![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Co Was wkurza w allegro?
Cytat:
ale pretensje to nie do mnie prosze...takie mamy prawo (art. 115 §2 kodeksu karnego).... ![]()
![]() |
![]() |
#32 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Historii na temat Allegro mogłabym wypisać na pęczki, ale że śpiąca jestem wspomnę jedynie o czymś, po czym ostatnio prawie szczękę z podłogi zbierałam
![]()
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
ja nie kupuje duzo, nigdy niczego nie sprzedalam. ogolnie lubie allegro. co mnie denerwuje? najbardziej baaaaaardzo zawyżone koszty wysyłki (chociaż, chwala Bogu, nie wszyscy zawyżają) i opieszaloscniektorych sprzedawcow z wysylaniem paczki, ale ogolnie mam dobre doswiadczenia - wiekszosc rzeczy dociera szybko i kontakt ze sprzedawca jest bezproblemowy.
![]() |
#35 |
Raczkowanie
|
hm.. no wiecie... co do kosztów przesyłki to sprawa względna... bo owszem, wysłanie długopisu kopertą bąbelkową nie kosztuje 12 zł, a wysłanie np. wysku twardego, który trochę waży już może tyle kosztować... a paczka wcale nieduża.
Dlatego uważam,że w allegro powinna być obowiązkowa opcja wpisywania WAGI przedmiotu, bo od tego zależy cena... przeciez za malutką paczuszkę z dwoma ciężarkami na siłownię po 1 kg każdy zapłacimy o niebo więcej niż za 2 razy większą paczkę ze spodniami np. Ja osobiście póki co tylko tracę na przesyłce... zawsze muszę dołożyć ok. 2 zł od siebie więcej.
![]() |
![]() |
#36 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
teksty allegro o ochronie użytkowników i centrum sporów to bujdy na resorach.
Obsługa klienta też kuleje - wysyłanie maili-automatów to standard. W głębokim poważaniu mają swoich klientów. Historii o bezprawnym zawieszaniu konta jest na pęczki. Jedyna rada jak Cię ktoś oszuka od allegro to iść na policję - a policja wiadomo, niska szkodliwość społeczna i spuści z wodą taką sprawę. A najbardziej mnie wkurza, że ludzie boją się wystawiać negatywów. Ja wystawiam jak ktoś zasługuje bo jeśli odda mi negatywem to i tak jeśli ktoś myśli to przeczyta komentarze i wyciągnie wnioski. I te podróby... allegro nie reaguje bo jest z tego kasa, a jak jest kasa to jest dobrze Bo dla nich tylko kasa sie liczy, smutne, ale prawdziwe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Wtajemniczenie
|
ooo tak dokładnie.
sama miałam taką sytuację. zamówiłam telefon który nawet w połowie nie zgadzał się z opisem, był porysowany itd... za mojego negatywa dostałam negatywa w odwecie. chyba za to, że ośmieliłam się wymagać tego za co zapłaciłam ![]()
![]() |
#39 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja naprawdę nie oczekuję, że mi ktoś będzie do kosztów wysyłki dokładał. Jeśli jednak w opisie aukcji jest, że płaci się za paczkę, a dostaje się w kopercie (wysłane jako list polecony) coś co nie waży więcej niż pół kg (w skrajnych przypadkach, najczęściej jest to dużo mniej), to chyba coś jest nie tak.
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Ja z allegro miałam w zasadzie tylko 3 sytuacje takie może nie jakieś straszne, ale opiszę:
1. Mój kumpel chciał zamówić dla swojego brata na urodziny KASK PIWNY (wiecie, jak to wygląda: taki kask, jak mają faceci na budowie i do tego takie dwa mocowania na dwa piwka. Kumpel nie miał konta na allegro, więc ja mu zamówiłam. I w zasadzie wszystko spoko, gdyby nie to, ze kask przyszedł zapakowany w.. FOLIOWE WORKI NA ŚMIECI !! Wyobrażacie to sobie?! XXI wiek, a facet mi pakuje paczkę w worki na śmieci i na to nakleja kartkę z adresem. No szok. Wystawiłam neutrala, bo poza zapakowaniem wszystko było ok. 2. Zamówiłam sobie perfumy u jednego sprzedawcy, nie miał dużo komentarzy, ale same pozytywne.. Napisałam maila o nr konta, odpisał od razu, przelałam kasę i... CISZA. Czekałam baaardzo długo na przesyłkę, pisałam mnóstwo maili do niego, dzwoniłam i nic. Wobec tego napisałam do allegro, przedstawiłam sprawę (wartość zamówienia ponad 100zł), ale tutaj muszę przyznać, że wykazali się kompetencją, odpisali mi, że mają niejasności z kontem tego użytkownika, wyjaśniają to i że jeśli nie przyjdzie paczka niedługo, to mam iść na policję, im wysłać skan notatki policyjnej, a oni mi oddadzą pełny zwrot kasy. Jakieś 2 dni później zobaczyłam, że facet ma zawieszone konto i sobie myślę - super, to po mnie. Ale dzień później przyszły perfumy. Wystawiłam neutrala, bo poza długim czasem przesyłki perfumy były zupełnie w porządku. 3. Ostatnio zamawiałam tusz do rzęs Max Factor Masterpiece. Zamawiałam 6 sztuk, bo jeden dla mnie, jeden dla mamy i 4 dla jej koleżanek z pracy (co by jedna cena za wysyłkę była). Tusze kupiłam 19.01, tego samego chciałam przelać kasę i poprosić o priorytet, bo myślałam, że na 23.01 tusze dojdą (miałam wtedy 100dniówkę). Napisałam jeszcze tylko maila, czy za 6 tuszów się nie zmienia koszt przesyłki (6,5zł), bo nie chciałam się potem bawić w przelewanie 2, czy 3 zł różnicy (a wiem, że niektórzy sprzedawcy takich kwot nie odpuszczają). Czekałam na odpowiedź chyba z tydzień, w końcu dostałam,że cena się nie zmienia, przelałam kasę, a tusze przyszły do mnie w pierwszym tygodniu lutego. Wystawiłam neutrala, bo jednak od 19.01 bodajże do 5.02 to jednak długo jak na finalizację transakcji. Troszkę nie na temat, ale 'ku pokrzepieniu serc ![]() Mogę powiedzieć o jednym świetnym sprzedającym ![]() Nie miałam żadnych komentarzy, mój pierwszy zakup na allegro (albo alledrogo, jak kto woli ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Mnie jeszcze zadziwia oburzenie niektórych osób, które dostają komentarz neutralny. Zupełnie tak, jakby należał się pozytywn tylko za dotarcie przesyłki do klienta, bez względu na to, ile się czasem trzeba było nagimnastykować, żeby zakończyć transakcję
![]()
![]() |
#42 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#43 | |
Szara Eminencja
|
Cytat:
![]() Moje irytacje allegrowe opisze z dwóch stron: Jako sprzedająca: Kobieta, która mieszkając w Angli przelała mi za przesyłke jak w Polsce( chyba wtedy było 8 zł) Powiedziałam, że to za mało na co ona, że dopłaci jak wyśle ![]() ![]() Inna wygrała licytacje bodajże za 400 zł? 1 tydzień czekam na przelew nie ma nic. Na @ nie odpowiada, dzwonie w końcu na telefon. Babeczka twierdzi, że to nie ona(!) i że moge sobie odebrać prowizje od allegro. ( tylko że 12 zł za promowanie przedmiotu nikt by mi nie zwrócił ;]) Po 2 tyg widze, że komenatarzy jej przybywa w tym za jakąś licytacje za 300 zł! Po miesiącu w końcu wpłacila pieniądze... Jako kupująca: Kupiłam 2 książki zapłacilam 12 zł za przesyłke ( bo przecież opakowanie też kosztuje) i co..? Dostałam listem poleconym w zwykłej kopercie za 4,30 ![]() ![]() Za akupiony przedmiot przelałam pieniądze na 2 dzień. Po 2 tygodniach zero odzewu TŻ dzwoni do sprzedającej gdzie jest przedmiot? Pani stwierdziła, że wysłała 3 dni temu. Paczka przyszła na drugi dzień po rozmowie z datą, na stemplu pocztowym, rozmowy telefonicznej... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Lady of Harley-Davidson
|
1. 28.12 sprzedalam zestaw kosmetykow, po wielokrotnych mejlach, upomnieniach, DOSTALAM ZWROT PROWIZJI NA ALLEGRO [chwala bogu ze nie wystawilam ponownie, ale jakos nie mialam czasu] przychodzi mi kasa PRZEKAZEM POCZTOWYM nadana 02.02. cool.
2. wplacilam kase na konto allegro bo mi zablokowali juz wystawianie przedmiotow. wplacilam jakies 1,5 tyg temy, zaksiegowali [saldo konta mam dodatnie a pod spodem napis ze z powodu uje,mego stanu konta mam zawieszone wystawianie] wyslalam do nich chyba z 10 maili i zero odzewu - poza automatycznymi odpowiedziami oczywiscie. chyba im sie cos zawiesilo, ale ja teraz nie moge wystawiac przez to ;/
![]() |
#45 |
Raczkowanie
|
Mam to szczęście, że jeszcze problemów z allegro nie miałam (tak samo jak moja mama i brat). Chociaż muszę przyznać, że śmieszą mnie ludzie, którzy kupują towar od sprzedawcy, który ma 50 negatywów (i oczywiście wszystkie z winy kupującego
![]() Denerwuje mnie: - wystawianie negatywnych za negatywne - kiepskie, niewyraźne zdjęcia - niedokładny opis, brak podstawowych informacji - zbyt późne wysłanie towaru (zamawiam w poniedziałek, płacę w poniedziałek, a towar wysyłają w piątek) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Raczkowanie
|
Denerwuje mnie to, że mimo tego, że wystawiam komuś komentarz pozytywny i z mojej strony aukcja była jak najbardziej w porządku, to ktoś i tak nie wystawia mi komentarza. Np. patrzę na komentarze wystawione: a tu lipiec 2008, a sam dostaje dziennie ponad 100 komentarzy i nie kwapi się wystawić. Reasumując nie wystawianie komentarzy przez sprzedających. Ja sama ponad 10 ich nie dostałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 |
biegam dla Zabawy
|
Mnie się raz zdarzyło, że gosciu wysłał mi nie ten model telefonu, po długich pertraktacjach w końcu wysłał dobry, ale za moją zwrotną przesyłkę oczywiście już nie zapłacił. Powinnam wystawić mu negatywa, ale oczywiscie pewnie dostałabym neg też, więc odpuściałam.
A gościu jak kupowałam miał ponad 2 tys pozytywów i tytuł SS. Nie no super sprzedaca jak nic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Zakorzenienie
|
Najczescie kupuje na allegro, sprzedaje sporadycznie. Wkurza mnie to,ze jako kupujacy niezadowolony z towaru, wystawiajac negatywa narazam sie na "zemste" ze strony sprzedajacego w postaci negatywa zwrotnego. Mam w ten sposob zarobione 3 negi, jeden anulowany. Jeden od oszusta, z ktorym miałam sprawe w sadzie z prokuratury, dostałam zwrot z POK,no ale negatyw pozostał,choc konto sprzedawcy zablokowane, a jeden ostatnio(panna wysyłała mi przez miesiac bluzke) To mnie wkurza najbardziej, bo by miec jako tako czyste konto, musze czesto, naprawde czesto odpuszczac negatywy- tak na 130 transakcji, z 20 negow odpusciłam dla dobra swojego konta, zeby nie raziło negatywami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
drazni mnie to ze pzelewy ida dniami i nocami . Nastepne : jakies glupie tła migajace,swiecace itp opis rozciagniety na caaalllaaa strone zdjecie ktorego nie mozna powiekszyc zwierzaki-logiczne ,owszem kupuje ale tylko tam gdzie moge odebrac osobiscie brak wymiarow rzeczy,butów itp pytanie kupujacych o cene minimalna ! zawyzanie kosztow przesylki -place za paczke a dostaje w kopercie :-/ zle pakowanie -kupilam puder i sprzedawca palant wrzucil go poprostu do zwyklej koperty !! oczywiscie z pudru w kamieniu zrobil sie sypki razem z puderniczka :-/ brak odpowiedzi na pytania -pomimo ze widze ze sie sprzedawca logowal na allegro -takich nie cierpie :-/ ogolnie wkurza mnie brak kultury osobistej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W sumie spotkalam sie tylko z jednym odbiegajacym od rzeczywisosci towarem. http://www.allegro.pl/item554353333_...mour_2008.html ta bluzka, przepraszam ze daje linka. Kupilam ja i material z jakiego jest zrobiona jest okropny!!! I nie wykonczona, te marszczenie wogole nie obszyte, po prostu jak bylo uciete tak zostawione! Na zdjeciu na dziewczynie wyglada o niebo lepiej, niz na osobie. Po prostu wisi te marszczenie paskudnie, klamry sa z jakiegos plastiku :/ Po prostu fatalna. Z innych przedmiotów i transakcji z tym uzytkownikiem jstem zadowolona.
![]() |
![]() |
#51 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Realia sa takie, ze system komentarzy narzuca odpowiedzialnosc zbiorowa za wine czesto z jednej strony, wiec coz dziwnego, ze wolisz jej uniknac, zwlaszcza gdy nie jestes winna. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
konto internetowe to oszczednosc czasu a czas to pieniadz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Konto usunięte
|
Wiecie co ..chciałabym
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogolnie zlych doswiadczen nie mialam. Raz trafil mi sie kupujacy, ktory wydzwanial do mnie i wypisywal oburzony, bo paczka priorytetowa powinna dojsc w 24 godziny, a jej nie ma! Przyszla nastepngo dnia, czyli szla lacznie 2 dni ![]()
![]() |
![]() |
#55 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Myslalam ze utluke, majtki co prawda jako gratis, ale kto dorzuca gratis w rozmiarze XS jak towar wlasciwy byl w rozm XL? (Tak naprawde z tym rozmiarem nic wspolnego nie mial, w dodatku byl porwany -_-")
![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#58 |
Raczkowanie
|
o fuuuuuj
mnie drażnią aukcje z ciuszkami + wymiary podam zainteresowanym na maila, nie spotyka się tego często i żadko mam ochotę na daną rzecz ale i tak mnie to denerwuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
mnie denerwują apele do obserwujących i cena minimalna.
aukcję z ceną minimalną od razu sobie odpuszczam, nie chce mi się zgadywać ile sprzedający chciałby osiągnąć. a te apele, to dla mnie przejaw jakiejś desperacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 |
Wtajemniczenie
|
dzialam na all wiecej jako kupujacy niz sprzedajacy
zloscni mnie jak ktos wystawiajac ubrania na all zamiast ladnie powiesic je na wieszaku jakos dziwnie je zwija i takim robi zdjecia. nawet nie widac "przeslicznych marszczen" i "super kroju". zdjecia ktore laduja sie godzinami. jako sprzedajacy zaraz jak tylko sprawdze maila i dowiem sie ze ktos zakupil u mnie przedmiot wysylam dane do wplaty przedmiotu. po otrzymaniu pieniazkow wysylam maila iz pieniazki wplynely i przedmiot wysle na nastepny dzien. zlosci mnie jak kupujacy wogole sie nie odzywa... na pieniadze czekam tygodniami a potem jeszcze strzela focha w komentarzu. jesli pisze ze wysylka w kopercie to wysylam w kopercie jesli paczka to paczka. jesli sa to delikatne przedmoty owijam dodatkowo w pianke folie babelkowa lub wkladam w karton. ostatnio trafil mi sie element ktory wylicytowal przedmiot na aukcji z wplata na konto. czekam na odzew wysylam maila a on po dzwoni po 13 dniach zeby wyslac mu paczke za pobraniem. zlosc we mie kipi bo ma dwa tygodnie na wplate a on pod koniec drugiego taki numer robi ale nic to wyslalam mu paczke tak jak prosil za pobraniem i priorytetem BO MU ZALEZY NA CZASIE. rozumiecie ... teraz zastanawiam sie ile bedzie zwlekal z odbiorem paczki. minelo juz piec dni a pieniedzy poczta nie przeslala. wole myslec ze to opieszalosc poczty.
Panie! Daj mi siłę -do akceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić, -odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować, -i mądrość, abym ukrył ciała tych, którzy mnie dzisiaj wkurzyli. http://www.suwaczek.pl/cache/2310a7ec99.png |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:36.