![]() |
#31 |
Zakorzenienie
|
Dot.: mój kolega jest gejem.... :(
Nie jest to Twój facet więc nie powinno Cię to boleć.
Gej taki sam jak każdy inny człowiek. Ich syn nie zahcowuje się dziwnie tlyko inaczej ponieważ jest innej orientacji seksualnej. Skoro jego rodzina i bliscy nie wiedzą o jego oerintacji widocznie nie życzy sobie on by oni wiedzilei i Ty nie powinnąś się wtrącać.
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I nie rozumiem w czym tkwi problem. To jest jego życie, jego problemy, jego sprawy, jego orientacja, a nie Twoja! Jak możesz w ogóle myśleć, żeby rozmawiać na ten temat z jego rodziną? ![]() Wątpie. I powtórzę za resztą: nie mieszaj się nieproszona.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
BAN stały
|
Sytuacja, w jaką Cię, jak Ty to nazywasz, wmieszał, nie ma nic wspólnego ;-) z jego orientacją, tak samo mógł się zachować każdy heteroseksulany chłopak, ściemnić coś, o byciu razem, a potem się z tego wycofać i udawać wariata.
Nie masz żadnego powodu, najmniejszej podstawy do tego, by mówić cokolwiek komukolwiek o jego preferencjach, by informować jego rodzinę, w imię dziwnie (bo: źle) pojmowanej w stosunku do kogoś z nich lojalności. Seksualnośc człowieka to jedna z najitnymniejszych płaszczyzn jego działania, nie masz zwyczajnie prawa się do tego mieszać, jeśli słyszysz, że sąsiedzi za ścianą uprawiają seks i im sprężyny w tapczanie skrzypią, to również Ci nic do tego. Mam nadzieję, że podjełaś już właściwą decyzję i że trochę się uspokoiłaś. W każdym razie, powinnaś, bo nie ma tu miejsca na żadne Twoje rozterki moralne. Pozdrawiam. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Wtajemniczenie
|
To, czy rodzice mają wiedzieć czy nie, powinno zostać w kwestii kolegi
![]() Ma prawo do własnego życia- tak naprawdę, gdyby rodzice się dowiedzieli i tak to by nic nie zmieniło, dalej byłby gejem.
![]() |
![]() |
#35 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem, tu sa dwa problemy:
- podejscia autorki do tematu - wciskania nosa w nie swoje sprawy Innych problemow nie widze.
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nigdy nie wiadomo jak zareagują rodzice, wydaje mi się, że jej by nie uwierzyli a po drugie to by się odbiło na niej prędzej czy później.
![]() |
![]() |
#37 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem szoku wywołanego jego orientacja i upodobaniami. Gdyby to był Twoj maz, chlopak, to bym zrozumiała. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zadomowienie
|
Zgadzam się z opiniami poprzedniczek, a w szczególności hultaja.
Kiedy przeczytałam Twojego pierwszego posta najpierw pomyślałam,że to żart może. ![]() ![]()
"Zaznać paru chwil słodyczy, z tortu szczęścia choćby okruch zjeść, zaznać paru chwil słodyczy i nie przyzwyczajać się." Edytowane przez karolinkamalinka Czas edycji: 2008-12-15 o 15:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Moderatorka z pazurem
|
a co w tym zlego ze jest gejem? Ja mam przyjaciela geja i nie uwazam zeby byl jakis gorszy tylko ze wzgledu na to ze sypia z facetami, niech sypia z kim chce, ja mu do sypialni nie zagladam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Raczkowanie
|
ja z kolei nie rozumiem, dlaczego miałaby to być tragedia dla rodziców
![]() ![]() też uważam, że nic ci do tego, to wyłącznie jego sprawa i nie ma żadnego znaczenia to, że znasz jego rodziców. poza tym sam tytuł wątku mnie rozwalił... on jest gejem, to straszne, tragedia i nieszczęście ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no cóż, to fajnie, że ty tak sądzisz, ale są całe rzesze ludzi, którzy takie dziecko wyrzuciliby właśnie z domu ![]()
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdyby moi rodzice dowiedzieli sie ze jestem homo to bylaby dla nich wielka tragedia. nie wiem czy kiedykolwiek by sie podniesli. i nie wiem czy chcieli by mnie znac wiedzac takie rzeczy...
![]() |
![]() |
#44 |
Wtajemniczenie
|
Ja uważam, że to tylko i wyłącznie JEGO sprawa.
A jak jesteś jego przyjaciółką to nie powinnaś na siłę mu "pomagać" i "informować jego rodziców". Jak będzie gotowy to sam to zrobi. Ty możesz tylko pogorszyć sytuację ![]() A poza tym.. gej najlepszym przyjacielem kobiety ![]() (U mnie ten pogląd się zdecydowanie sprawdza)
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z Monii
![]() Niestety u nas ludzie są strasznie nietolerancyjni ![]() Teraz po prostu autorka musi zadecydować czy ta informacja zmieni między nimi stosunki czy tez nie.
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Według mnie absolutnie nie powinnaś w żaden sposób wykorzystywać wiedzy o nim.
Twój kolega, jeżeli będzie chciał, sam powie o wszystkim rodzinie i przyjaciołom. A jedyne, co ty możesz zrobić, to być przy nim, akceptować i wspierać go... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
Ja radze sie nie wtracac, to jego zycie i gdy bedzie chcial powiedziec rodzicom to powie, jesli tego nie robi to ok - jego sprawa
![]()
![]() |
#48 |
Zadomowienie
|
Po pierwsze nie rób takiej tragedii z tego że jest gejem. Nie jest mordercą, pedofilem, złodziejem, gwałcicielem, czemu z góry zakładasz że jego rodzice tak ciężko to przeżyją? Poza tym nie myśl o sobie i urażonej dumie (bo mam wrażenie że tak właśnie jest), pomyśl o tym co będzie lepsze dla jego rodziców. Sama chciałabyś dowiedzieć się o tym od własnego syna czy od znajomej która usłyszałam że jest gejem? Myślisz że będą Ci wdzięczni za uświadomienie? Nie, będą Cie unikać, może też będą mieli Ci za złe że wtrącałaś się w nie swoje sprawy, możliwe że już wiedzą, albo domyślają się. Postaw się też na miejscu kolegi, na pewno jest mu ciężko to ukrywać i sam prędzej czy później im powie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Rozeznanie
|
Ej no bez przesady... Ja wiem że Polska to państwo homofobów niestety, ale ludzie, nie dajmy się zwariować.
Zanim sie dowiedziałaś to był super kolegą, świetnie się dogadywaliście a teraz nagle zaczął się "dziwnie zachowywać" i stał się złym człowiekiem bo wyszło na jaw że jest gejem? Litości... Robi tym komuś krzywdę? NIE! Więc o co ci chodzi z ta całą paniką? Jakby był pedofilem, gwałcicielem, kryminalistą rozumiem że mogłabys się martwić i próbować pomóc. Ale wbrew powszechnemu sądzeniu homoseksualizm to nie jest choroba, było zawsze i będzie zawsze. Nie rozumiem dlaczego ludzie którzy mają inną orientację seksualną są postrzegani za jakichś nie wiem, wybrakowanych, dziwnych właśnie jak sama to określiłaś. Nie masz żadnych podstaw i żadnego prawa aby o tym KOMUKOLWIEK mówić. Nawet jesli ci się wydaje że to będzie "dla dobra" jego i jego rodziny, olej to, jeśli nie chcesz stracić kumpla. Ludzie, troche więcej tolerancji i mniej wtykania nosa w cudze sprawy. A przede wszystkim (!!) mniej chęci wzbudzenia sensacji!
![]() |
#50 |
Zadomowienie
|
Prawdziwą tragedię rodzice przeżywają wtedy, gdy dowiadują się że ich dziecko jest np.śmiertelnie chore lub ginie w wypadku... Nie nazywajmy homoseksualizmu tragedią, bo w takim przypadku tragiczne mogą być jedynie poglądy i życiowe priorytety. Oczywiście dla niektórych osób byłoby to mniejszym, dla innych większym szokiem i rozczarowaniem ale da się z tym normalnie żyć.
Nie wiem jaka jest prawdziwa motywacja twojej chęci ujawnienia "prawdy". Odpowiadając na twoje pytanie, twoja interwencja jest całkowicie zbędna.
![]() |
#51 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pierwsze co zrobiłam po przeczytaniu posta to spojrzałam na datę...myslalam , ze problem znajomych homoseksualistów zniknał rok czy dwa lata temu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wsadź nos w sos. Nie Twoja sprawa. Nawet jakby chciał być kolejną Miriam, jego prawo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też się nad tym zastanawiałam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Moderatorka z pazurem
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;10095362]Wsadź nos w sos. Nie Twoja sprawa. Nawet jakby chciał być kolejną Miriam, jego prawo.[/quote]
tak jest ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 |
Zakorzenienie
|
Dobra, koniec tej ekscytacji tematem. Autorka nie zagląda do wątku, nie ma co bic piany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale myślę, że niiiiiiiiiiiiiiiiiiic, kompletnie niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii iiiic nie daje Ci prawa do powiedzenia o tym (że koleś jest gejem) jego rodzinie! NICCCCCCCCCC. to że jesteś z nimi blisko? i co z tego? Ja jestem lesbijką i gdyby któryś z moich znajomych mi wyciął taki numer to byłabym bardzo zła!Jeśli On nie czuje potrzeby mówienia o sobie, o tym, że jest gejem, to czemu Ty miałabyś go z tego wyręczać?!?! Na to przychodzi odpowiednia chwila. Jedyne co możesz zrobić w tej sytuacji, to go ostro ...zje... za to, że rozpowiadał, że byliście razem i że jesteś taka czy siaka, bo "biały związek - białym związkiem", ale bez przesady! aż sie zdenerwowałam ;-) BTW: no proszę ile tu tolerancyjnych ;-) ![]() ![]() ![]() Edytowane przez lookbook Czas edycji: 2008-12-16 o 09:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
To, że jest gejem to przecież żadna tragedia i nic okropnego. A to, że akurat Ty o tym wiesz świadczy, że ma do Ciebie zaufanie, więc tym bardziej nie powinnać nikomu mówić.. Pozatym to jego sprawa i wtey kiedy będzie chciał powie rodzicom i komu będzie chciał.. Jest innej orientacji, ale to nie znaczy, że jest INNY...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
Nie zrozumiałyście intencji autorki watku. Tu nie chodzi o orientację seksualną znajomych tylko o NEWSA! "O rany, rany, ale mam niusa, az mam mokro w gaciach. Wybuchne jak komus nie powiem. Powiedzcie, moge powiedziec? No bo ja nie moge... Ale nius! Wielka będe świnia jak wszystkim powiem? Za to będę cool, mając takie niusy"
![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() teraz juz rozumiem.... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:19.