Samolubne geny - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-02-03, 15:41   #31
helenska
Raczkowanie

Dot.: Samolubne geny

Cytat:
Napisane przez Hija Pokaż wiadomość
Nie rozum i inteligencja nam narzucają monogamie, a społeczeństwo
Jakbyś się urodziła w innej kulturze to co innego było by dla Ciebie normalne. A geny mimo wszystko mamy te same.

"W końcu lat czterdziestych XX wieku przebadał on [George Murdocha] historię 238 kultur cywilizacyjnych na całym świecie. Tylko dla 43 z nich monogamia była społecznie preferowanym wzorcem struktury rodziny" J.L. Wiśniewski
sytuacja kobiety w relacjach z mężczyzna przez wieki była determinowana zależnością materialną
od kiedy pozycja społeczno-materialna kobiety się poprawiła, ma własne środki na zapewnienie bytu nie musi szukać sobie protektora w postaci mężczyzny. Poligamia też miała swoje uzasadnienia społeczne: 1. nadwyżka kobiet ( mężczyźni ginęli w walkach, polowaniach etc - nawet teraz umieralność dorastających chłopców jest znacznie wyższa niż dziewczynek)
2. zależność materialno- społeczna kobiety

To nie o geny tu chodzi, a o możliwość decydowania o sobie i przypisaną społecznie autonomię
helenska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 15:47   #32
martynka89
Zakorzenienie

Cytat:
Masz minimalne pojęcie o życiu psów? Nie mówię absolutnie o psach w domu, bo dla zwierząt trzymanie ich w pojedynkę kiedy są to zwierzęta stadne to katastrofa. Ale u psów czy wilków żyjących na wolności istnieje coś takiego jak hierarchia. I gwarantuje Ci, że nigdy pies nie zagryzł by psa z tego samego stada, chyba, że mówimy o walkach właśnie o hierarchię w stadzie.
Zresztą mamy teraz różne rasy, były psy hodowane do walk psów i wiadomo, że takie są agresywniejsze. Mamy teraz bardzo dużo mieszanek, różnych ras co absolutnie nie jest związane z tym co miało by miejsce gdyby taki pies żył na wolności w stadzie. Tak jak żyją ludzie teraz.
Psa podalam tylko jako przyklad zwierzecia nie wnikajac w hierarchie, rasy i zycie na wolnosci. Rownie dobrze moglam uzyc kazdego innego gatunku zwierzat i nie chodzi mi o to ze zwierzeta sa glupie bo wiem ze nie sa ale jezeli chodzi o pewne zachowania to czlowiek sie od zwierzat powinien roznic. Niejednokrotnie widzialam jak samiec usiluje zaplodnic samice ktora przed nim ucieka a on ja itak dopada-kary za to nie ponosi. Chcialabys zeby u ludzi gwalty byly dozwolone? Chcialabys zeby facet bral Cie sila? A pozniej wytlumaczylabys to sobie tak ze "ludzie to zwierzeta" i tak musialo sie stac?

Cytat:
To nam, ludziom się wydaje, ze myśmy lepsi, bo tak, a tak wcale nie ma.
Nie uwazam ze ludzie sa lepsi. Poprostu czlowiek moze zapanowac nad popendami i powinien sie tego trzymac.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 15:47   #33
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:

Tak, to ten sam Wiśniewski od Samotności w sieci, tylko, że napisał ciut więcej książek niż samą Samotność. I jest naukowcem, genetykiem na pewno, chemikiem jakimś chyba też i Informatykiem. Kij go tam wie ;P

Czyżby oburzenie dziewczyn wynikało z tego, że próbuję oczernić ich misiów i powiedzieć, że są be? Dla mnie te informacje są bardzo ciekawe i z chęcią się wymienię nimi z innymi dziewczynami. Czasem lepiej wiedzieć w którym miejscu statystycznie wypada kryzys, bo hormon zakochania kończy się produkować, można wtedy jakoś fajnie zadziałać. Jak ktoś w to nie wierzy, że geny, że ich miś przecież nie zdradza, ja nikogo przeca do czytania tych książek nie namawiam, tylko dlaczego dziewczyny negują nauką popartą badaniami tylko dlatego, że ich facet nie zdradza...
Wiem ze napisal wiecej ksiazek i na pewno nie jest genetykiem.
Nie mam nic przeciwko ciekawej dyskusji, ale opierajmy sie na badaniach i publikacjach naukowych, a nie na literaturze pseudo- popularno-naukowej.
W dzisiejszych czasach kazdy moze sobie napisac i wydac ksiazke- to nie znaczy ze ma racje.
lorelei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 16:10   #34
Hija
Raczkowanie

Przepraszam, faktycznie z genetyką nie ma dużo wspólnego, ale książka jest po prostu przystępnie napisana z humorem i zawsze są podane źródła faktów. Ja mu tak wierze
Hija jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 16:30   #35
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Że nie doceniasz swojej jaszczurki

Tak, to ten sam Wiśniewski od Samotności w sieci, tylko, że napisał ciut więcej książek niż samą Samotność. I jest naukowcem, genetykiem na pewno, chemikiem jakimś chyba też i Informatykiem. Kij go tam wie ;P

Czyżby oburzenie dziewczyn wynikało z tego, że próbuję oczernić ich misiów i powiedzieć, że są be? Dla mnie te informacje są bardzo ciekawe i z chęcią się wymienię nimi z innymi dziewczynami. Czasem lepiej wiedzieć w którym miejscu statystycznie wypada kryzys, bo hormon zakochania kończy się produkować, można wtedy jakoś fajnie zadziałać. Jak ktoś w to nie wierzy, że geny, że ich miś przecież nie zdradza, ja nikogo przeca do czytania tych książek nie namawiam, tylko dlaczego dziewczyny negują nauką popartą badaniami tylko dlatego, że ich facet nie zdradza...
No to skoro już masz tutaj tylu nie zdradzających "misiów", to znaczy, że ta teoria nie jest bezbłędna

Cytat:
Napisane przez helenska Pokaż wiadomość
Hmmm. Współczesna nauka postrzega to inaczej....

Zacznę od tego, że przyjmuje się, że rozwojem świata organizmów żywych- w tym i ludzi- rządzi dostosowanie. Adaptacja do zmieniających się warunków jest centralnym elementem ewolucji, gen to podstawa doboru. Geny zgodnie z koncepcją socjobiologów i psychologów ewolucyjnych - dążą do maksymalizacji szans na przetrwania.

Zatem w interesie genów będzie nie tyle stworzenie jak największej liczby swoich kopii ( czyli zapłodnienie ilu sie tylko da liczby kobiet), ale maksymalizacja szans przeżycia kilku kopii.
<b> Zatem logika ewolucji stawia na jakość , a nie ilość. </b>
Innymi słowy bardziej opłaca się mieć 2 dzieci zdrowych i nakarmionych, niż 15 niezadbanych, z małymi szansami na przeżycie.

Dlatego tłumaczenie rozwiązłości mężczyzn logiką ewolucji jest błędem. Przecież żeby zoptymalizować szanse przeżycia potomstwa muszą mu zapewnić byt materialny i rozwój psychosołeczny, a zatem partycypować nie tylko w kosztach wychowania, ale i wspierać rozwój potomstwa.

Dochodzi jeszcze kwestia pewności ojcostwa.
Zresztą działa tu matematycznie dowiedzione prawo: Altruizm odwzajemniony:
Nie będę zdradzał partnerki i robił dzieci na boku, bo istnieje wtedy prawdopodobieństwo, że i moja partnerka urodzi dziecko, które nie będzie miało moich genów.

Mądra ewolucyjnie kobieta będzie szukała partnera, który zapewni stabilność i opiekę nad potomstwem.

ale nie przesadzajmy z wpływem ewolucji na nasze życie. Człowiek to istota społeczna i myśląca, a nie maszyna rozrodcza na usługach genów.

mądra wypowiedź

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 16:58   #36
nice6irl
Zakorzenienie

Cytat:
Że nie doceniasz swojej jaszczurki
Doceniam ją bardzo, napewno bardziej niż ktoś kto nie ma do czynienia z terrarystyką wcale.

Ale pytam poważnie - cóż z tego wszystkiego, co tutaj zacytowałaś?

Cytat:
Mój facet mnie zdradził, sporo osób z wizażu o tym wie, nigdy tego nie kryłam, ale chyba w najmniejszym stopniu miały na to wpływ geny, a tylko jego idiotyczna próba dowartościowania się.

A twój cię zdradza czy może nie?
Jak sądzisz po tym wszystkim, co tu przytoczyłaś? No i jaka jest twoja osobista opinia?
Stary 2009-02-03, 17:24   #37
Hija
Raczkowanie

Mam nadzieje, że mój facet mnie nie zdradza. Nie wiem czy jakby zdradzał to czy bym się o tym dowiedziała. Bo nie zawsze dziewczyny wiedzą.
Moja osobista opinia? Uważam, że coś w tym jest. Znaczy w genach. Że one jakoś nas uwarunkowują. Nie znaczy to oczywiście, że każdy facet będzie zdradzał. Bo na pewno na zdradę nie wpływają tylko geny, ale myślę, że mogą mieć na to jakiś wpływ.
Za to na pewno uważam, że my, ludzie jesteśmy zwierzętami. Oczywiście wpływa na nas chociaż wspomniane już tutaj chyba wychowanie etyczne, prawo i zapewne jeszcze dużo więcej.
Ale uważam, że te informacje biologiczne są ciekawe i warto o nich wiedzieć. Zakładając, że np około rok po zaczęciu związku "zdychają w brzuchu wszystkie motyle" warto jakoś wtedy zadziałać żeby jednak związek trwał dalej. Uważam, że warto mieć świadomość tych spraw. Dlatego liczę, że podrzuci ktoś coś ciekawego do przeczytania.
Stary 2009-02-03, 17:26   #38
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieje, że mój facet mnie nie zdradza. Nie wiem czy jakby zdradzał to czy bym się o tym dowiedziała. Bo nie zawsze dziewczyny wiedzą.
Moja osobista opinia? Uważam, że coś w tym jest. Znaczy w genach. Że one jakoś nas uwarunkowują. Nie znaczy to oczywiście, że każdy facet będzie zdradzał. Bo na pewno na zdradę nie wpływają tylko geny, ale myślę, że mogą mieć na to jakiś wpływ.
Za to na pewno uważam, że my, ludzie jesteśmy zwierzętami. Oczywiście wpływa na nas chociaż wspomniane już tutaj chyba wychowanie etyczne, prawo i zapewne jeszcze dużo więcej.
Ale uważam, że te informacje biologiczne są ciekawe i warto o nich wiedzieć. Zakładając, że np około rok po zaczęciu związku "zdychają w brzuchu wszystkie motyle" warto jakoś wtedy zadziałać żeby jednak związek trwał dalej. Uważam, że warto mieć świadomość tych spraw. Dlatego liczę, że podrzuci ktoś coś ciekawego do przeczytania.
Aha.
To ciekawe, co kobiety mają w genach?
Pewnie to, żeby przy garach stały, prały i sprzątały
Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 17:28   #39
helenska
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość

mądra wypowiedź
Dzięki jakiś czas temu dużo czytałam na ten temat
helenska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 17:48   #40
bura kocurka
Zakorzenienie

Cytat:
Ej...u mnie żadne motyle jeszcze nie zdechły, a u mojego faceta tym bardziej (szybciej bym się tego u siebie spodziewała )
A ja myślę, że tendencja do zdrady głównie zależy od charakteru (który oczywiście genetycznie też jest poniekąd determinowany, ale nie w tym rzecz ) Są faceci, którzy zdradzają i są tacy, którzy tego nie robią. Są tacy, którzy to zrobili i będą robić, ale też tacy, którzy drugi raz błędu nie będą chcieli popełniać. A czy z kobietami też tak nie jest? Oczywiście, że jest! I tak samo nie każda kobieta - mimo, że ma to "genetycznie zaprogramowane" dąży wyłącznie do macierzyństwa, pragnie tylko dzieci i będzie świetną matką, bo zwierzętom przecież tylko o to chodzi, prawda? Tylko z ludźmi tak nie jest...dlatego nie sądzę, żeby to było dobre, tak wszystko podciągać pod biologię, instynkty i genetykę.

bura kocurka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 20:30   #41
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bura kocurka Pokaż wiadomość
Ej...u mnie żadne motyle jeszcze nie zdechły, a u mojego faceta tym bardziej (szybciej bym się tego u siebie spodziewała )
A ja myślę, że tendencja do zdrady głównie zależy od charakteru (który oczywiście genetycznie też jest poniekąd determinowany, ale nie w tym rzecz ) Są faceci, którzy zdradzają i są tacy, którzy tego nie robią. Są tacy, którzy to zrobili i będą robić, ale też tacy, którzy drugi raz błędu nie będą chcieli popełniać. A czy z kobietami też tak nie jest? Oczywiście, że jest! I tak samo nie każda kobieta - mimo, że ma to "genetycznie zaprogramowane" dąży wyłącznie do macierzyństwa, pragnie tylko dzieci i będzie świetną matką, bo zwierzętom przecież tylko o to chodzi, prawda? Tylko z ludźmi tak nie jest...dlatego nie sądzę, żeby to było dobre, tak wszystko podciągać pod biologię, instynkty i genetykę.
Dobrze mówisz
Owszem, my pod niektórymi aspektami jesteśmy gorsi od zwierząt, ale bez przesady..
Tak a propos:
"Są kobiety, które nie lubią zadawać cierpień kilku mężczyznom jednocześnie i wolą zajmować się jednym: to kobiety wierne" (Albert Camus)

Deede jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 20:42   #42
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Mam nadzieje, że mój facet mnie nie zdradza.
Znaczy, ma wybrakowane geny?

Cytat:
Ale uważam, że te informacje biologiczne są ciekawe i warto o nich wiedzieć. Zakładając, że np około rok po zaczęciu związku "zdychają w brzuchu wszystkie motyle" warto jakoś wtedy zadziałać żeby jednak związek trwał dalej. Uważam, że warto mieć świadomość tych spraw.
Faktycznie, bardzo odkrywcze. Aż dziw, ze swiat obywał sie bez tej wiedzy do tej pory i ze wszystkie związki nie rozpadały się po ok. roku trwania.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-02-03, 20:57   #43
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Znaczy, ma wybrakowane geny?

Faktycznie, bardzo odkrywcze. Aż dziw, ze swiat obywał sie bez tej wiedzy do tej pory i ze wszystkie związki nie rozpadały się po ok. roku trwania.
Może niektórzy wolniej przetrawiają te motyle, ja tam nie wiem.. Tak miłosna obstrukcja..

Stary 2009-02-03, 21:06   #44
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Deede Pokaż wiadomość
Może niektórzy wolniej przetrawiają te motyle, ja tam nie wiem.. Tak miłosna obstrukcja..
A ci którym szybciej znikają motylki to co? Mają miłosną sra... przepraszam, rozwolnienie?

Stary 2009-02-03, 21:10   #45
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
A ci którym szybciej znikają motylki to co? Mają miłosną sra... przepraszam, rozwolnienie?
Szybsze przyswajanie.. Co wartościowe - zostanie, a co szkodliwe - won! Niektórzy faceci ("facetki" tyż..) to przelatują z lotem błyskawicy, takie mam wrażenie, i tylko jedno po nich zostaje: smród..

Stary 2009-02-03, 21:13   #46
Luba
Zakorzenienie

Popatrz, jak daleko można pociągnąć metaforę

Stary 2009-02-03, 21:16   #47
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Deede, Luba ale dajecie . Milosne niestrawnosci .
Stary 2009-02-03, 21:17   #48
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Popatrz, jak daleko można pociągnąć metaforę
Dalej nie ciągnę, bo się robi niesmacznie.. Ale coś w tym jest - "przez żołądek do serca". Pokaż mi swój stolec, a powiem ci, z kim jesteś.. Nie, dobra, to już jest żart kloaczny..

Stary 2009-02-03, 21:23   #49
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Ale coś w tym jest - "przez żołądek do serca". Pokaż mi swój stolec, a powiem ci, z kim jesteś..
Raczej "pokaz mi swój stolec" a powiem ci na jakim etapie miłosci jesteś Widzę tu duże pole do popisu dla "wrózek". Teraz już nie reke tzreba będzie u wróżki pokazać

Dobra, koniec. Bo mię sie jeszcze coś przysni

Stary 2009-02-03, 21:31   #50
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Raczej "pokaz mi swój stolec" a powiem ci na jakim etapie miłosci jesteś Widzę tu duże pole do popisu dla "wrózek". Teraz już nie reke tzreba będzie u wróżki pokazać

Dobra, koniec. Bo mię sie jeszcze coś przysni
Za taką wróżbę to brałabym 5-krotną stawkę.. Eeej, ty, no złoty (złoty jak złoty..) interes! Patrz, jak człowiek ma łeb do interesów, to i na byle gównie zarobi..

Stary 2009-02-03, 21:51   #51
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Za taką wróżbę to brałabym 5-krotną stawkę.. Eeej, ty, no złoty (złoty jak złoty..) interes! Patrz, jak człowiek ma łeb do interesów, to i na byle gównie zarobi..
ZAWSZE za wróżbe należy brac 5krotną stawkę Wiesz jak to jets, jak coś drogie to ludzie sie w kolejke ustawia, a za darmo chocbyś prawde wrózyła, to i tak nikt od Ciebie wrózby nie weźmie.
A taką wróżbę, to trzeba jeszcze rozreklamowac, ze najnowszy hit, że wróżka po kupce ukochanego powie kobiecie, czy on ja zdradza Już sobie wyobrażam te podchody, żeby zdobyc kawałek g... z kibelka
Nieeeeeeeeee

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-02-04 o 07:51
Stary 2009-02-03, 22:23   #52
Hija
Raczkowanie

Cytat:
W sumie szkoda, że wizażanki jak nie mają nic mądrego do powiedzenia to muszą gadać takie głupoty. Czasami lepiej zamilknąć.

To z innej ksiązki "Płeć mózgu" chyba. Ja nie czytałam, ale koleżanka mi mówiła (pozdrawiam jak to czyta :P). Że jak mamy jakiś problem to w zależności od płci inaczej podchodzimy do ich rozwiązania.
Jeśli prosimy mężczyznę o radę przedstawiając mu swój problem, on poda nam gotowe rozwiązanie problemu. Kobieta natomiast przedstawi nam swoje podobne doświadczenie, nie podając raczej rozwiązania.
I widać to idealnie na Intymnym.
Większość odpowiedzi na wątek z problemem to RADA + A U MNIE W ZWIĄZKU TO..., czasem sama RADA, a czesem same doświadczenie jakiejś użytkowniczki.
Stary 2009-02-04, 07:54   #53
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Czasami lepiej zamilknąć.
Własnie. Z tym się zgadzam co do słóweczka.
A mnie koleżanka mówiła, że jej mąż czytał, że kobiety to do swoich własnych rad nie potrafią sie stosować. Co idealnie widac w tym wątku

Stary 2009-02-04, 09:29   #54
Hija
Raczkowanie

Ale jeśli zauważyłaś jest to wątek na konkretny temat, taki, a nie inny. I tak się składa, że moje wypowiedzi są związane z tematem, a Twoje ani nie związane, a do tego mamroczesz bez sensu.
Tak to bywa, że ktoś założył na Intymnym poważniejszy temat, wymagający określonej wiedzy z jakiejś dziedziny. I tu chyba był błąd, trza było go zakładać na innym podforum, albo najlepiej forum.
Bo widać, że wizażanki na inne tematy oprócz szczęśliwo- kryzysowo- misiaczkowatych rozmawiać nie potrafią.
Ale w "Dlaczego mężczyźni kochają zołzy" to się zaczytują... Żeby nie było, też przeczytałam.
Stary 2009-02-04, 09:48   #55
Luba
Zakorzenienie

Poważny temat?
Wiedzą, to z tego co widziałam, wykazała się tylko helenska. Reszta to pseudo wiedzowy bełkot, niczym nie poparty. A nie, przepraszam, poparty także pseudo naukowymi ksiązkami.

Zapraszam do dalszej dyskusji. Z pewnością nie wiem o wielu odkryciach naukowych na miarę naukowych Coelho

ale juz beze mnie. Jednak (ewentualne) wypowiedzi helenskiej przeczytam z przyjemnoscią

Edytowane przez Luba
Czas edycji: 2009-02-04 o 09:50
Stary 2009-02-04, 11:26   #56
lorelei
Zadomowienie

GG do lorelei

Cytat:
Poważny temat?
Wiedzą, to z tego co widziałam, wykazała się tylko helenska. Reszta to pseudo wiedzowy bełkot, niczym nie poparty. A nie, przepraszam, poparty także pseudo naukowymi ksiązkami.
Bez przesady. Ja swoja wypowiedz oparlam miedzy innymi na wiadomosciach ze studiow. Inne dziewczyny tez ciekawie pisaly i widac ze wiedza o czym mowia.
Nie podzielam zachwytow nad ksiazka Wisniewskiego, ale przynajmniej Hija stara sie cos wniesc do watku.
To w koncu Wizaz a nie obrona doktorska .
Stary 2009-02-04, 11:39   #57
Deede
Zakorzenienie

Cytat:
Poważny temat?

Zapraszam do dalszej dyskusji. Z pewnością nie wiem o wielu odkryciach naukowych na miarę naukowych Coelho

ale juz beze mnie. Jednak (ewentualne) wypowiedzi helenskiej przeczytam z przyjemnoscią
Luba, to ty kobieta czy nie-kobieta jesteś, bo się ze standardów wyłamujesz..?
A tak serio - dla mnie p. Wiśniewski autorytetem ad. związków nie jestem, przykro mi bardzo. A różne tezy i teorie naukowe są tylko tym, czym są - teoriami. Wszystko można udowodnić. Swoją drogą - nie widzicie, że ludzie wyłąmują się z powszechnie rozumianego ewolucjonizmu etc? Geny, bilogia itd. to nie wszytsko. (I dziwnym trafem to mężczyźni wynajdują takie rewealcyjne teorie o "genach zdrady" niemalże ). Kurcze, wiem, czego od faceta oczekuję i tego wyamagam. Jak się pusci, to będzie mógł się tłumaczyć genami, bilogią i czym tylko chce. Skoro mnie nie ciągnie, żeby zorganizować sobie przyszłego tatusia w typie macho, a potem jakiegoś poświęcającegoi się frajera, który mnie i dziecko utrzyma (i nie ja jedna tak nie mam), to znaczy, że w tych teoriach są jakieś luki. Delikatnie mówiąc..
Hija, nie denerwuj się..

Stary 2009-02-06, 15:34   #58
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Vilqa Pokaż wiadomość
Trochę nie w temacie, ale ... Tak z DUMĄ chcę napisać, że JESTEM ZWIERZĘCIEM. Mam nadzieję, że nikt o mnie nigdy nie powie/napisze per "człowiek", bo jest to jedyna znana mi istota, która kradnie, zabija, kłamie dla pieniędzy, władzy i własnej przyjemności
Nie znasz? W takim razie polecam oparcowania dotyczące szympansów. Zachowania społeczne może bardziej prymitywne i mnie rozbudowane niz u ludzi, ale wystepuje:
- prostytucja (sex za uzyskanie korzysci)
- morderstwo wspołplemieńca
- kradzież
- oszustwa

Teorii samolubnego genu nie sformułował Wiśniewski, tylko słynny antyteista Dawkns, znany jako sól w oku wszystkich zorganizowanych kościołów świata
Samolubne geny mają swój odpowiednik mentalny - memy. Są to pewne abstrakcyjne pojęcia oddziaływujące silnie na kulturę, które "chcą się" rozprzestrzeniać (inaczej - mozg człowieka jest na nie mało odporny). Do największych i najbardziej "zaraźliwych" memów zalicza sie koncepcje religijne.

Oczywiscie teorie ewolucyjne są o wiele bardziej skomplikowane niż przytoczony tu przykład lubieznego samca szastającego spermą na prawo i lewo. Teoria opisuje również poświęcenie się danego osobnika dla większej grupy spolecznej (co tłumaczy celibat osób religijnych) czy przejawy altruizmu, ktore z uproszczonej wersji nie powinny miec miejsca.

Jednakze odcinanie sie od naszego dziedzictwa ewolucyjnego uwazam za blad, pomimo naszego wielkiego mozgu. Niestety, w wiekszosci przypadkow dzialanie tego mozgu sprowadza sie do tego z kim by tu ten tego...

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2009-02-06 o 15:44
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości