Cennik usług kościelnych - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-24, 16:09   #31
Fresa
Zakorzenienie

Dot.: Cennik usług kościelnych

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
+ długo długo nie brali za to pieniędzy dodaj (kilka lat temu się to zmieniło bodajże

Jaki nieoficjalny cennik? A co to jest wykładnia episkopatu? Każdy ksiądz to stosuje?

Równie dobrze każdy może się zdecydować - coś mu się w kościele nie podoba, to może z jego usług nie korzystać, krótka piłka

Tak samo istniej dotacja dla innych związków wyznaniowych

Oj, idąc tym tropem myślenia, to ja się nie chcę żeby państwowa kasa szła na wspieranie niektórych artystów i rozmaite projekty użyteczności publicznej, z których ja nie korzystam/nie lubię.

Nie ma to jak liczyć cudzy czas wolny i cudze pieniądze

Msze, udzielanie sakramentów, katecheza są niemal codziennie o różnych porach, a poza tym, to każdy duchowny chyba powinien mieć czas na studiowanie Pisma, czyż nie?

Jak to wyciągać? Zmusza ktoś Ciebie bądź kogokolwiek innego do ślubu kościelnego/pogrzebu/pierwszej komunii itd. NIE! Więc sobie nie korzystaj z powyższych i tyle

Cathas, a tak z ciekawości, to skąd takie informacje?

Z tego co się orientuję, to FOZ daje nędzne procenty na utrzymanie takich obiektów, co w sumie nie dziwi, bo skąd mają nabrać pieniądze na to?
Żeby się nie rozpisywać, to króciutko:
- zgadzam się z Wyrakiem

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 16:19   #32
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez benito_mruffkolini Pokaż wiadomość
zacznijmy od tego, że nie mając żadnego przygotowania pedagogicznego i nie wykładając żednego sensownego przedmiotu pobierają taką samą pensję jak ciężko pracujący nauczyciele
Jak rozumiem znasz dokładnie program nauczania w seminarium duchownym ? Dla Ciebie religia może nie być sensowna, a dla mnie np. plastyka nie jest i co z tego? Gdyby nie było wystarczającego zapotrzebowania, to by nie wykładali religii i tyle. Dodam że pomijasz, że przez lata robili to za darmo.

Cytat:
nie ma oficjalnego cennika - za pogrzeb 500, za ślub 300
cena zależy w dużej mierze od widzimisię i pazerności ojczulka
i nikt nie ma nad tym kontroli
to miałam na myśli
Fajnie że wychodzisz od widzimisię i pazerności, równie dobrze można wyjść od zapotrzebowania i zrozumienia na sytuację innych.

Cytat:
toteż ja nie korzystam
To po co narzekasz na koszty?

Cytat:
jakoś nie słyszałam, żeby inne związki wyznaniowe dostały 40mln PLN na nowy, niepotrzebny w sumie, kościół (świątynia opatrzności bożej)
albo żeby jakiś rabin dostał 15mln na ogrzewanie geotermalne swojej pseudouczelni
albo żeby radio protestanckie dostawało najlepsze pasma radiowe

40mln poszło na muzeum przy ŚOB, o tym czy jest potrzebny czy nie, akurat nie Tobie decydować. Ciężko żeby rabin dostał 15mln na uczelnię, bo nie ma w Polsce żadnej takiej uczelni. Kim jesteś że decydujesz, co jest pseudouczelnią a co nie ? Poza tym, to nie kasa z budżetu państwa, tylko z UE.

Oczywiście że inne związki wyznaniowe będą miały dużo mniejsze wsparcie, proporcjonalnie do liczby wiernych.

Cytat:
CUDZE pieniądze i czas to mi latają i powiewają
za to MOJE pieniądze z MOICH podatków obchodzą mnie bardzo
Phi, z Twoich podatków, wsparcie związków wyznaniowych w przeliczeniu na osobę to co najwyżej kilkanaście złotych. Faktycznie masz uzasadnienie do narzekania

Cytat:
a z tym pismem to mnie rozśmieszyłeś
a ja powinnam mieć czas na zrobienie manicure i co z tego??
To rób Co mnie to obchodzi, gospodaruj sobie czasem jak chcesz, tylko po co liczysz czas i pieniądze innym?

Cytat:
owszem

ale np. jeśli moja praktykująca mama zażyczy sobie katolickiego pogrzebu to z samego szacunku do niej taki pogrzeb jej wyprawię
i średni mam przy tym wybór, nie uważasz??
To już Twój problem Rób co chcesz

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 16:21   #33
syntagma
Zakorzenienie

ktos tu rzucil argument, ze powinno byc jak w Niemczech - jeden staly podatek. Artykulow sie w necie pelno pojawia, jak to ludzie sie tam wypisuja z kosciola, nie dlatego, ze nie wierza, ale ze nie chca tyle placic

przede wszystkim to religii w szkolach w ogole byc nie powinno
Stary 2008-02-24, 16:21   #34
carmelova
Zakorzenienie

Zgadzam sie z Wami dziewczyny (benito, marwari i kilka innych). Moja mama pracuje w szkole. Nauczyciele (w tym księża) mają swoje obowiązki np. dyżur na korytarzach. Jednak wyciagnięcie księdza na dyżur graniczy z cudem. Kiedy ksiądz ma np. pogrzeb, to opuszcza lekcje czyli nie przychodzi do pracy. Innym nauczycielom tego nie wolno robić. Za to dostają pensję!

Ok za pogrzeb, ślub chcrziny powinno się cośtam płacić, bo "tracą" czas, my uzywamy ich lokalu itp. Ale np. jakim prawem ksiądz żąda pięniędzy za wystawienie jakiegoś zaświadczenia, np. jak chcemy wziąć ślub w innej parafii? To przecież tylko stwierdzenie faktu, że należymy do danej parafii!
carmelova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 16:24   #35
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

A która z Was wie, co to jest?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1050409.JPG (112,1 KB, 78 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1050411.JPG (110,7 KB, 86 załadowań)

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 16:27   #36
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
A która z Was wie, co to jest?
lista sponsorów ?
Stary 2008-02-24, 16:28   #37
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez carmelova Pokaż wiadomość
lista sponsorów ?
dokładnie!
to jest lista sponsorów sanktuarium w Licheniu...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 16:30   #38
Pawełeczek
Rozeznanie

Ja zgadzam sie z wypowiedziami benito i szajabaja . Nie wierze w instytucje o nazwie kosciol katolicki. Uwazam ze nie ma ona prawa bytu zarowno w Polsce jak i na swiecie. Pomijam juz posiadanie wlasnego panstwa przez tych zlodziei. Chodzi o to ze KK robi kase na wszystkim. Dokladnie na wszystkim. Kiedys to juz pisalem...ale napisze jeszcze raz: za wykupienie miejsca na cmentarzu parafialnym moja rodzina zaplacila 3000zl kiedy zmarl ktos bliski. Za takie samo miejsce na cmentarzu komunalnym miejsce kosztuje 900zl. To tylko przyklad ale obrazuje to jak kosciol podchodzi do wiernych, nawet na tragedii ludzkiej, na smierci potrafi zrobic spory biznes.

Cytat:
Królestwo Boga jest wewnątrz Ciebie. I wokół Ciebie. Nie pałace zrobione z drewna i kamienia. Podziel kawałek drewna i ja tam będę. Podnieś kamień i znajdziesz mnie" (fragment apokryficznej ewangelii św. Tomasza)

Jak sadzicie czemu Watykan nigdy nie uznal tej ewangelii i tego fragmentu, a wrecz uznal go za herezje?
Stary 2008-02-24, 16:33   #39
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Ok za pogrzeb, ślub chcrziny powinno się cośtam płacić, bo "tracą" czas, my uzywamy ich lokalu itp. Ale np. jakim prawem ksiądz żąda pięniędzy za wystawienie jakiegoś zaświadczenia, np. jak chcemy wziąć ślub w innej parafii? To przecież tylko stwierdzenie faktu, że należymy do danej parafii!
Analogicznie:
A jakim prawem ginekolog bierze pieniądze za wystawienie recepty na pigułki, gdy idzie się do niego tylko w tym celu?To przecież tylko stwierdzenie faktu, że możemy przyjmować te tabletki!

Stary 2008-02-24, 16:36   #40
carmelova
Zakorzenienie

Jezeli pojdziesz do szpitala panstwowego, to nic nie zaplacisz
Stary 2008-02-24, 16:37   #41
kaledonia
zielony stworek

...ale Kościół to nie jest państwowa instytucja Dotacji nie dostaje!

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 16:38   #42
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Jezeli pojdziesz do szpitala panstwowego, to nic nie zaplacisz
W szpitalu państowym lekarz ma na głowie inne obowiązki niż wypisywanie recept .

Stary 2008-02-24, 16:39   #43
syntagma
Zakorzenienie

No wiec powiem tak: czesc kosciolow to sa zabytki i jak najbardziej jestem za tym, zeby pieniadze panstwa szly na nie

Draznia mnie natomiast te wszystkie wyzwiska: zlodzieje, darmozjady itd. Przynaleznosc do kosciola obowiazkowa nie jest. Moze wiernym to naprawde nie przeszkadza, bo chca i moga finansowo sobie na to pozwolic, zeby tyle i tyle za ten chrzest dac. Widza to jako wsparcie insytucji, ktora jest dla nich wazna. ?
Stary 2008-02-24, 16:42   #44
carmelova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
W szpitalu państowym lekarz ma na głowie inne obowiązki niż wypisywanie recept .
Mylisz się, to jest właśnie jego obowiazkiem.
Stary 2008-02-24, 16:43   #45
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syntagma Pokaż wiadomość
No wiec powiem tak: czesc kosciolow to sa zabytki i jak najbardziej jestem za tym, zeby pieniadze panstwa szly na nie

Draznia mnie natomiast te wszystkie wyzwiska: zlodzieje, darmozjady itd. Przynaleznosc do kosciola obowiazkowa nie jest. Moze wiernym to naprawde nie przeszkadza, bo chca i moga finansowo sobie na to pozwolic, zeby tyle i tyle za ten chrzest dac. Widza to jako wsparcie insytucji, ktora jest dla nich wazna. ?
Właśnie.
Stąd zapewne wzięła się lista sponsorów Sanktuarium w Licheniu, z dobrowolnych wpłat osób wierzących i praktykujących.

Cytat:
Mylisz się, to jest właśnie jego obowiazkiem.
W szpitalu??
Od tego są przychodnie i prywatne gabinety!

Stary 2008-02-24, 16:45   #46
benito_mruffkolini
BAN stały

Cytat:
Jak rozumiem znasz dokładnie program nauczania w seminarium duchownym ? Dla Ciebie religia może nie być sensowna, a dla mnie np. plastyka nie jest i co z tego? Gdyby nie było wystarczającego zapotrzebowania, to by nie wykładali religii i tyle. Dodam że pomijasz, że przez lata robili to za darmo.
ale póki co, żyjemy w państwie ŚWIECKIM (tako rzecze Konstytucja) więc nauczanie plastyki w szkołach ma dużo więcej sensu niż religii
i to nie tylko dla mnie

Cytat:
Fajnie że wychodzisz od widzimisię i pazerności, równie dobrze można wyjść od zapotrzebowania i zrozumienia na sytuację innych.
ja po prostu opisuje to co widzę, nie dorabiam sobie do tego żadnych bajeczek

Cytat:
40mln poszło na muzeum przy ŚOB, o tym czy jest potrzebny czy nie, akurat nie Tobie decydować. Ciężko żeby rabin dostał 15mln na uczelnię, bo nie ma w Polsce żadnej takiej uczelni. Kim jesteś że decydujesz, co jest pseudouczelnią a co nie ? Poza tym, to nie kasa z budżetu państwa, tylko z UE.

Oczywiście że inne związki wyznaniowe będą miały dużo mniejsze wsparcie, proporcjonalnie do liczby wiernych.

obydwoje wiemy, że to muzeum to tylko przykrywka, więc marny argument

co do uczelni - istnieje coś takiego jak akredytacje przyznawane przez niezależne gremia, zarówno polskie jak i zagraniczne
sprawdź proszę iloma może poszczycić się uczelnia Rydzyka
+ o wartości uczelni świadczy wartość dyplomu, który się potem dostaje a jako osoba pracująca poniekąd w mediach (szkoła Rydzyka jest że niby "medialna") mogę Cię zapewnić, że jej absolwenci, eufemistycznie rzecz ujmując, nie są rozchwytywani

i nie chodzi tu o wsparcie proporcjonalne do liczby wiernych
nie powinno być ŻADNEGO wsparcia dla żadnych wspólnot religijnych, a tym bardziej dla takich, które same na siebie wystarczająco zarabiają

Cytat:
ktos tu rzucil argument, ze powinno byc jak w Niemczech - jeden staly podatek. Artykulow sie w necie pelno pojawia, jak to ludzie sie tam wypisuja z kosciola, nie dlatego, ze nie wierza, ale ze nie chca tyle placic

przede wszystkim to religii w szkolach w ogole byc nie powinno
no właśnie
chcecie sobie wierzyć - płaćcie na swoje kościoły i swoich księży
powodzenia

a religia w szkołach to jakaś paranoja

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
dokładnie!
benito_mruffkolini jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 16:48   #47
Fresa
Zakorzenienie

Benito, przecież uczęszczanie na lekcje religii w szkołach nie jest obowiązkowe.
Kto nie wierzy, nie chodzi.

Stary 2008-02-24, 16:58   #48
Fresa
Zakorzenienie

Dodam jeszcze, że na przykład: niektóre partie polityczne też są finansowane z budżetu państwa i nikt się nie oburza, że musi utrzymywać członków partii, której, o ironio losu, nie popiera.

Stary 2008-02-24, 16:59   #49
syntagma
Zakorzenienie

Cytat:
Benito, przecież uczęszczanie na lekcje religii w szkołach nie jest obowiązkowe.
Kto nie wierzy, nie chodzi.
to nie chodzi o to. Problem jest zlozony

- lekcja religii usytuowana w srodku dnia, miedzy innymi lekcjami
- z religii dziecko trzeba wypisac, automatycznie uwazane jest, ze dziecko uczeszcza
- automatycznie zarowno uczniowie, nauczyciele itd. wiedza, ze dziecko na ta religie nie chodzi (to powinna byc prywatna sprawa rodziny).
- dziecko jest narazone na rozne komentarze glupie i pytania odnosnie wiary
- szkola jest instytucja swiecka, nie miejscem, sluzacym do modlitwy

Uwazam, ze w szkolach nie powinno byc zadnych symbolii religijnych na scianach itd.
Flaga panstwowa i godlo wystarczy

wiecej by sie uzbieralo tego
Stary 2008-02-24, 17:04   #50
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Za to dostają pensję!
Już pisałem wyżej, że księża przez lata uczyli religii za "szczęść Boże"

Cytat:
dokładnie!
Po co liczysz cudze dobrowolnie wydane pieniądze ?

Cytat:

Draznia mnie natomiast te wszystkie wyzwiska: zlodzieje, darmozjady itd. Przynaleznosc do kosciola obowiazkowa nie jest.
Otóż to, zgadzam się w 100%.

Cytat:
Jak sadzicie czemu Watykan nigdy nie uznal tej ewangelii i tego fragmentu, a wrecz uznal go za herezje?
Pewnie dlatego, że taka z tego ewangelia jak z koziej pupy trąbka, stworzona później niż ewangelie będące w kanonie i daleko od miejsc nauczania Jezusa.

A jak sądzisz, dlaczego wszystkie inne kościoły chrześcijańskie: Prawosławny i wszystkie Protestanckie nie uznały tej ewangelii i uważają ją za herezje?

Cytat:
ale póki co, żyjemy w państwie ŚWIECKIM (tako rzecze Konstytucja) więc nauczanie plastyki w szkołach ma dużo więcej sensu niż religii
i to nie tylko dla mnie
Świeckim, ale nie antyklerykalnym. Póki co, to niemal połowa społeczeństwa zasuwa na msze w niedziele. Tak się składa, że dużo instytucji/osób które przyciągają dużo mniejsze rzesze ludzi dostają dotacje z budżetu. Przy czym, fundusz kościelny, to bodajże ok. 80mln zł, więc licząc że podatki w Polsce płaci 20mln osób (bardzo konserwatywne założenie...), to wychodzi aż 4złote O tym, że część środków FK dostają inne związki wyznaniowe, już nie wspomnę

Cytat:
ja po prostu opisuje to co widzę, nie dorabiam sobie do tego żadnych bajeczek
Złych księży widzę spotkałaś.

Cytat:
obydwoje wiemy, że to muzeum to tylko przykrywka, więc marny argument
To jest w zasadzie ciężkie do udowodnienia, ale zgadzam się z Tobą, że to tylko kruczek.

Z tym, że to wychodzi aż zawrotne 1zł na osobę, nieco więcej na ogół płacących podatki. Zaiste, zawrotne sumy i zrozumiały gniew.

Cytat:
co do uczelni - istnieje coś takiego jak akredytacje przyznawane przez niezależne gremia, zarówno polskie jak i zagraniczne
sprawdź proszę iloma może poszczycić się uczelnia Rydzyka
Abstrahując od Rydzyka już - to akurat ciężko, żeby relatywnie nowa szkoła była od razu akredytowana i miała wyrobioną reputację

Druga sprawa - dla mnie ta "uczelnia" to też śmiech na sali, ale pieniążki ma/miała dostać od UE nie z budżetu RP...

Cytat:
i nie chodzi tu o wsparcie proporcjonalne do liczby wiernych
nie powinno być ŻADNEGO wsparcia dla żadnych wspólnot religijnych, a tym bardziej dla takich, które same na siebie wystarczająco zarabiają
Z JAKIEJ RACJI? Bo Ty tak powiedziałaś? Dlaczego państwo ma nie dorzucać się do instytucji, do których uczęszcza połowa społeczeństwa raz w tygodniu? Jest mnóstwo dużo bardziej niszowych projektów, które są dotowane. Dla mnie jest zupełnie naturalne, że wspierane są związki wyznaniowe, które się cieszą takim zainteresowaniem. To że Ty masz inne potrzeby duchowe, nie znaczy, że możesz arbitralnie o takich sprawach decydować.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Stary 2008-02-24, 17:06   #51
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
to nie chodzi o to. Problem jest zlozony

- lekcja religii usytuowana w srodku dnia, miedzy innymi lekcjami
- z religii dziecko trzeba wypisac, automatycznie uwazane jest, ze dziecko uczeszcza
- automatycznie zarowno uczniowie, nauczyciele itd. wiedza, ze dziecko na ta religie nie chodzi (to powinna byc prywatna sprawa rodziny).
- dziecko jest narazone na rozne komentarze glupie i pytania odnosnie wiary
- szkola jest instytucja swiecka, nie miejscem, sluzacym do modlitwy

Uwazam, ze w szkolach nie powinno byc zadnych symbolii religijnych na scianach itd. Flaga panstwowa i godlo wystarczy

wiecej by sie uzbieralo tego
Syntagmo, to co wypisałaś, to są tylko 'wymówki', żeby mieć na co ponarzekać.
Bo, albo jest się wierzącym, albo nie.
Innej opcji nie ma.
Jak się nie jest, trzeba mieć odwagę(?) to powiedzieć, w końcu, jak sama zauważasz, szkoła jest instytucją świecką i nikt nikogo nie zmusi, żeby dziecko na lekcje religii zapisał.
Jak ktoś jest niewierzący, niech się po prostu z Kościoła wypisze, a nie zostawia sobie furtkę, w razie, gdyby się zamarzył ślub w białej sukni, welonie i przed ołtarzem,bo: wszyscy tak w rodzinie mieli, później chrzciny, komunia, bierzmowanie, no i w końcu pogrzeb z księdzem.
Pytanie tylko, po co?

Stary 2008-02-24, 17:13   #52
Hultaj
BAN stały

To ja poszłam po kanapki, a tu już od 7 minut cisza.
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 17:18   #53
syntagma
Zakorzenienie

Cytat:
Jak ktoś jest niewierzący, niech się po prostu z Kościoła wypisze, a nie zostawia sobie furtkę, w razie, gdyby się zamarzył ślub w białej sukni, welonie i przed ołtarzem,bo: wszyscy tak w rodzinie mieli, później chrzciny, komunia, bierzmowanie, no i w końcu pogrzeb z księdzem.
Pytanie tylko, po co?
to co piszesz to prawda, ale ja podchodze do problemu z drugiej strony. Wsadzic lekcje religii do szkoly swieckiej, to jak sprzedawac kremowki w obuwniczym Na wszystko jest odpowiednie miejsce. W tym przypadku do katolickich obrzadkow/modlitwy/czytania Pisma św. etc., sluzy swiatynia,kosciol, a nie instytucja panstwowa. Skoro nie jestesmy panstwem wyznaniowym prawda...
Stary 2008-02-24, 17:18   #54
Pawełeczek
Rozeznanie

Cytat:

Pewnie dlatego, że taka z tego ewangelia jak z koziej pupy trąbka, stworzona później niż ewangelie będące w kanonie i daleko od miejsc nauczania Jezusa.

A jak sądzisz, dlaczego wszystkie inne kościoły chrześcijańskie: Prawosławny i wszystkie Protestanckie nie uznały tej ewangelii i uważają ją za herezje?
Rozne zrodla podaja rozne wersje odnosnie tej ewangelii. Oczywiscie przewazaja opinie mowiace ze ta ewangelia nie moze byc uznana bo jest malo autentyczna, ale to tylko z tego powodu ze chrzescijanstwo to dominujaca religia na swiecie.

Kosciol prawoslawny i protestanci nie uznali tej ewangelii z tego powodu ze posrednio tyczy sie ona tez ich wyznania.

Jesli ktorykolwiek odlam uznalby ta ewangelie za wiarygodna to podwazaloby to istnienie instytucji zwanej kosciolem, nie wazne czy katolickim , protestanckim czy prawoslawnym.

BTW. Niezaleznie od odlamu koscioly do biednych nie nalezaly i nie naleza. Od zawsze koscioly oplywaly w zlotach i byly pelne przepychu.Tyczy sie to KK, Protestantow jak i Prawoslawnych.
Stary 2008-02-24, 17:22   #55
AgataM86
Rozeznanie

Cytat:
Pytanie tylko, po co?
Ciekawe jaki procent ludzi sie pobiera w kosciele ze wzgledow wyznaniowych a jaki procent dla tradycji...

Mysle, ze dosc duzy z tego 2 powodu, ale malo kto sie przyzna a czesc nawet nie zdaje sobie z tego sprawy...
Stary 2008-02-24, 17:27   #56
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pawełeczek Pokaż wiadomość
Rozne zrodla podaja rozne wersje odnosnie tej ewangelii. Oczywiscie przewazaja opinie mowiace ze ta ewangelia nie moze byc uznana bo jest malo autentyczna, ale to tylko z tego powodu ze chrzescijanstwo to dominujaca religia na swiecie.

Kosciol prawoslawny i protestanci nie uznali tej ewangelii z tego powodu ze posrednio tyczy sie ona tez ich wyznania.

Jesli ktorykolwiek odlam uznalby ta ewangelie za wiarygodna to podwazaloby to istnienie instytucji zwanej kosciolem, nie wazne czy katolickim , protestanckim czy prawoslawnym.

BTW. Niezaleznie od odlamu koscioly do biednych nie nalezaly i nie naleza. Od zawsze koscioly oplywaly w zlotach i byly pelne przepychu.Tyczy sie to KK, Protestantow jak i Prawoslawnych.
Fajnie że zakładasz, że to jakiś spisek kościołów Uwierz, apokryfy są naprawdę bardzo mało wiarygodne... Jak to "przeważają źródła, że...", jakie źródła, jak przeważają??

Co do końcówki nie masz racji, Protestanci odeszli od bogatych wnętrz w zborach itd. Barokowy przepych był z kolei jednym z elementów kontrreformacji.

Syntagma - u mnie w szkole religia była pierwsza albo ostatnia zwykle...

Co do krzyża, to jestem za tym żeby był, bo raz że większość osób jest wierząca/ochrzczona, dwa, że nasza cywilizacja wyrosła na chrześcijaństwie.

Cytat:
Ciekawe jaki procent ludzi sie pobiera w kosciele ze wzgledow wyznaniowych a jaki procent dla tradycji...

Mysle, ze dosc duzy z tego 2 powodu, ale malo kto sie przyzna a czesc nawet nie zdaje sobie z tego sprawy...
Szczerze mówiąc, mnie to zupełnie nie obchodzi - jeśli ktoś nie wierzy w Boga, nie czuje się chrześcijaninem, a bierze ślub kościelny przez rodzinę, to już problem jest z tą/tej osoby.

Stary 2008-02-24, 17:28   #57
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Rozważając argumenty każdej strony nie zauważyłam, by ktoś napisał, dlaczego te ceny są tak ogromne? Dlaczego ksiądz chce za udzielenie ślubu brać kilka czy kilkanaście setek? Za udzielenie pogrzebu również - gdzie, zauważcie, osobno księdzu, osobno grabarzowi, osobno za miejsce, osobno za organy.

BTW, przecież chrzciny tez płatne są, ale zauważcie, że chrzest odbywa się na ogólnej, niedzielnej mszy - ostatnio byłam świadkiem, kiedy ksiądz nie dość, że na mszy chrzcił 3 dzieci (3 różne rodziny), to jeszcze imiona pomylił!

Czyli: w ciągu godziny kasa od 3 rodzin i kasa na tacę (msza w samo południe, więc wtedy, gdy najwięcej wiernych przychodzi, i na tacy najpełniej jest).

Napisałam wcześniej, ze ostatecznie mogę uznać argument, ze to jego praca i trzeba by coś tam zapłacić. Ale jakieś sensowne, rozsądne kwoty, a nie horrendalnie wysokie, za nierzadko marnej jakości usługę.

PS. u mnie religia jest w środku najczęściej.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 17:28   #58
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
to co piszesz to prawda, ale ja podchodze do problemu z drugiej strony. Wsadzic lekcje religii do szkoly swieckiej, to jak sprzedawac kremowki w obuwniczym Na wszystko jest odpowiednie miejsce. W tym przypadku do katolickich obrzadkow/modlitwy/czytania Pisma św. etc., sluzy swiatynia,kosciol, a nie instytucja panstwowa. Skoro nie jestesmy panstwem wyznaniowym prawda...
Ale jakiś sens w tym chyba był, skoro ponoć 95% ludności w Polsce należy do KK, a co za tym idzie, należy przyjąć, że 95% obywateli lekcje religii w szkole nie przeszkadzają (http://www.poland.gov.pl/Koscioly,i,...olsce,126.html).
Kto deklaruje się, jako niewierzący, niech się wypisze z KK, żeby nie zafałszowywać danych.

Stary 2008-02-24, 17:35   #59
nebya
Wtajemniczenie

Powiem tak, nie chcę się zagłębiać za bardzo w sprawy wiary czy NIEwiary, tego czy w szkole powinna być religia czy nie ( zaznaczam że teraz jest także wliczana w średnią), ani zaglądać księdzu do kieszeni, ale moim skromnym zdaniem jeśli już kościół ma pobierać opłaty za sakramenty to niech to będzie jakoś odgórnie ustalone. Powiedzmy niech w całej Polsce ślub kościelny kosztuje tyle samo. I po sprawie. Bo w tej chwili jest tzw. wolna amerykanka. Przykład mój brat brał ślub w październiku zeszłego roku. Jego narzeczona pochodziła z małej miejscowości, w której oboje chcieli wziąć ślub ze względu na niepełnosprawną babcie dziewczyny, która nie nadawała się do jakichkolwiek dalszych podróży. Poszli do księdza, ksiądz zapytany o koszty ślubu powiedział dokładnie tak: " co łaska...1000". Narzeczeni oczywiście się zdenerwowali, zapytali się czy ksiądz wie co oznacza "co łaska", powiedział że ślubu może nie udzielić skoro tak na niego naskakują bez powodu. Po dłuższym namyśle doszli do wniosku, że wezmą ślub tam gdzie mieszkają czyli w Warszawie, ale znów pojawił się problem bo trzeba było iść do księdza po dokumenty dziewczyny. Poszli, za samo wydanie dokumentu musieli zapłacić 150 zł, a jest to chyba obowiązek księdza za który nie powinien pobierać opłaty- przynajmniej ja się spotkałam z tym po raz pierwszy. W Warszawie nikt im nie robił problemów, "co łaska" znaczyło dokładnie "co łaska".

Dlatego uważam że cennik tego typu usług powinien być jak najszybciej ujednolicony.

nebya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-24, 17:37   #60
Luba
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6697981]Rozważając argumenty każdej strony nie zauważyłam, by ktoś napisał, dlaczego te ceny są tak ogromne? Dlaczego ksiądz chce za udzielenie ślubu brać kilka czy kilkanaście setek? Za udzielenie pogrzebu również - gdzie, zauważcie, osobno księdzu, osobno grabarzowi, osobno za miejsce, osobno za organy.

BTW, przecież chrzciny tez płatne są, ale zauważcie, że chrzest odbywa się na ogólnej, niedzielnej mszy - ostatnio byłam świadkiem, kiedy ksiądz nie dość, że na mszy chrzcił 3 dzieci (3 różne rodziny), to jeszcze imiona pomylił!

Czyli: w ciągu godziny kasa od 3 rodzin i kasa na tacę (msza w samo południe, więc wtedy, gdy najwięcej wiernych przychodzi, i na tacy najpełniej jest).

Napisałam wcześniej, ze ostatecznie mogę uznać argument, ze to jego praca i trzeba by coś tam zapłacić. Ale jakieś sensowne, rozsądne kwoty, a nie horrendalnie wysokie, za nierzadko marnej jakości usługę.

PS. u mnie religia jest w środku najczęściej.[/quote]

Ja nie wiem jakie sa ceny "usług" w kosciele, bo baaardzo dawno za nic nie płaciłam.

Ale ja jestem zwolenniczka własnie cennika. Jasnego, przejrzystego cennika. Obowiązującego wszystkich księży. Moze wtedy te ceny nie byłyby tak wygórowane? Nie wiem.

chciałam jeszcze słowo co do chrzcin. Jesli chodzi o sluby, to jest w porządku (chociaz kiedyś -dawno- byłam na slubie gdzie trzy pary na raz zostały małzeństwem<dobrze, ze ksiądz nie pomyli małzonków >) i śluby oprawę maja odpowiednią.
Uważam za skandal to "taśmowe" chrzczenie dzieci. To w koncu dla osób wierzacych wazna chwila, kiedy dziecko zostaje ochrzczone. A tu nie dosyć, ze zwykle parę dzieci jest chrzczonych, to jeszcze tak "na odwal" i bez odpowiedniej oprawy.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości