|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 9 lat zwiazku, mamisynek, rozstanie....wrócic??
Cytat:
![]() ale ja nie czytalam calego watku, tylko pobieznie przejrzalam
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczekaj - bez inicjowania kontaktu - jeśli sam sobie nie odpowie na pytnie czego chce i co powinien robić i dlaczego (bez pytania CIEBIE o to), jeśli nie przedstawi Ci programu pozytywnego, to chyba będzie wystarczający znak, że czas iść ku czemuś nowemu. |
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko tak jak napisala Wizazanka wczesniej,obwinia Ciebie ,ze niszczysz Pobyt nad morzem ma to do siebie,ze sie chodzi na spacery po plazy ,chodza ludzie z 20 letnim stazem i wiekszym,to nie ma znaczenia ![]() Nie wiem wlasciwie czemu sie zastanawiasz,tzn podejrzewam ze z przyzwyczajenia i obawy,ze moze nie znajdziesz nikogo lepszego?/Ten wpedzil Cie w lata i nic z tego nie masz |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#35 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Po zastanowieniu i przeczytaniu innych postów zmieniłam zdanie... Myślę, że to już nie ma sensu. On teraz podejmuje nieco desperackie kroki (te płacze, błagania), ale to wynika z tego, że "popsułaś" mu wygodne życie. Nie musiał nic robić, mieszkał sobie u mamy, do Ciebie wpadał kiedy chciał bo przecież mieszkałaś blisko, bez odpowiedzialności, poświęceń, kompromisów.
Teraz grunt mu się trochę osunął spod nóg. Ale to nie znaczy że dojrzał, bo ludzie nie dojrzewają w tydzień. Nawet gdyby przyszedł z bukietem róż, to dalej by nie znaczyło wcale, że dojrzał nagle. Myślę, że jest dokładnie tak, jak powiedział - nie chce być sam. Po prostu. Wiesz, mam wujka (brat mojego ojca, więc mam dobre pojęcie o nim i jego żywocie), który kiedyś miał żonę i dwoje dzieci. Był chyba charakterem bardzo podobny do tego Twojego, aa kobieta jakoś go ruszyła, wzięli ślub, zamieszkali razem, ale... Rozwiedli się po 10 latach mniej więcej. I wiesz co on zrobił? Wrócił do mamusi. Mieszka u niej już z kolejne 10 lat i wcale nie ma ochoty się wyprowadzać. W międzyczasie miał dziewczynę, sporo młodszą od siebie, ale ona w końcu nie zniosła jego niechęci do odpowiedzialności i się rozstali. Teraz ma kolejną, w swoim wieku, problem dzieci więc zniknął, ale problem wspólnego mieszkania wciąż istnieje, bo on nadal u mamy, a ona osobno. A chciałaby chyba ułożyć sobie już życie na dobre z nim. Oczywiście jego jak najbardziej stać na mieszkanie osobno, ma bardzo dobrą pracę, ale tak mu wygodniej. Dzieci widuje raz na jakiś czas, daje im drogie prezenty i czasem bierze na wakacje. Morał z tego taki, że jak facet jest uwiązany spódnicy matki i bardziej ceni sobie własną wygodę niż samodzielność, to raczej marne szanse, żeby to zmienić. Obojętne ile lat minie... Jeszcze co do tego romantyzmu, małych gestów - myślę, że jeśli człowiek ma trochę oleju w głowie i zależy mu na utrzymaniu związku w dobrej kondycji, to po prostu dba o takie rzeczy, jak codzienne drobne gesty. Dba o to, by rutyna się nie wkradała. A tu co? Zero kina, wyjść, a na wakacjach tekst, że po 9 latach to przesadzasz, jak chcesz iść na spacer po plaży? Moi rodzice są ponad 20 lat po ślubie, a chadzają na takie spacery jak są na wakacjach
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale konretnych planów typu ze...zamieszkajmy teraz razem np jeszcze w tym roku .... wytłumaczył ze przy braniu kredytu to potrafa pare miesiacy. |
|
|
|
|
|
#37 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja myślę, że to maminsynek-darmozjad, co 2 miesiące światło zapłaci, no no...
![]() Pewnie mama sprzata tam gdzie mieszka, i ugotuje, i upierze, Ty u siebie posprzatasz sama, ugotujesz, swoje upierzesz, dodatkowe profity miał - mieszkałaś blisko, żadnego wydawania na paliwo, bilety, dodatkowe atrakcje w postaci posiadania kobiety miał na wyciagniecie ręki. Cytat:
Cytat:
Pewnie trochę zaoszczedził, że Cię nigdzie nie zabierał aa mamusia mu gotowała ![]() Cytat:
Tak, on przeciez nie musiał nic robić, dosłownie nic, nawet n ie myślał, żeby z Tobą zamieszkać. Większość chłopów decyduje się na zmieszkanie razem z tak prymitywnego powodu jakim jest stały dostęp do seksu. On jest tak wygodny, że woli obiadki mamusi od seksu
|
|
|
#38 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Daj sobie spokój, nikt przy zdrowych zmysłach nie uwierzy w jakieś cudowne przemiany i odmiany. Takie kroki, jak z tym kredytem czy wspólnym mieszkaniem, to trzeba było podejmować, jakieś 5,6 lat temu, jak kończyliście studia. Teraz może ma jakiś słomiany zapał, ale tylko czekać, aż mamusia namąci, wypowie swoją opinię i chłopak zwątpi. Albo postanowi, że mamusi mieszkanie się sprzeda, żeby na większe starczyło i żeby seniorka rodu mogła zamieszkać z wami. Jesteś młodą kobietą, zacznij korzystać z życia, poznasz kogoś, z kim będziesz miała i romantyczne kolacje, kino, restauracje, spacery po plaży...i nie będzie mieszkał z mamusia, bo dla mnie mieszkanie z rodzicami po ukończeniu 23, 24 roku życia (studiów) zakrawa o patologię przeważnie. To rzadko kiedy są zdrowe układy, w końcu wszyscy są dorosłymi ludźmi. Jak dla mnie takie "skruchy" są śmieszne, człowiek, który posiada minimalny poziom rozsądku chyba zdaje sobie sprawę z tego, że wiecznie z mamusia mieszkać nie mozna i nie jest mu potrzebna terapia szokowa, żeby doszedł do takich wniosków, że ślub by się przydał, dziecko, mieszkanie wspólne. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
a teraz dodam cos o mamusi synusia:
Jest babcia mamisynka kt,óra juz wiekowa kobieta ma mieszkanie stare bo stare w kamienicy ale jakaś wartość i kąt jest do mieszkania. Babacia do smierci tam bedzie mieszkać ale został spisany juz testament w którym aby ominąc podatek od darowizny zapisali mamusi. wolą dziadków cały czas było aby mamisynek tam mieszkał. a teraz: babcia zyje, mieszkanie jest na mamusię która juz sprowadziła wszytskich na ziemie i powiedziała ze to lokum jest jej zabezpieczeniem na zycie i bedzie je w razie "W" wynajmować. A synus ma sam sie usamodzienić sam i sobie kupic bo tamtego mieszkania nie dostanie. |
|
|
|
|
#40 |
|
BAN stały
|
Mamusia ma prawo uważać mieszkanie po babci za swoje zabezpieczenie na starość, sorry, to nikt nie ma obowiązku wianowac 30letnich ludzi, to już tylko dobra wola rodzica.
Moja droga. Rozwiązanie jest bardzo proste. ![]() ![]() Co do kredytu to na dzień dobry oświeć go, że kredyt to jest kwestia paru tygodni, podobnie jak zakup mieszkanka. Już, już sobie znalazł kolejny argumencik i powodzik do odwlekanka. Natomiast. Nie pakuj się z nim w żadne kredyty, broń Cię Panie Boże. Powiedz jasno, że po prawie 10 latach masz dość, i że dajesz mu szansę, bo go kochasz. I daj mu tą szansę. Znajdujecie mieszkanie natychmiast, od zaraz, zamieszkujecie wspólnie, on kończy z lataniem do mamusi jak kot z pęcherzem (za to się możesz wziąc, gdy już będziecie na tym ''swoim'', na razie go nie strasz, jeśli nie chcesz... ). Jeśli po paru tygodniach matczyna smycz wciąż będzie mu się wpijać w szyję i będzie kąsał, to będziesz wiedzieć, co masz zrobić. Nie interesują Cię już jego wywody na temat płacenia obcym, powiedz mu wprost, że parę miesięcy na pewno go nie zbawi. (Aha, babcia żyje, więc jej mieszkanie na tzw. tymczas odpada). ![]() A jak chcesz pokazać, ze jesteś twarda, to podziękuj mu za różę zawsze i szczodrze, i jednocześnie mów przy tym, że oczekujesz od niego dużo więcej (ale kwiatków też). ![]() I oświeć go, że gdy będziesz mieć lat 40, tez będziesz potrzebować romantycznych wieczorów i brodzenia w morzu przy księżycu. ![]() I kładź mu do głowy w odpowiedzi na wymówki, że jak się chce, to się szuka sposobów, jak się nie chce, to wykrętów. ![]() A w ogóle, to widzi mi się, że on ma nad Tobą niezłą władzę. Nie bądź głupia.
|
|
|
|
|
#41 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
No i co strasznego, bardzo dobrze, że mamusia każe mu się usamodzielnić, krzywdy mu nie robi. Czekanie na śmierc babci, żeby wyhaczyć mieszkanie, to kiepski pomysł. Znam takich, co czekają..i daj Bóg, babcia się nieźle trzyma, a ja do 40 na własne mieszkanie po babci czekać bym nie chciała. |
|
|
|
|
|
#42 | |||
|
Zakorzenienie
|
współczuję, bo wiem, że definitywne rozstanie po tylu latach nie jest łatwe. Sama nie wiem do końca, czy powinnaś to zrobić.
Najważniejsze, czy wyobrażasz sobie życie bez niego? Cytat:
Cytat:
Cytat:
A teraz trochę z moich doświadczeń. Z moim obecnym tż byliśmy jakiś czas na odległość, bo ja pracowałam w różnych miejscach, on jeździł wtedy do mnie, był kilka dni i wracał do domu, tak trwało koło roku. W końcu się tak zdarzyło, że ja zmieniłam pracę na stałą i wynajęłam sama mieszkanie w obcym dla siebie i niego mieście. Po miesiącu był już ze mną i zamieszkaliśmy razem, znalazł pracę. Chociaż nie jest różowo (bo 28 lat mieszkał z mamą i nie robił w domu kompletnie nic), to widzę, że się stara i chce a to najważniejsze. A ja staram się być wyrozumiała i cierpliwa i doceniać to, co już potrafi. Wiadomo, nie od razu Kraków zbudowano. Najważniejsze, że się tż stara i chce i ja to widzę. I tego ci życzę, żeby twój tż się postarała porządnie, albo żebyś się od niego uwolniła. |
|||
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zrob tak jak mowi Hultajowa ![]() Probowalam sobie wyobrazic taka sytuacje ,kiedy to chlop mieszka w bloku na przeciwko z mama,a ja sama Szybciej szlag by mnie trafil
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
BAN stały
|
Ja nie wiem, że niektorym nie jest szkoda życia, 9 lat zwiazku w stylu wegetacja i jeszcze jakieś szanse dawać. Staremu chłopu
, bo przecież masę osób wyprowadza się z domu w wieku lat 19, na studia do innego miasta. A tu dawać 30 latkowi szansę na to, żeby się od mamusi wreszcie wyprowadził i zaczął normalne życie. Paranoja jakaś. I tak niby ma się teraz odmienić, zakupić mieszkanie, wziąć ślub, zrobić dziecko i żyć jak cywilizowana para doroslych przeciez ludzi. Coś mi sie w to wierzyc nie chce.Ale ja zawsze byłam za definitywnymi rozwiązaniami, ostrym cięciem, a nie dawaniem szans, czekaniem na poprawę, na zmianę i na inne takie cuda. |
|
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#46 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Doradze Ci cos.Powiem tak - ja za Ciebie zycia nie przezyje, ale szkoda by bylo gdybys byla niesczcesliwa, wiesz? Posluchaj - 9 lat bycia z kims do czegos zobowiazuje, zwlaszcza ze oboje jestescie w wieku, kiedy mozna (nie chce tego mowic, ale powiem : trzeba) rozgladac sie za kims , z kim mozna stworzyc powazny zwiazek, wyjsc za maz/ozenic sie i miec dzieci.Po pierwsze, to Twoj kochany juz dawno powinien wyprowadzic sie od matki i ropoczac zycie z Toba.Poza tym - dla Ciebie to wstyd mieszkac z matka skoro zostalas do tego zmuszona, a on z wlasnego wyboru robi to samo, no i co?Juz nie wstyd? Szkoda tych 9 lat bycia razem.Widze ze facet nie ma zbytnio planow odnsonie Ciebie.To bolesne, ale mysle, ze on sie do Ciebie po prostu przyzwyczail, moze chce miec kogos po prostu aby miec, a nie dla trwalego zwiazku i zakladania rodziny.Gdyby mu zalezalo tak naprawde, to przyczolgalby sie na kolanach do Ciebie i blagal.To zerwanie powinno mu dac kopa aby zaczac myslec powaznie o Tobie, jako przyszlej zonie, matce jego dzieci.Powinien pomyslec, ze cos sie dzieje nie tak, ze moze Cie stracic!Sama napisalas ze on powiedzial ze nie chce byc sam.A to jest znak dla Ciebie ze powinnac UCIEKAC z tego zwiazku dopki jest czas.On boi sie SAMOTNOSCi, a nie tego, ze STRACI CIEBIE.I okreslil to dosc jasno. Uciekaj z tego zwiaku dopki jest czas.Jestes mloda, zmarnowalas tyle lat z kims kto na to nie zasluguje.Maminsynek u reguly zawsze jest taki sam - mama na piedestale, a dziewczyna/zona to tylko aby nie byc samemu albo zeby miec rpzrywke.Na pewno nie chcesz takiego zycia, prawda?Lepiej miec zmarnowane te 9 lat, nic pozniej wiecej! Pozdrawiam Cie i zycze wlasciwe decyzji.Trzymaj sie! |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na świeta dostałam od niego mikrofalowkę to miała focha na niego ze mi taki prezent kupil... jest to zawistna, skąpa, egoistyczna kobieta którą widzi tylko wady w innych a sama uwaza sie za ideał. ![]() wiecie co mnie dziwi najbardziej? ze ona tak najprawde nie umie gotować i karmi rodzinkę słoikowym jedzonkiem... |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() A autorka sama schrzaniła sprawę, bo powinna się wziąć za to ostro już pare lat wstecz. Chyba by mnie szlag jasny trafił, gdyby chłop do mnie latał za seksem, a po wszystkim leciał do matki pojeść, na drugą stronę ulicy. Np. [I tak dekadka np, bo nie czepiam się 20latków. ] A niech leci, jak mamusia taka dobra, ale niech przynosi obiadek dla dwojga, w takim razie. Więc maminek maminkiem, ale Birka też mądrze tego nie rozegrała. A poza tym, ludzie potrafią się zmieniac, skoro się kochają, to warto dac sobie szansę, po 9 latach takie np. 3 miesiące na przekonanie się, czy koleś będzie w stanie odciąć pępowinę, czy jednak nie, nikogo już nie zbawią. Jeśli mu aż tak dobrze u mamusi, że gość nie nadaje się do zamieszkania z kobietą , to, cóż, pracuje, u mamci za utrzymanie nie płaci, to na dziwki go stać, bo więcej mu nic nie potrzeba.
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
BAN stały
|
Właśnie, Birka, czemu już chociaz te 4 lata szybciej nie postawiłaś sprawy na ostrzu noża? Przecież 99& kobiet szlag by trafił na taki układ, a już wtedy gówniarzami nie byliście.
Na co właściwie czekałaś i na co liczyłaś? |
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ona nie akceptuje Ciebie czy chodzi o zabranie synunia od mamuni? Problemy sa 2 ,jego postawa i matki,ktora nie ulatwia Dlaczego tak dlugo to znosilas? ps tak mi przyszlo do glowy,ze wkurzyla go ta przeprowadzka nie dlatego,ze straci nad Toba kontrole ale dlatego,ze bedzie musial wydawac na dojazd
|
|
|
|
|
|
#51 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli do tej pory nie dojrzał do tych kwestii to już chyba nie ma szans. Na pewne rzeczy jest czas w odpowiednim momencie, potem to już może być ciężkooo
edit: tak sobie jeszcze pomyślałam, że powiedzmy on juz chce mieszkania, dziecka, ale czy chce spacerow po plaży, wyjść do kina itp. to już inna sprawa. Może bać się po prostu samotności i chciał Cię bardziej uwiązać zakładając rodzinę, ale nie rezygnując z dotychczasowego postępowania.
|
|
#52 | |
|
BAN stały
|
To ta mamusia tym bardziej mądra kobita jest. Ty się z niej lepiej nie naśmiewaj, ona najwyraźniej ma, czego chce.
![]() Ale mu dogodziłaś, kochanicę sobie znalazł, a po wszystkim, co mu się tam uwidziało, sru, 6 minut, i nocki w domu. Nawet nie jesteś jego kurtyzanką, bo nic go nie kosztowało. (Nie czepiam się takich układów, gdy obie strony czerpią w nich satysfakcję...).Cytat:
do 30 , a nie do 24, nie oznacza, że jeszcze 'nic' z niego nie będzie.
|
|
|
|
|
|
#53 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Eh, te mamusie to jakis koszmar ogólnie, nie wiem, kiedy te kobity zmądrzeją i własnym życiem zaczną żyć, pozwolą dzieciom z gniazdka wyfrunąć. I że też tyle dziewczyn sobie na to pozwala, tracac czas. 30 lat mieszkania z mamusia, gruntownej obsługi, to facet jest już zdegenerowany do reszty, a mi by się takiego starego konia następne 30 lat resocjalizować nie chciało. ![]() Birka, kupę czasu straciłaś, nie trać go więcej. Mi nawet tych 3 miesięcy na "dawanie szansy" by szkoda było... Cytat:
![]() I czy też by Ci sie chcialo dawać szanse. |
||
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A zreszta osoba ,ktora ma takie podejscie do zycia nie powinna sie wiazac,zyc sobie w spokoju i nie robic nadziei innym/zabierac im czas,albo znalezc druga taka sama osobe z takim samym podejsciem.Wtedy wszyscy byliby zadowoleni
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
BAN stały
|
Zwracam od kilku dni uwagę na Twoje posty, lubię je przejrzeć
, a także zwracam uwagę na to, że piszesz trochę w tonie głoszę prawdy objawione. Nie obraź się, to nie jest atak, po prostu takie miewam wrażenie. Nie do końca wszystko jest czarne, białe, lub aż w kolorze kawy z mlekiem. ![]() Tak, wierzę, bo wiem, że są ludzie, którzy potrafią się zmieniać, gdy im na tym z różnych powodów zależy, i nie twierdzę, że jest ich wielu. A nauczenie 30latka robić koło siebie z pewnością też można, wystarczy, że nikt tego za niego robił nie będzie, więc jeśli nie będzie chciał być brudny i głodny, to będzie szukał rozwiązań, w najlepszym razie, zarabiał na służbę, no albo gnił wśród resztek pizzy i zmieniał śmierdzący dres na inny śmierdzący... Ludzie zmieniają kwalifikacje, zawody, nie mówiąc o tym, że po prostu bywają różni. A co ją zabiw taki kwartał, będzie siedzieć sama i wypłakiwać oczy, bo następnego faceta raczej do ołtarza przed zimą zaciągnąć nie ma wielkich szans... |
|
|
|
|
#56 | |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() Omawiamy tu wszystkie problem z facetem, a nagle czytam jakieś historie o jego babci i o matce i to, że karmi ich słoikowym jedzeniem ![]() A co to właściwie ma do rzeczy? To nie ona jest tu głównym problemem, ale on ![]() Możesz zrobić jak pisze Hultaj, co to w ogóle za bzdury, że kredyt się bierze miesiącami... Ale broń boże (!!!) nie ładuj się w kredyt z nim. Wynajmijcie coś i zobacz jak sytuacja się rozwinie. Jeśli chcesz dawać szansę, oczywiście
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Aż takiego monopolu na prawdę nie mam![]() Dla mnie facet po prostu miał szansę AŻ 9 lat. I to chyba powinno wystarczyć. Widziałam kilku facetów uzależnionych od mamusi i nigdy to się dobrze nie kończyło. Ale oczywiście, może być chlubny wyjątek. Chociaż ja w to ani trochę nie wierzę
|
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdyby teraz nie okazało sie ze musze opuścic mieszkanie to pewnie nie pisała bym tego tutaj i po skonczonej pracy jechała do swojego domu i czekała na niego lub spedzała samotny wieczor z laptopem. Rozmawialam z wieloma osobami które go znają i wiedzą jaki jest....ale tyle co tutaj dostalam wskazówek to chyba nigdzie.....DZIĘKUJĘ |
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
słyszałam kiedyś przypadek o gościu, który ze swoją dziewczyną pojechał na dyskotekę, ale zgłodniał i musieli wracać bo on chciał kanapki mamy, a nie jakies tam barowe żarcie
mało we mnie tolerancji do takich zachowań
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
Birka -a tak serio,miałabyś odwagę z nim definitywnie zerwać?
Czujesz się na siłach zaczynać od nowa,w sensie szukać nowego partnera? Tak szczerze |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:05.

Natomiast. Nie pakuj się z nim w żadne kredyty, broń Cię Panie Boże. Powiedz jasno, że po prawie 10 latach masz dość, i że dajesz mu szansę, bo go kochasz. I daj mu tą szansę.