Półfabrykaty posrebrzane - wady i zalety - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-21, 15:55   #31
RoksiSK
Zadomowienie

Dot.: Półfabrykaty posrebrzane - wady i zalety

Mam linkę jubilerską 0,45mm. Nie mam jednak tak do końca do niej zaufania Czasem, gdy ją się zagnie - zostaje trwały ślad i mam wrażenie, że w takim miejscu naszyjnik czy bransoletka mogłyby się łatwiej przerwać lub przetrzeć.
Zrobiłam z tej linki wędkarskiej jak na razie 2 bransoletki. Bardzo "wdzięczny" materiał. No,... cena już mniej, bo za 200m 18,99zł. Wolałabym kupić o połowę mniejszą rolkę, ale miały zwariowane kolory, a ja potrzebowałam kremową lub przeźroczystą

Kupiłam jakiś czas temu szpilki posrebrzane 50mm u CJ. Przy robieniu loopa (chyba dobrze zapamiętałam) w co drugiej pękała mi warstwa srebrna w miejscu zgięcia...
Stary 2008-10-21, 16:18   #32
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

W tych szpilakch to normalne. Co do żyłki kupiłam 100m za 5zł. Kolor jest takie zielony, morski, ale tylko na szpuli, na pojedyńczych żyłakch jest przezroczysta. Czasami jak robię dużego węzła to wiać kolor...
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-21, 21:45   #33
RoksiSK
Zadomowienie

Ja kupiłam białą. Chciałam przeźroczystą, ale w domu się dopiero połapałam Pod koralikami nie widać, więc jest ok
Stary 2008-11-18, 09:44   #34
myszysko
Przyczajenie

GG do myszysko

Ja uważam, że jak ktoś b ędzie dbal o biżuterię to i ta posrebrzana będzie dobrze wyglądać po kilku miesiącach "leżakowania". Największym bólem jest jednak to, kiedy schodzi warstwa srebra. Miałam ten problem wprawdzie tylko ze szpilkami od CJ, pozostałe półprodukty posrebrzane były ok. A co do żyłki, to używam przezroczystej, albo kupuje silikonową, elastyczną.

Edytowane przez myszysko
Czas edycji: 2008-11-18 o 09:46
myszysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-18, 10:28   #35
nutka27
Rozeznanie

GG do nutka27

A mi się w końcu udało kupić u wichereq dobre posrebrzane szpilki (to znaczy takie z których nie schodzi warstwa z wierzchu przy kontakcie ze szczypcami) .
Żyłkę mam wędkarską, podprowadzoną tacie. sprawdza się jak najbardziej, bo jest bardzo wytrzymała.
Stary 2008-11-30, 15:16   #36
IrenkaR
Przyczajenie

Question Pytań kilka mam

Witam
Od kilku dni robię kolczyki,póki co jestem zielona w temacie,choć kilka par udało się juz sprzedać.
Mam do Was pytanie,zauważyłam że z posrebrzonych szpilek schodzi mi srebna warstwa,nie wiem czy to efekt że za mocno robię kolczyki czy kupiłam beznadziejne szpilki.
Czy lepiej zainwestować w szpilki srebne??
IR
IrenkaR jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-30, 19:22   #37
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Dot.: Pytań kilka mam

Na górze strony jest wątek dla zielonych.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-30, 20:14   #38
IrenkaR
Przyczajenie

tak wiem ale nie ma tam nic na temat schodzącej farby
Stary 2008-11-30, 20:35   #39
rusa1ka
Zadomowienie

Ale to w nim powinnaś zapytać.
rusa1ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-30, 21:11   #40
135nudziara
BAN stały

GG do 135nudziara

Cytat:
Napisane przez IrenkaR Pokaż wiadomość
tak wiem ale nie ma tam nic na temat schodzącej farby
skoro tam nie ma to będzie tu: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=wady+zalety

a najprościej mówiąc: taki urok posrebrzanek
135nudziara jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-30, 21:27   #41
monius9
Zakorzenienie

ja sobie wtrącę prawie że na temat. a mianowicie odnośnie bigli w kolorze złotym z sk2. koleżanka matki stwierdziła że jej kot napadl na kolce ze szklanych perełek i prosiła mnie o wymienienie koralików na nowe, niepodrapane ;p. wzięłam kolczyki do ręki i mi kopara opadła - bigle nie miały ani śladu! złotego koloru, wyglądały jak stal chirurgiczna. nie mam pojęcia co ta kobita z nimi robiła, ja żadnych kolców z tymi biglami sobie nie zatrzymałam a zapas leży w woreczku strunowym... ale chyba najlepjszej jakości to one nie są ;]
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-30, 21:54   #42
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Dobra to ja powiem tak -są wątki gdzie o tym przeczytasz.... no ale już ułatwię Ci sprawę.

Faktycznie mogłaś trafić na jakieś kiepskie szpile - dziewczęta mówią,że CJ ma właśnie takie,że przy wyginaniu odłazi warstwa srebra ( właśnie, jak to posrebrzane, to nie farba ,a warstwa srebra).
Kiedyś sama używałam posrebrzanych szpilek i raczej nie miałam z nimi takich problemów. Nie pytaj u kogo kupowałam, nie mam pojęcia.

Na przyszłość - warstwa srebra i tak zejdzie/wytrze się z posrebrzanych i tak.
Więc albo zainwestować w srebrne szpilki, albo najlepiej kupić srebrny drut i samej topić na końcu kuleczki nad kuchenką gazową. O
Choć, jeśli masz całą szpilkę od góry do końca zapełnioną i tylko loop wystaje to w sumie da się przeżyć te posrebrzane szpilki
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 08:14   #43
IrenkaR
Przyczajenie

Bardzo dziekuję,nastepnym razem dołoże i kupię srebne
Stary 2008-12-01, 08:35   #44
ulalav
Raczkowanie

to chyba tak jest z tymi pozłacanymi, ja miałam kiedyś p[ozłacany łańcuszek, który po pewnym czasie zrobił się zupełnie "srebrny" i koszmarenie matowy, wierzchnia warstwa się po prostu ściera, tym bardziej jak sie bizuterii nie zdejmuje do kąpieli/ spania itd.

jeszcze dodam coś do pytania z innego wątku o szpilki posrebrzane C.J. Ja osobiście szczerze wątpie w ich posrebrzanie jak dla mnie to zwykły metal powleczony jakąś emalią .... no może warstwą niklu ale na pewno nie srebra.... tak samo uważam, że bigle 250szt za 1zł niby posrebrzane są po prostu niklowane a sprzedawcy hurtem wszystko niesrebrne nazywają "posrebrzanym".
ulalav jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 09:23   #45
marisella
Wtajemniczenie

GG do marisella

Dobre szpilki posrebrzane potrafią całkiem długo zachować dobrą kondycję. Kupowane w FMG, a kiedyś dostępne w Loopiku, nie dość, że miały piękne łebki, to jeszcze spokojnie znosiły oksydowanie, przecieranie, a potem kilkukrotne czyszczenie. Mam z nimi dwie pary swoich kolczyków i są w doskonałym stanie - nic nie obłazi.
Natomiast fakt, że większość posrebrzanych szpilek, w tym te od CJ i SK, to straszne buble - mało błyszczące (SK), obłażą (CJ), mają główkę nierówną, a do tego brzydko uformowaną, więc nie zawsze nawet koralik wejdzie na nie do końca...
marisella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 09:25   #46
falling in love
Zadomowienie

GG do falling in love

ja też miałam niestety takie posrebrzane szpilki... włąśnie od CJ , i je wyrzuciłam ...ciężko jest trafić na dobre, nie odpryskujące przy wyginaniu.
a srebro daje zawsze gwarancję...

i jeśli rzeczywiście robisz biżuterię dopiero od kilku dni , to lepiej żebys potrenowała troszkę na tych posrebrzanych - przynajmniej loopiki, żeby srebra jak najmniej zmarnować jak przyjdzie
falling in love jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-01, 18:52   #47
joanna_k
Joanna d'Moder

w miarę dobre szpilki posrebrzane były u Elizy.Duży plus za to,że nic nie schodzi,ale są krzywe i na kolczyki typu szpilka i koralik się nie nadają.
Stary 2008-12-30, 10:59   #48
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Nie wiem gdzie to dać - znalazłam coś takiego http://allegro.pl/item513985126_sreb...rawdz_sam.html
Może nada sę do "odnawiania" posrebrzanych kolczyków??

Edytowane przez M0N1K4
Czas edycji: 2008-12-30 o 11:01
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 02:51   #49
substytut
Zakorzenienie

A czy ktos z Was oksydowal posrebrzane polfabrykaty? Zalezy mi na uzyskaniu glebokiej czerni wiec satynowac nie bede
substytut jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-01-20, 09:15   #50
loverynka
Zakorzenienie

ja jakieś miseczki oksydowałam. I po jakimś czasie zrobiła mi się na nich sniedź jak na miedzi, taki zielony polot. Straszne to trochę było.

loverynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 13:27   #51
RoksiSK
Zadomowienie

Niezłe szpilki - haczyki ma wichereq Duuuużo lepsze niż CJ
Stary 2009-01-20, 13:50   #52
lysonka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ulalav Pokaż wiadomość
to chyba tak jest z tymi pozłacanymi, ja miałam kiedyś p[ozłacany łańcuszek, który po pewnym czasie zrobił się zupełnie "srebrny" i koszmarenie matowy, wierzchnia warstwa się po prostu ściera, tym bardziej jak sie bizuterii nie zdejmuje do kąpieli/ spania itd.

jeszcze dodam coś do pytania z innego wątku o szpilki posrebrzane C.J. Ja osobiście szczerze wątpie w ich posrebrzanie jak dla mnie to zwykły metal powleczony jakąś emalią .... no może warstwą niklu ale na pewno nie srebra.... tak samo uważam, że bigle 250szt za 1zł niby posrebrzane są po prostu niklowane a sprzedawcy hurtem wszystko niesrebrne nazywają "posrebrzanym".
są posrebrzane i nawet ni nic nie schodzi z nich tak jak ze szpilek w korallo. Ładnie łapały oksydę i przy jej wycieraniu nie widać było miedzi.
I tak przy okazji przywitam się czytam was od jakiegoś czasu ( tylko piszę rzadko)
lysonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 13:53   #53
lysonka
Raczkowanie

oksydowałam i materiał zachowywał się tak jak srebro. Jeżeli to srebro a nie farba.
lysonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 21:48   #54
lajla09
Raczkowanie

Ja mam pierścionek i bransoletkę ze srebra i co, też mi zrobiły się koloru żółtego! Z bransoletki to nie mogę tego wyczyścić! a taka śliczna i delikatna była...
lajla09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 21:57   #55
Senanque
Raczkowanie

Wyłóż kubek folią aluminiową, nasyp sporo soli, nalej gorącej wody, włóż do tego bransoletkę. Powinna się doczyścić.
Senanque jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 12:37   #56
RoksiSK
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Senanque Pokaż wiadomość
Wyłóż kubek folią aluminiową, nasyp sporo soli, nalej gorącej wody, włóż do tego bransoletkę. Powinna się doczyścić.
Czy można tym sposobem oczyścić pierścionek z białego złota (z brylancikiem - nic mu nie będzie?) Miałam zanieść do czyszczenia do jubilera, ale trochę się boję, aby nie było podmiany na cyrkonie
Stary 2009-01-21, 13:07   #57
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez RoksiSK Pokaż wiadomość
Czy można tym sposobem oczyścić pierścionek z białego złota (z brylancikiem - nic mu nie będzie?) Miałam zanieść do czyszczenia do jubilera, ale trochę się boję, aby nie było podmiany na cyrkonie
Ale jubiler wkłada to do myjki ultradźwiękowej, trwa to jakieś 5 minut i od razu Ci oddaje.
Stary 2009-01-21, 13:15   #58
Senanque
Raczkowanie

Najlepiej zrobić tak, jak pisze Kamyk. Ale mojej metody spokojnie możesz spróbować, nie mam pojęcia, czy w tym przypadku podziała, ale co do losu brylantu możesz być spokojna, nic mu się nie stanie. W końcu 'diamonds are forever'
Senanque jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-21, 14:52   #59
RoksiSK
Zadomowienie

Dziękuję dziwewczyny Najpierw spróbuję metody domowej. Jak nie wyjdzie, to muszę się wybrać do jubilera (a ja myślałam, że mu się biżu zostawia do następnego dnia)
Stary 2009-01-21, 16:39   #60
lajla09
Raczkowanie

Dziewczyny w tym jest problem że już tego próbowałam i nic nie pomogło Koleżanka ma taka samą bransoletkę jak ja i wyczyściła ją pastą do zębów
lajla09 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości