|
|
#31 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: krzyże na drodze-symbol
Cytat:
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam nic przeciwko temu, ostatnio w mojej rodzinnej miejscowości został potrącony przez samochód młody chłopak, wiele osób go znało. W oznaczone krzyżem miejsce, przynosili mnóstwo zniczy, kwiatów, wieńców... Myślę, że widząc to rodzina czuje pewnego rodzaju wsparcie ludzi bliskich zmarłemu, a także jego dalszych znajomych. Grób na cmentarzu wydaje mi się miejscem bardziej intymnym, nie sądzę aby ciągłe "wizyty" były w porządku, kiedy najbliższa rodzina np. modli się tam w swoim gronie. Takie jest moje zdanie.
Edytowane przez diamentowa Czas edycji: 2008-11-06 o 20:24 |
|
|
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
W Dk jest to zabronione. Bo rozprasza, bo nie tam jest miejsce takich krzyzy itd. W innych krajach skandynawskich rowniez krzyzy nie widzialam, pewnie rowniez zabronione.
Mnie osobiscie bardziej przeszkadzaja drzewa przydrozne, no ale to OT, wiec nie bede sie rozpisywac. |
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
'Niemieckie' rozwiązanie ma sens <tak>, ale za to opisana sytuacja (chłopak, małe miasteczko, symbol dla dalszych znajomych) do mnie nie przemawia - małe miasto, ok, powiedzmy że to możliwe, ale drogi przejazdowe, duże miasta i wreszcie - skrzyżowania wiekszych ulic, gdzie sens, gdzie logika?
zdrowe odżywianie → ładna cera → nauka, nauka - LO czeka! Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare! kupionych - 1 zużytych - 1 House Addict. Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela. |
|
|
|
|
#35 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
...
Edytowane przez crippled Czas edycji: 2008-11-06 o 21:02 |
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
a,co jesli stara droga jest rozbudowywana i robotnik musi usunąć krzyż?
może dla niego jako katolika jest to profanacja świętego symbolu. ciężkie dylematy. |
|
|
|
|
#37 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do przykładu małego nagrobka, to wg mnie to przesada. Oczywiście możemy zasymbolizować miejsce wypadku, ale wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Wiadomo, że nie postawimy znicza na środku restauracji, bo w tym miejscu ktoś kiedyś dostał zawału. Cytat:
Swoją drogą, jakby zbudowano nad krzyżykiem daszek, chroniący go od deszczu to dopiero by było "rozpraszające" ![]() Crippled, kochana, nie da się zacytować Twojego postu, gdy piszesz go w takiej formie. Cytat:
Więc to nie było konkretnie w Twoją stronę.Cytat:
Jeszcze nigdy nie widziałam krzyża ustawionego na środku pobocza. ![]() Cytat:
Moją uwagę np. one najczęściej przyciągają.Cytat:
|
|
|
#38 |
|
Wtajemniczenie
|
ja się wyłączam z tematu
wszystko co miałm powiedzieć juz powiedziałam.
|
|
#39 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dokładnie, zresztą uważam że zdecydowanie bardziej rozpraszają kierowców (zwłaszcza mężczyzn) ogromne bilboardy z kobietami które reklamuja bieliznę, rajstopy, czy wystawiaja gołe plecy i połowe nagich pośladków. A nie krzyżyki... To raczej skłania do zastanowienia sie nad życiem, własnym, cudzym.. Edytowane przez Senses Woman Czas edycji: 2008-11-06 o 21:51 |
|
|
|
|
|
#40 | ||
|
Rozeznanie
|
Dla mnie te krzyże są stawiane ku pamięci i ku przestrodze. Mnie osobiście nie przeszkadzają.
Cytat:
Cytat:
Świecące bilboardy za to czasem dają nieźle po oczach. A filmiki reklamowe puszczane przy drogach? Te dopiero rozpraszają i to właśnie to całe reklamowe dziadostwo powinno się usuwać. Szare krzyże niech sobie stoją. |
||
|
|
|
|
#41 |
|
Przyczajenie
|
Dla mnie to jest:
1. Swoiste ostrzeżenie dla kieerowców, że w tym miesjcu jest niebezpiecznie i trzeba uważać bardziej 2. Pamięc o tych, którzy zginęli w tym miejscu |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#42 |
|
Zadomowienie
|
Jak dla mnie okropieństwo.
Gdyby wszystkie rodziny ofiar wypadków drogowych tak robiły to krzyże stałyby przy drogach co 100 metrów. Nie oszukujmy się, urodą to one nie grzeszą. Zwykle są to jakieś 2 zbite dechy, a pod tym badziewne sztuczne kwiaty albo kolorowe znicze. Za stawianie takich szkaradztw powinna być kara jak za zwykłe śmiecenie. Co do ich funkcji dydaktycznych. Była, jeszcze nie tak dawno, akcja "czarny punkt". Nie bedę się rozpisywać, na pewno znacie. Okazało się, że nie przyniosła ona nawet minimalnych rezultatów. Najwyraźniej nie wywołały one żadnej głębszej refleksji u kierowców. Tym bardziej nie wywoła jej przydrożny krzyż. |
|
|
|
|
#43 |
|
Zakorzenienie
|
Czy mi coś na oczy padło, czy zniknęło kilka postów z tego wątku?
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zadomowienie
|
Na cmentarzu jest to na miejscu. To jest miejsce pamięci i każdy jak umie swoją pamięć wyraża.
Ale nie można tego robić wszędzie. Czy jak zejdzie mi się w pracy, to koleżanki na moim biurku postawią znicze?? To jest przesada |
|
|
|
|
#46 |
|
Wtajemniczenie
|
Ani nie rozumiem tej "tradycji" stawiania krzyży w miejscu wypadku (śmiertelnego) ani mi się to wizualnie nie podoba. Później przy drodze jest pełno krzyży i starych wypalonych zniczy, których nie ma, kto wyrzucić. Od tego jest cmentarz. Zresztą jak ktoś umrze w domu to mu się tam nie stawia kapliczki. A przecież i w domu i na drodze umiera człowiek.
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#48 |
|
Przyczajenie
|
Nie to miałam na myśli
|
|
|
|
|
#49 |
|
BAN stały
|
A ja nie mam nic przeciwko krzyżom stawianym przy drodze.Gdy się jedzie i widzi się krzyż,skłania to do refleksji że tu ktoś zginął i daje do myślenia,że lepiej być ostrożnym i zwolnić troche tempo jazdy jesli się nie chce zginąć na autostradzie.
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#50 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#51 |
|
Raczkowanie
|
Kiedyś byłam przeciwna krzyżom przy drogach Teraz wiem ,że rodzinie jest to potrzebne , aja poprostu modle sięoich duszę.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Konto usunięte
|
Tak mi się skojarzyło-są przecież pomniki upamietniające np żołnieży którzy zginęli w danym miejscu.Na pewno każdy z nas widział przynajmniej raz taki pomnik-"...tu zginęło iluśtam".
Niby co innego ale jednak...I tam też pali się znicze. |
|
|
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Mi krzyze na drogach nie przeszkadzaja, ale to prawda, ze wizulanie dzialaja na wyobraznie tylko przez chwile. Mysle jednak, ze ich stawianie glownie ma sluzyc bliskim osob, ktore zginely.
|
|
|
#54 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Myślę, że te krzyże służą jedynie im. Bo kierowca który jedzie z zawrotną prędkością nawet ich nie dostrzeże. A kogoś, kto notorycznie łamie przepisy widok krzyża raczej nie skłoni go do refleksji. |
|
|
|
|
|
#55 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Może tutaj tez był jakiś młody człowiek,który wnosił wiele-lub mógł wnosić wiele dla naszego kraju i zginął przez jakiegoś kierowcę? |
|
|
|
|
|
#56 |
|
Zadomowienie
|
Ciekawa jestem co dla was oznacza krzyż? Jakie ma znaczenie?? Bo dla mnie krzyż nie jest żadnym symbolem, są to tylko dwie linie przecinające się pod kątem prostym, czy też dwa kawałki drewna ... Przecież Jezus Chrystus umarł na palu męki, a nie na krzyżu. A co do stawiania krzyży tu dzież kapliczek w miejscach gdzie zginęła jakaś osoba to uważam to za idnywidualną sprawę. Osobiście nie jestem zachwycona gdy widzę takie coś przy drodze, nie rozumiem czemu ma to służyć. Bo na cmentarzu O.K rozumiem, ale przy drogach ...
|
|
#57 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#58 | |
|
Wiele hałasu o nic.
|
Cytat:
Osoby któłre giną w wypadkach i ich rodziny posiadaja indywidualne miejsce swojego spoczynku. Rodzina moze tam pójść oddać się refleksji, zapalić znicza lub w dowolny inny sposób celebrować śmierć danej osoby. Tym miejscem jest cmentarz a nie pobocze. Jestem cąłkowicie przeciwna stawiania tych "symboli".Do pochówku, wspomnień i pielęgnacji pamięci o zmarłym jest specjalnie do tego utworzone miejsce: cmentarz. Uważam że skoro takie miejsce jest zapewnione nie należy tworzyć jego namiastek w innych miejscach.
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
Dokładnie. Od siebie jeszcze dodam:droga jest dobrem publicznym, nie rozumiem, po co na siłę uszczęśliwiać wszystkich jej użytkowników. Jestem za tym by stawianie krzyży było zabronione, denerwuje mnie ta samowola!
zdrowe odżywianie → ładna cera → nauka, nauka - LO czeka! Ograniczamy kupowanie mazideł do ust i zużywamy stare! kupionych - 1 zużytych - 1 House Addict. Poniedziałek, wtorek, środa, House, piątek, sobota, niedziela. |
|
|
|
|
#60 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli kierowcę rozprasza widok krzyża na poboczu to znaczy, że nie ma podzielnej uwagi i raczej powinien się zastanowić czy słusznie otrzymał prawo jazdy.
Wszystko może rozpraszać i rozprasza- billboardy, tirówki w mini, krowy na pastwisku. Ja znam jedną pozytywną rolę jaką takie krzyże odgrywają w centrum miasta. Obok mnie w pasie zieleni między jednym a drugim pasem ruchu stoi taki krzyż. Jest praktycznie w połowie dwóch przejść dla pieszych. Mówimy tu o brawurowych kierowcach a czasem bardziej brawurowi są sami przechodnie. Nie chce im się przejść 15 metrów do przejścia dla pieszych i wybiegają środkiem drogi. Dla mnie te krzyże są właśnie ostrzeżeniem dla tych pieszych, którzy na pewno zauważają je i jakiś ich odsetek wybierze dłuższą drogę niż niebezpieczny skrót. Same małe krzyże nie przeszkadzają mi ale traktowanie ich jako miejsc pamięci i stawianie przy nich zniczy i kwiatów dla mnie jest dla mnie przesadą. Od tego jest cmentarz lub inne miejsce pochówku. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.

Więc to nie było konkretnie w Twoją stronę.