Kot się zgubił, zginął, nie wraca do domu, co robić? - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-28, 18:02   #31
megi b
Wtajemniczenie

Dot.: Kotka zniknęła

No i jak na razie nic nowego Nie ma jej Nawet na zdjęcia nie mogę patrzeć bo mi się ryczeć chce...

Amelka 23.06.2009

Lilianka 19.07.2014

megi b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-08, 22:23   #32
Aeterna
Zakorzenienie

Dot.: Re: ZGINĄŁ MÓJ KOT:((( CHCE MI SIĘ RYCZEĆ!!!

...

Edytowane przez Aeterna
Czas edycji: 2006-08-10 o 00:46
Aeterna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-08, 22:24   #33
bess
Zakorzenienie

Dot.: ZGINĄŁ MÓJ KOT:((( CHCE MI SIĘ RYCZEĆ!!!

wlasnie dlatego nigdy nie puszczam swoich kotow na dwor ,zreszta wcale im tam nie spieszno
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-08, 22:29   #34
Madziarka.n
Zakorzenienie

ehh, jak mnie to denerwuje! "ZGINĄŁ" a "ZAGINĄŁ" to dwa różne słowa. Już myślałam, że kociak nie żyje
Trzymam kciuki, żeby się znalazł

Madziarka.n jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-08, 22:30   #35
(:Weroniczka:)
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

pewnie sie znalazł bo wątek z 2004 roku....
(:Weroniczka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-08, 22:31   #36
bess
Zakorzenienie

heh weroniczko chyba nie bo inaczej dziewczyna by napisala
Stary 2006-08-08, 22:32   #37
Aeterna
Zakorzenienie

...

Edytowane przez Aeterna

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-08, 22:36   #38
bess
Zakorzenienie

ja tez mieszkam w bloku i nie wyobrazam sobie nawet jakbym mieszkala w domku puszczac kota samego.chyba bym biegala za nim krok w krok haha juz sie widze.
spadl mi z balkonu 3 razy i wtedy jak nie moglam go znalesc przyprawial mnie juz o palpitacje serca i chcialam zamieszkac na dworze poki sie nie znajdzie,
poza tym jeden jest straszna sierota, wlosy mu staja deba na dzwiek dzwonka do drzwi albo gwaltownego ruchu,drugi tez niewiele lepszy,a 3 to na razie mala lamaga ktora slabo widzi na jedno oko i spada z mebli.
jak takie sieroty puszczac na dwor
Stary 2006-08-08, 22:41   #39
Aeterna
Zakorzenienie

...

Edytowane przez Aeterna
Stary 2006-08-08, 22:45   #40
(:Weroniczka:)
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

miałam na myśli aleksandrewojcieszek
zycze Ci Aeterna zeby sie gnojek ...tzn kotek szybko znalazł...
(:Weroniczka:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-10, 18:07   #41
kasia35111
Przyczajenie

Mam nadzieje ze twoj kotek wróci .Od dwóch miesiecy czekam na mojego kotka zawsze rano wychodził na podworko a w garażu miał otwarte okienko i tam miał wode i suchą karme gdy racałam z pracy czekał na mnie przed drzwiami .I pewnego dnia nie wrócił . Nie trace nadziei w garażu nadal jest karma .
kasia35111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-11, 16:30   #42
koteczek:)
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kasia35111
Mam nadzieje ze twoj kotek wróci .Od dwóch miesiecy czekam na mojego kotka zawsze rano wychodził na podworko a w garażu miał otwarte okienko i tam miał wode i suchą karme gdy racałam z pracy czekał na mnie przed drzwiami .I pewnego dnia nie wrócił . Nie trace nadziei w garażu nadal jest karma .
Musze cie zmartwić że teraz jest już bardzo mała szansa na to, że wróci. Ja sama miałam kota który mi zginął. Ale najwarzniejsze, że miałam nadzioeję, że kiedyś wróci. Ty też nie trać wiary w to, że nigdy go niezobaczysz!!
koteczek:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 16:41   #43
esfira
Zakorzenienie

jedyny sposób, żeby kot nie zginął, to trzymać go w domu
myślę, że żywy kot w domu jest szczęśliwszy, niż nieżywy wychodzący...
czasem wracają nawet po pół roku...ale bardzo rzadko

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-11, 18:40   #44
venus in furs
Rozeznanie

Esfiro, naprawde nie rozumiem takiego generalizowania,ze szczęśliwy kot to niewychodzący kot. Ja staram się traktowac swojego kota jak inteligentną istotę, a nie jak swoją własność-dlatego ją wypuszczam. Niedawno były problemy z kocurem który ją bił,dlatego bardziej na nią uważałam, ale udało mi się odszukać właścicielkę i namówić ją na kastrację-od tamtej pory kicieja nie widuję. Poza tym jednak mój kot od 10 lat jest szczęśliwy i w miarę(jak na swój wiek) zdrowy PONIEWAŻ, a nie POMIMO ze wychodzi. Zaspokaja naturalny instynkt polowania, ma swoje tajemnice i przyjaźnie-na przykład z ogromnym owczarkiem srodkowoazjatyckim sąsiadów,co jest dla obserwatorów zupełnie niepojęte Poza tym nie wyładowuje irytacji na nas i na meblach, bo ma do dyspozycji drzewka Itd. Mimo ze raz próbowałam, teraz wiem że nie zamknęłabym jej w domu, bo ja wolalabym zyć krócej,ale pełnią życia, niż do późnej starości być zamknięta na kilkudziesięciu metrach kwadratowych-i wierzę, że Kicia także.

Jednocześnie, aby móc wypuszczać kota, trzeba miec do tego przygotowane otoczenie i przyjąć kilka zasad
-po pierwsze, kot zawsze musi być w domu na noc.W ciemności światła przejeżdzającego samochodu mogą go oślepić i wypadek gotowy. To samo tyczy się trudnych warunków atmosferycznych, chociaz akurat wtedy moja Kicia do wyjscia sie nie kwapi
-nigdy nie można karmić kota na zewnątrz, wnetrze domu musi mu się kojarzyć z jedzeniem-choć rzecz jasna nie tylko
- ja mieszkam na spokojnym przedmieściu i zarówno ja, jak i sąsiedzi mamy duże ogrody-ale jeśli mieszka się przy ruchliwej trasie lub w bloku wypuszczanie zwierzaka jest ryzykowne
-zanim zaczęłam wypuszczać Kicię samą, chodziłam z nią na spacery, zapoznałam z sąsiadami-to było ponad 10 lat temu,ale jak teraz sobie przypominam, dzisiejsze terytorium mojego kota nie wykracza zbytnio poza teren ktory wtedy obeszłyśmy. Poza tym sąsiedzi polubili mojego kota,troszcza sie o nia, traktują prawie jak swoja(tylko na moja prosbe nie karmia)-i vice versa,kiedyś mój sąsiad mało mi nie usiadł na kocie bo zaczęła namiętnie sypiać w jego syrence- i to koniecznie na siedzeniu kierowcy
- i, moze to sie wam wydac smieszne, trzeba dac kotu imię na które bedzie reagowal, tak zeby przychodzil na wolanie-moja Kicia miała się nazywać Emma,ale za każdym razem jak tak do niej mówiłam patrzyła na mnie jak na głupka, i reagowała wyłącznie na Kicia nie pozostało mi więc nic jak tylko się z jej wolą pogodzić..

Moje włosowe patenty:
Prostowanie bez prostownicy i suszarki
"Metoda kubeczkowa" udoskonalona
venus in furs jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-12, 09:56   #45
czarny kot
Zakorzenienie

Ja tez wypuszczam kocurka. Szczesliwie od 9 lat. Mam spokojna okolice, po pol kilometra z kazdej strony do ruchliwszych ulic, a i te nie sa specjalnie uczeszczane. Na moje osiedle prowadzi uliczka z plyt betonowych, mamy 5 blokow pomiedzy polami i sadami. Kot ma sporo miejsca. No i baaardzo rzadko zostaje na noc na dworze. Zdarzalo mu sie kilka razy, jak przespal caly dzien i koniecnzie musial sie jeszcze dzis przespacerowac po terytorium.

Oczywiscie jak bym mieszkala w bloku to by nie wychodzil. ale wtedy miala bym 2 koty. Bo kotu niewychodzacemu trzeba zapewnic ruch i zajac go gonitwa za zabawkami. A 2 koty same sie soba zajma.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-12, 19:02   #46
esfira
Zakorzenienie

nie napisałam, że kot niewychodzący to kot szczęśliwy. Napisałam tylko, ż ekot żywy jets szczęsliwszy, niz martwy.
Nie generalizuję, to czy kot może wychodzic, czy nie, zalezy od sytuacji. Ale- i tu nie mozna sie chyba nie zgodzić- kot wychodzący jest narazony na więcej niebezpieczeństw.
ja starałabym sie kota zatrzymac w domu, chyba, że nie dałby sie w żaden sposób odzwyczaić od wychodzenia. Mieszkam w bloku, w miescie, więc nawet do głowy mi nie przyszło go wypuszczać.

http://abckota.pl/iok5x.html

Stary 2006-08-12, 19:32   #47
bess
Zakorzenienie

co do zaspokajania "naturalnego instynktu polowania"jestem zdecydowanie przeciw,dosyc ze populacja wrobli ciagle maleje to jeszcze wypuszczac kota po to zeby sobie polowal dla sportu to juz przesada.
trzeba tez dbac o ptaszki ktorych wcale nie jest tak wiele jak nam sie zdaje!
Stary 2006-08-12, 21:20   #48
czarny kot
Zakorzenienie

Moj jak juz poluje to na myszy. Z nam kota co przynosi do domu jaszczurki. Zywe. Czesto, bo wlasciciele mieszkaja na parterze, wejdzie niezauwazona przez okno i wypuszcza je w kuchni. A ich druga kotka, jeszcze mloda, tez zapragnela sie wykazac i znosi koniki polne. I sytuacja jak powyzej, z tym ze im teraz kilka gra w nocy

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-08-12, 22:50   #49
esfira
Zakorzenienie

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=37353

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-16, 20:39   #50
adzia'90
Rozeznanie

zaginęła kocia.

Tak jak w temacie. Zaginęła mi kotka, roczna. Nie mam pojęcia co mogę jeszcze zrobić, przeszukałam okolice mojego miejsca zamieszkania, dzwonilam do schroniska, w radiu oglaszali, ze zaginęła. Mieszkam na parterze i kicia codziennie wychodziła sobie na podwórze, znała doskonale ten teren, co się takiego stało, ze nie wróciła? Dwa tygodnie temu była sterylizowana, zmienia to coś? Wyszła wczoraj nad ranem, do teraz jej nie ma wiem, ze to może nieodpowiedzialne, ze kot sam wychodził na dwór, ale od maluszka miałam koty w domu i nigdy nie było problemu z ich ucieczką. Moja mama jest załamana (to ona znalazła tą kicie niecały rok temu ) była maleńka, strasznie chora, zapchlona i zarobaczona, bardzo długo ją leczylismi, ale później chowała sie doskonale, była bardzo żywotna i ciekawska, poprzednia kicia zdechła nam na ropomacicze (nie wykryte) dlatego teraz mama zdecydowała się na sterylizacje. Proszę poradźcie mi co mogę jeszcze zrobić? Zastanawiam sie czy nie zawiesci na tablicach o jej zaginięciu... ale czy ludzie to czytują ? Mam jeszcze psa, ktory odczuwa brak kotki, uwielbiały się razem bawić ...
adzia'90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-16, 21:39   #51
lain
Zakorzenienie

Dot.: zaginęła kocia.

posprawdzalas piwnice? moj tak wpadl przez otwarte okienko do piwnicy w bloku obok i nie potrafil wyjsc. na szczescie ktos akurat odwiedzil swoja piwnice i kiciu wyszedl drzwiami. troche rozumu mu przybylo i juz sie do piwnic nie pcha
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-16, 22:09   #52
Ive_85
Raczkowanie

GG do Ive_85

Spróbuj na miau.pl i w necie w ogłoszeniach. Jeśli masz jej zdjęcie to bardzo by pomogło. Tablice ludzie czytują-szczególnie jeśli jest zdjęcie.
Mam nadzieję, że wróci-trzymam kciuki.
Stary 2007-04-17, 05:13   #53
Viris
Zakorzenienie

Koniecznie zrób plakat i go skopiuj, a jeśli możesz to zrób wszystkie ręcznie, takie przyciągają większą uwagę niż kserówki. Pomyślcie nad jakąś nagrodą, może to komuś wyostrzy zmysły i ruszy Wam pomagać w poszukiwaniach.

Mam nadzieję że kocia poszła po prostu na dłuższy spacerek i wróci cała do domu.

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-04-17, 11:43   #54
Kasiulka22
Zakorzenienie

Moi znajomi odkąd pamiętam posiadają kotki, jeden z nich tak jak Twoja kicia, kiedyś wyszedł i niestety nie odnaleźli go do dzisiaj.

Na pocieszenie jednak powiem, że gdy byłam dzieckiem miałam chomiki. Kiedyś bawiłam się z jednym puszczałam go po trawie. On rozpędził się wbiegł na klatkę schodową znalazł dziurę za rynną i tyle go widziałam... płakałam strasznie, a po 8 dniach sąsiad mi go przyniósł. Był w piwnicy. Jeśli mój chomiś się znalazł, to Twoja kicia na pewno też się znajdzie.
Trzymam kciuki.
Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-17, 11:49   #55
bess
Zakorzenienie

moze wpadla pod samochód
albo jesli nie bala sie ludzi ktos ja złapał(ja tak czasemmam,mysle ze bidulek bezdomny i cap)

Wspolczuje ,ja myslalam ze sie wykoncze jak moj kot spadl z 1 pietra i szukalam go w nocy 3 godziny ale znalazlam nieraz i nie tylko tego
Chyba bym nie wytrzymala nerwowo puszczajac kota/psa samego
Stary 2007-04-17, 11:59   #56
adzia'90
Rozeznanie

Piwnice posprawdzałam. i te w klatce i te od ulicy (tylko ja tam mam). krat u mnie zbytnio w okolicy nie ma, przez które by się przecisnęła. Dzis w radiu znowu mówili o jej zaginięciu, jeszcze ktos poszukuje w moim mieście kociaka.. złapać w zeszłym roku i by się dała, w tym po sterylizacji zrobiła sie bardzo nieufna i na podwórku i mi nie dała się złapać, podejść podchodziła... Była strasznie żywotna i miała bardzo dobry refleks, wiec pod samochód raczej by nie wpadła, pozatym mieszkam na sarówce, wiec u nas ich niema za dużo.. zdjęcie kici mam jakieś, niewyrażne bardzo i jest do zdjęcie z zeszłego roku (robione telefonem)... Tak sie zastanawiam, czy jeśli ktoś by ją złapał, myślicie, ze odda? Jeśli wie,ze jest po sterylizacji ? Różni są ludzie... Dzwoniłam znów do schroniska i nadal nic, Najbardziej boje się tego, że dzieje jej się krzywda.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 18-06-06_1233.jpg (8,4 KB, 19 załadowań)
Stary 2007-04-17, 19:32   #57
Viris
Zakorzenienie

Jeśli wywiesicie dużo ogłoszeń okolicy to jakieś szanse są. Ale i tak nie każdy zwróci na to uwagę. Jeśli kicia nie ma mikrochipa, nie miała obróżki z adresówka albo chociaż telefonem, to jak ją ktoś zabrał to raczej dla siebie, jako bezdomniaka.

18,8 kg mniej od 26.01.2007 . Zamiast XL - M/S
Viris jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-04-18, 16:17   #58
adzia'90
Rozeznanie

jestem wściekła na siebie, bo miałam zamiar jakisz czas temu zakupic jej obrozke, ale ze nie wychodzila zima na dwór, to sobie odpusciłam... i mam teraz takie skutki tego moja mama juz straciła nadzieje, schowała kuwetkę i miseczki ...
Stary 2007-04-18, 16:48   #59
Ive_85
Raczkowanie

GG do Ive_85

Cytat:
Napisane przez adzia'90 Pokaż wiadomość
jestem wściekła na siebie, bo miałam zamiar jakisz czas temu zakupic jej obrozke, ale ze nie wychodzila zima na dwór, to sobie odpusciłam... i mam teraz takie skutki tego moja mama juz straciła nadzieje, schowała kuwetkę i miseczki ...
Nie trać nadziei-mój kot wrócił po miesiącu (chudy, brudny i poraniony), ale wrócił. Nadal trzymam kciuki.
Stary 2007-04-18, 19:14   #60
wybujana
Wtajemniczenie

przezyłam cos podobnego.moja kotka tez kiedys wychodziła. i raz wyszła i wróciła po .. 3 dniach. ja chodziłam jak struta. Koty mają taki instynkt ze widzą gdzie mają wrócić. nawet z daleka . jesli nikt jej nie 'porwał' to wróci 3mam kciuki!! dokladnie wiem co teraz przezywasz!!

http://www.youtube.com/watch?v=R9xUQwdVKhQ
wybujana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości