|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: KTÓRE IMIĘ DLA DZIEWCZYNKI : | |||
| MARIA |
|
87 | 81,31% |
| NIKITA |
|
20 | 18,69% |
| Głosujący: 107. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: SONDA - Pomoc w wyborze imienia
Nika to może być skrót od Dominiki, Nikoli, Weroniki i wielu innych ladnych imion.
Od Nikity zdrobnienie to będzie chyba raczej KITA? Straszne życie bedzie mialo takie dziecko... ![]() Nie tylko w dziecinstwie zresztą... wyobrażacie sobie rozmowę w pracy: " Alez Pani Nikito, uwazam że jest Pani jak najbradziej kompetentną osobą na to stanowisko" :-DDDD
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2009-10-31 o 13:04 |
|
|
|
|
#32 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Z tych dwóch to Maria lepsze,aczkolwiek też mi się nie podoba.
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki wszystkim za pomoc i opinie.
Chyba rzeczywiście Polska nie jest gotowa na małą Nikitę Nie chce aby moje dziecko było kojarzone z psiakiem lub bananem Wybiore coś bardziej tradycyjnego, np Maryśke ![]() Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamy. Edytowane przez neferetete Czas edycji: 2009-11-01 o 12:20 |
|
|
|
|
#34 |
|
in love with life
|
Mnie Nikita rowniez kojarzy sie z filmem o tym tytule. I niestety wiekszosci ludzi bedzie sie tak kojarzyla. A Maria jest bardzo pospolite. Dlaczego nie wybierzesz czegos jeszcze innego? Musi byc koniecznie ktores z tych 2?
|
|
#35 |
|
Zakorzenienie
|
mi sie bardzo spodobala propozycja jednej wizazanki: Nina
bo Marysia nie..
|
|
#36 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#37 |
|
Rozeznanie
|
Witam
![]() a ja jestem za Nikita ![]() skrót: Niki Mi osobiście podoba się imię dla dziewczynki: Lilia, Lena, Laura ![]() Patrzyłam pod kątem krótkie by było i miłe, delikatne, dziewczęce w brzmieniu ![]() Pozdrawiam i trafnego wyboru |
|
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
A mi się Nikita z Chruszczowem kojarzy.
---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- A jeśli chodzi o rzadkie imiona to mam kuzynkę o imieniu Honorata. Na początka cała rodzina była sceptyczna ale teraz nawet sama Honorka jest zadowolona , że ma takie ciekawe i rzadkie imię. Przyzwyczailiśmy się wszyscy no i kyzynka była do niedawna jedyną znaną mi Honoratą. Drugą poznałam na studiach. |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
wiem ale skoro Nikita tak zostala oprotestowana a Marysia mi sie nie podoba to zwrocilam uwage na imie Nina
|
|
#40 |
|
Rozeznanie
|
wg mnie nikita wcale nie jest wymyslnym imieniem. ludzie mieli i maja i beda miec rozna skojarzenia. nic na to nie poradzisz. tak bedzie z kazdym imieniem: popularnym i niepopularnym.
u mnie w rankingu wygrywa nikita, bo nietuzinkowo.
|
|
#41 |
|
Raczkowanie
|
Mnie najbardziej to podoba się to które wybrałaś jako drugie: Anna
![]() Ale Nikita hmm... ładnie. Chociaż - uwaga! Mojej koleżanki syn ma tak na imię. Więc teraz zastanawiam się czy to aby damskie On ma co prawda na drugie Nikita, ale tak właśnie wszyscy do niego mówią.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie sie nie podoba ani jedno ani drugie ale jesli mialabym wybierac to Marysia
|
|
|
|
|
#43 |
|
Raczkowanie
|
Jeśli chodzi o te dwa imiona ja też jestem za Marysią. Chociaż to naprawdę zależy od Ciebie i tatusia jak nazwiecie córcię.
Mi osobiście podoba się imię Ariana i chętnie dałabym je mojej córci- gdybym ja miała :P Pozdrawiam |
|
|
|
|
#44 |
|
Raczkowanie
|
Z tych dwóch wybrałabym zdecydowanie Maria. A jeżeli masz wątpliwości czy Nikita nie będzie zbyt "nowoczesne" ale bardziej się ku niemu skłaniasz- przemyśl imię Nika
|
|
|
|
|
#45 |
|
Wtajemniczenie
|
Daj zamiast na drugie to na pierwsze Anna i będzie po kłopocie
|
|
#46 |
|
Przyczajenie
|
Neferette! NIKITA to cudowne imię! Moja córka ma tak na imię. Niestety nam sie nie udalo przeforsowac tego imienia dla dziewczynki w USC w bydgoszczy. (Jeśli interesują cie blizsze szczegóły to wpisz w google : "A Nikita na koniu".) Ja zakochałam się w tym imieniu dawno temu, po obejrzeniu filmu, a później serialu. Mój mąż jest kinomanem i jemu również bardzo się Nikita podobało. Imiona mieliśmy wybrane dla chłopca i dla dziewczynki, bo do końca nie chcieliśmy wiedzieć co się urodzi. Jak tylko córcia przyszła na świat miała imię. A po tygodniu od narodzin, urzędniczka najpierw wpisała w akt "Nikita", a po chwili skreśliła, bo znalazła wpis Krajowej Rady. Ja potem walczyłam jeszcze przez 2 miesiące z Kierowniczką urzędu, ale nic nie wskórałam. Kazała mi isc do sadu, a my nie mieliśmy kasyJedno jest pewne - nasza córcia w akcie ma inne imię, ale i tak jest Nikitą. Teraz chodzi już do przedszkola i NIKT SIE Z NIEJ NIE ŚMIEJE!!! Wręcz przeciwnie - nikt nie nazywa jej Glorią, wszyscy, i dzieci i opiekunki mówią Nikita. ---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:44 ---------- Ludzie traktują innych nie wg tego z kim sie im kojarzy ich imię, tylko wg tego JAK im sie kojarzy imię, a kojarzy się z człowiekiem, które je nosi, więc wszystko zależy od noszącego dane imię. I jesli rodzice kochają dziecko, kochają też imię jakim je nazywają, a dziecko to czuje od pierwszych dni i jest z tego dumne - tak jak moja córcia. Ja ani jeden dzień nie żałowałam, wręcz przeciwnie, w każdej chwili jak patrze na córkę cieszę się, że nie uległam namowom wielu nieprzychylnych ludzi i nie zmieniłam jej imienia. Jeszcze jedno! Ja wciąż mam zamiar zawalczyć o Nikitę w USC. A jest taki przepis, że jeśli choć raz w jakimś USC w Polsce nadano jakieś imię, to juz w zadnym innym USC nie można tego odmówić. Zatem, gdybys zdecydowała się nadać córce imie Nikita, to ja miała bym łatwiej Buziaki dla wszystkich zwolenników NIKITY! |
|
|
|
|
#47 |
|
Raczkowanie
|
Rega9 - bardzo się ciesze, że napisałaś. Czuje to samo do tego imienia co ty, jest nietypowe, ale nie śmieszne. Miło usłyszeć, że w przedszkolu nikt tak naprawde się nie wyśmiewa z tego imienia - bo to zwykle jedyny argument ludzi, którzy są jemu przeciwni. Twoj post bardzo mnie pocieszył i chyba przybliżył do tego, żebym jednak zaryzykowała to imie. Boje się tylko, że jednak Polska nie jest gotowa jeszcze na takie imie, a rodzice i teściowie tym bardziej
Jeżeli chodzi o USC i decyzje Rady Języka Polskiego to wiem, że są problemy. Imie musi jednoznacznie wskazywać na płeć dziecka, a Nikita to w Polsce uznane za oficjalnie imie męskie. Jednak,, specjalnie byłam w tym celu w USC w Poznaniu i urzędniczka powiedziała, że nie ma zadnego problemu z tym imieniem dla dziewczynki. Mam nadzieje, że nie zmienią zdania, tak jak u ciebie. Niestety nic nie mam na piśmie :/ Znalazłam wątek o tym imieniu również na portalu dobra mama, gdzie wypowiada się jedna osoba, której udało się nazwać tak córkę po 4 latach walki z urzędnikami. Niestety nie pisze w jakim mieście i nie mogę się z tą osobą skontaktować. Daj znać jak pójdzie twoja sprawa. Mi zostały jeszcze ok 2 tyg do porodu, wiec zostało mi już naprawde mało czasu na namysły ![]() ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- To jest link do tego forum i Nikicie. Niejaki Ribben, ma podobno córke Nikite. Może to Ci pomoże. http://www.dobramama.pl/pokaz/3576/nikita# ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Dla miłośników Nikity, wklejam mały opis imienia: Opis:imię o niejasnej etymologii. Najprawdopodobniej pochodzi z języka greckiego od słowa a-niketos i oznacza "niezwyciężony". U Słowian wschodnich jest imieniem męskim, np. Nikita Michałkow, reżyser. Na Zachodzie funkcjonuje jako imię żeńskie. Zdrobnienia:Nika, Nikusia, Niki Charakterystyka:błyskotliwa i logiczna. Niełatwo zbić ją z tropu. To raczej ona potrafi zmusić innych do ustąpienia jej pola. W razie potrzeby nie zawaha się użyć podstępu, aby tylko wyjść na swoje. Dla ochrony najbliższych gotowa jest na wszystko. Szczęśliwa liczba:1 Szczęśliwy kamień:rubin Szczęśliwy kolor:czerwony Imieniny obchodzi:16 kwietnia, 10 czerwca, 28 września Edytowane przez neferetete Czas edycji: 2009-11-11 o 14:24 |
|
|
|
|
#48 |
|
Raczkowanie
|
Ja też szukałabym też innego. Nikita brzmi dla mnie dziwacznie. Dodaj swoje nazwisko i zobacz jak to będzie. Jeżeli nadal sensownie, a to jest mimo wszystko imię Twoich marzeń - to zostaw... Ale miej tez na uwadze,że czasami pomysłowość rodziców niestety krzywdzi dziecko.
|
|
|
|
|
#49 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam an imię Nina i jestem z tego imienia bardzo zadowolona. Jako dziecko musiałam znosić komentarze w stylu " Eee, a co to za imię, to skrót jakiś?" itp. Do dziś niektórzy myślą, że jestem Janina, lub Antonina. Często tak bywa, że dzieci z oryginalnymi imionami mają to za złe rodzicom, ale jako dorośli ludzie zazwyczaj doceniają swoje niezwykłe imię, które wyróżnia ich z tłumu. Gdy mnie ktoś woła na ulicy, do razu wiem, że to o mnie chodzi
![]() Popieram pomysł nadania dziecku oryginalnego imienia, ale Nikita jest (jak dla mnie) zbyt pretensjonalne. Jest tyle innych ładnych, niespotykanych imion. A Maria? To piękne, kobiece imię, choć zdrobnienie Marysia mi się nie podoba. Ale weź też pod uwagę, że obok mody na Julie, zaczyna też się pojawiać moda na Maryśki. Mieszkam W Anglii i bardzo mi się podoba angielska wymowa tego imienia "marija". Chaciałam tak dać na pierwsze mojej kruszynce, po prababci, ale narzeczony się nie zgodził. I tak jest Garbiela Maria. Ja polecam jeszcze Kornelię, Sarę i Wiktorię. |
|
|
|
|
#50 |
|
Przyczajenie
|
Popieram Ninę, ale tylko w cześci! Masz piękne, rzadkie imię i jak widze podobnie jak ja kiedyś nie przepadałaś za nim. Mnie rodzice dali na imię Regina. I z własnego doświadczenie wiem, że do około 12-13go roku życia "złościłam się" na rodziców. Ale teraz wiem,że to wiek w którym dzieciaki szukają wzorców, a gdy nie spotyka sie nikogo o tym samym imieniu, to jest trudniej - tylko nie przesadzajmy znowu z tą trudnością!. Później jednak zaczyna sie szukać w sobie cech odróżniających nas od innych, chcemy być wyjątkowi - i jak Nina już zauważyła, niespotykane imię budzi bardzo pozytywne, albo bardzo negatywne emocje, ale z pewnoscia zapada w pamieci.Prawie kazde imie z kimś sie kojarzy i nie mamy wpływu na doświadczenia innych. Jedno jest pewne - jest tyle imion, czestych, pospolitych, takich, które z tego powodu albo mylą sie nam z innymi, albo wcale ich nie zapamiętujemy.
A mnie Nina też się podoba, ale nie zamieniłabym mojej córce imienia z Nikity na Ninę, chociaż tak mi zaproponowała urzedniczka," bo podobne". Dla mnie to po prostu zupełnie inne imię niż Nikita i nie imię mojej córki! Może po prostu trzeba poczekac, aż córka sie urodzi, zobaczysz ją i to ona "powie" Ci jak ma na imię. ---------- Dopisano o 20:35 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ---------- Tak mi jeszcze przyszło na myśl... Czy naszym rodzicom, tesciom, dziadkom ktos narzucał jak maja nazwać swoje dzieci, np nas??????????? |
|
|
|
|
#51 |
|
Przyczajenie
|
Regina, Ty też masz piekne imię! Myślałam o nim nawet, gdy spodziewałam się dziecka. W szkole pewnie wołaliby na małą Gina, a bardzo mi się ten skrót podoba.
|
|
|
|
|
#52 |
|
Przyczajenie
|
Na mnie rodzice mówią Renia, a w szkole i obecni znajomi mówią Rena, albo Rega. I też to bardzo lubię
))Moim rodzicom tez nie podobało się Nikita, ale teraz przywykli... i już nie komentują. Zresztą, kiedyś powiedziałam mamie, że moze gdyby nie dali mi na imię Regina, to nie lubiłabym tak bardzo rzadkich, niezwykłych imion. |
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
A mnie się Nadia marzy, Tatiana też fajne mamy w przedszkolu 2 dziewczynki.Zdecydowanie lepsze Maria niż Nikita - może rzadko spotykane dla ludzi sąsiadka miała suczkę więc się zraziłam
|
|
|
|
|
#54 |
|
Zakorzenienie
|
stawiam na marysie. Nikita jest to dzwine imie. to juz bardziej Nina podchodzi..
ale to juz twoj wybór.
|
|
#55 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze do dyskusji to bardzo chętnie to zrobię
Według mnie zdecydowanie bardziej dziewczęcym imieniem jest Maria. To piękne imię z tradycją, pięknie brzmi i ma w sobie jakąs taką szlachetność i klasę. Samo jego brzmienie zdaje się mówić o tym, że kobieta, która je nosi będzie piękna, dobra i wrażliwa. Pasuje zarówno do małej dziewczynki(Marysi) jak i do dojrzałej już kobiety. Imię Nikita jest o wiele bardziej surowe, takie "ciosane" jakby, w końcu w innych krajach noszą je mężczyźni... W zestawieniu z Marią wypada na udziwnione i pokraczne, poza tym ja nie potrafię sobie wyobrazić dorosłej kobiety noszącej imię Nikita... Nie chcę Cie w żadnym wypadku autorko wątku obrazić, nic z tych rzeczy Oddaję swój głos na Marię, z całą pewnością
|
|
|
|
|
#56 |
|
Przyczajenie
|
Nefretete, a może zrób tak. Daj dziecku Maria, a mów na nią Nikita.
Jeśli kiedyś, gdy dorośnie, tak nietypowe ( i moim zdaniem trochę dziwne) imię zacznie jej "przeszkadzać", to zawsze będzie mogła odwołać się do metryki. Sama znam kilka dziewczyn, na które wszyscy mówią inaczej niż one naprawdę mają na imię. W ten sposób Ty będziesz miała córkę z tak ulubionym przez Ciebie imieniem, a ona, jakby co, będzie miała jakąś alternatywę.![]() Niestety nie da się przewidzieć, czy dziecku spodoba się wybrane przez rodziców imię. Ja też się zastanawiam, czy mojej się spodoba |
|
|
|
|
#57 |
|
Wtajemniczenie
|
Maria jak dla mnie odpada
|
|
#58 |
|
Zakorzenienie
|
moja droga, poczekaj az spojrzysz corci w oczy - wtedy bedziesz wiedziala...
mi sie jednak Marysia bardziej podoba, ale ja bym nie pytala obcych ludzi jakie imie dac dziecku...rob co czujesz.. Ja myslalam o wielu imionach dla corki( dla chlopca mielismy wybrane...dla dziewczynki mielismy ok 5 typow..) a w 14 tyg ciazy mialam sen: urodzilam corke i dalam jej na imie Lena ( to imie nie bylow imionach , tory typowalismy z mezem, smieszne, co?) i tak juz zostalo... nie umialam juz myslec o zadnym innym imieniu dla corci..2 tyg pozniej na usg okazalo sie, ze to bedzie wlasnie dziewczynka... urodzila sie Lena- taka jak w moim snie... kieruj sie wlasnym sercem i intuicja, to twoja corka. a jedyna osoba , ktora powinnas o zdanie zapytac to tatus dziecka- razem ustalcie jakie imie bedzie nosic wasza pociecha! powodzenia!
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
nefretete co do Weroniki to myślę że jak najbardziej też możesz skorzystać z tego imienia.. nikt Ci nie zabroni bo w rodzinie już jest.. u mnie jest dwóch Szymonów i jest ok
co do Nikity imię ciekawe rzadko spotykane ale bym dziecka tak nie nazwała raczej.. bo imię dobre jest dla dziecka a dla poważnej kobitki już nie za bardzo pasuje. Marysia u mnei raczej też odpada bo znam nie jedną i mi się źle kojarzy.. no ale wybór należy do Ciebie.
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:37.

Ale pomysł dobry.