Noże kuchenne - proszę o opinię - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-09-30, 20:02   #1
syska87
Raczkowanie

Noże kuchenne - proszę o opinię

Witajcie, mam nadzieję, że jako kobiety lubiące gotować będziecie w stanie udzielić mi rady Otóż chcę kupić zestaw noży do kuchni. Jak wiadomo - mała inwestycja to nie jest, bo za kilka noży trzeba wyłożyć kilkaset złotych. A skoro już mam tyle wykładać, to wolę dołożyć trochę i mieć noże, które posłużą przez lata. I tu pojawia się moje pytanie. Rozglądałam się po sklepach za różnymi zestawami i w końcu wpadł mi w oko ten zestaw. Czy któraś z Was ma tak wysokiej klasy noże? Czy one naprawdę posłużą mi przez lata? W czym właściwie tkwi ich dobra jakość..? Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo przed takim zakupem chcę się kilka razy zastanowic
syska87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-09-30, 20:57   #2
zosienka666
Rozeznanie

Dot.: Noże kuchenne - proszę o opinię

Cytat:
Napisane przez syska87 Pokaż wiadomość
Witajcie, mam nadzieję, że jako kobiety lubiące gotować będziecie w stanie udzielić mi rady Otóż chcę kupić zestaw noży do kuchni. Jak wiadomo - mała inwestycja to nie jest, bo za kilka noży trzeba wyłożyć kilkaset złotych. A skoro już mam tyle wykładać, to wolę dołożyć trochę i mieć noże, które posłużą przez lata. I tu pojawia się moje pytanie. Rozglądałam się po sklepach za różnymi zestawami i w końcu wpadł mi w oko ten zestaw. Czy któraś z Was ma tak wysokiej klasy noże? Czy one naprawdę posłużą mi przez lata? W czym właściwie tkwi ich dobra jakość..? Będę wdzięczna za odpowiedzi, bo przed takim zakupem chcę się kilka razy zastanowic
ja narazie nie mam pieniędzy na dobre noże i kupuję ikeowe. jakość zadowalająca, w zestawieniu z ceną bardzo korzystna. dla mnie najważniejsze, żeby był piekielnie ostry

z tego co wiem jakość noży to klasa i wytrzymałość surowca z jakiego są wykonane. japońskie noże na przykład wykuwane są z kielku gatunków stali o różnej twardości. ja bym poszukała informacji na jakichś forach branżowych
Stary 2009-10-05, 00:37   #3
magina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez syska87 Pokaż wiadomość
Ja nie lubie takich noży.Maja metalowe rączki,nie cierpie takich.Czy myslisz o zakupie nozy w celu dekoracyjno-uzytkowym?Czy tylko uzytkowym?w sklepach dla kuchazy sa noze,gdzie cena jednego przewyzsza cene całego tego kompletu.Mozna kupowac na sztuki.Po jednym sukcesywnie.Osobiscie wole noze z drewniana raczka.Takie metalowe raczki wyslizguja mi sie z dłoni przy lekko zatłuszczonych lub wilgotnych dłoniach,co jest normalne przeciez w kuchni.W sklepie mozesz wziac pojedynczy nóz do reki,przymierzyc do swojej dłoni,zapytac jakie jest jego przeznaczenie...Kiedys kupiłam drogi zestaw i ostał sie do ozdoby tylko.Teraz kupuje osobno,w sklepach dla kucharzy,raczej takie tansze ale profesjonalne,prosze o przyblizenie mi przeznaczenia noza i porady.Kompletu juz nigdy wiecej nie kupie.A do ozdoby postawie sobie wazon.
magina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 17:29   #4
anka_85
Zakorzenienie

ja mam 1 nóż (Gerlach) z drewnianą rączką i kamień do ostrzenia, bo niestety nóż lubi mi się tępić po jakimś czasie.
jestem uprzedzona do wszelkich "zestawów".
nie wyobrażam sobie mieć tyle noży w kuchni, bo po co
dla mnie najważniejsze jest miec nóż, który jest cienki (nie ma nic gorszego niż grube ostrze)
no i nóż który pokroi wszystko - od chleba, po wszelkiego rodzaju mięso, sery, itd...

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 17:48   #5
kaledonia
zielony stworek

Nie trzeba tyle pieniędzy na dobre noże wydawać

Polecam zestaw Gerlacha z drewnianą rączką
Kupiłam kilka lat temu taki zestaw
http://www.allegro.pl/item758686529_..._porcelli.html
Są super! w ogóle się nie stępiły, kroją idealnie!

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-05, 21:38   #6
anka_85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Nie trzeba tyle pieniędzy na dobre noże wydawać

Polecam zestaw Gerlacha z drewnianą rączką
Kupiłam kilka lat temu taki zestaw
http://www.allegro.pl/item758686529_..._porcelli.html
Są super! w ogóle się nie stępiły, kroją idealnie!
Gerlacha można tylko polecać

Zdrowia dla małej, ale silnej kruszynki
Ani

anka_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-10, 15:29   #7
lele
Zakorzenienie

a moze victorinox?
lele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-10-11, 17:26   #8
lele
Zakorzenienie

ceramiczne sa bardzo kruche, bardzo dobrze sie nimi tnie, ale trzeba uwazac by im nie zniszczyc krawedzi tnacej. bardzo ciezko jest je naostrzyc, jezeli je kupowac to firmy: kyocera.
Stary 2009-10-12, 22:07   #9
lele
Zakorzenienie

nie ma za co, mam w domu specjaliste
Stary 2011-08-31, 20:51   #10
jowiszekkk
Raczkowanie

ja mam takie noże:
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00188441
są super nie tępią się i cena jest przyzwoita
jeszcze mam takie podobne tylko z czarna rączką tylko w drewnianym stojaku również z ikei mam je już ponad 2 lata używane sa codziennie i nadal są ostre.
jowiszekkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-09-27, 14:26   #11
MariaKatarzyna
BAN stały

witam a czy ktoś z was używał noże gerlacha lub victorinoxa? mnie się coś obiło o uszy
MariaKatarzyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-10-10, 21:57   #12
_Annie_Hall_
BAN stały

@MariaKatarzyna: Gerlacha nigdy nie używałam, ale mam kilka Victorinoxów: do chleba, do ryb i dwie sztuki do pomidorów (tak zwane pikutki ). Noże są naprawdę rewelacyjne, mam je ok. 2 lat, a ciągle są super ostre; może raz ostrzyłam ten do chleba. A pikutek, jak widać, tak mnie zachwycił, że dokupiłam kolejnego Mogę polecić fajną stronę, na której kupiłam każdy z moich Victorinoxów: http://www.hihawa.pl/produkty/38_Noże kuchenne.html

Edytowane przez _Annie_Hall_
Czas edycji: 2011-10-10 o 21:59
_Annie_Hall_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 23:07   #13
mangogirl
Raczkowanie

polecam noże z ikei.

61-60-59-58-57-56-55-54-53-52-50!
+ 88/58/88!

mangogirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 11:15   #14
hanna_f
BAN stały

Przyłączam się do dziewczyn zachwalających noże Gerlacha Sama posiadam w kuchni taki zestaw zakupiony już jakiś czas temu, który wciąż sprawuje się super. Gerlach produkuje naprawdę trwałe i ostre noże.
hanna_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 20:28   #15
ajka89
Zadomowienie

Ja używam zestawu noży z Fiskarsa mam do tego jeszcze ostrzałkę tej samej firmy. Mają dwa lata i nadal sprawują się znakomicie
ajka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-05, 11:09   #16
MariaKatarzyna
BAN stały

ja się zastanawiam czy nie kupić sobie krajalnicy

jednak pożałowałam tej swojej decyzji, krajalnica była złym pomysłem, mama prawie że wygnała mnie z nią z domu, w końcu przejrzałam się jeszcze raz dyskusji i poszłam za radą _Annie_Hall_ i kupiłam mamie i sobie rzecz jasna zestaw noży, wybrałam osobiście w sklepie i spokojnie mogę polecić pełny wybór znalazłam na http://www.victorinox.com/ch/content/cutlery/category/2
oraz tutaj
są bardzo fajne i ostre

Edytowane przez MariaKatarzyna
Czas edycji: 2012-01-24 o 23:37 Powód: dopisek
MariaKatarzyna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 10:09   #17
Aulnay
Raczkowanie

Odświeżam temat, zwłaszcza że linki już nie odsyłają do konkretnych ofert.
Szukam noży, które będą ostre, nie stępią się po roku i które ułatwią mi życie w kuchni Noże z Ikei oceniam jako przeciętne. Marzy mi się ekspresowe siekanie warzyw oraz krojenie chleba bez wgniatania go w szafkę :P
Czy polecacie jakieś porządne noże, które nie będą kosztować więcej niż są warte?
Aulnay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-24, 22:56   #18
bartoldzik
Raczkowanie

Ja polecam noże Victorinox z rękojeścią Fibrox. Są naprawdę rewelacyjne, nie tępią się zbyt szybko i łatwo się ostrzą. Świetnie się trzymają w dłoni. Stosunek jakości do ceny wprost wymarzony.

Napisz jakie konkretnie noże byś chciała (do czego) to mogę poradzić konkretne modele.
http://www.victorinox.com.pl/?p=2:38
Stary 2012-06-25, 10:43   #19
misiadk
Raczkowanie

Ja mogę polecić noże firmy fiskars ja mam z tej serii http://homeware.fiskars.com/web/fisk...unctional_form cena jeszcze jak dla mnie do przyjęcia i jakość oceniam dość wysoko.

Edytowane przez misiadk
Czas edycji: 2012-06-25 o 10:44
misiadk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-25, 18:16   #20
Ramona_85
Zakorzenienie

Jeśli noże maja być na lata, to polecam zdecydowanie Gerlach. Pierwszy swój nóż tej marki kupiłam w 2004 roku i jak do tej pory nie do zdarcia. Testowałam wiele noży (Hoffner, Kinghoff, Ravi, Domedia, Altom, jakieś lidlowskie no name w zestawie, itp), ale tylko Gerlach'em tak dobrze się kroi, mają anatomiczne rękojeści, dzięki czemu lekko i wygodnie trzyma się je w dłoni. Ja mam akurat czarne, plastikowe rączki (były najtańsze, najtańszy nożyk do jarzyn - 10zł)), ale wyglądają po paru latach jak nówki. Trzeba od czasu do czasu je naostrzyć, wiadomo
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 10:56   #21
misiadk
Raczkowanie

No niestety gerlach kupowany przed laty to niestety nie ten sam co obecnie, co nie można nazwać nożem, chyba że jakaś seria. Ja też mam 2 szt gerlacha kupionego ok. 10 lat temu takie z czarnymi rączkami zaokrąglonym końcem, który sprawdza się dobrze do smarowania pieczywa i chciałam kupić mojej mamie, no i kupiłam... niestety w sklepie nie przyjrzałam się tylko brałam w "ciemno". W domu okazało się że samo ostrze jest o połowę cieńsze od tego starego i po bardzo krótkim czasie nóż się złamał. Taki właśnie zakupiłam http://gerlach.pl/produkt/972/972-105-mm-noz-do-jarzyn, być może z innych serii są lepsze...ale ja i tak pozostaje przy nożach fiskars, a za gerlacha to podziękuję ale nie skorzystam, chyba że poprawią jakość.
misiadk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-02, 21:06   #22
Ramona_85
Zakorzenienie

misiadk,
ja mam właśnie takie noże, seria 972, kupione parę łądnych lat temu, pierwszy w 2004 roku, ostatni chyba w 2009 i wszystkie mam do dziś, jak nówki i są moimi ulubionymi nożami
Ramona_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 08:07   #23
sunny_eyes
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny,
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad nożami i ciągle co zajrzę na alle to w najlepiej sprzedawanych są te same noże:
http://allegro.pl/szwajcarskie-noze-...453482348.html
Strasznie spodobała mi się ich kolorystyka - taka wesoła. Jednak to, że one są "szwajcarskie" jakoś do mnie nie przemawia.
Czy ktoś może ma takowe? Jak się sprawują w kuchni?
sunny_eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-06, 08:26   #24
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sunny_eyes Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,
od jakiegoś czasu zastanawiam się nad nożami i ciągle co zajrzę na alle to w najlepiej sprzedawanych są te same noże:
http://allegro.pl/szwajcarskie-noze-...453482348.html
Strasznie spodobała mi się ich kolorystyka - taka wesoła. Jednak to, że one są "szwajcarskie" jakoś do mnie nie przemawia.
Czy ktoś może ma takowe? Jak się sprawują w kuchni?
Fajne. Wiesz co? Za tą cenę bym zaryzykowała. To nie jest majątek za taki zestaw noży. Jak przetrwają 2 lata, to i tak będzie OK. Firma rzeczywiście istnieje i na stronie mają ten produkt, więc chyba spoko:
http://www.royaltyline.com/knife-sets/rl-col5
Na kotlet.tv mają recenzję innych kolorowych noży:
http://kotlet.tv/kolorowe-noze-neoflam-recenzja
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-17, 08:07   #25
miles4
Przyczajenie

Witam. Ja polecam noże brazylijskiej firmy Tramontina. Mój ojciec sprowadzał je kiedyś na handel, automatycznie w domu wymienione zostały wszystkie noże na nowe oczywiście tej firmy Minęło już ponad 15 lat a noże nadal te same, wtedy były laserowo ostrzone a teraz podobno ręcznie. Co ważne łatwo się ostrzyły, bardzo długo pozostawały ostre i nadal wyglądają jak nowe.
Mam nadzieje że jakość noży po tylu latach się nie pogorszyła bo mam zamiar zainwestować w komplet nowszej generacji
Znalazłem je na tej stronie
http://www.superwnetrze.pl/Noze-Tramontina,k2255.html
ale oczywiście żeby nie było że powiązany z firmą polecam też inne
Pozdrawiam Mariusz
miles4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-24, 22:43   #26
Malwinka1986
Raczkowanie

Również jestem jedną z posiadaczek noży Ikea i bardzo je sobie chwalę mam noże z tej serii http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90134953/

mam nóż z linka, nóż do chleba, filetowania i warzyw. Wszystkie są ok
Malwinka1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-26, 12:54   #27
Kas0ka
Przyczajenie

Fajne, i niedrogie noże kuchenne można kupić na allegro. Ja wolę jednak sklep z nożami victorinox w mojej rodzinie są używane od lat.
Kas0ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-27, 12:03   #28
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Malwinka1986 Pokaż wiadomość
Również jestem jedną z posiadaczek noży Ikea i bardzo je sobie chwalę mam noże z tej serii http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90134953/

mam nóż z linka, nóż do chleba, filetowania i warzyw. Wszystkie są ok
Najtańsze z Ikei jakie miałam przetrwały naprawdę długo (w sumie to bardziej gdzieś pogubiłam, niż się zużyły), więc wierzę.
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-14, 09:41   #29
Salomea0903
Przyczajenie

ja używam do codziennego uzytku noży Kyocera takie ceramiczne z kolorową rączką - mam ze 2, ale do mięsa mam kupiony nóz szefa Tojiro i jeden z firmy Global, piekielnie ostre tak jak mówił jeden z kucharzy na filmiku na youtube który widziałam
Salomea0903 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 16:47   #30
fotkasia
Przyczajenie

Noże? Gerlach- polecam. Są trwałe, u mnie w domu goszczą od zawsze.
fotkasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości