Tż i jego problemy z pieniędzmi - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-01, 11:12   #31
Ciii
Raczkowanie

Dot.: Tż i jego problemy z pieniędzmi

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Dziewczyny spieranie się czy dużo czy mało wydawał na te imprezy jest bez sensu. Dla jednego 50 zł na imprezę to dużo, dla mnie to mało. Jest nas z mężem dwoje, jedno piwo kosztuje 7,50. Takich piw ja mogę wypić ze 3 jednego wieczoru w knajpie, on może wypić ok.5. Do tego jak doliczymy taxi do domu to nawet bez zjedzenia czegokolwiek już wychodzi 90 zł. Gdybyśmy do tego dodali np. pizzę w jakiejś fajnej pizzerni to może się okazać, że jedno wyjście to 150 zł. Jak tych wyjść będzie w miesiącu 10 to już się nam zrobi 1500 zł. Przehulać 60 000 zł wcale nie jest tak trudno, wiem, bo sami przewaliliśmy 20 i nawet nie umiem do końca powiedzieć na co (nawet jak chce policzyć to i tak mi za nic taka kwota nie wychodzi, po prostu wydaliśmy kasę na pierdoły i tyle...).

Pomysł z wyjazdem na misję... Czy on aby na pewno wie, w co się pakuje. Czy kiedykolwiek był na misji? Czy wie, że to się dla niego może źle skończyć (nie chodzi mi wcale o śmierć czy kalectwo ale np. uraz psychiczny). Czy też pomysł z tym wyjazdem to kolejny nieodpowiedzialny krok w jego dotychczas nieodpowiedzialnym życiu...?
apropo misji, on jest żołnierzem i myśli inaczej . Wie czym może się to skończyć, ale jak on to mówi, jemu to się nie przytrafi... ja mu już nic nie mogę przegadać.

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

już sama nie wiem, bo są podzielne opinie. jedni mówią ze dać sobie spokój z nim , inni żeby pomóc.

Ciii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 11:20   #32
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ciii Pokaż wiadomość
apropo misji, on jest żołnierzem i myśli inaczej . Wie czym może się to skończyć, ale jak on to mówi, jemu to się nie przytrafi... ja mu już nic nie mogę przegadać.
Do poczytania :

http://www.tvn24.pl/12690,10573,1615...wiadomosc.html

http://www.poszukiwanimagazyn.pl/nat...milczenie.html

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/...RASY/929050873
Stary 2009-09-01, 11:26   #33
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ..::anvastra::.. Pokaż wiadomość
mój dalszy sąsiad był, przeżył i wrócił, kompletnie wyprany psychicznie, agresywny, wybuchowy, generalnie nie do poznania...

już pomijając kompletną nieodpowiedzialność jeśli chodzi o pieniądze, to jeszcze takie zachowanie (podjęcie ogromnego ryzyka tylko po to, żeby sobie na dłuższą metę za wiele nie odmawiać) skutecznie by mnie odstraszyło od tego, żeby na poważnie wiązać się z takim człowiekiem

tym bardziej jeśli teraz się uda, to może uznać, że to całkiem dobry sposób na życie: szastanie pieniędzmi, zaciąganie długów i później raz na rok czy dwa wyjazd na misję, spłata i dalej to samo

(oczywiście, może wróci cały i zdrowy, spłaci długi i zmieni się, ale ja bym chyba na to nie do konca liczyła)
Właśnie o to mi chodzi, lepiej bym tego nie ujęła. Takie pochopne podejmowanie przez niego decyzji o takich poważnych konsekwencjach nic dobrego nie wróży. Najpierw nieodpowiedzialnie się zadłuża, a potem w ryzykowny sposób chce to spłacić. Jakiś rodzaj hazardu??

---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ----------

już sama nie wiem, bo są podzielne opinie. jedni mówią ze dać sobie spokój z nim , inni żeby pomóc.
Nie wiem czy na twoim miejscu nie poluzowałabym nieco relacji... Ten człowiek jest po prostu niepoważny i lekkiego życia z kimś takim to nie będzie...
Stary 2009-09-01, 11:56   #34
Ciii
Raczkowanie

on ciągle powtarza że ma już tych długów dość, że wtedy był głupi. Chce jechac na misję i to spłacić, żeby sie mi lepiej żyło ( nie jemu ale mi )
Wszystko było dobrze, jak nie znalazłam przypadkiem wyciągu z karty kredytowej tydzień temu, karta na 5 tys zł.
Ukrywał ta kartę przede mną, żebym mu nie zadawała głupich pytań po co ją brał itp.
tak się zastanawiam ile on ma jeszcze takich kart .może wcale ale ja mu jakoś już nie wierzę

Edytowane przez Ciii
Czas edycji: 2009-09-01 o 12:07
Stary 2009-09-01, 12:14   #35
..::anvastra::..
Zadomowienie

Cytat:
on ciągle powtarza że ma już tych długów dość, że wtedy był głupi.
Wszystko było dobrze, jak nie znalazłam przypadkiem wyciągu z karty kredytowej tydzień temu, karta na 5 tys zł.
Ukrywał ta kartę przede mną, żebym mu nie zadawała głupich pytań po co ją brał itp.
tak się zastanawiam ile on ma jeszcze takich kart .może wcale ale ja mu jakoś już nie wierzę
no widzisz, na dodatek cię oszukuje
jeśli robi to już teraz, kiedy nie jesteście małżeństwem, to kiedyś może was oboje wpakować w poważne kłopoty

zastanawiasz się, czy mu pomóc, czy dać sobie spokój...
w tak poważnej sytuacji uciekłabym się chyba do ostateczności, tzn. postawienia ultimatum - albo zmienia się, ponosi konsekwencje swojej "głupoty" i zaczyna żyć jak normalny, odpowedzialny, dorosły człowiek, albo z nami koniec
za "wzięcie odpowedzialności" rozumiem zmianę stylu życia, rezygnację z życia ponad stan i stopniowe spłacanie długów

jeśli ma wiele opcji wyjścia z sytuacji a wybiera najniebezpieczniejszą, najbardziej ryzykowną, ale najszybszą i "najprostszą" (przynajmniej z jego punktu widzenia, jeśli rzeczywiście jest przekonany, że nic mu nie grozi) to to nie jest normalne

z tym, że trudno powiedzieć, czy jest podłamany bo sytuacja go przerosła, czy ma poprostu takie szczeniackie (bez urazy) podejście do życia...

Edytowane przez ..::anvastra::..
Czas edycji: 2009-09-01 o 12:15
..::anvastra::.. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 12:17   #36
milkNhoney
Rozeznanie

Mój Tż również jest zawodowym żołnierzem. Nie chcę się wymądrzać bo nie byłam w takiej sytuacji a wszystko może się zdarzyć. Jednak odwodziłabym go od misji...
Nie jesteś żoną, ale nie czujesz się bezpiecznie przy swoim Tż?a co mówić o poważniejszych krokach w związku. Myślę, że będąc z nim spróbuj pomóc. Rozmawiać i działać. Usiądź z nim i na spokojnie z chęcią pomocy przejrzyjcie jego dokumenty, niech zlikwiduje karty. Zaciśnijcie pasa. Myślę, że za jego pensję będzie miał na przeżycie i spłatę. Niekoniecznie,,najprostsz e'' rozwiązania jak misja, są najlepsze...
Wydaje mi się też, że z domu również wynosi się stosunek do pieniądza. Znam też osoby z kręgu Tż, kiedy zaczęli dobrze zarabiać to i więcej wydawać nie wiadomo na co[dla mnie to głupota]. A w najgorszym wypadku był to hazard.
ps. nie orientuję się zadobrze, ale chyba wojskowi mają jakieś tzw. bezprocentowe pożyczki lub ulgowe?

Uczę się żyć na nowo. Tym co tu i teraz.

Edytowane przez milkNhoney
Czas edycji: 2009-09-01 o 12:20
milkNhoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 12:27   #37
Ciii
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez milkNhoney Pokaż wiadomość
A w najgorszym wypadku był to hazard.
ps. nie orientuję się zadobrze, ale chyba wojskowi mają jakieś tzw. bezprocentowe pożyczki lub ulgowe?
tak hazard, mój też za to się łapał. przegrał raz 2 000 zł . teraz już nie gra. Ale czasem sie boję, bo wystarczy że rozmawiamy o jego problemach a on juz sie wścieka i idzie na maszynę wyładować energie , potem mi mówi że przegrał tyle i tyle bo go zdenerwowałam.... dlatego ja sie strasznie boje że tak zrobi jeszcze
a żadnych ulgowych i bez% pożyczek żołnierze nie maja.

Edytowane przez Ciii
Czas edycji: 2009-09-01 o 12:30

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-01, 12:30   #38
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Facet kłamie, kręci, ukrywa przed Tobą dlugi - jakie Ty w nim będziesz miała oparcie. To zwykly fantasta. OK, może i popełnił błąd zaciągając te długi, ale wybacz szczerość - w tym momencie nie jest on dla mnie atrakcyjnym partnerem. Parę lat minie, zanim spłaci długi. Przez ten czas nie ma szans, jak inni ludzie, o zaoszczędzeniu czegokolwiek, o wspólnej przyszłości. A po tych paru latach może sie okazać, że jegonieodpowiedzialność nadal istnieje.

Dodam, że nie jestem materialistką, ale osoba z takimi długami dla mnie od razu odpada, podobnie jak ktoś, kto jest po czterech związkach i ma 4 dzieci na wychowaniu bądź utrzymaniu.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 12:49   #39
agusiajnw
Zakorzenienie

hmm... Trochę Cię rozumiem, mój TŻ też się wpakował w kredyty, raty i takie tam i podobnie jak Twój jedyną szansę na wyjście z tego widział wyjeżdżając za granicę, albo właśnie w misjach (służbę zasadniczą skończył i nawet chciał zostać na stałe w wojsku). Na szczęście udało mi się go powtrzymać... Już nie będę szczegółowo wypisywała jakie w pewnym momenicie komplikacje wyszły z tych długów i jak to krucho było, ale teraz jesteśmy na etapie wspólnego mieszkania i ja dostaję całą jego wypłatę dokładam to do swojej i prowadzę domowy budżet, płacę wszystkie rachunki i dopiero reszta idzie na jedzenie itd. Bo nie ma innego sposoby niż to spłacić. Trzymam za was kciuki. No chyba że nie chcesz z nim byc i pomagać mu w spłacaniu bądź co bądź jego długów to skończ to...
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 13:07   #40
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Dokładnie - dla tego pana karta kredytowa, czy debetowa (z której można wypłacić więcej, niż się ma na koncie) powinny nie istnieć - ma spalić, pociąć i zapomnieć (oczywiście wcześniej rozwiązując umowę o nią z bankiem).

Drugie to wg mnie wizyta u psychologa - bo doprowadzanie się do takiej sytuacji finansowej najczęściej jest tylko efektem jakichś głębszych problemów, często z dzieciństwa. Powinien dotrzeć do źródła problemów.

Trzy: koniec z życiem ponad stan i wydawaniem nawet drobnych sum na bzdury - kupić notesik, notować wszystkie wydatki, dzienny limit wydatków ustawić na jakimś konkretnym poziomie, w pierwszej kolejności spłacać raty, rachunki.
Dokladnie. Zamiast notesika arkusz w excelu lub podobnym programie - zdecydowanie wygodniejsze

Cytat:
już zablokowane, bo spłacił je, a z tego co słyszałam od niego ( nie wiem czy to prawda) nie łatwo się jest ich pozbyć. kłamie mnie ?
Przepraszam, ze obcesowo, ale - lze jak pies. Tylko od niego zalezy, czy ta karte zamknie czy nie, najwidoczniej nie chce.

Cytat:
Taki mały OT, ale ty masz cennik sprzed 15 lat Teraz czipsy i hamburger wyniosą co najmniej 10 zł i to pod warunkiem, że będą to tanie czipsy i tani hamburger
Nie wiem gdzie takie chipsy i hamburgery macie, ale ja spokojnie kupie jedno z drugim za 5zl.

Cytat:
Ja nawet powiem, że karty kredytowe to przyczyna wszelkich nieszczęść Też się tak z mężem wkopaliśmy przez własną nieodpowiedzialność gdzie z limitu na karcie 5000 zł nagle nam się w ciągu pół roku zrobiło 20 000 kredytu Remontowaliśmy i urządzaliśmy mieszkanie i też nie chciało nam się czekać na wypłatę - najpierw jedną, potem drugą, trzecią... a potem okazało się, że narobiliśmy długów. Ta sytuacja jednak czegoś nas nauczyła
Klarissko, to sie ludziom zdarza, czesto wrecz, ale to nie wina kart, tylko sposobu ich uzywania. Fakt faktem, ze trzeba uwazac.

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Facet kłamie, kręci, ukrywa przed Tobą dlugi - jakie Ty w nim będziesz miała oparcie. To zwykly fantasta. OK, może i popełnił błąd zaciągając te długi, ale wybacz szczerość - w tym momencie nie jest on dla mnie atrakcyjnym partnerem. Parę lat minie, zanim spłaci długi. Przez ten czas nie ma szans, jak inni ludzie, o zaoszczędzeniu czegokolwiek, o wspólnej przyszłości. A po tych paru latach może sie okazać, że jegonieodpowiedzialność nadal istnieje.

Dodam, że nie jestem materialistką, ale osoba z takimi długami dla mnie od razu odpada, podobnie jak ktoś, kto jest po czterech związkach i ma 4 dzieci na wychowaniu bądź utrzymaniu.
Masz racje, ze przez to nie jest atrakcyjnym partnereml ale to pol biedy, bo problemem jest to, jakie on ma podejscie - jak juz pisalem, co bedzie za x lat, gdy bedzie na glowie np. kredyt na dom, wydatki na dzieci, a on bedzie sobie hulal Tragedia cos takiego, znam takie przypadki, ze dana ona ma jak uwieszony u szyi kamien mlynski rozrzutnego pajaca piotrusia pana.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 13:12   #41
milkNhoney
Rozeznanie

Cytat:
tak hazard, mój też za to się łapał. przegrał raz 2 000 zł . teraz już nie gra. Ale czasem sie boję, bo wystarczy że rozmawiamy o jego problemach a on juz sie wścieka i idzie na maszynę wyładować energie , potem mi mówi że przegrał tyle i tyle bo go zdenerwowałam.... dlatego ja sie strasznie boje że tak zrobi jeszcze
Ja nie widzę przyszłości z takim człowiekiem Bo rozumiem, można popełnić bład, ale ważne jest podejście do tego wszystkiego. Nie ważne ile będzie kiedyś zarabiał etc. i wyobrażasz sobie, że nie zgadzacie się w pewnych sprawach, dochodzi do ostrej wymiany zdań a on przychodzi mówiąc, że nie ma na życie bo przez Ciebie wydał wszystko by odreagować. To nie jest normalne !
Facet niech dorośnie i nauczy się odpowiedzialności. A Ty nie musisz ponosić odpowiedzialności za jego błędy.
Ja bym proponowała zastanowić się jak mu pomóc, czy on chce tej pomocy i potrafi coś zmienić.

Uczę się żyć na nowo. Tym co tu i teraz.

milkNhoney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 13:13   #42
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Nie wiem gdzie takie chipsy i hamburgery macie, ale ja spokojnie kupie jedno z drugim za 5zl.
No da się. Najtańszy hamburger jakiego widziałam w Polsce jest w Macu i kosztuje 3zł i nie da się nim najeść (w niefirmowej budce z fastfoodem jest to już wydatek co najmniej 5zł) . Najtańsze chipsy (Lidl, Tesco, Biedronka) 2zł. Ale że facet oszczędny nie jest to pewnie kupował droższe.
Stary 2009-09-01, 13:21   #43
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
To co opisujesz, jest straszne. Ja na Twoim miejscu postawiłabym ultimatum - albo wyjazd albo ja i twardo się go trzymała. Wątpię, byś miała normalne, bezpieczne życie z takim mężczyzną.
Co będzie, gdy zajdziesz w ciążę, pracodawca Ci podziękuje za pracę po macierzyńskim i zostaniecie na jego utrzymaniu? Całe życie na kredytach, czy zęby w ścianę? A moze on wtedy też wyjedzie na misję i zostawi Cię z niemowlakiem?
Twój TŻ z Twoich wypowiedzi to nieodpowiedzialny dzieciak, który musi jeszcze dorosnąć do życia. Pytanie tylko, ile mu to zajmie i czy warto byś czekała...

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 13:32   #44
carolinascotties
Zakorzenienie

Misja w Afganistanie jest na dzien dzisiejszy jedna z bardziej niebezpiecznych... to nie jest rozwiazanie - jechac, polatac z bronia, popatrzec na ginacych ludzi i wrocic... Twoj mezczyzna wydaje sie byc lekkoduchem...

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 14:10   #45
Australia
Rozeznanie

Musisz uważać....
Gdy będziesz jego żoną również Ty będziesz spłacać te długi Tak się nie da żyć.
Nie znasz go do końca, nie wiesz ile ma tych kart, kredytów...
Pomimo wszystkiego, z takimi trzeba ostrożnie bo w tych okolicznościach miłość szybko minie a zostaną długi i problemy

Nauki korzenie są gorzkie, ale owoce smaczne
Australia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 14:16   #46
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Dziewczyny tutaj piszą iż wyjazd na misję do Afganistanu to nieodpowiedzialność, "jechac, polatac z bronia, popatrzec na ginacych ludzi i wrocic." Otóż raz, że nie zgodzę się z poprzedniczką. Taki wyjazd to nie jest "latanie z bronią". To ryzykowanie życia, obrona i pomoc miejscowej ludności, stawienie czoła wrogowi... Zresztą tak jakby się zastanowić, mówienie iż nasi ukochani wybierają niebiezpieczne zawody jest nieodpowiedzialnością... Nie mielibyśmy odważnych strażaków, policjantów, żołnierzy. Mój tata pracuje pod ziemią w kopalni. Czy to że naraża życie akurat tam pracując można nazwać nieodpowiedzialnością? A praca tam może jest jest tak ekstremalna i egzotyczna jak misja w Afganistanie, ale też cholernie niebezpieczna. Widział też wiele śmierci, wypadków... Może chłopak autorki wątku chce się wykazać, wie że narobił głupot i się chce odbić. A że nie jest biznesmenem za biurkiem tylko żołnierzem to widzi właśnie takie wyjście.

Inna sprawa z podejściem do pieniędzy. Tutaj autorka powinna się wykazać stanowczością i postawić sprawe jasno - jak chcesz być ze mna to jesteś odpowiedzialny i umiesz zadbać o to, by pieniędzy nie brakło, nie robisz długów, wydajesz mądrze. Myślę, że jeśli mu zależy zmieni się. Mój kuzyn był beznadziejnym lekkoduchem i rodzice mieli kupę zmartwień z jego długami, imprezami i co tam jeszcze wymyślił. Ale za to jak się zakochał... Ciotka to mówi że synowa z nieba spadła, kuzyna ustawiła, jeszcze nie wzieli ślubu, a ten już grzecznie całą wypłatę jej oddaje, długi spłacił NATYCHMIAST, koniec z głupimi wyskokami
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 14:31   #47
Cathas
Wtajemniczenie

GG do Cathas

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Taki wyjazd to nie jest "latanie z bronią". To ryzykowanie życia, obrona i pomoc miejscowej ludności, stawienie czoła wrogowi... Zresztą tak jakby się zastanowić, mówienie iż nasi ukochani wybierają niebiezpieczne zawody jest nieodpowiedzialnością... Nie mielibyśmy odważnych strażaków, policjantów, żołnierzy. Mój tata pracuje pod ziemią w kopalni. Czy to że naraża życie akurat tam pracując można nazwać nieodpowiedzialnością?
Ale TŻ autorki nie robi tego, dla pomagania innym, czy z poczucia patriotyzmu, ale za 80 tys., które wyda na spłacenie długów zaciągniętych na życie ponad stan. A to różnica.
Dla mnie wyjeżdżanie na wojnę w celu zarobienia kasy na długi, które można spłacić zostając w kraju i trochę zaciskając pasa to wielka nieodpowiedzialność.

Moja wymiana - Parfumerie Generale, L'Artisan, ETRO i inne!
Cathas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 14:39   #48
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Ale TŻ autorki nie robi tego, dla pomagania innym, czy z poczucia patriotyzmu, ale za 80 tys., które wyda na spłacenie długów zaciągniętych na życie ponad stan. A to różnica.
Dla mnie wyjeżdżanie na wojnę w celu zarobienia kasy na długi, które można spłacić zostając w kraju i trochę zaciskając pasa to wielka nieodpowiedzialność.
No racja, nie robi tego z patriotyzmu.. ale myślę że naprawienie swoich głupich błędów też jest dobrym myśleniem. Inna sprawa, czy ma taką pracę, że te 80 tys da radę spłacić zostając w kraju i zacskając pasa w rok, dwa, czy może będzie się to za nim ciągneło kilka czy kilka naście lat? Też trzeba o tym pomyśleć, czy jak spłaci te długi nie narobi sobie kłopotów od nowa... Czy zrozumiał co zrobił źle i że tak się nie da żyć na poważnie.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-01, 14:51   #49
Klarissa
Zakorzenienie

Zasada jest prosta - łatwo przyszło, to łatwo poszło. Jeśli spłacenie tych długów będzie zbyt łatwe i niczego go nie nauczy, to równie ochoczo może zaciągnąć nowe. I co będzie co 2 lata jeździł na misję zostawiając swoją tż-tkę na pastwę życia w lęku i samotności tylko dlatego, że on jest totalnie nieodpowiedzialny? Ja bym za taki związek podziękowała.
Stary 2009-09-01, 16:05   #50
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Dziewczyny tutaj piszą iż wyjazd na misję do Afganistanu to nieodpowiedzialność, "jechac, polatac z bronia, popatrzec na ginacych ludzi i wrocic." Otóż raz, że nie zgodzę się z poprzedniczką. Taki wyjazd to nie jest "latanie z bronią". To ryzykowanie życia, obrona i pomoc miejscowej ludności, stawienie czoła wrogowi... Zresztą tak jakby się zastanowić, mówienie iż nasi ukochani wybierają niebiezpieczne zawody jest nieodpowiedzialnością...
Tak sie sklada, ze temat misji nie jest mi obcy - to raz... dwa - ze opinie swoja wyrazam w odniesieniu do mezczyzny Autorki watku - nigdzie nie posadzilam o nieodpowiedzialnosc nikogo wiecej.

na marginesie...nie rozumiem - dlaczego - kiedy rozmawiamy o konkretnym przypadku - 128 osob czuje sie dotknietych i nadinterpretuje pewne zdania... czy do kazdego postu trzeba umieszczac wyjasnienia???

Stary 2009-09-01, 16:41   #51
jodame
Zadomowienie

Skoro jest żołnierzem, to takie wyjazdy są wpisane w jego karierę (Autorka może nie bierze tego pod uwagę, ale on może). Jednak motywy wyjechania na misję są dziwne ;].. .
Jeśli jest zakupoholikiem/hazardzistą/nieporadny życiowo -to warto mu pomóc.
Ale jeśli to wszystko jest efektem jego lenistwa i życia z dnia na dzień, ogromnej nieodpowiedzialności... to zastanów się, czy chcesz żyć z kimś takim?
Zastanawia mnie też to, czy w innych sferach, sytuacjach jest rozsądny i odpowiedzialny i tylko w tej jednej "przegrywa"? Czy po prostu taki jest, tylko poważna suma zadłużenia pomogła Ci przejrzeć na oczy?.. .
jodame jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-02, 09:42   #52
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Zasada jest prosta - łatwo przyszło, to łatwo poszło. Jeśli spłacenie tych długów będzie zbyt łatwe i niczego go nie nauczy, to równie ochoczo może zaciągnąć nowe. I co będzie co 2 lata jeździł na misję zostawiając swoją tż-tkę na pastwę życia w lęku i samotności tylko dlatego, że on jest totalnie nieodpowiedzialny? Ja bym za taki związek podziękowała.
zgadzam się
żeby na drugi raz nie nabrał tylu kredytów zdecydowanie należy mu sie nauczka chociażby w postaci kilkuletniego odmawiania sobie przyjemności...
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-02, 10:26   #53
Cyska
Zakorzenienie

GG do Cyska

A może niech wyjedzie za granice do pracy? Może nie zarobi 80 tys, ale chociaż odrobine podreperuje swoją sytuację. U moich znajomych to ostatnio modne;p co cchwile wyjeżdzają sobie na 2-3 miesiące i przywożą pare tysięcy, ok 8...
Może to też jest jakiś pomysł?
Cyska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-02, 12:55   #54
dzustam
Zakorzenienie

Coś okropnego. Tż autorki wątku namachał długów wykupując pierdoły z przydrożnych budek z hamburgerami, spłacić długi chce jadąc na misję. Piękna zapowiedź przyszłego wspólnego życia.

Jazda po bandzie bez trzymanki i tak przez 24 h na dobę.

Pewne rzeczy widać dopiero z boku. Tu widać nieodpowiedzialnego mężczyznę (przynajmniej wiekiem), który bezpieczeństwo finansowe swojej przyszłej rodziny chce budować na nieodpowiedzialnej decyzji. Oczywiście załamania nerwowe, urwane nogi, kulki w głowę moga zdarzyć się jego całej drużynie - jemu już nie...

Na marginesie - znam wielu wojskowych, w tym zawodowych w najczystszej oficerskiej postaci, i powiem, że oni nie chwytają wesoło za karabin i nie pakują walizek z usmiechem na ustach.

Jak muszą to jadą.

Bo wiedzą czym jest wyjazd do Afganistanu, bo wiedzą czym jest wojna. Tak wojna. I wiedza jak kończą koledzy, którym zdarzyło się spotkać z siłami wroga. Jak przeżyją, to w Polsce wojsko ma ich serdecznie gdzieś. Kaleka w wojsku jest tak potrzebny jak dziura w moście.

Najbardziej skopane tyłki i psychikę mają Ci, którzy lekką ręką chcięli zarobić kilka tysiaków. Owszem znam jeden wyjątek. Kolega - kilka misji w Iraku, Afganistanie. Wraca stamtąd jakby był w jednostce w Polsce. Jeden przypadek na wiele. Niby sznsa jest. Ale co mu siedzi w głowie, tego ja już nie wiem.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-02, 13:58   #55
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Oczywiście załamania nerwowe, urwane nogi, kulki w głowę moga zdarzyć się jego całej drużynie - jemu już nie...

Na marginesie - znam wielu wojskowych, w tym zawodowych w najczystszej oficerskiej postaci, i powiem, że oni nie chwytają wesoło za karabin i nie pakują walizek z usmiechem na ustach.

Jak muszą to jadą.

Bo wiedzą czym jest wyjazd do Afganistanu, bo wiedzą czym jest wojna. Tak wojna. I wiedza jak kończą koledzy, którym zdarzyło się spotkać z siłami wroga. Jak przeżyją, to w Polsce wojsko ma ich serdecznie gdzieś. Kaleka w wojsku jest tak potrzebny jak dziura w moście.

Najbardziej skopane tyłki i psychikę mają Ci, którzy lekką ręką chcięli zarobić kilka tysiaków. Owszem znam jeden wyjątek. Kolega - kilka misji w Iraku, Afganistanie. Wraca stamtąd jakby był w jednostce w Polsce. Jeden przypadek na wiele. Niby sznsa jest. Ale co mu siedzi w głowie, tego ja już nie wiem.
zgadzam się... są tacy, którzy "są stworzeni" do misji...do wojen... wyjątki, które ja znam - da się policzyć na palcach jednej ręki...podczas kiedy dla innych jest to wlasnie MISJA, a nie sposob na zarobienie kilku tysiecy wiecej...

poznalam takich, ktorzy jechali zarobic na samochod i mieszkanie...wracali zlamani... nie byli przygotowani na to, co tam zastali i w czym musieli brac udzial...

pamietajmy, ze ludzie, ktorzy siedza przed TV i czytaja gazety wiedza bardzo malo o tym, co tam sie dzieje...

Niedojrzalosc, nieodpowiedzialnosc plus taka decyzja i tamtejsze realia oraz nieznane przezycia przyniosa wiecej krzywdy, niz pozytku...

Stary 2009-09-02, 14:07   #56
shockwaves
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
zgadzam się... są tacy, którzy "są stworzeni" do misji...do wojen... wyjątki, które ja znam - da się policzyć na palcach jednej ręki...podczas kiedy dla innych jest to wlasnie MISJA, a nie sposob na zarobienie kilku tysiecy wiecej...

poznalam takich, ktorzy jechali zarobic na samochod i mieszkanie...wracali zlamani... nie byli przygotowani na to, co tam zastali i w czym musieli brac udzial...

pamietajmy, ze ludzie, ktorzy siedza przed TV i czytaja gazety wiedza bardzo malo o tym, co tam sie dzieje...

Niedojrzalosc, nieodpowiedzialnosc plus taka decyzja i tamtejsze realia oraz nieznane przezycia przyniosa wiecej krzywdy, niz pozytku...
Dokładnie, wyprawa na misję wymaga ogromnej odporności psychicznej.
Autorko, jesteś pewna, że Twój TŻ ją ma?
Stary 2009-09-02, 16:06   #57
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość

Ale żeby dostrzec zagrożenia trzeba sporej mądrości życiowej. Trzeba widzieć jakiś większy sens niż zarobienie kilku groszy. Bo te pieniądze to całe nic - szczególnie jak już dochodzi do czegoś niemiłego: postrzał, załamanie nerwowe, kalectwo, rehabilitacja.

Ja znam takich, którzy spodziewali się, że będzie bardzo ciężko, ale obracali to w żart, bo oni takie chłopy na skwał... Iwielokroć kończyło się wypaleniem, załamaniem nerwowym.

Tylko, że te osoby, które cisną się tam ze względu na pieniądze - nie chcą słyszeć jakiś smutnych historyjek... bo to ich przecież nie czeka...

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-02, 19:50   #58
lotta6
Zakorzenienie

Taki sposob wydawania pieniedzy nie jest zdrowy
Moze ma jakies problemy i maskuje je przez wydawanie duzych ilosci pieniedzy, szalenstwa zakupowe i imprezy.
Oprocz zaczecia oszczednosci zalecam zastanowienie sie nad tym.

Karty kredytowe to zloooo. Dlatego nawet takiej nie biore, debetowa mi wystarczy. Szczegolnie, ze pieniadze latwo przechodza mi przez palce
lotta6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-03, 12:08   #59
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Tylko, że te osoby, które cisną się tam ze względu na pieniądze - nie chcą słyszeć jakiś smutnych historyjek... bo to ich przecież nie czeka...
jasne... wszystkich, tylko nie mnie... smutne...

dla zainteresowanych - kilka stron dotyczacych najemnikow...

http://zapiskispekulanta.salon24.pl/...i-z-blackwater

http://mezczyzna.netbird.pl/a/907/11795,1

i...

http://www.worldproutassembly.org/ar...gly_truth.html

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2009-09-03 o 12:10
Stary 2009-09-03, 13:56   #60
martini.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wsiowy_gupek Pokaż wiadomość
I wymyślilismy coś.
Po prostu oddaje mi jakąś część kasy która zostaje wolna z wypłaty. Kiedy chce cos kupić mówi mi i wtedy daje mu kase, lub jeśli uważam, że to niepotrzebny wydatek dyskutujemy o tym i najczęściej przyznaje mi racje. (nie mówie tutaj o wydatkach ubrania, gazety czy inne tego typu, ale o np nowym aparacie chociaż jeszcze jednego nie spłacił, a TŻ zdjęć nie lubi robić nawet!)

Pewnie zaraz posypia sie kąśliwe uwagi, ale to jedyne wyjście.
Mi to nie przeszkadza, zresztą to jego pomysł. Wiem, że TŻ nie wydaje pieniędzy na głupstwa, on się cieszy bo w końcu potrafi odłozyć sobie kase z wypłaty

Pozatym jesteśmy umówieni, że w przyszłości to ja będe zarządzać finansami więc jestem spokojna
Ok, znaleźliście sposób i dobrze. Ale ja osobiście nie wyobrażam sobie życia z kimś, kogo miałabym ciągle kontrolować i pilnować, bo jakby go poniosło, to nie miałabym co jeść. To tak, jakby mieć dziecko, które się wychowuje, zamiast tż.

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Dokładnie - dla tego pana karta kredytowa, czy debetowa (z której można wypłacić więcej, niż się ma na koncie) powinny nie istnieć - ma spalić, pociąć i zapomnieć (oczywiście wcześniej rozwiązując umowę o nią z bankiem).

Drugie to wg mnie wizyta u psychologa - bo doprowadzanie się do takiej sytuacji finansowej najczęściej jest tylko efektem jakichś głębszych problemów, często z dzieciństwa. Powinien dotrzeć do źródła problemów.

Trzy: koniec z życiem ponad stan i wydawaniem nawet drobnych sum na bzdury - kupić notesik, notować wszystkie wydatki, dzienny limit wydatków ustawić na jakimś konkretnym poziomie, w pierwszej kolejności spłacać raty, rachunki.
Zgadzam się z każdym słowem.

Cytat:
Napisane przez Cyska Pokaż wiadomość
Też nie rozumiem czemu sie dziwicie, że można przepuścić kase na te "chipsy, hamburgery". Znam ludzi którzy podczas zwyklego wyjścia potrafią wydać 400 zl bez żadnych atrakcji;p Redbul+wódka to jakieś 20 zl i 10 takich drinków to już 200zl i jeszcze stawia swojej dziewczynie, do tego taxi i sie uzbiera 400zl nawet nic nie jedli:P A jeśli dojdą do tego jakieś kręgle, bilard jakiś obiadek na mieście....

Bez większego hulaństwa można sobie narobić długów.
A gdzie tu jakiś rozsądek? No wybacz, ja rozumiem, że się tak zdarza, ale nie widzę powodu, żeby przyjmować to za dopuszczalną normę. Drinki za 400 zł? Wyjścia? Jak kto chce, ale jak to robi, mimo że go nie stać, to ma problem z głową.

Cytat:
on ciągle powtarza że ma już tych długów dość, że wtedy był głupi. Chce jechac na misję i to spłacić, żeby sie mi lepiej żyło ( nie jemu ale mi )
Nie chcę Cię straszyć ani nic. Ale żeby nie było, że jemu się coś stanie (tfu tfu tfu) i na Ciebie spadnie odpowiedzialność, bo robił do dla Ciebie. Albo żeby Ci nie wycedził tego, że pojechał dla Ciebie na wojnę za 20 lat.

Poza tym, skoro Cię jeszcze oszukuje i zaciąga następne długi, to trochę wygląda tak, że na Ciebie zrzuca to, ze te długi ma i gra pokrzywdzonego, ale sam nie robi nic, żeby to zmienić. On nie chce zmiany, ale chce niańki, żeby go za rączkę poprowadziła przez życie.

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Dokladnie. Zamiast notesika arkusz w excelu lub podobnym programie - zdecydowanie wygodniejsze
Ale ciężko go zabrać ze sobą, w przeciwieństwie do notesu. A jak ktoś zaciągnął dług na 60 tyś, to wątpię, że będzie pamiętał i zapisywał, na co wydał każde 2 zł.

Cytat:
Napisane przez Australia Pokaż wiadomość
Gdy będziesz jego żoną również Ty będziesz spłacać te długi Tak się nie da żyć.
Po pierwsze - jest coś takiego jak rozdzielność majątkowa. A po drugie, z tego co się orientuję, rzeczy nabyte przed zawarciem związku jak i długi wtedy zaciągnięte są odpowiedzialnością osoby, która figuruje w papierach.

Cytat:
Napisane przez Cathas Pokaż wiadomość
Jakie można mieć poczucie patriotyzmu jadąc do Afganistanu? Poza tym, to niestety, ale większość żołnierzy, jakich znam, jadą tam właśnie dla kasy.
martini. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości