Plotki o kotach - stare krótkie wątki na temat kotów - 2003-2009 WĄTEK ZBIORCZY - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2003-08-23, 15:48   #31
jostine
Raczkowanie

W sprawie kota :)

Jak nauczyć kota, żeby zamiast wbijać pazury w dywany i brzegi wersalki jak do tej pory wbijał je w specjalną drapkę, którą mu kupiłam w sklepie zoologicznym.

Próbuję mu pokazywać, zachęcać, ale nici.
jostine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2003-08-23, 15:58   #32
DominikaS
Zadomowienie

Re: W sprawie kota :)

Spryskaj drapkę płynem z kocimietką Albo walerianą
Płyny do przywiabiania kotów mozna kupic w sklepie zoo lub u weta.
DominikaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2003-08-23, 16:08   #33
jostine
Raczkowanie

Dziękuję za odpowiedź. Na pewno kupię i spryskam drapkę.
Stary 2003-08-24, 12:31   #34
Edyta
Zadomowienie

Chciałam jeszcze dodać od siebie, że może być tak, że kot będzie chętnie drapał miejsca spryskane przywabiaczem, ale mimo to nie zrezygnuje i z innych miejsc. Mam 2 koty i owszem, chętnie ostrzą pazurki na drapaku, ale nie omijają sofy i wersalki. Staram się je odganiać, ale nie na wiele to się zdaje. Na razie przymykam oko, bo meble i tak będą wkrótce do wymiany, ale z kilku książek o kotach wynika, że dobrze jest potraktować niektóre miejsca w domu "odstraszaczem", tylko nie wiem, czy w Polsce takie środki są dostępne (mieszkam w małym mieście, tu nie ma).Pozdrawiam.
Edyta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2003-08-24, 12:43   #35
jostine
Raczkowanie

On wie, że mu nie wolno ruszać wersalki i kiedy jest w trakcie grzeszenia wystarczy tupnąć na niego nogą albo krzyknąć i zwiewa. Faktycznie przydałby się i zwabiacz i odstraszacz.

Stary 2003-08-24, 12:55   #36
Edyta
Zadomowienie

Teraz jeszcze doczytałam, że dobrze jest umieścić na drapanych miejscach dwustronną taśmę samoprzylepną (dopóki kot nie wypracuje sobie właściwych nawyków). Albo przycinać pazurki, ale do tego potrzebna jest współpraca kota, ja nie wyobrażam sobie, żeby moje mi na to pozwoliły.
Stary 2003-08-24, 13:22   #37
benny
Raczkowanie

Na Zachodzie WYCINAJĄ kotom pazurki (po prostu je amputują razem z kawałkiem opuszki). Straszne!
A przy tym niebezpieczne dla kota, ponieważ taka kocia kaleka, wspinając się na różne przedmioty, bez pazurków może spaść i zrobić sobie krzywdę.

Podejrzewam, że przycinanie też nie jest bezpieczne. A poza tym najpierw trzeba by chyba dać kotu jakiś środek oszałamiający
benny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2003-08-24, 13:23   #38
jostine
Raczkowanie

Mój natomiast uwielbia obcinanie pazurków. Przymyka wtedy oczy i mruczy. Kładziemy go na plecach, najlepiej na swoich kolanach i obcinamy łapka po łapce .
Stary 2003-08-24, 13:28   #39
Edyta
Zadomowienie

Tak, dlatego nie wspomniałam nawet o całkowitym usuwaniu pazurów (w Polsce byc może też to robią, nawet nie wiem),gdyz uważam to za okaleczanie kota. Jeżeli taki zwierzak wychodzi na zewnątrz, nie ma szans ani na obronę, ani na ucieczkę na drzewo.
Stary 2003-08-24, 13:29   #40
jostine
Raczkowanie

To obrzydliwe co tam robią , masz rację Benny, pazurki u kotków to nie tylko ozdoba, są im potrzebne do życia. I wolę nie pamietać, że są ludzie którzy robią kotki bonsai.

Natomiast przycinanie jest chyba wskazane! Ja mam szczęście bo mój kot nigdy nie drapie ludzi, nawet gości, których widzi po raz pierwszy. Nadrabia gryzieniem w łydki.
Stary 2003-08-24, 13:35   #41
benny
Raczkowanie

Hihihi... Pewnie czuje się, jak u kociej kosmetyczki.
Moje by zaprotestowały, podejrzewam, że gwałtownie

benny

PS Kotki bonsai to tylko obrzydliwy żart internetowy
Stary 2003-08-24, 13:38   #42
jostine
Raczkowanie

benny napisał(a):
> Hihihi... Pewnie czuje się, jak u kociej kosmetyczki.
> Moje by zaprotestowały, podejrzewam, że gwałtownie

Chyba rzeczywiście...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg hep.jpg (32,9 KB, 15 załadowań)
Stary 2003-08-24, 13:53   #43
benny
Raczkowanie

Ooooo...
Stary 2003-08-24, 14:06   #44
joannea
Zadomowienie

Czy to jest Twój kot? Wow, naprawdę PIĘKNY !!!!
az się chce pogłaskać. Hmmm, nie dziwię się, że taki arystokrata lubi manicure

dla Kota przesyłam drapki za uszkami
joannea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2003-08-24, 14:23   #45
Edyta
Zadomowienie

Jest słodki! Chciałam zaprezentować zdjęcie swoich kociaków, ale niestety, wszystkie maja ponad 400 KB, a tu można dołączyć tylko do 100 KB.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2003-08-24, 15:38   #46
Kizia
Raczkowanie

GG do Kizia

Koty chyba lubia wylegiwać sie w tej niedbałej pozie... nie mogłam się powstrzymać i załączam fotki mojego kanapowca.
A obcinaniem pazurków nie ma większych problemów, choć ucieka, gdy widzi waciki do czyszczenia uszu. Nie drapie już ani mebli, ani tapet, za to wyżywa sie na dywanie... no i całymi dniami śpi...

Edytowane przez Kizia
Czas edycji: 2006-03-19 o 12:42
Kizia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2003-08-24, 16:41   #47
Edyta
Zadomowienie

Chciałabym bardzo zaprezentować moje koty. Ich zdjęcia zamieszczone są na Kociej Stronie Doradcy. Podaję adresy:

http://www.doradca.com.pl/po_godzinach/Totek.htm

http://www.doradca.com.pl/po_godzinach/Merolik.htm
Stary 2003-08-24, 18:20   #48
DominikaS
Zadomowienie

Są dostpne odstraszacze - pryska się nimi miejsca gdzie kot drapie meble albo jak sika w nieodpowiedznich miejscach
Co do wycianania pazurków to sądzę że wycina się je zupełnie tylko kotom stricte domowym - takim, które nie wychodzą na pole.
Skracanie pazurków jest bezpieczne, tylko trzeba to robic ostrożnie żeby nie uszkodzić ciałka (nie wiem jak to się naukowo nazywa.... może macierz?) - obcina się tylko zupełnie przeźroczystą częśc pazurka.
Ech, a mój biedny kot mial wczoraj zszywana łapę i siedzi teraz koło monitora w kołnierzu i cierpi... Biedak, ma problemy z jedzieniem przez ten kołnierz i nie może się umyć:-( i ma tak być przez 8 dni:-(
DominikaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2003-08-24, 18:35   #49
Edyta
Zadomowienie

Pozdrawiam serdecznie i zyczę Wam cierpliwości w okresie rekonwalescencji. Tak w ogóle to jestem nowa na forum, tzn. przeglądam strony wizażu od kilku miesięcy, ale w zasadzie do tej pory nie brałam udziału w dyskusjach. Ale jak "doszedł" koci temat, to nie mogłam nie napisać!
Stary 2003-09-28, 13:00   #50
Andziula
Raczkowanie

do znających sie na kotkach

Mam takie odludne miejsce,gdzie chodzę na spacery z psiakiem.To taka łąka miedzy torami kolejowymi.Zauważyłam,że od kilku godzin siedzi tam w trawie kot,a może kotka (tak mi przyszło do głowy,że może być chora albo kotna-nie wiem bo dokładnie nie widziłam).Nie mogłam podejść bliżej i sprawdzić,bo byłam z psem i nie chciałam,żeby pies go (lub ją) pogonił.Ten kotek siedzi od kiku godzin mniej więcej w jednym miejscu,tak jakby na kogoś czekał.Nie znam się na kotach,więc nie wiem czy to normalne zachowanie u kotów.Tak sobie jednak myślę,że gdyby to była kotna kotka i okociłaby się w takim miejscu-kotkom groziłaby śmierć ze strony psów,które są tam wyprowadzane na spacer,albo mogłyby tam zamarznąć.
Może trochę nieskładnie napisałam,ale może znacie sie na zachowaniu kotów i być może ktoś wie dlaczego ten kot tak sie dziwnei zachowuje.Czy ktoś podpowie co robić?
Andziula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2003-09-28, 13:14   #51
systematica
Wtajemniczenie

Re: do znających sie na kotkach

Jeśli kocina wciąż gapi sie w jedno miejsce - to najprawdopodobniej próbuje coś upolować. Koty potrafią przesiedziec nad mysią dziurą wiele godzin
Stary 2003-09-28, 13:20   #52
Andziula
Raczkowanie

raczej nie wygląda mi na polującego;siedzi w jednym miejscu,za chwilę robi dwa-trzy kroczki i znów siada trochę dalej,przesiedzi tak kilkanaście minut ,i po chwili znów dwa kroczki i znów siedzi itd.itd
Stary 2003-09-28, 14:18   #53
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20

maga ma racje, mam koty i widze jak czasami chcą coś upolować, mogą tak siedzieć i siedzieć i powolutku się przybliżać

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2003-09-28, 14:44   #54
Andziula
Raczkowanie

chyba macie rację;udało mi sie podejść bliżej do tego kota-na chorego nie wygląda,przetrąconych łapek nie ma,chodzi sprawnie i nie jest to kotna kotka;poza tym przeniósł się w bardziej gęste krzaczki;wygląda na to ,ze wszystko z nim w porządku,(po prostu przestraszłam się,że coś może być z nim nie tak) w każdym razie dzięki dziewczyny za rady
Stary 2004-08-04, 14:32   #55
kredka131
Raczkowanie

GG do kredka131
do poznanianek - gdzie mogę to dostać?

Witajcie Wizazanki

Tym razem poszukuję takiego kosza-klatki dla kotka.
Już za tydzień w piątek (13-tego zresztą ) bede odbierać 3-miesięcznego kociaka i chciałam mu coś takiego sprawić :
Pani od której go kupuję powiedziała ze taka "klatka" jest najlepsza, posłuży do transportu a ptem drzwiczki mozna zdemontować i jest typową dziuplą dla kotka

Załączam fotkę tego kosza o który mi chodzi...

Wiem ze mam szukać w sklepach zoologicznych ale w Poznaniu jest ich tyle że tydzień mi nie starczy a chodzi mi o pewny adres żeby tyle nie biegać
Może któraś z Was to widziała?

z góry dziękuję
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kosz.jpg (35,2 KB, 3 załadowań)
kredka131 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2004-08-04, 14:57   #56
mskladaczek
Zakorzenienie

Re: do poznanianek - gdzie mogę to dostać?

a moim zdaniem bradziej praktyczny i trwaly jest kosz plastikowy, tez z kratka, sklada sie on z dwoch czesci, i ta gorna mozna sciagnac, jest to bardziej praktyczne jesli chodzi o transopt kota a takze wizyty u weterynarza, latwiej kota mzona wtedy wyciagnac a juz tymbardziej gdy jest chory, np kot po zabiegu sterylizacji sam sie z tego wiklinowego kosza nie wyczolga.
faktycznie ten wiklinowy jest przyjemniejszy dla oka ale to ma byc dla kota nie dla nas a pzoatym jesli myslisz, ze kot bedzie w tym koszu siedzial w domu to sie mylisz koty lubia "dziuple" ale takie ktore same sobie znajda moj sie gdzies chowa, ze nawet nie wiadomo gdzie jest
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2004-08-04, 15:00   #57
kredka131
Raczkowanie

GG do kredka131

tak myślisz?
szczerze mówiąc kotka w domu jeszcze nie miałam więc nie bardzo wiem, a kobieta od hodowli polecała mi własnie taki kosz - klatkę... hmmm
no to przemyśle sprawę
Dzięki

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2004-08-04, 15:47   #58
mskladaczek
Zakorzenienie

tak misie wydaje
mi werterynarz polecil wlasnie taki plaastikowy
a pozatym pomysl np o szczepieniach i innych wizytach u lekarza z kotem, koty czeto sie takich wizyt boja i same raczej nie wyjda, a ja nie mialabym sumienia wyciagac kota na sile przezte dziure, a w przypadku plastikowego wystarczy sciagnac pokrywe.
a poztaym jest trwalszy, taki wiklinowy az sie prosi o niszczenie koty lubia znecac sie nad takimi przedmiotami drapiac je
mskladaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2004-08-04, 15:55   #59
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Poszukaj w sklepach z wiklina, jest tego tam pelno. Cenowo ok 40zl. Ja mojemu kiciusiowi kupilam taka wlasnie klatke w w warzywniaku, gdzie oprocz pysznych warzywek sprzedawali wikline

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2004-08-05, 12:06   #60
kredka131
Raczkowanie

GG do kredka131

Ania napisał(a):
> Ja mojemu kiciusiowi kupilam taka wlasnie klatke
>
>

i jak się kiciuś sprawuje w tym domku? bo w sumie własnie chciałam coś takiego kupić, żeby przewieźć go z Hodowli do domu (czyli taka jego pierwsza podróż) a potem zrobić mu z tego dziuplę
Na wyjazdy do weterynarza kupiłabym osobny transporter...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości