|
|
#31 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kobieta i wojsko
Witam mam pytanie. Po jakiej szkole mogłabym starać się do wojska? Jakie wymagania musi spełnić kobieta by się dostać?
|
|
|
|
|
#32 |
|
Rozeznanie
|
Słyszałam, że po studiach cywilnych, idąc do wojska dostaję się odrazu tytuł podchorążego. Prawda to czy nie? Bo nie bardzo chce mi się w to wierzyć
|
|
#33 |
|
Wtajemniczenie
|
we WSO we Wrocławiu jest eszcze edna możliwość-po ukończeniu studiów cywilnych i uzyskaniu tytułu magistra można starać się o przyjęcie do studium oficerskiego na jeden z kilku kierunków. są przeprowadzane egzaminy wstępne z jęz. ang, egz fiz i rozmowa kwalifikacyjna. nauka trwa rok i kończy się uroczystą promocją na pierwszy stopień oficerski.a potem praca...w jednostce z przydziału lub w wybranej przez elewa-pod warunkiem że jest w niej wakat oficerski
|
|
|
|
|
#34 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak to jest jesli sie idzie na "trepa", ale jesli chodzi o odbebnianie sluzby po studiach, to owszem.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli po studiach pójdziesz na trzymiesięczne przeszkolenie, kończysz je ze stopniem starszego szeregowego. Jeśli pójdziesz do szkoły podoficerskiej, nauka trwa 11 miesięcy i kończy się mianowaniem na stopień kaprala. Jeśli kończysz szkołę oficerską, mianują Cię na podporucznika.
|
|
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ja wiedziałam tylko jak to się odbywa w przypadku szkoły oficerskiej-studium.mój mąż kończył taki twór
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Przyczajenie
|
Mam do was takie pytanko. Bo obecnie uczę się w LO i po zdaniu matury chcę się wybrać na WSOWL we Wrocławiu. I mój problem polega na tym, że trzeba na maturze zdawać fizykę (nie mówię o matematyce, bo ją będę zdawać na poziomie podstawowym- obowiązkowym). Z fizyki jadę na samych trójach.. i czy dostateczna wiedza wystarczy, aby się tam dostać? A druga sprawa, to czytałam w internecie, że kobiety mają zdawać egzamin z w-f na poziomie mężczyzn, czyli bieg na 3 km, podciąganie na drążku. Jak sądzicie wejdzie ta ustawa?
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
na razie obowiązują obniżone wymagania wf, ale i tak jest ciężko je zaliczyć. Męskie 3 km to nie bieg, ale marszobieg, kobiety biegają kilometr. Podciągania na drążku nie będzie, pompki na ławeczce zostaną. Szczerze mówiąc wątpię, że to się zmieni, bo męskie wymagania są niedostosowane do kobiet, to by za wielu kobietom zamknęło drogę do armii, a nie o to przecież chodzi.
|
|
|
|
|
#39 |
|
Wtajemniczenie
|
u nas to nigdy nic nie wiadomo. jak mój mąż był w tej szkole to większość kadry uważała że kobiety powinny mieć takie same kryteria egzaminów jak mężczyźni bo na misji czy w działaniach wojennych nikt nie będzie patrzył czy to kobieta czy nie.żołnierz to żołnierz.
podkreślę tylko że to zdanie przełożonych. inną sprawą jest to że zajęcia są koedukacyjne i często było tak że mając kobiety w grupie musieli dostosywać się do ich możliwości, a nie odwrotnie i panie wykorzystywały to niemiłosiernie. pozdrawiam
|
|
|
|
|
#40 |
|
Przyczajenie
|
Przekonamy się w przyszłym roku. Oby tego nie zaakceptował Minister obrony. A co z tą moją fizyką?
naprawdę trzeba być aż tak dobrym?
|
|
|
|
|
#41 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem
to chyba zależy od kierunku.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Przyczajenie
|
Interesuje mnie kierunek ogólnowojskowy- specjalność desantowo szturmowa. W sumie jakby nie patrząc mam jeszcze 3 lata, ale wole wiedzieć teraz, żeby zacząć się uczyć jak tak bardzo jest potrzebna. Przetrzepałam całą stronę WSO i tam wspomniane jest tylko o matematyce i j, angielskim.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
lepiej nastawiać się na złe i się mile rozczarować
także może lepiej po trochę przykładaj się z tej fizyki-zapisz się na kółko fizyczne w szkole albo coś podobnego. jeśli się okaże że nie przyda się na wstępnych na pewno zaprocentuje w szkole
|
|
|
|
|
#44 |
|
Przyczajenie
|
No w sumie to masz rację, dzięki za słowa otuchy
|
|
|
|
|
#45 |
|
Wtajemniczenie
|
nie ma za co
![]() warto też żebyś podszkoliła się w interpretacji mapy, orientacji w przestrzeni, oswoiła się z kompasem bo często są takie zajęcia
|
|
|
|
|
#46 |
|
Przyczajenie
|
O super, dzięki za informacje
z tym raczej nie mam problemów, ale nie zaszkodzi poćwiczyć. No właśnie jakie tam są zajęcia, bo czytałam, że zajęcia logistyczne, taktyczne i jeszcze jakieś. O co chodzi z ta logistyką? Czego tam się uczą?
|
|
|
|
|
#47 |
|
Wtajemniczenie
|
na kazde zajęcia przygotowywany jest plan-konspekt zajęć, raz jest to odtworzenie sytuacji bojowej, raz strzelanie z różnego rodzaju broni, raz rzucanie granatem, spadochroniarstwo itp
poczytaj tu http://koleczko.republika.pl/hkt/skryptywl.html |
|
|
|
|
#48 |
|
Przyczajenie
|
O mega strona
Dzięki. A jeszcze jedno pytanko, może orientujesz się, jak wygląda tam życia po za lekcjami? Można wychodzić po za teren szkoły?I czy bardzo trudno się dostać? |
|
|
|
|
#49 |
|
Wtajemniczenie
|
przez miesiąc przed przysięgą nie dostaje się przepustek.
potem jeśli nie ma zajęć do poźna tzn np do 18, 20 lub nocnego strzelania np do 22 mozna wychodzić na przepustki stałe chyba do 21, ale dokładnie nie pamiętam.i oczywiście wyjazdy do domu na weekendy pod warunkiem że nie ma się służby ![]() jest dużo nauki i chwała temu kto jest systematyczny.duży nacisk kładziony jest na jęzk angielski, zdaje się go na kilku poziomach-warto mieć to na uwadze ale oczywiście wszystko okaże się w praniu
|
|
|
|
|
#50 |
|
Przyczajenie
|
A na rozmowie kwalifikacyjnej to o co pytają?
|
|
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
różnie:zainteresowania i standartowo dlaczego chcesz związać swoją przyszłość z wojskiem.ale to jak przejdziesz sito z angielskiego i w-f.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Przyczajenie
|
No tak. A te egzaminy z W-f czemu większość mówi, że trudno je zdać? Przecież jeżeli ktoś ma dobrą kondyche to chyba da rade nie?
A tak na marginesie, uczyłaś się w WSO, że tyle wiesz?
|
|
|
|
|
#53 |
|
Wtajemniczenie
|
grunt to właśnie kondycja
![]() mój Mąż skończył tą szkołę. |
|
|
|
|
#54 |
|
Przyczajenie
|
O to świetnie
cenne źródło informacji ;D A jak sądzisz, 3 lata intensywnych ćwiczeń poprawi mi kondycje? W sumie, to nie jest zła ale jak to powiedziałaś mile sie rozczarować, niż się nie dostać
|
|
|
|
|
#55 |
|
Wtajemniczenie
|
jestem pewna że systematyczne ćwiczenia na pewno pomogą a już z pewnością nie zaszkodzą
![]() wazne żeby się nie obudzić miesiąc przed
|
|
|
|
|
#56 |
|
Przyczajenie
|
Popieram
i dlatego budzę, się już teraz hmm miałam tyle pytań i wyleciały mi z głowy.. Jak mi się przypomną, to jeszcze Ci tutaj dopisze.Wielkie dzięki za pomoc Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#57 |
|
Przyczajenie
|
Przypomniało mi się jeszcze kilka pytań. Czy na terenie szkoły można mieć telefony komórkowe? I czy jak jest się na przepustce to trzeba chodzić w mundurze, czy można przebrać się w swoje ciuchy? Chodzi mi tutaj również o te wyjazdy do domu.
|
|
|
|
|
#58 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dopisuję się do Waszego wątku, bo po studiach chciałabym zrobić podyplomowe w jakiejś Szkole Wojskowej
Myślę o Dęblinie ale chyba mnie wykluczą na dzień dobry przy badaniach lekarskich...Czy orientujecie się może, czy w przypadku lekarzy w Dęblinie też są tylko 3 miesiące? Bo z tego co wyczytałam dla każdego jest 12/20 miesięcy ... Aha, umiecie zinterpretować tę tabelkę? Czy np. przepłynięcie 50 m w ciągu 46 s dostaję 25 pkt pomocniczych? A jak jest z uginaniem ramion na ławeczce? Jest jakaś jednostka czasu, w której trzeba to wykonać?
Edytowane przez Justin Timberlake Czas edycji: 2009-03-09 o 18:59 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Służby mundurowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:16.

naprawdę trzeba być aż tak dobrym?

z tym raczej nie mam problemów, ale nie zaszkodzi poćwiczyć. No właśnie jakie tam są zajęcia, bo czytałam, że zajęcia logistyczne, taktyczne i jeszcze jakieś. O co chodzi z ta logistyką? Czego tam się uczą?

ale chyba mnie wykluczą na dzień dobry przy badaniach lekarskich...