![]() |
#31 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Tż i jego problemy z pieniędzmi
Cytat:
---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- już sama nie wiem, bo są podzielne opinie. jedni mówią ze dać sobie spokój z nim , inni żeby pomóc. ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.tvn24.pl/12690,10573,1615...wiadomosc.html http://www.poszukiwanimagazyn.pl/nat...milczenie.html http://www.dziennikwschodni.pl/apps/...RASY/929050873
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:26 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#34 |
Raczkowanie
|
on ciągle powtarza że ma już tych długów dość, że wtedy był głupi. Chce jechac na misję i to spłacić, żeby sie mi lepiej żyło ( nie jemu ale mi )
Wszystko było dobrze, jak nie znalazłam przypadkiem wyciągu z karty kredytowej tydzień temu, karta na 5 tys zł. Ukrywał ta kartę przede mną, żebym mu nie zadawała głupich pytań po co ją brał itp. tak się zastanawiam ile on ma jeszcze takich kart ![]() ![]()
![]() Edytowane przez Ciii Czas edycji: 2009-09-01 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
jeśli robi to już teraz, kiedy nie jesteście małżeństwem, to kiedyś może was oboje wpakować w poważne kłopoty ![]() zastanawiasz się, czy mu pomóc, czy dać sobie spokój... w tak poważnej sytuacji uciekłabym się chyba do ostateczności, tzn. postawienia ultimatum - albo zmienia się, ponosi konsekwencje swojej "głupoty" i zaczyna żyć jak normalny, odpowedzialny, dorosły człowiek, albo z nami koniec za "wzięcie odpowedzialności" rozumiem zmianę stylu życia, rezygnację z życia ponad stan i stopniowe spłacanie długów jeśli ma wiele opcji wyjścia z sytuacji a wybiera najniebezpieczniejszą, najbardziej ryzykowną, ale najszybszą i "najprostszą" (przynajmniej z jego punktu widzenia, jeśli rzeczywiście jest przekonany, że nic mu nie grozi) to to nie jest normalne ![]() z tym, że trudno powiedzieć, czy jest podłamany bo sytuacja go przerosła, czy ma poprostu takie szczeniackie (bez urazy) podejście do życia... Edytowane przez ..::anvastra::.. Czas edycji: 2009-09-01 o 12:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Rozeznanie
|
Mój Tż również jest zawodowym żołnierzem. Nie chcę się wymądrzać bo nie byłam w takiej sytuacji a wszystko może się zdarzyć. Jednak odwodziłabym go od misji...
Nie jesteś żoną, ale nie czujesz się bezpiecznie przy swoim Tż?a co mówić o poważniejszych krokach w związku. Myślę, że będąc z nim spróbuj pomóc. Rozmawiać i działać. Usiądź z nim i na spokojnie z chęcią pomocy przejrzyjcie jego dokumenty, niech zlikwiduje karty. Zaciśnijcie pasa. Myślę, że za jego pensję będzie miał na przeżycie i spłatę. Niekoniecznie,,najprostsz e'' rozwiązania jak misja, są najlepsze... Wydaje mi się też, że z domu również wynosi się stosunek do pieniądza. Znam też osoby z kręgu Tż, kiedy zaczęli dobrze zarabiać to i więcej wydawać nie wiadomo na co[dla mnie to głupota]. A w najgorszym wypadku był to hazard. ps. nie orientuję się zadobrze, ale chyba wojskowi mają jakieś tzw. bezprocentowe pożyczki lub ulgowe?
Regeneracja ducha i ciała ![]() Uczę się żyć na nowo. Tym co tu i teraz. ![]() Edytowane przez milkNhoney Czas edycji: 2009-09-01 o 12:20 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() a żadnych ulgowych i bez% pożyczek żołnierze nie maja.
![]() Edytowane przez Ciii Czas edycji: 2009-09-01 o 12:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Zakorzenienie
|
Facet kłamie, kręci, ukrywa przed Tobą dlugi - jakie Ty w nim będziesz miała oparcie. To zwykly fantasta. OK, może i popełnił błąd zaciągając te długi, ale wybacz szczerość - w tym momencie nie jest on dla mnie atrakcyjnym partnerem. Parę lat minie, zanim spłaci długi. Przez ten czas nie ma szans, jak inni ludzie, o zaoszczędzeniu czegokolwiek, o wspólnej przyszłości. A po tych paru latach może sie okazać, że jegonieodpowiedzialność nadal istnieje.
Dodam, że nie jestem materialistką, ale osoba z takimi długami dla mnie od razu odpada, podobnie jak ktoś, kto jest po czterech związkach i ma 4 dzieci na wychowaniu bądź utrzymaniu.
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
hmm... Trochę Cię rozumiem, mój TŻ też się wpakował w kredyty, raty i takie tam i podobnie jak Twój jedyną szansę na wyjście z tego widział wyjeżdżając za granicę, albo właśnie w misjach (służbę zasadniczą skończył i nawet chciał zostać na stałe w wojsku). Na szczęście udało mi się go powtrzymać... Już nie będę szczegółowo wypisywała jakie w pewnym momenicie komplikacje wyszły z tych długów i jak to krucho było, ale teraz jesteśmy na etapie wspólnego mieszkania i ja dostaję całą jego wypłatę dokładam to do swojej i prowadzę domowy budżet, płacę wszystkie rachunki i dopiero reszta idzie na jedzenie itd. Bo nie ma innego sposoby niż to spłacić. Trzymam za was kciuki. No chyba że nie chcesz z nim byc i pomagać mu w spłacaniu bądź co bądź jego długów to skończ to...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Facet niech dorośnie i nauczy się odpowiedzialności. A Ty nie musisz ponosić odpowiedzialności za jego błędy. Ja bym proponowała zastanowić się jak mu pomóc, czy on chce tej pomocy i potrafi coś zmienić.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 |
Wtajemniczenie
|
No da się. Najtańszy hamburger jakiego widziałam w Polsce jest w Macu i kosztuje 3zł i nie da się nim najeść (w niefirmowej budce z fastfoodem jest to już wydatek co najmniej 5zł) . Najtańsze chipsy (Lidl, Tesco, Biedronka) 2zł. Ale że facet oszczędny nie jest to pewnie kupował droższe.
![]() |
![]() |
#43 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co będzie, gdy zajdziesz w ciążę, pracodawca Ci podziękuje za pracę po macierzyńskim i zostaniecie na jego utrzymaniu? Całe życie na kredytach, czy zęby w ścianę? A moze on wtedy też wyjedzie na misję i zostawi Cię z niemowlakiem? Twój TŻ z Twoich wypowiedzi to nieodpowiedzialny dzieciak, który musi jeszcze dorosnąć do życia. Pytanie tylko, ile mu to zajmie i czy warto byś czekała...
![]() |
![]() |
#44 |
Zakorzenienie
|
Misja w Afganistanie jest na dzien dzisiejszy jedna z bardziej niebezpiecznych... to nie jest rozwiazanie - jechac, polatac z bronia, popatrzec na ginacych ludzi i wrocic... Twoj mezczyzna wydaje sie byc lekkoduchem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Rozeznanie
|
Musisz uważać....
Gdy będziesz jego żoną również Ty będziesz spłacać te długi ![]() Nie znasz go do końca, nie wiesz ile ma tych kart, kredytów... ![]() Pomimo wszystkiego, z takimi trzeba ostrożnie bo w tych okolicznościach miłość szybko minie a zostaną długi i problemy ![]()
![]() |
#46 |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Dziewczyny tutaj piszą iż wyjazd na misję do Afganistanu to nieodpowiedzialność, "jechac, polatac z bronia, popatrzec na ginacych ludzi i wrocic." Otóż raz, że nie zgodzę się z poprzedniczką. Taki wyjazd to nie jest "latanie z bronią". To ryzykowanie życia, obrona i pomoc miejscowej ludności, stawienie czoła wrogowi... Zresztą tak jakby się zastanowić, mówienie iż nasi ukochani wybierają niebiezpieczne zawody jest nieodpowiedzialnością... Nie mielibyśmy odważnych strażaków, policjantów, żołnierzy. Mój tata pracuje pod ziemią w kopalni. Czy to że naraża życie akurat tam pracując można nazwać nieodpowiedzialnością? A praca tam może jest jest tak ekstremalna i egzotyczna jak misja w Afganistanie, ale też cholernie niebezpieczna. Widział też wiele śmierci, wypadków... Może chłopak autorki wątku chce się wykazać, wie że narobił głupot i się chce odbić. A że nie jest biznesmenem za biurkiem tylko żołnierzem to widzi właśnie takie wyjście.
Inna sprawa z podejściem do pieniędzy. Tutaj autorka powinna się wykazać stanowczością i postawić sprawe jasno - jak chcesz być ze mna to jesteś odpowiedzialny i umiesz zadbać o to, by pieniędzy nie brakło, nie robisz długów, wydajesz mądrze. Myślę, że jeśli mu zależy zmieni się. Mój kuzyn był beznadziejnym lekkoduchem i rodzice mieli kupę zmartwień z jego długami, imprezami i co tam jeszcze wymyślił. Ale za to jak się zakochał... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla mnie wyjeżdżanie na wojnę w celu zarobienia kasy na długi, które można spłacić zostając w kraju i trochę zaciskając pasa to wielka nieodpowiedzialność.
![]() |
![]() |
#48 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
Zasada jest prosta - łatwo przyszło, to łatwo poszło. Jeśli spłacenie tych długów będzie zbyt łatwe i niczego go nie nauczy, to równie ochoczo może zaciągnąć nowe. I co będzie co 2 lata jeździł na misję zostawiając swoją tż-tkę na pastwę życia w lęku i samotności tylko dlatego, że on jest totalnie nieodpowiedzialny? Ja bym za taki związek podziękowała.
![]() |
#50 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
na marginesie...nie rozumiem - dlaczego - kiedy rozmawiamy o konkretnym przypadku - 128 osob czuje sie dotknietych i nadinterpretuje pewne zdania... czy do kazdego postu trzeba umieszczac wyjasnienia??? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#51 |
Zadomowienie
|
Skoro jest żołnierzem, to takie wyjazdy są wpisane w jego karierę (Autorka może nie bierze tego pod uwagę, ale on może). Jednak motywy wyjechania na misję są dziwne ;].. .
Jeśli jest zakupoholikiem/hazardzistą/nieporadny życiowo -to warto mu pomóc. Ale jeśli to wszystko jest efektem jego lenistwa i życia z dnia na dzień, ogromnej nieodpowiedzialności... to zastanów się, czy chcesz żyć z kimś takim? Zastanawia mnie też to, czy w innych sferach, sytuacjach jest rozsądny i odpowiedzialny i tylko w tej jednej "przegrywa"? Czy po prostu taki jest, tylko poważna suma zadłużenia pomogła Ci przejrzeć na oczy?.. . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() żeby na drugi raz nie nabrał tylu kredytów zdecydowanie należy mu sie nauczka chociażby w postaci kilkuletniego odmawiania sobie przyjemności... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 |
Zakorzenienie
|
A może niech wyjedzie za granice do pracy? Może nie zarobi 80 tys, ale chociaż odrobine podreperuje swoją sytuację. U moich znajomych to ostatnio modne;p co cchwile wyjeżdzają sobie na 2-3 miesiące i przywożą pare tysięcy, ok 8...
Może to też jest jakiś pomysł? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 |
Zakorzenienie
|
Coś okropnego. Tż autorki wątku namachał długów wykupując pierdoły z przydrożnych budek z hamburgerami, spłacić długi chce jadąc na misję. Piękna zapowiedź przyszłego wspólnego życia.
Jazda po bandzie bez trzymanki i tak przez 24 h na dobę. Pewne rzeczy widać dopiero z boku. Tu widać nieodpowiedzialnego mężczyznę (przynajmniej wiekiem), który bezpieczeństwo finansowe swojej przyszłej rodziny chce budować na nieodpowiedzialnej decyzji. Oczywiście załamania nerwowe, urwane nogi, kulki w głowę moga zdarzyć się jego całej drużynie - jemu już nie... ![]() Na marginesie - znam wielu wojskowych, w tym zawodowych w najczystszej oficerskiej postaci, i powiem, że oni nie chwytają wesoło za karabin i nie pakują walizek z usmiechem na ustach. Jak muszą to jadą. Bo wiedzą czym jest wyjazd do Afganistanu, bo wiedzą czym jest wojna. Tak wojna. I wiedza jak kończą koledzy, którym zdarzyło się spotkać z siłami wroga. Jak przeżyją, to w Polsce wojsko ma ich serdecznie gdzieś. Kaleka w wojsku jest tak potrzebny jak dziura w moście. Najbardziej skopane tyłki i psychikę mają Ci, którzy lekką ręką chcięli zarobić kilka tysiaków. Owszem znam jeden wyjątek. Kolega - kilka misji w Iraku, Afganistanie. Wraca stamtąd jakby był w jednostce w Polsce. Jeden przypadek na wiele. Niby sznsa jest. Ale co mu siedzi w głowie, tego ja już nie wiem.
![]() |
#55 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
poznalam takich, ktorzy jechali zarobic na samochod i mieszkanie...wracali zlamani... nie byli przygotowani na to, co tam zastali i w czym musieli brac udzial... pamietajmy, ze ludzie, ktorzy siedza przed TV i czytaja gazety wiedza bardzo malo o tym, co tam sie dzieje... Niedojrzalosc, nieodpowiedzialnosc plus taka decyzja i tamtejsze realia oraz nieznane przezycia przyniosa wiecej krzywdy, niz pozytku... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Autorko, jesteś pewna, że Twój TŻ ją ma?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja znam takich, którzy spodziewali się, że będzie bardzo ciężko, ale obracali to w żart, bo oni takie chłopy na skwał... Iwielokroć kończyło się wypaleniem, załamaniem nerwowym. Tylko, że te osoby, które cisną się tam ze względu na pieniądze - nie chcą słyszeć jakiś smutnych historyjek... bo to ich przecież nie czeka...
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Taki sposob wydawania pieniedzy nie jest zdrowy
![]() Moze ma jakies problemy i maskuje je przez wydawanie duzych ilosci pieniedzy, szalenstwa zakupowe i imprezy. Oprocz zaczecia oszczednosci zalecam zastanowienie sie nad tym. Karty kredytowe to zloooo. Dlatego nawet takiej nie biore ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
dla zainteresowanych - kilka stron dotyczacych najemnikow... http://zapiskispekulanta.salon24.pl/...i-z-blackwater http://mezczyzna.netbird.pl/a/907/11795,1 i... http://www.worldproutassembly.org/ar...gly_truth.html Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2009-09-03 o 12:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#60 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym, skoro Cię jeszcze oszukuje i zaciąga następne długi, to trochę wygląda tak, że na Ciebie zrzuca to, ze te długi ma i gra pokrzywdzonego, ale sam nie robi nic, żeby to zmienić. On nie chce zmiany, ale chce niańki, żeby go za rączkę poprowadziła przez życie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:13.