![]() |
#31 |
Zadomowienie
|
Dot.: Półfabrykaty posrebrzane - wady i zalety
Mam linkę jubilerską 0,45mm. Nie mam jednak tak do końca do niej zaufania
![]() Zrobiłam z tej linki wędkarskiej jak na razie 2 bransoletki. Bardzo "wdzięczny" materiał. No,... cena już mniej, bo za 200m 18,99zł. Wolałabym kupić o połowę mniejszą rolkę, ale miały zwariowane kolory, a ja potrzebowałam kremową lub przeźroczystą ![]() Kupiłam jakiś czas temu szpilki posrebrzane 50mm u CJ. Przy robieniu loopa (chyba dobrze zapamiętałam) w co drugiej pękała mi warstwa srebrna w miejscu zgięcia...
![]() |
#32 |
Zakorzenienie
|
W tych szpilakch to normalne. Co do żyłki kupiłam 100m za 5zł. Kolor jest takie zielony, morski, ale tylko na szpuli, na pojedyńczych żyłakch jest przezroczysta. Czasami jak robię dużego węzła to wiać kolor...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zadomowienie
|
Ja kupiłam białą. Chciałam przeźroczystą, ale w domu się dopiero połapałam
![]() ![]()
![]() |
#34 |
Przyczajenie
|
Ja uważam, że jak ktoś b ędzie dbal o biżuterię to i ta posrebrzana będzie dobrze wyglądać po kilku miesiącach "leżakowania". Największym bólem jest jednak to, kiedy schodzi warstwa srebra. Miałam ten problem wprawdzie tylko ze szpilkami od CJ, pozostałe półprodukty posrebrzane były ok. A co do żyłki, to używam przezroczystej, albo kupuje silikonową, elastyczną.
Edytowane przez myszysko Czas edycji: 2008-11-18 o 09:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Rozeznanie
|
A mi się w końcu udało kupić u wichereq dobre posrebrzane szpilki (to znaczy takie z których nie schodzi warstwa z wierzchu przy kontakcie ze szczypcami) .
Żyłkę mam wędkarską, podprowadzoną tacie. sprawdza się jak najbardziej, bo jest bardzo wytrzymała. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
![]() Od kilku dni robię kolczyki,póki co jestem zielona w temacie,choć kilka par udało się juz sprzedać. Mam do Was pytanie,zauważyłam że z posrebrzonych szpilek schodzi mi srebna warstwa,nie wiem czy to efekt że za mocno robię kolczyki czy kupiłam beznadziejne szpilki. Czy lepiej zainwestować w szpilki srebne?? IR |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pytań kilka mam
Na górze strony jest wątek dla zielonych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Przyczajenie
|
tak wiem ale nie ma tam nic na temat schodzącej farby
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Ale to w nim powinnaś zapytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
BAN stały
|
skoro tam nie ma to będzie tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=wady+zalety
a najprościej mówiąc: taki urok posrebrzanek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
ja sobie wtrącę prawie że
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Zakorzenienie
|
Dobra to ja powiem tak -są wątki gdzie o tym przeczytasz.... no ale już ułatwię Ci sprawę.
Faktycznie mogłaś trafić na jakieś kiepskie szpile - dziewczęta mówią,że CJ ma właśnie takie,że przy wyginaniu odłazi warstwa srebra ( właśnie, jak to posrebrzane, to nie farba ,a warstwa srebra). Kiedyś sama używałam posrebrzanych szpilek i raczej nie miałam z nimi takich problemów. Nie pytaj u kogo kupowałam, nie mam pojęcia. Na przyszłość - warstwa srebra i tak zejdzie/wytrze się z posrebrzanych i tak. Więc albo zainwestować w srebrne szpilki, albo najlepiej kupić srebrny drut i samej topić na końcu kuleczki nad kuchenką gazową. O ![]() Choć, jeśli masz całą szpilkę od góry do końca zapełnioną i tylko loop wystaje to w sumie da się przeżyć te posrebrzane szpilki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Przyczajenie
|
Bardzo dziekuję,nastepnym razem dołoże i kupię srebne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
to chyba tak jest z tymi pozłacanymi, ja miałam kiedyś p[ozłacany łańcuszek, który po pewnym czasie zrobił się zupełnie "srebrny" i koszmarenie matowy, wierzchnia warstwa się po prostu ściera, tym bardziej jak sie bizuterii nie zdejmuje do kąpieli/ spania itd.
jeszcze dodam coś do pytania z innego wątku o szpilki posrebrzane C.J. Ja osobiście szczerze wątpie w ich posrebrzanie jak dla mnie to zwykły metal powleczony jakąś emalią .... no może warstwą niklu ale na pewno nie srebra.... tak samo uważam, że bigle 250szt za 1zł niby posrebrzane są po prostu niklowane a sprzedawcy hurtem wszystko niesrebrne nazywają "posrebrzanym". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Wtajemniczenie
|
Dobre szpilki posrebrzane potrafią całkiem długo zachować dobrą kondycję. Kupowane w FMG, a kiedyś dostępne w Loopiku, nie dość, że miały piękne łebki, to jeszcze spokojnie znosiły oksydowanie, przecieranie, a potem kilkukrotne czyszczenie. Mam z nimi dwie pary swoich kolczyków i są w doskonałym stanie - nic nie obłazi.
Natomiast fakt, że większość posrebrzanych szpilek, w tym te od CJ i SK, to straszne buble - mało błyszczące (SK), obłażą (CJ), mają główkę nierówną, a do tego brzydko uformowaną, więc nie zawsze nawet koralik wejdzie na nie do końca... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zadomowienie
|
ja też miałam niestety takie posrebrzane szpilki... włąśnie od CJ , i je wyrzuciłam ...ciężko jest trafić na dobre, nie odpryskujące przy wyginaniu.
a srebro daje zawsze gwarancję... i jeśli rzeczywiście robisz biżuterię dopiero od kilku dni , to lepiej żebys potrenowała troszkę na tych posrebrzanych - przynajmniej loopiki, żeby srebra jak najmniej zmarnować jak przyjdzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Joanna d'Moder
|
w miarę dobre szpilki posrebrzane były u Elizy.Duży plus za to,że nic nie schodzi,ale są krzywe i na kolczyki typu szpilka i koralik się nie nadają.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem gdzie to dać - znalazłam coś takiego http://allegro.pl/item513985126_sreb...rawdz_sam.html
Może nada sę do "odnawiania" posrebrzanych kolczyków?? Edytowane przez M0N1K4 Czas edycji: 2008-12-30 o 11:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
A czy ktos z Was oksydowal posrebrzane polfabrykaty? Zalezy mi na uzyskaniu glebokiej czerni wiec satynowac nie bede
![]()
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
ja jakieś miseczki oksydowałam. I po jakimś czasie zrobiła mi się na nich sniedź jak na miedzi, taki zielony polot. Straszne to trochę było.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Niezłe szpilki - haczyki ma wichereq
![]()
![]() |
#52 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
I tak przy okazji przywitam się czytam was od jakiegoś czasu ( tylko piszę rzadko) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Raczkowanie
|
oksydowałam i materiał zachowywał się tak jak srebro. Jeżeli to srebro a nie farba.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 |
Raczkowanie
|
Ja mam pierścionek i bransoletkę ze srebra i co, też mi zrobiły się koloru żółtego! Z bransoletki to nie mogę tego wyczyścić! a taka śliczna i delikatna była...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Raczkowanie
|
Wyłóż kubek folią aluminiową, nasyp sporo soli, nalej gorącej wody, włóż do tego bransoletkę. Powinna się doczyścić.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Zakorzenienie
|
Ale jubiler wkłada to do myjki ultradźwiękowej, trwa to jakieś 5 minut i od razu Ci oddaje.
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
Najlepiej zrobić tak, jak pisze Kamyk. Ale mojej metody spokojnie możesz spróbować, nie mam pojęcia, czy w tym przypadku podziała, ale co do losu brylantu możesz być spokojna, nic mu się nie stanie. W końcu 'diamonds are forever'
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zadomowienie
|
Dziękuję dziwewczyny
![]() ![]()
![]() |
#60 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny w tym jest problem że już tego próbowałam i nic nie pomogło
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:32.