![]() |
#31 |
Rozeznanie
|
Dot.: Czy się modlicie?
Tak, modlę się. Stosuję naukową modlitwę. Uwielbiam modlitwę do Anioła Stróża. Ale głównie modlę się swoimi słowami. Zaczynam zawsze od dziękowania za wszystkie dobrodziejstwa które mnie spotkały. Potem proszę. Modlitwy fantastycznie można połączyć z wizualizacją i afirmacją.
I co ciekawe, im dalej od Kościoła jestem, tym więcej radości mam z modlitwy i kontaktu z Siłą Wyższą.
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
A tak jeszcze uzupełniając moją poprzednią wypowiedź to zdarza mi się prosić mojego nieżyjącego dziadka o opiekę nade mną kiedy dzieje mi się coś złego.
Trochę głupio brzmi ale tak właśnie jest.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#34 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
PS Pamiętam Aniele Boży i dziesiątki innych modlitw mimo, że od lat ich nie odmawiam. Znam też dziesiątki pieśni i piosenek religijnych itd. Byłam kiedyś bardzo religijną osobą, często się modliłam, biegałam na rozmaite nabożeństwa, należałam do DSM i stąd w mojej pamięci plątają się rozmaite teksty. PS2 Gdzie byłaś jak cię nie było Backie? ![]()
![]() |
![]() |
#35 |
Wtajemniczenie
|
Mimo, że w kościele zbyt często mnie nie widać, i ogólnie jakoś specjalnie nie praktykuję, to modlę się co wieczór("Ojcze Nasz", "Zdrowaś Maryjo"). Chociaż to raczej przyzwyczajenie, nawet specjalnie nie zastanawiam się nad tym co mówię... Chyba czas to przemyśleć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Uzależnienie
|
Już nie.
Ale "Aniele Boży" pamiętam ![]()
Bridezilla ![]() Edytowane przez Antilia Czas edycji: 2009-06-23 o 10:47 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Zadomowienie
|
Nie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
ja się modlę codziennie, ale raczej modlitwą spontaniczną. najlepiej przed snem, leżąc w łożku. prosze, dziekuje, przepraszam. czasem dołączam jeszcze którą z wymienianych tu modlitw, chociaż specjalnie nie zastanawiam się nad tym co wtedy mówię.
ale często zdarza mi się w ciągu dnia gdy mam jakiś problem poprosić o coś, o podjęcie dobrej decyzji.
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
Modlę się z brewiarza dla świeckich. Dla mnie modlitwa to ukojenie, potrzebuję tego. I wcale nie w pobożnej pozycji (na kolanach, ręce złożone itp.), bo przecież nie o to chodzi. Czasem zdarza mi się czytać brewiarz (zawsze w skupieniu, samotności i ciszy) z nogami założonymi na biurko.
Pamiętam "Aniele Boży" jak i wiele innych modlitw. Ale przyznaję, że Wierzę w Boga trochę mi się myli... i wcale mi nie wstyd ![]() Edytowane przez agniesikk Czas edycji: 2009-06-23 o 11:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Zakorzenienie
|
Modlę się. Mam potrzebę kontaktu z Bogiem, a modlitwa jest dla mnie najprostszą drogą do Niego. Często własnymi słowami. Kiedy sie boję, martwię, cieszę... w różnych intencjach. Mimo, że martwie sie, że nie potrafię dostatecznie głęboko wierzyć
Wstyd powiedzieć, ale do niedawna jeszcze traktowałam modlitwę jako transakcję z Bogiem na zasadzie: ja sie do Ciebie pomodlę, TY mi coś dasz, pomożesz...głupiutka byłam
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś nie mogłam przeżyc dnia bez modlitwy. Modliłam się nawet kilka razy w ciągu dnia (nie tylko rano i wieczorem). I muszę przyznać, że był to dla mnie najpiękniejszy okres w życiu. Potem to jakoś zaprzepaściłam, zaczęłam zajmować się innymi sprawami. Modliłam się już tylko rano i wieczorem, a od jakiegoś czasu tylko wieczorem. I jest to już własciwie przyzwyczajenie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
czy się modlę...raczej rozmawiam . I to raczej z bliskimi którzy odeszli niż z Bogiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Wtajemniczenie
|
Podobno najlepsza i najszczersza jest modlitwa dziecka...
Nie od dziś wiadomo, że modlenie się jest formą terapii, upustu emocji, ładowarką nadziei, odskocznią, poczuciem bezpieczeństwa. Nie trzeba być wierzącym, by powtarzać szeptem, jak mantrę, swoje prośby, wyrażać nadzieje i obawy, a także recytować dopingujące sentencje i wierzyć w ich moc. To pomaga i działa, jeśli mocno wierzy się w spełnienie próśb i marzeń. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
aktualnie nie uznaję Kościoła co nie znaczy,że nie wierzę, jestem na etapie zastanawiania się nad tym wszystkim ale gdy się boję itp. to powtarzam sobie jakieś mantry porównywalne z modlitwą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Zakorzenienie
|
Kiedyś klepałam paciorek, z tego co pamiętam to chyba nawet nie codziennie. Potem stwierdziłam, że Bóg mi do niczego nie potrzebny - ale to było w okresie, którym każdy dzieciak zaczyna się buntować przeciwko narzuconym normom. Później jednak wróciłam i modlę się co wieczór do dziś, już dobre parę lat. Ale nie słowami ogólnie przyjętych modlitw - pamiętam je, ale ich nie używam. Po prostu rozmawiam, dziękuję, proszę, przepraszam - bez pośredników. I odkąd robię to codziennie jest mi w życiu jakoś lżej, mam wrażenie, że więcej rzeczy mi się udaje i chcę wierzyć, że nie bez przyczyny
![]()
![]() |
#46 |
Konto usunięte
|
Tak
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.