:-((( - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-07-26, 16:02   #31
koKOro
Zakorzenienie

Dot.: :-(((

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Macie racje moze powinnam wyjechac.Wiem na pewno ze nie chce tak zyc.Dziekuje za rady i wsparcie.

napisałaś to z pełnym przekonaniem, czy tylko żeby Nas przekonać?

musimy tu być ze sobą szczere, żeby pomoc była możliwa

myślisz, że Twoje koleżanki mogłyby pomóc Ci w wyjezdzie?

jak dobrze, że nie macie dzieci, nawet nie macie za wiele wspólnych zobowiązań, skoro wynajmujecie mieszkanie, a nie np. kupiliście je itp.

Wiem, że nie masz wsparcia w rodzinie, nie zarabiasz dużo i dlatego wykombinowanie czegoś wydaje się trudne. Nie raz ludzie potrzebują wspólokatora, jesteś młoda, może jakaś stancja, z jakimiś studentami na początek. Może mogłabyś gdzieś dodatkowo załapać się do pracy?

to typowe, że on Ci na drugi dzien słodzi w sms-ach, a już nie mówiąc, że Ci wmawia, że Twoja wina bo nie jesteś cierpliwa itp.

zakorzenienie
koKOro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 16:33   #32
ushia
Zadomowienie

Iza - poszukaj u siebie instytucji zajmujacych sie przemoca w rodzinie
tu masz link do niebieskiej linii, moze sie przyda:
http://www.niebieskalinia.pl/index.php?w=1024.
idz do osrodka pomocy spolecznej, tam sa dyzury prawnikow, powiedza Ci co i jak z rozwodem, kiedy mozna byc zwolnionym z kosztow itp

jezeli faktycznie myslisz nad wyjazdem, co osobiscie uwazam za dobry pomysl, to skontaktuj sie z kolezankami, moze bedziesz mogla sie u ktorejs zaczepic na poczatek

jedna sprawa, ktora mi sie niepodoba, to jak wyjedziesz, mozesz dojsc do wniosku, ze jednak nie taki straszny jest - odleglosc i czas dzialaja "wybielajaco" na pamiec

szkoda ze nie masz poparcia u mamy, tekst ze widac zasluzylas dramatyczny

trzymaj sie cieplutko, dasz rade
ushia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 16:38   #33
Madaaa
Zakorzenienie

Bogu dzięki, ze jesteś mądrą kobietą i zdajesz sobie sprawę z powagi sytuacji i nie żyjesz nadzieją, ze to sie zmieni. Jesli na rodzine liczyc nie mozesz to musisz poradzic sobie sama.Ja wierze ze ci sie uda. Moze na poczatek postaraj sie o lepsza prace, wynajmij malutkie mieszkanko, kawalerke. Jak juz ktos radzil mozesz wyjechac za granice do pracy.Zarobisz i bedziesz mogla wynajac cos dla siebie, a w miedzy czasie poszukasz lepszej wiecej platnej pracy.
Uciekaj od tego bydlaka, bo traktuje cie przedmiotowo. Glowa do gory i dzialaj
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 16:50   #34
ciapulinka
Rozeznanie

Cool Dot.: :-(((

probuje wkleic adresy i nie wychodzi...

Edytowane przez ciapulinka
Czas edycji: 2008-07-26 o 16:53 Powód: wrr
ciapulinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 16:55   #35
SailorMoon
Zadomowienie

Witaj...
Sytuacja jest rzeczywiscie z pozoru bardzo ciezka, ale uwierz ze po uprzednim ochlopnieciu uda Ci sie podjac odpowiednia decyzje. Uwierz, ze w takich sytuacjach nie powinno sie czekac pokornie na kolejnego kopniaka ;/ Nie sugeruj sie dewiza "co pomysla lub co powiedza ludzie"... Kieruj sie w tym wypadku jedynie swoim szczesciem... ewentualnie szczesciem, dziecka, ktore moglby byc w najblizszym czasie konsekwencja zwiazku malzenskiego... Na razie jestes bardzo mlodziutka, nie posiadasz potomka, wiec praktycznie nie masz nic do stracenia.. Pomysl co by bylo, gdyby Twoj wybuchowy maz zaczal podnosic reke nie tylko na Ciebie ale i na to malenstwo, ktore mogloby sie urodzic gdybys kontynuowala ten zwiazek ? Zazwyczaj jest tak, ze prawdziwa twarz mezczyzna pokazuje dopiero po slubie.. Doszlam do wniosku, ze niektorzy faceci poprostu mysla, ze slub jest gwarantem tego, ze kobieta zostanie z nim do konca zycia, mimo czestych upokorzen... Udowodnij swojemu malzonkowi, ze w Waszym przypadku tak nie bedzie. Slub nie jest koncem swiata i w zaden sposob nie dyskwalfikuje Ciebie jako kobiety, ktora moze ulozyc sobie zycia od nowa... Brak dziecka i bardzo mlody wiek tym bardziej utwierdzja mnie w przekonaniu, ze powinnas dojsc do siebie i do odpowiednich wnioskow... Dziewczyny maja racje, skontaktuj sie ze znajomymi z zaganicy, wyjedz, uloz zycie od nowa... A Twoj obecny mezczyzna jesli to preferuje bedzie mogl sie kopnac w glowe, zalujac, ze Cie stracil... Ewentualnie, z powodu nadmiaru wolnego czasu, zaproponuj mu zapisanie sie do klubu kick boxingu, moze wyladuje swoje emocje. Niestety kobieta nie sluzy jako worek treningowy i Ty rowniez musisz sie o tym przekonac. Mysle, ze jesli podejmiesz szybka decyzje, wyjedziesz to i Twoja mama zrozumie, ze Twoje obawy byly uzasadnione i ze Twoj malzonek, nie byl "dobrym chlopakiem", albo nie na tyle dobrym, by dzielic z nim cale swoje zycie. Pamietaj, "gdy ktos zamyka przed nami drzwi, otwiera okno"... Zawsze pojawia sie nowe rozwiazanie, zycie uklada sie inaczej , moze szczesliwiej ? Ja zycze Tobie jak najlepiej, duzo sily i wytrwalosci oraz rozwaznych decyzji... 3maj sie cieplutko
Stary 2008-07-26, 17:10   #36
ciapulinka
Rozeznanie

Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie

Ul. Borsucza 2
15 - 569 Białystok
Tel. (085) 74 03 910, 74 03 998, 74 03 909, 74 04 206
Email: pcpr.bialystok@interia.pl

* O
środek Interwencji Kryzysowej

Ul. Włókiennicza 7
15 – 464 Białystok
Tel. (085) 744 50 27, 744 50 28
Email: oik@poczta.internetdsl.pl

Stary 2008-07-26, 17:20   #37
ciapulinka
Rozeznanie

[quote=warszawianka;836344 2]
Cytat:
Napisane przez ciapulinka Pokaż wiadomość
Ciapulinko,ja w swoim otoczeniu mam tyle osób po rozwodach-nawet tych najbliższych,i żadna z nich nie płaciła takiej sumy...
Przykład-młode małżeństwo,ok 3 lat temu zaplaciło ok 150zł.
Ale nie mieli dzieci a rozwód był za porozumieniem stron.
Za pozew w sprawie o rozwód sąd pobiera wpis tymczasowy w wysokości od 30 do 600 zł (§ 11 pkt 6 rozporządzenia w sprawie określenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych). Wysokość tego wpisu ustala sąd bezpośrednio po wniesieniu pozwu i zobowiązuje powoda do jego uiszczenia pod rygorem zwrotu pozwu (art. 16 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych).
W orzeczeniu kończącym postępowania sąd zawiera postanowienie o kosztach sądowych. W tym przypadku sąd rozstrzygnie:
o wysokości wpisu ostatecznego – w granicach podanych wyżej; wpis ostateczny sąd ustala mając na względzie stan majątkowy strony obciążonej kosztami oraz rodzaj sprawy i stopień jej zawiłości (art. 31 ust. 2 u.k.s.s.c.); jeżeli wpis ostateczny jest wyższy od wpisu tymczasowego, sąd orzeka o obowiązku uiszczenia różnicy (art. 33 u.k.s.s.c.);
o ostatecznym rozdzieleniu kosztów między stronami; w typowym przypadku rozwodu bez orzekania o winie koszty są rozdzielane po połowie; zwykle wiąże się to z obowiązkiem zwrotu pewnej sumy przez pozwaną(-ego) na rzecz powoda(-dki), gdyż to strona powodowa tymczasowo wykłada wpis.
W podanym przypadku, jeżeli obie strony zgadzają się na tzw. „zgodny rozwód”, sugerowałbym (w celu minimalizacji kosztów), aby pozew wniosła ta osoba, która z racji mniejszych dochodów ma szansę na uzyskanie choćby częściowego zwolnienia od kosztów sądowych (przede wszystkim – wpisu); w takim przypadku ta część opłat skredytowanych przez kasę sądową, która przypadłaby ostatecznie na stronę zwolnioną od kosztów nie będzie w ogóle uiszczana (poniesie ją ostatecznie Skarb Państwa) (art. 11 u.k.s.s.c.).

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-07-26, 17:22   #38
anesiaa
BAN stały

GG do anesiaa Send a message via Skype™ to anesiaa

Ja bym chyba dała sobie spokój z nim. Bo ja teraz taki jest, to może być coraz gorzej..
anesiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 17:30   #39
ciapulinka
Rozeznanie

[quote=warszawianka;836344 2]
Cytat:
Napisane przez ciapulinka Pokaż wiadomość
Ciapulinko,ja w swoim otoczeniu mam tyle osób po rozwodach-nawet tych najbliższych,i żadna z nich nie płaciła takiej sumy...
Przykład-młode małżeństwo,ok 3 lat temu zaplaciło ok 150zł.
Ale nie mieli dzieci a rozwód był za porozumieniem stron.
kochana tak naprawde kolezanka sie musi ceny sama dowiedziec.ale prawda jest taka Sprawy rozwodowe należą do najdroższych spraw sądowych. Nie ma stałej, z góry określonej opłaty za sprawę rozwodową. Sąd w każdym przypadku ustala indywidualnie wysokość wpisu i kosztów końcowych, w zależności od możliwości finansowych stron, z czego wynika, że opłata za rozwód uzależniona jest od możliwości finansowych stron procesu.
Jeśli jest się w trudnej sytuacji finansowej, można ubiegać się o zwolnienie z kosztów sądowych rozwodu. Jeśli w grę wchodzi orzekanie o winie, spór o opiekę nad dziećmi, alimenty lub podział majątku, to należy się zdecydować na adwokata, który pomoże napisać pozew i będzie reprezentował na sali sądowej. Stawka za adwokata jest zawsze negocjowana i zależy od stopnia komplikacji sprawy rozwodowej.

dlatego tez polecam udac sie do instytucji zajmujacej sie problem przemocy w rodzinie a oni napewno jasno i klarownie powiedza na czym nasza kolezanka stoi i jakibeda rzeczywiste koszty rozwodu.
Stary 2008-07-26, 17:52   #40
201710120930
Konto usunięte

Mi naprawdę brakuje słów.
W odwecie na Twoje lekarstwa kupuje piwa ,potem ewidentnie na złość otwiera okno a na koniec Cie szarpie.
Czy to jest pokaz siły ze strony Twego męża czy raczej Ci coś udowadnia?Tylko co? Ze jego musi być górą ?
Wybacz i jeszcze raz wybacz ale on się zachowuje jak szczeniak.
Oczekujesz rady jak masz postąpić.Nie wiem.
Wiem tylko jedno -jak już się zdecydujesz na drastyczniejszy krok(rozwód/wyprowadzka) zrób to!!
Nie rzucaj słów na wiatr wiedząc ze nie jesteś na to gotowa.To go jeszcze bardziej bezkarnym w swych poczynaniach.
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 18:18   #41
eyo
Zakorzenienie

jesteś poobijana ( masz siniaki) - możesz iść na policję. Nic mu nie mów, po prostu idz - będziesz miała dowody w sądzie. I wynieś sie stamtąd jak najszybciej- nie ważne gdzie. Po prostu gdzie się da. Nie możesz nie mieć znajomych w swoim miejscu zmieszkania, każdy ma znajomych. Otwórz się przed nimi i powiedz, że musisz na jakis czas uciec. Jezeli to nie pomoze poprs na policji o rzowiazanie, skieruja cie do jakiegos osrodka w ktorym bedziesz mogla spokojnie nocowac i sie leczyc.

Nie mozesz tak zyc, uciekaj jak najszybciej !!
Jak mozna wybierac wakacje zamiast lekarstw, jak mozna uderzyc kogos za zdjecie sluchawaek ?!? Nie mozna i nie mozesz sobie na to pozwalac !! Uciekaja.

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥
eyo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-07-26, 19:11   #42
Aninek
Zakorzenienie

GG do Aninek

Cytat:
Napisane przez iza243 Pokaż wiadomość
Naprawde nie ma u kogo:-(Ja nie zarabiam dużo,nie stac mnie na wynajęcie.Nie mam pieniedzy na rozwód,kolega co sie rozwodził mówił ze jedna rozprawa kosztowała go 600 zł.Boże:-(Jestem w potrzasku,nie wiem co robic:-(On sie wczoraj tłumaczył ze to nie przemoc ze mnie przeciesz nie bije,ze te pare kopniaków było zebym sie uspokoiła ze mu ta słuchawke wziełam:-(I ze to moja wina bo nie jestem cierpliwa,bo by to okno za chwile zamknał.We mnie cos umarło wczoraj,nie wiem jak mogłam wziasc z nim slub.
Co za bydlak!I co to za tłumaczenie-jak dziecko,a nie dorosły mężczyzna...Dziewczyno,ba rdzo Ci współczuję,może jest u Ciebue w mieście jakiś hostel czy jakieś miejsce,gdzie osoby dotknięte przemocą moga zostać?
I jeszcze jedno-jak matka może powiedzieć,że to Twoja wina,że mąż Ciebie uderzył?W głowie się nie mieści...
Ściskam mocno,wierzę,że jakoś się ułoży...
Aninek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 20:16   #43
tass822
Zadomowienie

iza,
dobrze, że jesteś świadoma tego, iż to jest PRZEMOC. dobrze, że nie dałaś się "przekonać", że to Twoja wina.
Ty nie jesteś niczemu winna! Winę ponosi ten damski bokser!

Ratuj się z tego związku! Uciekaj. Nie macie dzieci-nie będą cierpiały niewinne małe osoby, zaczniesz życie na nowo.
Jesli nie masz się do kogo wyprowadzić to może pożycz od kogoś pieniądze, aby jak najszybciej wyprowadzić się od niego. Ułożysz sobie wszystko, przemyślisz. Znajdzie się na pewno ktoś, kto Ci pomoże!
tass822 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-26, 21:07   #44
Sweetheart86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tass822 Pokaż wiadomość
Ratuj się z tego związku! Uciekaj. Nie macie dzieci-nie będą cierpiały niewinne małe osoby, zaczniesz życie na nowo.
Jesli nie masz się do kogo wyprowadzić to może pożycz od kogoś pieniądze, aby jak najszybciej wyprowadzić się od niego. Ułożysz sobie wszystko, przemyślisz. Znajdzie się na pewno ktoś, kto Ci pomoże!
Dokładnie... póki nie ma dzieci, które nie będą pokrzywdzone... to wszystko można jeszcze zmienic....
Na Twoim miejscu postarałabym się o pracę za granicą, tak jak już radziły dziewczyny. Skoro masz dużo koleżanek za granicą... na pewno któraś będzie mogła Ci pomóc w załatwieniu jakiejś pracy, znalezieniu jakiegoś mieszkania lub przechowa Cię u siebie na początek... cokolwiek.
Tam z dala od męża będziesz miała okazję przemyślec sobie wszystko na spokojnie.... podjąc decyzję.
Zarobisz pieniądze i będziesz mogła przeprowadzic rozwód...
Tylko takie rozwiązanie tej sprawy widzę i życzę, żeby Ci się udało

Sweetheart86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-27, 12:33   #45
ulinkaaa
Zakorzenienie

Kochana naprawde podziwiam Cie za bardzo madra i dojrzala decyzje. Za to, ze nie dalas sobie wcisnac kitu i ze nie chcesz tak dalej zyc. Powinnas wyjechac, tak jak pisza dziewczyny. A zanim dopelnisz wszystkich formalnosci powinnas zglosic sie do bialostockich domow pomocy kryzysowej czy dzialajacych przeciw przemocy w rodzicnie. Napewno bedziesz mogla zatrzymac sie tam na jakis czas.
A jak wyjedziesz to naprawde nie powinnas miec problemu ze znalezieniem pracy. Zarobisz pieniadze i wrocisz z nowo natchnionym umyslem, nabierzesz sily i spojrzysz na sprawe z dystansem. Bedziesz wtedy mogla swobodnie zlozyc papiery rozwodowe. Trzymam kciuki!
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-27, 16:09   #46
aniazio
Raczkowanie

GG do aniazio

Izo to straszne co Cię spotyka jak to przeczytalam to az mi sie plakac zachcialo...nie rozumiem postawy Twojej mamy to straszne ze nie mozesz sie do niej zwrocic o pomoc ...bo stoi po jego stronie tak nie moze byc dluzej musisz sie wyprowadzic ...
aniazio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 15:28   #47
JuStYsCk2
Zadomowienie

wspolczuje
nie umialabym nazwać kogoś takiego swoim chłopakiem.
JuStYsCk2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-27, 16:13   #48
mehja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JuStYsCk2 Pokaż wiadomość
wspolczuje
nie umialabym nazwać kogoś takiego swoim chłopakiem.
nie przejmuj się tak, Autorka watku napisała w innym watku, że nadal jest z męzem
mehja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości