każdy jest tylko człowiekiem i czasem popełnia błędy, ja też pewnie byki stawiam od czasu do czasu, jak każdy z nas, ale bez przesady. Do niedawna wydawało mi się, że są pewne wyrazy, w których nawet dyslektyk błędu nie popełni... Niestety tak podstawowe błędy na forach są nagminne.
Inną sprawą jest fakt, że współcześnie zbyt łatwo odchodzi się od ortografii. W moich czasach szkolnych, a aż taka stara chyba nie jestem, zaświadczenie o dysleksji miały z całego rocznika może z 4 osoby. Takie zaświadczenie miała również moja siostra, jednak ona mimo iż zna zasady, pisze inaczej (oczywiście tylko w pewnej grupie wyrazów). Swego czasu w przeciągu kilku lat chodziła na takie grupy zajęciowe itp. A w obecnych czasach to "dyslektyków" mamy na pęczki w szkołach. Wyrastają najczęściej tuż przed egzaminem gimnazjalnym czy maturalnym. Mam kuzynkę "dyslektyczkę" - ta sierota, przepraszam za wyrażenie, nie zna podstawowych reguł, więc jak ma poprawnie pisać. Nie wspomnę, że w poradni była tylko raz, jak starała się o zaświadczenie, które zdobyła w tydzień. Denerwuje mnie to tym bardziej, że to wina rodziców, którym łatwiej, szybciej i wygodniej jest pójść po zaświadczenie niż siąść z dzieckiem i poćwiczyć... po co skoro pociecha złych stopni mieć nie będzie dzięki temu.... o zgrozo! Denerwuje mnie coś jeszcze a mianowicie zdrobnienia i takie "niemowlęce" wyrażenia wychodzące spod "pióra" dorosłych osób. I tutaj też nie jestem im przeciwna, ale bez przesady jak czytam np. z moim misiaczuniem wszamaneczko mieliśmy późnym wieczoreńkiem, a potem kompu kompu (powinno chyba być kąpu kąpu jeśli już) i do łóżeńka palulu.... Albo ale to raczej w mowie niż w piśmie... i o zgrozo nawet w reklamach - choćby Jogobelli - można usłyszeć som (są) czy powiedzonka typu "prezydenckiego" nie chcem ale muszem. I od razu uprzedzam, że szwankuje mi alt. Staram się poprawiać te ogonki dodatkowo, ale nie zawsze wszystkie wyłapuję, za co z góry przepraszam. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja zawsze pisze Twoj, Ci, etc. z duzej litery. Irytuje mnie jako ktos zwracajac sie do mnie pisze z malej ![]() I zawsze plakac ze smiechu mi sie chce, jak ktos pisze "cos tam, cos tam Ci ludzie mnie wkurzaja" ![]() A co do polskich znakow, to ja ich nie uzywam, bo po prostu nie moge ![]() ![]()
Gdy już posmakowałeś lotu, zawsze będziesz chodzić po ziemi z oczami utkwionymi w niebo, bo tam właśnie byłeś i tam zawsze będziesz pragnął powrócić. Chciałbym poznać człowieka, który wymyślił seks, żeby zobaczyć nad czym teraz pracuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogóle wiele zachowań innych osób jakoś łatwiej mi zrozumieć, wytłumaczyć, przejść nad nimi do porzadku dziennego niż zachowania własne. To tak bardziej z życiowej perspektywy. Pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Mnie to nie boli i nie razi, ale sama piszę z dużej litery i miło jest czytać osoby które w ten sposób piszą.
Dla mnie to szacunek i tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
Co do tego "ci", nie będącego zaimkiem osobowym, czasem mi po prostu samo spod palców wychodzi "Ci". Niby wiem, że jest to błąd i poprawiam od razu, ale czasami odruchowo machnie mi się wielką literą
![]() Jak już się tak wszyscy zgodnie czepiamy, to ja też się doczepię ![]() Poradnia językowa - duże litery i wielkie litery
![]() |
#56 | |
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)
|
Cytat:
![]() tego nie wiedziałam ![]() tak samo jak mowienie, ze cos jest przysłowiowego np. "jestes przysłowiową kulą u nogi", wg mojej polonistki to jest błąd. powinno sie po prostu powiedziec "jesteś kulą u nogi" iii jeszcze. nostalgia. nostalgia to nie to samo co tęsknota. nostalgia to tęsknota za ojczyzną, tęsknota za osobą. pozwoliłam sobie na takie pouczenie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zjadanie końcówek bardzo mnie denerwuje!! Np.gdy ktoś mówi: śpi zamiast śpij...Albo...nie rozumie zamias nie rozumiem itp
![]() |
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Rozeznanie
|
ja pisze z małej litery wszystko. w s z y s t k o.
bo mi sie tak podoba. ot, co. a co do "ty" itp, to uważam, że tylko w liscie pisze sie z wielkiej litery. mnie osobiscie o nie drażni. nie wiem czemy wszyscy są na tym punkcie tak przewrazliwieni ![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:46.