|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Cennik usług kościelnych
Cytat:
- zgadzam się z Wyrakiem
|
|
|
#32 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
? Dla Ciebie religia może nie być sensowna, a dla mnie np. plastyka nie jest i co z tego? Gdyby nie było wystarczającego zapotrzebowania, to by nie wykładali religii i tyle. Dodam że pomijasz, że przez lata robili to za darmo.Cytat:
To po co narzekasz na koszty? Cytat:
? Poza tym, to nie kasa z budżetu państwa, tylko z UE.Oczywiście że inne związki wyznaniowe będą miały dużo mniejsze wsparcie, proporcjonalnie do liczby wiernych. Cytat:
Cytat:
Co mnie to obchodzi, gospodaruj sobie czasem jak chcesz, tylko po co liczysz czas i pieniądze innym? Cytat:
Rób co chcesz
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
ktos tu rzucil argument, ze powinno byc jak w Niemczech - jeden staly podatek. Artykulow sie w necie pelno pojawia, jak to ludzie sie tam wypisuja z kosciola, nie dlatego, ze nie wierza, ale ze nie chca tyle placic
przede wszystkim to religii w szkolach w ogole byc nie powinno
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z Wami dziewczyny (benito, marwari i kilka innych). Moja mama pracuje w szkole. Nauczyciele (w tym księża) mają swoje obowiązki np. dyżur na korytarzach. Jednak wyciagnięcie księdza na dyżur graniczy z cudem. Kiedy ksiądz ma np. pogrzeb, to opuszcza lekcje czyli nie przychodzi do pracy. Innym nauczycielom tego nie wolno robić. Za to dostają pensję!
Ok za pogrzeb, ślub chcrziny powinno się cośtam płacić, bo "tracą" czas, my uzywamy ich lokalu itp. Ale np. jakim prawem ksiądz żąda pięniędzy za wystawienie jakiegoś zaświadczenia, np. jak chcemy wziąć ślub w innej parafii? To przecież tylko stwierdzenie faktu, że należymy do danej parafii! |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
A która z Was wie, co to jest?
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
dokładnie!
to jest lista sponsorów sanktuarium w Licheniu...
|
|
#38 | |
|
Rozeznanie
|
Ja zgadzam sie z wypowiedziami benito i szajabaja . Nie wierze w instytucje o nazwie kosciol katolicki. Uwazam ze nie ma ona prawa bytu zarowno w Polsce jak i na swiecie. Pomijam juz posiadanie wlasnego panstwa przez tych zlodziei. Chodzi o to ze KK robi kase na wszystkim. Dokladnie na wszystkim. Kiedys to juz pisalem...ale napisze jeszcze raz: za wykupienie miejsca na cmentarzu parafialnym moja rodzina zaplacila 3000zl kiedy zmarl ktos bliski. Za takie samo miejsce na cmentarzu komunalnym miejsce kosztuje 900zl. To tylko przyklad ale obrazuje to jak kosciol podchodzi do wiernych, nawet na tragedii ludzkiej, na smierci potrafi zrobic spory biznes.
Cytat:
Jak sadzicie czemu Watykan nigdy nie uznal tej ewangelii i tego fragmentu, a wrecz uznal go za herezje? ![]()
|
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakim prawem ginekolog bierze pieniądze za wystawienie recepty na pigułki, gdy idzie się do niego tylko w tym celu?To przecież tylko stwierdzenie faktu, że możemy przyjmować te tabletki!
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
Jezeli pojdziesz do szpitala panstwowego, to nic nie zaplacisz
|
|
|
|
|
#41 |
|
zielony stworek
|
...ale Kościół to nie jest państwowa instytucja
Dotacji nie dostaje!
|
|
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
W szpitalu państowym lekarz ma na głowie inne obowiązki niż wypisywanie recept
.
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
No wiec powiem tak: czesc kosciolow to sa zabytki i jak najbardziej jestem za tym, zeby pieniadze panstwa szly na nie
![]() Draznia mnie natomiast te wszystkie wyzwiska: zlodzieje, darmozjady itd. Przynaleznosc do kosciola obowiazkowa nie jest. Moze wiernym to naprawde nie przeszkadza, bo chca i moga finansowo sobie na to pozwolic, zeby tyle i tyle za ten chrzest dac. Widza to jako wsparcie insytucji, ktora jest dla nich wazna. ?
|
|
#44 |
|
Zakorzenienie
|
Mylisz się, to jest właśnie jego obowiazkiem.
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stąd zapewne wzięła się lista sponsorów Sanktuarium w Licheniu, z dobrowolnych wpłat osób wierzących i praktykujących. W szpitalu?? Od tego są przychodnie i prywatne gabinety!
|
|
|
#46 | ||||
|
BAN stały
|
Cytat:
i to nie tylko dla mnie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
obydwoje wiemy, że to muzeum to tylko przykrywka, więc marny argument ![]() co do uczelni - istnieje coś takiego jak akredytacje przyznawane przez niezależne gremia, zarówno polskie jak i zagraniczne sprawdź proszę iloma może poszczycić się uczelnia Rydzyka ![]() + o wartości uczelni świadczy wartość dyplomu, który się potem dostaje ![]() i nie chodzi tu o wsparcie proporcjonalne do liczby wiernych nie powinno być ŻADNEGO wsparcia dla żadnych wspólnot religijnych, a tym bardziej dla takich, które same na siebie wystarczająco zarabiają Cytat:
chcecie sobie wierzyć - płaćcie na swoje kościoły i swoich księży powodzenia ![]() a religia w szkołach to jakaś paranoja ![]()
|
||||
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
Benito, przecież uczęszczanie na lekcje religii w szkołach nie jest obowiązkowe.
Kto nie wierzy, nie chodzi.
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Dodam jeszcze, że na przykład: niektóre partie polityczne też są finansowane z budżetu państwa i nikt się nie oburza, że musi utrzymywać członków partii, której, o ironio losu
, nie popiera.
|
|
#49 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- lekcja religii usytuowana w srodku dnia, miedzy innymi lekcjami - z religii dziecko trzeba wypisac, automatycznie uwazane jest, ze dziecko uczeszcza - automatycznie zarowno uczniowie, nauczyciele itd. wiedza, ze dziecko na ta religie nie chodzi (to powinna byc prywatna sprawa rodziny). - dziecko jest narazone na rozne komentarze glupie i pytania odnosnie wiary - szkola jest instytucja swiecka, nie miejscem, sluzacym do modlitwy Uwazam, ze w szkolach nie powinno byc zadnych symbolii religijnych na scianach itd. Flaga panstwowa i godlo wystarczy ![]() wiecej by sie uzbieralo tego
|
|
|
#50 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Już pisałem wyżej, że księża przez lata uczyli religii za "szczęść Boże"
Cytat:
?Cytat:
Cytat:
A jak sądzisz, dlaczego wszystkie inne kościoły chrześcijańskie: Prawosławny i wszystkie Protestanckie nie uznały tej ewangelii i uważają ją za herezje? Cytat:
O tym, że część środków FK dostają inne związki wyznaniowe, już nie wspomnę ![]() Cytat:
Cytat:
Z tym, że to wychodzi aż zawrotne 1zł na osobę, nieco więcej na ogół płacących podatki. Zaiste, zawrotne sumy i zrozumiały gniew. Cytat:
![]() Druga sprawa - dla mnie ta "uczelnia" to też śmiech na sali, ale pieniążki ma/miała dostać od UE nie z budżetu RP... Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||||||||
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo, albo jest się wierzącym, albo nie. Innej opcji nie ma. Jak się nie jest, trzeba mieć odwagę(?) to powiedzieć, w końcu, jak sama zauważasz, szkoła jest instytucją świecką i nikt nikogo nie zmusi, żeby dziecko na lekcje religii zapisał. Jak ktoś jest niewierzący, niech się po prostu z Kościoła wypisze, a nie zostawia sobie furtkę, w razie, gdyby się zamarzył ślub w białej sukni, welonie i przed ołtarzem,bo: wszyscy tak w rodzinie mieli, później chrzciny, komunia, bierzmowanie, no i w końcu pogrzeb z księdzem. Pytanie tylko, po co?
|
|
|
#52 |
|
BAN stały
|
To ja poszłam po kanapki, a tu już od 7 minut cisza.
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wszystko jest odpowiednie miejsce. W tym przypadku do katolickich obrzadkow/modlitwy/czytania Pisma św. etc., sluzy swiatynia,kosciol, a nie instytucja panstwowa. Skoro nie jestesmy panstwem wyznaniowym prawda...
|
|
|
#54 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kosciol prawoslawny i protestanci nie uznali tej ewangelii z tego powodu ze posrednio tyczy sie ona tez ich wyznania. Jesli ktorykolwiek odlam uznalby ta ewangelie za wiarygodna to podwazaloby to istnienie instytucji zwanej kosciolem, nie wazne czy katolickim , protestanckim czy prawoslawnym. BTW. Niezaleznie od odlamu koscioly do biednych nie nalezaly i nie naleza. Od zawsze koscioly oplywaly w zlotach i byly pelne przepychu.Tyczy sie to KK, Protestantow jak i Prawoslawnych.
|
|
|
|
#55 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mysle, ze dosc duzy z tego 2 powodu, ale malo kto sie przyzna a czesc nawet nie zdaje sobie z tego sprawy...
|
|
|
#56 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uwierz, apokryfy są naprawdę bardzo mało wiarygodne... Jak to "przeważają źródła, że...", jakie źródła, jak przeważają ??Co do końcówki nie masz racji, Protestanci odeszli od bogatych wnętrz w zborach itd. Barokowy przepych był z kolei jednym z elementów kontrreformacji. Syntagma - u mnie w szkole religia była pierwsza albo ostatnia zwykle... Co do krzyża, to jestem za tym żeby był, bo raz że większość osób jest wierząca/ochrzczona, dwa, że nasza cywilizacja wyrosła na chrześcijaństwie. Cytat:
||
|
|
|
|
#57 |
|
Konto usunięte
|
Rozważając argumenty każdej strony nie zauważyłam, by ktoś napisał, dlaczego te ceny są tak ogromne? Dlaczego ksiądz chce za udzielenie ślubu brać kilka czy kilkanaście setek? Za udzielenie pogrzebu również - gdzie, zauważcie, osobno księdzu, osobno grabarzowi, osobno za miejsce, osobno za organy.
BTW, przecież chrzciny tez płatne są, ale zauważcie, że chrzest odbywa się na ogólnej, niedzielnej mszy - ostatnio byłam świadkiem, kiedy ksiądz nie dość, że na mszy chrzcił 3 dzieci (3 różne rodziny), to jeszcze imiona pomylił! Czyli: w ciągu godziny kasa od 3 rodzin i kasa na tacę (msza w samo południe, więc wtedy, gdy najwięcej wiernych przychodzi, i na tacy najpełniej jest). Napisałam wcześniej, ze ostatecznie mogę uznać argument, ze to jego praca i trzeba by coś tam zapłacić. Ale jakieś sensowne, rozsądne kwoty, a nie horrendalnie wysokie, za nierzadko marnej jakości usługę. PS. u mnie religia jest w środku najczęściej. |
|
|
|
|
#58 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kto deklaruje się, jako niewierzący, niech się wypisze z KK, żeby nie zafałszowywać danych.
|
|
|
#59 |
|
Wtajemniczenie
|
Powiem tak, nie chcę się zagłębiać za bardzo w sprawy wiary czy NIEwiary, tego czy w szkole powinna być religia czy nie ( zaznaczam że teraz jest także wliczana w średnią), ani zaglądać księdzu do kieszeni, ale moim skromnym zdaniem jeśli już kościół ma pobierać opłaty za sakramenty to niech to będzie jakoś odgórnie ustalone. Powiedzmy niech w całej Polsce ślub kościelny kosztuje tyle samo. I po sprawie. Bo w tej chwili jest tzw. wolna amerykanka. Przykład mój brat brał ślub w październiku zeszłego roku. Jego narzeczona pochodziła z małej miejscowości, w której oboje chcieli wziąć ślub ze względu na niepełnosprawną babcie dziewczyny, która nie nadawała się do jakichkolwiek dalszych podróży. Poszli do księdza, ksiądz zapytany o koszty ślubu powiedział dokładnie tak: " co łaska...1000". Narzeczeni oczywiście się zdenerwowali, zapytali się czy ksiądz wie co oznacza "co łaska", powiedział że ślubu może nie udzielić skoro tak na niego naskakują bez powodu. Po dłuższym namyśle doszli do wniosku, że wezmą ślub tam gdzie mieszkają czyli w Warszawie, ale znów pojawił się problem bo trzeba było iść do księdza po dokumenty dziewczyny. Poszli, za samo wydanie dokumentu musieli zapłacić 150 zł, a jest to chyba obowiązek księdza za który nie powinien pobierać opłaty- przynajmniej ja się spotkałam z tym po raz pierwszy. W Warszawie nikt im nie robił problemów, "co łaska" znaczyło dokładnie "co łaska".
Dlatego uważam że cennik tego typu usług powinien być jak najszybciej ujednolicony.
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6697981]Rozważając argumenty każdej strony nie zauważyłam, by ktoś napisał, dlaczego te ceny są tak ogromne? Dlaczego ksiądz chce za udzielenie ślubu brać kilka czy kilkanaście setek? Za udzielenie pogrzebu również - gdzie, zauważcie, osobno księdzu, osobno grabarzowi, osobno za miejsce, osobno za organy.
BTW, przecież chrzciny tez płatne są, ale zauważcie, że chrzest odbywa się na ogólnej, niedzielnej mszy - ostatnio byłam świadkiem, kiedy ksiądz nie dość, że na mszy chrzcił 3 dzieci (3 różne rodziny), to jeszcze imiona pomylił! Czyli: w ciągu godziny kasa od 3 rodzin i kasa na tacę (msza w samo południe, więc wtedy, gdy najwięcej wiernych przychodzi, i na tacy najpełniej jest). Napisałam wcześniej, ze ostatecznie mogę uznać argument, ze to jego praca i trzeba by coś tam zapłacić. Ale jakieś sensowne, rozsądne kwoty, a nie horrendalnie wysokie, za nierzadko marnej jakości usługę. PS. u mnie religia jest w środku najczęściej.[/quote] Ja nie wiem jakie sa ceny "usług" w kosciele, bo baaardzo dawno za nic nie płaciłam. Ale ja jestem zwolenniczka własnie cennika. Jasnego, przejrzystego cennika. Obowiązującego wszystkich księży. Moze wtedy te ceny nie byłyby tak wygórowane? Nie wiem. chciałam jeszcze słowo co do chrzcin. Jesli chodzi o sluby, to jest w porządku (chociaz kiedyś -dawno- byłam na slubie gdzie trzy pary na raz zostały małzeństwem<dobrze, ze ksiądz nie pomyli małzonków >) i śluby oprawę maja odpowiednią. Uważam za skandal to "taśmowe" chrzczenie dzieci. To w koncu dla osób wierzacych wazna chwila, kiedy dziecko zostaje ochrzczone. A tu nie dosyć, ze zwykle parę dzieci jest chrzczonych, to jeszcze tak "na odwal" i bez odpowiedniej oprawy.
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:49.

(kilka lat temu się to zmieniło bodajże

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Rób co chcesz 

O tym, że część środków FK dostają inne związki wyznaniowe, już nie wspomnę