nie potrafię pozbierać się po poronieniu - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-11-03, 11:21   #31
eniggma
BAN stały

Dot.: nie potrafię pozbierać się po poronieniu

Cytat:
Napisane przez shineE Pokaż wiadomość
Myślę, że w takim razie o ile masz dzieci nie przeżywałaś tak momentu, gdy dowiedziałaś się o ciąży. Nie myśli się o tym, że można poronić. Nawet przez ułamek sekundy o tym się nie zastanawiałam. Chcieliśmy ogłosić całemu światu, że urodzi się maleństwo... tym bardziej, że doktor powiedział na wizycie i po badaniach, że wszystko jest jak najbardziej w porządku.
my mieliśmy tak samo. odrazu wszytki powiedziałam, prawie całej rodzinie . cieczylismy sie ogromnie, nikt sie nie spodziewał ze tak to sie skonczy.
na moim wątku mamus majowo- czerwcowych 2010 już 5 dziewczyn straciło swoje maleństwa
eniggma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 11:22   #32
shineE
Zadomowienie

GG do shineE

Tylko nie wiem jak pomóc partnerowi... Wiem, że przeżywa to bardzo Obwinia siebie, że coś z nim nie tak. Powiedział takie zdanie tydzień po... Tłumaczyła go, że na pewno nie. Nawzajem się wspieramy

Edytowane przez shineE
Czas edycji: 2009-11-03 o 11:25
shineE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 11:23   #33
eniggma
BAN stały

[QUOTE=shineE;15060606]Myślę, że w takim razie o ile masz dzieci nie przeżywałaś tak momentu, gdy dowiedziałaś się o ciąży. Nie myśli się o tym, że można poronić. Nawet przez ułamek sekundy o tym się nie zastanawiałam. Chcieliśmy ogłosić całemu światu, że urodzi się maleństwo... tym bardziej, że doktor powiedział na wizycie i po badaniach, że wszystko jest jak najbardziej w porządku.

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:19 ----------

Cytat:
Napisane przez eniggma Pokaż wiadomość
takie zachowanie jest skandaliczne. dla nich takie zabiegi to norma i nikt z nich nie zastanwia się co to dla nas oznacza. lekarze tego nie rozumieją.
do mnie powiedział lekarz
"czego pani płacze?? przeciez juz po wszytkim "

---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ----------

Ja rozumiem, że dla lekarzy to zabieg jak każdy inny i wykonują ich setki... jednakże powinni na takich oddziałach znajdować się psycholodzy, tak jak mówicie.

To straszne co powiedział Ci lekarz.
cały ten oddział był dla mnie straszny słyszłam tez z zaściany płacz maluchów. bo obok była porodówka. naprawde modliłam się zeby jak najszybciej z ztamad wyjsc
Stary 2009-11-03, 11:23   #34
witchwq
Zakorzenienie

ochydne jest zachowanie lekarzy, fakt.
dwojke dzieci urodzilam w polskich szpitalach i w obu przypadkach bylo to przezycie traumatyczne. porody z komplikacjami, traktowanie pacjentki gorzej niz bydlo.
dla kontrastu - z poronieniem zostalam przyjeta do angielskiego panstwowego szpitala. pielegniarka prawie caly czas trzymala mnie za reke, zagadywala podczas zabiegu. potem trafilam do jednoosobowej sali z wlasna lazienka. w lazience wszystko, co kobiecie w takiej chwili moze byc potrzebne - podklady, jednorazowe majtki, podpaski. i chyba "salowa" przychodzaca do mnie co ok. 2 godziny i pytajaca, czy nie mam ochoty na herbate, kawe... i majaca te pare minut na pogawedke ze mna.
roznica byla przeogromna.

wydaje mi sie, ze wszedzie na swiecie sa dobre i zle szpitale. w jednym bedziemy potraktowane jak krolowe, a w drugim jak bydlo. i nie ma znaczenia czy bedzie to polska, anglia, niemcy czy mars ale roznice sa i trzeba o tym glosno mowic.
Stary 2009-11-03, 11:25   #35
caprica6
Wtajemniczenie

Cytat:
my mieliśmy tak samo. odrazu wszytki powiedziałam, prawie całej rodzinie . cieczylismy sie ogromnie, nikt sie nie spodziewał ze tak to sie skonczy.
na moim wątku mamus majowo- czerwcowych 2010 już 5 dziewczyn straciło swoje maleństwa
Ja tak samo... Kurcze i wez tu sie potem ciesz z dwoch kresek
caprica6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 11:26   #36
eniggma
BAN stały

Cytat:
Napisane przez witchwq Pokaż wiadomość
ochydne jest zachowanie lekarzy, fakt.
dwojke dzieci urodzilam w polskich szpitalach i w obu przypadkach bylo to przezycie traumatyczne. porody z komplikacjami, traktowanie pacjentki gorzej niz bydlo.
dla kontrastu - z poronieniem zostalam przyjeta do angielskiego panstwowego szpitala. pielegniarka prawie caly czas trzymala mnie za reke, zagadywala podczas zabiegu. potem trafilam do jednoosobowej sali z wlasna lazienka. w lazience wszystko, co kobiecie w takiej chwili moze byc potrzebne - podklady, jednorazowe majtki, podpaski. i chyba "salowa" przychodzaca do mnie co ok. 2 godziny i pytajaca, czy nie mam ochoty na herbate, kawe... i majaca te pare minut na pogawedke ze mna.
roznica byla przeogromna.

wydaje mi sie, ze wszedzie na swiecie sa dobre i zle szpitale. w jednym bedziemy potraktowane jak krolowe, a w drugim jak bydlo. i nie ma znaczenia czy bedzie to polska, anglia, niemcy czy mars ale roznice sa i trzeba o tym glosno mowic.
no ja teraz juz trafiłam do lepszego szpitala. bo obecnie leze w szpitalu własnie i tez boje sie oswoje maleństwa, ciąza zagrożona, miała dośc silne krwotoki. ale tratuja mnie tutaj juz lepiej

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

Cytat:
Napisane przez caprica6 Pokaż wiadomość
Ja tak samo... Kurcze i wez tu sie potem ciesz z dwoch kresek
w druguej ciązy bardzo zwlekaliśy z ogłoszeniem tego całej rodzinnie
Stary 2009-11-03, 11:32   #37
shineE
Zadomowienie

GG do shineE

Teraz jeśli wrócimy do normy psychicznej i postaramy się znów o dzidzi...Powiemy dopiero, gdy ciąża zacznie być widoczna.

W Madurowiczu na ginekologii kilka sal obok jest chemioterapia i chodzą tam załamane kobiety...widząc jak rodzi się nowe życie, a one nie wiedzą co będzie dalej... Rozmawiałam tam z jedną Panią... to zupełnie jest tam nieprzemyślane

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
no ja teraz juz trafiłam do lepszego szpitala. bo obecnie leze w szpitalu własnie i tez boje sie oswoje maleństwa, ciąza zagrożona, miała dośc silne krwotoki. ale tratuja mnie tutaj juz lepiej

---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ----------

w druguej ciązy bardzo zwlekaliśy z ogłoszeniem tego całej rodzinnie

Jak się dziś czujesz?
który to miesiąc/tydzień?

Stary 2009-11-03, 11:33   #38
eniggma
BAN stały

Cytat:
Teraz jeśli wrócimy do normy psychicznej i postaramy się znów o dzidzi...Powiemy dopiero, gdy ciąża zacznie być widoczna.

W Madurowiczu na ginekologii kilka sal obok jest chemioterapia i chodzą tam załamane kobiety...widząc jak rodzi się nowe życie, a one nie wiedzą co będzie dalej... Rozmawiałam tam z jedną Panią... to zupełnie jest tam nieprzemyślane
napewno Wam się uda i za to będe sie modlić. zebyś zostali kiedys szcześliwymi rodzicami
a narazie macie aniolka w niebie który nad Wami czuwa

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

Cytat:

---------- Dopisano o 11:32 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Jak się dziś czujesz?
który to miesiąc/tydzień?
16 tydzien , blizniaki .

jak w nocy sie obudziłam z krwotokiem to mi wszytko przed oczami stanelo. nawet nie chciałam do szpitala jechac bo sie bała takie samej diagnozy co wtedy
Stary 2009-11-03, 11:35   #39
shineE
Zadomowienie

GG do shineE

Cytat:
napewno Wam się uda i za to będe sie modlić. zebyś zostali kiedys szcześliwymi rodzicami
a narazie macie aniolka w niebie który nad Wami czuwa

---------- Dopisano o 11:33 ---------- Poprzedni post napisano o 11:32 ----------

16 tydzien , blizniaki .

jak w nocy sie obudziłam z krwotokiem to mi wszytko przed oczami stanelo. nawet nie chciałam do szpitala jechac bo sie bała takie samej diagnozy co wtedy
a Ja będę się modlić o Ciebie i Maleństwa

Stary 2009-11-03, 11:36   #40
eniggma
BAN stały

Cytat:
a Ja będę się modlić o Ciebie i Maleństwa
dziękuje kochana
obiecuje Ci że to cieprnienie które teraz przezywasz będzie kiedyś mniejsze
potzrebujesz czasu
Stary 2009-11-03, 11:43   #41
Susanna
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to Susanna

Boże przeczytała co Cię spotkało i nogi się pode mną ugięły. Bardzo, bardzo, bardzo Ci współczuję! Dla większości kobiet utrata dziecka, nawet takiego kilkutygodniowego, to straszne przeżycie a Ty przeszłaś jeszcze koszmar w szpitalu wśród bezdusznych lekarzy i pielęgniarek Dla mnie człowiek jest człowiekiem od samego początku zaistnienia, dla Ciebie też, dla znacznej grupy lekarzy niestety nie.
Ja bym też nagłośniła sprawę, zachowanie lekarzy i personelu jest karygodne, chamskie - jak bydło!

M&M

Staś

Susanna szyje - mój krawiecki blog
Susanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 11:45   #42
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

shinE bradzo ale to bardzo Ci wspolczuje... mam nadzieje ze uporasz sie z tym traumatycznym przezyciem jak najszybciej i predzej czy pozniej zostaniesz mamusia

odnosnie szpitala to jestem w szoku...ogromnym...co sie wyprawia w tym kraju to ludzkie pojecie przechodzi, czlowiek skladki placi i nie moze liczyc na nic tylko kupe upokorzenia...

pozdrawiam

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 12:08   #43
eniggma
BAN stały

[*][*][*]
dla wszytkoch naszych aniołków
Stary 2009-11-03, 12:08   #44
viola34
Raczkowanie

shinE współczuję CI bardzo mocno , wiem jak bardzo to boli ponieważ sama straciłam swoje maleństwo... trzymaj się kochana , dobrze że jest przt Tobie Ktoś kto pomoże w tych ciężkich chwilach

to co się dzieje w polskich szpitalach praktycznie zmusiło moją siostrę do podjęcia decyzji porodu u rodziny w Irlandii , polski personel mógłby się od nich dużo nauczyć .

Jestem boginią , jestem kobietą
viola34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 12:15   #45
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
Muszę przyznać, że zaczęłam się nad tym zastanawiać.
Jeśli przeczyta mój wątek ktoś, kto leżał w szpitalu Madurowicza w Łodzi i potraktowano go tak jak mnie proszę o kontakt. Trzeba coś z tym zrobić by te kobiety nie cierpiały tak jak my.
Dodam jeszcze, że leżała ze mną kobieta również po poronieniu. Lekarz, gdy przyszedł ją zbadać powiedział, że jest tak gruba, że nie wyobraża sobie jej wykonywać zabiegu. . . miała usuwane resztki po poronieniu laparoskopowo, które zebrały się w jajniku.
myślę, że ktoś wkońcu powinien się tym zająć
lekarze czują się bezkarni, poniżają, wyzywają i cholera wie co jeszcze...
myślą,że sa lekarzami to Im wszystko wolno...
możesz napisac np. do http://uwaga.onet.pl/ Oni to nagłośnią i wkońcu zrobią z tymi pajacami porządek bo nie za to mają płacone żeby poniżać innych sami są nie lepsi łapówkarze!!

Cytat:
takie traktowanie kobiet po poronieniu to standard w poskich szpitalach. masz racje że ktoś powinnie się tym zająć
lekarze nasze zmarłe kruszynki traktują jak jakies resztki.
wiesz co tym mądrym lekarzom życzę? żeby Ich też to kiedyś spotkało!!!
Stary 2009-11-03, 12:16   #46
eniggma
BAN stały

Cytat:
Napisane przez JOANNA16 Pokaż wiadomość

wiesz co tym mądrym lekarzom życzę? żeby Ich też to kiedyś spotkało!!!
ja tego nawet najgorszemu wrogowi nie zycze. ale jak by lekaarka coś takiego przezyła to napewno by sie tak nie zachowywała
Stary 2009-11-03, 12:18   #47
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
ja tego nawet najgorszemu wrogowi nie zycze. ale jak by lekaarka coś takiego przezyła to napewno by sie tak nie zachowywała
Właśnie jakby przeżyła ale widocznie nie przeżyła i poniżają innych, czują się bezkarni...

i tak odpowiedzą za te swoje czyny...
Stary 2009-11-03, 12:19   #48
eniggma
BAN stały

Cytat:
Właśnie jakby przeżyła ale widocznie nie przeżyła i poniżają innych, czują się bezkarni...

i tak odpowiedzą za te swoje czyny...
kiedys napewno ale zachowanie takich lekarzy jest nieludzkie
Stary 2009-11-03, 12:22   #49
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
kiedys napewno ale zachowanie takich lekarzy jest nieludzkie
wiem, dlatego wkońcu ktoś powienien się tym zająć

wystarczy napisać do "Uwagi" Oni nagłaśniają i wyjaśniają takie historie

Edytowane przez JOANNA16
Czas edycji: 2009-11-03 o 12:23
JOANNA16 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 12:22   #50
shineE
Zadomowienie

GG do shineE

Idę teraz do pracy... Jak wrócę na pewno naskrobię coś do uwagi.
Nie chciałabym, żeby ktoś przeżywał to samo co ja i jeśli straci dzidzię niech będzie miał troskliwą opiekę.

Stary 2009-11-03, 12:25   #51
eniggma
BAN stały

Cytat:
Nie chciałabym, żeby ktoś przeżywał to samo co ja i jeśli straci dzidzię niech będzie miał troskliwą opiekę.
miłego dnia słonoko
trzymaj się

---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ----------

Cytat:
wiem, dlatego wkońcu ktoś powienien się tym zająć

wystarczy napisać do "Uwagi" Oni nagłaśniają i wyjaśniają takie historie
no pewnie ze tak od tego własnie są takie programy
Stary 2009-11-03, 12:25   #52
JOANNA16
Zakorzenienie

Cytat:
pewnie że napisz Oni to "załatwią"

trzymaj się kochana głowa do góry będzie dobrze
Stary 2009-11-03, 12:40   #53
_vixen_
Zakorzenienie

Lekarzom często brakuje w takiej sytuacji delikatności i zwykłego taktu, to prawda. Ale ich podejście wynika z tego, że przeważnie nie dostrzegają dramatu, bo faktycznie wiele ciąż w początkowym stadium jest ronionych - i co najważniejsze - jest to bardzo cenny mechanizm w przyrodzie. Gdyby organizm kobiety nie usuwał takich zarodków, rodziłoby się bardzo dużo dzieci chorych i upośledzonych. Myślę, że lekarze patrzą na to w taki sposób. Oczywiście nie usprawiedliwia to ich zachowania, ale warto starać się nie zadręczać tym, że straciło się "dziecko" - chcemy czy nie, ale taka jest natura, o czym często zapominamy.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 12:43   #54
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

współczuję i bardzo
Jestem po 3 poronieniach i wiem by zbytnio się nie cieszyć na samym początku ciąży a tym bardziej nie mówić rodzinie.
Dojdziesz do siebie w końcu wspierajcie się nawzajem, bądźcie przy sobie a ten ból minie

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-03, 12:46   #55
shineE
Zadomowienie

GG do shineE

Dziękuję wam znów za miłe słowa ;*
Dużo pomaga mi praca, bo pracuję jako niania... Mam wspaniały kontakt z mamą dziecka, która przeszła kilka poronień.
Już lecę na autobus, bo się spóźnię do Zosi.
Miłego dnia dla was.
Bardzo poprawiłyście mi humor;*

Stary 2009-11-03, 12:47   #56
eniggma
BAN stały

Cytat:
Dziękuję wam znów za miłe słowa ;*
Dużo pomaga mi praca, bo pracuję jako niania... Mam wspaniały kontakt z mamą dziecka, która przeszła kilka poronień.
Już lecę na autobus, bo się spóźnię do Zosi.
Miłego dnia dla was.
Bardzo poprawiłyście mi humor;*
jak moge prosić to prosze Cię o lekki uśmiech dzisiaj
pozdrawiam
Stary 2009-11-03, 12:49   #57
_vixen_
Zakorzenienie

Chciałam jeszcze powiedzieć, że kiedyś kobiety zupełnie inaczej podchodziły do takich spraw. Moja babcia poroniła ciążę, było to 40 lat temu. Nikt o tym nie mówił, nie rozpamiętywał latami. Na pewno jakoś to przeżyła, ale stało się i już.
Teraz kobiety rozpamiętują to na forach, ustawiają w podpisach jakieś opisy o aniołkach. Jakoś wątpię, że to pomaga. Czasem od pierwszych oznak ciąży zaczyna się kupowanie ciuszków, bucików - po co, przeciez tego jest w sklepach pełno, można kupić miesiąc przed porodem, albo nawet po nim. A zawsze takie rzeczy potem przysparzają bólu i cierpień.
Stary 2009-11-03, 12:52   #58
eniggma
BAN stały

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Chciałam jeszcze powiedzieć, że kiedyś kobiety zupełnie inaczej podchodziły do takich spraw. Moja babcia poroniła ciążę, było to 40 lat temu. Nikt o tym nie mówił, nie rozpamiętywał latami. Na pewno jakoś to przeżyła, ale stało się i już.
Teraz kobiety rozpamiętują to na forach, ustawiają w podpisach jakieś opisy o aniołkach. Jakoś wątpię, że to pomaga. Czasem od pierwszych oznak ciąży zaczyna się kupowanie ciuszków, bucików - po co, przeciez tego jest w sklepach pełno, można kupić miesiąc przed porodem, albo nawet po nim. A zawsze takie rzeczy potem przysparzają bólu i cierpień.
może i masz racje w wielu sprawach ale jesli tego nie przezyłaś to cięzko to zrozumiec.
ale to twoje obiektywne zdanie na ten temat
Stary 2009-11-03, 12:56   #59
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
może i masz racje w wielu sprawach ale jesli tego nie przezyłaś to cięzko to zrozumiec.
Zgadza się, nie przezyłam tego, ale mam zdolność empatii i domyślam się, jaki to koszmar dla kobiety.
Jednak warto starać się na to spojrzeć z innej strony, bardziej "medycznej" i obiektywnej, bo rozgrzebywanie tego zwykle nie pomoże.
Ciągle zapominamy, że mimo iż wokól cywilizacja, samochody, komputery, loty w kosmos, to nasz mechanizm rozrodczy rządzi się jeszcze tymi pierwotnymi prawami natury - co jest słabe od samego początku, nie ma szans przezyć. I chcemy tego czy nie, tak jest dla wszystkich lepiej.

I wierzę w to, że autorka wątku urodzi jeszcze zdrowe i śliczne dzieci
Stary 2009-11-03, 12:58   #60
agabil1
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś...

GG do agabil1

Cytat:
hmmm, ja przeżyłam i też tego nie rozumiem. Istnieją różni ludzie i różnie na takie sprawy reagują. Ale ustawianie sobie w podpisie opisów czy zniczy wcale nie pomaga w uporaniu się z tą tragedią uwierz mi, jestem w tym niestety weteranką. Kupowaniu ciuszków i rozpowiadaniu wszystkim dookoła o wczesnej ciąży też się dziwię

agabil1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości