|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noże kuchenne - proszę o opinię
A ja ze swojej strony polecam noże ceramiczne. Jak dla mnie rewelacyjna sprawa. Pierwszy nóż dostałam, kolejne już kupiłam. Owszem nie ma co wybierać tych najtańszych, myślę, że mało co są warte. Ja mam (ten co jako pierwszy dostałam) 2 lata, jak narazie jeszcze nie był ostrzony, a jest nadal bardzo ostry. I wbrew pozorom nie są takie kruche, a tego sie obawiałam
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny jeśli lubicie noże z japońskiej stali to chciałam powiedzieć,że w sieci TK Maxx można kupić noze Jamie Oliviera w bardzo atrakcyjnych cenach( od 20 do 70 zł)
mam 4 oraz mezzalune (ten taki do siekania ziół) i uważam,że są rewelacyjne- sushi szczególnie robi się nimi rewelacyjnie |
|
|
|
|
#33 |
|
BAN stały
|
Ja zdecydowanie polecam wam noże kute , ja mam akurat firmy Victorinox. Kute są mocne i wytrzymałe i ostre do bólu
no i można bez uszczerbku na ostrości myć w zmywarce. Ja kupiłam swoje w sklepie dla gastronomii http://www.tanake.com.pl/sklep/cat/3...e---VICTORINOX , do kompletu jeszcze kilku mi brakuje ale liczę że już niedługo Te ikeowskie tez sa niezłe, ale tępią mi się niestety przez zmywarkę :/ |
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
mąż trafił na genialny nóż - długi, z ząbkami i z dwoma szpikulcami na końcu do nabijania - w top shopie, reklamują się w tv. Była kilka miesięcy temu promocja, że te noże były za jakieś grosze, chyba po 8 zł, to kupił. I serio, to najlepszy nóż jaki miałam. Genialnie kroi, nie miażdży, ze wszystkim sobie radzi. Mrożonki też mu nie straszne. Jedynie nie kroję nim mięsa surowego ale do tego chyba generalnie powinno się używać ostrego noża bez ząbków, ja przynajmniej nie umiem innym kroić mięsa. Ale świeże pieczywo, sery, wędliny, owoce, warzywa itd. cudownie i szybko idą, nawet rzeczy łatwo gniotące się czy rozsypujące a także bardzo twarde (nigdy nie umiałam sobie poradzić z dynią piżmową).
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#36 |
|
Raczkowanie
|
Dla odmiany nie polecę żadnej konkretnej firmy, ale skupiłbym się raczej na aspektach technicznych prowadzenia ostrza.
Najwygodniejsze będą noże z płaskim szlifem na całej powierzchni - wchodzą w cięte/szatkowane żarcie jak w masło i do tego równiutko się prowadzą. Wszelkie wynalazki typu szlif wklęsły, zwłaszcza częściowy lub jednostronny omijałbym szerokim łukiem. Sam mam już dość wiekowe noże w kuchni ze szlifem płaskim, a zwłaszcza jeden, który po prostu uwielbiam. Nie za długi, nie za krótki idealny do większości kuchennych zmagań. Nie mam zielonego pojęcia z jakiej stali jest wykonany, bo pamięta czasy głębokiego PRL, ale jest dość sztywny. Podsumowując: po cóż Ci pięknie prezentujące się noże zakute w drewnianym bloku, skoro praca nimi będzie udręką, a czasami wręcz niebezpieczna? A i nożom ceramicznym osobiście mówię nie - raz spadnie na kafelki i czeka nas niemały wydatek. Te noże są potwornie kruche, chociaż zazwyczaj tną jak brzytwa.
|
|
|
|
|
#37 |
|
BAN stały
|
Ile trzeba wydać na dobre jakościowo noże kuchenne ? Czytałam mnóstwo opinii i w sumie nie mam pojęcia co wybrać.
|
|
|
|
|
#38 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Kazdy chwali to co kupil. Jedni chwala noze ceramiczne inni europejskie jeszcze inni japonskie. Do tego dochodzi z jakiej stali sa zrobione no i jak je naostrzyc. Bo nie ma nozy ktore sie nie tepia. Ja np uzywam nozy (jako maniak Ale to nie znaczy ze tobie by one pasowaly. Tu na forum bedziesz zasypana nozami Fiskarsa. Ostanio widzialem noze jamie oliver 5 nozy w komplecie w niemieckim internecie za 111 euro, pojedyncze kosztuja max 30 euro podobno super wykonane noze. |
|
|
|
|
|
#39 |
|
Raczkowanie
|
Te z ikei są w porządku ale wiadomo nie jest to gerlach, a czasami warto dopłacić i mieć coś na dłużej.
|
|
|
|
|
#40 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie.
Uwielbiam gotować i noży mam w domu wiele. Mam Gerlacha który służy mi do obierania- dostałam go w prezencie urodzinowym. Jest mały, ale fajny. Poręczny. Mam też kilka noży ceramicznych. W użytku są specjalne noże do sera, czy pomidora. Ale ostatnio trafiłam na tani nóż szefa kuchni 200 mm Westmark kosztował 38 zł? Ale jest tak fajny. Siekam nim, kroję. Rączka jest wystarczająco ciężka, dzięki czemu dobrze się go trzyma. No po prostu jest mega i za fajne pieniądze. Polecam. |
|
|
|
|
#41 |
|
Konto usunięte
|
Jaki to jest nóż do pomidorów
???
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
BAN stały
|
Ja już 3 lata mam noże Gerlach i jestem zadowolona aż za bardzo w lutym cięłam kapustę i tak mi się zsunął po kapuście że musiałam jeździć na ostry dyżur i miałam zszywany 3 szwy, teraz już uważam.
|
|
|
|
|
#43 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja mam taki zestaw noży z Fiskarsa z bloczkiem do przechowywania. To trochę tańsza wersja ich serii Funkctional Form (różnica w cenie to 100-130 zł), a jednak są bardzo dobre i już długo mi służą. Wystarczy je od czasu do czasu naostrzyć i do tego też używam ostrzałki z Fiskarsa.
Miałam jeszcze kiedyś noże z Ambition i nawet byłabym z nich zadowolona, gdyby nie to, że były pokryte jakąś warstwą, która szybko zaczęła się zdzierać. |
|
|
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
Ładne noże
Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2017-04-07 o 10:14 |
|
|
|
|
#45 |
|
Konto usunięte
|
Moja nowa kosa
Edytowane przez a3389c1658f289371e9f53ba70ebd6b73c85f48f Czas edycji: 2017-04-15 o 17:45 |
|
|
|
|
#46 |
|
Raczkowanie
|
A jak przechowujecie noże? Kupujecie z blokami drewnianymi, czy trzymacie w szufladach? Czy to ma znaczenie? Na przykład dla ich ostrzy? Zastanawiam się nad zakupem takiego stojaka: http://www.zadowolenie.pl/agd-male/a...ia-agd/stojaki - do swoich noży nie dostałam, a chciałabym mieć je pod ręką. Pytanie tylko, czy to dobre rozwiązanie?
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie zawsze wkładasz tam nóż 100% czysty i suchy, wiec po czasie powstają w nim duże środowiska bakteri i pleśni... reszty się domyślasz Ja używam listwę magnetyczną na ścianie, są tez wkładki specjalne do szuflad gdzie każdy nóż ma swoje miejsce. Są tez stojaki magnetyczne. Inne stojaki i bloki zapomnij. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:17.

no i można bez uszczerbku na ostrości myć w zmywarce. Ja kupiłam swoje w sklepie dla gastronomii

- raz spadnie na kafelki i czeka nas niemały wydatek. Te noże są potwornie kruche, chociaż zazwyczaj tną jak brzytwa.

. Kazdy chwali to co kupil. Jedni chwala noze ceramiczne inni europejskie jeszcze inni japonskie. Do tego dochodzi z jakiej stali sa zrobione no i jak je naostrzyc. Bo nie ma nozy ktore sie nie tepia.
???