Wasze sposoby na bycie eko? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-01-22, 20:07   #31
WhiteCherry
Zakorzenienie

Dot.: Wasze sposoby na bycie eko?

Cytat:
Napisane przez Little miau miau Pokaż wiadomość
Znalazłam fajny wątek o oszczędności i poprosilam o ich sklejenie. Tam jest wiele fajnych sposobów.

A myślenie czarno-białe to wg mnie właśnie "przecież ja nic nie mogę to sobie pofolguję". Ja wierzę zdecydowanie w swoją moc sprawczą oraz w moc mojego wyboru. Świata nie uratuję tak samo jak nie uchornię mojego dziecka przed telweizją, której nie mam w domu lub przed oglądaniem przemocy. Co nie znaczy, że nie będę próbowac.

Cenię sobie oszczędność i drażni mnie nadmierna konsumpcja. Podoba mi się idea ładnego recyclingu. A "eko" to powiedziałby tylko nowa nazwa bo inaczej już moja babcia była eko, chociaż ona mówi, że to była bieda. A jednak wyszło na to samo = nie nadużywam, oszczedzam, zużywam do końca itp.

Wielorazowe podpaski są, pieluchy też - to tylko powrót do tego co było tak naprawdę. Dla mnie niewygodne wyjście, na razie jestem na półśrodku czyli kupuję te rzeczy bez plastikowej powłoczki (np bella).

Wierzę w siłę małych wyborów i nie podnieca mnie specjalnie kreowanie się na kogokolwiek. Uważam, że to fajnie podzielic się różnymi sposobami na różne rzeczy. W tym i na oszczędzanie.

A jeśli chodzi o rozczulanie się nad naturą, ktora sama sobie poradzi... rozczulam się nad sobą i moim dzieckiem (dziecmi?) bo chcę zdecydowanie byc tej natury częścią. Jakoś mi się nie spieszy do piachu
xxxxx

Tradycyjny czajnik jest dobrym wyborem o ile nalewa się tylko tyle ile akurat potrzeba.

No i kibelek. Fajne są te gdzie sami możemy regulowac spuszczanie wody. Njfajniejsze są w ogóle te japońskie - gdzie umywalka jest nad zbiornikiem - myjąc ręce napełniamy go brudną wodą i taka jest użyta do spłukiwania.
napisałam już wcześniej, że akurat takie moje zdanie na ten temat wcale nie oznacza, że zanieczyszczam wszystko wokół, bo tego nie robię, nawet głupią gumę do żucia wyrzucam do kosza ;]
wielokrotnego użytku czyli co, piorę je po każdym użyciu i znowu są jak nowe? bo o to mi chodziło ;] i nie przywołuj przykładu pieluch z tetry, bo w centrum miasta tak niezbyt ciekawie jest biec z dzieckiem do publicznej toalety i w umywalce prać ekologiczną pieluchę poza tym żeby wyprać, to trzeba proszku użyć ;-) a to też odbija się na środowisku.

nikomu z nas do piachu się nie spieszy ;] ale nikt z nas nie szacuje, że jego życie będzie trwać minimum 1000 lat Ziemia ma 4,5 miliarda lat, pierwsi ludzie pojawili się na niej zaledwie milion lat temu ;-)
naprawdę, tak szybko do wybuchu globu nie doprowadzimy
może czeka nas po prostu kolejne wielkie wymieranie - tym razem gatunku ludzkiego - tak jak to było z wymieraniem dinozaurów czy wielu innych przewodnich zwierzątek dla danych okresów ;-)

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2010-01-22 o 20:12
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 20:22   #32
Neciak89
Zakorzenienie

To jak już mowa również o oszczędzaniu, droga autorko, powiedz mi, jakie masz w domu baterie łazienkowe i czy masz piecyk gazowy czy woda ciepła z pecu?

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 21:27   #33
rapifen
Zakorzenienie

O losie bez przesady z tymi podpaskami i pieluchami wielorazowego użytku. Ja bym się ewentualnie skusiła na lady cup ale póki co cena skutecznie mnie odrzuca. Zwróci się po 2-3 latach stosowania moich mega-tanich-tamponów a i nie wiadomo czy nie zgubię tego.
Nie wyobrażam sobie pieluch wielorazowego użytku np w jakimś lokalu gdzie się je. Choćby to kfc, idzie mama z dzieckiem żeby je przewinąć, zużytą pieluchę chowa do torebki (???) nie, nie jaram się. I nie wiem jakby miały wyglądać podpaski wielorazowego użytku.

I ta jazda na eko-torby _-_ jakaś porażka straszna.
http://www.joemonster.org/filmy/1485...nie_srodowiska
Nie, nie lubię pana Cejrowskiego ale zgadzam się z nim całkowicie.

---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

to w ikei TRAGEDIA, urwała mi się ta papierowa eko torba i lampa się roztrzaskała, hue hue.

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 22:03   #34
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez larva Pokaż wiadomość
Segreguję śmieci, ale coś czuję, że one i tak leżą na jednym wysypisku.
Do pojemników przeznaczonych do segregacji śmieci w mojej dzielnicy podjeżdża śmieciara i sruuu... idą do jej gardzieli wszystkie, jak leci. Na tym kończy sie segregacja.
Widziałam to nieraz.
Cytat:
Cenię sobie oszczędność i drażni mnie nadmierna konsumpcja. Podoba mi się idea ładnego recyclingu. A "eko" to powiedziałby tylko nowa nazwa bo inaczej już moja babcia była eko, chociaż ona mówi, że to była bieda. A jednak wyszło na to samo = nie nadużywam, oszczedzam, zużywam do końca itp.

Wielorazowe podpaski są, pieluchy też - to tylko powrót do tego co było tak naprawdę. Dla mnie niewygodne wyjście, na razie jestem na półśrodku czyli kupuję te rzeczy bez plastikowej powłoczki (np bella).
Też denerwuje mnie rozrzutność- sprzętu AGD lub innego właściwie nie opłaca się naprawiać, opakowania- nierzadko ślicznie zaprojektowane - od razu się wyrzuca, ceny np wielu wkładów do długopisów są tak skalkulowane, że opłaca się także po prostu kupić nowy długopis itd.
Śmieci w domu wyrzucamy z dwa razy dziennie- mnożą się w tempie błyskawicznym- pięć plasterków kiełbasy opakowanych w tackę i folijkę, każdy serek w kubełku, kartony po mleku itd wytwarzają te dziesiątki opakowań

Ale za jednorazowe pieluchy i podpaski stanowczo podziekuję.
Moje pytanie- dlaczego piszesz, co wytłuściłam- że one były tak naprawdę? Znaczy, są jedyne właściwe i słuszne?
Mam dziwną pewność, że każda z kobiet, które żyły przez tysiąc lat przeszłości- przyjęłaby z pocałowaniem ręki te bee jednorazowe podpaski.

Aaa, jej mięso, i owszem. I je lubię.
Kupując warzywa- nie dbam o atesty.

Żarówki energooszczędne- mam tam, gdzie ma to sens.
Baterie mam mieszalnikowe, spłuk w wc- z regulacją.

Staram się po prostu żyć w miarę oszczędnie i nie marnotrawić.

Ale zupełnie nie przejmuje sie ideą, by być eko.

Edytowane przez Kota
Czas edycji: 2010-01-22 o 22:09
Kota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 22:17   #35
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

nikomu z nas do piachu się nie spieszy ;] ale nikt z nas nie szacuje, że jego życie będzie trwać minimum 1000 lat Ziemia ma 4,5 miliarda lat, pierwsi ludzie pojawili się na niej zaledwie milion lat temu ;-)
naprawdę, tak szybko do wybuchu globu nie doprowadzimy
może czeka nas po prostu kolejne wielkie wymieranie - tym razem gatunku ludzkiego - tak jak to było z wymieraniem dinozaurów czy wielu innych przewodnich zwierzątek dla danych okresów ;-)
Te pisanie o pojsciu do piachu, to w ogole bzdurna demagogia - jakby sie nam szykowal koniec swiata i wielka katastrofa ekologiczna Co slychac od tych samych ludzi ta sama okropna mantre - tylko ze w latach 70tych to bylo... globalne ochlodzenie , 80tych kwasne deszcze, 90tych na tapete weszla dziura ozonowa, a w ostatniej dekadzie - globalne ocieplenie. i tyle w temacie.

Co do wielorazowych pieluch - tak czy siak to by trzeba bylo prac, ergo zuzywac wode i energie elektryczna. Wot, bycie eko.

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-22, 22:24   #36
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość

Co do wielorazowych pieluch - tak czy siak to by trzeba bylo prac, ergo zuzywac wode i energie elektryczna. Wot, bycie eko.
i co już wspomniałam wcześniej - w dodatku trzeba użyć środków piorących, fosforany w nich zawarte powodują eutrofizację wód
Stary 2010-01-22, 22:57   #37
Kota
Zakorzenienie

Cytat:
i co już wspomniałam wcześniej - w dodatku trzeba użyć środków piorących, fosforany w nich zawarte powodują eutrofizację wód
Jakie tam fosforany, prawdziwy eko myje w specjalnych łupinach.... rączkami.
Stary 2010-01-23, 11:15   #38
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kota Pokaż wiadomość
Jakie tam fosforany, prawdziwy eko myje w specjalnych łupinach.... rączkami.
majtasy też?
Stary 2010-01-23, 11:19   #39
Serendipity
Zakorzenienie

Większość tych super eko zachowań, to po prostu sposoby na oszczędzanie.
Stary 2010-01-23, 20:18   #40
Little miau miau
Rozeznanie

Ależ zgadzam się, że te "eko zachowania" są oszczędnością i między innym i dlatego je popieram. Wydaje mi się po prostu, że wiele osób, zwłaszcza młodych jest nieumiarkowanych w konsumowaniu i wyrzucaniu ciągle nowych, często zbędnych rzeczy. Nie chodzi wcale o masturbowanie się terminem "ekologia" bo to oczywisty zabieg marketingowy ale na tyle przepełniony znaczeniami, że mam pewnośc, że jako tytul wątku się sprawdzi bo wszyscy termin kojarzą.

Co do pieluch i podpasek - jak mówię sama wolę nowe wynlazki niż kawał waty, oczywiście, że jest to wygodniejsze i nie twierdzę, że jeśli coś było to znaczy, że było najlepszym rozwiązaniem. Za to nawet na wątku o produktach godnych polecenia z biedronki znalazłam info o pampersach (jednorazowego użytku) które nie są tak foliowe jak Pampers. Wiele kobiet używa też Belli a nie Alwaysa. Straszy cena poza tym powrót do bawełnianych, które nie chłoną tak dobrze jest czesto spowodowany tym, że skóra musi oddychac. Odpażenia, zwłaszcza w wypadku dzieciaka, który ciągle praktycznie jest w pieluszce - to spory problem. Chociaż nie byłabym tak radykalna i nie używała tetry. Ale to już moje stanowisko.

Tu link do podpasek wielorazowych - http://babybots.blox.pl/resource/lightflow_pul.JPG Dla mnie dopada ale kobiety kupują je i używają więc wszystko ma swoich zwolenników.

Co jeszcze mnie denerwuje to trwałosc sprzetu AGD. A raczej nietrwałośc. Wytrzymuje toto zaledwie kilka lat, jak zepsuje się jedna cześc nie da się jej raczej dokupic, musisz znów kupic całego robota kuchennego itp. To samo z laptopami. Ich trwałosc obliczona jest tak, żeby po kilku latach kupic nowy. To samo z komórkami - nawet jeśli ktoś nie lubi technologicznych gadżetów często po 2-3 latach komórka zaczyna się robic nie do użytku.

Wybieram co mogę - tradycyjnego. Tarki, wyciskarki do cytrusów, maszynki do mielenia hmm... mięsa itp. Zajmują mniej miejsca, nie żrą prądu i są praktycznie niezniszczalne!

Co do pytania odnośnie mojego pieca - mamy piec gazowy. Ogólnie mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu gdzie są zastosowane pewne rozwiązania, ktorych nie możemy zmienic (to samo z wanną). Ale przymierzamy się do kupna czegoś własnego i wtedy z pewnością zaopatrzymy się w jakieś "eko rozwiązania".

Powodem są niższe rachunki no i po co robic coś co szkodzi bardziej skoro niewiele więcej wysiłku kosztuje robienie czegoś co szkodzi mniej?

Irytuje mnie też pakowanie kosmetyków w kartoniki i dodatkową folię. Chętnie kupowałabym taniej te same rzeczy w totalnie brzydkich opakowaniach, bez dodatkowych "gadżetów".

Znalazłam też ostatnio urządzonko, które wykorzystuje energię słoneczną i można dzięki niej ładowac komórkę lub baterie - to fajne rozwiązanie jak sądzę, chociaż przydałoby się jeszcze żeby moc miało taką do naładowania laptopa.

Z kolejnych rozwiązań - musze wybrac się w końcu na ubraniowego swapa. Czasami chciałabym oddac sporo swoich rzeczy za darmo, nawet nie wymieniając się na coś nowego - może tu powinnam spróbowac szczęscia na wizażowym targowisku
Stary 2010-01-23, 20:38   #41
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Ależ zgadzam się, że te "eko zachowania" są oszczędnością i między innym i dlatego je popieram.
dla mnie też wiele tego typu zachowań to najzwyklejsza oszczędność, przez niektórych maskowana terminem ''jestem eko, żyję eko'' więc czy nie lepiej po prostu zapytać ''jakie macie sposoby na obniżenie rachunków?'' wodę oszczędzam jak mogę, wanny nigdy nie napełniam całej, nawet do połowy w niej wody nie mam ;] przy myciu zębów zakręcam kran, ogółem bardzo dbam, by woda niepotrzebnie się nie marnowała. Ale głównie dlatego, że ceny idą w górę, a już wystarczająco dużo płacimy.
natomiast reszta eko zachowań, chociażby eko, ''najzdrowsze'' jedzenie itp -> za które producenci żądają wysokich cen - to już raczej ich sposób na biznes, bo wiedzą że wielu fanatyków eko na to złapią ;] a czy w takim przypadku możemy mówić o oszczędzaniu? Raczej nie.

Cytat:

Tu link do podpasek wielorazowych - http://babybots.blox.pl/resource/lightflow_pul.JPG Dla mnie dopada ale kobiety kupują je i używają więc wszystko ma swoich zwolenników.
ale mnie ciągle zastanawia jedna rzecz gdy jestem poza domem, przykładowo na uczelni. W jednej podpasce nie chodzi się przecież cały dzień, trzeba zmienić i co ja mam wtedy zrobić z taką podpaską wielokrotnego użytku? schować do siateczki i zabrać do domu? bezsensu.
Cytat:

Z kolejnych rozwiązań - musze wybrac się w końcu na ubraniowego swapa. Czasami chciałabym oddac sporo swoich rzeczy za darmo, nawet nie wymieniając się na coś nowego - może tu powinnam spróbowac szczęscia na wizażowym targowisku
nie masz jakichś biednych rodzin wokół? Ciuchy zresztą można oddać gdziekolwiek (jakieś ośrodki itp) gdzie przebywają ludzie potrzebujący.
Moja mama kiedyś dużo moich ciuchów z których wyrosłam (nie były zniszczone) zaniosła biednej rodzinie mieszkającej niedaleko nas, widziałam później że dziewczynka chodziła w moich ciuchach, więc pomysł się spodobał

Czas edycji: 2010-01-23 o 20:42
Stary 2010-01-23, 20:57   #42
larva
Wtajemniczenie

Cytat:

ale mnie ciągle zastanawia jedna rzecz gdy jestem poza domem, przykładowo na uczelni. W jednej podpasce nie chodzi się przecież cały dzień, trzeba zmienić i co ja mam wtedy zrobić z taką podpaską wielokrotnego użytku? schować do siateczki i zabrać do domu? bezsensu.
Kupujesz kilka sztuk, nosisz w torbie. Zużyte do woreczka i hop do torby, a w domu pierzemy, pierzemy .
larva jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 20:59   #43
lilypad
BAN stały

Cytat:
Kupujesz kilka sztuk, nosisz w torbie. Zużyte do woreczka i hop do torby, a w domu pierzemy, pierzemy .
Super A jaka siara, jak tak torba ląduje na ziemi a cała jej zawartość się wysypuje 'Wybaczcie państwo, pranie czeka'
lilypad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 21:06   #44
Little miau miau
Rozeznanie

Wiesz co wyprowadziłam się do innego miasta i nie bardzo znam tu ludzi, niebawem wyprowadzam się znów. We wcześniejszym mieście faktycznie oddawaliśmy ubrania, naczynia, pościel pewnej kobiecie, która miała kilkoro dzieci i przychodziła zabierac takie rzeczy. Teraz głównie rozdaję kosmetyki (bo mnie np uczuliły) koleżankom małża, ciuchy sprzedaję na allegro ale częsc z nich, taką którą na all mogłabym puścic za 5-10 zł trzymam w domu. Pewnie je oddam.

A użyłam terminu "ekologia" jako, że nie tylko chodziło mi o oszczedzanie pieniędzy w jakiś sposób. Np pod ekologię możemy też podpiąc kupowanie w małych sklepikach, od rodzimych dostawców, towary z pl, sezonowe itp - rozwijamy tym samym naszą gospodarkę, dajemy miejsca pracy chociaz zakupy w takim małym sklepie są droższe niż w hipermarkecie - więc to niekoniecznie oszczędnośc. A o takie sposoby też mi chodziło

Tak samo widzę, że jest tu masa osób, które używają kosmetyków nie testowanych na zwierzętach - nie wiem czy to jakakolwiek oszczednosc, prócz oszczędności życia tych biednych stworzeń - ale jest to świadoma konsumpcja. I tego też byłam ciekawa.

A co do drogiego jedzenia - są ludzie, którzy twierdzą, że dobre gatunkowo jedzenie teraz = mniej chorób, niedoborów, potrzeby suplementacji później. I to też jakiś sposób.

Poczytałąm też o freeganach czyli ludziach, którzy sami niemal nic nie kupują tylko zabierają produkty po terminie ważności ze sklepów lub jedzenie pod koniec dnia z restauracji. Coraz więcej dziennikarzy robi akcję typu "rok bez konsumowania" i opisuje to potem, no i ta sprawa z HM i Wallmartem, które pocieły kupę dobrych ubrań zamiast dac je ubogim - też jest to kwestia nieumiarkowanej konsumpcji i nakręcania tej spirali.

Jestem ciekawa świata i nawet jeśli coś dla mnie jest ekstremalne lub odwrotnie, jeśli jest bezproblemowe i normalne - lubię dowiedziec się co myślą inni, kulturalnie podyskutowac. Czemu nie? Freeganką nie będę ale to przecież ciekawy ruch, warto się choc przez chwilę zastanowic "dlaczego inni są inni niż ja? Co robią? Czemu ja tego nie robię? Czym się różnimy".

No a sposoby - zawsze to gotowiec do zastosowania.

P.S Oddam męza za prysznic. Naprawdę! Oddam razem z wanną. Chce któraś?
Stary 2010-01-23, 22:01   #45
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez lilypad Pokaż wiadomość
Super A jaka siara, jak tak torba ląduje na ziemi a cała jej zawartość się wysypuje 'Wybaczcie państwo, pranie czeka'

Cytat:

A użyłam terminu "ekologia" jako, że nie tylko chodziło mi o oszczedzanie pieniędzy w jakiś sposób. Np pod ekologię możemy też podpiąc kupowanie w małych sklepikach, od rodzimych dostawców, towary z pl, sezonowe itp - rozwijamy tym samym naszą gospodarkę, dajemy miejsca pracy chociaz zakupy w takim małym sklepie są droższe niż w hipermarkecie - więc to niekoniecznie oszczędnośc. A o takie sposoby też mi chodziło
no tak, czasem zdarzyło mi się kupić coś ze znaczkiem 'Teraz Polska'

Cytat:
A co do drogiego jedzenia - są ludzie, którzy twierdzą, że dobre gatunkowo jedzenie teraz = mniej chorób, niedoborów, potrzeby suplementacji później. I to też jakiś sposób.
i tak polskie jedzenie nie jest takie złe przynajmniej jakiś smak ma

Kiedyś oglądałam program (nie pamiętam już stacji, może fox life ), o ludziach z ekstremalnymi już zwyczajami ;] nie używali w ogóle elektryki, załatwiali się do wiaderek, które później opróżniali na podwórku ;] mieli własny ogródek, nie jadali mięsa i jeszcze parę innych tego typu zachowań, nie pamiętam już. Aha - nie używali kosmetyków w stylu szampony, mydła - bo wszystko idzie z wodą nie pamiętam nawet, czy przypadkiem się nie myli ..

Cytat:
P.S Oddam męza za prysznic. Naprawdę! Oddam razem z wanną. Chce któraś?
Zależy w jakim jest stanie. Mąż, nie wanna

Czas edycji: 2010-01-23 o 22:05
Stary 2010-01-23, 22:07   #46
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez Hvid Pokaż wiadomość
A propos platnych eko reklamowek. Dzisiaj w sklepie jakis pan powiedzial kasjerce, ze w ubieglym tygodniu rzad ustalil, iz nie beda za nie pobierane oplaty. Pani mu na to odrzekla, ze robi to, co zarzadzil kierownik sklepu i o zadnym nowym postanowieniu rzadu nie slyszala. Tak sie przekomarzali przez jakis czas, w koncu pan skapitulowal, zaplacil za eko reklamowke i wyszedl.
Ale przepraszam, że jak? W sklepach nie ma obowiązku dawania toreb, za to można je sprzedawać jako normalny produkt, jeden z wielu w tym miejscu.
Stary 2010-01-23, 22:09   #47
lilypad
BAN stały

Cytat:
Kiedyś oglądałam program (nie pamiętam już stacji, może fox life ), o ludziach z ekstremalnymi już zwyczajami ;] nie używali w ogóle elektryki, załatwiali się do wiaderek, które później opróżniali na podwórku ;] mieli własny ogródek, nie jadali mięsa i jeszcze parę innych tego typu zachowań, nie pamiętam już. Aha - nie używali kosmetyków w stylu szampony, mydła - bo wszystko idzie z wodą nie pamiętam nawet, czy przypadkiem się nie myli ..
Łobosz. Z jednej strony - no, kurde, podziwiam, że można tak żyć. Ale z drugiej - totalnie nie rozumiem, jak można rezygnować z dobrodziejstw dzisiejszych czasów? Bogu dziękuję, za kanalizację, bo nie wyobrażam sobie życia bez spłuczki w łazience.
Stary 2010-01-23, 22:12   #48
rapifen
Zakorzenienie

Cytat:
TOŻ TO ŚMIERDZI. Toż często bielizna na której zasycha krew jest nie do wyprania...

Stary 2010-01-23, 22:14   #49
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Łobosz. Z jednej strony - no, kurde, podziwiam, że można tak żyć. Ale z drugiej - totalnie nie rozumiem, jak można rezygnować z dobrodziejstw dzisiejszych czasów? Bogu dziękuję, za kanalizację, bo nie wyobrażam sobie życia bez spłuczki w łazience.
no przecież jeśli na chwilę wysiądzie prąd albo nie ma wody - to tragedia !
Stary 2010-01-23, 22:16   #50
lilypad
BAN stały

Cytat:
no przecież jeśli na chwilę wysiądzie prąd albo nie ma wody - to tragedia !
No Na przykład to, co się teraz w Małopolsce dzieje - masakra jakaś. Prądu brak, w domu zimno, ciepłej wody nie ma, tragedia.
Ja podziekuję, bardzo lubię być nie odciętą od świata
Stary 2010-01-23, 22:28   #51
ananke_2
Rozeznanie

Cytat:
Niektórzy po prostu popadają w skrajności i może niedługo będą masowo produkowane pampersy lub podpaski wielokrotnego - eko - użytku ;-)
Cytat:
Napisane przez Wyrak Pokaż wiadomość
Co do wielorazowych pieluch, sa produkowane i to masowo. Czy sa eko - tu bym polemizowala, bo tak jak wspomnial Wyrak, trzeba je prac i zuzywac energie. Na ich plus przemawia fakt, ze wykonane sa z bawelny, wiec sa przyjazniejsze pupie dziecka no i nie laduja na wysypisku smieci, gdzie sie beda rozkladac przez nastepne 300lat. To w sumie troche wybranie mniejszego zla, bo piorac je zanieczyscimy wode, ale oszczedzimy miejsce na smieci. Podobno tez koszt jest o wiele mniejszy niz kupowanie wielorazowek, ale u nie jestem pewna, bo sama obliczen nie robilam.

ananke_2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 22:31   #52
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
No Na przykład to, co się teraz w Małopolsce dzieje - masakra jakaś. Prądu brak, w domu zimno, ciepłej wody nie ma, tragedia.
Ja podziekuję, bardzo lubię być nie odciętą od świata
noo, ja z Małopolski, teraz -18*
Stary 2010-01-23, 22:33   #53
rapifen
Zakorzenienie

Oczywiście że używa się jednorazowych pieluch, ale nie jako pieluch, tylko jako wszystko inne - jako śliniaczek, jako podkładka pod główkę dziecka po jedzeniu, żeby gdy mu "się uleje" leciało na pieluszkę, do czyszczenia, przecierania, można dziecku zakryć wózeczek na spacerku...

Stary 2010-01-23, 22:34   #54
lilypad
BAN stały

Cytat:
noo, ja z Małopolski, teraz -18*
Ja też. Byłam przedtem po bułki w piekarni - rajty, spodnie snowboardowe, takaż kurtka, pod kurtką dwie podkoszulki i sweter, emu na nogach, czapka i rękawiczki. A i tak było mi zimno I weź tu żyj człowieku bez ogrzewania

Na szczęście nie odcięło nas od świata...
Stary 2010-01-23, 22:50   #55
ananke_2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
Oczywiście że używa się jednorazowych pieluch, ale nie jako pieluch, tylko jako wszystko inne - jako śliniaczek, jako podkładka pod główkę dziecka po jedzeniu, żeby gdy mu "się uleje" leciało na pieluszkę, do czyszczenia, przecierania, można dziecku zakryć wózeczek na spacerku...
Chodzilo mi o np. takie (nie o tetre):

http://www.babykind.co.uk/blueberrypocket.htm

http://www.babykind.co.uk/realeasynappies.htm

http://www.babykind.co.uk/ittibittidlish.htm

Stary 2010-01-23, 22:55   #56
rapifen
Zakorzenienie

O losie to ja trochę jestem daleko w tyle z pieluchami całkiem ciekawy wynalazek ciekawe czy ekonomiczny

Stary 2010-01-23, 23:05   #57
ananke_2
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
O losie to ja trochę jestem daleko w tyle z pieluchami całkiem ciekawy wynalazek ciekawe czy ekonomiczny
Hehehe, no ja niejako sila rzeczy musilam sie tym tematem zainteresowac (za 2 tyg. termin ). Nawet kupilam pare, tak z ciekawosci. Planuje w domu uzywac tych wielo, a na wyjscia pampersow, zobaczymy jak sie okaze w praktyce. Ale naprawde sa slodkie i takie kolorowe No nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.

Stary 2010-01-23, 23:30   #58
myszka197
BAN stały

ja jestem totalnie "anty-eko" - uważam - sama świata nie zmienię, a co zuzyję wody i energii - to są mililitry w obliczu tego, co zużywa świat....
-kąpię się "przepływowo" - pełna wanna plus otwary kran z ciepłą wodą + brak korka - można siedzieć godzinę w cieplutkiej i czyściutkiej wodzie
- energii nie oszczędzam, lubię mieć w domu cieplutko, ale też i świerzo - mój patent - grzejniki nastawione "na maxa" + uchylone okna . Wiem, może to koszuje więcej, ale nie znowu jakieś kokosy - w końcu pracuje się po to żeby mieć jakąś przyjemność w życiu
-kosmetyki kupuję zagraniczne - są po prostu lepsze i czałowiek po ciężkiej pracy powiniem mieć prawo do jakiejś "chwili luksusu".
- torebki plastikowe - biorę, nie chce mi się nosić na zakupy torby wielorazowj - ale zużywam je potem jako worki na śmieci
-jedyne moje "eko" - kupuję jedzenie tańsze, w biedronce, czy lidlu - jest dużo tańsze, a równie smaczne i nigdy nie wyżucam jedzenia - kupuję realnie mysląc ile mogę sjeść, jeżeli coś jednak zostanie - zamrażam - nie znoszę wyrzucać jedzenia
- ciuchy - kupuję dużo, i nie tylko to co mi potrzebne, - ale głównie to co mi się podoba - ale "nadwyżki" sprzedają na All, albo oddaję biedniejszyn- nie znoszę mieć w szafie ciuchów w których nia chodzę...
myszka197 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-01-23, 23:35   #59
lilypad
BAN stały

Cytat:
Napisane przez myszka197 Pokaż wiadomość
-kąpię się "przepływowo" - pełna wanna plus otwary kran z ciepłą wodą + brak korka - można siedzieć godzinę w cieplutkiej i czyściutkiej wodzie
Że jak? Brak korka? To jak ci woda w wannie zostaje?
Stary 2010-01-23, 23:43   #60
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez Madaleinee Pokaż wiadomość
ja chyba też nie jestem eko.
bo ogólnie to Wy chcecie byc EKO-logiczne czy EKO-nomiczne?
Cytat:
Napisane przez Serendipity Pokaż wiadomość
Większość tych super eko zachowań, to po prostu sposoby na oszczędzanie.
Właśnie dlatego ja jestem EKOnomiczna

Im mniej śmieci tym mniej kontenerów trzeba co miesiąc opłacać
Dlatego też np warzywa,mięso itp kupuję na wagę,a nie gotowe zapakowane na tackach,mleko w woreczku,nie w kartoniku (i do tego świeże jest).

Kupuję mniejsze ilości,a lepszej jakości (np zauważyłam,iż biedronkowy serek Fresek jest mniej wydajny niż markowy odpowiednik i wróciłam do markowego)- śmieci mniej, więcej zostaje w portfelu To samo dotyczy kosmetyków, które ograniczam.

Kosmetyki kupuję polskie, bo nie tylko dobre,ale i nie przyczyniam się do wzrostu bezrobocia, to też ekonomiczne działanie, w końcu zasiłki dla bezrobotnych w podatków idą ,no nie

Torebki wielokrotnego użytku jak najbardziej,bo są wygodniejsze i nie mam zamiaru płacić 7 gr za każdym razem jak idę np do biedronki.

Żarówki mam normalne,rodzice energooszczędne,ale jakoś różnicy nie widać ani w rachunkach za prąd ani trwałości żarówki Ponadto moja tradycyjna żarówka firmy Osram nie była wymieniana od ponad 2 lat

A jeśli chcemy być tacy ekologiczni to przesiądźcie się na rower lub to autobusu czy tramwaju,a nie rodzina 2 osobowa i każdy pojedyńczo samochodem do pracy jedzie...i korków byłoby mniej i autobusy by szybciej jeździły,a nie stały,a ile pieniędzy by w portfelu zostało

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości