![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: TŻ a papierosy
porównanie bicia z paleniem jest rzeczywiscie kiepskie.
jak sie mu nie podoba, ze palisz to po co w ogole sie z Toba wiazal? to tak jak gdybys Ty zawsze miala za ideala wysokiego bruneta a zwiazala sie z niskim blondynem i potem miala do niego pretensje, ze wyglada nie tak jak sobie to wymyslilas. nie lepiej byloby gdyby ludzie, ktorym bardzo przeszkadza palenie nie wiazali sie z osobami palacymi? ja wiem, ze milosc miloscia i ja to rozumiem no ale tak jak ktos juz napisal kocha sie pomimo. nie wyobrazam sobie by palenie lub niepalenie mialy decydowac o moim byciu z kims. nie potrafilabym tez kogos zmuszac do rzucenia palenia bo gdzie jakas wolnosc i prawo decydowania o sobie? poza tym w przypadku autorki to ewidentny szantaz. teraz Ty mu powiedz, ze jak jeszcze raz wypije piwo to z nim zrywasz bo nie ma pic i juz bo to burzy obraz Twojego ksiecia z bajki. faceci to sa jednak glupi. dziewczyny maja racje, ze takie awantury i zakazy moga sie z czasem nasilic. uwazaj na to.i zastanow sie czy tego wlasnie chcesz.
![]() |
#32 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Dokladnie. Ja to mowie z wlasnego doswiadczenia, ze sie nasila...jesli sobie na to pozwolisz. Ja sobie pozwolilam, i bylo ich coraz wiecej.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Rozeznanie
|
nasunelo mi sie jeszcze, ze ten chlopak to jakis strasznie niedojrzaly dzieciak co mozna wywnioskowac po zapiskach cech idealnej partnerki. ludzie...az zal za dupe chwyta.
![]() |
#34 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
to to juz wogole jest glupie. czy czlowiek palacy rodzi sie z papierosem w buzi?? nie... ale rodzi sie wlasnie blondynem lub brunetem o jakims tam charakterze. wiec nie porownuj tego. czy zeby twoj maz dziennie wypijal po 10 browarkow tez bys akceptowala "bo on taki jet"?? palenie tak jak i nalogowe picie jest uzaleznieniem- ktore sie leczy. tak jak i wiele innych nalogow. charakter czy wyglad jednak trzeba zaakceptowac ale nie mow mi ze trzeba zaakceptowa nalog?? a jest to nalog bardzo wyniszczajacy organizm. Dajacy jakies plusy ?? nie tak to prawda ze kazdy powinien decydowac co jest mu dobre czy nie ale ja z MILOSCI do tzta na pewno staralabym sie go wyleczyc z nalogu gdyby on palil.
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Zadomowienie
|
dokładnie.
Takie kwestie wyjaśnia się wcześniej w związku lub na bieżąco ale KULTURALNIE . Szarpanie? to ja bym już gnojka wyszarpała! Można spokojnie porozmawiać, powiedzieć czego się nie toleruje itp. Ale żeby zabraniać i nie umieć tego uzasadnić lub uzasadniać to na wzór wymyślonego ideału? To ja polecam koledze sobie pieska kupić a dziewczynę zostawić w spokoju.
![]() Edytowane przez madame paranoja Czas edycji: 2009-01-08 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |||||||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie pale, bo jest moda. Pale, bo mnie to odpręża. Lubie ten stan przy którym zapomina się na chwile o troskach, choc wiem jakie są tego konsekwencje. Często wolę zapalic niż wypic, bo po alkoholu jednak traci się swiadomosc. Po papierosach nie. Nie, nie paliłabym częsciej, bo nie chcę się uzależnic. Cytat:
Cytat:
![]() ja nie pale czesto. najczęsciej raz w miesiacu sie zdarzalo. teraz nie pale 5 miesiecy, jednak wciaz o tym pamietam i sie zastanawiam, czy powinnam akceptowac jego rzady. czesto sie zdarza, ze przy klutniach do tego wracamy. I mowi, ze on przezywal meczarnie jak ja zapalilam i jak mu to moglam zrobic ![]() Cytat:
![]() Cytat:
tż uważa, że picie piwa jest ok, a palenie papierosów już nie ![]() ![]() Cytat:
no wlasnie, staralabys sie wyleczyc, a nie robila takie awantury ... ![]() |
|||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
trosze zle mnie zrozumialas, lub ja nie jasno napisałam... nie uzasadnia tego ma wzor wymyslonego idealu... ja tak podejrzewam... jego uzasadnienie to: "nie, bo nie", "nie, bo nie toleruje tego", "chcesz zebym cierpial?" etc...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Hmmm : [
Ja też se popalałam teraz nie chcę bo dbam o zdrowie. Ale TŻ jedyne co wtedy robił to nie całował mnie bo mu śmierdziało popielniczką:P Sama rzuciałm dla niego z własnej woli. Co do Twojej sytuacji to OMG ![]() Twój TŻ przesadza. Postaw się. To Twoje życie przecież. Albo nie pal przy nim...
![]() |
#41 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Autorko wątku, przychylam się bardziej jednak do tego, żebyś dalej paliła i zakończyła z nim znajomość, bo prędzej czy później on i tak Ciebie zostawi przez to palenie. A zresztą... ktoś tu napisał, że się kocha mimo wszystko, a nie za coś. Ok, ok Ale jeśli Dziewczyna też go kocha to niech dla niego rzuci te fajki, w czym problem? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Zadomowienie
|
tak wiem dokladnie ze nie jest uzalezniona. ale szczerze przeciez palenie nalogowe od czegos sie zaczyna??
"Początkowo ludzie sięgają po papierosa tłumacząc, ze robią to okazjonalnie, dla chwilowej przyjemności i że w każdej chwili mogą przestać palić. Najczęściej nie zauważają kiedy czynność, która przynosiła im jedynie odrobinę przyjemności, obejmuje nad nimi kontrolę, kiedy nie tyle chcą ile muszą zapalić, żeby rozładować napięcie nerwowe związane ze zbyt małym stężeniem nikotyny we krwi. Za początkowy stan odczuwania przyjemności odpowiedzialny jest neurohormon dopamina, który wydzielany jest w mózgu pod wpływem nikotyny." no ale tak to nie moja sprawa, ale rzucilas palenie i nie szkoda ci wrocic do tego ponownie?? ja mysle ze tu nie chodzi o problem podpalania tylko o zachowanie chlopaka. przynajmniej dla mnie nie jest wytlumaczenie takiego zachowanie - ze jego ojciec jest taki sam... jego agresja to jednak jest problem i nic go nie usprawiedliwia!!
![]() |
#43 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
czasem tzreba wybrac dziewczyny radza ci rzucic chlopaka. zatem papierosy sa wazniejsze od uczucia? musisz zrozumiec ze twoj chlopak tego nie toleruje. i albo to zaakceptujesz i nie bedziesz palic, albo z nim na ten temat porozmawiasz, albo wybierzesz szkodliwy nałóg pozbawiajac sie (byc moze) miłosci zycia.
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
ze mną już wiele razy zrywał przez to, że zapaliłam, albo robił okropne awantury, przeszukiwał mnie, krzyczał u mnie w mieszkaniu na cały blok gdzie mam papiersoy raz się nawet zdarzyło, że zucił mnie o luzko i zaczal szukac tych papiersów wywalacjac zawratosc mojej torebki na podloge
![]() Tak naprawde to problem ma on, a nie Ty. Sama zreszta dobrze o tym wiesz, napisalas to bowiem w swoim ostatnim poscie. Decyzja nalezy do Ciebie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Mysle, ze Twoj facet musial miec jakies bardzo przykre zdarzenie papierosowe w przeszlosci.
Zaproponuj mu wizyte u psychologa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tu nie chodzi o to ze papierosy sa wazniejsze od uczucia, ale o to ze chlopak chce ja wykreowac na ideal wg swojej chorej listy. Gdyby moj partner powiedzial mi :" Sluchaj kotku chce byc z toba jak najdluzej ale kazdy papieros skraca ten okres, martwie sie o ciebie...bla bla" cos w tym stylu, rzucilabym w jednej chwili. Ale jesli ktos chcialby zebym przestala palic bo to mu sie gryzie z idealnym wizerunkiem swojej kobiety...przerzucilabym sie na Mocne ![]() Przeraza mnie, ze widzisz ze on chce cie ulepic jak z plasteliny a nic z tym nie robisz.Rzucisz fajki a on powie: "Grzeczna dziewczynka...a teraz przejdzmy do punktu drugiego na mojej liscie" ![]() ps. nie namawiam cie bynajmniej do palenia ale jak rzucac to dla siebie i wlasnego zdrowia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() My radzimy rzucić chłopaka nie dlatego, że fajki są ważniejsze ale dlatego że jest agresywny np. Autorka próbowała rozmawiać, ale kończyło się to awanturami. A swoją drogą, jeśli według ciebie on jest miłością jej życia, a ona jego to czemu ona ma rezygnować? Każdy ma jakieś wady, nałogi czy coś jeszcze innego. To on nie może przymknąć na to oka, przecież nie pali nałogowo. I według ciebie (skoro go tak kocha) to powinna mu się podporządkowywać? Bo palenie niezdrowe, farbowanie włosów, jedzenie fast foodów, picie alkoholu też. Niedługo nic nie będzie mogła robić. Tylko zakazy i nakazy
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
ja dla milosci zycia poswiecilabym zgubne nałogi to moje zdanie. jestem OGROMNĄ przeciwniczką palenia i byc moze dlatego reprezentuje takie stanowisko. oczywiscie NIE TOLERUJE agresji czy argumentów NIE BO NIE ze strony partnera autorki wątku, ale jest to inny RÓWNIEZ ważny problem nawet ISTOTNIEJSZY niz palenie.
nie podoba mi sie tylko wasze stanowisko odnosnie 'on ci zakazuje rzuc go' 'nie bedzie cie lepil jak z plasteliny' itp... zwiazek to zycie 2 osob i tzreba w takim ukladzie isc na kompromisy czasami tzreba z czegos zrezygnowac na rzecz drugiej osoby.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
a jakby palenie sprawialo autorce przyjemnosc i pali bo lubi to co? od jednego papierosa raz na jakis czas nic sie nikomu nie stanie. a co do argumentu jej chlopaka, ze piwo nie szkodzi czy cos w tym stylu to swiadczy tylko o jego ograniczonym mysleniu. jakby nie bylo alkohol powoduje patologie, a palenie-nic na ten temat nie slyszalam. co do piotrkowejlolitki to fakt, ze ktos sie rodzi z danym wygladem i nie ma na to wplywu (czy aby na pewno? przeciez wychodzac z zalozenia, ze dla kochajacego partnera wszytko bo on sobie tak zyczy, mozna przeciez schudnac, zmienic kolor wlosow etc.), ale zarowno wyglad jak i palenie to kwestie wiadome od poczatku wiec nikt nie powinien byc nagle zdziwiony, ze cos nie jest takie jak jemu sie wydawalo.
![]() |
![]() |
#51 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
w tym ze zapewne łatwiej oduczyc sie palenia czy podpalania niz zaakceptowac palenie.
ja np nie potrafilabym sie zwiazac z osoba ktora pali chocby byl piekny madry i cudowny. ciezki temat. podpalanie MOZE ale nie musi skonczyc sie nalogowym paleniem. fakt ze ktos popdala swiadczy ze do papierosow go ciagnie i MOZE sie uzaleznic moze tego wlasnie boi sie twoj partner? a moze z innej strony moze robi to z czystej zlosci? znam wiele osob ktore nietoleruja palenia a ja z takimi osobami bo je kochaja i to rozumieja? moze chcial po prostu narzucic nakaz zeby pokazac kto tu rzadzi? przede wszystkim rozmowa. kto co jak i dlaczego. a moze jest cecha ktora przeszkadza jej w partnerze i to dobry moment zeby isc na uklad 'cos za cos'?
![]() |
#53 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie potrafilabys sie zwiazac z kims kto pali? No a gdyby to byla Milosc Zycia??? I dalej uwazasz ze warto sie poswiecac dla takiej osoby? |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zadomowienie
|
przyłączam się do pytania
![]() moim zdaniem nie pobudki "nie chcę zeby się uzależniła" są u chłopaka karygodne ale sposób w jaki traktuje swoją dziewczynę. Nikt nie ma prawa niczego od nas wymagać siłą. I to wszystkie przeciwniczki papierosów powinny zrozumieć a nie tłumaczyć chłopaka tylko dlatego, że same nie mogą znieść papierosów. Ciekawe, gdyby jego babcia czy mama zaczęły nagle palić czy je też by wyszarpał? ![]()
![]() Edytowane przez madame paranoja Czas edycji: 2009-01-09 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 | |
Raczkowanie
|
Uważam, że powinnaś rzucić zarówno palenie jak i faceta. Jedno i drugie wyjdzie Ci na zdrowie.
Obraz jaki wyłania się z twoich postów jest przerażający, napisałaś, że facet: szarpie Cie, rzucił Tobą o łóżko, przeszukiwał Twoje rzeczy, wrzeszyczy na Ciebie, doprowadza do płaczu, przy każdej próbie rozmowy dostaje szału, zakazuje czegoś i nawet nie jest w stanie uargumentować swoich żądań ( "nie bo nie" to żaden argument), dodatkowo wspomniałaś, że jest agresywny gdy coś nie idzie po jego myśli więc problem nie dotyczy tych nieszczęsnych papierosów ( to tylko kwestia czasu, kiedy znajdzie sie coś nowego). To szantażysta i furiat, z takimi ludźmi nie nalezy szukać kompromisów, czy czegokolwiek tłumaczyć, takich ludzi należy omijac z daleka ( i nie ma najmniejszego znaczenia to, że poza tym jest kochany i miły- można mieć 1000 zalet i jedną wadę przy której wszystkie pozytywy bledną) aniapepe, ty już chyba sama widzisz, że ten zwiazek nie wpływa na Ciebie pozytywnie Cytat:
![]() PS: I nie mogłam tego podarować- jaja sobie facet robi czy co? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nadal uwazam ze latwiej oduczyc sie palenia (choc wiem ze to choleeernie musi byc trudne) niz zaakceptowac kogos kto pali ( w moim przypadku wrecz niemozliwe) i mimo swojego wieku ( a nastolatką juz nie jestem) to kiedy mama wysyla mnie po papierosy kupuje jej czekolade ![]()
![]() |
![]() |
#57 |
Raczkowanie
|
Ja rozumiem ze niektorzy nie sa w stanie zaakceptowac palenia. Ale to nie zmienia faktu, ze zachowanie tego chlopaka jest niedopuszczalne.
Btw, tu juz dawno przestalo chodzic o to ze dziewczyna pali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Rozeznanie
|
kamila2006, jezeli tak bardzo pzreszkadza Ci palenie u faceta to po prostu sie z takim nie wiaz. prosta sprawa i po problemie.
nie rozumiem dlaczego ludzie lubia sobie stwarzac sami problemy. a kwestia palenia lub nie jest chyba drugorzedna. zachowanie chlopaka autorki jest wielce zastanawiajace i zle rokujace na przyszlosc. amen.
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
zatem z takowymi sie nie wiaze moj TŻ jest niepalący baaa znaczaca wiekszosc jego rodziny jest niepaląca. co do zachowania pisalam ze jest to inna sprawa znaczenie wazniejsza od palenia. agresji i ponizania rowniez nie powinno sie akceptowac, ale tu dziwi mnie ze autorka w ogole na takie cos pozwala i/ lub sie godzi
![]() |
#60 |
Zadomowienie
|
Dobra, odrzucmy dziewczyny na chwile fakt popalania papiersow przez autorke...
Czy nie uwazacie, ze mimo wszystko, cos z chlopakiem jest nie tak? Wywalanie zawartosci torebki, rzucanie na łóżko, szarpanie, dzikie awantury. Nie usprawiedliwiajcie takiego zachowania. Autorko watku, Twoj TZ, mimo ze widzial takie zachowanie ojca, nie powinien tak robić. TO NIE JEST NORMALNE. Co bedzie robil za 10 lat? Zastanowilas sie co by zrobil gdybys np. zdradzila go po pijanemu? Zastanowilas się co by zrobił gdybyś coś większego "przeskrobała"? Nie chcialabym wiedzieć, jak by zareagował, skoro o glupiego papierosa potrafi Cie szarpac i rzucać na łóżko.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:02.