|
|
#31 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Lektury...? Młodzież jest zła ;)
Ależ ten klucz nie tylko na maturze
Sprawdzian po 6 klasie - polecenie: napisz SMS do bliskiej ci osoby i podaj, gdzie i jak spędzasz ferie.Można dostać 2 punkty: jeden za podanie miejsca pobytu i spędzania czasu, drugi - za krótkość. W końcu to SMS. A uczniowie cały czas tłuczone mają, ąe wypowiedź nie może kończyć się na 1 zdaniu... |
|
|
|
|
#32 |
|
Raczkowanie
|
Nie wymagam od nikogo takiej wiedzy, ja raczej też takiej nie posiadam. Po prostu akurat przytoczona sytuacja to dla mnie absurd, jaki rozsądnie myślący człowiek udzieliłby takiej odpowiedzi? Nie dlatego, że jest ona błędna. Dlatego, że jest tak oczywista, że nikt nie wpadnie na to, że można w ogóle o to pytać - bo pytanie ma podobno sprawdzać jakąś wiedzę, a do określenia czemu "czwarta" nie jest chyba ona potrzebna...
|
|
#33 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
peja tez pewnie nic nie przeczytał a jaki dobry czlowiek wyrósł. |
|
|
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale płakać nie będę z tego powodu, że sa lektury :P przez Potop nie dałam rady przebrnąć.. Czytając Cierpienia młodego Wertera miałam wrażenie że to taka epoka współczesnych emo. ![]() niestety lektury nie są od tego, żeby nam sie podobały, no trudno.. ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:10 ---------- ja się zgadzam z my life be like, u nas w szkole panuje taka sama zasada, wryje się streszczenie na pamięć i można dostać najwyższą ocenę, twierdząc że przeczytało się książkę a nie streszczenie
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Widzisz, mi się niektóre z tych które podałaś podobały, ale rozumiem że niektórym może się na ich widok cofać - tak jak mi na myśl o Sienkiewiczu :-> Tak samo jak nie znoszę po prostu nie znoszę czytać fantastyki. Władcy pierścieni kijem bym nie tknęła tak ktoś może nie znosić moich ulubionych książek :P
I nie da się zrobić tak żeby każdemu się podobały... No ale sądzę że przy potopie można by obejść się bez katowania 1000 stronami Dodałabym wiele lektur które sama mam jako dodatkowe...
|
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też nie lubię fantastyki ...
pewnie i idzie przebrnąć przez potop ale trzeba chcieć, a ja sie uczciwie przyznaje że poległam na drugiej kartce
|
|
#38 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#39 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja jak napisałam - z czystej przyzwoitości. Powiem szczerze że dosłownie każda kartka to była męka, wierciłam się jak nienormalna. Ale stosowałam sobie system nagród i kar - przeczytam bez odrywania wzroku 50 stron to mogę sobie zjeść batonika i zrobić przerwę. Albo wejść na wizaż dopiero po przeczytaniu 100.
I na prawdę zero przyjemności. Zero................. droga przez mękę. Po stronie 700 straciłam rachubę kto się bije po co z jakiej okazji, tym bardziej nie wiedziałam gdzie. Świadomość odzyskałam przy stronie 950 ![]() ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#40 |
|
Zakorzenienie
|
ale chyba chodzi o to, że im więcej przeczytasz tym większa szansa na zapamiętanie budowy tekstu itp.
może i nie mam racji,kurde w sumie nie wiem po co sie udzielam jak nie czytałam potopu ;x
Edytowane przez kiniaczeq Czas edycji: 2009-10-27 o 21:32 |
|
|
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
Eh, na prawdę czytając na siłę zapamiętałam tylko najważniejsze fragmenty i faktycznie "czegoś" to się dowiedziałam dopiero na lekcji ;{
|
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
to może zamienic kolejnośc, np. streszczenie przeczytać, później lekturę ? niektórym tak łatwiej, choc wiem,że potop jest tragiczny
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja tak nie uważam. Nie napisałam, że to źle. To dobrze. Bo szkoła jest od uczenia, a nie od przyjemnego spędzania czasu. Jak łączy przyjemne z pożytecznym - to miło. Ale nikt nie obiecywał, że w życiu będzie przyjemnie.
|
|
#44 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#45 |
|
Zakorzenienie
|
To prawda
Ale większość z nas w swoim życiu nie przeczytała przynajmniej jednej lektury. Są wyjątki które czytają wszystko, jednak jak się trafi na kamień, którego nawet groźby jedynek czy przyzwoitość nie przezwycięży, no to cóż począć.
|
|
|
#46 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
później można się zabrać za książkę ![]() No, chyba, że nie chce się znać zakończenia lektury ale to raczej w wypadku jak się nam podoba a nie 'bo trza'
|
|
|
#47 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się. Do tej pory mam sentyment do Lalki, Nad Niemnem przeczytałam w kilka wieczorów, Żeromski był fantastyczny itd itd. Ale Potopu nie doczytałam. Nie zdążyłam, a gdy zaczynamy omawiać i się dowiaduję, jaki jest koniec, to momentalnie tracę przyjemność czytania. Jedyne, co mi nie pasowało, to Ferdydurke, Transatlantyk (nie dałam rady doczytać, matura mnie złapała ), Szewcy i Cudzoziemka. Do Wesela się przekonałam dopiero w liceum, bo w gimnazjum to był omówiony tragicznie, do tego, nic nie zrozumiałam... Chłopów przeczytałam całych - nie tylko obowiązkowe dwa tomy dla rozszerzonych. Żałuję, że Zoli (Germinal i Nana) nie ma w obowiązkowym kanonie, ale cieszę się, ze go przeczytałam. I tak jak napisała LustForLife, gdyby to nie były lektury, to bym pewnie po to nie sięgnęła, a tym sposobem... te książki zostały we mnie, bo prawie każda z nich była dla mnie w pewien sposób szczególna.Gdy na wykładach słyszę tekst "młodzież nie potrafi czytać grubych, długich książek" to mam ochotę zabić wykładowcę śmiechem. |
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Zakorzenienie
|
jesli chodzi o lektury, staralam sie je czytac, ale szczerze mowiac niewiele mi sie podobalo. z tych, ktore jednak podobaly mi sie to Kamienie na szaniec, Szatan z 7 klasy (to jeszcze w podstawowce bylo, ale do dzis pamietam
) i moja ulubiona lektura to ... o kurde, zapomnialam tytulu ta taka Grudzinskiego o lagrach sowieckich ![]() co do wypracowan i tzw, klucza, krew mnie zalewala zawsze jak pisalam wypracowania zaczynajace sie slowami "co autor mial na mysli, piszac ze...".. rany, a skad ja mam niby to wiedziec? wie to tylko wszechwiedzacy KLUCZ ![]() na szczescie na studiach nie ma lektur ani kluczy EDIT: juz sobie przypomnialam tytul - Inny swiat ![]() ---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zadomowienie
|
Mnie właśnie zawsze drażniło wszechobecne i jak wiemy pozbawione sensu pytanie "co autor miał na myśli"...Przez wszystkie lata swojej edukacji marzyłam o tym, żeby ktoś w końcu zapytał mnie "a co Ty myślisz czytając to i to, jakie jest Twoje zdania na ten temat". Uwazam, ze to, iż młodzież coraz rzadziej sięga po lektury to głównia wina naszego systemu edukacji. Tak naprawde nie ma na lekcjach polskiego miejsca na jakieś luźniejsze przemyślenia, dyskusje. Lektury sie "omawia", zamiast czasem o nich porozmawiac. Może warto by spróbowac uczniów jakoś zaciekawić, moze opowiedzieć im jakiś ciekawy fragment, a nuż kogoś zaintryguje i postanowi jednak przeczytać. No i przede przykład idzie z góry, a idea "cała Polska czyta dzieciom" jakoś stoi w miejscu, a wiadomo, że dziecko, które od małego ma styczność z ksiązkami szybciej samo po nie siegnie. Co za tym idzie rozwija się wyobraźnia, a także wrażliwość i na pewno jest mu łatwiej w szkole, nie ma takich problemów z ortografią, a w późniejszych latach widok lektury nie przyprawia go o gęsią skórkę...Wiem...idealistk a ze mnie :P
|
|
|
|
|
#50 |
|
Zakorzenienie
|
Mi tata czytał odkąd zaczęłam wybąkiwać pierwsze słowa w stylu "am am" i... Efekt taki że nauczyłam się dużo szybciej czytać a czegoś w stylu że sięgam po książki częściej niż inni, nie zauważyłam. :-P
Prawda, można by poświęcić jedną lekcje na zwyczajną rozmowę "czy podobała ci się książka" "czy zakończenie było takie jak byś chciał" "co byś zmienił" zamiast autor: to to to wtedy wtedy wtedy on on on tam tam tam to to to. I koniec z omawiania...
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
Chyba jednak miałoby sie to nijak do tematu np. Potopu "Dlaczego nie podobało ci się zakończenie,co zmieniłbyś/zmieniłabys w nim.." bo to raczej chodzi o interpretacje tekstu a nie zmienianie jej treści.
Sądzę, że zmienianie zakończeń na lekcji byłoby strata czasu nie miałoby sensu... Jeśli chodzi o realizacje tematów to mam wrażenie, że po prostu mało czasu jest na to wszystko a w program jest tyle nawalone.
|
|
#53 |
|
Zakorzenienie
|
Może nie koniecznie Potop ale można by podyskutować o Werterze na przykład ;-)
Zwłaszcza że samobójstwa to temat dość powszechny, na pewno dotyka nas bardziej niż potop szwedzki ;p Ja mam 6 godzin polskiego i nawet tyle nie wystarcza na spokojne przerobienie książki............
|
|
|
#54 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas ledwo się wyrobiliśmy z materiałem, ale się wyrobiliśmy, a lekcji nam przepadało co niemiara - bo sorka miała syna i dość często znikała z związku z tym ze szkoły - do tego zajmowała się szkolnymi imprezami i była naszą wychowawczynią, więc usprawiedliwienia etc. Ale klasa była aktywna, i lekcje jakoś szły. |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Zakorzenienie
|
Jest jest aktywna zwłaszcza że liczy 23 osoby z czego przeciętnie przychodzi 20... Więc uważam że to mało, da się ogarnąć wszystko. A że nie są to jakieś osiołki, czytają lektury i pracować się da...
Tylko trudno coś powiedzieć gdy nauczyciel bez przerwy gada :-[
|
|
|
#56 |
|
Konto usunięte
|
Bardzo różne, zależy jaka się napatoczy. Ale dla przykladu lubię Stephana King, z polskich to Terakowską, Pamiętniki Anny Rice. Z ostatnio przeczytanych to podobało mi się Pachnidło, Chemia śmierci Beccketa. Generalnie to co mama przytarga z biblioteki(jest wielką miłośniczką ksiązek) to czytam.
Nie mam ulubionego gatunku czy autora(Pottera nawet lubie ) ale za to wiem czego nie lubie w książkach. A większośc tych rzeczy jest w lekturach.
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
A czego nie lubisz?
|
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Raczkowanie
|
alez sie ubawilam czytajac ten artykul ;-) cudowne uogolnianie
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
artykuł oparty na schematach i uogólnieniach
czemu niektórzy nie lubią lektur ? ano pewnie dlatego,ze człowiek zwyczajnie nie lubi kiedy ma coś odgórnie narzucone ja przyznam,ze przeczytalam wszytskie,nawet te z listy nieobowiazkowej ![]() ale ja uwielbiam czytac i pochłaniam w zasadzie wszystko, pozniej ewentualnie stwierdzam,ze mi sie nie podobało |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:05.

Sprawdzian po 6 klasie - polecenie: napisz SMS do bliskiej ci osoby i podaj, gdzie i jak spędzasz ferie.

)?
ale płakać nie będę z tego powodu, że sa lektury :P przez Potop nie dałam rady przebrnąć.. 

ta taka Grudzinskiego o lagrach sowieckich