Ktory jezyk jest najbardziej podobny do jezyka polskiego? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-24, 13:37   #31
the_sania
Wtajemniczenie

Dot.: Ktory jezyk jest najbardziej podobny do jezyka polskiego?

Cytat:
Napisane przez frandzelka Pokaż wiadomość
zając po czesku : polnaja zapierdalajka ten kawał mnie zawsze rozwala.

Marcelek 30.05.2011

the_sania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 13:42   #32
gayenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ashiva Pokaż wiadomość
oo.. więc byćmoże była to jakaś "gwara", ja nie znam tych języków ale jakoś umiałam się dogadać, w każdym razie z tym "kramem" to podałam przykłąd bo akurat to słowo zapamiętałam bo się jeszcze dopytywałyśmy z koleżanką po angielsku o co chodzi dlatego byłam tego pewna
Kram jest w czeskim slowem raczej archaicznym tak jak w pl-jest taki wyraz,czasem sie go uzywa ale raczej na stragan,stoisko niz na sklep.Dokladnie tak jak w PL .Szczerze mowiac nigdy sie z uzyciem powszechnym nie spotkalam ,moze faktycznie to wyraz slangowy ,albo gwarowy?
Cytat:
Szczerze to nie rozumiem jaki to ma zwiazek z tematem watku
Pomijajac juz fakt ze takie nasmiewanie sie z Czechow i ich jezyka tylko rodzi konflikty i nienawisc miedzy naszymi narodami ktore powinne byc sobie bliskie.
Polski jest naprawde dla reszty slowian duzo smieszniejszy ale jakos potrafia to uszanowac i nie nasmiewac sie z nas na kazym kroku i jesli juz cos ich smieszy to podaja realne przyklady a nie wymyslaja cos na sile co nawet nie jest podobne do czeskiego.
Takie zboczenie zawodowe.
se stehny váhy, tě každej zná,
tě každej zná, tě každej zná
a když Tě ochutná,
ví, že víš, že...

gayenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 13:43   #33
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez doloresd Pokaż wiadomość
A abstrahując od językoznawstwa- słabo rozumiem Czechów (chyba, że mówią bardzo wolno), za to doskonale Słowaków.
Cytat:
Napisane przez mada26eric Pokaż wiadomość
Ja uwazam,ze bardzo podobnym jezykiem do naszego jest jezyk slowcki,ale jezeli nikt jeszcze sie nie zetknal z tym jezykiem...moze byc trudno!!!!
Nie czytałam więcej postów, ale się zgodzę z dziewczynami, że słowacki jest najbardziej zrozumiały, no przynajmniej dla mnie a studiowałam filologię słowiańską i miałam styczność z różnymi językami z różnych grup. Jak Czechów nie rozumiem, tak ze Słowakami raczej nie mam problemów.
Stary 2008-11-24, 14:28   #34
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
A to nawet nie kawal: Terminator po czesku - elektronicny mordulec

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 14:32   #35
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gayenka Pokaż wiadomość
Pomijajac juz fakt ze takie nasmiewanie sie z Czechow i ich jezyka tylko rodzi konflikty i nienawisc miedzy naszymi narodami ktore powinne byc sobie bliskie.
Polski jest naprawde dla reszty slowian duzo smieszniejszy ale jakos potrafia to uszanowac i nie nasmiewac sie z nas na kazym kroku i jesli juz cos ich smieszy to podaja realne przyklady a nie wymyslaja cos na sile co nawet nie jest podobne do czeskiego.
Takie zboczenie zawodowe.
Jesli u kogos taka wypowiedz rodzi nienawisc, to ma dobrze zryty czajnik. Mozna byc z tego smiertelnie powaznym, ale fakt faktem, ze jest to smiensze i to w obie strony (np. na Slasku jakis czas temu byla sprawa ze uciekl byl i informacja w mediach, ze "szukali byka". Dla Pepikow polewka ).

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 14:43   #36
gayenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Jesli u kogos taka wypowiedz rodzi nienawisc, to ma dobrze zryty czajnik. Mozna byc z tego smiertelnie powaznym, ale fakt faktem, ze jest to smiensze i to w obie strony (np. na Slasku jakis czas temu byla sprawa ze uciekl byl i informacja w mediach, ze "szukali byka". Dla Pepikow polewka ).
Niestety od tego sie zaczyna-jakis czas temu w Czechach w miejscowosciach przygraniczmych niszczone byly tablice dwujezyczne,dopisywano obrazliwe hasla.Jasne,ze bylo to po obu stronach granicy ale uwierz ze znam wielu czechow oni nie reaguja na slowo Polak tak jak my na Czech-nie nazywaja nas obrazliwie i nie wysmiewaja sie z jezyka .
Chocby nazywanie Czechow "pepikami"jest dla nich naprawde niemile.
Odkad studiuje wielu moich znajomych wysyla mi na maila wiele takich kwiatkow i uwierz mi-to jes meczace.Potrafie sobie wyobrazic i zrozumiec ze Czesi maja juz tego serdecznie dosc i stad u nich czesta niechec do Polakow.
Wiem ze czeski jest dla nas zabawny i moje wyksztalcenie nie padlo mi na mozg zupelnie.Ale moj usmiech powoduja zabawne przyklady z jezyka a nie jakies jezykowe pseudo twory.
To zachowanie samo w sobie moze nienawisci jako takiej nie rodzi ale jest poczatkiem niecheci ktora moze byc daleka w skutkach.Znam na to wiele przykladow bo czesto Czesi sa traktowani w naszym kraju pogardliwie na zasadzie-uzywaja smiesznego jezyka to sa gorsi albo niedorozwinieci.
A czeski jest pieknym ,melodyjnym jezykiem.
Koncze ten off top,nie chcialam nikogo urazic tylko delikatnie uwrazliwic na problem o ktorym wielu nie ma pojecia.

ps.Tak wiem co znaczy slowo "szukac" i radze nie uzywac go w Czechach
se stehny váhy, tě každej zná,
tě každej zná, tě každej zná
a když Tě ochutná,
ví, že víš, že...

gayenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 15:25   #37
IneedU
Raczkowanie

Cool Dot.: Ktory jezyk jest najbardziej podobny do jezyka polskiego?

Moim zdaniem to słowacki Poznałam go gdy gadałam z kolesiami w moim wieku gdy tu przyjechali Prawie wszystko rumialam a oni mnie Ale lepiej gdy jest cos napisane a nie mowione :P
IneedU jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 15:27   #38
FeelingGood
Rozeznanie

Od pewnego czasu ucze sie chorwackiego i tez na poczatku myslalam ze jest podobny do polskiego, ale to moze byc zgubne :P Tzn mozna z kontekstu wywnioskowac o co chodzi, ale czesto jest to mylne, bo podobne slowa niekiedy maja wogle inne znaczenie.
Np. polako, wiekszosc powiedziala by ze chodzi o Polaka, a to powoli, albo jutro to rano.

PS. Uwaza sie, ze chorwaci przywedrowali z Malopolski, wiec to tez ma wplyw na podobienstwo jezykowe.

Edytowane przez FeelingGood
Czas edycji: 2008-11-24 o 15:34
FeelingGood jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 15:52   #39
pzs1
Zadomowienie

GG do pzs1

A ja powiem , że bialoruski. Mimo, że jest bardzo mało popularny u nas jak i na Białorusi jest bardzo podobny do polskiego to takie moim zdaniem połączenie pewnych cech rosyjskiego i czeskiego. Ogólnie dosyć prosty język
Stary 2008-11-24, 16:27   #40
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

Z tego co wiem w średniowiecznej Polsce, ludzie posługiwali się właśnie językiem Czeskim, może to też wpłynęło na pewne podobieństwa.

Ja się zbytnio nie orientuję, gdyż nie miałam styczności z innymi słowiańskimi językami. Raz tylko będąc na Słowacji, chociaż dawno to już było. Z tego co pamiętam nie zbyt rozumiałam ;p

Mysia_Pysia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 16:55   #41
Sweet_21
Zakorzenienie

Wg mnie zdecydowanie slowacki.Nie miałam żadnego problemu jeśli chodzi o rozmowę ze Słowakiem, natomiast język czeski już dużo trudniej było mi zrozumieć.

Bartuś
29.08.2009

"Byle smród co walczy z wentylatorem uważa się za Don Kichota"
/S.J.Lec/
Sweet_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 17:01   #42
TmargoT
Zakorzenienie

dla mnie jeżyk czeski,lub słowacki jest najabrdziej podobny do polskiego.sporo w nim tez słów angielskich,rosyjskich i niemieckich.
jesli ktoś "liznął"te języki bez problemu zrozumie czecha ,lub słowaka

ja co tydzien mam kontakt z czeskim i słowackim języlkiem.choć wiele słów ma podobne znaczenie,to jednak niektore znaczą inaczej w polskim,a inaczej w czeskim.
np:słowo SZUKAĆ,po czesku znaczy (brzydko) uprawiać sex

Edytowane przez TmargoT
Czas edycji: 2008-11-24 o 17:04
TmargoT jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 17:02   #43
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mysia_Pysia Pokaż wiadomość
Z tego co wiem w średniowiecznej Polsce, ludzie posługiwali się właśnie językiem Czeskim, może to też wpłynęło na pewne podobieństwa.

Ja się zbytnio nie orientuję, gdyż nie miałam styczności z innymi słowiańskimi językami. Raz tylko będąc na Słowacji, chociaż dawno to już było. Z tego co pamiętam nie zbyt rozumiałam ;p
Pierwszy raz słyszę, nie obraź się proszę, ale to chyba głupota.
Stary 2008-11-24, 17:04   #44
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Mysia_Pysia GG do Mysia_Pysia Send a message via Skype™ to Mysia_Pysia

No może pierwszy raz słyszysz. Tak twierdzi mój polonista.

Stary 2008-11-24, 17:07   #45
popscene
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mysia_Pysia Pokaż wiadomość
No może pierwszy raz słyszysz. Tak twierdzi mój polonista.
Studiowałam filologię słowiańską i pierwszy raz słyszę podobne historie. Skoro Polacy mówili po czesku, to może to nie byli Polacy:P
Może tamten język polski wykazywał pewne cechy języka czeskiego, ale nie sądzę, żeby mówili po czesku. Jest trochę zapożyczeń z języka czeskiego, to fakt.

Edytowane przez popscene
Czas edycji: 2008-11-24 o 17:08 Powód: dopisek
popscene jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 17:18   #46
Mysia_Pysia
Zadomowienie

Widocznie profesor się niedouczył. Albo źle przekazał to co miał na myśli. Sama przed chwilą zaczęłam czytac o średniowiecznym języku polskim i o tym, że jest wiele zapożyczeń z Czeskiego to znalazłam, ale żeby się mówiło po Czesku, to nie ;p

Bo polonista powiedział, że uczeni mówili po łacinie a reszta po czesku xD hmm..

Stary 2008-11-24, 17:59   #47
popscene
Wtajemniczenie

W ogóle kiedyś języki słowiańskie były do siebie bardziej podobne. Może Twój nauczyciel zastosował tzw. skrót myślowy
Stary 2008-11-24, 18:49   #48
baabcia
Przyczajenie

słowacki - spoko mozna się dogadać bez pomocy rąk;
a najbradziej podobne stają się języki w których gadamy o naszym hobby - chwila moment i własciwie wszystko jest jasne - nawet na chińskich stronkach czy arabskich jakimś sposobem można się porozumieć;
baabcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-24, 19:25   #49
mtlk
Zadomowienie

GG do mtlk

jak dla mnie slowacki- mam kolezanke ze Slowacji rozmawiamy bez problemow.. czasami czegos nie rozumiem to wtedy stara mi sie to jakos wytlumaczyc albo mowi po angielsku. Oprocz tego mialam kiedys okazje rozmawiac z chlopakiem z Ukrainy i nie bylo tak zle. Udalo mi sie zrozumiec o co mu chodzi.
Stary 2008-11-25, 00:11   #50
frandzelka
Raczkowanie

Cytat:
Niestety od tego sie zaczyna-jakis czas temu w Czechach w miejscowosciach przygraniczmych niszczone byly tablice dwujezyczne,dopisywano obrazliwe hasla.Jasne,ze bylo to po obu stronach granicy ale uwierz ze znam wielu czechow oni nie reaguja na slowo Polak tak jak my na Czech-nie nazywaja nas obrazliwie i nie wysmiewaja sie z jezyka .
Chocby nazywanie Czechow "pepikami"jest dla nich naprawde niemile.
Odkad studiuje wielu moich znajomych wysyla mi na maila wiele takich kwiatkow i uwierz mi-to jes meczace.Potrafie sobie wyobrazic i zrozumiec ze Czesi maja juz tego serdecznie dosc i stad u nich czesta niechec do Polakow.
Wiem ze czeski jest dla nas zabawny i moje wyksztalcenie nie padlo mi na mozg zupelnie.Ale moj usmiech powoduja zabawne przyklady z jezyka a nie jakies jezykowe pseudo twory.
To zachowanie samo w sobie moze nienawisci jako takiej nie rodzi ale jest poczatkiem niecheci ktora moze byc daleka w skutkach.Znam na to wiele przykladow bo czesto Czesi sa traktowani w naszym kraju pogardliwie na zasadzie-uzywaja smiesznego jezyka to sa gorsi albo niedorozwinieci.
A czeski jest pieknym ,melodyjnym jezykiem.
Koncze ten off top,nie chcialam nikogo urazic tylko delikatnie uwrazliwic na problem o ktorym wielu nie ma pojecia.

ps.Tak wiem co znaczy slowo "szukac" i radze nie uzywac go w Czechach
To tylko kawał, który mnie śmieszy, nic więcej Rozumiem, ze moze byc dla kogs obrazliwy, ale ja tu nikogo nie miałam zamiaru obrazić. Nie żywię żadnej nienawiści do Czechów, nie wysmiewam się z nich, nie nazywam ich 'pepikami'. Nie traktuje ich pogardliwie. Uwazam, że Czeski to piękny język, kraj wydaję mi się fajny, tak samo jak ludzie [wydaje, bo tam nie byłam ] [no i filmy mają fajne ;P] za poczucie humoru nie mam zamiaru przepraszać. za offtop sorry

'Będzie tęęcza... luubje'

frandzelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 01:06   #51
dzustam
Zakorzenienie

Podobno czeski i słowacki.

Co do białoruskiego - kiedyś miałam ogromne problemy ze zrozumieniem (podobnie jak reszta mojej rodziny)

Ale osłuchałm się (niejako przymusowo) i czaję podstawy

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 10:14   #52
Wisienki
Zakorzenienie

Cóż moim zdaniem najbardziej zbliżony do polskiego jest słowacki, ale z drugiej strony swego czasu chodziłam na kurs słowackiego dla ludzi z słowiańskiej grupy językowej: min. chodziła do niej maceonka, słoweniec, ukraińcy, rosjanka i kilkoro polaków, ponieważ dopiero zaczynaliśmy się uczyć słowackiego, każdy na początku mówił w swoim języku wtrącając słowa słowackie i jakoś potrafilismy się porozumieć.

Poza tym dla mnie jakieś nienaturalne jest rozmawianie ze słowakiem po angielsku (z czechem to już inna sprawa ), chociaż zauwazyłam pewną prawidłowość polacy znacznie lepiej rozumieją słowaków niż na odwrót

Zgadzam się z doloresd, często spotykałam na słowacji słowa i formy gramatyczne których obecnie nie używa się w jezyku polskim np. na woreczkek plastikowy mówią sak, saczek (w takich chwilach czułam się jakbym żywcem przeniosła sie do książek Siękiewicza), albo jeśli chodzi o formy wystupujesz, wystupujetie - dla polaka jest to intuicyjne iż chodzi o to czy wychodzisz, a w w formie grzecznościowej wychodzicie czyli czy pan, pani wychodzi

Prawdę powiedziawszy kocham słowacki , do tego stopnia iż prawie wszystkie materiały do mojej pracy magisterskiem z których korzystałam były w tym języku, reszta zaś niejako z konieczności była w jęsyku czeskim

PS. Nie doczytałam, czy było już o tym mówione, ale nie radzę na słowacji zamawiać niczego do picia, bo tam picza - oznaczal wulgarne określenie waginy

pozdrawiam
Stary 2008-11-25, 11:39   #53
Jula
Zakorzenienie

Chyba czeski. Słowackiego nie znam, rosyjskiego się uczyłam i wiem, ze to podobieństwo jest zgubne. Te wszystkie odmiany, masakra!
A tak btw, zawsze mnie zastanawiało, CO śmiesznego jest w języku polskim, jak słyszą go cudzoziemcy, zakładajac, ze go nie rozumieją. Wiem, że "szeleści". Henry Miller w jednej ze swoich książek wspominał, że dla niego język polski to język elfów , kojarzy się z górskim potokiem, z lasami etc. Od tamtej pory mnie to zastanawia
Nie chcę psuć wątku, ale jak wiecie, co konkretnie śmieszy cudzoziemców w naszej mowie, napiszcie proszę

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 12:27   #54
doloresd
Wtajemniczenie

Niemców śmieszy,a czasem irytuje to "dź", "chrz" itp. Chrząszcza nie są w stanie wymówić. (wiem bo się pastwiłam nad każdym napotkanym Niemcem : powiedz Chrząszcz -chyrzzzz..cchrrrz ) Co do Anglików to wiem tylko tyle, że zawsze mówią, że Polacy szeleszczą, a nie mówią Konkretnych śmiesznych słów nawet nie potrafili przytoczyć.
doloresd jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 12:47   #55
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
Henry Miller w jednej ze swoich książek wspominał, że dla niego język polski to język elfów , kojarzy się z górskim potokiem, z lasami etc. Od tamtej pory mnie to zastanawia
Agatha Christie tak opisuje Polkę w N czy M?

Wydawszy chrapliwy okrzyk...
Z jej ust padło długie, chrapliwie brzmiące zdanie...

Szkoda, że ona nie dopatrzyła się języka elfów

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-25, 14:08   #56
Wisienki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość

cóż ale i tak fakt, iż komukolwiek język polski kojarzy się z językiem elfów sprawia mi pewną nie będę tego ukrywac przyjemność .
Stary 2008-11-25, 14:26   #57
Jula
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość

Ooo, to takie przykre!
Czytałam kiedyś, ze Czesi z kolei uważają, że Polacy po prostu seplenią

/T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/

Jula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-14, 17:36   #58
bartsw
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Jula Pokaż wiadomość
Ooo, to takie przykre!
Czytałam kiedyś, ze Czesi z kolei uważają, że Polacy po prostu seplenią
Oni myślą, że my cały czas używamy dźwięku: sss i szzzz, dlatego mówią na nas pszonki Zdarza mi się [URL ] tłumaczyć z czeskiego na polski różne dziwne czeskie zwroty i wydaje mi się, że w mowie ich język jest bardziej skomplikowany, choć oni mają problem z naszymi nosówkami, jak ą i ę. No i czeskie literki š č ř ž to nie to samo co nasze sz cz rz. Wymiawia się je trochę miękczej: pomiędzy sz i ś, pomiedzy czy i ć. A ž i ř też różni się od siebie. ř jest podobne do tego jak w polskim wyrazie rżeć, a ž to nasze normalne ż, tylko troszkę zmiękczone.

Edytowane przez sublime
Czas edycji: 2014-10-14 o 20:09
bartsw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-14, 20:19   #59
chwast
Zakorzenienie

słowacki.
czeskiego w ogóle nie rozumiem i czesi nei rozumieli też mnie
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-10-15, 01:06   #60
Devojce
Raczkowanie

Cytat:
Czy bardziej niz polski?hmm..wydaje mi sie ze nie My w Polsce tez mamy sporo gwari dialektow a nawet język kaszubski ktory nie mającym styczności z kaszubami wczesniej moze sprawiac wiele oproblemow.Zreszta nawet gwara śląska ,taka prawdziwa,stara jest trudna w zrozumieniu ,ale malo kto jej jeszcze w takiej pierwotnej wersji uzywa.
Poszczegolne dialekty czeskie Czech bez problemu zrozumie ,ale juz Polak niektore polskie nie bardzo

A macedosnki jest w porownaniu do naszej grupy jezykowej bardzo smieszny i nierzadko abstrakcyjny,ale jednoczesnie duzo mozna zrozumiec.Nawet bardzo duzo (trzeba jeszcze opanowac ich cyrylice)
Devojce jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości