![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: mama jedynaka - egoistka?
Cytat:
![]() Ja również rozumiem tych, którzy namawiają mnie na 2 dziecko, sama mam siostrę i owszem, jesteśmy sobie bliskie, ale... U mnie jest wiele takich ale, z czego być może siostra nie zdaje sobie sprawy. Ona nie lubi mojego męża (z wzajemnością z resztą) i tak czy siak, jak jest między nami źle, to prędzej zadzwonię do koleżanki się "wypłakać", niż do siostry. Bo nie chce mi się potem słuchać, jak ona na niego nadaje. Z drugiej strony ona nigdy na swojego męża złego słowa nie powiedziała, u nich zawsze to wszystko wygląda jak jakaś sielanka. No ale życie, to życie, nie wierzę, żeby nie mieli problemów, żeby się nie kłócili. Tak po prostu nie czuję tego wsparcia w niej, a jej zachowanie sprawia czasem, że czuję, że moje życie to jeden wielki niewypał. Taka niestety prawda. Może to też ma wpływ na moją decyzję, ale nie jestem osobą, która mówi o takich rzeczach głośno, więc wolę przemilczeć to, że nie zawsze "posiadanie" rodzeństwa jest równoznaczne ze wsparciem itp. W każdym bądź razie jadę jutro i gdy znów zostanie wznowiony temat jedynaków, będę tym razem już inaczej i bardziej stanowczo rozmawiać ![]() Dzięki za wszystkie opinie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
ładne imię
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() sama twierdze, że nie ma co przetrzymywać rzeczy po dzieciach. moja mama przetrzymuje ciuchy po mojej siostrze i po mnie! już przeszło 20 lat... mówie ze ma to wyrzucić/sprzedać/wydać/schować gdzieś głębiej niż szafa w MOIM pokoju to ona swoje "bo Tobie się kiedyś to przyda jak będziesz miała dziecko" ![]() nosz ku** jak to słysze to mi sie w tyłku przewraca. jak będę miała dziecko, to będzie miało ciuchy nowe, robione z przyjemnych materiałów. a nie te szmatki, które "gryzą" swoim materiałem :/ ![]() i jak tu przemówić matce do rozumu? ![]()
Edytowane przez malaDarunia Czas edycji: 2009-02-17 o 12:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A tak serio, to jeszcze zależy jakie te ciuchy, bo wiesz, moda zatacza koła ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
BAN stały
|
Cytat:
Za to gdybyś miała trójkę, to by Ci współczuli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
hmm... ludzie to są zawsze dobrzy w udzielaniu zyciowych rad zwłaszcza jeśli dotycza one cudzego życia. nikomu, poza Tobą i Twoim partnerem, nic do tego ile dzieci planujecie mieć.
dyskusje z tymi, którzy wiedzą lepiej co jest dla was dobre w tym temacie ucinaj i tyle. po co sie denerwować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
Nie mam rodzeństwa, nigdy nie byłam "sama", zawsze miałam wokół siebie ciepłych,dobrych ludzi, gotowych nieść mi pomoc. Nie wyrosłam na egoistkę, umiem i lubię się dzielić, jestem empatyczna i porafię słuchać,a nie tylko mówić (zresztą na tym polega teraz moja praca)
![]() Mam prawie 5 letnią Córkę. Dobrze nam razem ![]() Nie planuję więcej dzieci. Koniec tematu. Jeśli Ci to w czymś pomoże... |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie widze w tym nic egoistycznego...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Zadomowienie
|
Jeszcze raz wielki dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Dzięki temu wątkowi utwierdziłam się w swoich decyzjach, bo przyznam, że po takim nagabywaniu często mnie wątpliwości brały. Ale już tak nie będzie ![]() Pozdrawiam wszystkich!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zadomowienie
|
Dla mnie to jest chore bo :
- to Twoja decyzja ile chcesz mieć dzieci(i partnera) - uwazam ze lepiej miec jedno ktoremu poswieca sie 100% uwagi , niz trojke czekajac az ostatnie wyfrunie z gniazdka
![]() |
#41 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Oo to jeszcze dziwniejsza sytuacja ![]() Dzięki Waszej dyskusji trochę i mi również sytacja się "rozjaśnia" ![]() Ja mam rodzeństwo-młodszego brata i młodszą siostrę.Sytuacja miedzy nami jest taka,że z siostrą nigdy nie miałam bliskich a nawet daleko przyjacielskich kontaktów.Trochę lepiej już jest z bratem.Dlatego mam inne,osobiste spojrzenie na tą sprawę.To jest tak jak napisała Aggie125 "Posiadanie rodzeństwa wcale nie gwarantuje świetnych kontaktów, często bywa zupelnie inaczej"...
![]() |
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Opinia osob postronnych sie nie przejmuje. Zreszta, mnie juz nawet o jednym dziecku przestali mowic, bo postawiono na mnie przyslowiowy krzyzyk ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ale czy to nie zależy tez w pewnym sensie od rodziców? To, jakie sa kontakty między rodzeństwem? I w momencie kiedy to my już jestesmy rodzicami, to my mamy jakis tam wpływ na to jak nasze dzieci ze soba wspólżyją i jakie więzi sie miedzy nimi wytwarzają (bądz nie). Żeby nie było nieporozumień ![]() ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-02-18 o 10:19 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Nie jesteś egoistką, ale świadomą matką.
Pomyśl, może problem leży w tym, że pozwalacie na takie uwagi. Dzieci nie posiadam, jednak również nam się zdarzają uwagi znajomych i rodziny. Trzeba wyraźnie powiedzieć, to nasz wybór, tak zdecydowaliśmy. Jeżeli bardziej napiera rodzina Tżta, to znaczy, że to on jest zbyt mało stanowczy i pozwala rodzinie na takie uwagi. (Na marginesie: do dziś niezmiennie dziwią mnie osoby, które wygłszają pogadanki o dzieciach i ich braku. My możemy mieć dzieci, więc sobie radzimy z takimi uwagami. A co czują pary bezpłodne? Jak muszą cierpieć? I tylko po to, żeby ktoś zapokoił swoją ciekawość lub mógł wygłosić swój monolog. Bestialstwo emocjonalne)
Edytowane przez dzustam Czas edycji: 2009-02-18 o 10:30 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Ale JA łape się jednak czasem na tym,że jeżeli zostawię córke samą to gdzieś potem przez całe zycie bedzie tkwić w moim sumieniu,że może żle zrobiłam... Czasy są trudne.Nie wiadomo czy nie bedzie jeszcze gorzej...Widzimy co się dzieje na świecie.Dziecko naprawde sporo kosztuje.Dobrze to wiemy.To taki mój następny dylemat ![]()
D&A Edytowane przez iza251 Czas edycji: 2009-02-18 o 10:48 Powód: literówa |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A przecież róznie sie życie układa i nie tylko bezpłodność się ludzio przytrafia. A tu przyjdzie taki najmądrzejszynacałymświecie i nie znając kompletnie sytuacji będzie człowiekowi mówił ja na twoim miejscu to... No nic, tylko kopnąc takiego w tyłek ![]() Całą sytuację pieknie ujęła sine.ira. (Jak nie staniesz to d..a z tyłu ![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
![]()
Ja ani nie potępiam kobiet, które mają mało dzieci, ani takich, które mają ich dużo (o ile potrafią zapewnić im godne warunki). Różne są przyczyny i nic mi do tego bo niezależnie od decyzji konsekwencje ponosi sama zainteresowana. Mamusi/teściowej/cioci powiedziałabym żeby martwiła się o siebie, a o mnie pomartwię się sama.
Zgadzam się natomiast z tym co napisała Luba w 1 poście - że liczba potencjalnych dzieci trochę wynika z tego czy się miało rodzeństwo oraz stosunków z tym rodzeństwem. Ja mam dwoje, mój mąż także ma dwoje rodzeństwa i zawsze chcieliśmy mieć 3 dzieci. Czy będziemy mieli chociaż jedno to już inna sprawa. Nie sugerowałabym się jednak w kwestii posiadania potomstwa opiniami osób postronnych, bo i tak się wszystkim nie dogodzi, poza tym życie nie polega na dogadzaniu innym, szczególnie obcym osobom. edit: dzustam Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2009-02-18 o 11:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
BAN stały
|
Ale patrząc też na sprawę z drugiej strony. Dlaczego kobietom tak ciężko jest stawiać granice poza którymi ich życie i ich intymne wręcz wybory nie podlegają dyskusji ? Jak można dopuścić do sytuacji, w której przy każdym rodzinnym spotkaniu, niemal publicznie debatuje się na temat cudzej macicy i terminu ewentualnego jej zapłodnienia (a że już za stara jest, ostatni dzwonek, a nie bądź egoistką itp.) ? To jest pozwolenie na sprowadzenie siebie do poziomu nie wiem...klaczy rozpłodowej. Co wy takie potulne jesteście ? Jak czytam niektóre posty to aż się we mnie gotuje. Ludzie, tak trudno powiedzieć (spokojnie i kulturalnie oczywiście), że nie nie życzę sobie dyskutowania na ten temat, że to nasza (moja i męża) sprawa ? Naprawdę jest to niemożliwe do wykonania ? Nie wierzę.
Mnie się udało bez problemu. Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-02-18 o 11:54 Powód: literówy |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Generalnie najgorsze są osoby, które niedawno dorobiły się pierwszego dziecka lub takie, które już mają/będą mieć wnuki w niedługim czasie. Ja ostatnio robię się nie miła gdy ktoś próbuje zacząć ze mną ten temat a ja wyraźnie nie chcę. Poza tym prawda jest taka, że ja też nie każdemu mam ochotę opowiadać dlaczego nie możemy, krępuje mnie to, a już szczególnie porady udzielane przez obcych. Mamy taką jedną "świętą koleżankę" w pracy, która ostatnio powiedziała mi, że nie mam dziecka bo się nie modlę i jakbym poszła na pielgrzymkę to bym na pewno zaszła w ciążę... zapytałam ją czy na tę pielgrzymkę to z mężem iść, czy lepiej bez ![]()
![]() |
![]() |
#50 |
Zakorzenienie
|
sine.ira, bo sa na swiecie ludzie, do któych zwyczajnie nie dociera
![]() ![]() Sama mam w rodzinie takiego, o dziwo jets to meżczyna, który pogadaniki urzadza cały czas, tylko tematy się przez lata zmieniają. Obecnie przerabiamy temat pt.: musicie przyjąć niemieckie obywatelstwo ![]() ![]() Tyle tylko, że my już jesteśmy w takim wieku i tyle już z nim przeszliśmy, że po prostu się nie przejmujemy. Traktujemy to jako swego rodzaju rozrywkę ![]() Do niektórych ludzi nie dociera to co mówisz. Zwyczajnie. Słuchaja tylko siebie.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2009-02-18 o 12:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 | |
BAN stały
|
Cytat:
Pozo tym, skoro nie szanują moich wyborów, to znaczy, że nie akceptują mnie. Po co mi zatem kontakt z ludźmi, którzy mają do mnie takie a nie inne podejście ? Rodzina jest po to, żeby akceptować i wspierać. Może i rodziny się nie wybiera, ale nie ma obowiązku przebywania w jej towarzystwie kiedy rani i dokłada razów, czyż nie ? A poza tym skoro nie stawia się granic, to myślą że im wolno "doradzać" czyli pouczać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Pisząc swojego posta bardziej miałam na myśli kobiety, które nie potrafią być asertywne wobec tych wszystkich ciotek, wujków, babć i teściów, zwieszają głowę, albo co gorsza - zaczynają się tłumaczyć. Nie ucinają zdecydowanie tematu za każdym razem kiedy się go porusza. Dla mnie to niepojęte. Wiele moich znajomych ma ten problem i mówią, że nie reagują bo boją się zadzierać z rodziną. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Doris - Tekst o tradziku i ciazy jest bezkonkurencyjny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
I bardzo często spodziewany nota bene. Tak jak to, że po ciążach miesiączki będą mniej bolesne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Kiedyś jak głośno zwróciłam uwagę, że sobie żartów pod moim adresem nie życzę to się dowiedziałam, że "w tej rodzinie się zawsze żartuje, a ja jestem chamskim gówniarzem" - mój mąż ma takiego wujaszka, dla którego dobrym żartem jest powiedzieć "i tak cię mąż rzuci" albo "ale masz małe cycki" np. do mojej teściowej. Ja mam "nieco" inne poczucie humoru, a w mojej rodzinie także się żartuje ale na innym poziomie. Zresztą tego wujka nikt nie cierpi, stary kawaler a najwięcej ma do powiedzenia na temat małżeństwa i dzieci... Oczywiście, mało kto go bierze poważnie, ale to nie znaczy, że takie słowa nie ranią, szczególnie powiedziane przy innych osobach i nawet jeśli każda z tych osób wie, że mówiący nie ma racji to i tak jest przykro. Można się oczywiście obrazić, unikać, nie spotykać. Można, ale z czasem inni zapominają, że ktoś cię obraził, bo on jest z nimi rodziną lat 50 a ja 3 i dziwią się co ty ich tak unikasz, dowiadujesz się więc na koniec, że dziwna jesteś i nie towarzyska... Cytat:
![]() ![]() Są takie osoby, które z niejasnych powodów uważają, że mają prawo traktować cię z góry i być chamskimi a ty powinnaś przepraszać, że w ogóle żyjesz, i odpowiadać grzecznie na pytania. Zazwyczaj są to osoby starsze o starodawnych poglądach itp. Jak już kiedyś pisałam najczęściej spotykam się z tym, że nie mamy dzieci bo: albo na pewno ja nie chcę, albo ja jestem niepłodna, ja zażywam tabletki bądź ja miałam "skrobankę"... Nigdy nikt nie zapytał mnie np. "nie możecie mieć dzieci, to znaczy ty nie możesz czy twój mąż nie może?". Nie, każdy zakłada, że to moja wina - tak, jakby w takim przypadku można było w ogóle mówić o czymś takim jak wina... Większość rodzinnych wykładów o macierzyństwie skierowana jest więc do mnie. Jak słyszę bo ja w twoim wieku... bla bla bla... to od razu mi gorzej.
![]() |
![]() |
#58 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() A jak dochodzi co do czego, to nie mam problemu żeby odparować w podobnym tonie (chociaż przyznaję, że nie występuje w moim rodzie ktoś na podobę Twojego dowcipnego wujaszka - swoja drogą, chętnie bym się z nim spotkała coby sobie "pożartować"). Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2009-02-18 o 12:42 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() Natomiast co do lekceważenia rodzinki - ja zostałam inaczej wychowana. Dla mnie rodzina to jest wielka wartość, z tym, że w mojej nikt mnie nigdy nie obrażał, może dlatego żyłam zawsze w przeświadczeniu, że u innych cywilizowanych ludzi też tak jest a tu taki niefart się przytrafił... I nie chodzi mi o to, że "u mnie" wszyscy są super, zdarzają się czasem i głupie komentarze, i niezbyt miłe uwagi, ale nie wyobrażam sobie, żeby ktokolwiek z mojej rodziny/jakikolwiek wujek/ciotka powiedział do mojego męża, że jest gówniarzem. Po prostu nie wyobrażam sobie tego.
![]() |
![]() |
#60 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ale kiedys faktycznie jakoś bardziej to gadanie bolało. Tak jak pisze Klarissa, nawet jak cos odparujesz, to czasem to gadanie boli i na to już nic nie poradzisz. Wtedy na psychike pomaga myslenie o tym, że nastepnym razem danemu osobnikowi nasypiesz do rosołku laksigenu ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.