Własny biznes, działalność gospodarcza - pomysły, dotacje, porady etc. - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-15, 13:35   #31
jenn
Rozeznanie

GG do jenn
Dot.: Znowu się nie udało :( a moze by tak własna firma..?

Rossi, wszystko zaczyna sie od malych krokow w kierunku realizacji marzen, od pomyslow i planow. Najwazniejsze, zeby "kombinowac" i nie siedziec bezczynnie. Jesli jestes osoba przedsiebiorcza i jestes gotowa wlozyc w swoj biznes mnostwo energii to na pewno ci sie uda. Glowa do gory i powodzenia!
jenn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-15, 13:39   #32
Akane
Zakorzenienie

Dot.: Znowu się nie udało :( a moze by tak własna firma..?

Cytat:
Napisane przez sitc
No nie mów że jedna osoba nie poradzi sobie z prowadzeniem sklepu z ubraniami, bo umrę ze śmiechu
Jeśli będzie to mały sklepik, to poradzi sobie śpiewająco. Gorzej, jak będzie to większy sklep, na dodatek gęsto uczęszczany. Naprawdę przypilnowanie ludzi to nie jest bułka z masłem, już o obsłudze na poziomie wszystkich zainteresowanych nie wspomnę.
Akane jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 09:09   #33
aga_gusia
Raczkowanie

własna działalność

Witam serdecznie!!
Pisze do Was, poniewaz mam pewnien problem i mysle, ze mi dziewczyny pomożecie. Jestem absolwentka szkoly sredniej i chciałabym otworzyc u siebie w miescie wlasna dzialalnosc gospodarcza a konkretnie sklep z odzieża. Jak sie zalatwia wszystkie formalnosci to wiem bo uczylam sie tego w szkole. Chciałabym sie tylko dowiedziec czy w Urzedzie Pracy istanieja jakies kredyty dla absolwentow. Slyszalam ze sa takie unijne, polega to na tym ze jesli w ciagu roku firma nie splantuje to nie musisz splacac kredytu. Czy ktoras z was ma swoja dzialalnosc i napisalaby mi co nie co na ten temat??!
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
aga_gusia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-10-27, 17:54   #34
Julita21
BAN stały

GG do Julita21
Dot.: własna działalność

witaj,
szczerze mowiac nic nieslyszalam o takim kredycie ale to dosyc interesujace bo sama myslalam o czyms takich, jesli jednak chodzi o pomoc fonansowa ze strony Panstwa to jest cos takiego ze jezeli bedziesz na zasilku dla bezrobotnych przedstawisz dosc dobry biznes plan to masz szase uzyskac dotacje w wysokosci 10.000 zl bezwrotny, warunek jest jedynie taki ze mosisz swoja dzialalnosc prowadzic conajmniej rok.
Julita21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 13:23   #35
marlena 100
Raczkowanie

i taz istniej kredyt w urzedzie pracy na 30 tys w tym ze jesli regularnie spłacasz to połowe umarzaja podobno!!
marlena 100 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-11, 22:24   #36
Kalamea
Fascynatka ♥

ja też myślałam o założeniu własnej działalności, zasięgałam nawet na ten teamt porad i wiadomości, a właściwie to wszystko przypadkiem wpadało mi w ręce i dlatego zaczęłam się nad tym zastanawiać, bo w efekcie sporo na ten temat wiem ale jednocześnie nie wystarczająco dużo, aby smiało zaryzykować. ta unijna dotacja polega własnie na tym, że dostajesz kasę, zwykle około 10-12 tys i musisz wydać wszystko na wyposażenie sklepu, czy zakładu, nie możesz nic zostawić na przyszłość, musisz sie ze wszystkiego rozliczyć. a później przez rok spłacać ZUS, wystarczy, ze to zrobisz (nie licząc oczywiście innych opłat, np. za lokal, towar). niedawno weszla ustawa, ze dla mlodych przedsiebiorcow rozpoczynajacych dzialanosc gospodarczą wysokość ZUSu jest ograniczona i wynosi około, z tego co pamietam 254 zl miesiecznie, przez chyba 2 lata. od razu mowie, ze nie jestem pewna liczb, bo dosc dawno je poznawalam i moglam cos pokrecic, ale warunki nie sa zle i jesli masz dobry pomysl na biznes, to chyba warto zaryzykowac trzeba tylko ulozyc dobry biznes-plan, przedstawic go i czekac na przyznanie pożyczki. powodzenia
Kalamea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-12, 07:38   #37
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Pytanie nie jest ogłoszeniem, więc przenoszę na Plotkowe
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-13, 00:33   #38
Kalamea
Fascynatka ♥

i jak tam, planujesz cos?
Kalamea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 08:51   #39
blo
Raczkowanie

Poczatek roku to najlepszy moment na zaciagniece takiego kredytu ponieważ wówczas urzedy pracy dysponuja funduszami i jest tak jak powiedziala kalamela Ok 12 tysiecy bezzwrotnie -warunek rok prowadzic dzialalnośc pieniązki mozna rowniez przeznaczyc na oplacenie czynszu za miejsce dzialalności nawet za rok a coo;-P Jednak jezeli chce sie skorzystac ze zmniejszonej opłaty za ZUS nalezy prowadzić dzialalność 2 lata ale i tak warto dla odważnych
Pozdrawiam
blo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-11-15, 11:03   #40
gosiula
Rozeznanie

GG do gosiula

jesli chodzi o fundusze unijne to istnieje dzialnie 2.5 w ZPORR ,najlepiej zasiegnij infromacji w regionalnej agencji rozwoju regionalnego.
Polega to na tym ,że najpierw odbywasz szkolenie , po nim zakładasz firme i wtedy możesz otrzymać 700 z l co miesiąc przez 6 m-cy i dotację do 5000 euro stanowiąca 75 % poniesionych wydatków.
gosiula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-01, 17:28   #41
balbinka27
Raczkowanie

GG do balbinka27
Post własny biznes

witam ponownie i to bardzo serdecznie. Mam problem mianowicie chciałabym otworzyć swój sklep ale nie mam na tyle gotówki czy ktoś orientuje się jak wygląda sprawa z dotacjami z UE? albo w jaki inny sposób mogę zdobyć środki na ten biznesik? Batrdzo proszę pomóżcie mi
balbinka27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-02-01, 17:44   #42
Naja84
Rozeznanie

Dot.: własny biznes

Może PUP - dotacja / pożyczka ??? Znajomy starał się i otrzymał chyba jako pożyczke czy coś takiego ...
Pozdrawiam

[*]
Naja84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-01, 17:50   #43
tootsie
Zakorzenienie

z tego co wiem to bodajże z urzędu pracy mozna otrzymać 10 tyś bezzwrotnej pozyczki na rozpoczęcie własnego biznesu.Konkretów nie znam,wiem że trzeba im przedstawić dokładny biznesplan

tootsie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-01, 17:58   #44
kamuha
Zakorzenienie

GG do kamuha

Trzeba mieć dokładny biznesplan, żeby utrzymać z Unii 10tys. Najlepiej udaj się do Urzędu Miejskiego, tam powinni Ci wszystko powiedzieć na temat dotacji i wszystkich "niezbednych" papierach. Pozdrawiam
kamuha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-01, 18:30   #45
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Udaj się do Urzędu Miasta tam powinni udzielić Ci dokładnych informacji.
Z tego co mi wiadomo dofinansowują kwotą 12 tyś, musisz przdstawic szczegółowy biznesplan no i płacic przez pierwszy rok 200zł miesięcznie ZUS-u. Takie info otrzymałam od znajomego, który skorzystał z tej możliwości, szczegółów niestety nie znam, ale on jest super zadowolony.

Też mam zamiar się za to brać, otworzyc biuro tłumaczeń.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-02-01, 18:36   #46
balbinka27
Raczkowanie

GG do balbinka27

bardzo wam mocno dziękuje wiem juz od czego zacząć moje działania jesteście super jeszcze raz dziękuję
balbinka27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-02-01, 19:15   #47
mirynka
Wtajemniczenie

najwiecej mozna otrzymac 12 tys bezzwrotnej pozyczki, bezzwrotnej pod warunkiem ze firma bedzie funkcjonowala nie mniej niz 12 m-cy. trzeba isc do urzedu pracy, wziac formularz, wypelnic go tzn wpisac na co konkretnie chce sie pieniadze, ile i jaki ma sie wkad wlasny, przedewszystkim wpisac branze oraz najblizsze konkurencje. wazne w kolejnosci przyznawania dotacji jest to ze wieksza szanse maja ci ktorzy maja zamiar zainwestowac w branza ktorej nie ma zbyt duzo w ich miescie. na decyzje czeka sie okolo 30 dni, pozniej jak juz zostana pieniadze przyznane sa prowadzone krotkie szkolenia. po przelaniu pieniedzy na wasze konto macie okreslony czas na ich wydanie i dostarczenie faktur na co wydalo sie pieniadze. oczywiscie trzeba placic ZUS, teraz jest nowa ustawa z pomniejszonym zusem na nowych przedsiebiorstw to jest okolo 300 zl.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141

Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku.
/Antoine de Saint-Exupéry/
mirynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 12:34   #48
slonce00
Zadomowienie

Opłacalny biznes na rynku polskim !! Pomocy :)

Dziewczyny!!
Potrzebuję Waszej pomocy.Postanowiłam otworzyć jakiś własny biznesik i chciałam Was podpytac co według Was jest obecnie opłacalne na polskim rynku??Będę wdzięczna za Wasze odpowiedzi Pozdrawiam
slonce00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 12:36   #49
malkol13
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to malkol13
Dot.: Opłacalny biznes na rynku polskim !! Pomocy :)

hmm a to na poczatku nie powinnas spojrzec na czym sie znasz, co lubisz sama, jakiego typu ma to byc biznes- uslugowy?? sprawdz dokladnie jakie masz otoczenie konkurencyjne w plocku i okolicy. i dopiero wtedy jeszcze raz porzadnie sie zastanow...
malkol13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 12:40   #50
Moniquee
Zadomowienie

GG do Moniquee

myślę że otwierając własny biznesik powinnaś się raczej kierować tym co TY najlepiej potrafisz robić , bo co z tego jeśli bedzie np zapotrzebowanie na salon kosmetyczny jak ty nie masz o tym zielonego pojęcia??! lub np na zakład masarski jak nie masz bladego pojęcia o rozbiórce mięsa??
A wierz mi ze na początku bedzie bardzo ciężko i raczej niewielu młodych przedsiębiorców jest stać na zatrudnianie pracowników.

Zastanów się w czym jesteś najlepsza i co potrafisz dobrze robić - a pózniej dopiero rozglądaj się za mozliwością wcielenia tego we własny biznesik.
Stary 2006-04-04, 12:44   #51
paula78
Zakorzenienie

zarobic mozna na wszytskim najwazniejsze to wstrzelic sie w odpowiedni czas

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 13:01   #52
slonce00
Zadomowienie

Wiecie co ja mam taki pomysł...otóz w odleglości około 10 km od mojego miasta jest miejscowość nie typowa wieś ale coś większego. jest szkoła dużo dzieciaków...Pomyślałabym , że bardzo dobrze poszedł by mi tam biznes hehe papierniczy tzn wiadomo dzieciaki idą do szkoły trzeba zrobić wyprawke a tu jak znalazł tym bardziej, że nie ma tam takiego sklepiku. Wydaje mi się , że mogłoby się udać...artykuły papiernicze są przecież potrzebne w szkole do tego oczywiście mogę dołożyć jakies plecaki, kapcie, trampki jak myślicie wiem, że ze wszystkimi sprawami rachunkowymi dam sobie rade, bo nie dość, że ukończyłam liceum ekonomiczne to jeszcze studiuje zaocznie. Co do pracownika to nie muszę zatrudniać, bo mogę sama tam na początku posiedzieć ewentualnie moja mama która jest bezrobotna. A z czasem mogę wziąć do pomocy stażystkę, za którą nie ponoszę kosztów...Póki co to tyle z mojej strony
Stary 2006-04-04, 13:13   #53
malkol13
Zadomowienie

Send a message via Skype™ to malkol13

hmm... tylko wyprawek za czesto sie nie robi. chyba ze miejsce w ktorym ma byc ten sklep to twoj lokal. wtedy bym sprobwala odeszlyby mi koszty wynajmu
malkol13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 13:20   #54
paula78
Zakorzenienie

Musisz zrobic bardzo szczególowy biznes plan ,wyszczegolnic oplaty z alokal,oplaty zusy ,itp,placenie za towar.

pozatym sa 2 miesiace wakacji w szkolach,czy jest juz tam taki sklep.

po wyprawki wiekszos crodziców woli pojechac do miasta ,do amrketu i kupic w wielkich promocjach kg zeszytów ,itp rzeczy.

w twoim sklepiku szly by rzeczy nie hurtowe ale taki zapomniana linijka,itp czy da sie z tego wyżyc?

najwiekszy koszt to oplacenie rachunkow za lokal,i sprawy urzędowe.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 13:26   #55
slonce00
Zadomowienie

Niom takiego sklepu tam nie ma... Jeśli chodzi o to, że rodzice wolą jechać do miasta to też nie do końca się w tym zgodze, bo autobus w jedna strone kosztuje 8 zł w obie to juz 16, a jeszcze dzieci. Ludzie tez sobie przeliczają...Fakt, wyprawkę nie robi się codzinennie, ale wydaje mi się , że braki się uzupełnia...wiem wiem musze zrobic ten szczegółowy biznes plan...to dopiero zawrót głowy ehhh
Stary 2006-04-04, 15:14   #56
amethys
Raczkowanie

Mysle że to dobry pomysł tylko dziewczyny maja racje z tymi wakacjami a i warto zaznaczyc że potencjalny klient który kupi niejeden długopis tylko 10szt ma samochód i woli zabrać rodzine na spacer do jakiegoś centrum.Pomyśl o wstawieniu ksero do sklepiku i kilka plecaków i dupereli które lubia dzieciaki
Ja bym sie zastanowiła nad jakimś barem dla dzieciaków nap. barem mlecznym. Państwo dotuje bary mleczne w wysokości 40procent miesięcznie. Do tego drożdrzówka kanapka i stały klient. No ale w szkole jest przecierz stołówka i tu tez pojawia sie problem
Sama prowadze działalnośc gospodarcza ii wiem że to nie łatwy chleb mimo to zachęcam-
powodzenia!!!
Stary 2006-04-04, 16:40   #57
ANKA20
Wtajemniczenie

GG do ANKA20

Może lumpeks z prawdziwego zdarzenia? Moje miasto ma 75 tys. mieszkańców i lumpeksy powstają jak grzyby po deszczu (co oczywiście stanowi o złej kondycji mojego miasta :/) tak czy siak uważam, że lumpeks może być dobrym pomysłem.

arte infantil

R jak Remont
ANKA20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-04, 16:51   #58
Nati02
Zakorzenienie

Skoro Twoje miasteczko jest male to pomysl czego brakuje i co jest stale potrzebne. Spozywczy? Jesli jest daleko jakis to czemu nie. Fryzjerka? Jesli nie masz zdolnosci to odpada. Zrob rozeznanie w swojej miejscowosci.

Ja w niedalekiej przyszlosci mam zamiar otworzyc knajpke badz pizzerie bo brakuje u mnie takiej 'dobrej'.
Stary 2006-11-02, 06:46   #59
jotemka
BAN stały

opłaca się import z Chin
jotemka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-02, 07:23   #60
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Import czego? Zeszytów? TTenisówek? Taniej siły roboczej...? Może rozwiń myśl?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości