|
|
#31 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Samodzielne szycie!
Widzę, że wątek się rozkręca... xD ostatnio na zajęciach szyłam maskotkę - kota, niestety nie jest jeszcze skończona, a w weekend się chyba wezmę za szycie bluzki ;> .
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Ja narazie się boję szyć bluzkę
Jutro przejdę się do centrum i poszukam jakichś dobrych sklepów z materiałami tymczasem jedna bluzka do kosza xD Będzie lepiej
|
|
|
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do rady: Rewelka Ja od dawna sobie przeszywam rozne rzeczy, tzn typu zwezic, zmniejszyc cos.. i takim sposobem mam cos czego inny nikt nie bedzie mial ![]() Moja mama jest krawcową i ja sie przy niej uczylam bo to bardzo cenne.. Podeszlam do tego wszystkiego bardzo ciekawsko, ponieważ nigdy na siebie nie moglam dostac ubran, np. spodni bo byly za szerokie np w biodrach a ja jestem jak kolek i mama mi przerabiala.. no i pozniej sama sie uczylam, bo to BARDZO PRZYDATNA RZECZ ![]() Udalo mi sie uszyc pare rzeczy. Dwie sukienki.. jedną z pomocą mamy bo byla cholernie trudna a i tak zle lezy wiec musze ja przerobic znow.. No i drugą rok temu uszylam, ale brzydko lezy, tzn dziwnie.. mialo byc sexownie a wyszlo.. smiesznie :| Jak znajde zdjecie to wkleje... Materiałów mam duzo tzn miałam.. bo zaczelam szyc, eksperymentowac itd.. Wklejam zas zdjecie plaszcza ktory dzis nabylam w lumpie i jaki chce uzyskac po przerobce Oczywiscie bez stojjkiaha PS! Od zawsze tylko na burdach szyjemy z mamą, bo burda ma najlepsze wzory itd. Wyszstko jest super opisane ![]() --------------------- edit: znalazlam fotki sukienek tylko sie nie smiac ![]() fotka numer 3: sukienka ktora pomagala mi szyc mama i to bylo 4 lata temu lub 5 bo to miala byc na studniowke, ale nie poszlam bo bylam chora.. Gora miala inaczej wygladac i teraz wlasnie gore bede przerabiac na normalna i dol na krotszy ![]() Na linni bioder wisi taka falda, ale to tylko dlatego ze podpinalam ta sukienke bo ona dluzsza jest i sprawdzalam jak bedzie wygladac krocej ![]() fotka 4: sukienka uszyta tylko przeze mnie rok temu.. (na sylwka no i tez nigdzie nie poszlam bo lezalam w szpitalu) chyba troche za nisko doszylam ta cala "spodnice" no cos mi w niej nie pasi.. :| W ogole to to byla bluzka ktora szylam, ale ze pozniej nie mialam gdzie jej zalozyc to pomyslalam ze doszyje "dol" i bede meic sukienke :P
28.05 - dokument do odbioru Aneckowo metal gora - 06.02.2012 metal dol - 12.06.2012 Edytowane przez Anecka Czas edycji: 2008-11-04 o 18:09 |
|
|
|
|
|
#34 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() Przyłączę się jeśli można Od jakiegoś czasu chcę się nauczyć szyć, mam w rodzinie dwie krawcowe, więc mam się od kogo uczyć Mam w domu maszynę do szycia jeszcze po mamie, ale maszyna jest niekompletna. tzn. brakuje jej takiego pedała czy nie wiem jak to się nazywa Muszę go dokupić, ale na razie próbuję troszkę szyć w ręku, choć jest to naprawdę męczące. Ale co tam Czy któraś z Was szyje w ręku? Jeśli tak to czy później chodzicie w ubraniach, które uszyjecie czy nie? Bo szczerze, ja się trochę boję, że te moje ręczne szwy rozprują się w najmniej oczekiwanym momencie Co prawda, nie szyję spodni, więc nie ma możliwości, że zostanę z dziurą na tyłku , ale jakoś nie widzi mi się możliwość, że zrobi mi się dziura np. w bluzce. Staram się dokładnie zszywać materiał, ale wiadomo, że za pomocą maszyny jest to nie tylko szybsze, ale i dokładniejsze i mocniejsze. Mam jeszcze jedno pytanie do specjalistek: Czy możliwe jest równe zszycie w ręku wykończeń np. przy rękawach, które trzeba troszkę podwinąć? Bo przyznam, że z tym mam największy problem. Konieczna jest maszyna do szycia?
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zszycie wykonczen w reku - JAK NAJBARDZIEJ! Z reszta ja z mama tylko recznie wykanczamy bo nie dosc ze ladniej to wyglada (jak nie chcemy zeby bylo widac nitki) i jest mocniejsze
|
|
|
#36 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja zawsze myślałam, że te spod maszyny są mocniejsze![]() Ja chyba nie umiem ładnie zszyć wykończeń w ręku, zawsze mi jakoś krzywo wyjdzie Ale to może kwestia wprawy. Poćwiczę trochę
|
|
|
#37 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Taaak.. Rada była bardzo przydatna i pomocna ![]() Sukienki całkiem fajne Chociaż wydaje mi się, że ta fioletowa lepiej leży Może jakbyś się opaliła, to by kolor lepiej pasował? ![]() Pewnie, że można Grupa wsparcia musi być |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#38 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak tą czarna przerobie to wkleje fotki.. a dzis juz zrobilam w 50% plaszcz.. no idzie tak srednio na jeza, kroj rekawow byl kiepski i musialam troche sztukwoac pod pachami zeby zrobic wezszy rekaw.. no zobaczymy co z tego wyjdzie W koncu plaszcz kosztowal tylko 5zl, wiec zadna strata a przyjemnosc przeraiania ogromna
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a nawet czasem wręcz wskazane ja w ten sposób wykańczam co bardziej eleganckie ciuszki, np dół spódnicy, ale to się robi specjalnym ściegiem, który my z mamą nazywamy "kozioł" nie wiem dlaczego tak, i nie wiem jak to się nazywa fachowo robi się to tak, że po prawej stronie nic nie widać, a po lewej są takie jakby krzyżyki. Ciężko to wytłumaczyć, trzaby to jakoś na fotach pokazać, może w necie są jakieś poradniki? szukałyście?
|
|
|
|
|
|
#40 |
|
Raczkowanie
|
Skończyłam w tym roku naukę jako krawcowa xD
zaczęło się od ubranek dla lalek. W sumie babka co nas uczyła nic nas nie nauczyła :/ Ale się nie chwaląc mam do tego talent :P no i uwielbiam to ![]() Mogę wytłumaczyć ten krzyżykowy do podwijania choć nie gwarantuje że ktoś to zrozumie xD |
|
|
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
To by było jak na rysunku tam gdzie zółte tam nitka idzie po spodem.
Na początku warto poćwiczyć a ptem starać się robić to jaknajbliżej brzegu a miejsca gdzei nitka wybijać na wierzch robic jak najdelikatniejsze i niewidoczne
|
|
|
|
|
#42 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Naprawdę mi pomogłyście Dzisiaj to sobie poćwiczę Ale na w razie czego, mogę jeszcze pytać?
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
No to ja też się pochwalę
Rurki i tunika które dawno kiedyś uszyłam ![]() Bardzo lubię szyć (wykroje biorę oczwiście z burdy ) bo sklepowe ciuchy nie zawsze na mnie leżą. Poza tym to wychodzi zawsze troche taniej, no i wszystko w ubraniu mam tak jak chcę.Link do zdjęć: http://picasaweb.google.com/pszklarska/Ciuchy# |
|
|
|
|
#44 |
|
Rozeznanie
|
Postanowiłam napisać w tym wątku bo mam problem a wy znacie sie na szyciu, moze mi cos podpowiecie
![]() W załaczniku jest bluzka Nicole Richie, chcialabym uszyc podobna ale nie wiem co to za material i gdzie ewentualnie moglabym go zakupic????
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Powinnaś dostać w każdym sklepie z tkaninami.
Edytowane przez pocz Czas edycji: 2008-11-06 o 13:29 |
|
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie było wiele prób szycia. Początkowo szyłam ręcznie, ale z powodu braku umiejętności manualnych kiepskie były dzieła w sumie... A z maszyną... Boję się. To brzmi śmiesznie xD ale czasem trza porządnie złapać materiał a chodząca maszyna do szycia sprawia ze mam przed oczami oszukać przeznaczenie wersja domowa... ^^"
Jednak mimo tego chciałabym powrócić do prób. Może zacznę od przerabiania? Bardzo chciałabym uszyć spódnico-spodnie. |
|
|
|
|
#47 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
odebrało mi mowę chociaż ja bym jej dorobiła cienkie ramiączka i nosiła w cieplejsze dni bez koszulki pod spodem Zazdroszczę talentu ![]() Cytat:
Btw gratuluję podejścia do siebie ![]() Kurczę mam mnóstwo pomysłów, tylko materiałów brak! Chociaż właśnie zabieram się do przerabiania jednej koszulki na w-f, żeby była bardziej dopasowana, z trochę większym dekoltem (nie znoszę dekoltów tuż przy szyi ) i krótszymi rękawkami zobaczymy co z tego wyjdzie
|
||
|
|
|
|
#48 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Najlepiej jak pojdziesz do sklepu z materiałami i sobie podotykasz :p materiały oczywiscie Cytat:
Myslalam zeby sobie zaslonki z tego uszyc na okno.. Przerabianie to pikus Dasz rade. Ja moze jutro skoncze plaszcz. Dzis zwezilam bluzke, no ale to jak maly pryszcz
|
|
|
#49 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zastanowię się nad tuniką, kto wie... ![]() Dołączam wam kilka linków- moje ulubione strony, zazwyczaj z wykrojami: http://www.showstudio.com/projects/d.../download.html http://www.showstudio.com/projects/unf/unf_start.html http://www.showstudio.com/projects/d.../download.html http://www.showstudio.com/projects/d...iela/info.html http://www.showstudio.com/projects/d...down/download/ tu linki do strojów najbardziej znanych projektantów ![]() http://www.amybutlerdesign.com/produ...e_patterns.php różne dodatki, torebki http://www.burdastyle.com/pattern genialna strona, mnóstwo wykrojów http://www.freewebs.com/strawberry_l...Tutorials.html tu zdarzają się fajne perełki ![]() http://wiredminds.ca/mari/urbn/urban.html świetne wzory- jak przerobić tshirty ![]() Na razie tyle, niech wam służą ;p |
|
|
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesteś wielka ![]() A ta ostatnia stronka z pomysłami na przerobienie T-shirtu.. cudo! Zwłaszcza trzy pierwsze przykłady Oj zamierzam wykorzystać i to jak!
|
|
|
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ta ostatnia strona jest boska Normalnie zabieram sie za ogladanie i moze zaczne cos kombinowac jak plaszcz skonczeJa zawsze z burdy korzystam
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
A ja będę upierdliwa i polecę raz jeszcze Burdę, zwłaszcza wydanie "Szycie krok po kroku" - tam raz, że wykroje są dobre, a dwa - opisy dość dokładne i w miarę można samemu zakumać. No i brać się najpierw za wykroje z jedną kropką - czyli te najłatwiejsze
ja na Burdzie się wychowałam można powiedzieć - z pomocą Mamy oczywiście - i teraz szyję sobie wszystko co chcę Grunt, żeby od razu robić coś w miarę dokładnie i nie "na odwal się", bo jak się nie wyrobi dobrych nawyków to nigdy nie będzie idealny efekt końcowy. Ja to przerabiałam z mamą, ile mi za przeproszeniem d.. natruła żebym się bardziej starała, ale opłaciło się
|
|
|
|
|
#53 | |
|
Raczkowanie
|
Ależ proszę
![]() Cytat:
Sama uczyłam się na Burdzie Szycie krok po kroku, warto zainwestować w taką gazetkę i robić dokładnie co tam każą Co do nawyków- to samo. Trzeba wszystko robić już na początku. Ja tak nie robiłam (leciałam po łepkach ) i teraz to nadrabiam
|
|
|
|
|
|
#54 |
|
BAN stały
|
ja wlasnie zaczelam sobie chapsy szyc
mialam akurat fajny skoropodobny material (znaczy sie PVC matowy z nadrukiem a la skora) to pomyslalam ze trzeba by z nim cos zrobic :P podpowiedzcie mi tylko jak jest zrobiony takie szew jak jest od wewnatrz ud w klasycznych jeansach?
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
A jest jakaś internetowa wersja burdy po polsku?
WKłopotów z angielskim nie mam, ale zawsze to lepiej, łatwiej i szybciej, jeżeli mam tekst po polsku, który rozumiem bez minimalnego wysiłku Zresztą na tej stronce, co wcześniej podałaś, pocz, są czasami zwroty, których nie bardzo rozumiem (jestem dopiero w liceum ) Empik i Kolporter niedawno odwiedziłam i burdy nie znalazłam może już wykupili? Dlatego polska wersja internetowa by mi bardzo pasowała
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zakorzenienie
|
Hmm ja bym jednak zainwestowała tą dychę
zwykła Burda jest miesięcznikiem i jest w każdym kiosku, "Szycie ..." wychodzi raz na pół roku, zwykle dostępna w Empikach."Szycie ..." jest lepsze na początek, bo ma każdy wykrój gotowy do wycięcia, w Burdzie trzeba sobie przekalkować - no albo pociąć i stracić inne - no i przy kalkowaniu łatwo przeoczyć istotne znaczki a jest ich trochę ![]() Acha, żeby nie było - też coś pokażę: Sukienka uszyta na wieczór przed imprezą miałam dosłownie kilka godzin
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, że są takie rzeczy w książkach, ale zazwyczaj są to stare modele, mało teraz modne ![]() Możesz wkleić coś konkretnego, zawsze ktoś pomoże z tłumaczeniem (swoją drogą też jestem w liceum ;p). A szycie krok po kroku jest wydawane chyba co pół roku, może dlatego nie ma... Łał, MardexuS, zdolna jesteś
Edytowane przez pocz Czas edycji: 2008-11-06 o 19:42 |
|
|
|
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę starsza sukienka, z tą się namęczyłam, bo sobie wymyśliłam taki ogon i musiałam przerabiać gotowy wykrój, ładnych kilka wieczorów z głowy
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
Mhm no to kisiel
Okay jak coś, to na pewno poproszę Was o pomoc ![]() MarudexuS śliczna sukienka ![]() Jeszcze jak jutro znajdę trochę wolnego czasu, to przejdę się do innego Empiku i jak nie będzie, to zapytam kogoś z obsługi
Edytowane przez Maggie93 Czas edycji: 2008-11-06 o 19:57 |
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
I coś z grubszej rury:
Niestety wisi w szafie, wyszłam w nim ze 2 razy i raz złapał mnie deszcz. Zrobiły się zacieki i jakoś nie wymyśliłam co z tym zrobić
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:30.

Jutro przejdę się do centrum i poszukam jakichś dobrych sklepów z materiałami
tymczasem jedna bluzka do kosza xD
Będzie lepiej

hehe
czy nie wiem jak to się nazywa

Naprawdę mi pomogłyście
odebrało mi mowę
Zastanowię się nad tuniką, kto wie...